Legyen szó akár milyen állatról a függesztet bontás a legegyszszerübb és a leghigénikusabb megoldás. Pont most számoltam ki hogy 2 db 6 m-es zártszelvényből és pár 10 cm más vasból kihozható egy nágylábú rendvas.
Ami a hasítást illeti legyen szó akár a fűrrszelésről vagy a bárdozásról a lényeg hogy utánna a hasítás ki legyen mosva.
Fűrészelni egyszerübb ahhoz nem kell nagy gyakorlat, igaz a fürész sem mindegy hogy milyen.
A bárddal való hasítás már igényel némi gyakorlatot meg azért egy jó haítóbárdot.
Én személy szerint a bárdal való hasítást részesítem előnyben de pl aposóm kivánsága a fürészelés.
Lényeg a lényeg ha fürészelek akkor csont fürészporos lesz a hasítás ha bárddal akkot meg csont szilánkos.
Én a gerincvelő és az agyvelő kivétele után gyökérkefével és hidegvízzel kimosom a hasítást, miáltal sem csontpor sem csontszilánk nem marad. Ajánlom mindenkinek probálja ki.
Seggítséget szeretnék kérni. A sógoromnak vettem egy disznókábitót, de valamiért nem müködik rendesen.
Mikor próbáltuk épp csak egy kis sebet ejtett a disznó fején. Kipróbáltam egy butorlapon is hogy megnézzem mi lehet a baj, szerintem csak kb-4-5 mm-t jön ki a szeg.
Van valakinek ötlete mit lehetne vele csinálni, mit kellene ellenőrízni. Elvileg új volt amikor vettem.
Bár így még nem jártam sosem, de úgy gondolom, hogy lehet kicsit fel kellene melegíteni a helyet füstölés előtt.
Vagy netán valahogy melegíteni a helyet állandóan, ha nagyon párásodna.
Egy kisebb teljesítményű hősugárzó vagy valami, ha be lenne rakva akkor az sokat segítene. ( a termék sem lenne hideg és nem csapódna ki rajta a pára. )
Egy kérdésem lenne a tapasztalt kollégákhoz: mit csináltok, ha annyira párás minden, beleértve a füstölőt is, hogy a szalámi oldalán cseppekben ül ki a pára. Kicsi a belmagasságom, ezért a füstöt nem a húsfélék alatt csinálom, hanem egy-másfél méterrel odébb, hogy véletlenül se kaphasson lángra, ha zsír csöpögne. Amúgy sem baj, ha hidegebb a füst, de a visszanedvesedés miatt nagyon tartok attól, hogy nem sikerül a füstölés. A szalámit letörölgettem, a papíron érzem, hogy fogott rajta a füst, de ez a helyzet új, nem tudok mit kezdeni vele.
Nekem olyan rénvasam van, aminek a lábai szétszehetőek, és befér a kocsimba lehajtott hástó ülénél. Mindig viszem magammal, és nem kell idegeskednem, hogy a háziak milyen instabil kacatot szednek majd elő a padlásról.
Az utóbbi időben már hurkafőző kosarat és nagy tésztaszűrőt is hordok magammal. Az előbbit azért, mert megesett, hogy 50 kg hurkát az ember szétfőzött az üstben, mert csak úgy belevágta abálni. A szűrőt meg azért viszem, mert néha olyan rövidke nyelű szűrőt adnak a háziak az abálnivaló kiszedéséhez, hogy agyon égetem a kezem az abalével.
Természetesen el lehet menni egy tescós szatyorral is disznót ölni, mert két kés és egy bárd elég lenne, de én kényelmesen szeretek disznót vágni, mert ez a hobbym, és nem ebből élek.
- Függesztve 1000x könnyebb és gyorsabb bontani, mint földön fektetve.
Elővágás után azonnal kiborul a bélgarnitúra. Másik előnye a sok közül: kifolyik belőle minden , ami nem oda való, sőőt a hasítás, vagy orjázás is sokkal könnyebb. Ami miatt még nagyon tetszik, hogy a szalonna lehúzása is könnyebb, mint földről való hajlongásnál.
Egyetlen hátránya: ha száraz a bőr felhúzásnál be tud szakadozni. ( de ez van másféle bontásnál is )
Én is szoktam betenni a patronok dobozába pár darab,a cipősdobozból kivett páramentestőt.Cseh patronokat használtam mindig is,de még 1-el sem volt baj!
A patronokrol csak annyit,h nekem ott van a dobozában ,viszonylag elég sokat is hordozom a cuccom melegből hidegbe de még 1x sem szivatott meg 1ik sem bár van 3 fajtám de még a cseh is kiválloan mükődik,ezt kivánom mindenkinek!
Én keveset bontok állványrol.vagy rácsrol vagy bontodeszka.
én azért javaslom mindenkinek a bárdot ha évi 2-5 disznonál tőbbet vág mert ahogy csampi is irta sima,cspor mentes lessz a felület és sztem nem kell hozzá nagy tuds és rutin.emellett nagyon kevés olyan helyen vágok ahol van lehetőség főlhuzni a disznot ezért a fürész már itt elvérzett bár 1x fürészeltem oldalára forditott zsigerelt disznot a főldőn de nem volt tul szép munka
Mi is fűrészelni szoktuk nem probáltuk ki még a hasitást de igy sokkal könyebb és még rutin sem kell hozzá!
Amatör embert is 2 perc alatt meg lehet rá tanitani!A fejet mi levesszük amikor a rénfánlóg és még a belezés elött ugy hogy arrol nem tudok mondani semmit..
Kizárólag HASÍTÓBÁRDDAL!!! A hasított felület csontpor mentes. Vigyázni kell, és sokat gyakorolni hozzá, de nagyon szép munkát lehet végezni bárddal. Ehhez persze normális szerszám kell, és egy kis rutin.
Medencecsontnál 2x-3x megütni onnan gyönyörűen lehet hasítani.
Érdekelne hogy ki milyen módon vágja szét a disznót,és miért épp azt a módszert használja? A bárddal való hasítást és a fűrészelést szeretném ütköztetni.
Én fűrészelek,mert úgy nagyon szép a karaj, csak a fejhez érve hasítom bárddal.
Az is segít a töltények eltarthatóságán, ha szilikagélt raksz abba a dobozba amiben tartod, így a puskapor nem tud benedvesedni, mert a szilikagél, megköti a párát.
Szlikagélt legkönnyebben például a cipősdobozban találsz, kb 2x2 centis kis csomagocska.
Nagy Tiszteletem midenkinek!!! Igaz hogy ez,,nem hirdetési oldal. De talán még is csak előbb remek szakemberekt hátha érdekelne,s szivesebben is adnánk el nekik az alábbi csontvágó fűrészgépet.
Masszív megbízható rozsdamentes szerkezet, 220v ,tartalék fűrészlap , lapvezető ,a feszítőkerék könnyeden egymozdulattal kivehető , szép ,esztétikus , gyors,igényes munkát lehet vele végezni, ár 138ezer
Száraz helyen tárolt lőszer akár meddig megőrzi a minőségét. Felvásároltam egy nagyobb készletet 9mm tempo lőszerekből, a dobozokon levő sarzs szám alapján 70-es és 80-as évebben készültek. Kifogástalanul elsül mindeggyik, és az erejük is 100%-os.
A lőszereket tárold mindig szobahőmérsékleten,és nem lesz gond. Mikor disznót vágsz, ne vidd mindet magaddal, csak 3-4 dbot egy kis műanyag lezárható dobozban.
Én is a vaterán licitáltam egy ilyen pisztolyra és az utolsó pillanatban valaki elhappolta előlem. HA még eladó, küldj képeket és árat a gorcsev1234@freemail.hu-ra
David, a tiéd mod2, ami lényegében ugyan az mint a linkben látható mod 2a. A mod2a-t 1978-tól gyártják, az elsütő szerkezetén módosítottak, hogy leejtéskor magától ne sülhessen el.
A héten vettem egy sosem használt mod 2a-t dobozában + 100 db 9mm jat (még a szürke) lőszert 2000 Czk-ért. Boltban 50 db lőszer 4000 Huf, akkor az új JP 2a-t 14 000 Huf-ért vettem.