Keresés

Részletes keresés

beep Creative Commons License 1999.09.30 0 0 59
Ertem en hirvike draga, koszike, meg most innen tolem neked re-bok (mint a kinai piacos sportcipo marka ;-)!
Előzmény: hirvike (56)
özv. Bármi Áronné Creative Commons License 1999.09.30 0 0 58
Hirvike!
Ne szomoríts el, mit neked egy gumibefűzés????!!!! Ilyen ismeretek mellett egyszerűen nem okozhat gondot. Gondolod, hogy fellép a forró láb, hideg szív effektus a tulajdonosnál? :)))))
Előzmény: hirvike (57)
hirvike Creative Commons License 1999.09.29 0 0 57
Som-Som, csillogó szemmel írom ezen sorokat... meg egy kicsit kopognak is, mert régen ettem... :-)
Akkor vegyem úgy, hogy fel vagyok kérve egy finnországi zoknikötő tanfolyam megtartására? Lásd milyen nagylelkű vagyok: az utiköltségen kivül más térítést nem kérek. :-)

rahell anyu, már kérdeztem, de a bizti kedvéért itt is: Hol vehetném át a kötést?
És mit szeretnél? (Sárga szőrösről szó sem lehet! :-)

özv. Bármi Áronné, az emlegetett zokni hosszúsága kizárólag a készítő türelmétől függ. Azért egy pár tényezőt nem árt figyelembe venni:
1. ha a vádli fölé ér a zokni, gumit kell fűzni bele - a legegyszerűbb visszahajtással egy gumiházat kialakítani
2. az igazi gyapjúzokni határozottan meleg tud lenni - kérdezz rá Gyötörnél -, és azt nem mindenki szereti
3. a viselővel nem árt tudatosítani, hogy az ilyen zoknit nem csak fogom, oszt húzom, hanem inkább olyan "harisnya módon" illik belebújni

hirvike Creative Commons License 1999.09.29 0 0 56
beep, te féleszű, hát nem érted, hogy ez bók volt? Olyan jót vigyorogtam rajta.
Előzmény: beep (54)
özv. Bármi Áronné Creative Commons License 1999.09.29 0 0 55
Kedves hirvike!

Én kötöttem már életemben 1-2 pulcsit, meg egyéb dolgokat, de az kutya füle volt, a szép kék betűs sztoridhoz képest. Ez most boka vagy térdzokni lesz? Mert ha térdzokni,- az melegít igazán -, akkor még a vádli is beleszól a dolgokba. És akkor még egy pár próbára szükség lesz. De azt viszont nem hagynám ki, hogy megnézzem. Mókás lehet! :))))))))))

beep Creative Commons License 1999.09.29 0 0 54
Thor, Som-Som, Hacsek, kisvac, csinnnKA, rahell, koszi :-)))

hirvike draga: igaszsag szerint csodalattal adozom kezi labbeli kepessegeidnek, es ezennel mindent, amit mondtam rolad (kulonos tekintettel a pozitiv dolgokra) visszavonok. ;-))

rahell Creative Commons License 1999.09.29 0 0 53
Beep drága! Erre vágytam már mióta!:o)

Naonjó!:oD

rahell Creative Commons License 1999.09.29 0 0 52
Hirvike! Mit kap a becsületes visszaszerző? Zoknit?:o)

Ma visszaszerzem!:o)

Som-Som Creative Commons License 1999.09.28 0 0 51
Nos hirvike, adom a magyarázatot:

  • EYE hirvike BRIGHT a szemed üzemmódját csillogóra állítja. Vagy dühödben csillog a szemed, hogy már megint telefirkálom a topicodat, vagy örömödben, hogy megint találkozhatsz kedves szavaimmal.
  • EYE hirvike HAPPY pedig azt fejezi ki, hogy nem bánatosnak, hanem boldognak szeretném látni a szemedet. Szeretem, ha vidám emberek vesznek körül, és elszomorít, ha bánatos vagy.

Az IRL tanfolyam számomra legideálisabb helye Sysmätől nem messze egy tóparti mökkiben lenne, két hét múlva úgyis ott lesz egy nagy bulink. Lenne ott két-három keszkűkötésben jártas, de zoknikészítésben még járatlan lány, akik mostanában próbálják megfejteni a leírt eljárásodat, meg (csak halkan jegyezném meg) többek közt szerény személyem. Jó társaság, szauna, makkarasütés, zoknikötés, mi kell még? Igaz, a repülőjegy árából sok tonnányi jó minőségű zoknit lehet venni, de hol vannak azok a zoknik a kötöttektől? (A francba, már megint ki fogok kapni, hogy fájdítom a szívedet, pedig csak a szép emlékeidet szeretném feleleveníteni, élénkíteni.)

Előzmény: hirvike (50)
hirvike Creative Commons License 1999.09.28 0 0 50
beep, te nem normális! Ez azért nem kellett volna... :-D

Thor, aztán várjuk a beszámolót!

Som-Som: ezt nem egészen értettem:EYE hirvike BRIGHT meg ezt sem:EYE hirvike HAPPY...
A 44-es futómű valóban meggondolandó, bár gyakorlatom már van, hiszen a finn herceg 45-ösel közlekedett....
Az én sarkamat pedig nem olyan egyszerű hátrakötni! :-)

Gyötör, azért az remélem nem kerülte el a figyelmét, hogy nomira zoknija anno csak 'sacc per kb.' módon készült, sőt az Ön zoknija már továbbfejlesztett módszer alapján készül. (Már amikor folytatni tudom... :-(
A kérdésére válaszolva: annak idején én finn nyelvű leírásból fejtettem meg a zoknikötés titkát, bár ott volt egy pár fénykép is a kritikus helyek elkészítéséről. (Azért a sarok elkészítésének megértése kicsit bonyolult volt.. :-)

nemisbéka, a zokni kötése során legegyszerűbb vízszintes csíkokat alkalmazni díszítésként. A színek cseréje pedig "hátul", az 1. és a 4.-es tű között történik.

Összegzésként minden kedves megrettent zoknikötés gondolatával játszadozó illetőnek: (szándékosan nem írtam hölgyet, hátha akad olyan hímnemű illető is, aki kedvet kap....)
Szerintem is az IRL tanfolyam lenne a legésszerűbb megoldás. Beszéljük meg, és üljünk össze egyszer.

csinnnKA Creative Commons License 1999.09.28 0 0 49
Hirvike! :-)
Megmondom neked az őszintét, valahol a sarok-kötésnél elvesztettem a fonalat. Úgyhogy az elméletben történő "fogyasztás"-ra már sor sem került. Viszont kiprinteltelek, és 7végén megkeresgélem az 5tűs garnitúrámat, ami érdekes lesz, mert vagy nálunk lesz, vagy a húgomnál (akivel másfél éve még együtt laktam), vagy az anyukáméknál (akiknél utoljára kötöttem, 2-3 éve karácsonykor). Na... szal komoly nyomozás veszi kezdetét, de istenúccse nem adom fel, megprószálom! ;-)

Beep!
Csúcs vagy! :-))))))))))))

kisvacak Creative Commons License 1999.09.28 0 0 48
Beepikém! Csoda vagy!:))
Hirvike! Nem lehetne, hogy kötőkört szervezzünk, mivel ez nekem így nem nagyon megy majd! A kötőtű és a fonáááál már külön-külön is gondot jelent!
Előzmény: beep (6)
Hacsek Creative Commons License 1999.09.28 0 0 47
beep, király vagy!
(szegény hirvike szerintem nem áll veled szóba)
Előzmény: beep (44)
Som-Som Creative Commons License 1999.09.28 0 0 46
Vigyázz, hirvike nehogy azt mondja, hogy hátraköti a sarkadat!
Előzmény: beep (44)
Thor Creative Commons License 1999.09.28 0 0 45
Eddig ez a zoknikötési recept tetszett a legjobban. Asszem kipróbálom :)
Előzmény: beep (44)
beep Creative Commons License 1999.09.28 0 0 44
Szó sincs róla, ezt nem így kell. Figyuzzatok, elmondom most nektek a barót!

Zoknikológia akadémiai törzsasztalfoglaló by beep

Szóval, úgy kezdődik a dolog, hogy az ember (értsd nő) összeszed 5 darab pálcikát, meg egy jó lábú férfit. A férfit ráfűzzük három pálcikára, majd a kezébe adjuk a pamut gombolyagot, hogy addig se unatkozzon (tapasztaltabb hölgyek akár dorombolásra is képesek rávenni a delikvenst). A maradék 2 pálcikával úgy próbáljuk a fonalat kihalászni, ahogy azt a kínai étteremben tanultuk. A fonalat ügyesen tekergetjük végig a férfi lábából kilógó tűkön (ha netán az 5-ön felül több kötőtűvel is rendelkeznénk, akkor ügyeljönk arra, nehogy a férfi tűkön üljön). És akkor itt jön a képbe az 1 sima 1 fordított: először csak simán hülyére röhögjük magunkat a botok miatt immár életképtelen férfin, majd fordítunk rajta egyet, és egy újabb színű fonállal tekerünk egy jót a bokájan. Ebben a helyzetben a boka fix, hogy nem tud már elmozdulni. Meg egyénbként is: kötés közben tilos mozokni.

Na de, most tessenek figyelni, mert itt van még a sarok problémája. Ugyanis, amikor a zokniagyu férfi elkezdi únni a kötöttséget, akkor megpróbál a sarkára állni. Ezt mindenképpen igyekezzünk megakadályozni, márcsak a zokni jól felfogott érdekében is (ne feledjék kedves hölgyek: a férfi jön-megy, egy jó zokni viszont örök!).

És akkor még nem beszéltünk a fogyasztásrol. Ha az ember vendégséget szervez, de eközben sem kivánja abbahagyni a férfi zoknihoz kötését, akkor kitálalja a kötözött vaddisznót, majd felszólitja a vendégeket, hogy "fogyasszanak". Ennek a zokni fejlesztéséhez ugyan nincs semmi köze, viszont hovatovább. A kedvens zokniálló férfi kollégáknak felhívnám a figyelmét, hogy egyes elvetemült hölgyek fogyasztás ürügyén szigorúan bizalmas személyes adatokat próbálnak kicsalni belőlük. Idézném hirvikét: "Addig fogyasztunk, amíg elérjük az eredeti szemszámot", vagyis hiába mondtunk be mi hamis személyigazolvány számot, az igazán kitartó kötőnő rájön a turpisságra, és férfi legyen (az ekkor még zoknitlan) talpán, amelyik ebben a helyzetben meg mer szólalni ...

Kedves férfi társ! Ha még ezután sem ment el a kedved attól, hogy zoknikötő tűvel csináljál magadból kötözni való bolondot, remélem hirvike utolsó szavai majd eltántorítanak ettől a kalandtól, mely szerint: "majd összehúzzuk, és csomót kötünk rá."

Mert ugye, mi van, ha rossz helyen ...? Akkor már inkább a házasságkötés!

:-)

Előzmény: hirvike (37)
nomira Creative Commons License 1999.09.28 0 0 43
Gyötör!
Ugye azért nem gyötör a bú, hogy lecsúsztál a top-ról, de csak ebben a tekintetben. :DDDDDD
Előzmény: Gyötör (41)
nemisbéka Creative Commons License 1999.09.28 0 0 42
Hah, keblem buszkeseg noveli, az elso harom paragrafust ertettem! :) A szinvaltast mar nem igazan. Egyebkent hogy lehet mar az elejen kulonbozo szinekben felvenni a kezdoszemeket? Az nagyon laza, nem?
Gyötör Creative Commons License 1999.09.28 0 0 41
Ugye megmondtam, hogy nem én lesszek az első nedvesen is meleg, finn gyapjúfonálból készült kisipari lábravaló első Törzsasztalos tulajdonosa!

rahell,
mizujs a buszvezető bácsival?

hirvike,
most őszintén: te a saját leírásod alapján, elsőre megértenéd a kötögetés itt leírt változatát?

Előzmény: nomira (30)
rahell Creative Commons License 1999.09.28 0 0 40
Én ott elakadtam, hogy : "szedjük föl a szemeket...":o)
Asszem ehhez egy IRL tanfolyás kell majd nekem...
Előzmény: hirvike (37)
juci Creative Commons License 1999.09.28 0 0 39

Uramisten! És ez még nem is tudomány, csak 1 hobbi...
Előzmény: hirvike (37)
Som-Som Creative Commons License 1999.09.28 0 0 38
EYE hirvike BRIGHT
Az én szívemhez kb. 44-es lábon át vezet az út. Nem mondom, hogy egyszerű sétagaloppról van szó, de minden nehézség ellenére már magáért az út szépségéért is megéri, a végeredmény meg mindenért mesés kincsekkel kárpótol. (Milyen szép és szerény önvallomás.)

A rénszarvast én igazán nem... soha nem vetemednék ilyesmire... ugye nem feltételezel rólam ilyen gaztettet? Remélem nem emiatt voltál bánatos. Illetve inkább remélem, mert akkor most egy csapásra megvígasztalódtál.
EYE hirvike HAPPY

Előzmény: hirvike (34)
hirvike Creative Commons License 1999.09.27 0 0 37
Még nem szedtem magam össze teljesen - magyarázat ld. lentebb -, de erre kénytelen vagyok reagálni.

A dolog ott kezdődik, hogy az ember eldönti, hogy kinek készül a zokni. Átlagos női zokni esetén én 4 x 12, férfizokninál 4 x 14 szemmel dolgozok. (Az egyéni kötéstipust azért nem árt bekalkulálni.)
Ezekután az egyik tűre felszedjük a kívánt mennyiséget +1 szemet. Ha megvan, elosztjuk négyfelé, úgy, hogy az utolsó tűn legyen a plusz 1. A kötést azzal kezdjük, hogy átemeljük az első tűre ezt a pluszt, és összekötjük az első szemmel. Így meglett a kör.
Most aztán nincs más dolgunk, mint "2 sima - 2 fordított" kombinációval kötögetni - tetszés szerint különböző színű csíkok kombinálásával - a kívánt hosszúság eléréséig. (A színek váltása mindig az 1. és a 4. tű között történik.)
A sarok kötése a következőképpen történik: a 2. és 3. tűn lévő szemeket egy időre elfelejtjük, ehelyett a 4. tűről folytatjuk a kötést az 1. tűre, és oda vissza kötünk egy darabig. (Egy kötőtűt így félretehetünk.) A színén "1 sima - 1 átemelés" kombináció történik, a fonákján minden szem fordított. Addig kötjük, amig annyi sor lesz, mint szem. (A gyakorlatban: amikor felvéve már leér a földig.) Ha ez megvan, 3 részre osztjuk a szemeket. Ha nem pontosan osztható, a maradék középre kerül. Jelzőfonalakat fűzünk a szemek közé.
A fogyasztás során elindulunk a színén, és a második jelzőfonal két oldalán lévő szemet összkötjük úgy, hogy az elsőt leemeljük, a másodikat lekötjük, és áthúzzuk az elsőn.Ezután fordulunk és a fonákján kötjük tovább, a jelzőfonalig. A két oldalán álló szemet összekötjük - simán, semmi faxni. Fordulás, és így tovább, amíg már csak a középső rész szemei maradnak.
Itt következik az oldalsó szemek felszedése. A tűk találkozásánál érdemes +1 szemet felszedni, hogy ne maradjon luk. Az első sort simán körbekötjük.
FONTOS: Csak a széles lábú páciensek számára kössünk sima szemekkel zoknit. Általában jobb formájú lesz a zokni, ha a 2.-3. as tűn folytatjuk az "2 sima - 2 fordított"-at.
A fogyasztások a következőképpen zajlanak: az 1. tű végén két szemet simán összekötünk, és a 4. tű elején a már ismertetett "egyet lemelek, lekötöm a következőt, majd áthúzom az elsőn" módszer alkalmazandó. Matematikailag a fogyasztás így ábrázolható: 0-1-2-3-4--4 stb. (A számok a fogyasztások között megkötendő sorok számára vonatkoznak.) Addig fogyasztunk, amíg elérjük az eredeti szemszámot.
Itt már közeledünk a vég felé: addig kötögetünk, amíg a zoknikezdemény eltakarja a delikvens kislábujját. Ha ez kétséget kizáróan megállapítást nyert, belefoghatunk a lábujjrész kialakításába.
Ha páratlan szemszámmal dolgozunk, gyorsan kössük össze minden tűn a 2 utolsó szemet - ezt a lépést ajánlatos pár sorral a kritikus kislábujjeltakaró határvonal előtt megtenni. Ha már páros szám áll a rendelkezésünkre, kerítsünk 4 db. jelzőfonalat, és fűzzük be minden tű közepére. A fogyasztás ezekután gyerekjáték: minden jelzőfonal előtt és minden tű végén összekötünk két szemet. (Ez pl. 12 szem esetében így néz ki: "4 szem leköt - 2 össze - 4 leköt - 2 össze") Ezekután folytatjuk a kötést - mintha mi sem történt volna - annyi sor erejéig, amennyi a két fogyasztás között volt. (pl. itt 4), így az ötödik sorban megismételjük a cselt ("3 - 2 - 3 - 2"), most már csak 3 sort kötünk, fogyasztunk stb.
Ha mindent jól csináltunk, akkor már csak 8 szem maradt - én ilyenkor már 2 tűre csoportosítom -, ennek örvendezünk, majd elharapjuk a fonalat, és egy horgolótű segítségével átbújtatjuk a szemeken, majd összehúzzuk, és csomót kötünk rá.

Jöhetnek a kérdések. :-)

Előzmény: Lord NeSSie (36)
Lord NeSSie Creative Commons License 1999.09.27 0 0 36
Segitek hirvikenek, hatha tudok. Fel kell venni 10-10, de inkabb 12-12 szemet negy ture. Az elso turol a negyedik ture vegigkotsz egy sort, igy lesz egy korod. utana elkezded a meg nem hasznalt tuvel kotni, egy sornyit atkotsz az uj ture, majd az igy felszabadult tuvel tovabbmesz. Ezzel jatszadozol egy darabig, ez lesz majd a zokni bokaresze (ha nagyon akarsz, akar combig ero gumi-zoknit is kothetsz =] .
Ezutan ket tun elfogyasztod a szemeket a felere (12 helyett 6 maradjon), ugy, hogy egy V alaku reszt kapjal (pl minden sorban elfogy egy szem, megcsinalod ezt a ket tun, es utana visszafele kotod, de nem fogy el szem). Ha ez megvan, folytatod a negy tuvel, ugy, hogy felveszel a hat szem mell meg 6-ot (ujra 12 legyen). megint megkotod a lab vegeig, itt megint elfogyasztod a szemeket, persze a lab meretenek megfeleloen.

IMHO kell varni az aljara valami filcet, hogy tovabb tartson a papucs, mert hajlamos elkopni.

Hirvike pedig egeszitse/javitsa ki, amit kell... =]

kosz

Hacsek Creative Commons License 1999.09.27 0 0 35
Szegény hirvike! (most megsimogattam a buksidat)
Előzmény: hirvike (34)
hirvike Creative Commons License 1999.09.27 0 0 34
Bocsi, csak most értem gépközelbe. Akkor következzék egy monstre válasz:
Először is helyesbítenék, - mint ezt a tényt már nomira nyilvánosságra hozta - nem Gyötör lesz az első hirvike zoknival rendelkező tasztalos egyén, de majdnem.

Thor Tény, hogy ott a legnehezebb pontosan megszámolni a sorokat, de sokat segít a jelzőfonal használata (részletesebben ld. később) valamint egyértelműen ki szokott derülni, az oldalszemek felszedésekor.

raki mi is ez a zoknikötőkör? Ha bármi gond van, forduljatok hozzám, én is finn viszonylatok közepette sajátítottam el a dolgot.

juci Azért nem tuti recept, anno. a finn hercegemnek 5 (vagy 6?) pár zoknit kötöttem, de mégis itt vagyok. :-( Egyébként jól látod a problémát, határozottan ki szoktam fogyni a lábakból... ... milyen jó, hogy itt a tasztal, egy csomó ember - 2x annyi lábbal!

Som-Som szívéhez hanyas lábon át vezet az út? :-D Rénszarvasokat csak csodálni illik, fogyasztani NEM!

nemisbéka leírás köv., de ahhoz össze kell szednem magam - meg arra leszek kiváncsi, hogy mennyit fog belőle bárki is megérteni - addig is annyit, hogy zoknikötés rulez! és épp ideje, hogy valaki meghonosítsa nálunk is. :-)

Hacsek köszi a reklámot!
Még mindig nem tudok semmit a zokniról... :-(

Ki vigasztal meg egy bánatos hirvikét?

Hacsek Creative Commons License 1999.09.27 0 0 33
Azt nem tudom, milyen.
De hogy némelyik somlói kehelybe savanyú dolgokat is rejtenek, az biztos.
Hol vagy hirvike, lelkem?
Meglett/lesz a Gyötör zoknija?
Előzmény: Som-Som (32)
Som-Som Creative Commons License 1999.09.27 0 0 32
Rénszarvasfagylaltot tejszínhabbal.
Előzmény: Hacsek (31)
Hacsek Creative Commons License 1999.09.27 0 0 31
Som-Som!
Bocs, így már tényleg érthető a kérdés hátsószándék volta, de anélkül érthetően nem volt érthető.
Most már óvatosabb leszek, hátha ennek is van valami előzménye. Mit értesz MINDENFÉLE nyalánkság élvezésén?
Előzmény: Som-Som (28)
nomira Creative Commons License 1999.09.27 0 0 30
Hú + ha nem is tudtam, hogy milyen értékes ruhadarab van a birtokomban. Handmade by hirvike from Finland, egyetlen szépséghibája, hogy nem méret alapján készült, így csak B-szériásnak minősül. Ha valaha árverezésre kerül , akkor már csak egy arany kerettel növelhető az értéke.
Előzmény: hirvike (17)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!