Keresés

Részletes keresés

Hacsek Creative Commons License 1999.08.16 0 0 399
Kedves gézé!

Az építési előadó főnöke a jegyző. Esetleg nála érdemes mószerolni, hátha már amúgy is arra vár, hogy a te emberedet letolhassa. Tehát lehet, hogy ő a szövetségesed lesz. Kisebb településen viszont csak a polgármesterhez érdemes fordulni, "nagyobb úr ő, mint az isten"!

Rabo Karabekian Creative Commons License 1999.08.16 0 0 398
Kedves tacsa!
Köszi, hogy segítesz, de aztán nehogy összeakaszd a bajszot hacsek úrral. A heraklithot én csak a cementes nád (vagy mi a pék) külsővel rendelkező formájában ismerem (hogy tapadjon a betonhoz). Erre gondolsz?
Üdv. egy gutaütött iguána
Hacsek Creative Commons License 1999.08.16 0 0 397
Tacsa!
Én is képes vagyok kompromisszumra, de inkább "törvény szükséget bont" alapon. Nem látván a helyszínt, nem látom be azt sem, miért kellene Raboéknak belülre szigetelni. Ha jól értem, ez egy betonsufni, ahol az alapterületből elvenni kár, lehet hogy így is kevés!
gézé Creative Commons License 1999.08.16 0 0 396
Kedves tacsa!

Ez a beruházás csak számomra lenne nagy, hiszen ha felépülne a családiházam, nem kellene albérletet fizetnem.
Egyébként a telekvásárlás elott megkérdeztem oket, hogy lehet-e oda olyan házat építeni amilyet én szeretnék. Azt mondták lehet, de ma már nem emlékeznek erre a beszélgetésre.
A másodfokú hatóságnak is 60 napja van a válaszadásra? (elvben)
Egyébként a tervezommel kínosan ügyeltünk arra, hogy egyetlen eloírást se sértsünk meg.

üdv
gézé

tacsa Creative Commons License 1999.08.16 0 0 395
Kedves gézé!

Mivel az ún.elsőfokú építési hatóság utasított el, nyilván van ún. másodfokú építési hatóság. Ez többnyire valamelyik környékbeli nagyváros, a főváros esetében a főpolgármesteri hivatal illetékes ügyosztálya. A lényeg, hogy a fellebbezés után mások kell döntsenek, de persze megkérdezik az elsőfokot is, és azért bizonyos presztízs része is van/ lehet a dolognak.
Megjegyzem, hogy az elutasításhoz elég egy olyan dolog is , ami a vonatkozó előírások ( OTÉK vagy OÉSZ ) be nem tartását jelenti. Kérdés, hogy nincs e valami egyéb érdek a háttrében. Tudományosan ezért szoktak nagyob munkáknál ún. stakeholder analízist végzeni ( magyarul azt jelenti: kinek milyen érdeke merül fel az általam tervezett beruházással kapcsolatban. Ha lényegi ellenérdek merül fel, tudott már előre, akkor kár nekiindulni, mert eleve veszett a fejsze, vagy: tudni kell kezelni az ellenérdeket. )

Üdv
tacsa

gézé Creative Commons License 1999.08.16 0 0 394
Kedves tacsa!

Kössz a gyors választ.
Az elutasítást 4 dologgal indokolták.
Ezekbol 3-nak semmi köze a valósághoz, a negyedik is erosen vitatható.
Kik felügyelik az építési hatóságok munkáját?

üdv
gézé

tacsa Creative Commons License 1999.08.16 0 0 393
Kedves Musza Dag!
Azért teljesen ne kesereggy el! Én a "szükség törvényt bont" elvet vallom építészetileg, azaz, ha a megrendelő komoly indokokat tud, akkor bizonyos engedményekre hajlandó vagyok. A Te általad leírtak ilyen helyzetet sejtetnek. Végül is a leírt szituban a betonok nem mennek tönkre az esetleges nedvességtől, a tesó meg már nem pici, így nem kap laringitist a penésztől , ha jelentkezik.
Ezért: ha belülről hőszigetelsz, kellene némi légrést hagyni a fal és a szigetelés között - ilyen megoldásra jó lehet a HERALKLITH, ami viszonylag merev - lécvázra szerkesztve, és lehetőleg nem teljesen lezárva kell felrakni felül meg alul. Nem lesz tökéletes a hőszigetelés, de lényegesen jobb lesz, mint ma. Nekem is van részben belülről hőszigetelt részem kényszerből , elvoltam vele mostanáig.

üdv
tacsa

tacsa Creative Commons License 1999.08.16 0 0 392
Kedves gézé!

Ilyen hosszú idő után nem nagyon lehet mást várni. Sok függ a tervtől és az elutasítás indoklásától, valószínű, hogy eljárási okokból ( határidő túllépés ) is megtámadható a dolog, de ehhez mindenképp avatott jogász kellene. A legkisebb ellenállás vonala vélhetően az, hogy megpróbálsz egyezkedni az illetékes építési hatósággal, és ezt követően fellebbezni, csak a határidőből ne csússz ki! Így látatlanban többet nem tudok írni.

üdv
tacsa

tacsa Creative Commons License 1999.08.16 0 0 391
Kedves Ghanima!
Nem egyedül Te vagy kétségbe esve. Elárulom, hogy Őnagyságám tesójának - mint egyébként statikus - maga szervezte a festéses lakásfelújítást.Ne tudd meg, sehol sem vagy, neki is 5 napot ígértek, és 3 hétnél több lett, plussz a redőnyt is tönkre tették. A lényeg: előre meg kell állapodni az árban, aztán kiverni a határidőt és a minőséget. Emiatt nem jó mindig a legolcsóbb munka, plána, ha már kész vannak, és van közöttük egy-két őrző védő kinézetű mester is.
Egyébként a "szokásos" ár kb. 600-700 Ft / m2 a festésre, de ez persze nem a lakás alapterületre, hanem a falfelületre értendő. A nyílászárókat is szokták m2-ben mázolni, de ott inkább a db-ár a jellemző.
Becsült megoldás is lehet , mint durva kontroll, kb. 8-12.000.- Ft/fő / nap max. munkadíj , ha Nálad dolgozott mondjuk 3 tag, 5 napig, akkor ez anyagmentesen 3x12.000.-x5 max 180.000.- Ft lehet elvben, ha nincsenek extra körülmények, bár a 3,45-ös belmagasság nem panel lakás.
Én a saját lakásfelújításombóül a tapasztalatok miatt most húztam ki hét végén a festés-mázolást, inkább magam csinálom, "kiemelt" kategóriájú mérnökként is olcsóban jövök ki belőle.

üdv
tacsa

Rabo Karabekian Creative Commons License 1999.08.16 0 0 390
bd,
a sugárzó fűtés ok csak az időszaknak kell megfelelően rövidnek lennie.:)
Olyan mint egy középkori várkastély. Elöl leperzselt szemöldök, hátul jégcsapok (vagy fordítva) Vagy grillcsirke módszer, de az fárasztó
RK
tacsa Creative Commons License 1999.08.16 0 0 389
Szia!
Persze. Közepe ( IX.11. a kitűzött elvben, de Juci ha megjött, akkor szervezzük tovább

Üdv
tacsa

gézé Creative Commons License 1999.08.16 0 0 388
Hello evribadi!
Új vagyok itt, ezért bocs ha már volt róla szó!
Mi a teendo, ha 1999. 04. 23-án beadott építési engedélyre csak most kaptam választ? Elutasították!
gézé
Ghanima Creative Commons License 1999.08.16 0 0 387
:-((((
Remélem, nem vagyok teljesen off innen?!
Kedveseim!
Egy kis vigaszt kérek, vagy legalább egy kis helyeslő bólogatást, miszerint valóban ennyi a piaci ár és én toltam el az oda nem figyelésemmel, vagy a barátság vette el az eszemet és nem hallottam meg minden szavát a megállapodásunknak....
Adva van egy 36 nm-es lakás, 3,45 m belmagassággal, legalább 1986. óta nem volt festve (ill. a fürdő+konyha cca. 6 éve 1x) Egy szoba (~23 nm), egy fürdő cum WC (~5 nm) feléig fölcsempézve, egy konyhacsek (~4 nm), ugyancsak feléig csempézve és egy előszoba (~6 nm). Mázolás szempontjából: 2 db keskenyebb-féle teliajtó (fürdő+konyha) 2 db üveges (bejárati+szoba) és egy négyrészes, dupla erkélyajtó).
Az elvégzett munka: a falak fűrészporos tapétával való ellátása (az eredeti festésnek talán "meg/lemosásával"?) a szobában és az előszobában, a szoba halványsárgára festése, elősz.marad fehér. A konyha és a fürdő fehérre festése. Valamennyi ajtó fehérre festése, valamint 3 db öntöttvas radiátor+csöveik fehérre festése. Hozták persze létráikat, szerszámaikat, ami csak kellett.
Pár könnyű, üres bútor középre tologatása mellett a lehető legkoszmentesebb, kíméletes munkavégzést alkalmazták. Öt nap alatt készültek el. A festékekre adtam hatvanezer forintot, megkaptam a számlákat is róluk.
Mindez, (tehát a festékek árán túl) mennyibe szokott kerülni manapság???
Mert én tomporra estem, de fájdalmasan. Természetesen kifizettem, amit kértek, de kétségeim vannak, lehet, hogy teljesen el vagyok maradva az áraktól?
Nyugtassatok meg, ha tud erre valaki mondani bármi megnyugtatót. Az általam kifizetett árat készakarva nem írtam be ide.
Köszönettel
Üdv,
Ghanima
bd Creative Commons License 1999.08.16 0 0 386
a. Ha belul hoszigetel, Hacsek szerinti paralecsap. stb.
b. Ha kivul hoszig. (nem kell leverni az addigit, ha ra vagy ele is rakhatsz), fel kell futened az osszes betont. Ez csak allando tartozkodasnal eri meg.
c. Idoszaki tartozkodasnal sugarzo futes megfelel?
(Csak teged melegit ill. a te meleged visszaveri)

Rabo Karabekian Creative Commons License 1999.08.16 0 0 385
Köszi Hacsek, küldöm az emilt.
RK
Hacsek Creative Commons License 1999.08.16 0 0 384
Rabo,
Ilyen szinten nem kotyogok bele. Ehhez épületgépész kellene, itt meg olyan nincs állandóra. Van viszont egy cimborám, ő hatalmas kazántudor fejlesztőmérnök. Írd meg a részletes problémádat (pl. emilben), eljuttatom neki, és majd ő válaszol rajtam keresztül.
Rabo Karabekian Creative Commons License 1999.08.16 0 0 383
Hacsek!
Igazándiból a melegvíznyomással vannak gondjaim, ami persze nem feltétlenül a kazán típusával van összefüggésben csak egyszerűbb, ha valaki ismeri a típust. Hátha ott van a kutyus elhantolva. Ilyen szinten, ha leírom a konkrét szerelést, tudsz ötletet adni?
RK
Hacsek Creative Commons License 1999.08.16 0 0 382
Rabo!
Érteni nem értek ugyan hozzá, de van elég frankó leírásom a Quadriga kazánokról. Mi érdekel?
Arabella Creative Commons License 1999.08.16 0 0 381
Sziasztok, megjöttem!
A zár müködi is, egészen hihetetlen módon.
Tacsa! Szeptemberben úgy mégis mikor? Elején, végén?
Hacsek! Konkrétan arra gondoltam, amig valakinek nem lesz komolyabb baja a kiálló kábelek miatt ,addig úgy sem csinálnak semmit.
Arabella
Rabo Karabekian Creative Commons License 1999.08.16 0 0 380
Ért valaki a vízmelegítőkhöz (gázos), különösen quadrigához?
Hacsek Creative Commons License 1999.08.16 0 0 379
Szívesen, Rabo.
Nem akartam csalódást okozni, de hazudnom sem szabad.
Rabo Karabekian Creative Commons License 1999.08.16 0 0 378
Tudod mit Hacsek, nem csináljuk.
Persze le lehet verni és újra lehet vakolni hőszig vakolattal (bár szerintem a hőszig vakolat az kevés önmagában), de ha ezt megmondom ut-nak a következőkre számíthatok:
1. ellejti az ősi családi táncot, azaz meggörnyedve hasát fogja, rázkódik és szájából artikulátlan hangok véletlen ritmusú sorozata tör elő miközben körülöttem ugrál (egyszerrűbben: körberöhög)
2. felhívja figyelmemet kellemes, a miénktől jelentősen eltérő klímájú területek meglátogatásának minél előbbi folyamatbahelyezésének rendkívül építő jellegére (egyszerübben: melegebb éghajlatra küld)
Szóval neked igazad van Hacsek, neki meg pénze nincs.
Ja és ne mond azt, hogy akkor mit akar:)
Tényleg köszönöm (ezáltal is okosabb lettem)ha ez lehetséges:)
RK
Hacsek Creative Commons License 1999.08.16 0 0 377
Rabo!
NEEEEEEEEEE!

A belsőoldali hőszigetelés káros és egészségtelen belső légállapotot (túlzottan magas páratartalmat, ezáltal lecsapódást, penészedést) hoz létre. Ne csináljátok.

Az előbb nem írtam, de külső (jó) megoldás a hőszigetelő (perlites)vakolat is. De a régi vakolatot ahhoz is le kell verni.
Nem értem meg, miért ne lehetne leverni a jelenlegi vakolatot! Eredeti Lotz-freskó van rajta?

Rabo Karabekian Creative Commons License 1999.08.16 0 0 376
Kedves Hacsek
Az ötlet jó, de a kivitelezés kissé problémás ugyanis kívülről vakolva van az épület. Leverés nem játszik. (már mint vakolatilag:)) Valami belülről kellene. Tudom, hogy a szakmai igényességet nem elégíti ki, de falura elmenne :)
Off
A név tényleg örmény, de nem rám utal, hanem kedvenc írómra.
On

Üdv RK

Hacsek Creative Commons License 1999.08.16 0 0 375
Szervusz, kedves Rabo K. (ez örmény név, ugye?)

Az ilyen pótlólagos szigetelés lényege, hogy bármely ismert hőszigetelő temék (műanyaghabok vagy szálasanyagok általában) jók ilyen célra, a lényeg, hogy hogy kívülre kell feltenni, és valamilyen átszellőző burkolattal takarni.
Hogy mit, mennyit és pontosan hova és hogyan, ez már mérnöki munka, ha viszont önfejűleg akartok barkácsolni, akkor legalább lopjatok (mármint ötletet) olyantól, akinél már évek óta jól működő szigetelés van.

Rabo Karabekian Creative Commons License 1999.08.16 0 0 374
Kedves építkezők-felújítók!
Gyakorló építkezőként érdeklődéssel olvasom már az elejétől a topicot. Nagyon király!
A kérdésem: Unokatesóm szeretne egy kis kuckót berendezni magának a házuktól különálló műhelyben. A probléma az, hogy ez a műhely nem piskóta hely. Az előző tulaj építette és csupa beton. Beton aljzat, beton falak, beton födém. Szigetelés 0,0. Unokatesóm megkérdezett engem, hogy mivel lehetne szigetelni az egészet (hőszigetelés) minél olcsóbban. Gondoltam megkérdezlek titeket (a szakértőket), nehogy hülyeséget mondjak.
A lényeg: elviselhető hőmérsékletet lehessen fenntartani a műhelyben télen is és minél olcsóbb legyen. Ut-óm diák és ezért értelemszerűen nem veti fel a pénz. Köszi előre is.
Ja és ne engedjük sűlyedni a témát.
tacsa Creative Commons License 1999.08.15 0 0 373
Kedves AB!
Ne aggódj, buli szeptemberben, Juci meg Petra nélkül semmit! ( Stokiról és Hacsekról nem is beszélve! Persze Nélküled sem!

Gratula a zárhoz! ( Ki is tucc gyünni? )

tacsa

tacsa Creative Commons License 1999.08.15 0 0 372
Kedves Moke!

Ne aggódj, a nagy festék művek színei a valóságban inkább halványulnak napsugárzásilag meg fényileg, mintsem erősebbek lennének, mint a próbakeverésekor. Viszont pl. TIKKURILLA esetében a megjegyzett receptúra szám alapján ptórendelt festék évekkel később is egy-két hónap alatt a korábbival összeérves szó szerint azonos lett, mint a régi.
Szóval: bátorság!

Üdv
tacsa

tacsa Creative Commons License 1999.08.15 0 0 371
Kedves bd! ( Vagy Bd! )

Szeretettel látlak,de ha nem lenne világos, amit leírtam Arabellának, az a tervezett állapot. Várhatóan a Buli+1 hónap a beteljesülés ideje, szerintem utána kellene megnézned, mire jutottunk ( és persze a bulin a tervezett állapotot és a helyszínt.) Úgyhogy : ne izgulj, nem maracc le semmiről, az egész csak egy korábbi pengeváltásunkra utalt Arab Bélának.

Üdv
tacsa

Hacsek Creative Commons License 1999.08.13 0 0 370
Mire gondolsz konkrétan, kedves Ara Bella?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!