Keresés

Részletes keresés

81713 Creative Commons License 2000.06.12 0 0 67
Kedves Lábszag!

Pontosan így van, csak finoman. Nyilvánvalóan a Móricka féle cégnek is van dézsmaszkértője, aki majd finomhangolja a dolgok menetét.

10telettel:
A Dagotta

Előzmény: Labszag (66)
Labszag Creative Commons License 2000.06.12 0 0 66
Szia Dakota !

Remek tortenet, amit meseltel. Errol nekem is eszembe jutott egy, amit meg regen lattam a tv-ben. Valami focicsapatrol volt szo, akinek tagjai remek uzleteket tudtak kotni. Minden honapban vettek a sportegyesulettol vagy hasonlotol 1 forintert reszvenyt, es par perc mulva el is adtak 20-30ezerert. Az egeszet csak azert mutattak a tv-ben, mert eppen meg akartak oket buntetni az ilyen uzleti erzekkel nem rendelkezo, es emiatt feltekeny ados bacsik. Mi a kulonbseg a ket tortenet kozott? Azt persze ertem, hogy nem kell ennyire feltunoen csinalni, mondjuk lehet egy "stabil" reszvenyre opcios kotest szervezni, hogy 1 honap mulval a ceg szerint 20 millaval tobbet er a cuccos.

Udv,
Labszag

81713 Creative Commons License 2000.06.12 0 0 65
Kedves Lábszag!

Sajnos nem egészen. Ha Móricka ellenértékként értékpapírt kap, akkor az éppúgy adózik, mintha készpénzt kapott volna. Nem, nem. Itt árfolyam nyereségről van szó. Móricka akkor jár el helyesen, ha először kölcsönt kér a cégtől, jó sokat, azon vesz értékpaírt, és mit ad Isten pont 20m forinttal drágábban eladja a cégnek. A kapott pénzből visszaadja a kölcsönt, az árfolyamnyereséget megtartja, és odaadja programot egy jelképes összegért, mert mielőtt eladta volna a programot, az volt a feltétele, hadd tőzsdézzen egy kicsit. Az cég eladja az értékpapírokat, amiből neki árfolyamvesztesége keletkezik, és ezzel csökkentheti az adóalapját. Persze a személyekkel lehet és érdemes is kombinálni. Aztán a cég meg trükközhet, azzal például, hogy valamilyen modult hozzábiggyeszt a programhoz, és eladja 20m Forintért. Aztán aki megvette, az megint hozzábiggyeszt egy modult, és eladja az első cégnek 20,1M forintért és így már költségként elszámolható. Mivel az árfolyamveszteség és az értékesítés árbevétele kiegyenlíti egymást adóalap nem keletkezik az első cégnél. A második cégnél egy kevés adóalap keletkezik, de elenyésző mennyiségű adót von maga után. Az ÁFÁ-val nem foglalkozunk, mert mindkét helyen nagyjából kioltják egymást. Valami ilyesmit meséltek nekem. :)

Nos némi rugalmas hozzáállással, no meg egy kis szervezéssel az egész művelet nagyobb nehézségek nélkül lebonyolítható, mert Móricka ugye nagyon okos fiú, olyan mint a király legkisebb fia. :)

10telettel:
A Dagotta

Előzmény: Labszag (64)
Labszag Creative Commons License 2000.06.12 0 0 64
Szia Dakota!

Hadd ismeteljem el az eszmefuttatasodat, hogy jol ertem e (tudod, rendor effektus) Moricka gyar egy csuzlit, es odaadja jancsikanak, aki ad erte voros oktober kincstarjegyeket. Morickanak ezutan gondol egyet, es elpasszolja a papirjait 100 pezetaert. Ekkor -mivel nem egyertelmu mennyiert kaparintotta meg a voros oktobert - ugy gondoljak, hogy 25%-os arfolyamnyeresege volt, es ezutan - azaz 25 pezetaert - be kell fizetnie 20%-ot. Innen ket kerdesem van: egyreszt az a feltetelezes, hogy biztos 75-ert vette a papirt, ezert kellett neki 25% utan perkalnia. De az nem erdekel senkit, hogy o akkor valamilyen modon hozzajutott ahoz a 75 pezetahoz is?
Masik kerdes, hogyha az elozo kerdes hulyeseg volt, hogy jancsika, aki ugy atpasszintott x darab voros oktober kincstarjegyet, azt annak idejen megvette, es most megszabadult tole. az o adozasaban, stb-jeben ez hogyan mutatkozik, konkretan mennyi a vesztesege/nyeresege azzal szemben, mintha keszpenzert vette volna a csuzlit, es kapott volna szamlat/akarmit.

Udv,
Labszag.

81713 Creative Commons License 2000.06.12 0 0 63
Tanmesék a Százholdas pagonyból XI.rész

-Kialudtad magad? –érdeklődött Bagoly Malackától.
-Persze, persze, és ne haragudj! –szabadkozott Malacka.
-Nincs baj, csak mindjárt az elején tisztázni kell, hogy miről is beszélünk, és tudom, hogy ez kicsit unalmas, de mostmár ígérem, érdekesebb dolgok jönnek. És rákezdett:

Összességében megállapíthatjuk, hogy a munkavállaló munkabérével kapcsolatban nincs mit tenni, minden dézsmát és ispotályozási járulékot meg kell fizetni. Egyetlen kivétel az évi 1m forintot el nem érő munkaviszonyból származó jövedelem esetében az igénybevehető összesen 36e forint dézsmajóváírás.
Milyen adómentes juttatásokat nyújthat a munkáltató? Ezt az Szja I. sz. melléklete határozza meg. Igen nagy terjedelmű joganyag, ezért nem részletezem, csak szemezgetek belőle. Rendszeres adómentes természetbeni juttatás a munkáltató által nyújtott természetbeni étkezés értékéből havi 2200 forint, vagy étkezési utalvány havi 1400 forintig. Ez utóbbi egy évben összesen 16800 forint lehet. Nem sok, de több a semminél. Egy évben egyszer üdülési csekket is kaphat a munkavállaló, ebből legfeljebb 20e forint az adómentes juttatás. Még szóba kerülhet a színházjegy vagy színházbérlet, amely szintén adómentes természetbeni juttatás.

-Ne röhögj Malacka! –dohogott Bagoly, adjunk a kúltúrának is.

Komolyabb összeget lakáscélú támogatással lehet nyújtani a munkavállalónak.

(A szerző megjegyzése: Ezt kivételesen beírom ide, viszonylag rövid.

"2.1. a lakáscélú támogatásokról szóló jogszabály alapján nyújtott támogatás, valamint a lakáscélra nyújtott hiteltámogatás jogszabály alapján elengedett része, továbbá a külön jogszabályban ilyenként meghatározott hiteltörlesztési támogatás, valamint a lakáscélú felhasználásra, lakás korszerűsítésére az alkalmazottnak pénzintézet útján, annak igazolása alapján adott vissza nem térítendő munkáltatói támogatás (ideértve a munkáltató által nyújtott lakáscélú hitelből elengedett összeget is), a vételár, vagy az építési költség igazolt összegének 30 százalékáig, de több munkáltató esetén is az utolsó folyósítástól számított legfeljebb 5 évenként 500 ezer forintig terjedő összegben, feltéve, hogy a lakás nem haladja meg a lakáscélú támogatásokról szóló jogszabályban meghatározott, méltányolható lakásigény mértékét, azzal, hogy lakáskorszerűsítés alatt a jogszabály szerinti komfortfokozat növelését kell érteni; a pénzintézet évi egy alkalommal, január hó 31-éig az előző évi ilyen támogatásról az adóhatóságnak adatot szolgáltat;" )

Fentiek alapján látható, hogy éves szinten kb. 40e forint juttatható dézsma és ispotályozási járulék mentesen. Mit mondjak, nem túl sok. A többi esettel nem kívánok foglalkozni, mert azok sepciális körülmények között nyújthatóak.

-Hát Bagoly ez röhejesen kevés. –summázta Malacka.
-Sajnos így van. Legfeljebb egy kisebb rezsi jön ki belőle. De ne felejtsd el Malacka, olyan kevés pénz nincs, ami ne jönne jól, és ez kivétel nélkül minden munkavállalónak nyújtható. –magyarázta Bagoly és folytatta:

Lehet még variálni a költségtérítésekkel is, de sajnos meglehetősen pontosan leszabályozott a kérdés, és emiatt ez mindenképpen egyedi megoldásokat kíván, ami nem tárgya értekezésünknek. Ezzel a törvényadta lehetőségeket ki is merítettük.

Más törvényes lehetőségek kiaknázása már némi szervezést kíván, és mind a munkáltató mind a munkavállaló részéről nem kevés rugalmasságot, áldozatkészséget, és főleg egymás iránti bizalmat igényel.

Előrebocsátom, hogy törvényesen járunk el az következő módszerek alkalmazásakor, de mindazonáltal sumákolás esete forog fenn. Mufurc vezéreink szavajárásával élve: Nem etikus, de jogszerű. És ez a lényeg. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen trükköket inkább a kisebb méretű cégek alkalmazhatják hatékonyan, ahol a munkavállalók eleve bizalmasabb viszonyban vannak a munkáltatókkal. Nagyobb cégeknél mindenképpen számolni kell az általános rosszindulat, az irígység miatti nem kis kockázati tényezőkkel, ami a munkáltatókat elrettentheti bármilyen alternatív jövedelem biztosításától.

-Eddig világos Malacka? -érdeklődött Bagoly.
-Igen, ez még megy.
-Nna, akkor menjünk el ebédelni, aztán folytatjuk.- mondta Bagoly, és letette a papírjait.

To be continued ...

10telettel:
A Dagotta

81713 Creative Commons License 2000.06.12 0 0 62
Tanmesék a Százholdas pagonyból X.rész

Bagoly lázasan készült a Dézsmaszakértő Kamara évi rendes közgyűlésére. Idén "A sanyarú helyzetű pór népek jövedelmi helyzete" címmel készült előadást tartani. Szokása szerint Malacka segítségével próbálta el a szöveget, mert nem szerette, ha slafrok keveredik a beszédébe. Most kivételesen jól jött Malacka tudálékos érdeklődése, mert amikor elmagyarázta neki miről is van szó, mégegyszer ellenőrizni tudta elmélete helyességét. Bagoly el is kezdte mondókáját, Malacka meg olvasta, és vadul figyelt.

Elnök úr, Tisztelt Közgyűlés, Kedves Kartácsak!

Idén azt a megtisztelő feladatot kaptam a Tisztelt Kamarától, hogy az alkalmazásban álló egyszerű pór népek jövedelmi helyzetének javításához szükséges elvi alapvetések vitaindító értekezését tárjam a Tisztelt Közgyűlés elé.

Mint tudjuk, kicsivel több, mint 2 millió forint éves bruttó munkabérből származó jövedelemig minden létező dézsmát, és ispotályozási járulékot meg kell fizetnie mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak. A munkáltatónak kell fizetnie a társadalombiztosítási járulékot, a munkaadói járulékot, és a szakképzési hozzájárulást. A munkavállaló betegsége esetén a munkáltatót terheli még a táppénz hozzájárulás is. A munkavállaló fizeti a személyi jövedelemadót, az egészégbiztosítási, nyugdíj, és munkavállalói járulékokat. A munkavállalótól levont dézsmaelőleg és ispotályozási járulékok tekintetében a tényleges pénzmozgás a munkáltató, és a kincstár között történik. Ez utóbbi esetben a munkáltató, mint dézsmaszedő juttatja el a kincstárnak a munkavállaló befizetéseit.

Miután tisztáztuk ezeket az alpfogalmakat, vizsgáljuk meg mi is az a munkabér. Ezt a fogalmat több jogszabály is definiálja, meglepő módon nem túl ellentmodásosan. Lényegét tekintve a munkabér a munkavállaló munkájáért, a munkaviszonyra tekintettel, a munkátató által nyújtott ellenérték. Ez alapértelmezésben a fizetés néven közismert készpénz, de ide tartozik a munkáltatótól kapott egy marék tökmagtól kezdve a céges vasmadár-használaton át minden, amit összefoglalóan természetbeni juttatásnak is nevezhetünk, de általánosabb értelemben a vagyoni előny jelzős szerkezet használja előszeretettel a jog.

-Hé Malacka! Ébresztő! –huhogott fel Bagoly.
-Jól van na! Figyelek, de ezt tudom én is. –szabadkozott Malacka.
-Mindenesetre jó lenne, ha méltóztatnál egy kicsit jobban figyelni, és ha már figyelsz, legalább ne horkolj! –méltatlankodott Bagoly, mire Malacka tisztelettudó érdeklődést mutató formába rendezte arcvonásait, majd rögtön elaludt.
-Idefigyelj Malacka! Fáradt vagy, menj haza, holap folytatjuk. –jegyezte rezignáltan Bagoly, és elindult ő is hazafelé.

Itt vége, fuss el véle!

10telettel:
A Dagotta

Előzmény: Törölt nick (61)
81713 Creative Commons License 2000.06.11 0 0 60
Kedves R9!

OK. Belemászok a dologba, holnap-holnaputánra lesz egy-két tanmese ezügyben.

10telettel:
A Dagotta

Előzmény: Törölt nick (58)
81713 Creative Commons License 2000.06.11 0 0 59
Kedves Lábszag!

Nem mondom sárkányos történet, de mint tudjuk: Sárkány ellen sárkányfű! :)

Hallottam egy igen érdekes gondolatkísérletet (mert ugye beszélgetünk:)

Alapvetésként tudjuk, hogy a teljes adómentesítés nem lehetséges, de optimalizálható. Mi feladat lényege ilyenkor? Több évre, vagy több személyre szétosztani az adóalapot, vagy más jövedelem forrássá alakítani a ellenértéket.

A több személy –érzésem szerint- nem igazán járható út. 20millió forint jövedelem esetén a személyi jövedelemadó 7860ezer forint. Ha 10 felé osztjuk 2m forintjával, annak az adója 660ezer forint, összesen 6,6m forint, nem igazán nagy kaland. Ha húsz felé osztjuk, 1m forint adója 260ezer forint hússzor, ami összesen 5,2m forint. Még ez sem az igazi, és már igen bonyolult szervezést igényel. Bár használható a dolog, mert a rokonság nyugodtan összedobhatja a pénzt egy lakásra, csak kicsit sokan vannak, és ez bonyodalmakhoz vezethet később. (Családi perpatvarok öröklés, miegyéb)

A több évre szétosztás sem az igazi, mert az adójogszabályok változékonysága miatt, kiszámíthatatlan a jövő. Annyiban azért érdemes figyelemmel lenni a dologra, hogy az adóbefizetés szükségképpen elnyúlik több évre, nem pedig egyszerre kell befizetni, mint a több személy esetén. De ez is nehézkes ügy, mert egy bankot is bele kell vonni a dologba.

Ha ez az ellenérték árfolyamnyereségből származó bevétellé konvertálható át, -Szja 67.§(1)- ekkor válik érdekessé a kép. Ha nem megállapítható, hogy az értékpapír megszerzésére mekkora összeget fordított az adóalany, az értékpapír elidegenítéséből származó ellenérték 25%-a az árfolyamnyereség, ami teljes egészében bevétel. Az árfolyamnyereség 20%-os mértékű lineáris adókulccsal adózik, tehát: 20m forint 25%-a 5m Ft, ennek a 20%-a 1m forint, azaz ennyi az adója.

Tovább nem emlékszem a gondolatkísérlet részleteire, mert csak beszélgetünk.:)

Köszönettel megtisztelő érdeklődésedért, 10telettel:
A Dagotta

Előzmény: Labszag (57)
Labszag Creative Commons License 2000.06.11 0 0 57
Kedves DakotaPress!

Hallottam egy tanacstalan programozorol, kivancsi vagyok, tudnal e ajanlani valamit a tortenetere.

Emberunk mindennapi szurke kis programozo eletet elt, nem nagyon torodve a mindennapi vilaggal. Egyszer azonban ugy hozta a sors, hogy kiderult, ismer olyan matematikai elmeletet, amire egy cegnek pont szuksege lenne. Programozo kollegank az elmeletet felhasznalva irt is egy kis programot, melyert a ceg hajlando lenne fizetni 20millio forintot. Ez azert volna szerencses, mert emberunk pont most szeretne lakast venni maganak, ahol meg a szokasosnal is kevesebb napfeny eri boret. Viszont ha az emlitett oszeggbol rendesen leadozna, akkor a maradek 10milliobol ma mar csak egy panelputrit tudna venni, amely annyira nem kedvez igenyeinek.
A fiatalember sem a multban, sem a jovoben nem nagyon akar foglalkozni ilyen maszek dolgokkal, jelenleg egy multinal dolgozik rendesen bejelentve kb brutto 500000/ho korul, es munkahelyet meg akarja tartani, nincs se vallalkozoija, se semmije, meg elegendo fantaziaja sem, hogy az ilyen uzleti/ados cuccokban magatol elevickeljen. Azt sem tudja, milyen cimen adja oda a termeket, mint program, vagy mint egyfajta oktatas az elmeletre, s program mint egy demonstracio gyakorlati megvalositasra.

Hogyan erdemes lepkedni ilyen helyzetben?
Legyszives probalj ugy valaszolni, mintha egy rendornek meselnel viccet, mert ha emberunk erre teved, s olvassa soraidat, az kb hasonlo esettel lesz egyenlo.

Udv,
Labszag.

81713 Creative Commons License 2000.06.11 0 0 56
Kedves R9!

Igazán köszönöm érdeklődésed, és kedves kritikádat, igyekszem tovább.

A munkavállalókkal (bérből és fizetésből élők)kapcsolatban közvetlenül már alig-alig lehet trükközni. Ehhez feltétlenül kell a munkáltató -hogy úgy mondjam- pozitív hozzáállása. (Példa erre Kanga esete a szőnyeggel.:) Ha a munkáltatók is megismerik a trükköket, biztos vagyok benne, hogy ki is fogják aknázni az ebben rejlő lehetőségeket.

A nagylétszámú cégeknél sajnos még ezek a trükkök is alig-alig működtethetőek, mert legalább egy dolgozó okvetlenül akad, aki kevesli amit kapott, és elkezd kavarni, ami lássuk be komoly kockázati tényező.

Mindaználtal össze fogom szedegetni ezeket az infókat is.

10telettel:
A Dagotta

Előzmény: Törölt nick (55)
81713 Creative Commons License 2000.06.11 0 0 54
Tanmesék a Százholdas pagonyból IX.rész

Ürge alig egy nap alatt összehívta a haverokat. Mivel konkurrensek voltak, ezért egy semleges helyet választottak, ahol nyugodtan lehetett tárgyalni. Konkurrencia ide vagy oda, ha nagy baj volt szó nélkül segítettek egymáson. Ürge nem nagyon részletezte az alaphelyzetet, -szűk a szakma- tudta hát mindenki, aki számít. Hanem elhívta Baglyot is, mondja el a többieknek mit akar, mert ő nem nagyon értett a számvitel, meg a jog fortélyainak finomságaihoz. Bagoly szót kapott, –kissé meg is volt illetődve a sok nagyágyú között- és elmondta azt amit Ürgének felvázolt. Gondolkodtak egy darabig, majd megszólalt az Öreg:

-Bagoly barátunk nem is olyan hülye. –morfondírozott hangosan, mire Bagoly egy önelégült mosolyt próbált elfojtani, mert azt tudta, hogy az Öreg szájából ez egy Nobel-díjjal felérő bók. Észrevette az Öreg és folytatta:

-De azért látszik, hogy könyvelő, és fogalma sincs üzletről. Maga az alapötlet nem rossz, de csak annyit ér el, hogy kisebb nagyobb veszteségek árán Ürge megtarthatja azt, ami egyébként is az övé. Ez nem üzlet. –fűzte tovább gondolatait. Mindenki síri csendben hallgatott, mert az Öregnek vitathatatlan tekintélye volt a szakmában, már-már egyszemélyes intézményként tisztelték.

-Ha ennyire kell nekik, hát kapják meg. –jelentette ki. Mielőtt kitört volna a hangzavar, folytatta:
-Arról majd gondoskodunk, hogy a többszörösét fizessék érte, mint amennyit ér az egész hóbelevanc, aztán majd jól pofára esnek, mi meg visszavásároljuk, és Ürge visszakapja azt, ami az övé, a hasznon meg szépen megosztozunk. Ürge komám! Vannak megbízható melósaid?
-Persze. Ott a hét törpe, az életemet is rájuk bíznám. –válaszolt Ürge.
-Vigyázz Ürge, mert lehet, hogy így is lesz! Fenntartod?
-Már mondtam.
-Akkor jó. Most nézzük az üzletet. Bagoly barátom! Meddig tudod húzni a felszámolást? –érdeklődött az Öreg.
-Ha kapok egy kis segítséget, két-három évig biztosan. –felelte Bagoly mostmár óvatosabban.
-Helyes, annyi idő elég. Kispocok, van még abból a nyers aranyércedből valamennyi?
-Akad.
-Jjo. Akkor a terv a következő: A hét törpe csöndben szétszór egy kis ércet, na nem túl sokat, csak annyit, hogy éppen kimutatható legyen. Ürge küld egy kis talajmintát, rétegmintát, szóval mindent amit kell, egy szokásos laborelemzésre. Abban biztos vagyok, hogy az eredményt tíz perc múlva tudni fogja a mufurc, és Ürgére még jobban rászállnak. A bányája már a miénk, nagy baj nem lehet. A felszámoló biztosan tudni fog a potenciális lelőhelyről, most csalódnék először, ha nem haver felszámolót jelölnének ki. Zsákszám fogja ömleszteni a pénzt a bányába, de olyan titokban ahogy csak lehet. A mi részvényeink értéke az egekig szökik, és szép lassan hagyjuk magunkat meggyőzni, hogy eladjuk nekik. El is adjuk, de visszavásárlási opcióval, amit az aktuális piaci értékhez kötünk. Amilyen marhák, szó nélkül belemennek majd, mert ha pénzt látnak elborul az agyuk. Aztán szép lassan pofára esnek, mert nincs ott semmi, és akkor már a felszámolónak meg kell szabadulni a cégtől. Ekkor jövünk mi, és visszavásároljuk a részvényeket. A mi cégünket végelszámoljuk, és ezzel vége. Benne vagytok? –érdeklődött az Öreg.
-Naná! –üvöltötték kórusban.

És nekikezdtek az ügyvitelnek. Bagoly meg azon morfondírozott, hogy ezekhez képest milyen kispályás cégecskére olyan büszke.

Aki nem hiszi, járjon utána!

10telettel:
A Dagotta

81713 Creative Commons License 2000.06.11 0 0 53
Tanmesék a Százholdas pagonyból VIII. rész

Az Ürge-bánya Kft fölé baljós fellegek gyűltek. Az új mufurc vezér rokonságának bányavállalkozási voltak, és szemet vetettek Ürge egy szem kőbányájára. Ürge már külön szobát adott az ellenőröknek, mert egymást váltották a dézsmaellenőrök, a munkavédelmi felügyelők, ÁNTSZ ellenőrök, a tűzoltók, a bányakapitányság mufurcai, és minden más ellenőr, aki csak létezett. Valamilyen szabálytalanságot mindegyik talált, és rögtön megbírságolták Ürgét, aki rutinosan fellebbezett, de előbb-utóbb fizetnie kellett.

-Idefigyelj Bagoly! Ha ez így megy tovább becsukhatom a boltot. Én már kerestem eleget, megélek már a bánya nélkül is. Főleg, hogy kaptam egy vételi ajánlatot: nem túl drágán de megvennék bányát. Gondolom sejted, hogy ki a vevő. Viszont a környéken ez az egyetlen munkahely. Ezek csak le akarják kaszálni a piacot, aztán tovább állnak, és ott marad egy csomó munkanélküli meg a családja. Nézd, nem vagyok egy romantikus alkat, ahhoz túl régen vagyok a pályán, de ezekkel a srácokkal együtt tanultam ki a szakmát, és be merek menni a kocsmáikba, tehát nem utálnak annyira. A hét törpe meg különösen a szívemhez nőtt, mert ilyen vagány társaságot ritkán találni. Arról nem is beszélve, hogy hozták Hófehérkét is, ő meg egy szervezőzseni, ezt már te is elismerted. Mit csináljak?

-Ürge komám! Itt már csak a nehéztüzérség segít. –vigyorgott kajánul Bagoly, mert nagyon szeretett a mufurcoknak keresztbe tenni.
-Ezt meg hogy gondolod? –hökkent meg Ürge.
-Ha meg akarod tartani a bányádat, gorombább eszközökhöz nyúlunk. Ehhez viszont komoly pénzmennyiség kell egy időre. Hogy állsz dohánnyal? –érdeklődött Bagoly.
-Ne törődj vele, neked se vallok be mindent. Ha nincs elég, kapok a haveroktól amennyi kell. A módszerednek viszont bombabiztosnak kell lennie, mert ha nem jön össze, engem kiherélnek, és ezt értsd szó szerint.
-Jól van na, nicht bessaren. –élcelődött Bagoly, mert végre kedvére való feladatot talált.
-Bízol annyira a haverjaidban, hogy akár a teljes vagyonodat rájuk mered bízni? –kívácsiskodott tovább.
-Idefigyelj! Annyiszor húztuk ki egymást a córeszből, hogy már azt se tartjuk számon, ki kinek a lekötelezettje. –háborgott Ürge.
-A melósaid mennyire rugalmasak? Már úgy értem, hogy a trükközések terén?
-Nem téma. Néhány korsó sör után arról is meggyőzöm őket, hogy a Föld banán alakú. –dicsekedett Ürge.
-Hát akkor most figyelj Ürge komám!

Elsősorban a haverok összeütnek egy céget, lehetőleg Rt-t. Adnak neked egy nagy rakás kölcsönt, hogy ásványkincsek után kutass. A haverok cége meg ugye óvatos, és mindenedet zálogjoggal terhel meg. A bányádat, a gépeidet, a házadat, a nyaralódat, a kocsidat, egyszóval amid csak van. Te meg nem fogsz fizetni a mufurcoknak semmit az évilágon. Hangsúlyozom semmit, még amit eddig fizettél dézsmákat, ispotályozási járulékokat sem, egyáltalán semmit. Az intenzív érdeklődést elnézve, igen hamar felszámolási eljárást fognak kezdeményezni ellened. És itt jön a trükk lényege. A felszámolási eljárásban az a szép, hogy egyrészt sokáig tart, másrészt a felszámolónak működtetni kell a céget. Jóval a felszámolás előtt módosítod a melósaid munkaszerződését, és szépen megemeled a fizetésüket. Ettől versenyképtelen lesz a felszámoló, és nem tudja működteni a céget. Pénze nem lesz a fizetésekre, ígyhát a melósok vadul sztrájkba lépnek a biztonság kedvéért, no meg a fizetésükért. Attól nem kell tartani, hogy elbocsát mindekit, mert a végkielégítéseket nem fogja tudni kifizetni. Még hitelt sem fog kapni, mert mindenedet zálogjog terheli, és olyan őrült bank nincs amelyik csak úgy adna pénzt. De ha van is nem érdekes, legfeljebb a melósaid járnak jól. És most figyelj nagyon! A csődtörvény szerint először a felszámoló költségeit kell kifizetni, és rögtön utána a zálogjoggal biztosított követeléseket. Arra kell csak vigyázni, hogy a felszámolási eljárás előtt hat hónappal kössétek ki a zálogjogot. A többi részletkérdés, úgyhogy egy darabig fizetgess még, -azért csak módjával- hogy a hat hónap kijöjjön.
Mifog történni? Elkezdik felszámolni a cégedet, de a legrosszabb esetben is a haverjaid kezébe kerül mindenestől. Onnan meg majd visszaszerzed valahogy, azon ráérünk később is gondolkozni. Inkább abban bízom, hogy ha a mufurc vezér észreveszi, hogy mi a pálya, és nem fog sokat akadékoskodni, mert mire meg tudná szerezni a bányádat, addigra okafogyottá válik a dolog.

Ürge gondolkozott egy darabig, aztán elkezdte hívogatni a haverokat, mert az idő sürgette.

Itt a vége fuss el véle!

10telettel:
A Dagotta

81713 Creative Commons License 2000.06.11 0 0 52
Tanmesék a Százholdas pagonyból VII. rész

Bagoly búslakodva ücsörgött a sokadik whiskije előtt. Nem nagyon szokott inni, -mert észnél kell lennie- de most útálattal vegyes bámulattal gondolt az egyik mufurc vezérre, és ilyenkor -biztos ami biztos- leissza magát.

-Hogy ezt nem én találtam ki! -motyogta.

Miért akadt ki Bagoly? Ezt Malacka mesélte el.

Közeledtek a mufurc-választások, és az egyik mufurc vezér érzete, hogy itt már babér nem terem neki, vissza kell mennie dolgozni. Igen ám, de megszokta a mufurc életet, meg az ezzel járó kiváltságokat, nem igazán volt kedve dolgozni. Meg egyébként is, ki vette volna fel őt, és főleg ennyi pénzért? Annyi információt összegyűjtött, hogy tudja: a szülőfalujában a csókatenyésztés nagy üzlet. Érteni nem értett hozzá, -állítólag nem tudott megkülönböztetni egy csókát egy fókától- de ez nem zavarta. Volt annyi pénze, hogy egy másik csókafarmot létesítsen, ám tudta azt is, hogy nem versenyezhet a már bejáratott, jól működő céggel. Egyféleképpen ütheti ki a piacról a konkurrenciát, ha alámegy az áraknak. (No éppen csak annyira, hogy a Versenyhivatal ne üsse bele az orrát az ügymenetbe.) Ez csak úgy lehetséges, ha az összes dézsmát valahogy elcsalja. Kockáztatni nem akart, mert akkor végleg odavész a maradék nimbusza, ezért mást eszelt ki. Meghívta magához felcser ismerősét, aki kezét-lábát törte volna, azért ha előléptetnék. Annyi befolyása volt még a mufurc vezérnek, hogy ezt elintézze. Az előléptetésért cserébe csak azt kérte, hadd nézzen bele az ispotály betegnyilvántartó rendszerébe. Meglepetésére a felcser kinyomtatta neki az egészet. A mufurc vezér kizárólag a halálos betegeket kereste, akiknek néhány hónapja, legfeljebb egy éve van még hátra. Azt találta ki ugyanis, hogy nagyobb fizetésért átcsábítja a konkurrencia vezető dolgozóit magához, és ők tenyésztik majd a csókákat, amit ő olcsóbban fog adni. Tudta, hogy ez veszteség, de nem törődött vele. A szegény sorsú betegeknek ad egy kis pénzt, és ők meg alapítanak egy céget. Aztán mire kiderül, hogy mennyi dézsmatartozást halmoztak fel, addigra úgyis meghalnak. A konkurrens cég meg tönkremegy, és ő fölvásárolja krajczárokért. Így is történt, a konkurrens csődöt jelentett, a mufurc vezér meg fölvásárolta. A holtakat meg Isten nyugosztalja!

Aki nem hiszi járjon utána!

10telettel:
A Dagotta

81713 Creative Commons License 2000.06.11 0 0 51
Feltételezem a magyar tarka alanyi adómentes.

Alanyi adómentes (ÁFA) adóalany esetében az adóalany nem számít fel, és nem is von le általános forgalmi adót, ezért bruttó módon számolja el mind bevételeit, mind költségeit.

Az adóalap esetünkben a személyi jövedelemadó alapja és valóban ÁFÁ-val növelt értkében számolja el a költséget, tehát nincs szükség a bonyolult számításokra.

Az ÁFA levonás (visszaigénylés) egészen más rendszer. A magyar tarka logikája többé-kevésbé helytálló, de egy másik adóalap, az SZJA vonatkozásában. Ugyanez a helyzet a kizárólag tárgyi adómentes értékesítést végző, vagy szolgáltatást nyújtó adóalany esetében is.

Ha tárgyi adómentességről is szó van, kissé más a helyzet.

Köszönettel megtisztelő érdeklődésedért, 10telettel:
A Dagotta

Előzmény: http (50)
http Creative Commons License 2000.06.10 0 0 50
Áfa-mentes körbe tartozó kényszerszámlatkibocsájtó, vállalkozónak titulált magyar tarka kérdezi, hogy az ÁFÁ-val növelt értékű számlát ÁFA-tartalommal együtt írhatja-e le adóalpajából, vagy pedig bonyolult számításokat kell végeznie egy villanykörte esetében. Mert magyar tarka logikája azt diktálja, hogy ha a teljes ÁFÁ-s számla összegét írja le, akkor az formálisan olyan, mintha visszaigényelte volna az ÁFÁ-t.

Előzmény: 81713 (49)
81713 Creative Commons License 2000.06.10 0 0 49
Kedves Sir http!

Ismerve nyelvi és irodalmi elkötelezettséged, igazán kitüntető kritikát kaptam Tőled.

Mindazonáltal kérnélek Téged, és minden Olvasót, hogy ötleteket, kérdéseket (csak úgy általánosságokban) dobjatok be!

Egy darabig még bírom saját kútfőből, de biztos érdekesebb lenne, ha a Titeket érdeklő kérdésekről tudnék tanmesét írni!

Köszönettel a megtisztelő érdeklődésért, 10telettel:
A Dagotta

Előzmény: http (48)
http Creative Commons License 2000.06.10 0 0 48
Kedves Dakota! Ez elbűvölő!
Előzmény: 81713 (47)
81713 Creative Commons License 2000.06.10 0 0 47
Tanmesék a Százholdas pagonyból VI. rész

Csacsi lihegve nyitott be Bagolyhoz, aki csodálkozott is rajta, mert nem az a hír járta Csacsiról, hogy túl fürge lenne, így hát kíváncsian nézett ki abakusza mögül.

-Baj van Bagoly komám! –lihegte Csacsi.
-Az egyik buszvezetőm megbetegedett, és úgy néz ki sokáig lesz betegállományban. Neki is nagy a családja, most volt nálam a felesége és kérdezte, hogy mi lesz velük? Adtam neki egy kis pénzt, aztán jöttem is hozzád.

-Van róla papír? –érdeklődött Bagoly.
-Látod azt elfelejtettem! –rémült meg Csacsi.
-Kivételesen nem baj, mert így legalább letagadhatod. –jegyezte meg Bagoly.
-Nem értem. –mondta Csacsi.
-Gondolom a szokott módon fizetted a fiút ugye? Minimálbéren, a többit meg úgy számoltátok el, mintha az utasoktól kapná borravalónak.
-Hát persze, mert csak így tudtam viszonylag olcsón utaztani.
-Nna, majd valamit kitalálunk, de kicsit sokba fog kerülni, arra készülj fel öreg hátas barátom!
-Nagyon kérlek segíts nekem Bagoly, mert ha nagy a baj, akkor jön a felesége az újságírókkal, a síró gyerekekkel, aztán jönnek a dézsmaellenőrök és úgy megforgatják a céget, hogy semmim se marad! –kérlelte Csacsi.
-Menj most haza, majd kigondolok valamit. -mondta Bagoly, és belemerült a jog tanulmányozásába.

Eltelt néhány óra, és Bagoly Malackához fordult:

-Hát nem mondom nehéz ügy, itt mindenki vesztes lesz. –morogta.
-Miért? –érdeklődött Malacka.
-Tudod kis barátom azért, mert a mufurcok úgy számolnak, hogy az előző évi ispotályozási járulék alapját képező jövedelme lesz a táppénz alapja és ennek a 70%-át folyósítják. A minimálbér utáni 70% meg hát annyi, mintha nem is kapná. Mondjuk ezen még tudok segíteni egy kicsit, mert benyújtunk egy tavalyi évre vonatkozó önrevíziót és megemeljük az alkalmazott munkabérét annyira, hogy valami épkézláb pénzt kapjon a mufurcoktól. Mondjuk azon az alapon, hogy évvégén kapott jó sok prémiumot, én meg elfelejtettem lekönyvelni és bevallani. Aztán Csacsi fizetheti a többletdézsmát, az ispotályozási járulékot, a táppénzhozzájárulást, az önellenőrzési pótlékot, késedelmi kamatot, a bírságot talán megússza. És ez még semmi, mert a mufurcok nagyon meg fogják a céget vizsgálni.
-De Bagoly, hát miért van akkor olyan nagy baj? –értetlenkedett Malacka.
-Tudod a mufurcok se egészen hülyék, sejteni fogják mire megy ki a játék, és nagyon nem szeretnek fizetni, ahogy mi sem. Ezt a békát még valahogy letolom a torkukon, de mi lesz, ha nagyobb a baj, és leszázalékolják a sofőrt? Mert a kegydíjalapja az olyan kevés lesz, hogy mindenképpen szerezniük kell valahonnan jövedelmet. És mit csinálhat? Pereli Csacsit, hogy dézsmát csalt, mert nem jelentette be a valós pénzét. Ezzel ugyan saját magát is fejelenti, de neki már nincs mit veszítenie, és ez a legrosszabb. Tudod ez a legrémísztőbb az egész mufurc rendszerben. Egy bizonyos határig hajlandó engedni, hogy csaljál, mert élni akarsz, de ha bajban vagy ezen az alapon megtagadhat minden segítséget, és azt mondhatja együtt csaltatok, hát verjétek le egymáson, hogy ki fizessen, és még bűnbakokat is tud kreálni. Most csak azért imádkozhatunk, hogy mihamarabb gyógyuljon meg a fiú! Szólok is Csacsinak keressen valami ismerőst a felcserek között, hátha tud segíteni.

És Bagoly elkezde keresgélni Csacsi pergamenjeit.

Itt a vége, fuss el véle!

10telettel:
A Dagotta

81713 Creative Commons License 2000.06.10 0 0 46
Tanmesék a Százholdas pagonyból V.rész

Zavartan pislogott Malacka Bagolyra. Egy szép summával kibélelet boríték feküdt az asztalán.

-Tedd csak el Malacka, a tiéd! –kukkakontott ki Bagoly az abakusza mögül.
-Nem lesz ebből baj? –kérdezte Malacka, akiről tudjuk, hogy igen kicsi és éppen ezért félős állatka volt.
-Ha gondolod, add vissza a kétharmadát, úgyis holnap kell kitöltenem a dézsmabevallásokat, és majd befizetem a mufurcoknak a te dézsmádat is. –vetette oda kissé ingerülten Bagoly.

Malacka –mint minden kicsi és félős állatka- igen fejlett szociális érzékenységgel bírt. Nem mintha nem jött volna jól a pénz, -volt annak helye ezernyi is- de attól tartott, hogy a mufurcok egy alaposabb ellenőrzéssel kideríthetik, hogy malac létére hogyan élhet viszonylagos jólétben. Tépelődött egy darabig, aztán eltette a borítékot. Lelkiismeretét megnyugtatandó megfogadta, hogy befizet egy jelentősebb összeget az Elárvult Malackák Alapítványába. De csak furdalta tovább a dolog, hát megkérdezte:

-Bagoly! Szerinted helyes amit csinálunk? Mindent elkövetünk azért, hogy a mufurcoknak minél kevesebb dézsmát kelljen fizetnünk. Ha mindenki így tenne, nem maradna pénz a pagonybeli öregekre, árvákra, utakra, csatornákra meg mindenfélére és akkor sokkal rosszabb lenne. –hadarta el Malacka egyszuszra.
-Hagyd ezt az idealista vakert Malacka! Hallottam már eleget, nekem sem tetszik túlzottan a dolog. Gondolod, hogy a mufurcokat egy percig is érdekli, hogy te hogyan élsz? Vagy, hogy élsz-e egyáltalán? Mert mi történik amikor új mufurcokat választunk? Egy-két ezer hájfejűt seggberúgnak, kicserélnek, de a többi a helyén marad, és nekik ez a legfontosabb. Aztán minden marad a régiben. Ha mindent befizetnénk nekik, amit követelnek, legfeljebb nekünk maradna kevesebb, mert hogy nem jutna több semmire, az is biztos. Idefigyelj te együgyű Malacka! Láttam, amikor meglested a dézsmabevallásomat. Ugye igaz? –Erre elpirult Malacka.- Láttad, hogy mennyi jövedelmet vallottam be ugye? Ennyi pénzt azért nem osztanak csak úgy minden helyen. És mennyi marad belőle a családomnak? Alig valamivel több, mint a létminimum. De lássuk a számokat! Kétmillió pénzből a dézsma után 1090ezer pénzem maradt. A feleségem, meg a mama összesen kapnak még a mufurcoktól összesen 700ezer pénzt. Az összesen 1800ezer pénz. Osszuk már el egy hónapra! Az 150ezer pénz ugye? Mennyi jut egy főre? Öten vagyunk, mindössze 30ezer pénz! Meg lehet ebből élni? –Fakadt ki Bagoly, és gyorsan rágyújtott, mert már nagyon ideges lett. Aztán folytatta:
-Ez a büdös bagó is! Csak ez kerül az asszonynak meg nekem havi 30ezer pénzbe. A rezsi is van vagy 50ezer, mert van közös költség, villany, gáz, fűtés, telefon, TV, miegyéb. Aztán ott van tankolás. Amennyit furikáznom kell, hát az is van vagy 40ezer, meg a súlyadó, meg a kötelező. Aztán a kölykök. Mind a kettő tanul nyelvet, a fiú sportol, a lány zeneórákra jár, az is vagy 30ezer. Ez már most több, mint 150ezer, és még nem ettünk egy falatot se, nem ittunk egy kortyot se, nem vettünk ruhát, nem vettünk könyvet, nem szórakoztunk. Ja, és a mama gyógyszerei is vagy 20ezer havonta, meg az orvos.- füstölgött Bagoly.
-Hát ide figyelj Malacka! Ha a mufurcok eleve olyan helyzetbe hoznak, hogy szükségképpen éhen kellene halnod, akkor a puszta létezésed a bizonyíték arra, hogy dézsmát csalsz! Érted már? A kérdés csak az, hogy be tudják-e bizonyítani? Hát ezért vagyunk mi, hogy ezt megnehezítsük. És hidd el, ezt tudják ők is, és nem veszik túl komolyan a dolgot. Csak akkor néznek utána valakinek, ha túl sokat, vagy túl hülyén csal. Vagy ha az illető nem tetszik valamelyik mufurc vezérnek. És ez a lényeg. Ha valamennyit fizetsz azért nekik, többnyire békén hagynak, vagy valamilyen elviselhető büntetést kiszabnak a látszat kedvéért. Mert ez a látszatok országa. A mufurcok úgy tesznek mintha ellátnák a rájuk bízott feladatokat, mi meg úgy teszünk, mintha örülnénk neki. –magyarázta Bagoly, és visszafordult az abakuszához.

Malacka kissé riadtan elgondolkozott, aztán megfelezte magában az árva malackáknak fizetendő adományt.

Itt a vége, fuss el véle!

10telettel:
A Dagotta

81713 Creative Commons License 2000.06.10 0 0 45
Tanmesék a Százholdas pagonyból IV. rész

Kanga idegesen tépelődött Csacsi utazási irodájában. Nem tudta, hogy kérjen Csacsitól egy kis pénzt, mert már régen megígérte Zsebibabának, hogy az idén nyárony elmennek nyarlani a Nagy Pocsolyához. Régen dolgozott már Csacsinál, és tudta, hogy lehet rá számítani, csak a dézsma miatt szokott kicsit csökönyös lenni. Csacsi látta Kangán, hogy valami nyomja a lelkét, meg is kérdezte Kangát:

-Mi a baj?
-Tudod Csacsi szertnék elmenni nyaralni, de nincs rá elég pénzünk. –válaszolta Kanga
-Adnék én szívesen, most jól is ment a bolt egy kicsit, lenne is rá pénz, de hát tudod a dézsma, meg az ispotályozási járulék elvinné ezt a kis pénzt is, ha csak úgy adnék. –mondta Csacsi.
-De azért kérdezzük meg Baglyot, hátha tud valamit. –tette hozzá.

Csacsi fel is hívta Baglyot, beszélgettek hosszasan míg végre Csacsi kibökte, hogy a nyáron új szőnyegeket, meg bútorokat akar venni, mert igen kopottak régiek.

-Hoppá!-kiáltott fel Bagoly!
-Idefigyelj csökönyös barátom, megvan a megoldás Kanga gondjára is. Küldd el Kangát, hogy vegye meg a szőnyegeket! Van nekem egy használcikk-kereskedő barátom, aki szívesen segít. Kanga jó drágán eladja neki a szőnyeget, -mint magánkenguru-te meg megveszed tőle.
-Nem értem. –mondta Csacsi.
-Ugyanmár ne szamárkodj! A megánkenguruknak évi 200ezer pénzig nem kell sem bevallania, sem dézsmát fizetnie az ingóságok értékesítéséből származó jövedelme után. Te kapsz egy számlát egy jó drága szőnyegről, az én használtcikk-kereskedő barátom, meg eleve drágán vette a szőnyeget, ő sem fog dézsmát fizetni.

Így már Csacsi is megértette, és Kanga örömmel újságolta Zsebibabának, hogy nemsoká mennek a Nagy Pocsolyához.

Itt a vége, fuss el véle!

10telettel:
A Dagotta

Pocak Creative Commons License 2000.06.09 0 0 44
Kedves DakotaPress,

Dehogy unjuk, dehogy unjuk, mint a galambot etetik! ;-)
Irjal meg!

81713 Creative Commons License 2000.06.09 0 0 43
Kedves Sics!

Tényleg, hogy mik vannak?

Ha az illető a dézsma-jóváírásra gondolt, hát minden elismerésem! Ámbár az ispotályozási járulékok kérdését is meg kellene vizsgáni, mert az olyan mint a Duna. Jön!

10telettel:
A Dagotta

Előzmény: Sics (42)
Sics Creative Commons License 2000.06.09 0 0 42
Üdv !

Egy rokonom rokona által ismer személyben fogant meg az alábbi ötlet, mikoris azon merengett, hogy neki, mint egy aprócska, gyakorlatilag egyszemélyes BT beltagjának, miért kell jövedelme után oly sokat fizetnie a dézsmaszedőknek ... lévén az adótáblán ugye nem mindegy, hogy vállalkozásból származó jövedelem vagy munkabér . Szóval állítólag ekkor jutott eszébe, hogy neki inkább a cimborája BT-jének a titkárnőjét (vagy magát a cimboráját ) kellene foglalkoztatni, ő pedig elmegy segédmunkásnak a cimborája BT-jébe...

Hogy mik vannak ... [ És még igazolt munkaviszonya is lesz, ami akkor jó, ha mondjuk áruhitelt akar pld. a helyi hiperszukermarketben, lévén alkalmazottként nem kérnek tőle a munkaviszonya igazolásán kívül ezernyi olyan furmányos irományt, amivel vállalkozó ügyfeleik létét keserítik meg a hitelelbírálással foglalkozó banki mufurcok ... ]

bye
Sics

Tilia Creative Commons License 2000.06.09 0 0 41
Jaaaa, kedves Dakota, a jó pap is holtig tanul. :-))))

Köszike.

Előzmény: 81713 (35)
81713 Creative Commons License 2000.06.09 0 0 40
Kedves STE!

Igazán köszönöm kitüntető figyelmed, és kedves invitálásodnak eleget téve, már be is jegyeztem magam a levelező listára. Majd este jobban körülnézek!

Cserébe olvasd hát el az alábbi mesét, a Mérlegképes Malackáról.:)

Tanmesék a Százholdas pagonyból III. rész

Malacka Bagolynál dolgozott igen rég óta, és nagyon unta, hogy a mufurcok dézsmaellenőrei hamar eligazodtak a könyvviteli rendszerben. Szokványos abakuszprogramokat használtak, és ezt bizony könnyű volt kezelni is, meg ellenőrizni is. Egyszer Malacka gondolt egyet, és elhívta Baglyot Micimackóhoz méznyalásra. Mivel Malacka egy igen kicsi állat, hát hamar megártott neki a méz, de ettől bátrabb is lett, és elmondta Bagolynak az ötletét:

Idefigyelj Derága Főnököm! Mi lenne ha megkérnénk Róbert Gidát, ugyan programozza már át az abakusz nyomtató modulját? Mert most minden jöttment dézsmaellenőr pillanatok alatt ellenőrizni tudja a könyvelésünket. Azért megtartanánk –szigorúan belső használatra- a szokásos számviteli tükröt, de egy ilyen dézsmaellenőrnek egy kicsit trükkösebbet adnánk amikor meg akarja nézni. Arra gondoltam, hogy a számviteli törvény szerint az első számjegyet megtartanánk, de aztán a többit értékként kezelve, átkonvertálnánk római számokká. Ettől aztán szép hosszú főkönyvi számlaszámok kerekednének, mert ezt nem tiltja a törvény, ugyanis mindenki olyan számlatükröt alakít ki, amilyet csak akar. Mi meg röghetnénk a mufurcok dézsmaellenőreinek ábrázatján, amikor megpróbálják kisilabizálni, hogy melyik főkönyvi szám mit is jelent.

Szegény Malackának végképp megártott a sok méz, és elaludt. Bagoly meg még gondolkodott sokáig, és felhívta Róbert Gidát.

Aki nem hiszi, járjon utána!

10telettel:
A Dagotta

STE Creative Commons License 2000.06.09 0 0 39
Kedves DakotaPress és philosoph!

Élvezetel olvastam végig a topicot.

Bár nem én vagyok az Akta levelezési lista alapítója, de azért sok szeretettel meghívlak titeket, hogy vegyetek aktívan részt a levelzésünkben.
A listát eredetileg könyvelők hozták létre, hogy megbeszéljék egymás közt a problémáikat. Természetesen mindenkit szívesen vár a lista.

Szívesem olvasnám a hozzászólásaitokat a levelezési listán. Jelentkezés és bővebb info itt található .

Üdv!

Fehér István

81713 Creative Commons License 2000.06.09 0 0 38
Tanmesék a Százholdas pagonyból II. rész

Bagoly nagyon szomorú volt. Éppen saját dézsmabevallását töltötte ki, és nagyon nem tetszett neki amit látott. Igaz, hogy látszólag jól keresett, mert ő csinálta a pagony összes lakójának a könyvelését, de emiatt nagyon sok dézsmát kellett fizenie a mufurcoknak. Bagolyné meg otthon volt, nevelete a két rakoncátlan kisbaglyot, és csak a Bagolygondozási díjat kapta. Ott éldegélt velük Bagoly anyukája is akinek a mufurcok nyújtotta kegydíjtól fel is kopott volna a csőre. Bagoly ígyhát nappalt éjjé téve csak dolgozott, dolgozott és már nagyon unta. Elmorfondírozott magában:

Ha egyedül én keresek a családban, egyedül fizetem a dézsmát, és mert a dézsmatábla progresszív kulcsokat tartalmaz egy jövedelemhatár után minden pénzből a legmagasabb dézsmakulcs szerint fizetem a dézsmát. Ha mondjuk háromfelé tudnám osztani. Hoppá nézzük csak! Én most 2 millió pénzt kerestem összesen, ennek a dézsmája annyi mint: 660ezer pénz. Ja és az ispotályozási járulékok: 160ezer + 60ezer + 30ezer az összesen 250ezer pénz. A dézsmával együtt 910ezer pénz, marad tehát 1090ezer pénzem, és az ötünkre nem túl sok. A mama beteg, az asszonynak meg elég baja van gyerekkel, meg a mamát is ápolja. Meg kéne egy új abakusz is. Hoppá! Mi lenne ha a mama, meg asszony venné meg az abakuszt, én meg bérelném tőlük. Külön a gépet, külön a perifériákat. Dézsmát azt így is kell fizetni, de ispotályozási járulékot nem, mert ők, mint magánbaglyok adnák bérbe. Hmmm.. Aszongya 660ezer pénznek a dézsmája 158ezer pénz, meg az ispotályoási járulékok 53ezer + 20ezer + 10ezer összesen 83ezer, dézsmával együtt az 281 ezer pénz. Adjuk hozzá a többiek dézsmáját is 158ezer + 158ezer +281ezer az annyi mint az 597ezer, akkor a kétmillió pénzből marad nekem 1403ezer pénzem. Ez már jobban néz ki. Hoppá! És még a vállakozóként fizetett ispotályozási járulék is kevesebb lesz.
Nna ezt majd egészen pontosan is kiszámolom, de már nem is olyan rossz.

És Bagoly a jól végzett munka után békésen elszenderedett.

Itt a vége, fuss el véle!

10telettel:
A Dagotta

81713 Creative Commons License 2000.06.09 0 0 37
Kedves Kartácsak!

Hiába no, aki keres az talál! :)
Újabb tanmese, ezúttal a százholdas pagonyból.
(Ha már unjátok, szóljatok!)

Nyuszi Kft-jének kellett volna új talicska, kapa, meg gereblye. Volt is pénze, csak még nem elég, mert még gyűjtögetnie kellet volna. Jött az évvége, az adóbevallások ideje. Nyuszi elment hát Bagolyhoz, ő csinálta nyuszi könyvelését. Rájöttek, hogyha Nyuszinak ekkora eredménye marad, akkor a mufurcoknak be kell fizetni a dézsmát, és szegény Nyuszinak nem marad pénze a gerblyére. Nyuszi elballagott Micimackóhoz, és méznyalás közben elmesélte neki, hogy mi a baj. Micimackónak volt egy betéti társasága, érezte ő is, hogy nagy a baj. Hát sajnálta is Nyuszit rendesen. Nyuszinak eszébe jutott valami.

-Micimackó! Ugye Bt-nek egyszeres a könyvvitele? –kérdezte.
-Az bizony! –válaszolta Micimackó, mert ezt nem felejtette el.
-Idefigyelj! –mondta Nyuszi.
-Csináljunk úgy, hogy tőled veszem meg a talicskát, a kapát, meg a gerblyét. Adjál nekem egy előlegszámlát december 28-ával, én meg január 6-án át is utalom neked a pénzt. Nekem már az idén költség, neked meg csak jövőre lesz bevétel, de nem baj, mert majd elmegyünk megvenni mindent, és akkor neked is lesz költséged, és nem lesz adóalapod.
-Hát jó! –mondta Micimackó.

Így is tettek, a mufurcok dézsmaszedői meg csak néztek nagyokat.

Itt a vége, fuss el véle!

10telettel:
A Dagotta

81713 Creative Commons License 2000.06.09 0 0 36
Kedves kartácsak

Jaj de jó, találtam még egy tanmesét!

A mézeskalács házikó

Hol volt hol nem volt, volt egyszer cégecske. Ebben a cégecskében igen szorgos és takarékos emberek dolgoztak, ügyesen gazdálkodtak tallérjaikkal. Meg is lett az eredménye, kellet volna nekik nagyobb telephely, mert a mostani kunyhó már igencsak szűkös lett. Találtak is ínyükre való mézeskalács házikót, tallérjaik is ottan pihentek az eredménytartalékban. Mielőtt elszánták magukat, hogy megvegyék számolgattak ám olyan sokat, hogy még az abakusz is kikopott a kezük alól. De sehogysem tetszett nekik az eredmény. A gonosz kincstárnokok kitalálták, hogy a hosszú élettartamú szerkezetből készült mézeskalács házikókat 2%-os mértékű értékcsökkenési leírásaal lehet csak költségként elszámolni. Akárhogy is nézték ez bizony ötven évig is eltartana. Erre megszólalat az egyikük:

-Én azt olvastam, hogy a bérbeadott ingatlanoknál 10% százalékot is el lehet számolni értékcsökkenés gyanánt. –mondta.
-Mi ebben jó nekünk? –kérdezték a többiek.
-Alapítsanak egy céget asszonyaink, szüleink és és vegyék meg ők a mézeskalács házikót, mi majd tőlük béreljük pont annyiért, amennyi az értékcsökkenés meg az egyéb költségek. –fűzte tovább gondolatait.
-Ravasz vagy nagyon, de hogyan lesz rá pénzük? –kérdezték.
-Mi sem egyszerűbb. –válaszolta.
-Van nekünk eredménytartalékunk és azért csak a folyószámla utáni kamatot kapjuk. Mi lenne, ha lekötnénk 10 évre pénzünket? Aztán, hogy hogynem a bankunktól a másik cég hitelt kérne, és abból venné meg azt a szép mézeskalács házikót? Mi meg készfizetői kezességet vállalnánk értük?
-Nagyon jó! –mondták a többiek, és így is tettek.

Elmentek hát a bankhoz, aki kapva kapott az alkalmon, mert így az ügyfele tallérjait helyezte ki, és ott maradt neki fedezetként a mézeskalács házikó. Olyan ügyesek voltak, hogy a szokásosnál jóval kedvezőbb kondíciókkal kaptak hitelt banktól. A kamat sem lett túl sok, mert a lekötött tallérokért ők is kaptak kamatot, így hát csak a kamatkülönbözetet kellet megfizetni, de ez eltörpült a nagyobb értékcsökkenési leírás miatt megspórolt adók miatt.

Itt a vége fuss el véle!

10telettel:
A Dagotta

81713 Creative Commons License 2000.06.08 0 0 35
Kedves Tilia!

Örülök, hogy örülsz! :)

Kedves Herold!

Ez itten nem tanácsadó topic! Viszont hallottam hasonló történeteket, hát elmesélek egyet. :)

Az unokaöcsém második feleségének a volt osztálytársától hallottam. Az illető azt csinálta, hogy pontosan ugyanannyiért eladta az ingatlan-tulajdonrészt a testvérének, mint amennyi a hagyatéki végzésben szerepelt, és így nem keletkezett jövedelem. Fizetni meg ráért a testvér akkor, amikor eladta a –mostmár saját- ingatlanát. Jövedelem itt sem keletkezett, adókötelezettség sincs. Az illeték meg kevesebb, mint az adó ugyebár.

Köszönöm megtisztelő érdeklődéseteket, 10telettel:
A Dagotta

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!