Az elmúlt pár hónapban újra nekikezdtem a sajt készítéstnek.
A múltkor paranyicának csináltem alapot, betettem a hűtőbe és csak több nap után jutott eszembe.
Gondoltam 1hét után már nem csinálok vele semmit, biztos túlsavanyodott, 10 nap után ki akartam dobni, azt láttam, hogy nem penészedett meg és átalakult, olyan lett mint vmi pizza-mozzarella.
Tudnátok segíteni mi lehet az oka, hogy nem áll össze az orda?
Ahogy korábban már pár alkalommal, most is citromsavval csapattuk ki. Ki is csapódott, azonban amikor ki akartuk merni a szűrővel, szinte maradék nélkül átszivárgott a lyukakon, pedig eddig így működött.
Sziasztok, új szereplő vagyok a fórumon és a sajtkészítésben, elnézést, ha kérdésem ezért butaság. Eddig mindig nyers tejjel dolgoztam (saját fejésből), de most már pasztőrizálnék. Próbálta ezt már valaki szuvidáló rúdd?
Szia! Köszönöm! Minden rendben ment, nagyon jó lett a mozarella. Illetve 3 részletben készítettem, az első adag brutál kemény, gumis lett. A másik 2 adag pedig puha, krémes. Az elsőt túlságosan kinyomkodtam esetleg?
Ne! Szószerint megölöd a tejet. Pasta filata-nal (is) a hőkezelès árt, minthogy segitene a kàlcium kicsapódás miatt. Olvass vissza Elefada "alap sajtját" keressd meg, mozarella kiindulàsnak tökèletes ès működik!
Rájöttem. Amikor szóltam a gazdának akkor ő fertőtlenített, de persze nekem nem szólt. Az aludttej onnantól jó lett. A kefír azért nem lett jó, mert én a kefirgombával továbbvittem a bacit. Most újra lecseréltem, a korábbit kidobtam. A joghurtom meg azért nem volt nyúlós, mert ezt a spéci bacit a joghurtkészítés negyvenvalahány fokja is már károsította.
Mégegyszer nagyon köszönöm!!! NEm tudtam, hogy vannak ilyen nyálkaképző bacilusok, bár kezdettől valami fertőzésre gyanakodtam.
Köszönöm a választ. Csak az a kérdés, hogy én fertőtlenítsek vagy a tehenek gazdája? Én felfőzöm a tejet, minden edényt, szűrőt mosogatógépben mosok, de ott még tudok felmenni 70 fokra, vagy kifőzni mindent. Csak attól tartok, hogy nem én vagyok a hunyó. Azóta kicsit javult a helyzet mióta szóltam neki, az aludttej már nem nyúlt legutóbb, de a kefir még mindig.
Tanácstalan vagyok, hátha itt tud valaki segíteni, ti értetek a tejhez én meg laikus vagyok.
Kb 20 éve készítek kefirt, aludttejet, túrót majd joghurtot vásárolt házitejből. Nem kultúrával, csak kefirgombával, tejföllel, vásárolt joghurttal, forralt tejből.
Kb 2 hete a kefir és az aludttej rettenetesen nyúlós, nem tudom felhasználni, ránézni sem birok olyan utálatos. Már lecseréltem a kefirgombákat, mert először arra gyanakodtam, hogy az fertőződött el. De nem, továbbra is vastagon nyúlik. Érdekes módon a joghurt nem nyúlós, pedig régebben azzal fordult ilyen elő, ha nem volt friss a joghurt amivel beoltottam.
Tudnátok tanácsot adni, hogy mit rontok el? Kérdeztem a tehenek gazdáját, ő nem tud semmi problémáról, eddig más nem panaszkodott.
De! A coli már a sajtformában jelentkezik. A legeslegtutibb megoldás még kecskére is még kánikulában is, pasztörözés nélkül is, ha a fejöedénybe teszel 0,5% aludttejet, s ahogy bevitted, leszürted a tejet, már olthatod is. Az így készített gomolya estére már mehet asoba, bármilyen melegvan, nem fognak a gázokdolgozni, nem lesz se colis, se nyáritej lukas