Keresés

Részletes keresés

Ökrös Csaba Creative Commons License 2000.03.19 0 0 topiknyitó
Az Index Törzsasztala hétfőn (március 20-án) élő, online vitát rendez a MA-HOLNAP közéleti vitakör felhívása kapcsán a cigányság helyzetéről. A vitakör tagjai úgy gondolják, hogy a nyilvánosság előtt is meg kell fogalmazniuk véleményüket.

A MA-HOLNAP az Élet és Irodalom február 11-i számának hasábjain publikálta felhívását, melyben összefogást sürgetve felszólítják a magyar értelmiséget, hogy szellemi befolyásukat latba vetve szólítsák fel a politikai erőket nyílt állásfoglalásra a magyarországi cigányság egyre romló élethelyzetének sürgős, hathatós javítása érdekében.

A felhívás megfogalmazói szerint a rendszerváltozás legnagyobb vesztesei közt vannak a romák. A cigányság a magyar alkotmányban elismert államalkotó tényező, a lelkiismeretünk pedig nem nyugodhat bele a jelenlegi diszkriminatív, előítéletes és az alávetettségüket konzerváló, egyre romló helyzetbe.

„Különösen nagy a felelőssége a pártok holdudvarában tevékenykedő értelmiségnek: rá kell döbbenteniük a politikusokat arra, hogy robbanásveszélyes területen botladoznak. A robbanás is hozhat felismerést és kikényszeríthet megoldást, de életeket követelhet, tragikus következményekkel járhat” – írják a felhívás megfogalmazói.

Az Index vitájában részt vesz Orsós Éva, az Európai Romajogok Központjának társelnöke, a Soros Alapítvány Roma programjának vezetője, dr. Furmann Imre a Másság Alapítvány Nemzeti és etnikai kissebségi Irodájának Igazgatója, Havas Gábor szociológus, Gellért Kis Gábor újságíró-politikus, Sztojka Katalin a Kalocsai Roma Centrum vezetője, szociális segítő, Berki Judit a Bátonyterenyei Cigánykisebbségi Önkormányzat elnöke.

Saját gépről bekapcsolódik a beszélgetésbe Ferge Zsuzsa szociológus, Kósáné Kovács Magda az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi Bizottsága elnöke, Levendel Ádám a Szonda Ipsos igazgatója, dr. Szikinger István alkotmányjogász, Choli Daróczi József költő-pedagógus, Bíró András az Autonómia Alapítvány alapítója és a Másság Alapítvány elnöke.

Várjuk a kérdéseket és a józan hangú vitatkozó-partnereket.

A felhívásról bővebben:

A MA-HOLNAP közéleti vitakör tagjai tudósok, akadémikusok, művészek, orvosok, tanárok, újságírók, jogászok, írók, műszaki és más, a közélet iránt érdeklődő értelmiségiek. Civil és zömmel pártoktól független személyiségek, összejöveteleik nyíltak.

Az ország legfontosabb problémáiról, megoldásuk lehetőségeiről, a trendekről és sokszor a reményekről vitatkoznak. Legutóbb a cigányság helyzetét elemezték, és úgy gondolják, a nyilvánosság előtt is meg kell fogalmazniuk véleményüket.

A MA-HOLNAP közéleti vitakör tagjai felszólítják a magyar értelmiséget, hogy felelősségüket átérezve és szellemi befolyásukat latba vetve szólítsák fel a politikai erőket nyílt állásfoglalásra a magyarországi cigányság egyre romló élethelyzetének sürgős, hathatós javítása érdekében. Fogjunk össze! Konszenzusos stratégiai és bármely jövőbeni hatalom számára is kötelezően betartandó megállapodásra lenne szükség!

Hogy a cigányság ne válhasson a politikai csatározások kihasználható vagy éppen felhasznált alanyává. Hogy végre a magyar társadalom rádöbbenjen (és egyértelmű legyen): a cigányság jövője a magyarság jövője.

Sem a lelkiismeretünk nem nyugodhat bele a jelenlegi diszkriminatív, előítéletes és az alávetettségüket konzerváló, egyre romló helyzetbe, sem az ország hosszú távú európai integrációs törekvései nem valósíthatók meg a cigányságot segítő, az egész társadalom összefogásával vállalt, kikövetelt és komolyan vett, jól átgondolt és minden párt felvállalta program nélkül.

A magyar nép a politikusokra bízta az ország kormányzását.

Valljon színt a politika: kik azok, akik hatalmi ciklusokon felülemelkedve képesek hosszú távon konszenzusra és együttműködésre, az ország érdekeit szem elôtt tartva. A cigányok problémájának megértésére, a velük való szolidaritás és tolerancia, a másság elfogadására. Növekszik a társadalmi munkamegosztásból kiszorulók tömege: a szegények, a hajléktalanok száma. Sok ezer embernek csak az alkohol és a drog jelenti a megoldást. A diszkrimináció és a rasszizmus nemcsak a romák ügye. Mindenkit aggasztanak a szélsőséges megnyilatkozások.

Különösen nagy a felelőssége a pártok holdudvarában tevékenykedő értelmiségnek: rá kell döbbenteniük a politikusokat arra, hogy robbanásveszélyes területen botladoznak. A robbanás is hozhat felismerést és kikényszeríthet megoldást, de életeket követelhet, tragikus következményekkel járhat.

Nem lehet nem tudomásul venni a másságot, az eltérő kulturális hagyományok erejét és a jogot az önazonossághoz. A cigányság a magyar alkotmányban elismert államalkotó tényező. Minden civilizáció annyit ér, amennyire tiszteli más kultúrák értékeit. Fel kell ismerniük, hogy a rendszerváltozás legnagyobb vesztesei közt vannak a romák. Nem hagyhatjuk szenvedni, pusztulni a cigányságot, mert legfontosabb értékünk pusztul velük: az emberségünk!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!