Keresés

Részletes keresés

csampilampi Creative Commons License 2010.10.08 0 0 2117
Szia szabolcshentes!!

Farkasbi kollégám tökéletesen leírta. Igaz én csak 2 hétig tartom sóban, majd egy 2 hétig pácolom. Sózni sima sóval+ pácsóval szoktam, majd kicsit borsos, köményes, fokhagymás lébe pácolom.
farkasbi Creative Commons License 2010.10.08 0 0 2116

Igaz a kérdés nem nekem szól de szívesen válaszolok rá hátha tudok segíteni.

A sózás időtartama nagyban függ a lapocka méretétől. Átlagos 130-160 kg disznóét én általában 4-5 hétig szoktam sóban hagyni. A vágás napján sóval bedörzsölöm magd 1 hétig álni hagyom hogy levet eresszen, utábba 10 liter víz 1-2 kg sós levet csinálok azt ráöntöm. Én annyi levet szoktam csinálni hogy ellepje. Igy nem kell forgatni csak néha megmozgatni. 4 hét után a füstölés időpontja elött 3 nappal veszem ki a léből. Kézmeleg vizben lemsom majd 1 napra hideg vizben van. Utánna 1 napig csöpög és úgy meg a füstre.

De ha gondolod a sós lé helyet csinálhatsz rá fűszeres páclevet csak azt elötte fel kell főzni és hidegn kell ráönteni. 

Előzmény: szabolcshentes (2115)
szabolcshentes Creative Commons License 2010.10.08 0 0 2115
Üdv csampilampi lenne egy kérdésem parasztlapockát szeretnék csinálni.Meddig kell álnia a sóban és milyen időközönként kell forgatni.
zsolesz88 Creative Commons License 2010.10.06 0 0 2114
Sziasztok! Képet holnap tudok felrakni, mert holnap lesz otthon a fényképező!
csampilampi Creative Commons License 2010.10.06 0 0 2113
Üdv!!

A 13-mas fehérről tudnál képet felrakni? Köszíí :)
szabolcshentes Creative Commons License 2010.10.06 0 0 2112
zsoles88 engem érdekelne egy 15-ös egyenes pemgéjű
farkasbi Creative Commons License 2010.10.06 0 0 2111
Fényképek a késekről!?
Előzmény: zsolesz88 (2110)
zsolesz88 Creative Commons License 2010.10.06 0 0 2110
Sziasztok!
Vannak új Dick késeim eladók!
8 db Dick zöld nyelű, 15 cm-es egyenes pengéjű 2500 ft/db.
2 db Dick kék nyelű, 21cm-es szeletelő 3800 ft/db.
3 db Dick fehér nyelű 21 cm-es szeletelő 3800 ft/db.
2 db Dick fehér nyelű 13 cm-es egyenes pengéjű kés 2300 ft/db.
Tel.:06309752638
Hétköznap 15 óra után hívjatok, hétvégén bármikor.
Postán is tudom küldeni.
petitkata Creative Commons License 2010.10.05 0 0 2109
Sziasztok!
Tudom, hogy ez disznóvágás topik (végigolvastam, kigyönyörködtem magam, meg is jött a kedvem egy jó disznóölésre, hajnali négykor kis kiolvadt zsírú száraz házikolbásszal vigasztaltam meg magam), de mivel a hentesek itt vannak, mégiscsak itt kérdezem meg: van itt valaki Budapest környékéről vagy Fejér megyéből, aki rendszeresen vág kecskét, birkát, marhát, bármit, ami nem disznó? Nem öletni szeretnék, hanem leeső részek, selejtek, gyomrok, fej stb érdekelnének akár nagyobb tételben is (áldjameganagyonmagasságos azt, aki feltalálta a fagyasztóládát). Nem magamnak (bár józanparaszti ésszel a jószág legtöbb része igenis elfogyasztható, a mániás csirkemellevőktől falnak megyek, aki meg a pulykát nevezte ki egészségforrásnak megnézhetné, mennyi antibiotikum kell ahhoz, hogy egyáltalán megérje a 3-4 hetes kort a mai modern elterjed pulykafajta) hanem "ölebeimnek" (német dogok :)).
Ha valaki privátban írna, kérem ne az itteni mail címemen tegye, mert azt ritkán látogatom, hanem az info@madzagfalvi.hu címre írjon.
Nagyon köszönöm, további dolgos szezont kívánok!
Kata
szabolcshentes Creative Commons License 2010.10.04 0 0 2108

köszönöm a tanácsokat megfogadom.hétvégén szombaton vágok majd teszek fel pár képet ha nem sértek meg senkit kb 120-asok

 

:)látenshentes Creative Commons License 2010.10.04 0 0 2107
hello srácok!
ma este vagy holnap kőzszemlére teszem csampi kolega segitségével az ezkőztárambol 1 részletet,ha valakit érdekel várom szeretettel:)!itt
várom a kérdéseket,kritikákat!
szépnapot.
:)látenshentes Creative Commons License 2010.10.04 0 0 2106
hajrá farkasbi!:)
én szoritok neked!
Előzmény: farkasbi (2101)
csampilampi Creative Commons License 2010.10.03 0 0 2105
EZ IS OLYAN SZAKMA MINT MINDEN MÁS. CSAK AZ ALAPOKAT TANULOD MEG A SULIBAN!!!!!!
SOK GYAKORLÁS KELL HOZZÁ, HOGY TELJESEN ELSAJÁTÍTSD.
A FÜSTÖLÉST IS ÉS A CSONTOZÁST IS SŐT MINDENT, NEM LEHET LEÍRNI HOGYAN KELL CSINÁLNI.
EZT LÁTNI KELL GYAKORLATBAN. AJÁNLOM A KOLLÉGÁNAK, HOGY GYAKOROLJA, MENJEN EL IDŐSEBB, TAPASZTALTABB EMBEREKHEZ ÉS LASSAN BELE FOG JÖNNI.
Trucido Creative Commons License 2010.10.03 0 0 2104
A füstölés az a témakör amibe szóba nem lehet tanácsot adni.Szerintem tapasztalat alapján az évek során majd rájössz.Ehhez tudni kéne milyen a füstölő,mit füstülsz ,mivel.1 példa,hentes mester az illető,de olyan szépen elbaszta a 130 szál szalámimat 10éve kb,hogy azota én csinálom,még egyszer se volt hiba.De azota már másnak is sikerült szart csinálnia,megsütötte az egész terméket.Esetleg helybeli öreg emberektől próbálj tanácsot kérni,személyesen,talán van aki meg is tudja mutatni,mert azaz igazi nem a szakkönyv hanem a tapasztalat és a látottak.
Előzmény: szabolcshentes (2102)
csampilampi Creative Commons License 2010.10.03 0 0 2103
Üdvözletem!!

A telszámom legyen nyilvános: 06 30 611 2444
Erre a gyorstalpalóra annyit válaszolok, hogy igen sajna ez van. Ez ugye felnőtt embereknek indul, és valamilyen szinten azoknak, akik már benne vannak rég óta, de papírjuk még nincs róla.
Tehát egy 14 éves pályaválasztó semmi képpen ne kezdjen ilyenbe bele.
szabolcshentes Creative Commons License 2010.10.03 0 0 2102

Tiszteletem mindenkinek még új vagyok itt én most végeztem el egy okj-és bolti hentes tanfojamot de már régóta vágok háznál is otthon is füstölésben nem vagyok jártas úgyhogy ha valaki tudna nekem segíteni nagyon megköszönném.

farkasbi Creative Commons License 2010.10.03 0 0 2101

Tisztelt Láteshentes!

 

Teljes mértékben igazad van. Sajnos hiába reklámozták be ezt a jogszabályváltozást mindenen könnyitett de a húsíparon nem.

Sokat gondolkozok az egészen de ennek csak ugy van értelme hogy ha megcsinálnám a vágópontot és a húsboltot is. Jelenleg ott tartok hogy várni kell hogy a választások lemenjenek és megnézhesssek egy bezárt hatósági vágóhidat hátha olcsón meg lehet majd venni.

 

 

Előzmény: :)látenshentes (2100)
:)látenshentes Creative Commons License 2010.10.03 0 0 2100
kedves farkasbi!
teljes mértékben jol mondod,h nem ugyanaz a kistermelői reg és az őstermelői
anyagi vonzataik:kis t regisztrácio (felénk) 15000
őstermelői 2000 !
viszont az állományrol se feledkezzünk meg!mielőtt valaki kiváltaná az őstermelőit ilyen célra rendelkeznie kell 1 bizonyos számu sertés állománnyal!de ha nincs is állomány vásárolhat is csak legalább 3 honapig tartani kell az állatot!
számolgattam naggyjábol a vágatás éves kőltsége heti 1 darabra +uti kőltség+hütőkocsi bérlet(gondolom nem sokunknak van hütőkocsija)
mondjuk a vágorol ki is szálitják házhoz!de nem olcson:)
ez csak 4 ut
ja nálunk a vágo 75 per kg dolgozik és csak 1q sertéssel számoltam
éves szinten kb750-800 eft
kibaszottul nem kevés
Előzmény: farkasbi (2098)
Trucido Creative Commons License 2010.10.03 0 0 2099
Igaz rohanó világban élünk,de ennyire?Egy szakmát 2 honp alatt ellehet sajátitani az már csúcs.Én a husipari tanulmányaimat 20 évvel ezelőtt végeztem szakközépiskolai szinten.ami 3 évet jelentett.1hét elmélet,1 hét gyakorlat+5 hét nyárigyakorlat.Azota is fő állású hentes vagyok.Én még gyakorlatba tanultam sertés marha vágást,csontozást,feldolgozást,töltést,béltisztitást-szétszedést,pácolást...Csak arra lennék kiváncsi hogy 5 hét alatt mit lehet meg tanulni...?A kereskedelmi hentes is 3 évig tanulta a szakmáját..NEM KÖTÖZKÖDNI AKAROK csak furcsálom!Egyáltalán van még szükség erre a szakmára?Több hentes ismerösöm van aki már régen nem saját szakmájában dolgozik,és nem saját hibéjából.Lassan már élő vágóállat sincs,se megfelelő üzem vágóhid ahol lehetöség lenne dólgozni.Csak olyan állatok akik hozzá nem értő rendeleteket,szigoritásokat hoznak.Túl lihegve az élelmiszeripari törvényeket.Én is csináltam,csinálom házi vágást feldolgozást,haztái bérvágást.A helyi hatoság is tud róla,csak marha VP legyen...Hivatalossátenni az otthoni kis tevékenykedéseinket meg nem éri meg,tulsok az anyagi vonzata,ami nem biztos hogy meg térül.
farkasbi Creative Commons License 2010.10.02 0 0 2098

Tisztelt Mindenki!

 

Szerdán voltam a körzeti hatósági állatorvosnál hogy öncsünk tiszta vizet a pohárba a házi disznóvágás és az otthoni kolbásztöltéssel kapcsolatban.

 

A jelnlegi szabályozás szerint kistermelői regisztárció után / a kismetermelői regisztráció nem egyenlő az östermelői igazolvánnyal / lehetősége van arra hogy a sertést egy hivatalos vágohídon bérben levágathatja ott állataorvos bevizsgálása után a hazaviheti. Otthon egy arra alkalmas és engedélyezett helységben heti 50 kg ig készítményeket állíthat elő és azt értékesítheti légvonalban 40 km körzetben végfelkasználoknak.

 

Ahhoz hogy a heti 50 kg tul lehessen lépni kell csinálni egy húsboltot ahol egy külön helységben heti 500 kg készítményt lehet gyártani. De a bérvágás magad.

 

A bérvágást ugy lehet kikerülni hogy csinálni kell egy vágó pontot mely egy olyan vágóhíd mely vágási kapacitása sertés birka kecske összesen napi 15 db vagy 4 db marha. Valamint a vágási technológia valamiven eltérhet a nagyüzemitől.

Dióhélyban ennyi.

 

Tisztelt Cshampilampi kérlek írd meg az alábbi email címre a telefonszámodat mert szeretnék veled a hentesképzésről beszélni.

farkasbi@freemail.hu.

 

Üdv Balázs.

 

 

 

 

Csülkös Pantani Creative Commons License 2010.10.02 0 0 2097
hátha nem volt még:

disznóölés szavakban



Félnégy, klozet, mosdó, tea, mikádó, gumicsizma, kutya, kapunyitás, térvilágítás, haverok.


Malac, ezbazmegdekurvanagy, nemjönki, vigyázzonnanmajdén, holakötél, öntsdlevízzel, holakábító, mostszúrjad, addatálat, mégegyet, navégre.


Palack, perzselő, kapa, lapát, Pepe, tegyükfelarácsra, kurvanehézbazmeg, jöhetavíz, holakefe, majdénkaparom, elégfehérJózsikám, ittafüle.


Akkorigyunkegyet, megmégegyet, hasítodvagymajdén, holabárd, holafűrész, holamalac, belit kimossátok, nincsazapénz, kutyáké.


Akkoregészség, miezszilva, barackbazmeg, egészség.


Készavér, üljetekmárle, neállvaegyünk, ittakenyér.


Sonkamarad, lapockaszalámiba, nemdaráljuk, késselvágjuk, ilyetseláttammég, karajmarad, többikolbász, majdéndarálok, tokaszalonna abálóba, jóélesezakés, látomazujjadon, kötözdbebazmeg, egészség.


Miez, lócomb, minek, szaláminak, oszteztígyhogy, megfőzzük, micsoda, netörőggyvele, lapockafelitis, cukorminek, kellbele, nabazmeg.


Sütödazsírt, majdén, Lacisüsse, ittafakanál, Lacikámpirosra, netanítsálbazmeg, jóvanna, nemkellbeletej, tepertőtsüssél, nemtejbegrízez, többithurkába, áztasdbealbelet, másikfélétis, majdéngyúromakolbászt, egészség.


Miez, hurkatöltő, ilyetseláttammég, kölcsönbevan, ipari, aztlátom,
keményrehagymenjen, miez, lóbélteddle.


Borsmerrevan, nemkellbele, hogyhogy, mert nem, hátakkor, erőspaprika, zsemlyeminek, tüdőshurkába, ilyetseláttammég, namostlátol, egészség.


Sajtotmajdén, holaringa, micsoda, kétnyelűkés, jaez, borsotebbese, nabazmeg.


Kolbásztkarikába, vagyszálba, szálba, szalonnátebbesózzad, kolozsváritebbe, sonkátmajdén, szedjétekkiazabálót.


Holareceháj, hátezmi, cigánka, ilyetseláttammég, pedigjó, majdmeglátjuk, egészség.


Májashurka, véreshurka, tüdőshurka, svábhurkába pirítottzsemlét, nabazmeg, vastagbélbe, hogynézmánezki, netörőggyvele.


Fiúk, készapecsenye, csapassunkmárelőttebarackot, holakenyér, ittasavanyú, egykisbort, pogácsát, mikorleszkészakáposzta, rétesislesz, nabazmeg, bangladesbenmegéheznek, eriggyémá.


Zsírtabödönbe, kolbásztrúdra, hurkátkaréjba, sajtra téglákat, kiszúrkáltad, ezittenmegyfüstre, ezmegysózóba, miezalé, sonkapác, nemsózódelőtte, bennevanasó, készvagyunkemberek, egészségünkre.


Asztalhozemberek, holavécé, igyunkmárelőttekicsit, orjaleves, toroskáposzta, pecsenye, kishurkakiskolbász, almásrétes, kidurranokbazmeg, énis, csapassunkegykisbort.


Kóstolótnehogyitthagyd, hagyadmámiez, leszakadafüle, köszmégegyszer.


Aztán laza tizenkétórás epegörcs.
mormogi76 Creative Commons License 2010.10.02 0 0 2096
Nekem az a gondom a tanfolyammal, hogy hét közbe van. Az őstermelői nem gond ki lehet váltani . Jeleztem csampilampi kartásnak hogy hétvégén is próbáljanak indítani szerintem több jelentkező volna még távolabbról is nem csak a környékről. Forrázás nálunk sem divat az alföldön csak a sütésre szánt malackát szoktuk
Boarhunter Creative Commons License 2010.10.02 0 0 2095
Itthon mi is perzseltünk csak, mióta az eszemet tudom. De elvetődtem sváb vidékekre ahol először forráznak, utána "sütik" szép feketére a disznót. El kell ismernem, hogy sokkal jobban kiszedi a szőrt mint a sima perzselés. Hátránya, hogy amíg perzselni akár egyedül is lehet, a forrázás minimum kétemberes meló komoly hardware igénnyel.
Egy cimbora mesélte, hogy mangát vágott egy német megrendelőnek, oszt a dajcs hozott valami port amitől minimális nedvesítésre szépen ledobta a szőrt a kucó...
Előzmény: zsandár (2093)
csampilampi Creative Commons License 2010.10.01 0 0 2094
ŐSTERMELŐI KIVÁLTHATÓ: 2000 PENGŐ.
A TÁVOLSÁG AZ NECCESEBB VALAHOGY.
Előzmény: Törölt nick (2091)
zsandár Creative Commons License 2010.10.01 0 0 2093
Nem vagyok hentes de mindenféle növényevő állattal kibírok:-)).
Mi még soha nem forráztunk és nem is fogunk.
Még a szilveszteri kismalacot is megperzseltem -jó boros fejjel-és nem szakadt meg a bőre sok helyen , igaz, hogy nem 3 csak 2 kímélő sorral volt perzselve.
Azért akárhogy is nézzük , szerintem a perzselés sokkal higiénikusabb , mint a forrázás , minden baktériumot elpusztít.
Mifelénk az a szokás , hogy 3 sorral perzselünk és a lábujjak köze még be is van vágva úgy húzzuk le a patáról a körmöt ,füle közepe jó mélyen kivágva, túrókarima levágva.
Előzmény: macellarius (2083)
zsandár Creative Commons License 2010.10.01 0 0 2092
KÉPEKET!!!! :-)))))
Boarhunter Creative Commons License 2010.10.01 0 0 2090
Én CSAK főzök...
Előzmény: mind 1 (2089)
mind 1 Creative Commons License 2010.10.01 0 0 2089
Bocs!!!

Csak 1 kérdés!!!!!!!!!!!

Ti is főztök???(már nagyban gondolom kb 20/fő től felfele )

itt ezt természetesnek veszik az emberek!!(értesz a húshoz??? akkor tudsz

főzni is)pörköltek,gulyás,tokányok + ami üstben is elkészíthető???


Azt el kell mondanom .....nehezen mondok nemet a kérésre legyen az

falunap vagy akár szülinap!!!!!

csak témának szántam még így a szezon előtt................
mind 1 Creative Commons License 2010.10.01 0 0 2088
Üdv!!!!!!!!!!!!

Érdeklődtem én is........

ha elviszed a cocát szúrják, pörzsölik ,hasítják,viheted!

Ez kb.:7000ft erre fele (persze ehhez kell 1 maszek vágóhíd a környéken)

a többi nem részletezem ha kb 2-öt vágatsz 1 héten.......... ott stb....


email címem nyilvános ha van még kérdésed

Üdv.:Robi
Előzmény: :)látenshentes (2085)
csampilampi Creative Commons License 2010.09.30 0 0 2087
ÜDV!!

AKKOR ÍROM A KÉPZÉS RÉSZLETEIT:
- JÁSZAPÁTIN LESZ.
- JELENTKEZNI LEHET NÁLAM, VAGY A FELNŐTTKÉPZÉS VEZETŐJÉNÉL. CÍME: mifkv@freemail.hu ( DE JOBB LENNE HA NEKEM SZÓLNA AKIT ÉRDEKEL)
- A KÉPZÉS 5 HÉT IDŐTARTAM. ( 15 TANÍTÁSI NAP DÉLUTÁNONKÉNT )
- ŐSTERMELŐI IGAZOLVÁNY KELL HOZZÁ
- A KÉPZÉS TELJESEN INGYENES!!!!!!!!!!!
- GYAKORLATI KÉPZÉS ITT HELYBEN.
- 2 SZAKMÁT AD. ( BOLTI HENTES ÉS CSONTOZÓ ) AZAZ A RÉGI HENTES ÉS MÉSZÁROS VAN SZÉTBONTVA MODULOKRA.
- OKJ-S BIZONYÍTVÁNY

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!