Keresés

Részletes keresés

juci Creative Commons License 1999.07.28 0 0 87
Visszaszámlálás... még tíz percig halogatom az indulást.
Saca Creative Commons License 1999.07.28 0 0 86
LitleBeeHacsekütfefúrtcsempe:
Azért gondoltam magamtól, hogy nem szereti a csempe a meztelen ütvefúrót, merthogy megreped a nagy ütéstől.
Magam is gyanítottam, hogy ez a kétfázisú lehet a megoldás.
LitleBee, a tapasztalatod előtt meghajlok. Ha neked működött, akkor nekem is muszály, hogy úgy csináljon.
juci Creative Commons License 1999.07.28 0 0 85
Ó istenem, a műfa... de csak, ha műhalyóműpadlód van!!! :-))

Mostan jöttem vissza munkából (!), és nemsokára el is kell mennem munkailag (!), úgyhogy negyed órán belül kérek véleményt saválló tűzhelyről, vagy holnap reggel! Vagy vegyek műtűzhelyet?

SOS

juci

Hacsek Creative Commons License 1999.07.28 0 0 84
LitleBee,
úgy tűnik egy srófra jár a fúrónk!

IQka,
az a helyzet, hogy a hajópadló nagyobb hézagait tényleg nem tudod belakkozni, de a hajópadló ettől szép (már akinek tetszik).
Viszont azt is meg lehet csinálni, hogy a hézagokat fűrészporral vagy műfával "kifugázod" és aztán jöhet a csiszolás és lakkozás.

LitleBee Creative Commons License 1999.07.28 0 0 83
Egyet mondtunk Saca-nak.

Azer nem jo utve furni a csempet mert nehez iranyban tartani a furot (elcsuszik), meg egen nagyon osszebirja ronditani a furat szelet.

IQka Creative Commons License 1999.07.28 0 0 82
Azért kéne lecsiszolni, mert úgy néz ki, mintha még soha "életében" nem lett volna lecsiszolva. Szálkás, egyenetlen a felülete. Nem is biztos, hogy hajópadló, mert elég régi, de az elv ugyanaz (vékony deszkák sorban). Szerencsére a szőnyegpadló nem volt ráragasztva (egyébként azért kellett levenni, mert allergiás vagyok rá). A csiszolóval meggyőztél, de a parkettalakk kérdését fenntartom, mert - igaz ugyan, hogy nem szakembertől - azt hallottam, hogy a parkettalakk hajópadlóra nem alkalmas, mert ott nagyobbak a likak két fa között, és a lakk nem tud egyenletesen elterülni. Mivel nem szakember volt az illető, ezért merészeltem eme nemes topicban rákérdezni. Remélem, kapok választ.
Üdv: Qka
LitleBee Creative Commons License 1999.07.28 0 0 81
Saca!
En anno ugy szoktam a csempét forni, hogy befogtam a vidiás furoszarat a gépbe, majd kikapcsoltam az ütve furast, és alacsonyra vettem a fordulatszamot (ja elötte vidias rajztüvel a lyuk közepet megjelöltem) es szepen lassan kifurtam a csempet, amikor ez meg volt akkor utve furo be, fordulatszam fel azt had menjen!!

tacsa: megy majd az emil.

Hacsek Creative Commons License 1999.07.28 0 0 80
Saca,
nem tudom miért nem szabad ütvefúróval fúrni. Azt gondolom, hogy ez a csempe felrakásának módjától függ. Lehet hogy hogy leesik a fúrástól, de ez nem a fúró hibája.
Viszont ha mégis igaz lenne a tézised, akkor azt javaslom, hogy:
1. a csempét fúrd meg egy normál vidiás fúrógéppel,
2. a keletkezett lyukon keresztül ütvefúróval fúrj bele a vasbetonba!

Na mit szólsz?

Saca Creative Commons License 1999.07.28 0 0 79
r_bendegúz:
Csak ámultam-bámultam, hogy mik nem vannak. Mindem tiszteletem a felhalmozott tudásanyagért. Köszi a sok infót !!
Rémusz bá:
Kifordítható póc: Jó lenne, csak az asztalosunk mondta, hogy szerinte csak az IKEA-s, 270 fokos jó (az stabil) de annak meg 14 pénz darabja, aztán kettő is kellene abbó. Az ócsóbbakat szidta, hogy billegnek. Van ilyennel valakinek tapasztalata ?
Kérdés:
Panelfalra rakott csempét hogy lehet fúrni ? Azt olvastam, hogy ütvefúróval nem szabad csempének nekimenni, de más fúróval meg hogy megyek be a falba ?

Saca

Hacsek Creative Commons License 1999.07.28 0 0 78
Kedves Bendegúz!

Én általában tartózkodom az ilyen hosszúságú hozzászólástól, mert a tapasztalatom szerint kevesen olvasnák végig,...

... de meg kell mondanom, nagyon tartalmas szubjektív véleményed van. Találtam azért néhány szentenciát, amivel vitába szállnék, de ehhez tényleg kérem a beleegyezésedet. Nem akarom, hogy úgy nézzen ki, mintha lektorod akarnék lenni, és a tudásod fényében akarok sütkérezni.

juci Creative Commons License 1999.07.28 0 0 77
Köszi, ott voltam múlt héten, 1ébként itten van a szomszédomban: Ilka u. - Egressy út sarok. De meglepő módon alapáron drágább volt a tűzhelyük, mint 1 újpesti boltban, Árpád u. 17, ahova mekpróbálok ma elvergődni, meg esetleg Médiamárketba, mer arra lesz dolgom úgyis... Már előre örülök, hogy ott tülekedhetek az európarkolóban.

Jelenleg sajnos nem volt Pelgriméknek kiállított darabjuk, és a fiatalember szellemi képességei nem is predesztinálták arra, hogy előre mektuggya mondani, mikor lesz...

Itt újpesten van saválló kivitel is (prosi szerint lyól néz ki) 65.000-ért ákciósan, csak nem tudom, hogy azon kívül, hogy lyól néz ki, előnyös-e??? HELP plíz!!

rocher Creative Commons License 1999.07.28 0 0 76
Vegyél Pelgrimet. Mi egyelőre csak egy 4 égős lapot vettünk, majd karácsonyra lesz sütő is, de nem bántam meg. Pelgrim szakbolt valahol Zuglóban, talán Várna utca, de nem biztos. Szoktak lenni nagy leértékelések. Mi is olyat vettünk, nem volt csomagolása és egy ici-pici karcolás volt benne, azóta már van több is, de alig látszik és 40% engedménnyel adták. Próba, cseresznye.
juci Creative Commons License 1999.07.28 0 0 75
Hú, kedves Regős, lyól elfárattam itt korareggel a lyótanácsaidtól... De azér kösz. Éppen ma reggel szólt a projektvezető, hogy ha lyót akarok, akkor vegyek hirtelen gáztűzhelyet, merhogy pénteken lesz a gázátadás, és a Tigáz vagy gáztűzhellyel vagy lehegesztve hajlandó csak átadni aztat.

Hát, ugye, nemmondom, nézegettünk már tűzhelyet, nade ijen gyorsan...? Mencségére legyen mondva projektvezetőkémnek, hohy szabin volt, de azér meglepett.

Télleg Tacsa, gyermek ólrájt?

rocher Creative Commons License 1999.07.28 0 0 74
Hahó Tacsa, mi van a gyerekkel?
tacsa Creative Commons License 1999.07.27 0 0 73
Kedves LittleBee!
Az alább leírtak miatt - lassúság - most nem tudom az 1.0-s topicot megkeresni, de kellene egy emil vagy fax számod tolókapu ügyben.( A bentre küldött emiledet nem tudom innen,és csak csütörtökön leszek benn, ) "Ha erre jársz" , küldj nekem egy emilt , akár üresen is, hogy válaszolhassak. Vagy jelezd, ha stoki megoldása végleg elég és jó Neked, hogy ne zargassalak tovább.

Üdv
tacsa

tacsa Creative Commons License 1999.07.27 0 0 72
Kedves Rémusz bá!
I am here!
Egyébként azt szerelőaknának hívgyák, ha igaz. A szűrős szagelszívó azért jó, mert röviddel a lecsók számának egy n=100 körül ciklusszámát követőena szűrő ldugul, és a szagelszívó szagosítóvá alakul
tacsa Creative Commons License 1999.07.27 0 0 71
Fürgék vagytok mint a fene, nem tudok utánatok menni.Pláne, hogy 1.számú porontyom leesett a lóról, egy mentőből telefonált este, úton a Kórházba. Hál'istennek,nincs komoly baj, most megfigyelik mint Kosztolányi a pitonjait,de holnap jön haza(hozom).A modemem a rendes gépben még mindig talppal felfele, így előszedtem a szeretett laptoppot, ez kicsit lassúbb, meg grafikázni nem tudok. Sorry, 1-2 nap türelmet kérek, és ismét felgyorsulok!!!
Konkrétan : az üveglap nem mint hőszigetelés, hanem mint tűzállás funkcionál, ilyen üveget megfelelő szakcégnél lehet venni, bár általában nagyban nyomatják. Ilyen cég a Dunamenti Tűzvédelem, a Promat stb., a telefonkönyvben benne vannak, ha nem találod, szólj, keresek prosit számmal.

Üdv
tacsa

r_bendegúz Creative Commons License 1999.07.27 0 0 70
szónak = szólnak
r_bendegúz Creative Commons License 1999.07.27 0 0 69
juciSaca,

az alábbiak úgy általánosságban szónak (még azelőtt vetettem őket képernyőre, hogy Saca megnyilatkozott volna a 2.0 topikban):

- a 60 és 80 cm-es szélességi osztás kellemes arányú, a 60-as még a fiókot is elbírja, a 80-as polcok sem nagyon hajlanak meg középen a súlytól
- a pultmagasság lényeges, ha magas termetűek vagytok, a szokásoshoz adjatok hozzá 10-15 cm-t (mondjuk hátraugratott lábazati fiókokkal; jó hely szerszámnak, kukazsáknak, csom.papírnak, zsinegnek, tartalék izzónak, cipőpucoló kegyszereknek; hátraugratni azért kell, hogy a lábad ne verd bele)
- a különféle mélységű fiókok (csúszósínes, hogy könnyű legyen mozgatni és ne is zuhanjon ki) könnyebben hozzáférhető tárolóhelyek mint a szekrények, mert az alsó polcon hátul lévő holmikat macerás kihalászni és egy idő után leszoksz a használatukról; a fiókon belül dobozokkal tarthatsz rendet az apróbb tárgyak közt (atető szükségtelen)
- olyan fogantyúkat válasszatok, amit valóban meg lehet ragadni (akár a nedves kéz sem csúszik le róluk) és vegyetek 2-3 tartalékot arra az esetre, ha valamelyik az idők folyamán eltörne vagy megsérülne
- ne hagyd, hogy az asztalos a felső szekrényen középmagasságba szerelje a fogantyúkat (alul a helyük, ott nem kell lábujjhegyre állnod, hogy elérd), ugyanígy a fiókokon a felső szélhez közel kell lenniük
- könnyen tisztítható frontfelületet válassz, hogy az esetleg ráfröccsent ételt-italt, a gyerekpracli nyomát ne legyen nehéz eltávolítani (a tükörfényes felületen az ujjnyom is meglátszik)
- a felső szekrény is inkább teleajtós legyen mint üveges (abban nem kell mindig mindennek glédában állnia és nem is törhet el)
- a mosogatási kedvet valamelyest növeli, ha ablak közelében van a mosogató (ha pont alá teszed, vigyázz, hogy a csaptól még ki lehessen nyitni az ablakot; külső falnál a vezetékeket fagyveszély ellen is védeni kell)
- kell a kétmedencés mosogató + csepegtetőfelület (akkor is, ha csepegtetőpolcot teszel a fölötte lévő szekrénybe, mert egy nagyobb edény nem feltétlenül fér el ott); gondolkodj el azon, hogy érdemes-e acélmosogatót venni (sok helyen kemény a víz, minden cseppje meglátszik az acélon)
- ha a mosogatónak fali csaptelepe lesz, olyan magasságba tedd, hogy a legnagyobb fazekad még aláférjen vízvételkor; mindez kivédhető, ha olyan, a pultra szerelhető csaptelepet vesztek, aminek van egy kb. 1 m-re kihúzható zuhanyfeje; mielőtt a mosogatót megveszitek el kell döntenetek, hogy milyen csapot vesztek (van csapfurattal ellátottat és anélküli mosogató is)
- vízbekötésnél ne feledd a BM (== bal a melegvíz) szabályt; ezt a jobbkezeseknek találták ki még az egykaros csaptelepek előtti időkben, hogy véletlenül ne a forróvizet nyissák meg
- a konyharuhák legyenek a mosogatótól kéznyújtásnyira elérhetőek; lehetőleg ne a csücsküknél fogva lógjanak, mert akkor sosem száradnak meg (a sarkok ilyesmire vagy kukatárolásra egész jól kihasználhatók, ha van elég helyed)
- a mosogatógépnek külön víz és lefolyócsatlakozás kell (erre akkor is érdemes gondolni, ha gépre most még nem futja), asszem 45 és 60 cm a szabványos gépszélesség
- a tűzhely tájékán (de lángtól, hőtől távol) legyen hely az edényfogó kesztyűknek
- a tűzhelyt ne tedd sarokba, legyen hely a könyöködnek mindkét oldalon, a mosogatótól minimum 60 cm-re legyen, a 80 cm még jobb (több nem kell, mert főzéshez is kell a víz)
- a gáztűzhely nem lehet túl közel az ablakhoz, a távra van előírás (függöny és huzat miatti tűzveszély)
- a nem beépített gáztűzhely azt hiszem 50 v. 55 cm széles, nem 60 cm mint a villanyos; a gázcsövet mellette kell elvezetni, amit a felső szekrényeknél kalkulálj be; célszerű az alsó szakaszra flexibilis csövet tenni, akkor valamelyest arrébb lehet mozdítani a tűzhelyt, ha valami mögé esik (szokott!)
- a tűzhely mellett legyenek olyan felületek, ahová a forró edényt (akár egy tepsi méretűt is) nyugodtan leteheted
- a felső szekrény alatt lehet még egy keskeny polc, amin a naponta használt kisebb eszközöket tárolhatjátok (kéznél vannak, de nincsenek útban); a polc még kampókkal és fogasokkal is kiegészíthető
- a felső szekrény alatt feltétlenül legyen helyi világítás (pl. vonalizzó) és jól jön 3-4 fröccsenő víz ellen védett dugalj is (jó, ha a mikrohullámú sütő, robotgép, kávéfőző, kenyérpirító, grillsütő, egyéb ketyerék külön dugaljról működnek); a mosogató és a szokásos dugaljak távolságára biztonsági előírás van
- az étkezőasztal tájékán és legyen egy csokor dugalj, hogy lehetőleg semmit ne kelljen elosztóról vagy pláne hosszabbítóról üzemeltetni
- a kapcsolókat mindenütt ahol lehet helyezd magadnak könyökmagasságba, így akkor is boldogulsz, ha mindkét kezed foglalt (ráadásul a gyerkőcök sem szorulnak felnőtt segítségre)
- ha szabadon garázdálkodhatsz a hellyel, akkor lehet egy olyan, a pultra támaszkodó szekrényed (a redőnyös a legpraktikusabb és legrádább), amiben állandóan "menetkészen", azaz összeszerelve tartod a ketyeréket; így valóban használni is fogod őket, mert nem kerül több időbe az előhalászásuk mint kézzel elvégezni ugyanazt a műveletet
- a fűszereket vagy átlátszatlan edényben vagy zárt szekrényben tartsd, mert árt nekik a fény
- a kenyeret + vágódeszkát + kést tarthatjátok egy külön (mély) kenyérfiókban (nem szárad ki olyan hamar, van elég hely a szeleteléshez, a kés kéznél van, de gyerek számára nem szem előtt)
- a kuka több részes legyen, alkalmas a szemét szortírozásra (a mosogató tájékán lehet egy lefedhető bedobónyílás a pulton a szerves hulladéknak)
- ha szoktál sütni is, lehet egy a szokásosnál mélyebb pultrészed, amire ráhajthatod vagy kihúzhatod alóla és stabilan ráteheted a gyúródeszkát (az olaszoknál ez eléggé általános, gondolom a pizza miatt)
- a vasalódeszka nevezetű kínzószerszámnak és tartozékainak is szánhatsz egy külön szekrényrészt
- ugyanez vonatkozik a porszívóra, porzsákra, porvadászra, partvisra, seprűre, lapátra, felmosófára, felmosóvödörre
- a két előbbi praktikus kihasználásához léteznek speciális tartók és kampók
- ha esetleg balkezes vagy, akkor ne a szokásos (balról-jobbra) hűtő, mosogató, munkapult, tűzhely, munkapult sorrendet kövesd, hanem ennek a fordítottját
- írd föl, hogy mi mindent szeretnétek a konyhában csinálni (az étkezéstől, a barkácsoláson át, a leckeírásig) és gondold át, hogy lenne-e alkalmatos helye
- ha szeretnéd kideríteni, hogy mennyi tárolóhelyre van szükséged, készíts listát a holmikról, amiket mind a konyhában/kamrában/étkezőben szeretnél tárolni és mérd fel, hogy mennyi polcra, fiókra lesz ehhez szükséged
- a szekrények oldalfalán legyen 2-3 cm sűrűségű furatosztás, hogy annyi polcot helyezhess el, amennyire szükséged van (eleve maradjon 2-3 tartalékpolcod és sok polcpöcköd); kényelmesebb és biztonságosabb, ha a polcokon osztod el a tányérokat mint, ha tányértornyot halmozol fel, ugyanez igaz a poharakra is (azoknál vastag üvegpolc is szóba jöhet; nem azért mert elegáns, hanem mert jobban látszik melyik fajta pohár hol rejtőzik)
- válassz két vezérszínt és az újonnan vásárolt edényeidet és a kiegészítőket ahhoz igazítsd (ha döntöttél, ne csábulj el és ne vegyél meg olyasmit, ami nem illik a képbe); azért két színt és nem egyet, mert így nem unsz rá olyan hamar és könnyebben találsz beleillőt; lehetőleg ne válassz éppen nagyon divatos színt, mert két éven belül elavul; az ételek nem viselnek el bizonyos színeket (lásd húsleves sötét tányérból, felvágott pink vagy türkiz tálkában)
- nem szentségtörés, ha külön tévé és magnó kerül a konyhába (víztől, hőtől védd, külön antennacsatlakozó a konyhába is kell)
- a falicsempe kb. 5-10 centivel lejjebb kezdődjön mint a pultmagasság és ugyanennyivel takarja a felső szekrény (a kettő között legyen kb. 60 cm sáv); ha nem beépített a tűzhelyed, akkor a környékén a lábazatig fusson le és a tetejétől kb. 70-80 cm-re fusson fel a csempe
- padlóburkolatnak olyan színűt, mintájút válassz, amin nem látszik meg minden folt (a tiszta fehér ellenjavallt)
- az étkezőrészen, asztalél és székháttámla magasságában jól jön egy kb. 10 cm-es védőléc, hogy ne verjétek le a falat
- az étkezőlámpa legyen állítható magasságú
- a borosflaskák fekve tárolandók, a sörös/üdítőitalos rekeszt rejtő szekrényelem aljára tegyetek fémlemezt (védi is, meg könnyebb mozgatni is)

tisztelettel
r_bendegúz

architect Creative Commons License 1999.07.27 0 0 68
Nos hát igen, azért ezt a kéménytömést értékelni kell!
Hacsek kolléga, azért ez nem akármi. Szerintem a Btk-ban lenne a helye, mint hirtelen felindulásból elkövetett csalásnak.
Hacsek Creative Commons License 1999.07.27 0 0 67
Szia IQka!

Viszontkérdés:
Miért kell lecsiszolni? Kopott, hibás, csúnya, foltos a szőnyegragasztótól?

A parkettcsiszolók biztosan jók hajópadlóhoz is, ugyanis a faanyag általában ugyanaz vagy hasonló, csak a lapméet nem. Milyen a "nem sima" csiszoló? És milyen a "nem sima" parkettalakk?

Egy dolognak kell végül igazán simának lenni: a padlónak.

Bocs, nem akartam elviccelni a problémádat.

IQka Creative Commons License 1999.07.27 0 0 66
Kérdésem: mit kell csinálni egy már nem új, de kezeletlen hajópadlóval (szőnyegpadló volt felette, és valami tartósítóval azért be volt kenve)?
Szeretnénk lecsiszolni. Milyen gép kell hozzá? Jó pl. a sima parkettacsiszoló? És csiszolás után mivel kell bekenni (gondolom, azért a sima parkettalakk nem olyan jó)?

Köszi: Qka

Hacsek Creative Commons License 1999.07.27 0 0 65
Kedves Művész!
Kösz az értesítést. Ha találkozol vele, lécci az át neki az üdvözletemet!

A többiek kedvéért: Totla volt az, aki az archiweb saját vitafórumában a profi építészeket látta el jótanácsokkal a hatósági ügyek tekintetében.
Nagyon nagy zsuga. Az ilyen kéményeltöméshez hasonló dolgok jutnak eszébe, teljesen önzetlenül.

Művész Creative Commons License 1999.07.27 0 0 64
Hacsek!
Korábbi kérdésedre válaszolva: Totla már nem nem itt dolgozik ill. nem a műszaki osztályon. ( Tudod építészmérnökök kellenek már az államigazgatásba is a szinvonal emelése érdekében) Örökül hagyta rám az emil címét, de majd változtatok rajta, nehogy problémát okozzon a jövőben.
Üdv: Művész
Obi wan Creative Commons License 1999.07.27 0 0 63
Kedves Hacsek!

Ezer köszönet!!
Remélem, holnap menni fog a dolog.
Obi wan

juci Creative Commons License 1999.07.27 0 0 62
Hát, nem is tudom, valahogy ojan szűxavú vagy, ojan tárgyilagos... Bár a nők mindent túldramatizálnak, úgytudom. (Például egy eccerű konyhabeépítést is.)
Hacsek Creative Commons License 1999.07.27 0 0 61
Kedves juci,
köszönöm kérdésed, nem vagyok lehangolt szerintem. Miből gondolod?
juci Creative Commons License 1999.07.27 0 0 60
Te Hacsek! Gyanús vagy nekem. Nem történt valami veled? Olyan lehangolt vagy...
Hacsek Creative Commons License 1999.07.27 0 0 59
Obi!

A kaminajtón érdemes feldugni valami kemény, de jól tömő anyagot, például szivacsba csomagolt féltégla, rongylabda, megfelelő méretű műanyag pitli stb. A barkácsoló kedvedre bízom.

Rémusz bácsi Creative Commons License 1999.07.27 0 0 58
Ó, hát a sarokellembe kéremszépen ojan kifordítós rácspócot kell szerelni belefele... Ez az egy, amiér sajnálom, hogy nix sarok a konyhában.

De nekünk a legalsó pócok is sínen fognak kigördülni elegáncsosan, hogy az asszonynak ne kejjen hajolgatnia az edényekér, mikor főzi nekem a csülkös bableveset.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!