Keresés

Részletes keresés

ürgefogó Creative Commons License 2010.12.08 0 0 2327

halihó csampi úr úgy látom megy a terjesztés minden felé!!:)

Előzmény: csampilampi (2303)
inmi Creative Commons License 2010.12.08 0 0 2326

Köszönöm!

Előzmény: mind 1 (2324)
inmi Creative Commons License 2010.12.08 0 0 2325

Köszönöm a választ. Még nem döntöttem el, mennyi legyen a töltelékáru - tudd be ezt annak a gyakorlati hiánynak, hogy fogalmam sincs, mennyi kiló jöhet ki egy 100-120 kilós - vér nélküli - disznóból a két hátsó comb felfüstölésére való felkészítése után, a maradék színhúsok lebontása, darabolása és még fogalmam sincs, milyen munkafolyamatok elvégzése után / közben:) Átlagolj, hogy egy "normális" háziasszony mennyi kolbászt szokott / tud csinálni egy vágó súlyban lévő kucukából. Nem tudom jobban megmagyarázni, mert te értesz hozzá, én meg azért kérdezek, sokszor nem is jól, mert én meg nem értek hozzá, és huszonpár éve voltam utoljára úgy disznóvágáson, hogy nekem kellett felfogni a vért, és általános segítőként ugrani oda, ahová mondta anyám:) Szóval, segítsetek a kis Vuknak:)

Előzmény: csampilampi (2323)
mind 1 Creative Commons License 2010.12.08 0 0 2324

Csókolom!!

 

  Az árak 340-360 ft/kg vér nélkül!!(Veszprém megye)

 

  Üdv

Előzmény: inmi (2317)
csampilampi Creative Commons License 2010.12.08 0 0 2323

Üdv!!

 

 A kolbászt mindig úgy csinálom, hogy ha van rá lehetőség ( saját részre ),  olyan tárcsán darálom amin kisebb és nagyobb lyukak is vannak. Így a zsiradék és a hús is vegyes nagyságú lesz.

Ha csak egy mód van rá házi  paprikát használok. (  csak zárójelben mondom , meg saját vélemény, lehet  más nem így látja, de  esküszöm rá, hogy a jó paprika a lelke a finom kolbásznak. ) A többi fűszerezés változó..

 

A hölgynek válaszolván:  Háát őő jobban jár ha megbízható gazdától vesz. A nagyüzemmel az a baj, hogy   táppal és  koncentrátummal felfújatják a  jószágot.

Sokat vágtam már "üzemi"  disznót.  Az esetek nagy részében vizes a hús. A karajból ömlött  a  víz. :)

 

A bélre meg annyit mondok, hogy el kell dönteni miből hány kilót akaranak csinálni. Akkor tudok választ  adni  a kérdésre, hogy mennyi bél kell.....   :)

halkergető Creative Commons License 2010.12.08 0 0 2322

Azt hiszem, nekem nincs ilyen nagylyukú tárcsám. Van egy, ami sajthoz való, de azon összesen 3 db. ovális-szerű lyuk van, de azt még soha nem használtam, mert a sajthoz az anyagot mindig kézzel daraboljuk.

 

Kísérletképp' megpróbálom egy kisebb mennyiséggel a 12-es lyukkal 1-szer, és a 6-ossal is egyszer átdarálni, aztán majd meglátom az eredményt.

Még az is eszembe jutott, hogy a hatos lyukú egyszeri darálás után a ledarált anyagot kés nélkül mégegyszer átengedni a darálón egyí 10-es lyukú tárcsán., és utána egy kicsit még kézzel összedolgozni

 

Azért jó lenne, ha valakinek lenne ötlete egy valamilyen keverőmasinára!

 

Köszi a reagálásod!

Üdv.!

hk

Előzmény: trasgo (2321)
trasgo Creative Commons License 2010.12.08 0 0 2321

Kb 16-18 a nagy a sajthoz használom még. A 2x kolbász 8 szalámi 6-os,de talán az volt a legszebb amikor a zsíros nyesedék a fagyasztóba töltött káposztának, a kolbászhoz külön kemény szalonna 10mm és ez kézzel belekeverve a kész száraz húshoz.

A daráló és a töltő kb 15 éve lett csinálva , akkor azért daráltam egész mostanáig 2x ,hogy jobban keveredjen , 2 éve meg azért mert kell, valami gond van a motorral v. Csigával, át kellene nézni.

 

Előzmény: halkergető (2320)
halkergető Creative Commons License 2010.12.08 0 0 2320

Közi a választ.

 

Magam is a nyesedéket befűszerezem, és úgy darálom le. De nem mertem a kétszeri darálást megcsinálni, mert nem szeretem, ha krémszerű a töltelék.

 

Hányas lyukkal csinálod az elsőt, és hányassal a másodikat?

 

(Én eddig 6-os lyukú tárcsával szoktam egyszer darálni. 32-es a darálóm, és kb. 120-130 a fordulata.) 

 

 

Előzmény: trasgo (2319)
trasgo Creative Commons License 2010.12.08 0 0 2319

Szia én saját recept alapján csinálom a kolbászt, szalámit.

A nyesedéket mérem fűszerezem és 2x darálom a 32-esel 1x a nagy lyukún 2x a neki valón.

A nyesedéket kell 1kicsit a fűszerekkel összekeverni, de az nem nagy meló és az eredmény pedig szerintem tökéletesebb sokszori átkeveréstől.

 

Előzmény: halkergető (2318)
halkergető Creative Commons License 2010.12.08 0 0 2318

Üdv a T. Olvtársaknak!

 

Szabadna érdelkődnöm, látott-e már valaki,  tud-e valaki a disznóvágó kartácsak közül valamilyen házilag készített, barácsolt, viszonylag egyszerűen elkészíthető kolbásztöltelék-keverő masináról?

 

Nem ipari méretű, jellegű, százezres árú készülékre gondoltam hanem olyanra, amit egy többé-kevésbé ügyes ember - ilyen-olyan alkatrészek, hajtómű, elektromos szerkentyűből - össze tud állítani.

 

Sikerült eltörnöm az egyik kezemet az ősszel, és a vágási szezonra valószínű nem is lesz teljesen működőképes. Én meg már előre eligérkeztem a rokonoknak, ismerősöknek, hogy az éves kolbász-szalámi szükségletüket elkészítem.

 

Hálásan köszönném az ötleteket!





hk

inmi Creative Commons License 2010.12.07 0 0 2317

Drága Uraim!

 

Ahogy olvasgattam az utolsó 50-60 hozzászólást, úgy látom, valamennyien az erősebb nemhez tartoztok, ezért olyan a megszólítás:)

 

A tanácsaitokra van szükségem. Nógrád megyei kisfaluban élek, ahol a falu szélén van egy sertéstelep - kérésre levágnak, feldarabolnak egy - két disznót. Fontolgatom, hogy veszek onnan egyet. A férjem séf, már tervezgeti, hogy mit, hogyan csinál belőle, én nagyon nem szólok bele, az én dolgom a füstölés lesz. Azért, ha megdobtok némi recepttel, főleg egy jó májas-tüdős hurkát illetően, rizzsel, örök hálám üldözni fog benneteket:) Vagy olyan gyakorlati tanáccsal szolgáltok, hogy egy mázsás, mázsa huszas disznóhoz mennyi és milyen belet vegyek a kolbászhoz, hurkához (mert a vásárlás is az én dolgom). Vagy bármilyen gyakorlati tanáccsal megdobtok, nem fogok elugrani. Az első 20 évembe minden évben vágtunk disznót, dehát egy nagylánykodó, böllérrel kacérkodó csitrinek nem az volt az első, hogy az anyja hogyan húrolja a belet, vagy mennyit vesz pótlásnak hozzá.

 

Érdeklődöm a füstölő kialakítása iránt, miből célszerű egy ilyen évente egyszer-kétszer használatos építményt kialakítani. Apám egy lyukas hordóból csinált:) De hol van már az a hordó és hol van apám is, isten nyugtassa. Milyen tartósítással látjátok el a füstölni való cuccokat? Só? Nedves pác? Vagy?

 

Mire figyeljek oda a disznó vásárlásakor? Vegyek inkább egy gazdától, mint a sertéstelepről? Mennyi most reálisan élősúlyban egy disznó forintosítva? Egyáltalán élősúlyban kell megvennem?

 

Okosítsatok fel egy falusi asszonyt, aki élete első 20 évét falun töltötte, a második bő huszat a fővárosban, és most megint falusi (hálistennek...), és nagyon szeretné nagyon nem elszúrni az első önálló disznóságát:)

 

Köszönöm, hogy elolvastatok!

 

 

farkasbi Creative Commons License 2010.12.06 0 0 2316

Szia,

 

igen az az. Elküldtem neked emailban.

 

Üdv: Balázs.

Előzmény: mormogi76 (2315)
mormogi76 Creative Commons License 2010.12.05 0 0 2315

Szia farkasbi

 

Pénteken Jászapátin találkoztunk a suliba. Amit mondtál G01 nyomtatvány nem létezik csak G001-es ez volna az?

Előzmény: farkasbi (2313)
szabolcshentes Creative Commons License 2010.12.03 0 0 2314

üdv mindenkinek.Érdeklődnék hogy nincs-e valakinek egy eladó jp4-ese most szükségem lenne rá.

farkasbi Creative Commons License 2010.12.02 0 0 2313

Jó estét mindenkinek!

 

Elnézést az elírásért 300 kg-ot akartam írni a koca súlyára.

 

Tisztelt Hurkamáj,

 

a lapály és a nagyfehér sertéseket ismerem de erről a topigs fajtárol nem hallotam.

Az aposomnál is nagyfehér és lapály hibridek vannak 55% feletti színhús kihozatal. 

130-140 kg ig tökéketes a zsírarány is.

 

Tisztelt Látenshentes,

 

én mostanában nem foglalkozom a témával mert a tűzijátékos cégel foglakozom hiszen jön a szilveszter.

Majd januárban foglalkozok vele.

 

:)látenshentes Creative Commons License 2010.12.02 0 0 2312

Hello farkasbi!

minden ok?

mennifog a dolog?

valoszinüleg nekem is csak januárra áll őssze a téma:(!

Előzmény: farkasbi (2306)
:)látenshentes Creative Commons License 2010.12.02 0 0 2311

Hello mindenki!

én remek füstőlt termékeket szoktam csinálni az ugymond"maradványokbol".

oldalas,orja,nyelv,bőr,csont.

sokat eladtam már belőlle:)

persze az orja leves,sültoldalas az első:)

 

üdv

erős szezont mindenkinek!!!!!!!!!!

 

mind 1 Creative Commons License 2010.12.02 0 0 2310

Szevasz!

 

  Igen,ha több csülök összejön pöri a haverokkal a többi elfogy após,anyu stb!!!

 

  üdv Robi

Előzmény: homerx (2309)
homerx Creative Commons License 2010.12.02 0 0 2309

szia,

 

erdekelne, hogy mit csinalsz a tobbi _alkatresszel_? elfogy otthon annyi? korom, csulok, oldalas, csont,...

Előzmény: mind 1 (2300)
mind 1 Creative Commons License 2010.12.01 0 0 2308

Szevasztok!!!

 

   Szerintem elefánt kocára(bár nem így a pontos)gondolt a kedves kolléga:))))

 

  Üdv Robi

 

  ui.:A hétvége húzós lesz péntek bérvágás,szombat bulivágás a kollégákkal(kb 20 fő)

 

    Vasárnap favágás...............

Előzmény: hurkamáj (2307)
hurkamáj Creative Commons License 2010.11.30 0 0 2307

Hali!

A hízók fajtája.az anyák:dán lapály+nagyfehér,a kan:topigs(befejező).Ez egy szintetikusan

előállított kan.A kitermelésük vágóhidilag bemért orja és bordacsonttal.És farkasbi

nehogy megharagudj a helyesbítésért:a kocád súlya 300kg.

farkasbi Creative Commons License 2010.11.30 0 0 2306

Hali Csampi,

 

pénteken megyek Jászapátiba.

 

Ha minden igaz  addigra megjön a Lacítól bárd. Elviszem megmutatni.

 

Üdv Balázs.

Előzmény: csampilampi (2303)
farkasbi Creative Commons License 2010.11.30 0 0 2305

Köszönöm a segítséget. Korrektek az árak. Sokat segítetettek. Én is hasonlókat számoltam remélem hogy ismét beindul a biznisz. Ha bejön akkor csinálok egy hivatakos vágópontot.

 

Milyen fajta az a hússertés minek 68-70% a kihozatala?

Gondolom ebben bennevan a karaj és  a tarja csont valamint a bordacsont is?

Az aposóm is sertéstenyéstéssel foglalkozik neki 55-60% az átlagos színhús kihozatala.

Húsfatánként is lemérted a kihozatalt?

 

 

 

farkasbi Creative Commons License 2010.11.30 0 0 2304

Köszönöm a segítséget. Korrektek az árak. Sokat segítetettek. Én is hasonlókat számoltam remélem hogy ismét beindul a biznisz. Ha bejön akkor csinálok egy hivatakos vágópontot.

 

Milyen fajta az a hússertés minek 68-70% a kihozatala?

Gondolom ebben bennevan a karaj és  a tarja csont valamint a bordacsont is?

Az aposóm is sertéstenyéstéssel foglalkozik neki 55-60% az átlagos színhús kihozatala.

 

 

Előzmény: mind 1 (2300)
csampilampi Creative Commons License 2010.11.30 0 0 2303

Cs. karaj   :950

 

cs.nélküli karaj : 1200

 

cs. tarja :  850

 

cs. nélküli tarja :1050

 

 

comb ( minden része  ) : 950

 

 

Dagadó:  870

 

Oldalas:  820

 

Csülök: 590

 

csont : 220

 

köröm: 130

 

hurka: vastagbeles 700, vékonyb. 650

 

tepertő: 1000

 

füstölt szalonna: 1000

 

sütőkolbász: 1000

 

füstölt kolbász: 1200-1400

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.30 0 0 2302

vastagkolbász extra minőségű fűszerekkel, tengeri sóval, 2500 / kg, hurka 1000 /kg, angolszalonna 2800 /kg. igaz én pestre adtam el mindent.

Előzmény: mind 1 (2300)
hurkamáj Creative Commons License 2010.11.30 0 0 2301

Sziasztok!

130 körülieket szoktam vágni.Hússertések a kitermelésük 68-70%(be van méretve).

Két hízó=10 liter zsír,szalonnát nem hagyok(nincs mit).Az áruk 320 Ft/kg.

Farkasbi,kérésedre az árak:karaj,comb, s.kolbász:1000.Lapi,tarja,oldalas:900.hurka 800.

köröm350,csülök 650,zsír 400,abárolt szali 800,kenőmájas 1000,disznósajt 1200,

füstölt kolbi 1300.

mind 1 Creative Commons License 2010.11.30 0 0 2300

Üdv!

 

  Nálam kolbász 1200-1300 füstölve,sütni 1000 ft

 

 

  Szalámi füst után 2000 ft

 

 

  Szalonna dagadóval 1700ft

 

 

  Sonka csontozva 2000ft

 

  Hurka 700ft

 

  Mást nem adok el!

 

 Tegnap vágtunk(vettük)anya disznót 80000ft-ért 160kg kolbász hús lett+karaj,tarja(25kg)

 

   Robi

Előzmény: farkasbi (2299)
farkasbi Creative Commons License 2010.11.30 0 0 2299

Ha nem vagyok tokakodó valaki tudna privátban árakat küldeni.

Régebben én is foglalkozatm kiméréssel de feljelentettek és abbahagytan.

Elköltöztem és újra szeretném kezdeni ezért érdekelne hogy hogy is megy a portéka.

Kezdésnek január első szombatján vágok  300 mázsás kocát szaláminak és kolbásznak.

 

farkasbi Creative Commons License 2010.11.30 0 0 2298

Szai, érdeklődnék hogy mekkora disznókat vágsz kimérésre és hogy úgy veszed őket?

 

 

Előzmény: hurkamáj (2294)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!