Helyes-Helyes,éljenek a fehér nők és fehér emberek,mert ugye mégis csak ez az ember színe!:-) Amúgy én is úgy vagyok hogy úgy csinálom a csontokat,ahogy azt a gazda szeretné.Ha magamnak vágok akkor meg úgy hogy jusson is meg maradjon is!:-) Nem rajongok a főtthúsért de néha jól esik!
Csak fehérre!:) éljenek a fehér nők és a fehér csontok! ki hallott már kőzülletek olyat, hogy" a lapockát ne csontozza ki!haggyon rajta bőven hust!"mondom ok!hát hagytam,nem fehérre csontoztam de mint kiderült a gazda ugy értette,h a csont meg a hus rajta legalább 2 kg legyen ja és mind a 2ő:) aszittem hülyét kapok.igy sütik a sütőben csontal a lapockát!azota is mindig evvel gyogyitják az agyam:)
Csampinak ismét igaza van. Áram hatására a disznó megmerevedik és a szívműködése lelessúl. Ez a merevedés 10-15 másodperc után csökken. Jó kábítónál ennyi idő elég is hogy a disznó eszméletét veszitse. Utánna le is lehet venni róla az eszközt.
Én kábítóvillát használok miután rátettem és eldöntöttem várok 10 másodpercet és áram alatt megszúrom aztán rögtön leveszem. 9ből 10 tökéletessen kivértik. Én azért szúrom meg áram alatt mert a merev disznón pontosan jó látható a szegcsont és az az ominózús gödör ahová szúrni szoktam.
Basszátok meg, kezd egy kicsit unalmas lenni a téma:-))
Azért egy disznót jól levágni-valljuk be őszintén- nem egy Marsra szállás. Én nem vagyok hentes, de más jó néhány sertést átengedtem a túlvilágra. Az elsőt 14 évesen, 1985- ben. Akkor még szó sem volt EU kompatibilis disznóölésről.
A lényeg az , hogy a nyaki eret vágd át és a lyukat a perzselés után egy fém 10 forintos takarja be :-))))
Ha nem sikerül az sem baj, nagyapámat idézve "Mind a miénk ,nem másé."
Az "elektronyosnál" sok esetben van, hogy szívbénulás következtében nem vérzik rendesen. Ha leveszed a fogót akkor indul meg a vér. Láttam már élőben is, videón is. Szerintem ott is a lehető leghamarabb szúrjuk meg. Nem kell kapkodni, de amint lehet nyomjunk be neki. :)
Eggyetértek Csampival hogy felbelövés esetén rögtön meg kell szúrni a disznót. Mivel a fejbelövésnél az agyhalál hamar beáll és azt követi a szívmegállás mivel csökken a kivérzés.
Elektromos kábítás esetén nem probléma ha nincsen rögtön megbökve a disznó hiszen ott eszméletvesztés következik be és a szív tovább ver.
Lehetőség szerint azonnal szúrj, mihelyt van rá alkalom, mivel ha sokat vársz a szúrással a vér csírákat vesz fel, és romlik a hús minősége. ( szakkönyvből idéztem ) Nem beszélve arról, hogy a sertés szíve még pumpál a kábítás után és minden egyes perc elteltével egyre gyengébb a szívverés és már utána nehezebben vérzik . Szóval mihelyt tudsz szúrj!!
VOLTAM BENT A SULIBAN ÉS EGYEZTETTEM A KÉPZÉST. MEGOLDHATÓ, HOGY HÉTVÉGEKEN LEGYEN. AKI NAGYON MESSZIRŐL JÖNNE, ANNAK A SZÁLLÁS MEGOLDHATÓ EGY KÖZELI PANZIÓBAN. ANNYI KELL CSUPÁN, HOGY AZ ŐSTERMELŐI KI LEGYEN VÁLTVA. BŐVEBB INFORMÁCIÓÉRT FORDULJATOK HOZZÁM!
Sok próbálkozás után a következő módszer vált be nekem. 15cm egész vékonyra (7-8mm) elköszörült kés. Lövés , vagy árammal való kábítás után a disznót jobb oldalára fektetem, a bal első lábát hátrahúzva kifeszítem, a kést a szegycsont előtt éllel !felfelé! szúrom be úgy, hogy a légcsövet ne sértsem, és felfele húzom. 100%, hogy nem vágom el még véletlenül sem a légcsövet, és 100%, hogy az ötőeret átvágom. A vékony penge miatt nem lesz óriási lyuk a disznó nyakán, és sugárban fog spriccelni a vér. Van egy jó fotóm, csak a mérete miatt nem tudom feltölteni.
Nem kell megijedni, ha nem spriccel szökőkút módjára a vér, néhány állatnak kevesebb a vére, vagy gyengébb a szive, tehát nem lehet mindig tökéletes a szúrás.
2, Lövés, kapálózás
Páran írták előttem, hogy inkább fejszével ütik le a disznót, mert akkor nem kapálózik. Az igaz, de nem is kábul el rendesen, vagy hamar észhez tér. Azt javaslom, először lövés, aztán ha zavar a kapálózás, a már fejbelőtt állatot üsd homlokon fejszével, vagy kalapáccsal. Cehországban láttam, magam is kipróbáltam, és tökéletesen működik. Ritkán alkalmazom, mert engem nem zavar, ha rúg a disznó.
Nem hinném, hogy mindkét eret el lehet vágni 1 szúrással, ha csak nem vágod le a fejet. Most már kezdem érteni mit mondtok lefelé szúrásnak. Én a következő kép csinálnám: Az eldőlt állat lapockáját felhúznám és kicsit slégan a lapocka alá szúrnék kb jó 3-5 centire. Szerintem , ha valakinek nem megy még profin a szúrás van egy egyszerű megoldás. Kábított v kábítatlan állatnak is van szívverése. Nagyjából mindenki tudja hol vannak az artériák. Ha nagyon pontos akar valaki lenni TAPINTSA KI!! Úgy gondolom, akármilyen sötét van, vagy valami egy pillanat alatt ki lehet tapintani, hogy hol van a nyakban a pulzus, és oda beszúrni a kést.
Én kispuskával szoktam lelőni. Ha nem kell vér, akkor az "orrzós" bal oldalán állva lövöm fejbe. Akkor a bal oldalára dől és szemből szúrom. Ha a vér fel van fogva, akkor a jobbról lövöm, és a jobb oldalára dől, majd rátérdelve szúrok.
A lefele szúrásról pedig azt hallottam, hogy a felső lapocka mellett kell beszúrni, és a kést függőlegesen vagy jó meredeken kell a "talaj felé irányítani". Állítólag ekkor a kés éle elvágja mindkét ütőeret. Mondjuk én ezt nem értem, mert akkor elvágja a légcsövet is, meg hát ott azért elég pontosnak kell lenni.
Én láttam olyant hogy a szegcsont alatt szúrták meg a disznót. Eléggé furcsálottam de rendesen kivérzett.
Az eggyik hentes haverom az szegcsont előtt szúr és ő az alsó eret vágja átt.
Én a hátturól a disznóra térdelve való szúrást nem szeretem mert akkor a kés akaratlanúl is lefelé megy akkor nagy az esélye hogy belevágok az légcsőbe. Igaz az én vágási technologiám nem is igényli hogy rétérdeljek a disznó nyakára ugyhogy én előről szúrok.
Köszön mindenkinek a hasznos tanácsokat. A lefele történő szúrásról mi a véleményetek? Én még csak hallotam róla, de nem láttam ilyet.
Ha szegynél szúrok, térdelve a disznó nyakán, akkor a kés hegye teljesen felém kell hogy nézzen, vagy milyen szögben lehet befelé szúrni? Van egy 12 cm hosszú Victorinox csontozóm, szerintetek az rövid?
Én miután a disznó lerugta a fejemről a szeműveget azóta nem vágam disznót fejszével. És nem is fogok! Én elötte is az elektromos kábítást híve voltam és vagyok is azóta. Abban az esetben ha nincs áram vagy nem biztonságos a hállózat vagy nem engedik akkor fejbelövöm, ha azt sem engedik akkor öjjék meg úgy ahogy akarják de én nem segítek.
hello mr tibor 10!:) ne izgulj!majd az 1500 adik szurás után már jol fog menni:) ja hello csampi tanbá!:) szoval a 13-15 cm hosszu bicskák pontosan elég!főlősleges hosszabb mert kb ennyi távolság van a toka és a csigolyák kőzt!nem lényeges a szélesség sem mert van olyan is aki a csampilampi szurokésénél is vékonyabbat használ sikerrel:) volt már nekem is olyan,h tudtam,h jol szurtam és még sem akart vérezni csak épp hogy csordogált aztán bontásnál jőttem rá,h nagyon befele a szegy alá szurtam és befele vérzett ott volt az ősszes vér a hasüregbe:) de ha nagyon nemmegy akkor se szurj bárddal!:) üdv mindenkinek:)
Személy szerint egy elköszörült 13 centis keskeny késsel szúrok. Teljesen mindegy, hogy 3 mázsa, vagy 30 kiló. A szúrás menete következő. ja mielőtt belevágnék: KÉT EGYFORMA SZÚRÁS NINCS!!! Tegnap 3- mat vágtam egyszerre. Egy 164, 180, és egy mázsa körülit. A két nagy lövés után mozdulatlanul feküdt, és tökéletes lett a szúrás, amely nagyjából úgy történik nálam, hogy szemben állok a disznóval és a lapocka alá abba az ún. "gödörbe" beleszúrok. De a mázsás megtréfált. Lövés után mozdulatlanul feküdt, majd pár másodperc múlva mint a gumilabda pattogni kezdett. A szúrás nem, hogy elsőre nem sikerült pontosan, hanem még vér is alig folyt ki belőle. A furcsa az egészben, hogy benne nem volt semmi. A hús is szép, ill. a nyaki részben volt egy kis vér. Szóval ha nem sikerül 1 akkor ne keseredj el!!
Tisztelt farkasbi.Én így tanultam meg szerintem jobb mint lőni nert így nem rugkapál nagyon könnyebb megszúrni is.nem baj ha elsőre nem döl meg ütni kell rá mégegyet nekem is volt olyan hogy csak negyegyére sikerült leütni.Ha nem sikerül az ütés ne bróbálkozz megfogni sehol mert szétrugja a kezed vagy rosszabb esetben eltöri.
Bátor ember vagy fejszével ütöd le a disznót. Minden elismerésem! Nekem azt mondták a hentes barátaim annó hogy úgy nem leszek igazi hentes ha nem fejszével ütöm le a disznót. Büszkeségből kiprobáltam kb 10 disznót ütöttem le. Az első az tökéletes volt. Aztán volt olyan hogy leütöttem és rögtön megdöglött aztán ötödik ütés után is át és álva szútram meg. És végül ezt a fajta vágási módót akkor hagytam abba mikor az aposomtól vittek el 200 kgs disznókat és segítettem levágni a hentesnek. Az utolsót rosszul találta el a disznó elkezdett vagdalózni és mikor megprobáltam lefogni lerugta a fejemről a szemüveget.
Akkor megfogadtam hogy többet fejszével nem vágok disznót.
Igaz hogy én nem vagyok tault hentes de rendszeresen szúrok. Én 13 évesen szúrtam le az első disznómat akkor mindenki mást mondot hogy hol és hogyan kell szúrni. Aztán saját tapasztalatból kialakaítottam a saját stilusmat.
Én jelenleg egy 14 cm hosszú 2 cm széles késsel szúrok. Szerintem 15 cm nél hosszab kés nem kell és nagyon szélesnek sem kell lennie. Egy klasszikus 15 cm es csontózó a legmegfelelőbb.
Szerintem elég csak az eggyik eret elvágni abból is az artériát vagyis ha a disznó mellet álva a fejetek egyírányba néz akkor jobbra dől. Akkor a felső ér az artéria mi a szívből kipumpált vért szállítja azt kell átvágni.
Ha mind a két eret átvágod akkor a légcsövet is áttvágod és nagy az esélye hogy tűdőre kapja a vér nagyrészét.
A disznót két helyen lehet megszúrni szegcsont előtt vagy fölött. Ha elötte szúrod akkor nagy az esélye hogy belevágsz a légcsőe föleg ha mozog a disznó egy kicsit.
Én a szegcsont fölöt szúrok kb 2-3 cmre a végétől egyenyhén a lapocska felé egyenesen. 10-böl 9 szer tökéletessen.
Ha nem sikerül egy egy disznó leszúrása akkor nem kell elkeseredni és abbahanyni a szúrást. Ez tipikusan olyan dolog melynél gyakorlat teszi a mestert. De a mesterek is hibáznak!