Keresés

Részletes keresés

EgyfejűSárkány Creative Commons License 19 órája 0 1 435996

Viszont kibocsát más   olyat, ami ugyanúgy káros a környezetre.

Előzmény: zdcmchy (435993)
EgyfejűSárkány Creative Commons License 19 órája 0 0 435995

A magzati szarvasmarha-szérum (FBS) a szarvasmarhamagzat véréből származik a vágóhídon zárt gyűjtőrendszeren keresztül. A magzati szarvasmarha-szérum a legszélesebb körben használt szérum-kiegészítő az eukarióta sejtek in vitro sejttenyésztéséhez. Ez annak köszönhető, hogy nagyon alacsony az antitestszintje, és több növekedési faktort tartalmaz, ami sokoldalúságot tesz lehetővé számos különböző sejttenyésztési alkalmazásban. A globuláris fehérje, a szarvasmarha-szérumalbumin (BSA), a magzati szarvasmarha-szérum fő összetevője. A magzati szarvasmarha-szérumban található fehérjék gazdag választéka a tenyésztett sejteket olyan tápközegben tartja, amelyben túlélhetnek, növekedhetnek és osztódhatnak. Mivel biológiai termékről van szó, az FBS nem teljesen meghatározott tápközeg-komponens, és mint ilyen, a tételek összetétele változó. Ennek eredményeként és az esetleges ágensek átvitelének lehetőségének minimalizálása érdekében szérummentes és kémiailag meghatározott tápközeget (CDM) fejlesztettek ki. A szérummentes tápközeg hatékonysága azonban korlátozott, mivel sok sejtvonalnak még mindig szérumra van szüksége a növekedéshez, és sok szérummentes táptalaj csak szűken meghatározott sejttípusok növekedését tudja támogatni.

Előzmény: zdcmchy (435992)
EgyfejűSárkány Creative Commons License 19 órája 0 1 435994

Ne keverj !!!

A burgonyát az elején dísznövényként alkalmazták, merthogy a BOGYÓ termése  viszont valóban mérgező.

Csakhogy nem a termését kell fogyasztani, hanem a GUMÓJÁT, ami egy módosult gyökér:  valójában energiatároló a növény számára, mivel tele van keményítővel.

https://www.agraroldal.hu/mergezo-a-burgonya-termese.html

 

Csak elmondanám, hogy az édesburgonyát  ( BATÁTA, ami NEM rokona a burgonyának)   ma  előszeretettel használják  DÍSZNÖVÉNYNEK is.

 

 

Előzmény: zdcmchy (435991)
zdcmchy Creative Commons License 23 órája 0 0 435993

A vegyipar nem bocsát ki metánt ha ragsztót készít.

Ennyi ember nem ehet hambit.

Előzmény: N = R x fp x ne x fl x fi (435986)
zdcmchy Creative Commons License 24 órája 0 0 435992

Úgy tudom a fbs-el van probléma, az valami hormon vagy nem tudom mi, de a nélkül nem keletkezik, nem osztódnak a sejtek, de azt valamilyen embriókból szeparálják,meglehetősen drága. talán majd ha klónott baktériumok csinálják?

Elfogadható kompromisszum lehet talán ami szójából és valami borsóból kivont proteinból készül, cékla látől vörös és hő hatására rostos, hasonlóan néz ki mint egy darab hús.

Előzmény: N = R x fp x ne x fl x fi (435988)
zdcmchy Creative Commons License 24 órája 0 0 435991

A burgonya se volt az amíg volt más ehető dolog sok, vagy éhes ember kevés.

Előzmény: ,m,1710 (435989)
N = R x fp x ne x fl x fi Creative Commons License 1 napja 0 0 435990

Így igaz.

Egy mesterséges  szotyadék.

Előzmény: ,m,1710 (435989)
,m,1710 Creative Commons License 1 napja 0 0 435989

Akárhogyis mesterkednek. A mühus Nem enivalo.😒

Előzmény: N = R x fp x ne x fl x fi (435987)
N = R x fp x ne x fl x fi Creative Commons License 1 napja 0 0 435988

A Massachusettsi Műszaki Egyetem ezért egyenesen 2023 legnagyobb technológiai kudarcai közé sorolta a laboratóriumban kitenyésztett húst: „az Upside rengeteg munkaerőt, műanyagot és energiát használt elenyésző mennyiségű hús előállításához” – hangzik a verdikt. A cég termékeiből néhány falatka 45 dollárba (16 ezer forintba) kerül egy Michelin-csillagos San Franciscó-i étteremben; ami nem csoda, hiszen egyetlen kiló műhúshoz akár 600 liter tápközegre is szükség lehet, egy liter tápközeg pedig egybehangzó állítások szerint belekerülhet 400 dollárba. Mindenesetre február elsejei szállítással pillanatnyilag fél liter, sejttenyésztésre alkalmas amerikai FBS 670 ezer forintért kapható.

Tárolni ezeket mínusz 20 fokon kell – és akkor el is jutottunk az energiaigényhez.

Egy tavalyi kutatás szerint a méregdrágán létrehozott álhús akár huszonötször rosszabb a környezetnek, mint egy szimpla marha. A jelenleg alkalmazott tisztítási folyamatok (az endotoxinok kivonása és hasonló fortélyok) ugyanis olyannyira energia- és erőforrás-intenzívek, hogy egyetlen kiló műhús 246–1508 kiló szén-dioxid kibocsátásával jár. A bűnös szarvasmarha esetében ez a mennyiség 99,48 kiló. Utóbbi ráadásul tájképgondozási funkciókat is elláthat biofűnyíróként és trágyagyárként, ellentétben szintetikus megfelelőjével.

Persze simán lehet, hogy a tudomány öles léptekkel haladni fog előre, a tisztítási folyamatokon lazítanak, a sejtek növekedését fincsi adalékanyagokkal felturbózzák és ezáltal az előállítási költségeket csökkentik (ami már a borsófehérje alapú, jóval egyszerűbben összerakható húspótléknál se jött be, de egy vérbeli momentumos a kordonbontást se adja fel egykönnyen csak azért, mert első, második és harmadik blikkre teljesen kontraproduktívnak tűnik).

Igen ám, de a műfenyő is kapható ma már olcsón, egyenesen Kínából, mégis egyre több fogy a természetesből is.

Azaz szuper a mesterséges alternatíva – arra, hogy azt IS vegye valaki a nem mesterséges variáns mellett.

Előzmény: N = R x fp x ne x fl x fi (435985)
N = R x fp x ne x fl x fi Creative Commons License 2 napja 0 0 435987

Szóval a  MŰHÚS  már    ÁLLATETIKAILAG  is problémás , hiszen  VEMHES  teheneket  ölnek le azért, hogy kinyerjék belőlük a MAGZATI  anyagokat.

 

Ehhez képest a  szarvasmarhatenyésztésben  NEM ölnek vemhes tehenet,  a legtöbb húst a fiatal bikák adják, mivel nem kell tucatszám HÍM tenyészállat, elég ha  30-40  üszőként,  tehenenként  van  egy.

Előzmény: N = R x fp x ne x fl x fi (435984)
N = R x fp x ne x fl x fi Creative Commons License 2 napja 0 0 435986

".

Egy magyar szürkemarha    legalább 500 kiló  húst ad.  ( bika  700-900 kiló,  tehén  550-600 kiló) . Ráadásul még a csontot is fel lehet használni  ENYV  készítéséhez. ( GLUTINEnyv).

A  MARHABŐR  pedig az egyik legtartósabb és legtermészetesebb  ruházati kellék.

 .."

 

 

Amikor  a szarvasmarhák CO2  kibocsátásáról hablatyolnak, akkor bizony az  ENYV  és a BŐR  felhasználását is bele kell venni oda,  amikor  mindezeket  MÁS  MESTERSÉGES  dolgokkal akarják kiváltani.

Előzmény: N = R x fp x ne x fl x fi (435985)
N = R x fp x ne x fl x fi Creative Commons License 2 napja 0 0 435985

Ehhez képest ugye a SZARVASMARHA  kint legelészik a természetben,  ahol max 2-3  ember vigyáz rájuk, vagy éppen fönn az ALPESI legelőkön, igazi  valódi TERMÉSZETES  tápanyagokon nevelve, igazi NAPFÉNYEN erősítve, SEMMI MŰANYAGG,  semmiféle  SERTÉSZSELATIN meg  egyéb  petricsésze böszmeségek...

Aztán TEJET  ad,    vagy éppen vágáséretten HÚST.

 

Egy magyar szürkemarha    legalább 500 kiló  húst ad.  ( bika  700-900 kiló,  tehén  550-600 kiló) . Ráadásul még a csontot is fel lehet használni  ENYV  készítéséhez. ( GLUTINEnyv).

A  MARHABŐR  pedig az egyik legtartósabb és legtermészetesebb  ruházati kellék.

 

Mennyi  teljesen abszurd  anyag szükséges ugyanennyi  tömegű  MŰHÚS előállításához ??

QRVA  sok !

Előzmény: N = R x fp x ne x fl x fi (435984)
N = R x fp x ne x fl x fi Creative Commons License 2 napja 0 0 435984

".Persze "takarmány" az kell a műhúshoz is, az is biztos...."

 

 

MEG  VEMHES SZARVASMARHA is kell hozzá. Nem csak 1 !!!!

 

A műhús egyszerre biztosíthat élelmiszerbiztonságot, fenntarthatóságot és adhat lökést az etikus állattartásnak” – fejtegeti a Momentum örök reménysége.

Mármost lássuk, hogyan is fest ez a gyakorlatban. Miként vált eddig fenntarthatóbbá a világ az első generációs húshelyettesítő innovációk (jellemzően növényi alapú húsutánzatok) révén, és melyek a kilátások.

Aktuálisan az egyik online élelmiszer-áruházban 230 gramm fagyasztott vegán hamburgerpogácsa például 3599 forint, kilója közel 16 ezer.

Úgy, hogy első számú összetevője a víz; azt követi 16 százaléknyi borsófehérje, némi repce- és kókuszolaj, valamint rizsfehérje, továbbá 13 egyéb adalékanyag, a gránátalma-kivonattól a kukoricaeceten át a metilcellulózig.

Egyenesen az USA-ból érkezett a boltba ez az ínyencség az igazán fenntarthatóságpárti fogyasztók kedvéért – persze lehet erre azt mondani, hogy tessék, pont ezért kéne a Kárpát-medencében is felpörgetni a gyártást, csakhogy gyanús, hogy a kókuszolaj például nehezen sarjadna ki az Alföldön.

Ugyanezen áruházban 250 gramm tényleges magyar húspogácsa, egyetlen összetevőként 100 százalék Angus marhahúsból, legeltetéses állattartásból 2481 forint, kilónként 9800. Az előállító cég képviselője kifejti: igyekeznek a fenntarthatóság jegyében külső felektől függetlenül működni, saját maguknak termesztve például a lucernát és a régión belül oldva meg az értékesítést.

Kérdés, mennyire kivitelezhető az ilyesmi a műhús esetében. Megtermeli a gazda a répát és a gránátalmát, amelyekből port, illetve kivonatot készít, betakarítja a rizst és a borsót, majd kinyeri belőlük a fehérjét,

szüretel a maltodextrinfáról egy kis maltodextrint,

aztán jól összevegyíti őket az összes többi hozzávalóval együtt kisüzemileg egy tetszetős műhamburgerré? Mert hiszen az élelmezésbiztonság és a fenntarthatóság mégiscsak valahol itt, a rövidke élelmiszerláncoknál és az önellátásnál kezdődne.

Meg a megfizethetőségnél. Vegán kolbászból akad lengyel, kilója „mindössze” kilencezer-négyszázért, de abban van minden,

a sűrítőanyagként hozzáadott „feldolgozott eucheuma hínár”-tól kezdve az allergén szójababon át a konjakgumiig

(amelyet a Kelet-Ázsiában honos leopárdkontyvirág (Amorphophallus konjac) gumójából előállított lisztből készítenek). Létezik persze kevesebb összetevőből legyártott, allergénmentes amerikai műkolbász is, méghozzá a bő tíz éve a teljes húspiac meghódításának tervével indult „Beyond Meat” terméke: kilója 18 ezer forint, nem vicc – egyébként ez esetben is nagyrészt vizet vásárolunk. Illetve vásárol az, aki hajlandó pénzt kiadni ezért. Nem sokan vannak: a cég 2022-2023-ban nagyarányú leépítésekre kényszerült bevételeinek folyamatos csökkenése miatt. (2019-ben még az volt a terv, hogy ’24-re kétszámjegyű részesedést szereznek a marhahúspiacon, és ezzel halálos spirálba taszítják az ágazatot.)

Legkésőbb mára már nyilvánvaló, hogy ezek a vegetáriánusok és húsevők számára elvileg egyaránt alternatívát jelentő „ételek” nem vezettek a valódi húsfogyasztás visszaeséséhez. „A növényi alapú termékek gyártói fel akarták forgatni a világ ezer milliárd dolláros húsiparát, de a befektetők kedvencéből bukás, a mentes hamburgerből pedig egy átmeneti hóbort lett” – állapította meg pont egy éve a Bloomberg.

 

Erre érkezik Donáth Anna,

és ellentmondást nem tűrő hangon a fenntarthatóság, valamint az etikus állattartás zálogának nevezi azt a laboratóriumi tenyésztéssel előállított, újabb generációs műhúst, amely ráadásul vegetáriánusok számára nem is fogyasztható, tekintve, hogy létrehozásához állatból kinyert sejteket növesztenek bioreaktorban, megfelelő – jórészt például magzati szarvasmarha szérumot tartalmazó – táptalajon.

Magzati szarvasmarha szérum (röviden FBS) alatt a vemhes tehenek levágása után a magzat véréből szépnevű biotechnológiai cégek által kinyert cucc értendő,

bon appétit.

A steril körülmények közötti növesztéshez aztán jó sok eldobható műanyagra van szükség: a „Beyond Meat”-re emlékeztető nagy reményekkel indult kaliforniai Upside Foods vállalatnál például kétliteres palackszerű lombikokban állítanak elő 2-3 gramm szövetet, majd ez a plasztiklombik megy a szemétbe, illetve újrafeldolgozásra. 

Ráadásul ezeket a palackokat jelen állás szerint embereknek kell (természetesen tetőtől talpig beöltözve-bemosakodva, egyszerhasználatos sapkával a fejükön) egyenként előkészíteniük és gondozniuk egy gyárcsarnokban, például kikenegetve a belsejüket sertészselatinnal, hogy elősegítsék a sejtek tapadását – na, a fülöp-szigeteki vendégmunkásokon kívül mely képzett alkalmazott pepecselne ezzel rutinszerűen napi nyolc órát? Sőt, valójában még ezen előkészületek után se beszélhetünk egyben kinövő mellehúsáról:

az alkalmazottak jórészt kézzel teszegetik egymásra és préselik össze a lombik faláról összekapirgált vékony szövetrétegeket,

hogy csirkehúsnak nézzen ki az egész. Magától ugyanis egyelőre nem igazán áll össze.

Előzmény: zdcmchy (435978)
N = R x fp x ne x fl x fi Creative Commons License 2 napja 0 0 435983

Akkor ezért  volt eddig az a többszörös  dúsított vétel, hogy aztán  az USA  blokkolja majd másoknak is a vételét,  miközben a háttérben majd az USA  lesz az egyedüli vásárló, és  gyakorlatilag  EGYEDURALMAT  akar kiépíteni a dúsított urán kereskedésben. Hogy csak rajta keresztül lehessen vásárolni. legalábbis a NYUGATI  fertályon ezt akarja, mert  csak arra van már neki  befolyása.

Előzmény: zdcmchy (435980)
zdcmchy Creative Commons License 3 napja 0 0 435982

Anyag az van szerintem, a dúsító kapacitás a probléma, lehet növelni de idő és költség.

Előzmény: Platon (435981)
Platon Creative Commons License 4 napja 0 0 435981

Mivel az Urán kell. Természetesen ugyanúgy meg fogják venni.

Előzmény: zdcmchy (435980)
zdcmchy Creative Commons License 4 napja 0 0 435980

Ez mi lehet? A cikk nem világos, hogy az orosz uránt tiltanák vagy csak mint az olajat, máson keresztül kell venni?

 

MUCSI VIKTOR9 ÓRÁJAAz Egyesült Államok nem importál több dúsított uránt Oroszországból

Az Egyesült Államok szenátusa megszavazta a dúsított urán Oroszországból történő behozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot, amelyet már aláírás céljából benyújtottak az amerikai elnöknek. A dokumentum a hatálybalépéstől számított 90 nap elteltével megtiltja a dúsított urán behozatalát Oroszországból az Egyesült Államokba. Ugyanakkor 2028 januárjáig ideiglenes kivételeket engedélyeznek – írta meg az Unian.

Meg kell jegyezni, hogy a kongresszus 2,7 milliárd dollár elkülönítéséről rendelkezett, amelyet az amerikai uránipar fejlesztésére irányítanak, az Oroszországból származó nyersanyagimportra vonatkozó korlátozások bevezetése mellett.

Az amerikai energiaügyi minisztérium szerint Oroszország a dúsított urán fő külföldi beszállítója: évente körülbelül egymilliárd dollárt hoz az orosz gazdaságnak.

SZAKÉRTŐK SZERINT E SZÁLLÍTÁSOK KIVÁLTÁSA A DÚSÍTOTT URÁN ÁRÁNAK 20 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉSÉHEZ VEZETHET.

Korábban már beszámoltak róla, hogy a Fehér Ház fontolgatja az orosz dúsított urán Egyesült Államokba történő behozatalának tilalmát a végrehajtó hatalom útján.

zdcmchy Creative Commons License 4 napja 0 0 435979

...egyébként nem tudom? amikor a csirke kilót vagy kilókat növekedik egy hónap alatt? az mi? ha nem is "mű" de szerintem nem természetes.

Előzmény: zdcmchy (435978)
zdcmchy Creative Commons License 4 napja 0 0 435978

Nagyon kevés húst eszik a 8 mrd emberből legalább 6-7, de így is nagyon végletesen terhelve a környezetet. 

Persze "takarmány" az kell a műhúshoz is, az is biztos.

Előzmény: ,m,1710 (435975)
Platon Creative Commons License 5 napja 0 0 435977

Persze.

 

De. A Hidrogént lehet gyártani a szélturbinák és napelemek üresjárati ciklusában ami kb élettartamuk 80% azaz a alig kerül valamiben. Jó persze a gyakorlatban majd lemegy a zöld áram ára, és vele alakul a hidrogéné is. De a lényeg hogy a mainál sokkal sokkal kedvezőbb áron lehet előállítani ha nagy tömegben kell majd.

 

A hőerőművek füstgázát is lehet kezelni hidrogén műben. Ezzel megszabadulsz a CO-tól, és hidrogént kapsz. Egy sor metódus van.

 

Ami ma még probléma az az üzemanyag cella ára. De az zuhanásban van és már megvannak az olcsó technológiák elvi alapjai, 10-15 év is ezek piacérettek is lesznek.

Előzmény: ,m,1710 (435976)
,m,1710 Creative Commons License 5 napja 0 0 435976

A Hidrogént is gyártani kell (most nemmegyek bele)

 

a hidrogén is elektromos auto csak aku néllkül a hidrogénböl jön a árram a cellák által levegö meg van

(inf dögivel) de nen rosz kémia

tankolás gyors, a táv husszu kb 600km

A árrak még elég drágák és ingadozok

szoval vagy aku vagy hidrogén mindkettö elektromos

 

egyenlöre  nem csoriknak valo

 

 

Előzmény: Platon (435965)
,m,1710 Creative Commons License 5 napja 0 0 435975

" A hagyományos állattenyésztés már nem tudja kielégíteni az igényeket."

 

Dehogy nem

 de most nem statisztikázok, mert evel tele a padlás, csak anyit hogy a német 40-50 milio disznot tenyész a dán  28 miliot (enyi elég) a arab meg nem eszik disznot

a argentinok meg marhát esznek és soha nemhallottak mühusrol.😎

a "mü hus" meg messze a valoságtol

Meg kimodja, hogy anyi hust kell zabálni? ha csak a felét eszed akkoris jol meg vagy, nemigaz?

Előzmény: zdcmchy (435969)
N = R x fp x ne x fl x fi Creative Commons License 5 napja 0 0 435974

".A műhúshoz sokkal kevesebb vízre van szükség és kevesebb szén-dioxidot bocsát ki...."

 

 

 

Egyáltalán nem.

Már bebizonyították.

 

A  MŰHÚSHOZ  VEMHES SZARVASMARHÁK tucatjaira  van szükség, ugyanis  a marhaembriókból nyerik ki azokat a sejteket, amiket aztán TÁPOLDATOKBA helyezve  hetente lekotornak a "petricsészék" faláról, majd  összeállítják egy masszává, és hús formára gyúrják.

Minden héten meg kell semmisíteni a petricsészéket meg az összes  vegyi anyagot...

 

https://hvg.hu/zhvg/20230510_muhus_marhahus_kornyezet_karos

 

https://www.agroinform.hu/elelmiszeripar/a-fao-kideritette-nem-biztos-hogy-a-muhus-kornyezetbaratabb-mint-az-igazi-70280-001

 

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2023.04.21.537778v1

 

Egyre  veszélyesebb világ jön:

 

https://pestisracok.hu/vilag-proletarjai-muhust-egyetek-a-zold-kommunizmus-ujabb-otlete/

 

 

ÉS persze kiket  sújtana a HÚSADÓ ???

Nyilván a tömegeket.

AZOK képtelenek lesznek megfizetni az adót,  így  őket etetik majd a MŰszarságokkal,  az  ELIT  meg eszi a TERMÉSZETES  élelmiszereket. 

 

 

 

Előzmény: zdcmchy (435969)
mica-r Creative Commons License 5 napja 0 0 435973

Nem fejlődik rohamosan a technológia

Előzmény: Platon (435965)
zdcmchy Creative Commons License 5 napja 0 0 435972

.... de csak az egyik elektródát helyettesítené az is és komplikáció, szivattyúzgatás, szerkezet. )-:

Előzmény: zdcmchy (435971)
zdcmchy Creative Commons License 5 napja 0 0 435971

Igen, az olyan mint egy akkumulátor, saját üzemanyagtankját is töltheti metanolal.

De nem tudom van e annyi platina a Földön összesen? Az nem lehet, legalábbis azt még egy zöldkomcsi se tudja helyettesíteni. (-: Pedig sokat gondolkodik rajta. )-: Komolyan, most ebben a pillanatban ha ezt leírta, lemegy a laborítóriumba megnézni valamit.

Előzmény: mica-r (435961)
zdcmchy Creative Commons License 5 napja 0 0 435970

Létezhetne, de mint metanol vagy ammónia a tároló. De az se biztos, hogy lesz igény ilyen tömeges autózásra.

Előzmény: Platon (435965)
zdcmchy Creative Commons License 5 napja 0 0 435969

A műhúshoz sokkal kevesebb vízre van szükség és kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. A technológia váltások, mint a gyjtögetésről áttérés a földmvelésre, készőbb a három nyomásról a vetésforgóra. mindég a demográfiai robbanások után következtek be. A hagyományos állattenyésztés már nem tudja kielégíteni az igényeket.

Előzmény: EgyfejűSárkány (435968)
EgyfejűSárkány Creative Commons License 5 napja 0 5 435968

".Csak anyit, hogy a álattenyésztés "káros" % ba kimutathato a CO2  ami nem piskota..."

 

 

 

A  MŰHÚS  előállítása  20 x  károsabb, mint a szarvasmarha, amelyik karbantartja a legelőket.

Mert  LEGELŐKRE is szükség  van !

Ugyanis az is része az ÖKOSZISZTÉMÁNAK !

 

Akármit is makogjanak a dilettáns zöldkommunisták... Mert ők az egész világot beerdősítenék...

 

Előzmény: ,m,1710 (435963)
EgyfejűSárkány Creative Commons License 5 napja 0 4 435967

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!