Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2002.03.15 0 0 150
laziccsa cimbora...

az ejtoernyozes idegen szoval a parachuting... a skydive-ot meg evtizedekig nem ismertek magyarorszagon. Skydive az a sport ami a nyitoernyo eldobasaval vegeter... ha erted.. szoval a szabad testel valo repules a sport, relo, freefly, skysurf.

20 m/s felett csak akkor repul egy kupola, hogyha elotte csinalsz vele valamit.. mondjuk eloshevederes gyorsitas utan lebegtetsz vagy tolsz egy hurokfordulot... erre csak akkor kepes egy kupola, ha a szrnyterheles legalabb 1-1.3 font negyzetlabonkent.

Amugy meg nezzel egy kicsit jobban utanna a kulonfele ernyotipusokank :) a gumis nyitoernyo egy nagy rakat szar es nem azert hasznaljak mert kisebb a szarnyprofil ellenalasa :), hanem azert, hogy a kupola telitodese utan ne lassitsa a kupolat. De a gumi az faroksag.. van sima collapsable nyitoernyo.
Amugy hidd el, hogy a gyors ernyo fogalma csak magyarorszagon letezik :) mindenhol mashol van az ejtoernyo es celbakupolat csak a celbazok hasznalnak.. es azk is csak akkor amikor celbaznak.

Az elszabott cuccokrol meg no comment... szerintem hulye aki ilyet vesz, balesetveszelyes lehet.

z

Előzmény: phoenix (149)
phoenix Creative Commons License 2002.03.15 0 0 149
ejtoernyozes vagy skydive
Nem vagyok nyelvesz. Nekem mind1. A lenyeg, hogy NEM paraglide!

Azt hiszem a cimszerzes idoszak mar elmult. Hallottam, hogy viszonylag sok oktatoi engedely van kint, de a szigorodo szabalyokkal egyutt sok jon visszafele, es nem mindenki aktiv.

Magyarorszagon sem hivnak minden legcellas ernyot gyorsnak. Nem hiszem, hogy egy 20m/s feletti vizszintes sebessegu ernyovel jol lehetne celba ugrani. Ugy tudom jelentos kulonbseg ban a celbaugro es a gyors ernyok kozott. Egy gyors ernyonek kissebb a szarnyprofil ellenalasa es a nytio ernyo sem veletlenul gumis.

A magyar ejtoernyojavitorol nem tudok nyilatkozni. Teny, hogy hallottam elszabott kupolakrol, de azokat nem teljes aron, hanem jelentos engedmennyel adtak, gondolom a tulaj nyugje, hogy ugy modositsa a zinorzatot, hogy rendesen mukodjon.Elegge hack az egesz, en nem gondolkozok ilyenben.

phoenix

Előzmény: BZoltan (148)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.15 0 0 148
A finneknel es normalis orszagban nincsen ilyen honositasi baromsag.
Megnezi a rigger es vagy megengedi, hogy ugorj vele, vagy nem. Ha normalis koru es allapotu a kupola akkor ot ugyan nem erdekli, hogy te mivel ugrasz.

A magyar kupolaknak nincs sok bajuk.. azonkivul hogy kepzetlen emberek csinaljak, nem a legjobb minosegu anyagbol es nem ugy ahogy az meg van rajzolva... amugy hajra :)

Mondom, amit irtam az nem a _te_ oktatodra vonatkozik. Csak tudom, hogy magyarorszagon a jotanacsok toredekenek az egyeduli forrasa a segitokeszseg... ez mindenre igaz... igy az ejtoernyozesre is.

Amugy ezek a jogositvanyok amiket mondasz nem feltetlenul jelentenek barmit (kivetel az AFF meg a celbabajnoksag) mert az ilyen cimeket otthon szinte kapjak az emberek mint szamar a fuleket. Magyarorszagon nagy a rangkorasak... Mindenki segedoktato-oktato-ugrato-mentoernyohajtogato-beugro-rigger-etc akar lenni. Amugy ki az oktatod, hatha ismerem.. azert olyan sok AFF oktato nincs az orszagban... es akik vannak azert azok valoban szimpatikus jo emberek.

Celbakupolat pedig nehogy vegyel... penzkidobas. Nyilvan gyorskupolat (gyorsnak is csak otthon hivjak a sima ejtoernyot) veszel.

Ja amugy en azt javaslom, hogy haggyal fel az ejtoernyozessel es kezdjel el skydiviolni :) minosaegi a kulonbseg...

z

Előzmény: phoenix (147)
phoenix Creative Commons License 2002.03.15 0 0 147
OK.

Oktatomrol: tobb, mint ezer ugrasa van, korkupolat, bekotott legcellast es AFFt oktat. Magyar bajnoksagot nyert celbaugrasban es I. osztalyu bemutato licensze van, ejtoernyobeugro es ejtoernyot javit/javithat, ejtoernyot tervez.
(a vegen meg magar ismer).

Nem akar felszerelest eladni nekem. Csak tanacsot kertem tol.
Annyit mondott, hogy valasztanom kell majd a stilusok kozott: celbaugras/gyors kupolak.

Mi a problem a magyar tipusokkal? Azon felul, hogy a finneknel valszinuleg honositani kene.

phoenix

Előzmény: BZoltan (146)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.15 0 0 146
Nezd, nem akarom az oktatodat latatlanban semmivel meggyanusitalni, csak elmondok egy elegge tipikus skenariot.

Szoval adott a keves tapasztalattal es a sportban jaratlan kolbasz.. mondjuk Te, vagy En 700 ugrassal korabban... Van az oktato, aki mar szinte felisten (tan mar 500 AN2-esbol vegrehajtott 1000 meteres ugrasa is van es szelcsendben eltalalja a szivacsot, 2500 meterrol be tud kotni 4-nek egy egy csillagba meg 1100 elott, vagy tud stabilan ulve zuhanni) namost neki van egy tenyleg gagyifos, ultraluzer kupolaja.. mondjuk egy vacsi uj de 200as Sabre ami szarra sem jo 120 kilo alatt :), vagy egy nem ZP-s szarra ugrott fos, esetleg egy felreszabott magyar dizajn, vagy mittomen..az a alenyeg, hogy szar. Annyi erzes meg van a tagban, hogy ki nem dobja, kabatot meg nem varr belole (megiscsak kurva dragan vette valami nagyon nagyon tapasztalt es joszandeku tagtol ugy 2-3 eve).

Te nyilvan elhiszed, hogy jo az az ernyo neked... sot Neked pont az az ernyo a jo... meg el is mondja, hogy 2 ev utan nyilvan lecsereled (csak azt nem mondja, hogy ugyanazert amiert o eppen lecsereli, vagyis azert mert szar). O is csak azert csereli le, mert eppen most akar venni egy 80as ultraextrem elliptikusat.. hiszen O mar eleg jo hozza es nagyobb izgalomra vagyik.

na most ez nyilvan a kisrakitott pelda... konkrtetan ilyen esetrol nemtudok, de a reszletek kulon kulon megtortent esetek. de ugyanez a skenario, ha valaki a haverjanak a cuccat ajanlja.. neadjisten uzletszeruen uzi az ejtoernyos kereskedelmet (sokan vannak akik felszereles mutyizasbol tamogatjak a sajat ugrasaikat, es ez nemis baj)

De mondom.. ez a velemeny a leheto legrosszabbat feltetelezi.. csak tudj rola, hogy ilyen lehetseges.

Amit en ajanlok az az, amit mar leirtam, vegyel egy 2-3 eves 100-200 ugrasos Zeros hagyomanyos, vagy szemi elliptikus (PD Spectre peldaul)kupolat 1.1-1.5 szarnyterhelessel. Az 1.1 az eleg lusta, az 1.5 meg mar egy kicsit bevallalos, de megszokhato. A legjobb az ha ugy 1.3, azzal lehet orultkodni is, de nagypapasan leszallni is. szoval az enyemet ne vedd meg, mert az neked tul hasznalt es tenyleg el kene adnod 2-3 ev utan :)

z

Előzmény: phoenix (145)
phoenix Creative Commons License 2002.03.15 0 0 145
OK. Az oktatom, szerintem arra gondolt, hogy 2 ev alatt meggondolhatom magam, esetleg kacsingatas vmi gyorsabb kupola fele. Tudom, hogy eve 100as ugrasszam alatt elliptikus kupolak igazannem jaccanak. Gondolom azert a magyar tipusalkalmassag is tenyezo vasarlaskor, meg az is, hogyha meggondolom magam minimalis nehezseggel le lehessen cserelni masra.

phoenix

Előzmény: BZoltan (144)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.15 0 0 144
ja... volt is egy gigabarom amelyik szo szerint vette a dolgot es irt egy emilt, hogy _AT_venne tolem a kupolat :)
Szoval valoban eladnam, ha jonne ra jo ajanlat, de nem jon... Meg azert en egy kicsit sokat ugrottam am ezzel a kupolaval.. ugy kb 650 ugrast en tettem bele...3 evad alatt ezt ugy 8 ev alatt szokas magyarorszagon teljesiteni.
En a masodik tulajdonosa vagyok a cuccnak es az elozo tulaj ezzel a kupolaval ugrott ugy 800 ugrast ugy 93-99-ig amikor is megvettem.

Amugy nem magam ellen beszelek, az en helyzetem egy kicsit mas mint az atlagos. Ha evente 30-40 ugrast csinalsz, akkor hidd el, hogy jobb ha egy bekes ernyod van es azt megtanulod rendesen repulni. En ugy evente 200-300-at szokatm ugrani es egy kicsit tobb eroforrast allokalok a sportra. Ami nekem egy ev az masnak 5-10 is lehet.

Azota amiota feladtam ezt a hirdetes mar sokat valtozott a szemleletem. Az az igazsag, hogy nagyon szeretem a kupolamat, megtanultam vele repulni. Eleg baratsagos, hogy barmilyen idoben, barhova le birok szallni vele, de ha akarom akkor tud nagyon allat is lenni. 85 km/h vizszintes tudtam vele csinalni lebegteteskor... a hevederes forduloi gyorsak es agresszivak... a hatso hevederek helyes kezelesevel meg frankon lehet olyan allasszoget adni neki,hogy ne sulyedjen olyan sokat. Szovalnem szivesen vallnek meg tole igazandibol. Az egyetlen gaz a kupolval, hogytenyleg lassan kezd kimenni az ido belole es vannak mar a piacon hasonlo kaliberu de korszerubb ernyok.

z

Előzmény: phoenix (143)
phoenix Creative Commons License 2002.03.15 0 0 143
Kicsit magad ellen beszelsz :).

-- cut -- eje.hu
Feladó: Balogh Zoltán ext-zoltan.1.balogh@nokia.com Feladás időpontja: 2001.10.08 14:08:59 Haliho,

elsoznam a rongya ugrott 150-es Sabre-mat. Meg az oskorban gyartottak (1993) es tenyleg szarra van ugorva (1200 ugras), folt hatan folt meg ilyenek.
-- cut --

phoenix

Előzmény: BZoltan (142)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.15 0 0 142
Ez tok sima liba... nyilvan egy 7/9 cellas 1.2-1.4 terhelesu nem elliptikus, full zeros hasznalt kupola kell valami normalis gyartotol (nem magyar, nem turbo, nem robo, mondjuk Icarus, Performance Design)

Az oktatod hulyeseget beszelt, mar bocs. Mondjuk ha vagy brutto 90 kilo, akkor egy 150-es Sabre az eleted vegeig jo lehet. Soha nem bizz meg senkinben aki erdekelt felszerelesforgalmazasban :)

z

Előzmény: phoenix (141)
phoenix Creative Commons License 2002.03.14 0 0 141
Elobb-utobb nekem is vennem kene felszerelest. De meg halvany gozom sincs, hogy milyet. Gyors ernyot meg nem probaltam(nem elliptikus: turbo,robo ). A CRW nem vonz, a celba ugras sem erdekel igazan. Az oktatom szerint az elso ernyomet ugyis eladom 2 even belul. Uj ernyoben nem gondolkozom. 9 cellasokkal job tapasztalataim vannak. 5let?

phoenix

Előzmény: BZoltan (140)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.14 0 0 140
Soha ne csusztass az ugrasvonallal parhuzamosan.. belecsuszhatsz az elozo ugrok szektoraba... az az ejtoernyo amivel kozelebb kerulsz.

Amugy nem kell ugras kozben megtalalni a reptere... ugras kozben az ugrassal foglalkozzek az ugro.. persze ha meg akarod talalni, akkor meg kell tudnod talalni.

Tanulo koormban ensemmit nem valaltam be.. azt csinaltam amit az oktatommondittt.. azota meg azt csinalom amit az oregebbek mondanak... es van ugy hogy masok csinaljak ugy ahogy en mondom.. de ez a legritkabb :)

No persze igazad van... jobb ha te setalsz messzirol be mintha kozelrol kene a mentonek elvinni :)

z

Előzmény: phoenix (139)
phoenix Creative Commons License 2002.03.14 0 0 139
Tudom, de mondtam, hogy a tapasztalat zsakja nincs tele :P.
Mondtak, hogy meg zuhanasban meg kene talalni a repteret. Nekem meg eddig nem jott ossze, ebben az is benne volt, hogy a tavaji 9 (! szedito ez a szam) 3 repteren szedtem ossze. Ha egyedul megyek, meg abba az iranyba is csuszhattam volna! Gondolj vissza, hogy te mit vallaltal be kezdo korodban. En inkabb setalok, kirandulok egy biztonsagos foldeteres utan.

phoenix

Előzmény: BZoltan (138)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.14 0 0 138
nem hagytam ki.. de azzal szamitani sem lehet, mert az tetszoleges iranyu es erossegu lehet.

Sajnos tanulo koormban en is szoptam ilyesmivel... azota (748 ugras utan) rajottem, hogy mindig az a balfasz aki nem er be a repterre. Ha tulment a gep, akkor ne ugorj ki, ha kiugrottal, akkor old meg, hogybeerj... ha eros a szel, akkor nyiss alacsonyan es traverzalj be, ha nincsen szel akkor meg nyiss magasan es repulj be. Hasznalj gyorsabb kupolat, relozz es ugorj az elejen :) Van megoldas...
De tudom, hogy szar erzes.. en is szalltam mar le erdekes helyek... Egyszer a repter melleti lakotelep egy parkajaba erkeztem.. es a buszmegalobban hajtogattam :) jo poenvolt, de en voltam a balfek.

z

Előzmény: phoenix (137)
phoenix Creative Commons License 2002.03.14 0 0 137
Csak Fertoszentmiklos volt. Nekem ugy tunt kicsit nyaltak az osztrakoknak. Ugras elott nem tudtam megitelni, hogy milyen messze voltam. En mentem ki utolsonak, mert igy jott ki a sor. Nem volt gond a leszallassal: learatott buzatabla 200-300mre a palyatol. A szelet ugy tunik kihagytad a jatekbol :P.

phoenix

Előzmény: BZoltan (136)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.14 0 0 136
Ja.. tudom, hogy a Szolnok boogie-n hagyomany, hogy a 22 ugrobol 22 erzi magat ugratonak :) En nem vagyok egy nagyon tapasztalt ejtoernyos meg segedoktato sem vagyok, ugrato meg foleg nem... de annyit tudok, hogy mindenki ott ugrik ki ahol azt biztonsagosnak tartja. Amugy meg ha tul messze vagy a reptertol akkor meg mindig lehet magasabban nyitni.. ha mondjuk a megszokott 700 meter helyett 1200-n mar eldobod az nyitoernyot, az 500 meter nyereseg... a modern kupolak pedig 2:1 aranyban azert csak mennek.. szoval 1000 meterrel messzebrol is beersz csak manapsag a lepcsot mar nem veszik komolyan az emberek... szoval hogy a load kozepe nyit 800-on es a load eleje meg a vege pedig akar 1100-en. Tudod, szar ezt igy kimondani, de magyarorszagon (lehet, hogy ausztriaban sem) az emberek nagy reszenek nincsen nagygepes tapasztalata, marpedig hidd el, hogy ahhoz, hogy 24 ember kenyelmesen es jo heleyt tudjon leszallni azert ahhoz jol kell tudni ugratni es jo helyen kell ugrani es tudni kell nyitni idoben es utanna tudni kell az ejtoernyot reptetni :)

amugy kek eget es jo ugrast

z

Előzmény: phoenix (135)
phoenix Creative Commons License 2002.03.14 0 0 135
Nekem szimpi az L410. Lehet, hogy vacak relozni belole, nagyon imadtam az osztrak sogorokat a nyaron: b@sztak kiugrani idoben, en meg setalhattam miattuk :|.
Itt a lapjuk. 30mk, ha jol dekodoltam.
http://www.skydivekarjala.fi/index.php
Ha minden jo husvet alkalmabol szerzek meg nehany ugrast. Nem igazan reloztam meg eddig. Van meg mit tanulnom a relo alapjain :). Hozza vagyok szokva, hogy azt csinalom amit mondanak, tudod amig a tapasztalat zsakja meg nincs tele, de a mazlibol mar hasznaltam.....

phoenix

Előzmény: BZoltan (131)
Vízálló Creative Commons License 2002.03.14 0 0 134
Köszi!

Az még közel is van Siófokhoz!

Előzmény: phoenix (130)
Vízálló Creative Commons License 2002.03.14 0 0 133
:DDDDDDDD

Köszi.

Előzmény: BZoltan (132)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.14 0 0 132
:) ez az agyi ellenalas akkora poen...vazze nem biztositek akar lenni a szegeny polgar, hanem ejtoernyos.. :)

z

Előzmény: phoenix (130)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.14 0 0 131
oma valinta :) L410 jo gep, csak tul gyors es nemjo belole relozni. Amugy meg ne varj senkire.. keresd meg te a fooktatot... amugy abbol van neked bajod, hogy te itt Finnorszagban tanulonak szmitasz. 41 ugrassal itt tenyleg sokat kel szopcsizni mire gepbe kerulsz.. es akkor sem azt csinalod amit te akarsz.

Amugy erdemes eljonni Helsinkibe, ha megvan a finn lupakirja-d (helyi C) 20-30 marka nagyon baratsagos ar.. gyanitom a haromszorosat.

z

Előzmény: phoenix (129)
phoenix Creative Commons License 2002.03.14 0 0 130
Vízálló!

Fejer megyei Szent Gyorgy korhaz, rendelointezet. 2x voltam ott. Nem mernek agyi ellenallast.

phoenix

Előzmény: Vízálló (127)
phoenix Creative Commons License 2002.03.14 0 0 129
BZoltan!

A feneket. Beszeltem egy oktatoval, adott egy email, irtam, irta, hogy majd az oktatasi felelos kapcsolatba lep velem, azota is... C206 max 3000m. El voltam kenyeztetve a nyaron L410el. LAppeenrantabal lakok, nem hiszem, hogy erdemes Hkiben erolkodnom. Eddig 41 ugrasom van, regi FIA B licence. Sajat ernyom meg nincs, itt PD Navigator-ok vannak, berelni lehet: talan 20-30mk/ugras. +10C fok a foldon volt :)

phoenix

Előzmény: BZoltan (125)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.14 0 0 128
Nem, nemtudok... ehhez otthon kene lenni es ismerni az eje orvosokat. Az ejesek is vigyaznak azokra az orvosokra akik lagyabb szivuek es nem kompromitaljak oket, hogy boldog-boldogtalant odakuldenek... probalj utanajarni, kerdezoskodni... de nyilvanosan senkinem olyan hulye, hogy neveket mondjon.

z

Előzmény: Vízálló (127)
Vízálló Creative Commons License 2002.03.14 0 0 127
Tudsz olyan orvost akinek az "apja faszának" nem nagy az ellenállása? Még a magánrendelést is kifizetnénk.:))))
Előzmény: BZoltan (125)
Vízálló Creative Commons License 2002.03.14 0 0 126
Yo, gondoltam mail-ben.
Egyébként én sem találkoztam még ketyerékkel, pedig már 6 pecsét van a repnaplómban.
Előzmény: phoenix (121)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.14 0 0 125
Vízálló ,

az apja faszanak nagy az ellenalasa... ez egy baromsag, hulyeseg, idiotizmus. felejtsd el es keress egy normalis orvost, ennek a vadmarhanak meg mondjatok meg, hogy postazza a diplomajat vissza az egyetemre, ha nem bucsuban lotte.

phoenix,

Nem lassuak, csak tel van... magyarorszagon meg emil cimuk sincs a klubbok nagyreszenek. Telen azert itt is beall am a szezon. 206C az eleg jo gep. annal jobb csak nekunk van az orszagban a TwinOtter.

Finnorszagban az ugrashoz FAI jogositvany kell (asszem tan FAI C, vagy D nem emlexem) semmi mas. A sajat motyo elegge alapeset, mert a cuccberles itt nem egynagy szokas... persze berelhetsz, de akkor a hatadra raknak egy kutya nagy tanulocuccot. Leginkabb legyen sajatod. Hany ugrasod is van?

Amugy gyere ugrani Helsinkibe.. lassankezdodik a szezon, jon a jo ido.. 4000 meter Twin Otter... nem sok magyarnak van ra tipusvizsgaja :)

+10 meg luxusmarhasag... ahhoz 35 foknak kell a foldon lenni... Olyan meg otthon is ritka.

z

Vízálló Creative Commons License 2002.03.14 0 0 124
Valami olyasmit vartyogott a nyomorult, hogy az agy ellenállása (Herz, v MHerz) értéke magasabb a megengedettnél.
Egyébként pillanatnyilag Ausztriában dolgozunk és körülnéztünk itt is ezügyben: semmiféle ilyen dolgot nem kérnek csak egy körzeti orvosi vizsgálatot, hogy megvan-e mindkét lábad, nem vagy-e vak. Mint otthon az autójogsinál. Csakhogy itt nem lehet megfizetni a tanfolyamot, meg az ugrást.
Előzmény: BZoltan (122)
phoenix Creative Commons License 2002.03.14 0 0 123
BZoltan!

LPR. Lappeenranta. Kint mi kell az ugrashoz? Felvettem a kapcsolatot az imatrai klubbal, de eleg lassuak. C-206juk van es az araik kb, mint otthon. Eddig nem ugrottam +10Cnal hidegebben.

phoenix

Előzmény: BZoltan (122)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.14 0 0 122
Vízálló,

felejtsd el a zugugrast. Ilyen nincsen. Ha van, akkor az akkora szabalytalansag, hogy ott inkabb ne ugorjal, mert ki tudja, hogy milyen mas szabalytalansagot csinalnak amibe bele is pusztulhatsz.

Azt nem irtad, hogy mi volt vegso soron a baratnod problemaja. Tudnod kell, hogy van neheny kulon geci orvos aki annyir autalja az ejtoernyozest, hogy kispadra ulteti az ejest es azt hiszi, hogy ezzel teged megved valamitol... keress masik orvost masik megyeben, ha tartasz attol, hogy valojaban hulyeseg amit a doki mond.

phoenix,

te egeszen pontosan hol vagy fizikailag?
Ja jo... csak azt nem ertettem, hogy nehez nem elsokezbol.. tehat konnyu elsokezbol.. , na mindegy. nekem az eje az korantsem a nyarhoz meg a meleghez kotodik... nekem a kek eghez es lagy szellohoz :)

z

phoenix Creative Commons License 2002.03.14 0 0 121
Nem tudom hol csaltatok a reporvosit, de en meg ketyerekkel nem talalkoztam. Lehet, hogy meg kene probalni mashol.

Zugugrani? Es szerinted ezt pont itt fogjak neked bevallani?

phoenix

Előzmény: Vízálló (119)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!