Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 29
Alfred,

az a kar, hogy gyakran a sztereotipiak fosztjak meg az embert a legjobb elmenytol. Nincs ebben semmi kunsz, ez is csak sport mint a tobbi es semmivel sem veszelyesebb.
A legutobbi ot ev sportbalesetei az ismerettsegi koromben: 2 biciklis (az egyiket helikopter vitte el a helyszinrol es meg most is fercelik, a masik meg akkorat estt, hogy eltort a laba es egyik sem autos baleset), 2 motoros (aqz egyik sajnos..., a masik meguszta zuzodasokkal es kisseb sebekkel), 3 foci (egy terdficam, egy bokaszalagszakadas, egy bokatores), sportpilota 1 (60 m gyorslandolas, rajta is tulorazott a sebesz). szertorna 2 (egy csigolyatores, egy labtores).

Na mindehez hozzavehetem az az egy ejtoernyos balesetet amirol tudok.... Mondjuk az epp eleg, hogy az meg en vagyok.

De szamomra ezek a szamok egyertelmuen igazoloak.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 28
Vigyázzatok magatokra! Én baromi aggódós vagyok, és semelyik porcikám nem kívánja a "semmibe" való kilépést.
Tisztellek is ám benneteket! :-)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 27
én éppen nem siklóernyőzök, de itt egy link
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 26
Hmmm, nem viccnek szantam, de vegul is van a hizason kivul mas alternativa is :-)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 25
:-))
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 24
Na annak orulok....

Ha gondok lesznek a sullyal, akkor keress meg maganmail-ben. (nem hizokura ugyben)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 23
Kedves BZoltan!

Nem bántottál meg, köszi a jótanácsokat.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 22
remelem nem bantottalak meg :-)

A legjobb amit tehetsz az az, hogy megkeresed a lakohelyedhez legkozelebbi ejtoernyos klubbot es egyszeruen megkerdezed. Ha azt mondjak, hogy erre general allami szabalyzat van /amirol en nemtudok, de lehet/ az szopogep, mert akkor mehetsz kulfoldre, hogy hodolj a sportnak. Erre vannak jo tippjeim, de ez igen koltseges moka. Ha nincs ra kozponti tiltas akkor azon mulik, hogy kell-e/van-e ehhez szukseges felszereles. Ha van/nem kell, akkor nyertel, ha nincs vagy kell, akkor meg kell keresni az alkalmas klubbot.

Udv es labtoresmentes foldeterest :-(

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 21
:-))
Kedves vagy.

Egyébként az érdekelne, hogy kb. 41 kilóval ugorhatok-e egyedül. Csakis úgy lenne érdemes kipróbálni szerintem.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 20
kisasszony,

ez szerintem klubbfuggo. A mi klubbunkban ugy tudom, hogy nincs ilyen szabaly, bar az elofordulhat, hogy spec. ernyore lesz szukseged. Vagy nehany teglara :-)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 19
Gyakorlatilag minden ejtoernyos klubbopt megkereshetsz a tandemugras ugyeben. Ha van levizsgazott emberuk, akkor 20-30 eFt-ert kigranak veled nagyon szivesen /lehet, hogy olcsobb, vagydragabb, de valami ilyesmi az ar/. A rizikoja kevesebb mint az egyeduli ugrasnak, mert a landolas technikai reszet nem te csinalod (na ezert van az en labam most gipszben). Szoval nyugodtan kiprobalhatod. De ket "hatranya" van a tandemnek. Egyreszt az, hogy csak rabizod az eletedet egy masik emberre ami azert nem olyan jo, meg nincs meg az az elmeny, hogy ezt te csinaltad egyedul. A masodik es nagyobb "veszely" az az, hogy minden tokolodes nelkul megeled az aranylag hosszu szabadeses elenyet amiert az independent ugronak azert eleg sokat kel gorcsolni (tanfolyam, bekotott ugrasok, etc) es igy mar az elso tandemugrasnal kemeny fuggove valsz. Sok olyan ernyost ismerek aki csak mokabol ugrott egy tandemet aztan meg ottragadt a repteren. Hat ez a legveszelyesebb a dologban :-)

Gyors es konnyed ernyonyilast kivanok mindenkinek,

Zoltan

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 18
Bocs, hogy belezavarok!

Meg tudjátok mondani, hogy van-e még alsó súlyhatár az ejtőernyőzés esetében. Régen 50 kiló volt, ha jól tudom.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 17
jo_lenne_tudni

Siklóernyőt egy darabot se láttam. :(((

Lehet, hogy ez itt off, de engem meg a siklóernyőzés érdekelne.
(Elnézést a topicgazdától, hogy belerondítok a topicjába, de azt hiszem, felesleges lenne nyitnom egy ilyen témájú topicot, ha van már egy nagyon hasonló.)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 16
"mióta repülés az, amikor egy fotel van a segged alatt, valamint vas és plexi választ el a levegőtől? :-)"

ebben szerintem is van valami. Meg hogy nem a saját lábadra érkezel, hanem egy kerékre. Nekem ezért tetszik jobban a sárkányrepülés a vitorlázónál.

Amikor először felvittek egy vitorlázóval az talán életem legnagyobb élménye volt. Mindenképp benne van az első kettőben ;-). Csőrlővel húztak fel 300 méterre, eszméletlen emelkedési sebességgel. Már néhány másodperce vízszintesen repültünk, amikor észrevettem, hogy nem stimmel valami velem. Ugyanis elfelejtettem levegőt venni... Amikor földet értünk, ha jól sejtem még egy ideig csak bambán vigyorogtam, teljesen a 3 perces repülés hatása alatt voltam :-). Mellesleg utóbbira jobb, ha vigyáztok...

Tud valaki olyan helyet, ami rendszeresen üzemel és ki lehet próbálni a tandemugrást (mármint utasként)? Másrészt mennyire veszélyes ez, mondjuk egy bokatficamnak mennyi az esélye?

Ja meg tud valaki valamit a hétfői sárkányrepülős balesetről?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 15
Azér' ki lehet bírni kabinban is :-)

Egyébként vas nincs alattad (az egy másik hobby, a gőzmozdonyos), leginkább fa, vászon és durál.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 14
Rudi,
mióta repülés az, amikor egy fotel van a segged alatt, valamint vas és plexi választ el a levegőtől? :-)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 13
Adja meg a rosseb magat a gravitacionak, viszont megzabolazom.
Amugy Rudi, nem szar erzes allandoan leszalni a repulovel? Az a vilag legmocskabb erzese. En inkabb kiszallok feluton...
Ja ha mar aranykopes:
- fonn meg nem maradt senki
- a Foldet meg senki nem tevesztette el

hajra es viva open-sky

zoltan

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 12
Sziasztok!

Ép gépből, ép ésszel minek kiugrani.
A másik aranyköpés pedig úgy szól hogy: a gravitációnak nem megadni kell magunkat, hanem kell győzni.
( Ebből is látszik, hogy én nem ejtöernyőzök, hanem repülök )

Üdv.: Rudi

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 11
ernyozni meg nem ernyoztem, de voltam delafrikaban a vilag legmagasabb bungy jump hidjan. mi csak bridge swimmeltunk (kicsit mas, normal beuloben, nem fejjel lefele), de a szabadeses egy feeling. a hid 216m magas volt, es valami allat. csak esel, esel es esel, varod mikor all le a zuhanas, de a fold csak jon. aztan minden megint szep lesz :))))) es mesz meg egyet ugrani :)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 10
Hogy milyen az első? Ilyen:
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 9
KOszi a sok infot, elegge belelkesitettetek. (remelem jol irtam le)
Kb ennyi penzzel szamoltam, arra viszont nem gondoltam, hogy ennyire ra lehet szokni.
Csaladom meg egyelore nincs.
Irjatok meg!
Banan
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 8
Próbáld ki, érdemes.
Orvosit pár éve még a Sportkórházban is lehetett csinálni. Ha mész, minél korábban menjél és ne egyél előtte, mert különben mehetsz vissza másnap is a labor (vérvétel, vizeletvizsgálat) miatt. Vagy vidd magaddal az egy évnél nem régebbi tüdőszűrési eredményeidet, vagy mondd azt, hogy 10 éve nem voltál tüdőszűrőnek még a környékén sem (ez esetben helyben belédlesnek).
A tanfolyam nem vészes, +tanulsz hajtogatni (RS-4/4 katonai ernyőt), meg van egy kis elmélet, végén vizsga, aztán irány a reptér.
Az első (meg a további 5) ugrás bekötött lesz, vagyis az ernyőt nem te nyitod, hanem a gépbe kötött heveder rántja ki a tüskét. Nem egy nagy durranás. Félni akkor kezdenek el az emberek, mikor kinyitják az ajtót és még lefelé nézve is csak az eget látják. Az igazi félelem a második ugrásnál jön, mert akkor már tudod, hogy mire vállalkozol. Na, azon kell túltenned magad, utána már jó lesz.
Az igazi élvezet akkor jön el, amikor már magadnak nyitod az ernyőt (kézi ugrás), és a stabil zuhanást is megtanultad. Az ejtőernyőzésben ui. a szabadesés a poén, nem az ereszkedés. Erre ugyanúgy rá lehet szokni, mint a cigire, vagy a szeszre.
Arra viszont készülj, hogy nem két fillér a dolog. Egy ugrás pár éve úgy 2E Ft volt (2000 m), valamint évente újra kell csinálnod a legmagasabb képzettségednek megfelelő tanfolyamot és vizsgáznod is kell belőle. Kézi ugráshoz mindenképpen szükséged van egy magasságmérőre (1000 ATS), és ha nem éred be a lerobbant NDK ernyőkkel, idővel saját cuccot is kell venned (ernyő, tok, mentőernyő) - kb. 1000$, + bevizsgálás/beugrás.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 7
Na jo,

most eppen gipszben vagyok, mert el****tam a landolast. De csak magamat hibaztathatom.
A lenyegen ez sem valtoztat, mint mondtam ez benne van a pakliban. Talan ettol izgalmas. Szoval, ha odafigyelsz es mindent ugy csinalsz ahogy kell, akkor nem tortenhet baj.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 6
Ha most latnanak teged az emberek, mikozben lelkendezel :-)

Csak hogy legyen ellentabor is...
Egyebkent nem kisebbiteni akarom a dolog elmenyjelleget, biztos tenyleg allat jo. De addig ugrald ki magad amig nincs gyereked.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 5
Banan,

ki ne hagyd! Ha lehetoseged, penzed es batorsagod van, akkor kezd el. Nem akarom ismetelni az elottem szolokat, igy a tanfolyamrol nem mondok semmit. De az elso ugras az kiraly. En eloszor nyugis voltam, aztan amikor kinyitottak az ajtot akkor valami furcsa erzesem lett. Szoltak, ,hogy legyek olyan kedves az ajtohoz faradni... Odamentem es neztem kifele, nem le, hanem a motorra. Na az volt egy erzes, aztan elhangzott az ugroparancs. Na az az eletem legszebb pillanata volt. Teljesen peporgok attol az erzestol aztan kinyilik az ernyo -jo esetben- felnezel es vegigfut rajtad a melegseg, hogy pont olyan mint amilyennek kell lennie.

Persze tudni kell a dolog rizikojat, de ha mindent jol csinalsz akkor semmi bajod nem lehet.

Ja es a legjobb dolog a vilagon, az az, hogy felelos vagy sajat magadert. Magadnak hajtogatsz, magad kormanyzol, lassitasz es szalsz le.

Sok sikert, es kek eget kivanok,

Zoltan

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 4
Banan!

Pic jol irta le a dolgot. En 3 nap alatt vegeztem el az alaptanfolyamot (nem nehez), gyakorlatilag azt tanitjak meg, hogy mit csinalj veszhelyzetben. Nekem 21,000 HUF volt, ebben benne volt a tanfolyam, a biztositas :) es az elso ugras dija. Erdemes kiprobalni. Amugy csomo helyen lehet tandemet ugrani, amikor egy tapasztaltabbal ugrasz (kb. 18,000 HUF).

Viszont az is igaz, hogy ezt felgozzel nem erdemes csinalni. A 3 napos tanfolyam utan 2 hetet kellett varni, hogy ugorhassunk, mivel mi kezdok voltunk es csak a megfelelo idoben engedtek ugrani. Kepzelheted, kimegyunk szombaton, varjuk, hogy a szel kellokeppen gyenge legyen. Ha a szel marad, szivtal. Ugyanez volt vasarnap. Az egesz hetveget elcsesztem azzal hogy uldogeltem a repuloteren es bamultam az eget. A haverom az elso 6 ugrasat kb. 1 ev alatt csinalta meg, mert persze nem er ra minden hetvegen, hogy bamulja az eget. En is igy vagyok ezzel, valoszinuleg nem csinalom tovabb (illetve kezdem ujra).

Egyszer azert erdemes kiprobalni. Nekem nagyon hasznos volt, akkoriban magam alatt voltam es hat valosagos feludules, amikor leersz. Eletemben nem feltem meg ugy, mint amikor kiugrottam. Elotte teljesen nyugi voltam, nem idegeskedtem, de amikor fent kinyitottak az ajtot, akkor nem volt kellemes :). Egyszeruen egesz eletemben nem volt meg az a felelemerzes (es nem is lesz talan), amit akkor ereztem. Nem tudom leirni ezt,ki kell probalni. Szabalyos halalfelelem, amit valoszinuleg egy masik veszelyes helyzet tudna eloidezni (haboru, baleset stb) es ilyennel nem talalkozik az ember gyakran (halistennek). Minden szabalyt elfelejtettem, semmit nem csinaltam ugy ahogy kellett volna, ugy feltem. Lehet hogy masok nem felnek ennyire, de en nem banom. Orulok hogy megtapasztaltam ezt. Kicsit ez olyan mint a drog.
De amikor erzed, hogy kinyilik az ernyo, meg amikor foldet ersz. Akkor nincs szebb a vilagnal. Porog benned az adrenalin. Allat.

Ja en a Jozsef krt.-i ejtoernyos klubban voltam, nem tudom a pontos nevet es Godollon ugrottunk.

Szoval: probald ki.
Udv
Salsa

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 3
Probalkozz sikloernyovel. Az talan olcsobb.
Az itt levo emilen lehet, hogy tudnak felvilagositast adni.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 2
Kedves Banan!

A tanfolyam tavaly 30 rugó körül volt.
Gyáli úton kell orvosit szerezni - fent vannak a neten (Rep. Eü. Központ).
Elmélet is van rendesen - utána bekötött ugrás.
Ha már megy a dolog, akkor felmehetsz - tavalyi áron 1 - 1.20 Ft/m - ért, ha van elég jelentkező.

Első ugrás:
- Be vagy tojva, de marhára várod. Ha földetértél akkor:
v.1. Rohansz vissza, hogy még, még, még...
v.2. Nem, nem soha.

Szerintem igen drága, mert, ha rákap az emberfia akkor minden hétvégén kint van a reptéren, ahol vagy tud ugrani, vagy nem, de ha igen akkor két nap alatt lazán otthagysz legalább egy húszast, és észre sem veszed.
Félgőzzel csinálni nem lehet. Vagy ez az életed, vegy el se kezd.

Üdv

pic

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 1
Életem nagy álma...
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 0
Már percek óta nullás...
Mindesetre engem is nagyon érdekel a téma, pl. tud vki arról, hogy van-e amatör szinten alsó sulyhatár, mintha évekkel ezelött hallottam volna ilyesmit.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!