Hellótok!Ez mind étvágy gerjesztő de nekem is egy kicsit száraz a dolog!S így nem is eszem meg itthon én inkább a májat szeretem nem tudom hogy máshol szoktak e készíteni!Nem resztelt meg Majorannás ha meg avval a barna lé van varja most nem jut eszembe a neve de azt várom már reggel óta ha malacot vágunkXD
Üdv a fórumon Alexbpful!Sztem a vér legjobb receptje a következő:
A tálba kiengedett és megalvadt vért,még a tálban összeszeled 2x2-es kockákra.majd ezt a tálbó
beleöntöd a forró abáló vízbe,ami még véletlenül sem sós.Kb 10 perc múlva(2-szermegkavarva,nem töbszö mert szétmegy)tésztaszűrővel kiszeded.Kicsit lehűtöd (vízzelí)majd összekockázod.Rá a hagymás kicsit paradicsomos alapra.só ,bors ,paprika,majoranna izlés szerint kb öt perc és kész.Ne tovább mert
Mivel nem járok máshoz disznóvágásra, csak itt tudom feltenni a kérdéseimet.
Sajnos a környékünkön is valóságos hajtóvadászatot kellett végezni mire sikerült felhajtani olyan méretű és árú disznót ami megfelel. Nem akartam túl nagyot mert a vágásra és feldolgozásra csak én és a feleségem vagyunk, tehát ketten. Inkább tél végén még egy vágás, 150-160kg körüliből.
A látható példány 194kg volt és 350ft/kg az ára, ami itt most olcsónak számít.
A reggelihez való vért ki, hogy szokta elkészíteni?
Nálunk a sós vízben megfőzve, majd hagymán kisütve a divat, de ez nekem nagyon száraz, nagyok a vér darabok.
Elolvastam a topikot az első hozzászólástól az utolsóig és nagyon tanulságosnak tartom. Én nagyon sokat tanultam belőle.
Magamról néhány szót. Pest megyében élek, nagyjából 13 éve vágunk háznál, saját részre disznót. Amikor elkezdtem (13éve) először csak a disznó fogása, meg a zsírsütés volt a tisztem, de a dolgok mára egy családi tragédia miatt is oda jutottak, hogy a komplett disznóvágást nekem kell megcsinálni egy személyben. Ezért most az önképzésem okán is itt vagyok és próbálok ellesni dolgokat rutinosabb emberektől. Vannak dolgok amikben az elmúlt években Én is hathatós segítséget tudtam volna adni másoknak és vannak dolgok amik még mindig nem tiszták előttem. Remélem nem probléma, ha csatlakozom a kis társasághoz és próbálok segítőleg vagy segítséget kérően hozzászólni.
Bocs, ha kicsit hosszúra sikeredett volna, de gondoltam ennyi minimum illik bemutatkozás képpen.
Ha jól emlékszem,talán nekem van egy olyan könyvem ahol így ahogy mondod "belelátni" a disznóba,de hát igazából azzal sokra nem mész mert hát nem nézegetheted a könyvet szúrás közbe :-)
Állj oda,csináld és rá fogsz érezni :-)
Igazából,én iskolába soha nem tanultam ezeket a dolgokat,tehát csak böllér vagyok,pár disznó már megfordult a kezem között az évek alatt,de én is így kezdtem.
Még annyi,hogy én úgy szoktam szúrni,hogy rátérdelek a hátára.igazából ez mind szokás és ember kérdése,de nekem úgy anno könnyebb volt ráéreznem mint szemből.
Köszi mindenkinek, kezdem kapizsgálni. Két kérdés még. Mit jelent a szegcsont elé? A szegytől az orr felé? A másik pedig, hogy van olyan kép/illusztráció, amivel a disznóba belelátunk? Arra gondolok, ami megmutatja hol futnak az erek és hol húzódnak a csövek.
A válasz arra, hogy hogyan kell: Minden féle képp késsel!!! :) ( balta, ásó, kapa, is jó, de a kés jobb!!! :)
Szóval: 1, Válassz egy jó szúrókést!! Én ajánlom, hogy egy hegyes keskeny pengéset válassz, 12-13 centisnél nem kell hosszabb. ( ezt csak én mondom, lehet más nem ezt vallja, de ilyen hosszú pengével akármekkorát ki lehet véreztetni.)
2, Több féle képp szúrhatsz.
a, állva- ami annyit tesz, hogy valaki fogja az állatot elölről fogóval, vagy le van kötve egy oszlophoz, és késsel beszúrsz a szegy elé kb 5 centire. EZT ÚGY AJÁNLOM, HA MÁR TÖBBET SZÚRTÁL FEKVE ÉS TUDOD HOVÁ KELL PONTOSAN, MERT HA NEM SIKERÜL ELÉG DURVA DOLOG.
b, fektetve: könnyebb a kábított állatot szúrni. Sertést általában jobb oldalára van döltve. ( ha balra dől, mert van ilyen az sem baj )
Fekvő sertésnél felhúzod az első lábat ( lapockát) és keletkezik egy kis gödrör. Abba a gödörbe beleszúrsz.
Másik: nem a gödörbe szúrsz bele, hanem a szegy elé pár centivel. ITT NAGYOBB AZ ESÉLYE , HOGY LÉGCSÖVET SZÚRUNK!!!
LEHETŐLEG NE SZÚRJ LÉGCSÖVET, MERT A VÉR A SZÁJON ÉS AZ ORRON FOLYIK KI, ILL. "TÜDŐRE KAPJA" ÍGY NEM VÉRZIK EL RENDESEN.
Szúrásnál kicsit slégan told be a kést és kihúzásnál már vágja is az eret.
A szegycsontnál szoktunk szúrni,semmi esetre sem egyenesen,hanem kicsit "ferdén".
Nem tudom,hogy így mennyire érthető de kb. 45 fokos szögben.
Nem előnyös a légcsövet,nyelőcsövet elvágni,mert akkor a disznó a visszadolgozhatja magába a vért.Ez nem jelent túl nagy gondot végülis,de az a lejobb ha csak az ütőereket találod el és itt szokták még említeni,hogy megfelelő hosszúságú kés ajánlott (kb.15-16cm bőven elegendő).Én úgy taultam,hogy mindig csak a kés hegyét mozgatom a disznóban lefelé,ha esetleg nem jönne össze a kés behatolásakor.
Persze így elméletben könnyű,de gyakorlatban sem túl bonyolult,rutin kérdése.
Remélem tudtam segteni,de biztos a kollégák is fognak ebben a kérdésben tapasztalatokat írni!
Tapasztaltabbaktól kérdezném, hogy, hogy kell disznót szúrni?! Elsőre fura és egyszerű lehet a kérdés. Fiatal vagyok még, de már szúrtam párat, volt amelyik jól, volt amelyik rosszabbul sikerült. Tanítani nem tanítottak, a látottak alapján csinálom, max azt mondták meg, hogy hová szúrjam. Igazából az "elvét" sem tudom. Ez alatt azt értem, hogy baj-e ha légcsövet/nyelőcsövet vágok stb. Nyilván nem elméletben kell disznótvágni, de azért nem árt a dolgokkal tisztában lennem.
Igen sikerült megmérnem,bocsi a késésért,de a hétvégén lefoglalt a bejglievés és stb. :-)
Szóval az én JP4-esemnek a dugattyú átmérője 27,6mm a pisztoly belső átmérője 28mm.
De ehhez persze hozzá kell számolni,hogy ez nem egy új pisztoly tehát valamennyire korrodálhatott és ugye nem azonos típus a tiéddel,de ebből szerintem tudsz összehasonlítást mérni.
Ha esetleg tudok még bármiben segíteni,írj nyugodtan.
Holnaptól megint kezdődik a "buli",jó szórakozást mindenkinek:-)
Sikerült megmérni? Én túl nagynak látom az enyimnél, de sajna nem tudom számszerűsíteni mivel a henger belsejét nem tom megmérni tolómérővel a menet miatt. Hézagmérőm meg sajna nincs itthol :( De még megpróbálok kitalálni valamit a mérésre.
Dawid, a 9x25 tempo a leggyengébb fehér színnel jelölve is erősebb az a 9mm jat lőszereknél. A 9x15 jat nagyon régi, nem gyártják vagy harminc éve. Ezeknek a végét még viasszal tömítették,mint a mai kerner patronoknak. A jelenlegi 9mm jat picit hosszabb, erejét tekintve ugyan az 360j.
A sok sütemény és egyéb fergeteges étel ital között szeretnék tőletek kérdezni valamit..
Melyik patron erősebb mert van 2 fajtám!Egy S&B Tempo 9x25 és egy Sb Jat 9x15..ezek az adatokat találtam a hátul lyukon!De ha valakinek nem tiszta milyenekről beszélek szóljon nyugodtan és feldobok párképet rollúk ha úgy könnyebben meg bírja állapítani a dolgokat!
ismerem azt a fajta pisztolyt,kb 15 éve vette keresztfaterom nem 1 nagy szerkezet!
viszont lehet kapni 10-15 eft-ért jo jp-ket és nem kell ujonan +venned 40ért!
véleményem szerint ha nem is vágtok tul sokat akkor is jobban jársz ha lecseréled mert mire azt átalakittatod addigra lehet,h ott vagy mintha vettél volna 1 alighasznált jp-t,márpedig ha karban van tartva akkor 1 őrők élet és nem kell attol fáznotok,h ez mikor nem akar eggyüttmükődni megin:)!
emlékeztek,jo pár éve volt a tv-ben 1 faszi aki házi gyártmányu pisztillyal probált kábitani aztán az intenziven kőtőtt ki mert az ütőszeg a szive alatt állt+!:)
a mai napig nemtudom,h ez,hogy lehetséges de ezt mondták!
szoval tényleg nem érdemes szarozni nem biztonságos cuccokkal!:)