Keresés

Részletes keresés

Peter28 Creative Commons License 2000.03.03 0 0 361
Sziasztok !

Az "Alakformalas" topicban mar leirtam, de hatha itt valaszol nekem valaki:

Segitsetek !

Sokat olvasgattam (itt es mashol is) a helyes pulzusszamrol. Szoval fogyni szeretnek es vettem egy olyan radiot (SONY) ami nemcsak a futas unalma ellen jo, hanem meri a pulzusomat is.

Tegnap nekialltam es a sulyzos edzes utan 45 percet futottam gepen. (2 perc 8 km/h, utana 11-12 km/h sebesseggel) az a gond, hogy a bemelegedes utan a pulzusom 90 kornyeken megallt es nehezen kuszott fol a 35-40. perc kornyeken 120-ra. Nekem kb. a 28 eves koromhoz 140 kellene. Nem? Mit tegyek fussak gyorsabban kevesebbet, vagy husz perc utan huzzak bele mondjuk 15 km/h-val amig le nem esek a geprol ? Ugy talan meglesz a 140. Szabdban futasnal a pulzusom konnyebben eleri a 140-et, de gepen nem, csak, ha emelkedore allitom, de akkor pedig csak a vadlimat eroltetem es az pedig hajlamos a gorcsolesre.

Van valakinek valami otlete ?
Elore is koszi!

Peter

zsiragy Creative Commons License 2000.03.03 0 0 360
Yodamastah!

Jó neked. Tulajdonképpen én is élhetnék így, csakhát házat meg kocsit kellett építeni meg venni, persze nem volt kötelező :-))

>1. Leadni a meglevo zsirfelesleget.
>2. Megtartani az alacsony testzsirszazalekot.
>A sok izom a 2. hez a franko szerintem. (az >1.hez is kell persze mivel felesleg leadashoz >frankon az is kell hogy minel tobb kaloria >elegjen)

Ez igaz. Ezért van az, hogy a nagyon izmos testépítők is keményen diétáznak verseny előtt (bár amit ezek csinálnak, az már semmiképpen nem tekinhető egészségesnek). Ezért tervezem én azt, (ember tervez, Isten végez), hogy akkor kezdek megint bodibildezni, amikor már kellőleg lefogytam. Egyébként a CKD diéta segítségével el lehet érni, hogy a felhalmozott zsírpárnák alakuljanak át az izmok táplálékává, de erről már többször esett szó, a CKD diéta hatásosságáról megoszlanak a vélemények.

Előzmény: yodamastah (359)
yodamastah Creative Commons License 2000.03.03 0 0 359
Zsiragy:

Akar hiszed akar nem sulyzos edzek is :) 5 perc mulva mar lent leszek a teremben es nyomom :)

Rengeteg idom van es imadok mozogni.

Mai program pl: reggel 1 orat tekertem (kozbe tv :) delutan kondi 1 ora. este squash 1.5 ora.

Modjuk ez kicsit sok, holnap tuti pihenni fogok, de egy kis aerob belefer. Egyebkent ma itthon ulok, neten logok, es dolgozgatok (maszek).

Igyekeztem olyan munkahelyet es kiegeszito munkat keresni hogy sok szabadidom legyen, mindemellett jol keressek vele. Ez nekem sikerult es nagyon elvezem.

Viszont nekem nincs csaladom. Egyertelmu hogy mas helyzetet teremtene, es valoszinu hogy ez egyszer megvaltozik. Addig is elvezem a sok szabadidot es az eletet :)

"a zsír elégetésének legjobb módja az, ha izmot fejlesztünk, mert az izom nyugalmi állapotban is növeli testünk kalória fogyasztását"

Hat en inkabb ugy mondanam hogy a kaloria egetesenek legjobb modja hogy izmot fejlesszunk, es nem a zsir egetese.

A meglevo zsir elegetese szempontjabol a nyugalmi alapotban levo izomtomeg nem hiszem hogy olyan sokat szamit.

Szoval 2 kulonbozo dologrol van itt szo.

1. Leadni a meglevo zsirfelesleget.
2. Megtartani az alacsony testzsirszazalekot.

A sok izom a 2. hez a franko szerintem. (az 1.hez is kell persze mivel felesleg leadashoz frankon az is kell hogy minel tobb kaloria elegjen)

vagy hulyesegeket beszelek? :))

Rigolettta:
Enis kenyelmes alak vagyok, szeretek nagyokat lustalkodni, meg sokat aludni :) Nem kell megvaltoznod, nem akartalak befolyasolni :) En az utobbi idoben sokat valtoztam, haverok ki is rohognek, de szerintem paran nem szivesen jonnenek velem ki a strandra mar :P
(pedig szerintem meg total bena vagyok, csak hat eleg nagy az igenytelenseg :(

Rigoletta Creative Commons License 2000.03.03 0 0 358
Szia! Köszönöm a jótanácsod.

Hogy jobban megérts, abszolút egy nyugodt, kényelmes alkat vagyok, sajnos hízásra hajlamos, ezért tanácsolta az orvos még tizenéves koromban, hogy kb. a harmadát ehetem annak amit megkívánok, mert különmben hízni fogok.

Lehet, hogy többet kéne tornázni járnom, de már az egész nekikészülődés egy nagy gyász, amikor meg ott vagyok legszívesebben azonnal menekülnék. Egyszerűen nem szeretem. Mint ahogy hegyetmászni sem. Meg kirándulni.

Már általános iskolában fineszes aggyal felmentettem magam a torna alól, ill. a könyített tornára jártam, mert mindenhol szédűltem :))))

Szerinted most fogok megváltozni? Azt hiszem nem. És valószínüleg azért mert nem akarom erőltetni ezt az egészet. Mert valahol a gondolkodásomon és a hozzáálláson kéne változtatni, és azt hiszem ez az amit nem akarok. Vagy talán így kényelmesebb.

Előzmény: yodamastah (353)
Rigoletta Creative Commons License 2000.03.03 0 0 357
Szia! Köszönöm a jótanácsod.

Hogy jobban megérts, abszolút egy nyugodt, kényelmes alkat vagyok, sajnos hízásra hajlamos, ezért tanácsolta az orvos még tizenéves koromban, hogy kb. a harmadát ehetem annak amit megkívánok, mert különmben hízni fogok.

Lehet, hogy többet kéne tornázni járnom, de már az egész nekikészülődés egy nagy gyász, amikor meg ott vagyok legszívesebben azonnal menekülnék. Egyszerűen nem szeretem. Mint ahogy hegyetmászni sem. Meg kirándulni.

Már általános iskolában fineszes aggyal felmentettem magam a torna alól, ill. a könyített tornára jártam, mert mindenhol szédűltem :))))

Szerinted most fogok megváltozni? Azt hiszem nem. És valószínüleg azért mert nem akarom erőltetni ezt az egészet. Mert valahol a gondolkodásomon és a hozzáálláson kéne változtatni, és azt hiszem ez az amit nem akarok. Vagy talán így kényelmesebb.

Előzmény: yodamastah (353)
zsiragy Creative Commons License 2000.03.03 0 0 356
Kedves Yodamastah!

Örülök, hogy megnézted az általam ajánlott webhelyeket - megtisztelő, hogy végre valaki nem kapásból válaszol, hanem hajlandó megnézni is valamit. Azt azért megjegyezném, hogy ezek a dokumentumok nem az én véleményemet képviselik és sok mindenben nem is értek velük egyet, de úgy gondolom, érdemes ezeket is elolvasni.

>Pl volt egy hely ahol kemenyen allitottak hogy >az aerob eddzes ertelmetlen, sot izomleepito >hatasu, inkabb egyel kevesebbet kicsit, de ne >aerobozz. Erdekes.

Azért ez egy kicsit sarkított fogalmazás. Általában nem azt mondják hogy az aerob edzés értelmetlen, hanem azt, hogy ami jó hatása van (nyilván egy átlagember szemszögéből), azt súlyzós edzéssel könnyebben és jobban el lehet érni. Azt valóban írják hogy ne aerobikozz, de olyan értelemben, hogy súlyzózzál helyette. Mint mondtam, nem az én véleményemet képviselik, csak érdekesnek tartom őket. Egyébként a leginkább aerob dolog a futás. Láttál már maratoni futót? Izmos ember benyomását keltette?

Ugyanakkor ott van mondjuk Béres Alexandra. Ő izmos. Szerinted az izmai mitől ekkorák? Súlyzózástól vagy futástól?

>Azt hiszem megtalaltam mi az ami nagyon nem stimmel nekem. Mindenhol azt olvasom hogy napi viszonylatban negativ kalorai merleg
(bevitt/elegetett) nelkul nincs fogyas. Azonban az is leirodik legtobb helyen hogy van egy edzesmodszer amivel komolyabb mennyisegu zsir egetesere vehetjuk ra a szervezetet (aerob ugye). <
Ha azt olvastad amit ajánlottam, akkor ott olyasmi volt, hogy a zsír elégetésének legjobb módja az, ha izmot fejlesztünk, mert az izom nyugalmi állapotban is növeli testünk kalória fogyasztását, ha jól emlékszem (de vess rám követ, ha tévedek a pontos adatokban) fél kilóval több tiszta izom esetén napi kb. 100 kcal-val nő a testünk energiafogyasztása - nyugalmi állapotban is.

>Ha ezt megcsinalom majd mindennap, akkor miert >kell negativbanmaradnom???

A kérdés rosszul van feltéve. Azért vagy negatívban, MERT megcsinálod (több kalóriát égetsz el mint amennyit eszel, vagy kb. ugyannyit).

>Ha nullara jovok ki akkor is elegettem 1 oras >edzessel kb 50-100 g zsirt, es mivel nincs folos >energia, ezert nem raktaroz a szervezet. >Gondolom en :)

Tökéletesen igazad van. Ha neked van időd meg kedved napi 1 óra intenzív erobik tevékenységre, akkor csináld és váljék egészségedre. Mint már említettem, nekem erre se időm se kedvem, ezért én a magam szempontjából maradok a kevesebb evés meg a súlyzós izomfejlesztés mellett. Ha neked más vált be, az csak annyit jelent, hogy nem vagyunk egyformák.

Előzmény: yodamastah (349)
yodamastah Creative Commons License 2000.03.03 0 0 355
Fagyinak ajanlom a lefagyasztott proteinturmixot. (en WPC szoktam neha fagyasztgatni) Lefekves elott lehet becsapolni, es meg jot is tesz :P (csak a tejjel vigyazni :)
Előzmény: zsiragy (354)
zsiragy Creative Commons License 2000.03.03 0 0 354
Robzon!

Nem tudom, mivel adtam okot erre a modortalan stílusra, szeretném, ha megmagyaráznád.

Egyrészt a tapasztalatom nem 10 hét, hanem volt már n darab fogyókúrám, csak éppen ez sikerült. Amúgy úgy vélem, jobb 10 sikeres fogyókúrai tapasztalat mint 10 év sikertelen.

Jobb ha tudod, hogy a kifejezetten zsírmentes vagy zsírszegény fagylaltok kivételével a legtöbb fagyi zsírtartalma ennél jóval több. De ha nem hiszed, legközelebb a boltban nézd meg valamilyen jégkrém címkéjét - meg fogsz lepődni (a jégkrém meg a fagyi hasonló készítmények). Különösen a csokisat ajánlom a figyelmedbe - abban még kakaóvaj is van.

Előzmény: Robzon (351)
yodamastah Creative Commons License 2000.03.03 0 0 353
Rigoletta:

Gratulalok a fogyashoz :)

Mozgasundorrol. Kb 9 eve voltam eloszor konditeremben, es a haver akivel egyutt edzettem par honapig (o annyi utan abbahagyta) rettenetesen utalta az egeszet. Persze formalodni azt szeretett volna, de mikor en mondtam mennyire elvezem az edzest, milyen jo erzes megterhelni az izmokat, erezni hogy faj, o elmondta hogy neki kifejezetten roszul esik az egesz. Nem is ertett engem. Lehet hogy rosszul csinalta nemtom, de lehet hogy csak ilyen :) Mindenesetre o most egy hajpacni, es 5-10 ev mulva a korzeti dokija is figyelmeztetni foja erre ;)

A 3 alkalom amit irtal nem sok. Ki kene probalnod hogy par honapig rendszeresen mozogsz, akarmennyire is utalod. Lehet hogy siman mozgasfuggo leszel :)

Előzmény: Rigoletta (352)
Rigoletta Creative Commons License 2000.03.03 0 0 352
Egyébként én vagyok a negatív példa. Pont egy éve kezdtem el a diétámat, azóta 21 kg lement, úgy, hogy megpróbáltam visszafogni a bevitt táplálékmennyiséget. Mozogni csak a minimálisat, világéletemben útáltam, most rávettem magam a tornára, de 3 alkalom után kidőltem a sorból. Nem szeretem csinálni. Fáraszt, idegesít és nyűg.

Bizonyára nem én vagyok az ideális body-shape, de azért jó érzés, hogy már itt tartok, ennyi évesen.

Na pá!

Robzon Creative Commons License 2000.03.03 0 0 351
Zsíragy!
Jobb ha tudod, hogy a fagyik általában nem is zsírosak, olyan 2-5% között mozognak, de ez persze simán bepasszol az általad leírt többi hülyeség közé. Lehet, hogy az a gond, hogy kemény 10 hét tapasztalattal kezdessz okosítaní? Akkor legalább ezt a nyomorult topicot olvasd végig mielött szólsz…

Yodamastah!
Azok a diéták, ahol az energiának csak 10-20 százaléka származik zsíradékból, kimondottan zsírszegények. A legtöbb „badis” 33-33-33-ban nyomja (fehérje-szénhidrát-zsír energiaérték (!nem tömeg!)). Gondolj csak bele, ha napi 60g zsíradékot nyomsz az is 560 kcal. És 60g-ból nem is olyan egyszerű kijönni, aki próbálta tudja. Úgy meg pláne nem, hogy ha telítettlen zsírsavakból szeretnéd bevinni. A ketogén diéta meg nem egy eccerű mutatvány, szerintem, aki egy sima itt alant leírt zsírszegény diétát tud folyamatosan nyomni – ahogy kell – már örülhet.
Monty majd biztos elmeséli miért, de az izomépitéshez szénhidrát is kell, szóval nem kell negatívban maradnod, addig a mértékig pluszba mehetsz, amennyi az izomépüléshez kell. :) Ha nagyon ügyi vagy, tudsz egszerre izmosodni, és szálkásodni is, de ezt egy csomó egyéni tényező befolyásolja, nincs rá általános recept, és kevés embernek jön össze. Meg komoly aerob, és sulyzós munkának is kell játszania, a preciz kajálás, és pihenés mellett.

zsiragy Creative Commons License 2000.03.03 0 0 350
Kedves Robin!

Az a táblázat amit megadtam, testsúlykilogrammra vetítve adja meg az energiafelhasználást. Ebből következően a nagyobb testsúlyú emberek felhasználása magasabb lesz a táblázat szerint is. Persze a nagyobb testsúly mögött lehet több izom, de több zsír is - ennek mértékét csak a testzsírszázalék ismeretében lehet megadni, amit a legtöbb ember nem tud, pl. én sem tudom az enyémet, azt persze tudom, hogy elég rossz érték lehet. De a testzsírszázalékot nemcsak úgy lehet javítani hogy zsírt adunk le, hanem úgy is, hogy izmot növesztünk.

Természetesen én is utánéztem mindennek amit írtam. Ha megnézted az általam hivatkozott kalóriatáblázatot, akkor abból azt láthattad, hogy amit a futás meg a sétálás terén mondtam, azt nagyjából alátámasztja (persze lehet, hogy rossz a táblázat).

Én csak azt tudom leírni, hogy nekem mi vált be. Nekem bevált a kalóriák drasztikus visszafogása, a több gyümölcs - a több zöldség nem, mert azt nem ettem többet. Bevált a több rost (a fogyiporok is főként rostot tartalmaznak). Nemcsak a közérzetem, a testsúlyom és a testméreteim jobbak, hanem a vérképem is (amit gondolom, a legtöbb ember nem sűrűn csináltat, én is csak mostanában).

Nekem úgy tűnik, haragszol rám vagy nem akarod elfogadni, hogy mindezt plusz mozgás nélkül értem el. Nem vagyok a mozgás ellen! Mindenki csinálja azt, ami neki tetszik és neki beválik! Én a magam számára nem vagyok híve az ún. zsírégető mozgásnak. Meggyőződésem, hogy - legalábbis rövid távon - nem túl hatékony. Kevés kalóriát fogyaszt (Te is könnyen megnézheted, mennyi kalóriát igényel mondjuk 30 perc futás - ráadásul ez valójában még kevesebb, hiszen a megadott érték csak azt mutatja, hogy 30 perc futás közben mennyit fogyaszt a szervezet - de a fogyasztás akkor sem nulla, ha futás helyett mondjuk TV-t nézel). Ennek ellenére mégegyszer mondom, hogy senkit nem kívánok az aerob mozgásokról sem lebeszélni, sem elbátortalanítani! Ki kell próbálni, aztán eldönteni mi a jó.

Nyilván a helyzetünk is különböző. Én 35 éves múltam. Reggel 6-kor indulok dolgozni, este 6 körül érek haza. Otthon vár két kisgyerek, feleség, két kutya, a házimunka, a hazavitt meló. Nekem kedvező alternatíva a kevesebb evés vagy a jógázás a futáshoz vagy a szobabiciklihez képest. Szerintem van még egy-két ember, aki hasonló cipőben jár.

Már említettem, hogy a jógát tartom a legtökéletesebb és legolcsóbb testedzésnek. Emellett híve vagyok a badibildingnek, persze nem fogyasztás közben, mert egyszerre nem lehet fogyni és izmosodni. Heti kétszer 30 perc már komoly eredményeket hoz - ezt magamon is tapasztaltam. Az izomfejlesztésnek azért is a híve vagyok, mert a nagyobb izomtömeg növeli az alapanyagcserét is, tehát veszély nélkül lehet többet enni azokon a napokon is, amikor nem edzünk!

Az is meglepett, hogy a böjtölésről milyen lesajnáló véleményekkel találkoztam. Komoly időt és energiát szántam rá, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kérdéseknek utánanézzek (az igazi persze az, ha az ember maga próbálja ki). Elolvastam vagy 3-4 könyvet és sok egyéb anyagok, köztük orvosoknak írt szakcikkeket is (persze nem is mindig értettem). Mindenütt azt írták, hogy megfelelő felügyelet és elővigyázat mellett alkalmazva veszélytelen és sok jó hatással jár (van az életben olyan jó dolog, amit ne kellene megfelelő felügyelet és elővigyázat mellett alkalmazni?). Ez is lehet egy alternatíva, nem kéne helyből elvetni.

Végezetül: nem vagyok arról meggyőződve, hogy MINDEN embernek sportra van szüksége a hosszú és egészséges élethez. Ott van mondjuk Habsburg Ottó, 80 felett is kitűnő testi-szellemi állapotban és soha nem sportolt, még hobbi szinten sem. Kossuth Lajos 92 évesen halt meg - nem tudok róla, hogy sportolt volna. Horthy talán 90 éves volt mikor meghalt - érdekes módon halála előtt néhány nappal semmiféle szervi bajt nem diagnosztizáltak nála az orvosok, egyszerűen kialudt nála a gyertya. Pedig ő sem sportolt - néha vadászott, teniszezett meg lovagolt, de nem sokat - és nem is nagyon diétázott.

Ugyanakkor rengeteg példa van edzett, látszólag szuper-egészséges emberekre, akik fiatalon haltak meg szívbetegségben (alant felsoroltam néhányat, kíváncsi lennék, mit gondolsz róluk). Megintcsak egyéni megítélés dolga. Személy szerint nem vágyom arra a képességre, hogy maratoni távot fussak. Az én ízlésemhez képest az ilyen futók túl soványak, nincs rajtuk elég izom. Szerintem a szívüket is túlerőltetik (erre írtam példákat). Akinek van kedve, csinálja, de legyen óvatos!

Ha idáig elolvastad, köszönöm a figyelmedet. Úgy érzem, ha kevesebbet írtam volna, félreérthetővé váltam volna, így talán kevésbé.

Előzmény: Robin (348)
yodamastah Creative Commons License 2000.03.03 0 0 349
HUHH! Kezd flame lenni a forum :) Nembaj csak legyen informativ ;)

ROBIN
"Figyelni az étkezésre, több zöldféle(zöldség és gyümölcs), megfelelő mennyiségű folyadék, kevesebb zsiradék és mozgás.:"

Kb ez az amit enis kituztem celul magamnak elkovetkezedno eletemre (pedig NEM vagyok tulsulyos, egyszeruen csak elebe szeretnek menni a dolgoknak), vagyis tobb feherje, kevesebb szenhidrat (foleg egyszerubol kevesebb) es vizivas. Hozzatennek meg annyit, hogy bar valoban osszezavart a sok iromany amit a neten + fittness magazninokban latok, 1-2 dologban megvan az egyetertes, mint pl abban hogy a taplalkozas jelentos reszet zsiradek kell hogy kitegye (15%-20% kaloraiaban merve). Persze a bevitt kaloriara ugyelni kell hogy ne legyen napi visoznylatban sok, viszont zsir nelkul meg a dietat is el lehet rontani sok cikk szerint. Sokfele zsirt ajanlanak, elso helyen Lenmagolaj, es Olivaolaj (hidegen sajtolt) all.

Zsiragy: tegnap orakat bongeszgettem az altalad ajanlott weboldalakat, es igen erdekes dolgokat olvastam :) Pl volt egy hely ahol kemenyen allitottak hogy az aerob eddzes ertelmetlen, sot izomleepito hatasu, inkabb egyel kevesebbet kicsit, de ne aerobozz. Erdekes.

Azt hiszem megtalaltam mi az ami nagyon nem stimmel nekem. Mindenhol azt olvasom hogy napi viszonylatban negativ kalorai merleg (bevitt/elegetett) nelkul nincs fogyas. Azonban az is leirodik legtobb helyen hogy van egy edzesmodszer amivel komolyabb mennyisegu zsir egetesere vehetjuk ra a szervezetet (aerob ugye). Ha ezt megcsinalom majd mindennap, akkor miert kell negativbanmaradnom???
Ha nullara jovok ki akkor is elegettem 1 oras edzessel kb 50-100 g zsirt, es mivel nincs folos energia, ezert nem raktaroz a szervezet. Gondolom en :)

Robin Creative Commons License 2000.03.03 0 0 348
zsiragy,
amit írtam, nem ugyanaz, mint amit te mondasz az energiafelhasználásról. A te általad említett táblázat nem tesz különbséget a normál, enyhén túlsúlyos és erősen túlsúlyos emberek között. Amiről én beszélek az igen.
A könyv, már írtam korábban, a Bíró féle Tápanyagtáblázat - lehet, hogy tényleg nem olvastad végig a topicot?
Azt gondoltam - remélem te is - hogy ez itt egy olyan fórum, ahol azoknak segítünk, akik több próbálkozás után sem boldogultak súlyproblémáikkal, életmódváltoztatási, táplálkozási tapasztalati úton szerzett tanácsokkal. Nekem nem célom, hogy bárkit meggyőzzek arról, hogy csak én gondolhatom jól, és kellőképpen utánnanéztem mindennek, mert újabb kutatások történnek, nézetek változnak, de az alaptézis marad. Figyelni az étkezésre, több zöldféle(zöldség és gyümölcs), megfelelő mennyiségű folyadék, kevesebb zsiradék és mozgás. Elvileg mindegy milyen, de közel napi gyakoriságú legyen. Aztán ha már megvan a renszeresség, lehet az intenzitásán változtatni. Az ilyen irányú változtatásnak van a legkevesebb rossz mellékhatása.
Előzmény: zsiragy (346)
Semzy Creative Commons License 2000.03.03 0 0 347
Tipp a sikertelen próbálkozóknak: www.extra.hu/fogyi2000
zsiragy Creative Commons License 2000.03.03 0 0 346
Kedves Robin!

Köszönöm amit a kalóriákról írtál, igazán nem mondtál vele újdonságot. Ha megnézed, pár hozzászólással én is megneveztem egy webhelyet, ami elég tudományosnak néz ki (legalábbis szerzői és a módszerek szerint) ahol meg van adva számos tevékenységre vonatkoztatva a kalóriafelhasználás, mégpedig testsúlykilogrammra vetítve (kcal/kg/perc). Ebből elég pontos értékeket lehet számolni, fenntartva, hogy nagy egyéni különbségek lehetségesek. Amit a futásról és a sétáról írtam, azt az itt közölt értékek is NAGYJÁBÓL alátámasztják (bizonyos értékek mellett tökéletesen, más értékek mellett csak nagyjából).
Ha van kedved, ellenőrizd, lejjebb megadtam a címet. Vagy esetleg Montyval együtt nekik is megírhatjátok, hogy nem értik az egészet.

Tehát amikor ilyen-olyan fafejű butának néztek, akkor ezt terjesszétek ki azokra is, akik az ilyen vizsgálatokat végzik.

Egyébként nekem is van többféle könyvem. Az érdekességük az, hogy telis-tele vannak egymásnak ellentmondó állításokkal. A Tiéd melyik?

>A diétádról. Amit leírtál róla, az pont azt >mutatja, hogy nem élethossziglan gondolod >folytatni.

Hányszor írjam még le, hogy NEM. Ne akard már helyettem jobban tudni, mikor nem is ismersz engem.

Mint már említettem, magas a vércukrom. Megfelelő diétával csökkenthető (már csökkentettem is), de a karbantartáshoz életem végéig szénhidrátszegény, illetve komplex szénhidrátokat tartalmazó diétát KELL folytatnom. Nem tetszés kérdése, nincs más lehetőség.

Azonkívül tartom magam a "Cukorbetegek új diétáskönyve című (orvosok által írt) műhöz: "A kövér emberből soha nem lesz sovány ember, csak lefogyott kövér."

De meg kell mondjam, hogy most, 10 hét után egyáltalán nem kívánom az édesség semmilyen formáját, sem a fehér kenyeret, sem a péksüteményt (pedig régen nagyon kívántam ám!). Megszerettem a teljesőrlésű lisztből készült dolgokat, egy hántolatlan tönkölybúzából készült pogácsát pont annyira élvezek ma mint régen egy somlói galuskát. Testi funkcióim javultak (mint mondtam, vérkép alapján tudom), számos kisebb-nagyobb dologban javult az állapotom (emésztés, bőr, állóképesség), egyszerűen nincsen okom rá, hogy másképpen étkezzek.

>Úgy tapasztaltam, hogy az édesség akkor 'hat' a >legkevésbé, ha déli étkezés végén és nem éhség >ellen esszük

Ez tökéletesen igaz, hiszen más táplálékkal együtt lassabban szívódik fel. Ezért van az, hogy ha egy cukorbeteg mindenáron édességet akar enni, akkor fagylaltot ajánlanak (a magas zsírtartalom lassítja a cukor felszívódását).

A rostokkal kapcsolatban persze teljesen igazad van, talán nem sértődsz meg ha azt mondom, hogy ezt eddig is tudtam, sőt, magamon is tapasztaltam. Azt még megjegyezném, hogy a rostoknak is van egy optimális szintje (talán napi 40 g körül), amit nem jó túllépni.

Előzmény: Robin (338)
zsiragy Creative Commons License 2000.03.03 0 0 345
Kedves Monty!

Ha már a kiforgatásnál tartunk: természetesen a böjtöléstől meg lehet halni. Úgy általában mindentől meg lehet halni amit az ember csinál: evéstől, ivástól, sportolástól, nemi aktustól. Most utaljak a nagy futóguru Jim Fixxre, aki rendkívül edzett, maratoni távokat futó férfi volt, aztán 50-valahányéves korában futás közben inkfarktust kapott és meghalt. Vagy utaljak Vlagyimir Kucra, a nagy szovjet hosszútávfutóra, aki szintén elég fiatalon halt meg szívbetegségben? Schirilla? Florence Griffith-Joyner? Ezt csak azért írom, ha már ilyen vállveregetőleg kezelsz.

Abszolút nem helytálló a hasonlatod a koncentrációs táborok foglyaival. Az éhezés azt jelenti, hogy hosszú időn át nagyon keveset eszel. A böjtölés azt, hogy normálisan táplálkozol, egy időre megszakítod a táplálkozást, aztán folytatod, szintén normálisan. Beteg embereknél és hosszabb időre csak orvosi felügyelet mellett! Ahogy Te szoktad mondani: azt hittem, ez triviális.

>Gondolom, kilokalóriát akartál írni. Ez ugye >+1800 kcal, ami átlagosan edzett egyénnél durván >számolva két órai kerékpározás >energiaszükségletének felel meg.

Igen tényleg kilokalóriát akartam írni, de gondolom nem tévesztettelek meg.
Én is kiszámoltam, durván számolva egy 80 kilós ember kb. 30 km/h sebesség mellett két óra biciklizéssel 1600 kcal energiát éget el. Ezzel csak az a problémám, hogy nem tudom, egy átlagosan edzett 80 kilós ember képes-e ekkora fizikai teljesítményre.

Egyébként köszönöm a magasröptű magyarázataidat
(ez triviális, úgysem érted), az egyszerűség kedvéért már most előre deklarálom, hogy mindenben Neked van igazad, akkor is, ha valahol az ellenkezőjét olvasom. :-))

Előzmény: Monty (340)
Robin Creative Commons License 2000.03.02 0 0 344
Monty,
ok, én is látom, hogy beszélhetünk bármennyien, mintha nem is hallaná, csak a maga által hitt/'tudott' dolgokat hiszi és megingathatatlan. Közben meg ha utánna gondolna, de úgy igazán látnia kellene hol a baj az elgondolásában. Azért megpróbálni mégis érdemes, gondolj azokra, akik nem írnak ide, hanem csak olvassák a topicot. Ha nem látnak mást, gondolhatják, hogy az igaz és 'üdvözítő' megoldást találták meg.

Minden fogyni vágyó,
felejtsétek el az összes fogyi-port, tablettát, italport, mint valódi fogyás és súlytartás eszközét. Éveken át nem működik, egyik sem!

Előzmény: Monty (340)
yodamastah Creative Commons License 2000.03.02 0 0 343
Bocsi elneztem :P

14rol ment le 7re 12 het alatt. tehat mehetek enis CKD-zni ha akarok valamit :)

Előzmény: yodamastah (342)
yodamastah Creative Commons License 2000.03.02 0 0 342
ROBZ!

Yah neten megtalalatam en is azt a CKD leirast fotokkal tuzdelve. (http://mass-shop.pserve.hu/cgi-bin/celluloid/mass menu?lap_versenyzok_illes_norbert_meta1.htm )

A srac 23%os testzsir szazalekrol lement 7%-ra kb 12 het alatt (12 ciklus) ugy hogy izom maradt sot talan tobb lett valamivel. Na persze rengeteg ido es szakertelem is kellett melle gondolom (meg penz). A kepek alapjan egy dagadt (dagadt kepek is fent vannak valahol ezen az oldalon) csavobol egy versenyformaban levo fitt ember lett. Tehat nekem meggyozo volt ez a modszer, ha ilyen rossz lenne a helyzetem (20%+) szannek ra penzt es idot szivesen. (Persze kerdes hogy mennyire nyirja magat vele az ember.... Pont ezirant erdeklodtem :) Ha jol nezem a teszt nem konkret termekek reklamozasaval ment.

Ha minden jol megy sikerult testzsir%ot mernem. 15% lett. 183cm magassaggal 85kg-al. Majd jelzem neha hogy hol tartok :)

Amugy sikerul odaig eljutnom hogy a sok "szakirodalom" teljesen osszezavart es nemtom mit csinaljak :) mindegy a motivacio megmaradt, tehat a cel erdekeben barmit, csak okosan....

Előzmény: Robzon (339)
Monty Creative Commons License 2000.03.02 0 0 341
yodamastah, Miamanó
Ígérem, hogyha lesz egy pár percem, le fogom írni azt a keveset, amit a zsírégető hatású (vagy annak tartott) szerekről tudok. A véleményemet már most előrebocsátom: a lényeg az aerob mozgáson van. Ha jól csináljuk és az izomzatunk is adaptálódott (hm, erről is ejtek majd pár szót :), jelentős mértékben már nem nagyon lehet mesterségesen fokozni az elégetett zsír mennyíségét.
A zsírraktározásnak van egy olyan aspektusa is (ez most jutott eszemhelyébe :), amit nem nagyon lehet kivédeni, ez pedig az az évezredek alatt belénkkódolt genetikai program, hogy télen hideg van, kevés a táplálék, ezért tartalékokat kell képezni célszerűen zsírból. :(
A ketogén diéta állóképességi sportolók körében is gyakorta alkalmazott módszer nagyobb versenyek előtt. Persze itt elsődlegesen nem a zsírégetésen, hanem glikogénraktárak szuperkompenzációján van a hangsúly. Én egyszer próbálkoztam vele, több-kevesebb sikerrel. Igazából ott bukik nálam a dolog, hogy nem nagyon bírom a zsíros kajákat, meg a húst hússal, rossz tőlük a közérzetem.

trinitY,
annyit mondanék Neked is, hogy a fő hangsúlyt az aerob mozgásra helyezd. Legjobb, ha több szimpatikus sportot is találsz magadnak, azokat váltogatva sokkal változatosabban telnek majd napjaid, és fel is erősítik egymás hatását (transzfer hatás). Elsődlegesen mindjárt tudnám ajánlani a kerékpározást. :)

Előzmény: yodamastah (331)
Monty Creative Commons License 2000.03.02 0 0 340
zsiragy,
Pontosítok: mekkora távnál éhezel el futás, ill. séta közben, ha közben a megfelelő pulzuskontrollal ügyelsz arra, hogy ugyanolyan arányban égess szénhidrátot mindkét esetben. Így már jó? Persze feltételezve, hogy kb. azonos mennyiségű szénhidráttartalékod van. Azt hittem, ezek triviális dolgok, azért nem írtam le. Kíváncsi vagyok, mit hagytam még ki, aminek alapján ki lehet forgatni a szavaimat.
"Egyébként a természetgyógyász szakirodalomban van példa olyan futóra, aki 21 napig nem evett, közben folyamatosan edzett és élete legjobb eredményét a 20. napon érte el."
Na igen, a koncentrációs lágerek foglyai és végeztek nehéz fizikai munkát, holott köztudomásúan nem voltak túletetve. De egyet ne felejtsünk: nagyon sokan meg is haltak közülük. Éhezésnél (nevezzük böjtnek) egyébként nagyon fel tud borulni az agy hormonális egyensúlya. Sokan ilyenkor szinte euforikus állapotba kerülnek, kellemes a közérzetük, meditáció során megjelenik Isten, stb. Méregtelenítési szempontból valóban hasznos lehet néha a böjt, de a nagyon hosszú ideigig tartó koplalás szvsz az önpusztítás egyik formája. Hiába érzi a delikvens feldobottnak magát, fizikailag folyamatosan épül le, ahogy Robin is írta, a makro- és mikroelemek, valamint a vitaminok hiánya miatt hiánybetegségek alakulnak ki, csontok leamortizálódnak, és még folytathatnám.
"Ezt csak azért írom, hogy az eléhezés megfelelő gyakorlattal kivédhető."
Vagy ha nem jön össze a dolog, akkor éhenhalsz. :)
"Egyébként amit az izommunka melletti 30-100-szoros energiafelhasználásról írsz, az is megtévesztő. "
Rosszul emlékeztem, a 30x energiafelhasználás már aránylag intenzív terheléshez tartozik, a 100x-ost meg csak pár mp-ig lehet fenntartani. Magamnak kiszámoltam az energiaforgalmamat pár intenzitáshoz, és laza, pörgős edzéshez kb. 20-as szorzó jött ki.
"Mondjuk egy átlagos felnőtt férfi ülő életmód mellett napi 2200 kalóriát igényel. Adjál neki 4000 kalóriát, és a egész nap összevissza dolgoztatja izmait (itt átlagos emberről beszélek, átlagos edzettségi állapottal) akkor sem fogja tudni aznap elégetni mind a 4000 kalóriát, hiába igényelnek többet az izmai."
Gondolom, kilokalóriát akartál írni. Ez ugye +1800 kcal, ami átlagosan edzett egyénnél durván számolva két órai kerékpározás energiaszükségletének felel meg.

Robin,
"A futás és egyéb 'igénybevevő' sportok azért fogyasztanak jobban, mert az energiafelhasználási mutatójuk nagyobb, mint a sétáé."
Szerintem ne strapáld magad, úgysem fogja megérteni...

Előzmény: zsiragy (330)
Robzon Creative Commons License 2000.03.02 0 0 339
Yodamastah!
Az alakformálás topicba írtam kb. fél éve:
A ciklikus ketogén diéta klassz leírását találtam a Muscle Sport Márcusi számában az Illés Norbert, Metamorfózis SCITEC módra cimű cikkben:„A program lényege, hogy a szénhidrát és protein csökkentésével - mivel ezek glikogén anyagok, azaz vércukor és ezzel inzulinszint emelkedést okoznak - megszüntetjük a tároló hormon, az inzulin zsírégetést gátló hatásái. Ebben a helyzetben az inzulinnal ellentétes lebontó, zsírégető hormonok a glukagon, növekedési hormon és a kortizol is emelkedik, és maximalizálják a zsírszövetből a szabad zsírsavak felszabadulását, vérbe jutását és elégését. A megfelelően alacsony vércukorszint mellett beindul a ketontestek termelése, amelyek a zsíranyagcsere melléktermékei és üzemanyagul szolgálnak minden szövetnek. A ketonok jelenléte és a vércukorszint ingadozásának hiánya mind étvágycsökkentő, mind proteinkímélő tulajdonságú, ami nagyon fontos egy diétánál. A ketózis nagy előnyöket biztosít a diétázónak, azonban a biztonságot és az izomtömeg megtartását szem előtt tartva nem praktikus 5-6 napnál hosszabb időre száműzni a szénhidrátokat a táplálkozásból, ez adja a program ciklikus jellegét. A ketogén napok után 1-2 nap szénhidráttöltést tartunk, mely során a glikogén raktárak maximálisan feltöltődnek és anabolikus ingert jelentenek. Ennek alapja az, hogy minden tápanyagot hasznosító mechanizmus az általa szabályozott alapanyag csökkent mennyisége miatt fokozatosan javuló hatásfokot ér el. Ha ezt elérve hirtelen visszavezetjük a tápanyagot a diétába, akkor egy bizonyos ideig egyszerre lessz jelen a sok tápanyag és a hatékonyan működő hasznosító mechanizmus. Ezzel egy átlagosnál jobb eredményt érhetünk el. Esetünkben a szénhidrátmegvonás miatt a szervezet glikogén (tárolt szénhidrát) raktárai kiürülnek és emiatt fokozódik az inzulinérzékenység, a glikogén szintetizáló enzim mennyisége és hatásfoka. A töltés során ezért szuperkompenzáció jön létre, sokkal több glikogén kerül tárolásra, mint átlagban. Ez a szénhidrátmennyiség, az általa megkötött víz (kb. 3g víz-1g szénhidrát), az inzulin által benyomott aminosavak és kreatin nagymértékű sejttérfogat-növekedést és fokozott fehérjeszintézist hoz létre. Ekkor van az ideje az izomtömeg megtartását célzó edzésnek." Most szokásomhoz híven paraszt leszek: szegény Norbi gyereknek mellékelve vannak a fotói is. Hááát… Még jó sok ciklikus ketogén diétát kellene végignyomnia… :))

Robin Creative Commons License 2000.03.02 0 0 338
zsiragy,
adós vagyok egy válasszal, bár közben kicsit túlhaladtátok a témát. A könyvem, amit meglehetős gyakran fogatok komoly útmutatást ad betegségek, sportolás és egészséges életmódhoz kapcsolódó táplálkozáshoz. Persze nem szentírás, de hosszútávon folytatható amiről szó van benne. A futás és egyéb 'igénybevevő' sportok azért fogyasztanak jobban, mert az energiafelhasználási mutatójuk nagyobb, mint a sétáé. Ez a mutató pedig úgy számolódik, hogy testtömegindexet kell számolni. Ennek segítségével meghatározható a napi energiaszükséglet, úgy hogy minden cselekvés, még az alvás is valamilyen szorzót kap, úgy néztem, ez attól függ, az izmokat milyen intenzív és mennyire nehéz munkára fogjuk. Az alvás az alap, 1, de megvan a mosogatástól az olvasásig, a lassú kerékpározástól .... Arra azért figyelni kell, hogy a testzsírnak is van súlya. Éppen ezért úgy gondoltam, hogy a normál súlyhoz tartozó testtömegindexszel is érdemes u.e. az energiaigényt meghatározni, és a két érték között maradni, lehetőleg inkább a normális felé tartva. Ha fontosak a számok igyekszem belőlük idemásolni.

A diétádról. Amit leírtál róla, az pont azt mutatja, hogy nem élethossziglan gondolod folytatni. Meggyőződésem, hogy ha nincs nagyon komoly ok rá (mert ilyenkor az ember szervezete eleve tiltakozik az adott kaja ellen) semmit sem kell kizárni az étrendből, legfeljebb alaposan csökkenteni a mennyiségét és a fogyasztás gyakoriságát.

Nézetem szerint eleve kudarcra van ítélve az, aki x időre tervezett diétát folytat. A étkezési szokásokat megváltoztatni nem könnyű feladat, bárki bármit is mond. Jobb az a módszer, ahol a nagyon tömény (sok majonéz, állati zsir, olajban sült bármi, tejszínes, tejfeles ételek, sok sertéshús, csirkebőr, vajkrémes torták) ételek elkészítését megváltoztatjuk és zsirszegény(ebb) eljárásokat használunk helyette. Igy a család többi tagja is u.a. eheti ettől mi sem érezzük kirekesztettnek magunkat - és ez jó - na és a családnak sem árt a kevesebb zsiradék a pocakban.

Úgy tapasztaltam, hogy az édesség akkor 'hat' a legkevésbé, ha déli étkezés végén és nem éhség ellen esszük.

Az élelmi rostok sok szempontból fontosak. Több vizet képesek emésztéskor magukbaszívni, ettől tovább tart a 'jól lakottság' érzése. Intenzív mozgásra bírja a bélrendszert, ami főleg folyamatosan ülő, keveset mozgó embereknél nagyon fontos. Erre nagyon jó a zabkorpa, ezt az is eheti, akinak gyomor-bélrendszeri problémája van. (1 pohár kefir/joghur + két teáskanál zabkorpa) Nagyon fontos, hogy fokozott rostfogyasztásakor elég vizet is be kell vinni, mert különben a szervezettől vonják el a rostok!!

Aki kalóriaszámolós diétára adja a fejét, ne menjen 1500 kcal alá. Ez ugyanis csak folyamatos orvosi ellenörzés mellett mehet, mert ásványi anyag és vitaminhiányt idézhet elő, ami nagyon komoly következményekkel járhat (hajhullás). A pluszban szedett ásványi anyag és vitamin kiegészítőkkel meg az a baj, hogy nem lehet lemérni mennyi hasznosul belőlük. A legtöbb anyag ugyanis önmagában nem tud felszívódni. Ezért jók a természetes 'hordozók', mert ott együtt van minden. De ezt ti is tudjátok.

trinitY,
optimális esetben a testsúly 1-3%-a/hét. Talán elsőre felejtsd el a fogyókúrát. Másodiknak papír és toll, és mindent amit a szádba raksz egy nap, írd fel (a kávédba tett kockacukrot és tejet is!). Ezt csináld 3-4 napig, és magad is rájössz, hol csíphetsz le belőle. Hacsak teheted este 8 után semmit se egyél, viszont mozdulj ki otthonról. Az is jó lenne, ha lenne legalább egy kitartó társ/barát(nő), aki bíztat. Ha van kajákkal kapcsolatos kérdésed, írhatsz emilt is (ez a többiekre is vonatkozik)

Mindenkitől elnézést a nem szakszerű megfogalmazásért, és a terjedelemért.

trinitY Creative Commons License 2000.03.02 0 0 337
Üdvözlet Mindenkinek!

Elkezdtem olvasni a hozzászólásokat (a legelejétől), és átkozottul úgy éreztem, hogy igen, megtaláltam a kiindulópontot a NAGY ELHATÁROZÁSHOZ. Nem tévednétek nagyot, ha azt gondolnátok, hogy egyfajta melegség járt át amikor, rádöbbentem, hogy mennyi az enyémhez hasonló problémával küszködő sorstárs, és itt ütköztetik a véleményeiket, tanácsaikat, tapasztalataikat. Lehet, hogy volt már erről szó, de még nem olvastam végig a topic-ot, és nem bírom magamban tartani a kérdést: mennyi az ajánlott fogyási tempó? (kg/hó) Koordinátáim: 163/85, ebből szeretnék lenyomni nemistudom mennyit, csak már mozdulna meg a súlyom, és lehetőleg ne felfelé. Örökös tag vagyok az állandóan fogyozók, és jo-jo-zók klubbjában, de ráeszméltem, semmi kétség, nem ez az a klubb ahonnan át szeretnék lépni az örök vadászmezőkre. Méregtelenítési módszerekről hol érdeklődhetnék? Na de nem szaporítom tovább a szót………… Írjatok!

trinity

yodamastah Creative Commons License 2000.03.02 0 0 336
Zsiragy: Kosz a torodest :P
Előzmény: zsiragy (335)
zsiragy Creative Commons License 2000.03.02 0 0 335
Az alábbi helyen van egy háromrészes tanulmány első része a CKD-ről (a másik két rész is ott van):

http://www.solid.net/lowcarb/lylemcd/cyclic1.htm

Tudományos igénnyel megírt dolgozat, olyan szerzőtől, aki maga is gyakorolja / kutatja a budibildinget.

zsiragy Creative Commons License 2000.03.02 0 0 334
A hatóanyagot hívják Orlistatnak, a belőle készült szereknek többféle nevük van.
Előzmény: beny (320)
zsiragy Creative Commons License 2000.03.02 0 0 333
>1. Ciklikus Ketogen Dietarol erdekelne info.

Ha tudsz angolul és van lehetőséged webezni, akkor a számtalan badibilding webhelyen bőséges anyagot találhatsz erről is. Aminek az a legfőbb előnye, hogy nagyon sokan fognak beszámolni a saját tapasztalataikról, ami van olyan értékes mint az elméleti alátámasztás. Jó pl. a www.cyberpump.com - saját szörcsölési lehetőséggel is rendelkezik.

Előzmény: yodamastah (331)
Miamanó Creative Commons License 2000.03.01 0 0 332
Én sem szeretnék, olybá tűnni, mintha tolakodó lennék, de tényleg szeretnék valami biztatót (vagy nem) hallani a zsírégető szerek (tabletták, teák stb.) működéseiről ill (ha van) hatásairól.
Mint kiderült többen próbálkoztak/nak ezekkel, érdemes-e vagy dobjuk ki őket? (ami persze nem könnyű, lévén, hogy némelyik ölég drága). Ha mégis használnak, pontosan hogy kellene szedni, inni stb őket, hogy magunknak se ártsunk? Robson, Monthy illetve akinek bármi tapasztalata van ezzel kapcsolatban, légyszí írjatok! Köszi!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!