Keresés

Részletes keresés

iceberg Creative Commons License 2000.02.29 0 0 322
pipike!
Nem tudom,mi lehet az a tea,ami így meghajt,de nem lehet,hogy
éppen az a lényege,hogy a bélfalról a mindenféle lerakódást
lemossa?Mert ez lehet a méregtelenítésnek is az első lépcsőfoka.
Belső "nagytakarításnak" is szokták nevezni.
De ugyanezt a célt éred el,ha 1-2 napig csak gyümölcsöt eszel
Sőt,a savanyú káposztának is hasonló a hatása.
Szóval,ha más hasznát nem látod a teának,akkor szerintem inkább ne igyad!!
iceberg
Előzmény: pipike (321)
pipike Creative Commons License 2000.02.29 0 0 321
A kinai teákról az a tapasztalatom, hogy (reggel este kell inni) egész nap bocs, de fosok tőle, sőt estére már csak víz jön már csak. Na ilyenkor szoktam abba hagyni.
Szedtem már Zsírmágnest, Biomax 2000-ret, de nálam nem vált be egyik sem, meg sem mozdult a mérleg nyelve.
beny Creative Commons License 2000.02.29 0 0 320
Ez a gyógyszer a Scanical (nem biztos, hogy így kell írni), 1 doboz 10 vagy 12 ezer forintba kerül. Ebben a topicban volt már róla szó, gátolja a zsír felszívódását.

Beny

Előzmény: pipike (317)
Miamanó Creative Commons License 2000.02.29 0 0 319
Én a gyógyszereket eleve nem szeretem és nem is értek egyet a gyógyszeres fogyással, de már régóta akarom megkérdezni, hogy mit gondoltok a zsírégető szerekről, (Fat Burner-ek) van-e tapasztalatotok? Tudja-e valaki (biztos vagyok benne, hogy többen is tudják), hogy hogy hatnak, működnek ezek, és csakis kizárólag mozgás és diéta mellett van-e értelmük? Ezenkívül mit gondoltok a kínai különféle zsíroldó, fogyasztó teákról? Na még egy, mi van pl. ha két zsírégető találkozik? (tabletta + este és reggeli éhgyomorra ajánlott fogyasztású kínai tea) Természetesen én fogyasztom a fenti szereket, de igazából hiába próbáltam utánanézni, nem egyértelmű infokkal találkoztam. Pl. a tablettára az van ráírva, hogy naponta 1-2 tabletta, a forgalmazó pedig (telefonon) 3x2 db-ot ajánl. Akkor hogy is vannak ezek?
zsiragy Creative Commons License 2000.02.29 0 0 318
Ez az Orlistat lenne?

Egyébként a gyógyszerek jók, segítik az indulást és átlendítik az embert a holtponton (már amelyik használ), de előbb-utóbb abba kell a gyógyszereket hagyni, és nem változtatsz táplálkozási szokásaidon / életmódodon, akkor könnyen visszahízhatod a leadott kilókat. Az Orlistat biztosan használ, egyébként hasonló az eredménye (a mechanizmusa más) a Chitosan nevű szernek is (patikákban recept nélkül kapható "Fat Magnet" néven), ez eredmény szabad szemmel könnyen ellenőrizhető.

Előzmény: pipike (317)
pipike Creative Commons License 2000.02.29 0 0 317
www.fogyinfo.hu
Telefon: 205-5999
Ingyenes prospektust küldenek és az alapján a házi orvos felírja a gyógyszert. Én sem tudok még többet, várom a prospektust.
zsiragy Creative Commons License 2000.02.29 0 0 316
OK, utánanéztem, hogy honnan vettem az egészet.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
7. Walking a mile burns as many calories as running a mile.
TRUE. The amount of work is the same, it just takes longer to walk.

8. Walking a mile burns more fat than running a mile.
TRUE. A greater percentage of calories are burned from fat at lower intensity levels.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

A lelőhely:
http://hometown.aol.com/healthst/Top10DietMyths.html

Természetesen könnyen lehet, hogy a szerző valami baromarcú hülye, és én marha vagyok mer elhiszem. Nem szoktam mindent első látásra elhinni, de ez valahogy nem tűnt logikátlannak. Mindenesetre az egész egészség - betegség - fogyás - testedzés - aerob - anaerob témakörben még igen kiváló szakemberek közt sincsen sok alapvető dologban sem
egyetértés. Lásd a különféle diétás könyveket, többnyire orvosilag képzett emberek írják őket és többnyire már alapvető dolgokban is mást írnak (Dr. Atkins, Zone, Bodiopus, Hollywood Diéta, etc.etc.)

Végülis legjobb a saját tapasztalat.

Előzmény: Monty (310)
zsiragy Creative Commons License 2000.02.29 0 0 315
Íme a webhely:

http://www.hononline.com/nutrition.html

Előzmény: Monty (310)
zsiragy Creative Commons License 2000.02.29 0 0 314
> Szerintem ha valaki nem eszik, (persze lehet >diétázni), hanem pl. éhezik attól még nem fog 10->15 kg-ot lefogyni

Erre én vagyok az eleven cáfolat: vagy 12 kilót fogytam le ilyen módon (s hogy kontrolláljam az eredményt, még vérképet is csináltattam - sokat javult néhány rossz érték).

Persze a koplalás vagy böjtölés nem mindenkinek való. De ha valakinek már vannak problémái mondjuk a májával vagy a cukrával, esetleg a vérnyomásával, akkor sokat segíthet. Saját példámon tapasztaltam, hogy az a bizonyos méregtelenítés nem csak a természetgyógyász könyvek szólama.

Persze a mozgás jó dolog, csinálni kell. Azért az én kedvenc módszerem az izomfejlesztés marad, az izom még nyugalmi állapotban is növeli a szervezet kalória égetését.

Amúgy meg mély benyomást tett rám Etka anyó és húga, aki 50-valahány évesen, betegen kezdett jógázni, ma 80 fölött van, korához képest csodálatosan néz ki és teljesen egészséges.

Előzmény: Sünike (312)
neptancos Creative Commons License 2000.02.29 0 0 313
Zsíragy (302)
8 km-es tempó: A barárnőm , kimértük, 7.2km-től csak futni tud mellettem, eccerüen gyors neki.
Mint kiképzett túravezető mondom, a gyaloglás tempója 4 km/óra, a (katonai) menetelésé 6, efelett mindenképpen edzéstempó van. Mellesleg, 15 km-es tempó amatőr futónál nem gyenge, én pl. félmaratont két órán némileg belül futok. Edzéstempóm 12-13 km/h.

Iceberg!
Mennyi idő alatt -akarsz-? Mi a célod? Pontosan hogyan akarsz kinézni? Hány kilót mutasson az a mérleg, a nap mely szakában? Milyen színű lesz az arcod a tükörben? Mit fog mondani a barátod/nőd mikor megtudja, mennyit is fogytál? Hogy fog kinézni anaptár, amikor elérsz ahhoz a bejegyzéshez, hogy mára kellett lefogynom X klót?
Ezeket képzeld el élénken, és juttasd eszedbe gyakaran. Egy idő után mindíg veled lesznek ezek a gondolatok, és a végén azon vewszed észre maged, hogy teljesültek.
Zsíragy!
" ha az ember az emelkedett pulzusszámtól fogy, akkor miért nem fogy mondjuk egy izgalmas film nézésétől? Hiszen attól is felmegy a pulzus. "

Miért, nem fogy? Legalábbis megéhezik. Idegesség, vizsgára tanulás, 16 óra pultban állás, ez mind ugyanaz. Persze, izom így csak sorvad. Saját tapasztalat.
"Hogy akkor mi a probléma? Te kerékpáros vagy, sportoló, gondolom elég fiatal is. Nyilván időd is van sporttal foglalkozni. Az átlagos fogyókúrázó viszont idősebb, nem sportol rendszeresen, és ideje sincsen sok (mint mondjuk nekem: állás+vállalkozás+feleség+2 gyerek). Egy ilyen ember messze nincsen olyan fizikai állapotban hogy napi 5 km-t futkosson, de bizonyos túlsúly felett ez nem is ajánlott. És akkor az időről nem is szóltam.
"
A legidősebb Ironman tavaly svájcban (hegyi tóban 3.8, hegyen 180 bringa, és dombos -hegyes maraton) egy 85 éves japán úr volt. Én 28 évesen kezdtem futni, mert a jóga és a gyúrás állóképességet nem adott. Edzőteremben megfulladni pedig egy jógásnak külön ciki, nem?
Más. Hatvan feletti magyar úr, érszűkülettel, lefut 30 métert, (nem km), majad minden nap fut, letewszi a cigit, és három év után lefut 42 195 métert.

Más. Eléhezésre a maratoni hírvivő példája a legjobb. 0 frissités, a csatában lemerült glikogénraktárak, 100% motiváció, és a végén kóma, exitus. Kb. mint szívinfarktust kapni a VB döntőn, mokir nyert a csapatod.
n.
U.i.
Bocs, de napokig nem leszek. A telcsiszámom a kerékpáros topikban, két helyen is.Keresni lehet az "összes műveim" alatt(Tasztal) is.
n.

Sünike Creative Commons License 2000.02.28 0 0 312
Sziasztok!

Hogy egy kicsit én is hozzászóljak a dolgokhoz: az egész fogyásban a lényeg az aktív mozgáson van. Szerintem ha valaki nem eszik, (persze lehet diétázni), hanem pl. éhezik attól még nem fog 10-15 kg-ot lefogyni. Ésszerű diétára szükség is van a mozgás mellett.
Mostmár saját magamon tapasztalom, hogy amióta (pár hét múlva lesz 1éve) elkezdtem rendszeresen mozogni azóta sokkal jobb a közérzetem...nagyobb az akaratom, az önbizalmam...a vérnyomásom is jobb (!!!), na és sokkal jobban érzem magam a bőrömben!
És mindezt csakis a rendszeres futásnak köszönhetem!
Persze a mozgás lehet bármi..(csak kellő intenzitású legyen....jééééé még a szex is ide sorolható;-)))) nekem mostanában igazán jól esik felszaladni egy lépcsőn (nem megy fel annyira a pulzusom közben)...vagy pl. a múltkor tök jól éreztem magam, ahogy a busz után rohanva nagy csomaggal sem fáradtam ki..(még apukám is megjegyezte nagyon sokat fejlődtem, ami tőle igazán nagy szó..nem szokott ok nélkül dicsérgetni:))
Tudjátok (ezt főleg lányoknak írom ) nagyon rossz, ha az embernek annyi ömbizalma sincs, hogy le merjen vetkőzni a strandon...mindig a vizslató tekintetektől fél. Így voltam én is.
Mostmár, hogy eljutottam egy bizonyos szintig (ami a célomhoz még mindig csekély..de mégis ad egy kis jóleső érzést, hogy :"LÁTOD, HA AKAROD ÉS CSINÁLOD, ELÉRED A CÉLOD")
mostmár nem érdekelnek annyira a vizslató tekintetek...mostmár azt mondom...még mindig nem vagyok olyan amilyen szeretnék lenni..de csinálom...nem hagyom abba, nem esem vissza ugyanabba a helyzetbe amiből indultam....és ha bárki is azt mondja ronda vagyok...csinálja mindazt utánam amit én végigcsináltam .......... (rám jönnek a rég eldugott cuccaim! :))) .
Tényleg jó érzés, hogy fogyok....és nagyon nagy biztatás, hogy folytatnom kell! Sőt.....a futást sosem szeretném abbahagyni....

Monthy!
Köszi a jótanácsot! Szerinted a végtagokban jelentkező zsibbadás miért van? (ezt mostanában nem csak futáskor észlelem)

Robzon!
A reggeli futás nálam bejött:), főleg azért amiért mások is írták.....reggel plusz energiával tölt fel, és ilyenkor mindig mondhatom,hogy ma már tettem valamit az egészségemért!
Hétvégén ismét 45/50 percet futottam...egyik nap 165-168-as pulzussal, a másik nap 140-144-el. Szerintetek miért van az, hogy a 168-as pulzussal sokkal jobban érzem magam, mint a 144-essel..???.(az utóbbi nemtom miért kicsit most fárasztóbbnak tűnt)
Szerinted érdemes vitaminokat szedni közben? Én pl. már egy ideje Actival-t szedek..
Szerinted ezeknek van egyáltalán hatásuk ?

Üdv. Sünike

iceberg Creative Commons License 2000.02.28 0 0 311
Szia Monthy!
Köszi az infot,ennyi nekem elég is,nem is gondoltam,hogy ennél
konkrétabb választ tud adni bárki is.
Én futni sajna csak tavaly kezdtem,más sportágat /tornát/ kiegészítve,
kb.3-4 km-t gyúrtam le 30 perc alatt minden este.
Kevés ez? Mert még bőven bírnám!
Sajnos a tél beálltával abbahagytam,épp a minap húztam fel ismét a
nyúlcipőt.És nagyon jólesett!
iceberg
Előzmény: Monty (310)
Monty Creative Commons License 2000.02.28 0 0 310
iceberg,
hát sajnos nem lettem sokkal okosabb. :( Vannak ugyan táblázatok, amikből tempó alapján lehet számolgatni ezt-azt, de túl nagyok az egyéni különbségek.
Azért én azt mondanám nagyon durva közelítésként, hogy egy óra futástól azért legalább 100g zsírnak le kéne égnie.
Ha van rá módod (időd, erőd), akkor próbáld fokozatosan növelni a távot, majd kifejtem, hogy miért tartom jobbnak a hosszabb edzéseket (azon a triviális okon kívül, hogy hosszabb edzés=több izommunka). Ezért jó a kerékpár, mert ott szinte korlátlanul tudod növelni az edzésadagot, míg futásnál a nagyon hosszú távok eléggé megterhelik az izomzatot, de főleg az izületeket és a csontokat.
Mennyit szoktál futni? (Milyen gyakran és milyen hosszúakat?)

zsiragy,
a kulcsszót kihagytam, akkor még egyszer: "az intenzívebb munka miatt a testhőmérséklet fenntartása aránytalanul több energiát köt le." Ha még mindig nem hiszed, próbáld ki: egyszer fussál 2 km-t, aztán gyalogolj 2 km-t (figyelem, távolságot irtam és nem időtartamot, és mivel nem vagyok teljesen hülye, eddig is távolságokról beszéltem) és mindkét alkalommal mérd meg a kiizzadt víz mennyiségét. (Ezt a módszert a "Hogyan bizonyítsunk be triviális dolgokat" c. könyvből vettem -- bocs az iróniáért.)
Ugyanez igaz pl. a felsőtested izomcsoportjaira. Hiába a rövidebb idő, az izmok munkája aránytalanul megnő a könnyű sétához képest.
"- ha az ember az emelkedett pulzusszámtól fogy, akkor miért nem fogy mondjuk egy izgalmas film nézésétől? Hiszen attól is felmegy a pulzus."
Felmegy a pulzus, valamennyire be is indul a lipolízis az adrenalinnak és társainak hatására. Ugyanúgy, minthogy a szaunától is beindul. De hiába bújtak elő a zsírsavak a zsírsejtekből, azokat valahogy el is kéne tüntetni, különben visszamennek a helyükre. Namármost könnyű izommunkánál az izmok anyagcseréje harmincszorosa a normálisnak igen intenzívnél akár százszoros is lehet (de ahogy korábban megbeszéltük, akkor már nem nagyon ég zsír).
Szóval a munka és az anyagcsere között messze nem egyenes arányosság áll fenn, hanem kb. exponenciális. Ezt a harmincszoros szorzót botorság lenne szerintem nem kihasználni, őszintén szólva egyrészt ezért tartom hatékonytalannak (hopp, egy szép magyar szó :) a koplalást.
Annak a bizonyos "fitness webhely"-nek kiváncsi lennék az URL-jére. Fekete macska legyek, ha nem futópadon mérték a leadott teljesítményt, ami természetesen az izmok által elfogyasztott energiáról (meg a bőrperfúzió mértékéről) semmit sem mond.
A kevés idővel kapcsolatban elég sommás a véleményem: hosszabb távon az embernek arra van ideje, amire szakít, amit fontosnak tart. Azt egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy egyetlenegy óra ne legyen naponta (még csak nem is kell minden áldott nap) testmozgásra. Nem muszáj futni, a (szoba)bringa is tökéletes.

Robzon,
"A reggeli alacsony inzulin szint, és a zsírégetéshez szükséges szénhidrát mennyiség ellentmondását nem lehet feloldani közvetlenül piruvát bevitellel?"
Nem vagyok benne teljesen biztos, de szerintem a piruváttól is felmegy az inzulinszint (mint ahogy felmegy az aminosavaktól is, bizonyos esetekben hipoglikémiát okozhat nagy mennyiségű aminosav elfogyasztása, ezért betegeknek mindig glükózzal együtt szokták adagolni). Nem tudom, hogy a piruvátnál mennyi az emésztési veszteség, milyen gyorsan jut el a mitokondriumokhoz, és ha azt vesszük, hogy egy kapszula mennyi hatóanyagot tartalmaz, kegyetlenül drága. Azt kizártnak tartom, hogy pár mg piruvát bármit is gyorsítana az anyagcserén, még ha rendesen el is jut a kívánt helyre. Szóval jelenlegi ismereteim alapján én pénzkidobásnak tartom, főleg, hogy bőségesen keletkezik belőle a szervezetben, ráadásul viszonylag gyorsan.
Valószínű, hogy az inzulin zsírbontást gátló hatása miatt van ez a reggeliedzés tévhit(?), nem?
De, könnyen lehet. Elvben ugyanis a lipolízis mértékét a zsírsejtekben követni lehet a glukagon/inzulin arányból. Csakhogy a gyakorlat azt mutatja, hogy hiába gyorsabb a zsírlebontás az adipocitákban, attól még az izmok nem tudnak több zsírsavat felhasználni azonos feltételek mellett. (Ha az autódat teletöltöd benzinnel, attól még nem lesz nagyobb a motor teljesítménye.) Két példám van ennek igazolására.
A yohimbinről jó ideje köztudott, hogy hatékony alfa-kettő receptor blokkoló. Kézenfekfő lenne kihasználni eme tulajdonságát az inzulin blokkolására. Árulja is egy pár cég, mint zsírégető hatású táplálékkiegészítőt. Az ergométeres (természetesen duplavak) tesztek viszont semmiféle hatékonyság növekedést nem mutattak.
A króm kokatalizátorként működik a HSL által katalizált reakcióban, tehát felpörgeti a zsírsavak képződését, azonban a vizsgálatok során ez sem mutatott meggyőző hatást (ugyanakkor van, akinek bejön, bár ott sem biztos, hogy a krómtól van :)
Most mennem kell, de holnap folytatom, mára amúgy is elég a szómenésemből. :)

Előzmény: iceberg (300)
Monty Creative Commons License 2000.02.28 0 0 309
Kedves Iceberg,
egyáltalán nem ostobaság a kérdésed, de sajnos nem tudom a választ. Bringánál úgy nagyon durván 100 grammal lehet számolni óránként, futás ügyben sajnos nem vagyok elég tájékozott. Viszont mindjárt megyek úszni, megkérdem az edzőmet (ő minden sportban eszméletlenül otthon van :)
Este még jelentkezem.
Előzmény: iceberg (300)
Monty Creative Commons License 2000.02.28 0 0 308
yodamastah,
"Tehat fogja magat az ember, felteszi a feneket a bicajra. Feltekeri a pulzusat a megfelelo tartomanyba (minel foljebb csak meg aerob legyen) akkor kb 20-25 percet ha kibir, akkor ezutan kutya kotelessege zsiron mennie."
Nagyjából így van. Intenzitásban az AT-20 körüli tempót érdemes megcélozni (AT=anaerob küszöb). 100 körüli pedálfordulat (ahogy írtad: egyszer körbeér a láb, az egy pedálfordulat),
"Es mondjuk felteve hogy 1 oraval eddzes elott nem tapolt semmit, viszont szenhidratot azert nem tul reg latott, mert anelkul nem fog osszejonni a lenyeg ;)"
A nagyobb kajákat érdemes 2-3 órával edzés elöttre tervezni (nem csak az inzulin miatt), ha edzés előtt közvetlenül bekapsz valami kekszet, vagy teasüteményt (szerintem pár falatnyi jó barna kifli vagy cipó a legjobb, egyben legfinomabb :), az olyan kis mértékben emeli meg az inzulinszintet, hogy nem befolyásolja a lipolízis mértékét. Ugyanez vonatkozik a hosszabb edzés közbeni táplálkozásra: gyakran (20-30 percenként), sok folyadékkal és egyszerre keveset.
"Masik kerdes: elehezes. Hogy is van ez akkor? Elfogy a szenhidrat keszlet ami a zsiregeteshez szukseges, emiatt elszall minden erom? egyszer mindenkepp kiprobalom :)"
Elfogy a szénhidrát készlet, ami úgy általában, az izommunkához szükséges. Ennek a következő jelei vannak: kezdetben mardosó éhségérzet (ekkor még talán nem késő enni, ha a tempót is jócskán visszafogod), majd rohamosan fogy az erőd, elkezdesz szédülni, hányingered lesz, szóval csak akkor próbáld ki, ha mazochista vagy. :) Nem ijesztegetésnek mondom, de kómába is lehet esni hipoglikémiától, persze nem normális körülmények között (kell egy kis anfetamin, vagy valami hasonlóan barátságos szer :), ilyenre volt is példa.
"Namostakkor egyebkent nyomjunk karnitint vagy ne? :)"
Hm, hm, nagyon kényes kérdés. Így általánosságban azt mondanám, hogy hardkóros vegáknak mindenképpen érdemes, egyébként meg megoszlanak a vélemények. Egy biztos: ártani nem árt. Ugyebár akkor lenne értelme külön karnitint enni, ha a zsírégetésnek a karnitin-transzport lenne a sebességmeghatározó része (tehát a zsírsavak ott várakoznának tétlenül a mitokonrium mellett, és várnák, hogy végre bejussanak :), az viszont nincs bizonyítva, hogy pótlólagos karnitin bevitellel növelni lehetne a zsírégetés sebességét, vagy arányát.
"Multkor neztem bicajversenyt. reggel11kor tv bekapcs. Armstrong teker. Neztem ugy 10 percig, aztan kikapcs. delutan 4kor visszakapcs, Armstrong meg mindig teker. Azert ez BRUTALIS :)"
Tegnap mi is majdnem 5 órát tekertünk, és nem is volt gyenge a tempó.:)
Előzmény: yodamastah (291)
Kobzoska Creative Commons License 2000.02.28 0 0 307
Az éhségérzetet viszonylag jól birom, de ha megkívánok valamit, akkor a gondolat a fejembe fészkeli magát és nem megy ki. Addig csak azon jár az agyam, amíg meg nem szerzem és meg nem eszem.
Előzmény: zsiragy (305)
rizo Creative Commons License 2000.02.28 0 0 306
kobzoska leveléről jut eszembe:
Mi a helyzet a KORPOVIT-tal? Mennyire tanácsos nass helyett ilyet enni? Mer mondjuk én ezt teszem... :)
Rizo
zsiragy Creative Commons License 2000.02.28 0 0 305
Én azt szoktam csinálni, hogy ha csokival, süteménnyel vagy akárcsak cukros üdítővel kínálnak, akkor elképzelem, hogy az nem étel (ital), hanem csak valami műanyag utánzat, emberi fogyasztásra alkalmatlan játék, mint mondjuk egy homoktorta. Meg lehet szokni.

Öröm - bánat. Nehéz kérdés. Elegendő koplalás után az ember megszokja, hogy csak akkor akarjon enni, ha tényleg éhes. De addig sajnos nem könnyű eljutni. Bár sokan nem szeretik őket, nálam nassolás helyett beváltak a gyomortöltő fogyi porok.

Előzmény: Kobzoska (304)
Kobzoska Creative Commons License 2000.02.28 0 0 304
Látom, ti nagyon biokémiai oldalról közelítitek meg ezt az egész fogyókúra problémát. Nem tudnátok valami segítséget nyújtani pszichikai szempontból? Pl.:
Mire gondoljak, amikor nyúlnék a következő süti után?
Mit csináljak, hogy örömömet, bánatomat ne evésbe fojtsam?
Mit csináljak, hogy ne állandóan kajára gondoljak?
És ehhez hasonlók...
zsiragy Creative Commons License 2000.02.28 0 0 303
Szintén valami fitness webhelyen találtam:

futás 6 perc/mérföld sebességgel
(kb. 15 km/ óra)

kalóriafogyasztás 0,26 kcal/kg/perc
(testsúlykilogrammra)

vagyis 1 mérföld megtételéhez 6*0,26=1,68 kcal/kg szükséges

gyaloglás 11 perc/mérföld sebességgel
(kb. 8 km/ óra)

kalóriafogyasztás 0,16 kcal/kg/perc

vagyis 1 mérföld megtételéhez 11*0,16=1,76 kcal/kg szükséges

Vagyis ebben az esetben a gyaloglás még többet is fogyaszt mint a futás! Nem minden sebességnél ez a helyzet, de általánosságban úgy néz ki, hogy hasonló távolság esetén hasonló az energiafogyasztás is (persze aki fut, az nyilván edzettebb lesz, ez vitathatatlan)

zsiragy Creative Commons License 2000.02.28 0 0 302
A puffasztott rizsnek tényleg nagy a glikémiás indexe. Hogy 100-nál nagyobb lenne azt nem hinném, mert ha a kristálycukornak 100, akkor több nehezen lehet, bár lehet, hogy nincs igazam.
Nem is eszem puffasztott rizst, csak puffasztott búzát. Annak valamivel jobb az indexe.

De a lényeg a mennyiség. Kisebb mennyiségben még a kristálycukor sem tiltott egy középsúlyos diabeteszesnek (ami azért nem vagyok, egyelőre).
Egy szelet Ham-let egy dkg, még egy fél csomag is csak 50 gramm. Önmagában nem veszélyes.
Orvosi ajánlás szerint a cukorbetegek diétája 50-60 % szénhidrátból álljon, persze a komplex szénhidrátok a kívánatosak.

Orvossal persze beszéltem, belgyógyásszal, a családban van és neki is magas a cukra, együtt fogyunk meg diétázunk...

Előzmény: iceberg (300)
Robzon Creative Commons License 2000.02.28 0 0 301
Monty!
Nagyon jó, hogy leírtad a dolgokat, nam állítom, hogy teljes mélységében fogom, de az biztos, hogy többet értek a dologból mint elötte. Köszi.
A reggeli alacsony inzulin szint, és a zsírégetéshez szükséges szénhidrát mennyiség ellentmondását nem lehet feloldani közvetlenül piruvát bevitellel? (Kapható ilyen táplálékkiegészítő.) Valószínű, hogy az inzulin zsírbontást gátló hatása miatt van ez a reggeliedzés tévhit(?), nem?
Lehet mennyiséget mondani, mennyi szénhidrát kell a zsírégetéshez? Csak összetett jó, ugye? Ezek kevésbé lökik meg az inzulinszintet?
Amúgy mostanában divat „naturál testépítő” körökben az inzulin dopping… Hogy működik ez? Milyen szerepe lehet ennek az izomépítésben?
Szóval a testzsír 8850 kcal/kg?

Szegény Miamanó!
Hidd el, én legjobb tudásom szerint javasoltam a reggeli aerobedzést, és továbbra is ezt javaslom mindenkinek, még ha biokémiailag nem is tudom megindokolni. Lehet, hogy valami pszichoszomatikus hatás teszi hatékonyabbá… Ki tudja? De működik. Mindenki frankón fogy, aki csinálja, nem?

Zsíragy!
Neked továbbra is csak azt tom mondni, hogy olvasd végig a topicot mielött, hozzászólsz. Illik.
Másrészt a táplálkozást helyettesítő fogyókúrás porokról az a véleményem, hogy jobbára - az árukhoz képest – gagyi összetevőket tartalmaznak. Sokkal jobban kijössz, ha profi protein meg vitamin-nyomelem készítményeket veszel egy fitness boltban, és sajátmagad turmákolod össze zsírszegény tejjel. Lehet, hogy finomabb is.

iceberg Creative Commons License 2000.02.28 0 0 300
Kedves Monty!
Ostobaságot fogok kérdezni,ne haragudj!
Csak a motiváció miatt kérdezném,hogy optimális esetben mégis
mennyi idő alatt lehet megszabadulni futással 1 kila testzsírtól?
Tisztában vagyok vele,hogy ez sok mindentől függ,de talán
egy tól - ig értéket -tényleg csak a MOTIVÁCIÓ miatt - meg
tudnál adni?
Zsíragy!
Javíts ki,ha tévedek,de én úgy tudom,hogy a puffasztott rizsnek nagyon nagy
a glikémiás indexe. 100% -nál nagyobb!!!!!
Orvos mondta neked ,hogy azt ehetsz?
Egyébként javasolom neked Barry Sears A zóna című könyvét.
Éppen azokat az embereket járja körül,akiknek a szervezete a bevitt
táplálékra túlzott inzulinválasszal reagál.Minden 4. !!!!! ember ilyen.
Sears szerint ez a szélsőséges inzulinreakció teszi kövérré a rá hajlamos
embereket,de ez megfelelő táplálkozással kivédhető.
iceberg

zsiragy Creative Commons License 2000.02.28 0 0 299
OK, azt már elismertem, hogy 1 kg zsírban több kalória van (emlékezetből írtam, bocs), de az csak annyit jelent, hogy 1 kg tiszta zsír elégetéséhez nem 85, hanem vagy 100 km-t kell lefutni.

>Azért, mert a futás "gazdaságtalanabb". Jóval >több izomcsoport kapcsolódik be, amiket mind el >kell látni üzemanyaggal. Az intenzívebb munka >miatt a testhőmérséklet fenntartása is jóval >több energiát köt le.

Igen, csakhogy egy dolgot elfelejtesz: amennyivel gazdaságtalanabb, annyival rövidebb ideig is tart

(Ismét elmondom: nem azt írtam, hogy 1 óra futás ugyanannyi kalóriát igényel mint 1 óra gyaloglás, hanem azt, hogy ugyanakkora megtett távolság esetén a "fogyasztás" is ugyanakkora. Vagyis a futás gazdaságtalan és rövid ideig tart, a gyaloglás viszont gazdaságos és sokáig tart. A végeredmény kb. ugyanaz. Vagyis nem győztél meg :-)

Már utaltam az emelkedett pulzussal kapcsolatos kételyeimre (csak kételyek, nem akarok okoskodni), nevezetesen:

- ha az ember az emelkedett pulzusszámtól fogy, akkor miért nem fogy mondjuk egy izgalmas film nézésétől? Hiszen attól is felmegy a pulzus.

- ha a pulzusom nem emelkedik, attól még ugyanannyi munkát végzek (csak lassabban), és az energiamegmaradás meg hasonlók miatt az sem fog kalóriák elégetése nélkül menni.

Szóval úgy vélem, az emelkedett pulzus és szaporább légzés a fogyasztásnak általában kísérő jelensége, de nem oka és önmagában nem is cél.

>"Itt azt találtam, hogy 6 mérföld (kb. 9 kilométer) lefutása 739 kalóriát emészt fel (ez nyilván egyénenként változó, de ez egy átlagféleség). Namármost ebből az jön ki, hogy egy kg. testzsír lefogyasztásához kb. 85 km-t kell lefutni." >
>Ez 10 darabra elosztva két hét alatt >teljesíthető, akkor pedig mi itt a probléma?

Sőt, ha valaki maratoni edzést tart, akkor két nap alatt teljesíthető. :-))

Hogy akkor mi a probléma? Te kerékpáros vagy, sportoló, gondolom elég fiatal is. Nyilván időd is van sporttal foglalkozni. Az átlagos fogyókúrázó viszont idősebb, nem sportol rendszeresen, és ideje sincsen sok (mint mondjuk nekem: állás+vállalkozás+feleség+2 gyerek). Egy ilyen ember messze nincsen olyan fizikai állapotban hogy napi 5 km-t futkosson, de bizonyos túlsúly felett ez nem is ajánlott. És akkor az időről nem is szóltam.

Én gyönyörű helyen lakom, hegyek között, erdő mellett. Ilyen helyen öröm a mozgás. De csak annyi telik, hogy a nagyobbik gyerekkel elmegyek sétálni néha, akkor egyszerre van letudva a testmozgás meg a gyereknevelés. :-)) Persze hegyet is mászunk, anélkül nem is lehet errefelé sétálni. Egyébként nem szeretek futni, akkor már inkább a szobabicikli meg az ugrókötél.

Az energiamérlegekkel TÉNYLEG vigyázni kell - teljesen igazad van. Ugyanakkor előfordul, hogy az ember a testmozgás hatására többet eszik és ezáltal visszahízza azt, amit ledolgozott.

Elmondom, nekem mi vált be:
- keveset enni. Ez ugyan nem kellemes, de ha mondjuk vacsorára 600 kcal helyett 200-at eszem, akkor "megspóroltam" pár kilométer futást. OK, tudom, hogy a mozgásnak egyéb előnyei is vannak (meg hátrányai, mint pl. ízületi terhelés), és hogy a koplalás lassítja az anyagcserét, de azért sokat lehet így elérni. És a koplalásnak is vannak előnyei: máj tehermentesítése, csökkenő vércukorszint - sajnos rámfér mindkettő.

- izomfejlesztés. Heti 2-szer fél óra edzéssel már sokat lehet elérni. Persze az ember vagy koplal vagy izmozik, a kettő együtt hülyeség.
Az izmok már önmagukban is kalóriát fogyasztanak, 1 kg tiszta izomtömeg kifejlesztése nem túl nehéz feladat, és az ember máris többet ehet napi legalább 150 kalóriával (de pontos számot inkább nem írok, nehogy megint lebukjak :-))

- jóga, ami szerintem a legtökéletesebb testedzés. Mindenre jó, még izomfejlesztésre is. Jótékonyan hat a belső szervekre, belső elválasztású mirigyekre. Otthon végezhető, nem kell hozzá semmilyen segédeszköz. Bármilyen életkorban végezhető. Lelkileg is jó.

Természetesen nem célom a futás, kerékpározás vagy bármilyen más testedzési forma lekicsinylése - mindenki azt csinálja, amiben ő örömét leli, van lehetősége végezni és neki jót tesz.

Előzmény: Monty (297)
Monty Creative Commons License 2000.02.28 0 0 298
Miamanó,
Ne haragudj, de komolyan nem értelek! Eddig azt hitted, hogy csak reggel lehet zsírt égetni. Most megtudtad, hogy bármely napszakban lehet, a lényeg a megfelelő MOZGÁSon van. Erre Te abbahagyod a szobabicajt. De miért??
"Én azért maradok a reggeli bicajnál. "
Tedd azt! Lehet, hogy félreérthető voltam (ezesetben elnézést érte, bár voltak, akik nem értették félre :), akkor most mégegyszer: nem a reggeli edzés ellen vagyok, csak az ellen a nézet ellen, hogy csak akkor lehet zsírt égetni, ha nincsenek szénhidráttartalékok, mert akkor a szervezet úgymond "miért nyúlna a zsírtartalkékokhoz?"
Ha a valóban kiürülnek a szénhidrátraktárak, akkor a szervezet nagyobb részben az izmokból származó aminosavakat, és csak kisebb részben a zsírokból származó glicerint használja fel. Ugyanakkor a zsírsavak égetéséhez folyamatosan szükség van piruvátra (ami a szénhidrátok lebontásának közti terméke).
Előzmény: Miamanó (292)
Monty Creative Commons License 2000.02.28 0 0 297
zsiragy,
"Azt ugye senki sem vitatta, hogy egy kg zsír tartalmaz kb. 7000 kalóriát."
Akkor én most vitatom. :) A zsír energiatartalma 37 MJ/kg, vagyis 8850 kcal kilogrammonként. (Forrás: D.Voet, J.G.Voet: Biochemistry, 619.o)
"Továbbra is adós vagy a magyarázattal, hogy ugyanakkora távú futás miért fogyasztana több energiát mint a gyaloglás?"
Azért, mert a futás "gazdaságtalanabb". Jóval több izomcsoport kapcsolódik be, amiket mind el kell látni üzemanyaggal. Az intenzívebb munka miatt a testhőmérséklet fenntartása is jóval több energiát köt le.
Persze sok esetben megfelelő a tempós gyaloglás is, különösen akkor, ha valakinek már a nagyon laza kocogás is túl intenzív lenne. A lényeg az, hogy a megfelelő intenzitáshatárt elérjük, ez kell ahhoz, hogy kialakuljon a megfelelő hormonális inger, és beinduljon a zsírlebontás. A laza sétánál ez az inger (és az izmok által leadott teljesítmény) aránytalanul kisebb energiaszükséglettel jár együtt.
"Itt azt találtam, hogy 6 mérföld (kb. 9 kilométer) lefutása 739 kalóriát emészt fel (ez nyilván egyénenként változó, de ez egy átlagféleség). Namármost ebből az jön ki, hogy egy kg. testzsír lefogyasztásához kb. 85 km-t kell lefutni."
Ez 10 darabra elosztva két hét alatt teljesíthető, akkor pedig mi itt a probléma?
Megjegyzem, az előbbi példánál ugyan reálisnak tűnnek a számok, de azért vigyázni kell az ilyen anyagmérlegekkel. Egy példa. Nálunk, kerékpárosoknál a tapasztalat azt mutatja, hogy intenzív, anaerob küszöb körüli tekeréssel (csak szénhidrát ég) kb. másfél óra alatt ki lehet teljesen nullázni a glikogénraktárakat. Ha ezt kb. 300 watt teljesítményhez társítjuk (nagyjából reális egy amatőr versenyző esetében), akkor ez kb. 100 g szénhidrátnak felel meg (energiatartalom: 16 MJ/kg). Márpedig az izom+májglikogén együttes mennyisége (egy edzett sportolónál) kb. 700-900 g. Szóval ennyire rossz hatásfokkal dolgozunk (szerencsére, a fogyás szempontjából).
Előzmény: zsiragy (272)
neptancos Creative Commons License 2000.02.27 0 0 296
Kedves mindenki!
Reggel nem egyenlő éhgyomorra, aerobedzés nem egyenlő zsírégetős edzés(részhalmz reláció),
és ezek kombinációi.

Valamint: közegellenállás szerepe a triatlonon belül a víznél a legnagyobb, úszógumi nem segítség, a futásnál jelentős,( kocogásnál elhnyagolható, ), biciklinél drámai. Valamint az emelkedés jár hasonló hatással.(Futásnál lefelé is!)

NE keverjük már össze a kisintenzitású, épp-csak-fogyni-szeretnék edzést (28 perc per Sziget) egy intervallumos, másfél órás fingatással!(Utóbbi esetben izomláz, fáradtság, eléhezés, stb, minden játszik.Nem is "illik" naponta csinálni.Éhgyomorra nem megy, kipihenetlenül pedig nem ér semmit.Pont, mint a gyúrás, edzés edzés, csak másra.)

Más.Yoda, oh mester, a lényeget látod!
Armstrong meg akkor is király, ha doppingolt.Pantani szintén.Csak én ott ragadok a TV előtt, és nézem. Idén, ha így lesz, esetleg görgőről(?!).
n.

neptancos Creative Commons License 2000.02.27 0 0 295
A valóban izmos táncoslányok meg szilvapálinkát és zsíros-hagymás kenyeret. Fogyásról pedig szót se ejtenek.Minek?
n.
Előzmény: zsiragy (274)
neptancos Creative Commons License 2000.02.27 0 0 294
Rob!
_éhgyomorra_
Erről már volt szó: valódi edzést éhgyomorra, különösen állóképességit, kész óngyilok.Többit monty (is) leírta már.(árokpart, stb)
n.
Előzmény: Robzon (267)
yodamastah Creative Commons License 2000.02.26 0 0 293
Miamano!

Dehogy lett ertelmetlennek titulalva :) Monty mastah csak arra probal ravilagitani hogy a reggeli ehgyomorra edzes nem sokszorozza meg a hatekonysagot. Nehogy abbahagyd emiatt az eddzeseket. Egyebkent en ennek ellenere is reggel fogok tobbnyire edzeni, mivel fantasztikus kozerzetet ad, es kicsit jobb csipa ellen mint fel liter kave :) Amugy a fittseghez es jo alakhoz ugy velem az eleted resze kell hogy maradjon a napi eddzes.

Monty:

Bocsi regebbi irasaidban latom hogy egyaltalan nem tuti hogy beindul a zsiregetes 20-25 perc mulva annak ellenere hogy mindent jol csinal az illeto. Remelem azonban hogy kello eddzettseggel ez barkinel elerheto :)

Egyebkent egyre inkabb azt veszem eszre hogy kb 25-30 perc utan szinte megy magatol az edzes. Ma is kb 50. percben csak azert alltam le mivel talalkam volt valakivel es nem akartam elkesni :) Ugy ereztem meg fel ora siman menne. Egyebkent pedalfreki az hogy szamitando? 360 fordulat = 1 egyseg, es ebbol kell 100+? Masik kerdes: elehezes. Hogy is van ez akkor? Elfogy a szenhidrat keszlet ami a zsiregeteshez szukseges, emiatt elszall minden erom? egyszer mindenkepp kiprobalom :)
Ha eleg jol eddzett leszek hosszabb lelegzetvitelu edzes kozben (monjuk 1.5 ora +) alatt mit erdemes enni/inni hasonlok elkerulesere?

Multkor neztem bicajversenyt. reggel11kor tv bekapcs. Armstrong teker. Neztem ugy 10 percig, aztan kikapcs. delutan 4kor visszakapcs, Armstrong meg mindig teker. Azert ez BRUTALIS :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!