Keresés

Részletes keresés

dawid154 Creative Commons License 2010.12.29 0 0 2508

Hellótok!Ez mind étvágy gerjesztő de nekem is egy kicsit száraz a dolog!S így nem is eszem meg itthon én inkább a májat szeretem nem tudom hogy máshol szoktak e készíteni!Nem resztelt meg Majorannás ha meg avval a barna lé van varja most nem jut eszembe a neve de azt várom már reggel óta ha malacot vágunkXD

 

hurkamáj Creative Commons License 2010.12.29 0 0 2507

Üdv a fórumon Alexbpful!Sztem a vér legjobb receptje a következő:

A tálba kiengedett és megalvadt vért,még a tálban összeszeled 2x2-es kockákra.majd ezt a tálbó

beleöntöd a forró abáló vízbe,ami még véletlenül sem sós.Kb 10 perc múlva(2-szermegkavarva,nem töbszö mert szétmegy)tésztaszűrővel kiszeded.Kicsit lehűtöd (vízzelí)majd összekockázod.Rá a hagymás kicsit paradicsomos alapra.só ,bors ,paprika,majoranna izlés szerint kb öt perc és kész.Ne tovább mert

megöregszik a vér.Jó étvágyat hozzá!

Előzmény: alexbpful (2506)
alexbpful Creative Commons License 2010.12.29 0 0 2506

Mivel nem járok máshoz disznóvágásra, csak itt tudom feltenni a kérdéseimet.

Sajnos a környékünkön is valóságos hajtóvadászatot kellett végezni mire sikerült felhajtani olyan méretű és árú disznót ami megfelel. Nem akartam túl nagyot mert a vágásra és feldolgozásra csak én és a feleségem vagyunk, tehát ketten. Inkább tél végén még egy vágás, 150-160kg körüliből.

A látható példány 194kg volt és 350ft/kg az ára, ami itt most olcsónak számít.

A reggelihez való vért ki, hogy szokta elkészíteni?

Nálunk a sós vízben megfőzve, majd hagymán kisütve a divat, de ez nekem nagyon száraz, nagyok a vér darabok.

:)látenshentes Creative Commons License 2010.12.29 0 0 2505

Hello,alexbpful!

Isten hozott kőrünkben:),szerintem senki nem fog +sértődni ha te is topicos leszel:)!

Ugy gondolom, h mások nevében is mondhatom,bátran kérdezz sztem tuti válaszol rá valaki!

legjobbakat!

Előzmény: alexbpful (2503)
alexbpful Creative Commons License 2010.12.29 0 0 2504

Ui.: A képen a dátum nem valós, mert nem lett beállítva. 2010.12.11. szombat volt.

alexbpful Creative Commons License 2010.12.29 0 0 2503

Jó reggelt mindenkinek!

 

Elolvastam a topikot az első hozzászólástól az utolsóig és nagyon tanulságosnak tartom. Én nagyon sokat tanultam belőle.

Magamról néhány szót. Pest megyében élek, nagyjából 13 éve vágunk háznál, saját részre disznót. Amikor elkezdtem (13éve) először csak a disznó fogása, meg a zsírsütés volt a tisztem, de a dolgok mára egy családi tragédia miatt is oda jutottak, hogy a komplett disznóvágást nekem kell megcsinálni egy személyben. Ezért most az önképzésem okán is itt vagyok és próbálok ellesni dolgokat rutinosabb emberektől. Vannak dolgok amikben az elmúlt években Én is hathatós segítséget tudtam volna adni másoknak és vannak dolgok amik még mindig nem tiszták előttem. Remélem nem probléma, ha csatlakozom a kis társasághoz és próbálok segítőleg vagy segítséget kérően hozzászólni.

Bocs, ha kicsit hosszúra sikeredett volna, de gondoltam ennyi minimum illik bemutatkozás képpen.

 

Sanyí

 



Butcher88 Creative Commons License 2010.12.28 0 0 2502

Na éppen túl vagyok egy 200kg-os mangalica-durok kettéshasításán.

Vasárnap vágok magmanak is egyet,akkor lesznek képek is!

csampilampi Creative Commons License 2010.12.28 0 0 2501

Küldtem emailt, de hibaüzenetet adott vissza:(

 

Így kiírom ide is: 06 30/ 611- 2444

Előzmény: hurkamáj (2500)
hurkamáj Creative Commons License 2010.12.28 0 0 2500

Csampi kolléga teljesen kielégítette az igényeket.Azért a kábításról se felejtkezzél el.

Előzmény: solo18 (2496)
csampilampi Creative Commons License 2010.12.27 0 0 2499

Én lusta disznó módjára, csak szemből rászúrok "oszt joccakát". :)

Butcher88 Creative Commons License 2010.12.27 0 0 2498

Ha jól emlékszem,talán nekem van egy olyan könyvem ahol így ahogy mondod "belelátni" a disznóba,de hát igazából azzal sokra nem mész mert hát nem nézegetheted a könyvet szúrás közbe :-)

Állj oda,csináld és rá fogsz érezni :-)

Igazából,én iskolába soha nem tanultam ezeket a dolgokat,tehát csak böllér vagyok,pár disznó már megfordult a kezem között az évek alatt,de én is így kezdtem.

Még annyi,hogy én úgy szoktam szúrni,hogy rátérdelek a hátára.igazából ez mind szokás és ember kérdése,de nekem úgy anno könnyebb volt ráéreznem mint szemből.

Előzmény: solo18 (2494)
csampilampi Creative Commons License 2010.12.27 0 0 2497

Remélem tudtunk segíteni!!

Előzmény: solo18 (2496)
solo18 Creative Commons License 2010.12.27 0 0 2496

Leköteleztél. Köszönöm szépen a segítséget. Február környékén vágunk, majd beszámolok, de addig is látogatom a fórumot:)

Előzmény: csampilampi (2495)
csampilampi Creative Commons License 2010.12.27 0 0 2495

Ahogy mondod az orr felé!!!

Előzmény: solo18 (2494)
solo18 Creative Commons License 2010.12.27 0 0 2494

Köszi mindenkinek, kezdem kapizsgálni. Két kérdés még. Mit jelent a szegcsont elé? A szegytől az orr felé? A másik pedig, hogy van olyan kép/illusztráció, amivel a disznóba belelátunk? Arra gondolok, ami megmutatja hol futnak az erek és hol húzódnak a csövek.

csampilampi Creative Commons License 2010.12.27 0 0 2493

haló!!

 

A  válasz arra, hogy hogyan kell:   Minden féle képp késsel!!! :)  ( balta, ásó, kapa, is jó, de a kés jobb!!! :)

Szóval:  1, Válassz egy jó szúrókést!!  Én ajánlom, hogy egy hegyes keskeny pengéset válassz, 12-13 centisnél nem kell hosszabb. ( ezt csak én mondom, lehet más nem ezt vallja, de ilyen hosszú pengével akármekkorát ki lehet véreztetni.)

 

2,  Több féle képp szúrhatsz.

 

a,  állva-  ami annyit tesz, hogy valaki fogja az állatot elölről  fogóval, vagy le van kötve egy oszlophoz, és késsel beszúrsz a szegy elé kb 5 centire.  EZT ÚGY AJÁNLOM, HA MÁR TÖBBET SZÚRTÁL FEKVE ÉS TUDOD HOVÁ KELL PONTOSAN, MERT HA NEM SIKERÜL ELÉG DURVA DOLOG.

 

b,  fektetve: könnyebb a kábított állatot szúrni. Sertést általában jobb oldalára van döltve. ( ha balra dől, mert van ilyen az sem baj )

Fekvő sertésnél felhúzod az első lábat ( lapockát) és keletkezik egy kis gödrör. Abba a gödörbe beleszúrsz.

 

Másik: nem a gödörbe szúrsz bele, hanem a szegy elé pár centivel. ITT NAGYOBB AZ ESÉLYE , HOGY LÉGCSÖVET SZÚRUNK!!!

 

LEHETŐLEG NE SZÚRJ LÉGCSÖVET, MERT A VÉR A SZÁJON ÉS AZ ORRON FOLYIK KI, ILL. "TÜDŐRE KAPJA" ÍGY NEM VÉRZIK EL RENDESEN.

 

 Szúrásnál kicsit slégan told be a kést és kihúzásnál már vágja is az eret.

Előzmény: solo18 (2490)
Butcher88 Creative Commons License 2010.12.27 0 0 2492

A szegycsontnál szoktunk szúrni,semmi esetre sem egyenesen,hanem kicsit "ferdén".

Nem tudom,hogy így mennyire érthető de kb. 45 fokos szögben.

Nem előnyös a légcsövet,nyelőcsövet elvágni,mert akkor a disznó a visszadolgozhatja magába a vért.Ez nem jelent túl nagy gondot végülis,de az a lejobb ha csak az ütőereket találod el és itt szokták még említeni,hogy megfelelő hosszúságú kés ajánlott (kb.15-16cm bőven elegendő).Én úgy taultam,hogy mindig csak a kés hegyét mozgatom a disznóban lefelé,ha esetleg nem jönne össze a kés behatolásakor.

Persze így elméletben könnyű,de gyakorlatban sem túl bonyolult,rutin kérdése.

Remélem tudtam segteni,de biztos a kollégák is fognak ebben a kérdésben tapasztalatokat írni!

Sok sikert!:-)

Előzmény: solo18 (2490)
solo18 Creative Commons License 2010.12.27 0 0 2490

sziasztok.

 

Tapasztaltabbaktól kérdezném, hogy, hogy kell disznót szúrni?! Elsőre fura és egyszerű lehet a kérdés. Fiatal vagyok még, de már szúrtam párat, volt amelyik jól, volt amelyik rosszabbul sikerült. Tanítani nem tanítottak, a látottak alapján csinálom, max azt mondták meg, hogy hová szúrjam. Igazából az "elvét" sem tudom. Ez alatt azt értem, hogy baj-e ha légcsövet/nyelőcsövet vágok stb. Nyilván nem elméletben kell disznótvágni, de azért nem árt a dolgokkal tisztában lennem.

Butcher88 Creative Commons License 2010.12.27 0 0 2489

Szia!

Igen sikerült megmérnem,bocsi a késésért,de a hétvégén lefoglalt a bejglievés és stb. :-)

Szóval az én JP4-esemnek a dugattyú átmérője 27,6mm  a pisztoly belső átmérője 28mm.

De ehhez persze hozzá kell számolni,hogy ez nem egy új pisztoly tehát valamennyire korrodálhatott és ugye nem azonos típus a tiéddel,de ebből szerintem tudsz összehasonlítást mérni.

Ha esetleg tudok még bármiben segíteni,írj nyugodtan.

Holnaptól megint kezdődik a "buli",jó szórakozást mindenkinek:-)

Előzmény: virus-5 (2488)
virus-5 Creative Commons License 2010.12.25 0 0 2488

Szia Bucther.

 

Sikerült megmérni? Én túl nagynak látom az enyimnél, de sajna nem tudom számszerűsíteni mivel a henger belsejét nem tom megmérni tolómérővel a menet miatt. Hézagmérőm meg sajna nincs itthol :( De még megpróbálok kitalálni valamit a mérésre.

 

Köszi.

Előzmény: Butcher88 (2477)
hurkamáj Creative Commons License 2010.12.25 0 0 2487

Boldog Karácsonyt és jó pihenést mindenkinek!!!!!

csampilampi Creative Commons License 2010.12.25 0 0 2486

MINDENKINEK JP-k BEN GAZDAG ÁLDOTT ÜNNEPEKET!!!!!!!!!

dawid154 Creative Commons License 2010.12.25 0 0 2485

Köszönöm Szépen..

Előzmény: Andor0006 (2484)
Andor0006 Creative Commons License 2010.12.25 0 0 2484

Dawid, a 9x25 tempo a leggyengébb fehér színnel jelölve is erősebb az a 9mm jat lőszereknél. A 9x15 jat nagyon régi, nem gyártják vagy harminc éve. Ezeknek a végét még viasszal tömítették,mint a mai kerner patronoknak. A jelenlegi 9mm jat picit hosszabb, erejét tekintve ugyan az 360j.

Előzmény: dawid154 (2481)
Butcher88 Creative Commons License 2010.12.24 0 0 2483

-E400

-E3N

-Tos

+  a CNC és maró gépek,köszörűk :-)

Mindenkinek kellemes ünnepeket és FEHÉR  karácsonyt kívánok!

kisszati Creative Commons License 2010.12.24 0 0 2482

Minden kollégának Nagyon Boldog Karácsonyt kívánok!!!!!!!!

 

Butcher 88 Te milyen gépen dolgozol, ha szabad megkérdeznem??

dawid154 Creative Commons License 2010.12.24 0 0 2481

Hellótok!

Kellemes karácsonyi ünnepeket mindenkinek!

A sok sütemény és egyéb fergeteges étel ital között szeretnék tőletek kérdezni valamit..

Melyik patron erősebb mert van 2 fajtám!Egy S&B Tempo 9x25 és egy Sb Jat 9x15..ezek az adatokat találtam a hátul lyukon!De ha valakinek nem tiszta milyenekről beszélek szóljon nyugodtan és feldobok párképet rollúk ha úgy könnyebben meg bírja állapítani a dolgokat!

 

 

:)látenshentes Creative Commons License 2010.12.24 0 0 2480

Hello srácok!

mindenkinek kellemes szentestét és karácsonyt kivánok!

a fanatikusokkal meg a kicsomagolt,ajándékba kapott dick acélok és bárdok vagy 1ébb eszkőzők szemrevételezése után itt találkozunk:):)!

ugye Csampi?!:):)

:)látenshentes Creative Commons License 2010.12.24 0 0 2479

Hello virus!

ismerem azt a fajta pisztolyt,kb 15 éve vette keresztfaterom nem 1 nagy szerkezet!

viszont lehet kapni 10-15 eft-ért jo jp-ket és nem kell ujonan +venned 40ért!

véleményem szerint ha nem is vágtok tul sokat akkor is jobban jársz ha lecseréled mert mire azt átalakittatod addigra lehet,h ott vagy mintha vettél volna 1 alighasznált jp-t,márpedig ha karban van tartva akkor 1 őrők élet és nem kell attol fáznotok,h ez mikor nem akar eggyüttmükődni megin:)!

jelzem megin,h ez csak az én véleményem!!!!!

Előzmény: virus-5 (2475)
:)látenshentes Creative Commons License 2010.12.24 0 0 2478

hello!

emlékeztek,jo pár éve volt a tv-ben 1 faszi aki házi gyártmányu pisztillyal probált kábitani aztán az intenziven kőtőtt ki mert az ütőszeg a szive alatt állt+!:)

a mai napig nemtudom,h ez,hogy lehetséges de ezt mondták!

szoval tényleg nem érdemes szarozni nem biztonságos cuccokkal!:)

Előzmény: Butcher88 (2474)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!