Keresés

Részletes keresés

vikoca Creative Commons License 1998.12.09 0 0 35
MLLN= Managed Leased Line, azaz menedzselt berelt vonal. Klassz dolog, de persze draga. Meg mielott valaki ugrana: azert draga, mert folyamatosan fenn kell tartani a kapcsolatot, tehat a matav szamara a kapacitasanak csokkenteset jelenti a kapcsolokozpontokban.

Amugy a Matav draga, de nem annyira. Miert hiszi mindnki, hogy nyugaton _sokkal olcsobb_? Nem is igaz. Sok helyen olcsobb. De ott sokkal fejlettebb az infrastruktura, ezert nem kell annyit innovaciora forditani. Nyugi, 2002-ben lejarnak a koncessziok, akkor majd lesz occsobb. Nem sokkal lesz occsobb. Addig pedig itt van a mittomenkinek az uj szolgaltatasa: INGYENES telefonhivas. Csak a percenkent 10 mp-es reklamot kell elviselni... de occsooooo

SZOLI Creative Commons License 1998.12.09 0 0 34
Mi az az MLLN?

Nagyon érdekelne, mert nállunk az ISDN-t akarják nyomatni, de valahogy nem az igazi. Egy csomót kellett vele szórakozni mire ment, és akkor is nagyon lassan éledt a vonal (5-10 sec), és már a kisérletezgetések alatt is csillagászati összegekre rugott a számla.

A MATÁV meg amit csinál az már pofátlanság. Azt megérem hogy a gyors felzárkózás miatt magas árakat kellett fizetnünk, de mostmár lehetne csökkenteni az árakat. Legyen nyereséges, de ne ilyen pofátlanul. Igy könnyű, monopol helyzetben a legdrágábként a legnagyobb profitot termelni, főleg ha még politikai befolyása is van.
Valahogy mindig a sokat emlegetett nyugatnál kötünk ki. Ott miért olcsóbb? Hiszen a készülékek müszerek ugyanannyiba kerülnek, a drót is, a munkaerő meg drágább. Egy magyarországi szakember fizetése jó ha ötöde egy német segédmunkásénak. És mégis a MATÁV sokkal drágább, nem csak a fizetésekhez viszonyitva, hanem egy az egyben is. Szóval mitől ilyen magasak a költségeik, és a nyereségük?

SZOLI

papaja Creative Commons License 1998.12.09 0 0 33
OPI és ÁRPI !

Az ISDN nem olyan rossz, a probléma a használattal van. Én adatátvitelre nem 1x64k-t használnék, hanem mind a két B csatonát.Tömöríteni itt is lehet, a sima 4x tömörítéssel el lehet érni az 500K sávszélességet, és akkor hol van ez még a V.90 szabványtól!!!
A baj ott van, hogy a Matáv nem nagyon támogatja a felhasználót a végberendezésekkel.
Kicsi a választék a terminálok között, már amit kínáni tud.
ISDN telefon, fax gyakorlatilag nincs a piacon.
Maradnak az alközpontok és saját berendezések, ami drága.
Othonra ISDN kártya, kisrouter már 20-30-ból kijön.
Cégnek Internetre 3 óránál hosszabb állandó üzemnél már MLLN kell, az olcsóbb.

papaja Creative Commons License 1998.12.09 0 0 32
OPI és ÁRPI !

Az ISDN nem olyan rossz, a probléma a használattal van. Én adatátvitelre nem 1x64k-t használnék, hanem mind a két B csatonát.Tömöríteni itt is lehet, a sima 4x tömörítéssel el lehet érni az 500K sávszélességet, és akkor hol van ez még a V.90 szabványtól!!!
A baj ott van, hogy a Matáv nem nagyon támogatja a felhasználót a végberendezésekkel.
Kicsi a választék a terminálok között, már amit kínáni tud.
ISDN telefon, fax gyakorlatilag nincs a piacon.
Maradnak az alközpontok és saját berendezések, ami drága.
Othonra ISDN kártya, kisrouter már 20-30-ból kijön.
Cégnek Internetre 3 óránál hosszabb állandó üzemnél már MLLN kell, az olcsóbb.

Árpi Creative Commons License 1998.12.08 0 0 31
Szidjuk már még egy kicsit!
Öki Creative Commons License 1998.11.30 0 0 30
Sz'asztok !

Tudjátok én nem tapasztaltam még a MATÁV áldásait a NETezéssel kapcsolatban. Ez azonban nem a MATÁV érdeme. A cégemtől a NETszolgáltatónkig megy egy BM vonal, így igazából a telefonszámla kilőve. :-)

Viszont rengeteg ismerősömtől hallottam a panaszokat az árakról és tőletek is hasonló információkhoz jutottam hozzá.

Mivel szeretnék otthonról is felkapcsolódni, nagy dilemmában vagyok. Nem rendelkezem oly magas havi keresettel, hogy a MATÁV-ot a sima telefonálásokon túl is finanszírozzam. A teljes NET hozzáférést még meg tudnám oldani úgy, hogy ne lássa kárát a család. Azonban, ismerve a netezési szokásaimat, a telefondíjat már nem tudnám előteremteni problémamentesen.

Várom a TVNET-et, mert kb. 2 éven belül (ez a leghosszabb ideje) megcsinálja a helyi kábeles csapat. Igaz erről nem sokat tudok, de állítólag az előfizetése nem lesz olyan magas, mint a jelenlegi MATÁV-os.

Azért nem kellene a MATÁV-nak felmérnie azt, hogy a jelenlegi előfizetői közül hányan vannak azok, kik csak azért nem Neteznek otthonról, mert magasnak találják a tarifát?
Szerintem nagyon sokan lehetnek. Ha úgy vesszük egy csomó ember információ éhségben szenved és ennek csillapítását a MATÁV az áraival gátolja. Lehet, hogy az árak csökkenéséből fakadó bevételkiesést kiegyenlítené a megnövekedett vonalhasználók száma alapján beszedett alacsonyabb tarifaösszeg?
Vagy ez a gondolat csak felhőkben járás?

Árpi Creative Commons License 1998.11.30 0 0 29
The Dark One!
Miből gondolod, hogy az ISDN kábelezés drágább, mint két, végig egymás mellett futó normál telefonvonal (érpár) telepítése? Sőt, elárulok még egy nagy titkot, a központba sem sokkal drágább az ISDN vonalat biztosító portbővítés, mint a normál analóg (vagy ha igen, akkor a MATÁV direkt rosszul bővíthető központokat vett, ami azért meglepne). Egyébként amíg nem volt alkalmam kipróbálni az ISDN-t, a béreltvonalat meg egy 56K-s modemet, addig én is azt hittem, hogy az ISDN az igazi. Hát nem. Cégnek, ahol sokan és sokat kommunikálnak a weben, ott béreltvonal kell, otthonra meg jó modem. (Ha óhajtja valaki, részletesebben is kifejthetem.)
A MATÁV tisztességtelen árait abból lehet tettenérni, hogy milyen ütemben tudja növelni a nyereségét (sőt, a nyereségességét!) a cég. Ekkora növekedés kizárólag monopolhelyzetben lévő, ezért extraprofitot húzó cégnél képzelhető el. Ha persze ez a monopólium a rátermettségen és egyéb hasonló alapokon nyugodna, nem jogszabályi védelmen, akkor el tudnám fogadni. De ez így rosszabb, mint a M$ jelenléte az oprendszerek piacán. Tehát: A MATÁV is monggyonle!
opi Creative Commons License 1998.11.30 0 0 28
Csak tudnám, miért nyomatják ennyire az ISDN-t a telefontársaságok? Hiszen, úgy tudom, az DSL technológiákkal a hagyományos réz érpárakon is hatalmas sávszélességet el lehet érni (jóval nagyobbat, mint az ISDN-en). Na persze az ISDN sokkal drágább, lehet kaszálni... Nem áll érdekükben a DSL fejlesztése.
The Dark One Creative Commons License 1998.11.30 0 0 27
Mogorva:

180 rongyba mi kerul? Hat mondjuk a hazadtol a kovetkezo telefonkozpontig az ISDN kabelezes. Lazan eleri, sot, meg is haladhatja azt az osszeget. Foleg a kedvezmennyel...mellesleg nem azt mondom, az ISDN tenyleg rohadt draga. De csak a mi penztarcankhoz kepest. Meg az orszag telekommunikacioshalozatahoz kepest. Majd ha az "osszkozmuves" kategoriaba alapbol beletartozik az ISDN hozzaferes, akkor olcso lesz.

CiluHS Creative Commons License 1998.11.29 0 0 26
Én azt hallottam, hogy a kormány próbálja szorongatni a Matávot, mert nem szimpatikus nekik a cég, és árcsökkentésből így lett áremelés.
Mogorva Creative Commons License 1998.11.28 0 0 25
Khmm. az írásjelek itt-ott nem stimmelnek, bocsi. Lehet, hogy késő van? Az árakat pedig hasból írtam, nem a pontos összegeken van a hangsúly..
Mogorva Creative Commons License 1998.11.28 0 0 24
Hát nem igazuk van!

Jóska Pista átlagpolgár fizet közel 50000-et (manapság), hogy kiépítsék neki azt az infrastruktúrát, aminek a fenntartásáért 1500 havi díjat fizet, ha használja- ha nem, ha pedig eszébe jutna használni, akkor úgy lekaszálják, mint annak a rendje! Ha drágának találja? Hja, kérem, akkor nem kell telefonálgatni, mondják. Szóval itten valakit frankón hülyére vesznek. és az nem a MATÁV...

Erre mondaná az öreg Kohn, hogy "ÜGYES..."


Mondja már meg nekem valaki, hogy mi kerül egy ISDN-2 kiépítésében 180000 Ft-ba. (Na jó, folyamatosan akciósan csak 100000 Ft-ba.) Ja, és ha át akarod helyeztetni, akkor további 60000 Ft-ba. NEVETSÉGES! Vagyis inkább szánalmas.

Elvtársak! Irány Európa!



Csak csendeskén kérdezem meg:
De miért éppen Albánián keresztül?

Trebitsch Creative Commons License 1998.11.27 0 0 23
vikoca,

valaki már említette, és teljesen igaza volt neki: minden telefon/távközlési szolgáltatónak, így a MATÁV-nak is, kizárólag átalány jellegű, fenntartási költségei vannak, és ezek tökéletesen függetlenek attól, hogy ki mennyit telefonál.
Azaz közgazdasági érvekkel (=mennyi az önköltség, plusz egy méltányos haszon) semmi más nem igazolható, mint az átalánydíj.
Ezt Straub Elek is elismerte, amikor itt járt legutóbb interjún. De az USA-béli szolgáltatók is, nem azért adják havi 20-40 $ átalánydíjért a szolgáltatást, mert ők a nép jótevői, hanem azért, mert tök mindegy, hogy mennyi és milyen hosszú helyi hívásod van: nekik ennyiért megéri, mert nem attól függ.
Csak fenntartási jellegű, havi fix költsége van minden telefontársaságnak minden hálózatra.
Szép dolog a MATÁV-tól, azért, hogy kicsit olcsóbban számláz éjszaka.

kaviat Creative Commons License 1998.11.27 0 0 22
jól beszélsz G. !!!

nagy dobás lenne, ha a csevegő 7végét visszahozná elekemberünk, mert akkor nagyot mozdulna a magyar tartalomszolga... hisz a szombat vasárnapi brozolók jelentenének akkora felvevő piacot, hogy érdemes lenne nekik komolyabb tartalmat nyújtani... /bár kérdésem, szerintetek mi lenne a sávszálességel? mivel nappap tuti többen lógnának a neten mint eddig éjszaka, ami nagyobb kigyókat, erősebb routereket további megabit hegyeket jelentene a gerincek terhelésében, ami további lóvét igényelne, ami lehet hogy az agyatlan reklámokból akarna befolyni vagy honnan ?/

teccik a gondolat, hogy átmegy a dumálás mobilba, és marad a tv rádió minden 1éb data dróton...

kaviat rondaemberbácsi

G. Creative Commons License 1998.11.27 0 0 21
A MATÁV tarifái nagyon jól be vannak lőve, magyar viszonyok között mértékletes telefonhasználat mellett, elfogadható számlát hoznak ki. Én így vélekedek az 100 Ft-os akcióról is (isten tartsa meg a jó szokásukat), esetleg hétvégén, nappalra is kitalálhatnának még valami hasonlót.
Ami a nyereségkivonást illeti, tudomásul kell venni, hogy a DT 2 milliárd dollárt fizetett a MATÁV-ért, (ami akkor az országnak áldott jól jött !) és ezért nem róhatjuk fel, ha kapni is akar valamit !
Korábban volt egy olyan kormányzati törekvés, hogy az AH-t felhizlalják a MATÁV versenytársává, de azután kiszámolták, hogy ez mennyibe kerülne …
Összességében, alternatív vezetékes szolgáltatót csak külföldi tőkével lehetne létrehozni (ha a MATÁV koncessziója lejár), ha a DT tőkebefektetését vesszük alapul : 2 milliárd dollár/2 millió vonal = kb 200 000 FT/vonal, ebből talán kijönne az önköltség, de ha meg akar szerezni ennyi előfizetőt a tizedét sem kérheti csatlakozási díjként. Kérdés, hogy megéri ez egy befektetőnek, egy, akkortól kezdve nem monopol piacért ?

Más : idővel (húsz év) szerintem a beszélgetések teljesen áttevődnek majd a mobil rendszerekre, és a vezetékes rendszer alapvetően adatátviteli célokat fog szolgálni. Ezt az átalakulást minden téren a tarifák nagyságrendi esése fogja kísérni, ám mivel sok szolgáltatást átvesznek (vásárlások egy része, mozi, és információszolgáltatás), az emberek jövedelmének nagyobb részét kapja majd ez a szféra. Ekkorra már tényleg jó lenne egy versenypiac !

MadroC Creative Commons License 1998.11.27 0 0 20
Vikoca!
az irridium rendszer frekvenciatartománya magyarországon még nincs engedélyezve. Ha lesz is(rövidesen biztosan) elég drága lesz. Nem olcsó dolog azt a sok műholdat fentartani(persze nem ezért lesz drága, hanem mert még új és a fejlesztési költséget fizettetik ki).

A MATÁV viszont akárki akármit mond sokat kér. Ez viszont érthető is. Fejlesztenie kell. És ezt csak úgy éri el, ha "kizsákmányolja" a felhasználóit. Ez van. Konkurenciát pedig kizárólag a Mobil telefonok jelenthetnek. Viszont a Mobil tarifák is meg fognak állni azon a szinten, ahol a vezetékes ára van.
És akárhány szolgáltató is leszen kis hazánkban, azok szépen felosztják maguk között a piacot.

Ha valakinek az a véleménye, hogy nincs "kizsákmányolás" az gondoljon csak bele az internet hozzáférések áraiba. Pl. eddig kb 5eFt volt egy havi teljes körű hozzáférés és megérte. Most 12eFt. Nahátnahát mik vannak? Vagy pl mennyibe kerül egy ISDN2-es vonal. És az előfizetése. Nem tartom valószínünek, hogy 15-20x annyiba kerülne ezeknek a vonalaknak a fentartása. stb stb

moonchild Creative Commons License 1998.11.27 0 0 19
"Budapest, 1998. november 6.

A MATÁV 55%-os nyereség- és 26%-os bevételnövekedést ért el 1998 első kilenc hónapjában

A MATÁV (BÉT: MTAV.BU; NYSE: MTA.N), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója ma pénzügyi és működési eredményeinek 1998 harmadik negyedévében is folytatódó erőteljes javulásáról számolt be.
A bevétel 26%-kal emelkedett, elérve a 32,9 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi 185,4 milliárd forinttal.
A nyereség az év első kilenc hónapjában elérte a 43,2 milliárd forintot. Ez 55,3%-os növekedés, ami több mint kétszerese a bevételnövekedés ütemének. A nyereség ráta 18,5%-ra nőtt az egy évvel korábbi 15,0%-ról.
A MATÁV erőteljes gazdasági teljesítményének fő forrása továbbra is az ügyfélkör és a szolgáltatások jelentős bővülése:
A belföldi távközlési szolgáltatásokból származó bevétel több mint 30%-kal nőtt 1997 első kilenc hónapjához képest, és az összbevétel mintegy 60%-át teszi ki. A telefonvonalak száma 233 000-rel, azaz 10%-kal gyarapodott az utóbbi egy évben, ezzel közel 2,6 millióra nőtt a fővonalszám, az ISDN fővonalakat beleértve. A
fővonalsűrűség több mint 3%-kal nőtt 1997 szeptembere óta, és elérte a 34,2%-ot. A hálózat digitalizáltsága 75,3%-ra emelkedett, ami jelzi a szolgáltatásminőség további javulását.
A mobil távközlésből származó bevétel 29%-kal, 45,2 milliárd forintra nőtt 1997 első kilenc hónapjához képest, ami elsősorban a GSM előfizetők számának az utóbbi egy évben elért 153 000-es gyarapodását tükrözi. GSM előfizetőink száma megközelítette az 500 000-et. A mobiltelefon-előfizetők száma közel 150 000-rel, azaz 37,1%-kal emelkedett 1998 elejétől.
Folytatódott az adatkommunikációs szolgáltatások erőteljes növekedése. A bérelt vonali és adatátviteli szolgáltatások bevétele több mint 52%-kal nőtt. A menedzselt bérelt vonali összeköttetések átlagos száma az egy évvel korábbihoz képest több mint kétszeresére nőtt, elérve a 4 368-at, az ISDN fővonalak száma pedig 108%-os növekedéssel meghaladta a 60 000-et.
Ez év őszén kedvezményes vonalértékesítési akciót indítottunk. Az eredmények igazolták azt a feltételezésünket, hogy alapszolgáltatásaink iránt még jelentős kereslet tárható fel. Az értékesítési akció eredményeként átlagosan 35 000-ről több mint 100 000-re növeltük a teljesítésre váró vonalmegrendelések számát, ami elősegíti a
nagyarányú vonalszám-növekedés fenntartását 1999-ben is."

vikoca Creative Commons License 1998.11.27 0 0 18
Irridiumra meg nem fizetett elo valaki?
dionyi Creative Commons License 1998.11.27 0 0 17
Sziasztok!

Szia hin!
Gondoltad volna, hogy a mobiltelefonnal rendelkezo emberek nagy tobbsege az utobbi idoben a nemzetkozi hivasait mobilrol intezi?! Vajh azert mert olcsobb?! Vagy jobb a vonal?! Nem azert mert egyszeruen kenyelmesek es nem mennek el egy "vonalas " telefonig?!

Egyebkent meg a MATAV-rol es a konkurenciarol annyit, hogy az en szigoruan veve maganvelemenyem (!), hogy gyozzon a jobbik!

(masikmatavos) Dionyi

hin Creative Commons License 1998.11.27 0 0 16
Hát meg kell a szívnek szakadnia, hogy milyen jóságos ez a MATÁV! Én csak a mobil rendszerek költségeit ismerem. Sokba kerülnek és fenttartani sem két fillér. De az emberek nagyon sokat telefonálnak, így a megtérülési mutatók messze jobbak mint bármely más területen. A telcom az egész világon aranybánya a befektetőknek. Több nyereséges telefontársaság van a piacon mint produkciós vállalkozás. Pedig a show business sem egy utolsó üzletág, mármint nyereség szempontjából. Vagyis konkurenciát a MATÁV-nak és olcsóbb lesz a telefon.

hin

vikoca Creative Commons License 1998.11.27 0 0 15
kolonbes = kulonbseg. Pardon.
vikoca Creative Commons License 1998.11.27 0 0 14
Jo reggelt!

Gondoltam, hogy le leszek dorongolva.

Babe,
"csak a kapcsolás jelent költséget.Ilyetén módon a helyi hívás valószínűleg ténylegesen olcsóbb a helyközinél. "

Ket ponton tevedsz: kurva magasak a beruhazasi koltesegek, es a karbantartas.
A masik, hogy a tavolsagi hivas egyaltalan nem jelenti azt, hogy tobb kozponton menne at a hivas.

Egy halk kerdes: foglalkozott itt valaki tavkozlessel, netan telefoniaval? Esetleg ismeri valaki (legalabb alapszinten), hogy a MAtav hogyan jott letre, milyen gazdassagi hatterrel? Sejti valaki, mibe kerul egy telefonkozpont? Van-e dunsztja valakinek, hogy milyen iszonyatosan magasak a technikai kovetelmenyek a telefonkozpontokkal szemben?
Van lovese valamelyikteknek, hogy mi a kolonbes a helyi, belfoldi, illetve nemzetkozi tavhivasok kozott?

Acosh Creative Commons License 1998.11.27 0 0 13
Vomit! Ki kell hogy javíccsalak. Ugyanis a Matáv a dolgozóinak "csak" a telefonszámla 75%-át fizeti, azt is csak 4000 Ft-ig, 4000 Ft fölött mindössze fix 3000 Ft-ot ír jóvá. Tehát 10000 Ft-os számla esetén a dolgozónak 7000-et kell fizetnie.
Másik: ha mexünik a Matáv monyopolhelyzete, akkor nem gondojjátok, hogy az összes versenytárs is hasonló árakkal fog dolgozni, hiszen azt fogják mondani, hogy "Né má, az embörök képesek kifizetni X összeget a telefonér, akkor mi most mér kérjünk kevesebbet?". IMHO a különbség majd csak fillérekben (esetleg pár forintokban) lesz mérhető. Persze ha valaki mongyuk havi 20.000-t telefonálgat, annak ez biztos sokat fog neki jelenteni...
Acosh
amúgy én nem is szólhatnék hozzá, mer érdekelt vagyok :-)
babe Creative Commons License 1998.11.27 0 0 12
A tarifaszámolási és finanszírozási felvetésekhez (vikoca!) hozzászólva: tudomásom szerint a telefontársaságoknak csak a kapcsolás jelent költséget.Ilyetén módon a helyi hívás valószínűleg ténylegesen olcsóbb a helyközinél.
Az is elgondolkodtató, hogy a tőlünk keletebbre fekvő Oroszországban (is?) a helyi hívások ingyenesek.
sepite Creative Commons License 1998.11.27 0 0 11
Most olvastam a napokban, hogy a Matáv elnyert valamilyen nemzetközi díjat, mint a legjobb telefóniás cég. Hogy nyerhette el ?
1. Nem sztájkolnak az internet felhasználók (még)
2. Sikerült magasan tartani az árakat
3. Zsebében van az összes regionális telefontársaság
4. Horribilis nyereségeket termel
5. Jól áll a tozsdén, mindenhol a világon

Szerintem a DT sokat akar kiszedni a Matávból, ellensúlyozandó egyéb bevételcsökkenéseit.
Mondjuk az pozitívum a Matávra nézve, hogy pár év alatt nagyon-nagyon sokat fejlesztettek (nem eleget) a hálózaton meg a központokon és ez biztos nem két fillér volt.

vomit Creative Commons License 1998.11.27 0 0 10
a matávu kiszedi a szemünket is
legyetek ti is matávosok, akkor csak a tizedét kell leróni a számlának (kb. a rendes árát)
The Dark One Creative Commons License 1998.11.27 0 0 9
Shark: Attol meg hogy egy ceg monopol helyzetben van, az meg reg nem azt jelenti, hogy tisztessegtelen. Csak a piacon levo arat maga hatarozza meg.
Mellesleg fczigony-val ertek egyet. Mindent viszonylatban kell nezni. Ahoz kepest, hogy mit tudott volna megtenni a Matav, szerintem iszonyu szerencsenk van. Nem azt mondom, hogy olcso, de nem is tul draga. A beszelgetesek aranyaban kell nezni a telefonszamladat, ha szeretsz sokat csevegni, nem kell csodalkozni a magas szamlan. En Internettel egyutt havonta 6000-7000 forintot fizetek, ami szerintem nem egy vilagvege. Tenyleg erdemes belegondolni, hogy mennyi ido alatt milyen technikai es szolgaltatasi fejlodeseken esett keresztul (pl. digitalizalas). Termeszetesen ha majd 2002-ben jonnek a cegek, akkor le fognak esni az arak. De szerintem az emberek tobbsege a Matavnal fog maradni, mert egyszeruen IMHO a Matav nem fog akkora hibat elkovetni, mint a DT. Idejeben alkalmazkodni fognak az immaron Kereslet-Kinalat torvenyeinek engedelmeskedo piachoz. Foleg az Internetezok fognak a Matav-nal maradni, hiszen nagyon jol tudja majd keresztfinanszirozni.
Shark Creative Commons License 1998.11.26 0 0 8
Igazabol a MATAV egy monopol helyzetben levo
ceg ezertt termeszetes hogy tisztessegtelenul mukodik. Nincs mas... Sajna es ezt ki is hasznaljak.

szemet tetu banda, raadasul szakmailag sem mindig a legmegfelelobbek.

"Es teremte az Ur elosszor Straub Eleket hogy uralkodjon foldon es vizen, elon es elettelenen.."

FehérI Creative Commons License 1998.11.26 0 0 7
Ugyan vikoca! Honnan veszed ezeket az adatokat? Szerinted miből származik a MATÁV nyeresége? Gondold végig, mennyibe kerülhet egy vonal telepítése. Mennyivel kerülhet többe, kerülhet-e többe, mint amennyiért odaadják Neked? Szerintem egy telefonvonal fenntartása átlagosan nem kerülhet többe havi párszáz forintnál a MATÁV-nak.

MÉGHOZZÁ FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY MENNYIT HASZNÁLJÁK A VONALAT!!!!

Szerintem a MATÁV tényleges költségeiből nagyobb részt tehet ki a használat mérése és számlázása, mint az egyéb, mondjuk úgy: műszaki költségek. Vagyis (nagyrészt) azért számláz a MATÁV, hogy legyen miből kifizetni azt, aki a számlát kiállítja, behajtja, stb.
Tehát az igazságos szerintem egy átalánydíj lenne, valószínűleg több vonal kellene a központok között, mert nem fognák vissza magukat páran. Bár előbb-utóbb még a szerelem is elmúlik, és valamikor dolgozni is kell, tehát beállna a telefonhasználat valami normális szintre. Lehet, hogy ebben az esetben a MATÁV nem lenne az egyik legnagyobb jövedelmet hajtó cég az országban, lehet, hogy csak egy átlagosat alig meghaladó mértékben nőne a jövedelmezősége, de még mindig megérné üzemeltetni, ebben biztos vagyok. Persze egyszerűbb megvenni állambácsi néhány rosszul(? magának nagyon jól) sáfárkodó főkorifeusát, akik biztosítják a magas tarifa alkalmazhatóságát bármilyen pazarló gazdálkodás mellett is, mint DOLGOZNI azért, hogy csökkenjenek a költségek, és ne Juli néni meg Feri bácsi fizesse a MATÁV rongyrázását.

fczigony Creative Commons License 1998.11.26 0 0 6
A MATÁV Magyarország 3.legnagyobb vállalata, körülbelül 2Mrd dolláros bevétellel.A cég többségi tulajdonosa a Deutsche Telekom és az Ameritech.Egyébként a társaság rendkivül rugalmas,rugalmasabb,mint több kis cég.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!