Be vagyok rendezkedve kimérésre :) Ki van csempézve a helység stb. Évente nagyon sok kimérés van. Legjobban szeretem félbehasítva eladni, és ajándékba szétszedni ill. csontozni.
Ha lehet mindig nálam vágok, ha belemegy a tulaj is. Kéznél van minden stb.
Természetesen nálam is megvan az a bizonyos határ.De szerencsémre ez nem sokszor fordult elő.Talán ez azért van,mert a vágásaim felét kimérem.Így talán kevésbé függök tőlük.
Igazad van hogy nyalni kell a tulaj seggét és tűrni de van egy bizonyos határ. Végtelenségig nem lehet tűrni mert az már megalázkodás az én szemszögemből. Kis faluba nőttem föl és van hely ahová hiába hívnak nem vagyok hajlandó vissza menni mert a gazda úgy viselkedett. Hogyha az ember a földijeinél vág nem lehet azt mondani hogy nem ismeri. Az viszont nem értem hogyha elviselem más hülyeségeit mit tanulok belőle.
Semmi baj nincs vele.De ha már egyszer az embernek kézbeillő szerszámai vannak,akkor nem szabad változtatni.Nekem is van 2 eikaso késem,teljesen rendben van vele minden.
Nagyon jók vagytok technikailag.Viszont, még, nem ismertétek ki az embreket.Házi disznóvágásnál a leggyengébb láncszem: a házigazda.Nektek nyelni és tűrni kell, csak azért, hogy ti is tanuljatok a szakmából, és ti is egy idő után a sok láncszemből összerakjátok a saját láncszemeiteket.
És innentől fogva ha tudtok alakulni a házigazdákhoz, nem lesz gond, hogy jövőre hova menni vágni.De minden kuncsaftnak ki kell nyalni a seggét.
Mondom ezt 140-150 éves disznóvágás után.
Hidjétek el, nem könnyű közel 100 emberrel a tökéletes jó viszonyt tartani éves szinten.
Örülök a válaszodnak.Válaszodnak örülök, mert, ebből is látszik, hogy komoly szakmai tapasztalatra tettel szert.Örülök, hogy ezen a fórumon olyan emberekkel cserélhetek tapasztalatot, mint Te,Csampilampi, mind1, Farkasbi, stb.
Megfogadok mindeféle tanácsot, mert igaz nincs akkora tapasztalatom mint aki legalább 20-25 éve intenzíven űzte a szakmát, de azért próbálkozom én is, mint gyakorlatban, mint elméletben.
Miért akarsz Eikaso-kat?Mikor neked sokkal jobb cuccaid vannak!Gondolkozz el rajta, azért mert te fiatal vagy, kövesd a tradiciót.Hidd el, hogy sokkal jobban jársz az időssebbek tapasztalatával.Csampilampi, örülök, hogy ilyen fiatalon ilyen tapasztalatra tettél szert.
A csontozási technikád tökéletes. de egy házi vágási jó tanács: a jó csontozási technikád mellet (ami nagy üzemű)megosztok veled egy házi vágsi titkot: vastaghárgya mentén elválasztasz: majdsózás,pácolás, egy hét múlva háló, mjd, füstölés, és(hideg).
Nézegettem a neten hátha van videó, vagy kép, vagy bármi a pácra bontásról, de nem találtam semmit.
Szóban eltudom mondani, hogy mit, hogyan csinálj.
Levágod a csülköt(kikeresed a csülökcsont és a combcsont közötti ízesülést, bevágod, majd 45 fokos szögben a csülök felé levágod a húst, így se a frikandóba, se a felsálba nem vágsz bele), majd kiszeded a keresztcsontot( ha rajta van a farok, te döntöd el, hogy azt levágod-e róla vagy sem, ha felfüstölöd akkor el van rajta), majd jön a combcsont( a felsál és a dió között kell az első bevágást csinálni, úgy, hogy szinte vízszintesen rárakod a kést a csövesre és 1 határozott mozduattal hátrahúzod, így se a felsálba, se a dióba nem vágsz bele, majd a csont mentén vágsz jobbról is és balról is, majd a csöves hátsó részén rávágsz a hártyára és azt le tudod tépni), ha mindez megvan onnastól már marad a húsrészek szétszedése. Levágod a felsált, a leeső darabokat és puhazsírt levágod róla, bőrrel lefele lerakod, majd a bőrt 45 folos szögben szintén leszélezed, így majd sózás, vagy pácolás után(száradási veszteség) nem nyúl túl a húson, ezután jön a frikandó, amiről szintén lejönnek a lelógó cullangok, majd a bőrrel is ugyan ezt csinálod, már csak a fartő és a dió maradt, ezeket hagyd egyben, itt is maradt a cullang és a felesleges bőr levágása.
Kb. 1 hónapja olvaslak benneteket,most regisztráltam. Nagyon jók a hozzászólások,remélem mindenkinek szerencsésen beindult a szezon.Hajrá hajrá disznóvágás!
Hátsó sonka csontozásának módjáról keresnék videót. Úgy tűnik jobban preferálná a család , ha a nagy hátsó sonkák helyett, kisebb, csontnélkülieket csinálnánk. Illetve ezt is azt is. A nagy soká érik át ,a kicsik addig pont elfogynának :-)
Paramáterei: saválló anyag 21cm penge. Nyele 18 cm fekete műanyag. Tökléetes egyketes daraboló bárd. Súly a kb 2 kg.
Ára 5000 Ft úgy hogy a postaköltéget én fizetem.
Nem azért szeretnék tőle megszabaduli mert nem jó, mert ha rossz lenne nem árúlnám itt hogy 5000 ft-ért leégessem magamat a fórumon, inkább elvinném a méhbe. Pont ellenkezőleg én jónak itélem meg ezért gondolom hogy másnak még ló szolgálatot tehet. Én már nem használom mivel karácsonyra a Jézuska Dick bárdot hoz helyette.