Keresés

Részletes keresés

tibor10 Creative Commons License 2010.10.19 -1 0 2147

Sziasztok.

Én kispuskával szoktam lelőni. Ha nem kell vér, akkor az "orrzós" bal oldalán állva lövöm fejbe. Akkor a bal oldalára dől és szemből szúrom. Ha a vér fel van fogva, akkor a jobbról lövöm, és a jobb oldalára dől, majd rátérdelve szúrok.

A lefele szúrásról pedig azt hallottam, hogy a felső lapocka mellett kell beszúrni, és a kést függőlegesen vagy jó meredeken kell a "talaj felé irányítani". Állítólag ekkor a kés éle elvágja mindkét ütőeret. Mondjuk én ezt nem értem, mert akkor elvágja a légcsövet is, meg hát ott azért elég pontosnak kell lenni.

csampilampi Creative Commons License 2010.10.19 0 0 2146
HYHYYHY!!

Szerintem még pont elég a 12 cm. Hogy érted a lefelé való szúrást??
Előzmény: tibor10 (2144)
farkasbi Creative Commons License 2010.10.19 0 0 2145

Helló Tibor10.

 

Szerinem a te késed elég hosszú lesz a szúráshoz.

Én láttam olyant hogy a szegcsont alatt szúrták meg a disznót. Eléggé furcsálottam de rendesen kivérzett.

Az eggyik hentes haverom az szegcsont előtt szúr és ő az alsó eret vágja átt.

Én a hátturól a disznóra térdelve való szúrást nem szeretem mert akkor a kés akaratlanúl is lefelé megy akkor nagy az esélye hogy belevágok az légcsőbe. Igaz az én vágási technologiám nem is igényli hogy rétérdeljek a disznó nyakára ugyhogy én előről szúrok.

Tényleg milyen technikával vágod a disznót?

 

 

Előzmény: tibor10 (2144)
tibor10 Creative Commons License 2010.10.19 0 0 2144

Sziasztok!

Köszön mindenkinek a hasznos tanácsokat. A lefele történő szúrásról mi a véleményetek? Én  még csak hallotam róla, de nem láttam ilyet.

Ha szegynél szúrok, térdelve a disznó nyakán, akkor a kés hegye teljesen felém kell hogy nézzen, vagy milyen szögben lehet befelé szúrni? Van egy 12 cm hosszú Victorinox csontozóm, szerintetek az rövid?

farkasbi Creative Commons License 2010.10.18 0 0 2143

Tisztelt Szabolcshentes!

 

Én miután a disznó lerugta a fejemről a szeműveget azóta nem vágam disznót fejszével. És nem is fogok! Én elötte is az elektromos kábítást híve voltam és vagyok is azóta. Abban az esetben ha nincs áram vagy nem biztonságos a hállózat vagy nem engedik akkor fejbelövöm, ha azt sem engedik akkor öjjék meg úgy ahogy akarják de én nem segítek.

 

Előzmény: farkasbi (2137)
:)látenshentes Creative Commons License 2010.10.18 0 0 2142
Hello Tanbá!
milyen faj volt ez a képen?
Hungahyb?
miko vagy msn?
Előzmény: csampilampi (2140)
:)látenshentes Creative Commons License 2010.10.18 0 0 2141
hello mr tibor 10!:)
ne izgulj!majd az 1500 adik szurás után már jol fog menni:)
ja hello csampi tanbá!:)
szoval a 13-15 cm hosszu bicskák pontosan elég!főlősleges hosszabb mert kb ennyi távolság van a toka és a csigolyák kőzt!nem lényeges a szélesség sem mert van olyan is aki a csampilampi szurokésénél is vékonyabbat használ sikerrel:)
volt már nekem is olyan,h tudtam,h jol szurtam és még sem akart vérezni csak épp hogy csordogált aztán bontásnál jőttem rá,h nagyon befele a szegy alá szurtam és befele vérzett ott volt az ősszes vér a hasüregbe:)
de ha nagyon nemmegy akkor se szurj bárddal!:)
üdv mindenkinek:)
Előzmény: tibor10 (2130)
csampilampi Creative Commons License 2010.10.17 0 0 2140


A bal oldali bicska s szúró. Igaz kicsit kopott, de nem cserélném le semmi másra. :)
csampilampi Creative Commons License 2010.10.17 0 0 2139
Tisztelt szabolcshentes!!

Személy szerint egy elköszörült 13 centis keskeny késsel szúrok. Teljesen mindegy, hogy 3 mázsa, vagy 30 kiló. A szúrás menete következő. ja mielőtt belevágnék: KÉT EGYFORMA SZÚRÁS NINCS!!! Tegnap 3- mat vágtam egyszerre. Egy 164, 180, és egy mázsa körülit. A két nagy lövés után mozdulatlanul feküdt, és tökéletes lett a szúrás, amely nagyjából úgy történik nálam, hogy szemben állok a disznóval és a lapocka alá abba az ún. "gödörbe" beleszúrok. De a mázsás megtréfált. Lövés után mozdulatlanul feküdt, majd pár másodperc múlva mint a gumilabda pattogni kezdett. A szúrás nem, hogy elsőre nem sikerült pontosan, hanem még vér is alig folyt ki belőle. A furcsa az egészben, hogy benne nem volt semmi. A hús is szép, ill. a nyaki részben volt egy kis vér.
Szóval ha nem sikerül 1 akkor ne keseredj el!!
Előzmény: szabolcshentes (2138)
szabolcshentes Creative Commons License 2010.10.17 0 0 2138
Tisztelt farkasbi.Én így tanultam meg szerintem jobb mint lőni nert így nem rugkapál nagyon könnyebb megszúrni is.nem baj ha elsőre nem döl meg ütni kell rá mégegyet nekem is volt olyan hogy csak negyegyére sikerült leütni.Ha nem sikerül az ütés ne bróbálkozz megfogni sehol mert szétrugja a kezed vagy rosszabb esetben eltöri.
Előzmény: farkasbi (2137)
farkasbi Creative Commons License 2010.10.16 0 0 2137

Bátor ember vagy fejszével ütöd le a disznót. Minden elismerésem! Nekem azt mondták a hentes barátaim annó hogy úgy nem leszek igazi hentes ha nem fejszével ütöm le a disznót. Büszkeségből kiprobáltam kb 10 disznót ütöttem le. Az első az tökéletes volt. Aztán volt olyan hogy leütöttem és rögtön megdöglött aztán ötödik ütés után is át és álva szútram meg. És végül ezt a fajta vágási módót akkor hagytam abba mikor az aposomtól vittek el 200 kgs disznókat és segítettem levágni a hentesnek. Az utolsót rosszul találta el a disznó elkezdett vagdalózni és mikor megprobáltam lefogni lerugta a fejemről a szemüveget.

Akkor megfogadtam hogy többet fejszével nem vágok disznót.

Előzmény: szabolcshentes (2135)
farkasbi Creative Commons License 2010.10.16 0 0 2136

Szia Tibor10.

 

Igaz hogy én nem vagyok tault hentes de rendszeresen szúrok. Én 13 évesen szúrtam le az első disznómat akkor mindenki mást mondot hogy hol és hogyan kell szúrni. Aztán saját tapasztalatból kialakaítottam a saját stilusmat.

Én jelenleg egy 14 cm hosszú 2 cm széles késsel szúrok. Szerintem 15 cm nél hosszab kés nem kell és nagyon szélesnek sem kell lennie. Egy klasszikus 15 cm es csontózó a legmegfelelőbb.

Szerintem elég csak az eggyik eret elvágni abból is az artériát vagyis ha a disznó mellet álva a fejetek egyírányba néz akkor  jobbra dől. Akkor a felső ér az artéria mi a szívből kipumpált vért szállítja azt kell átvágni.

Ha mind a két eret átvágod akkor a légcsövet is áttvágod és nagy az esélye hogy tűdőre kapja a vér nagyrészét.

A disznót két helyen lehet megszúrni szegcsont előtt vagy fölött. Ha elötte szúrod akkor nagy az esélye hogy belevágsz a légcsőe föleg ha mozog a disznó egy kicsit.

Én a szegcsont fölöt szúrok kb 2-3 cmre a végétől egyenyhén a lapocska felé egyenesen. 10-böl 9 szer tökéletessen.

Ha nem sikerül egy egy disznó leszúrása  akkor nem kell elkeseredni és abbahanyni a szúrást. Ez tipikusan olyan dolog melynél gyakorlat teszi a mestert. De a mesterek is hibáznak!

Remélem segítettem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: tibor10 (2130)
szabolcshentes Creative Commons License 2010.10.16 0 0 2135

Tisztelt farkasbi.Ezt pisztolyal kábítottam mert nagy volt da amúgy fejszével szoktam ütni.

farkasbi Creative Commons License 2010.10.16 0 0 2134

Tisztelt Mindenki!

 

Eladó a fényképen lévő bárd mely pengélye 21 cm nyele 18 cm, maszek készítésű saválló anyag, nyele műanyag.

Az acél solingen 24 cm a fenőfelület nyele műanyag.

Ár 5000 Ft darabja.

farkasbi Creative Commons License 2010.10.16 0 0 2133

Tisztelt Szabolcshentes!

 

Szép nagy disznó.

Erdeklődnék hogy hogyan kábítottad? Árammal vagy pisztollyal?

 

 

Előzmény: szabolcshentes (2132)
szabolcshentes Creative Commons License 2010.10.16 0 0 2132
Egy pár kép a mult hét vasárnapról
szabolcshentes Creative Commons License 2010.10.16 0 0 2131
hello tibor szerintem elég 15-össel szúrni nekem az vált be a legjobban én személy szerint a szegycsont előtt a két lapocka közé szoktam szúrni befelé a szív felé egy picit szoktam akés hegyével lefelé mozdítani.az ütőérrel kapcsolatban érdemes mind a két eret elvágni mert ha csak az egyiket éri nehezen vérzik ki az állat.
tibor10 Creative Commons License 2010.10.16 0 0 2130

Sziasztok!
Én egy kezdő disznóölő vagyok.A szúrással kapcsolatban lenne egy-két információra szükségem.
Több féle verziót hallottam már.Valaki azt mondja elég 13 cm hosszú pengéjű késsel szúrni,
valaki azt, hogy legalább 15 cm-es kell. Többen 18 vagy 21 cm-es kést használnak. Az utóbbi kettőt mondjuk nem értem,
mert ha jól tudom nincsenek mélyen az ütőerek. Valaki a széles pengéjű késre (kb.: 3 cm-es) esküszik, valaki a keskenyre.
Valaki azt mondja, hogy lefele kell szúrni meredeken, valaki azt, hogy középen, közvetlenül a szegycsont előtt,
és egy nagyot kell lefelé húzni a késsel. Valaki úgy véli, hogy a szegycsonttól vissza középen, vagy kicsit fent.
Végül azt szeretném  megtudni, hogy el kell-e vágni mindkét ütőeret, vagy elég csak az egyiket.
Előre is köszönöm a segítséget.

:)látenshentes Creative Commons License 2010.10.13 0 0 2129
hello mr!
elkültem mail-ben
Előzmény: farkasbi (2128)
farkasbi Creative Commons License 2010.10.13 0 0 2128

Helló Balázs!

 

Kérdeznék mert lenne mit. Ha nem veszed tolakodásnak elkérn a telefonszámodat hogy azon keresztül könnyeben menne a dolog.

 

Ha nem gond kérlek írd meg az alábbi email címre és hívni foglak.

 

farkasbi@freemail.hu

 

Üdv Balázs.

Előzmény: :)látenshentes (2127)
:)látenshentes Creative Commons License 2010.10.13 0 0 2127
hello balázs!:)
kőszőnőm szépen,kell is a siker mert még ez a kisszabásu dolog is k nehezen megy.
1.elvileg kéne legyen 1 xlétszámu álományomnak ami ellátja a feldolgozo 1séget.
az más kérdés,h sosem lessz 2 kocánál tőbb+a szaporulat:)!mert azt is lehet,h veszel 1 hizot azt tartod 3 honapig vagy meg1ezel valakivel,h ő neveli neked az állományt.
2.
1 alap felszereltségü feldolg 1ség,amin most énis vergődők.
ha leokézza a hatosági akkor már csak az őstermelőit váltom ki +1 15000 es illetéket kell kifizetni +az apeh nál regisztrálni.
ha minden megvan vihetem boltokba,kőzétkeztetésbe,piac,stb csak az adott région bellül!
én spec olyan feldolgozot csinálok ahol a vásárlokat is ki tom szolgálni
kb ennyi,de kérdezz ha valamire nem válaszoltam!:)
Előzmény: farkasbi (2126)
farkasbi Creative Commons License 2010.10.12 0 0 2126

Szia Balázs!

 

Sok sikert kívánok a "feldolgozóhoz".

 

Kérdésem lenne hogy mint östermelő hogyan is fogod csinálni?

 

Üdv Balázs.

Előzmény: :)látenshentes (2125)
:)látenshentes Creative Commons License 2010.10.12 0 0 2125
hello Balázs!
milyen feldolgozot?:)
mivel őnerőből csinálom ezért csak a minimumra tőrekszem és,h még lehessen benne minőséget csinálni!
a páromnál lakom és itt a házban fogjuk megcsinálni a feldolgozot ugy ,h a konyhát fogjuk átrajzolni 1 kicsit:)
ugyan van az udvaron 1 nemkicsi melléképület de az nagy beinvesztálásra szorul,azt majd nem őnerőből szeretném +csinálni és nem is minimumra hanem az adott lehetőségeimhez mérten a legjobbra
üdv balázs :)
Előzmény: farkasbi (2124)
farkasbi Creative Commons License 2010.10.11 0 0 2124

Szia Látenshentes.

 

Igen a pályázatok nem egyszerüek. Remélhetőleg a kormányváltással ezeket is rendbe teszik. Nekem az a szerencsém hogy a komatárasam pályátazokkal foglakozik és tud majd segíteni.

És te milyen tipusu feldolgozót fogsz csinálni?

 

Üdv Balázs.

Előzmény: :)látenshentes (2121)
hugoneni Creative Commons License 2010.10.11 0 0 2123
Szevasz!!!

Kép ferakás:1 tallózás(a gépeden keresd meg a kívánt képet)

2 feltölt (az oldal alján)

3 ha látod a feltölteni kívánt képet a DESZÚRÁS szövegre katt


Üdv mid1 (a szomszédból)
Előzmény: szabolcshentes (2122)
szabolcshentes Creative Commons License 2010.10.11 0 0 2122
sziasztok tegnap vágtam egy 300 kg-os kocát és lenne egy kérdésem hozzátok csináltam pár képet és nem tudom hogy kell ide felrakni ha valaki tud segíteni megköszönném.
:)látenshentes Creative Commons License 2010.10.11 0 0 2121
hello tisztelt névrokon:)

ezt a várakozást mondtad multkor is ,mosmár leesett:)
jelenleg én is várok,a pénzre,h neki tudjak kezdeni a feldolgozomnak.
a pályázatokrol ne is beszélj,csak főlbaszom az agyam:(
tavajota voltam már az ősszes olyan szervnél aki illetékes de semmi.
a fiatal gazdás az van minden évben csak ahoz aranykalászos gazda kell,h legyél és csak utánna tudsz pályázni 10milliora ami jo mert visszanem téritendő de nem 1xü
viszont korhatáros 18-40 kőzőttiek.
nemtom mi lessz jővőre,elviszi az őssz pénzt az árviz +a vőrősiszap+a sok benfentes kőcsőg!
Előzmény: farkasbi (2120)
farkasbi Creative Commons License 2010.10.10 0 0 2120

Tisztelt Látenshentes!

 

Jelenleg kivárás van. Egyrészt várni kell egy két hetet hogy az új önkormányzati képviselőtestület megalakuljon és megtörténjen az áttvétel áttadás utána lehet az uj polgármestert megkeresni és érdeklődni a bezárt hatósági vágóhíd ügyében. Másrészt beszéltem egy pályázati szakemberrel aki azt mondta hogy tavasszal nyilik meg pályázati lehetőség a témára.

 

A húsbolttal kapcsolatban az van hogy ha van a húsboltnak egy olyan diret töltelékkészítésre kialakított és engedélyezett helysége akkor ott heti 500 kg ig lehet tölteni, és azt értékesíteni.

 

Üdv Balázs.

Előzmény: :)látenshentes (2119)
:)látenshentes Creative Commons License 2010.10.10 0 0 2119
hallo mr farkasbi:)!
van már valami pozitivum a feldolgozással kapcsolatban?
a husboltos felállással asszem az lessz a probléma,h ott csak tőkehust adhatsz el semmi mást!
ezeket a dolgokat a rendszerváltáskor kellet volna intézni akkor mindent szarér,hugyért lehetett volna+ venni:)
Előzmény: farkasbi (2118)
farkasbi Creative Commons License 2010.10.09 0 0 2118

Jó estét mindenkinek!

 

Reggel én is levágtam a szezon első disznóját. Kb 125-130 kg volt.

Csináltunk egy két képet.

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!