ez 1 3q kőrüli kanlott sertés volt villával kábitottam mert nem volt segitségem és majdnem rá is b.. tam mert a selytettnél sokkal vastagabb volt a páncélja! a dolgot még az is bonyolitotta, 1 futon kellett szurni szoval a villa nem ment elég méllyre és igy félkábán harcoltam vele amig nem tudtam átnyomni teljesen a villát. de végülis a vérnyomáscsőkkentés viszonylag simán ment:)
hello a sertés 3q kőrüli kanlott volt és villával kábitottam mert nem volt segitségem 1ébként pisztolyal szoktam:) ebben az esetben majdnem +szivtam mert a vártnál joval vastagabb volt a páncélja és a villát nem tudtam kellőképp beletolni tehát félig éberen 1 futon vergődtünk de szerencsére aztán sikerült teljesen áttolni a villát a páncélján és a vérnyomáscsőkkentés viszonylag simán ment:)
sajnos a csabai fesztivált nem kell bemutatni mert én is csabai vok. amiota létezik mindig kint voltam és dolgoztam de mostanság jo pár éve csak 1 rakat fos(paraszthináztatás) viszont a régi az"eredeti" az jo volt,az még a kulturával foglalkozott! ez a mostani ez ...... amiota a barom védnőke eledtta a jogot valami csilliárdos zsidonak azota a csak a stex ről szol és hogy minnél szarabb alapanyagokbol álitsák elő a "termékeket"
Farkasbi! én is teszek a kolbászba borst! nem is keveset he-he:) és nem az eredeti csabai receptet használom hanem saját magam kidolgozta szisztémával!azért nem irtam,h recepttel mert sajnos nagyon nehéz eggyenletes minőségü alapanyagot beszerezni ezért a recept sztem nem állja meg a hejét sajnos
Én még nem voltam de nem is megyek, sejtettem, hogy olyan lesz, mint amit leírtál. Nemrég fogyott el a házi szalámink-kolbászunk és a feleségem vett a sparban egy fél szál csabai lángolt kolbászt, mely akciósan került 1800 ft/kg ba. Már ezt is el tudják baszni.Ehetetlenül szar,mócsingos stb volt.Megnéztem a papírját kb 15 összetevő, köztük FESTÉK, stb !!
Én tavaly voltam a csabai kolbászfesztiválon. Öszintén megmondva egy alkalomnak elment így elmondhatom hogy voltam versenyezni a híres békéscsabai kolbászfesztiválom.
De ennyi. Szerintem az már nem a versenyről szól. Hanem a presztizsről és a látszatról.
Igazából nem vártam azt hogy nyerjek hiszen tudva illik hogy én Somogy megyéből mentem versenyezni a csabai kolbász hazájába. Gondolom tudod hogy a csabai kolbász sok köménnyel készül bors nélkül és a zsüri a csabai kolbász ízvilágát várja el.
Mig somogyban raknak borsot is a kolbászba.
A melletünk lévő asztalnál egy helyi nagyvállalkozó volt akinek az emberei szakácsruhába gumikesztűben dobálva kiabálva az asztalra csapkodva keverték a kolvászt és kabáltk hogy ez a nyertes. Megkostolhattuk és finiman fogalmazva ehetetlen volt. Ennek ellenére kölöndíjas lett.
Öszintén megmondva ha van lehetőséged mennyél el, hogy el tudd mondai hogy voltál ott.
Egy jó tanács vigyél magaddal egy csomag belet mert amit adnak az nem elég.
Szerkesztés-kép-nyújtás/döntés- vedd kb. 40%- ra a 100%-ot /függőlegesen és vízszintesen is /aztán már megy is. Szerintem túl nagyok a képeid. Jöhetnek a disznóvágós képek:-))
Ha már felfújás. Erről én is hallottam, de nem próbáltam.
Viszont a kínaiak, vietnámiak nagyon szeretik a forrázott kecskét. Csinálta már valaki? Egyszer próbáltam, két órán át vakartam a kínaival, de megfogadtam, másnak soha többet. Viszont kíváncsi vagyok milyen az íze, úgyhogy lehet, hogy egy gidával kipróbáljuk. Ha valaki esetleg próbálta már...
Kép tallózás, feltölt, ha nem írja ki, hogy túl nagy a méret, akkor beszúr.
navégre:-) hello mindenki! már régota ittvagyok csak állandoan ledobott az index bejelentkezéskor de ennek vége!he-he:) 1ébként Békésmegyét erősitem sertésriogatás terén. tavajrol idáig ősszegyúlt 1 pár kép ugyhogy megprobálom főltenni őket!
Előbb elfelejtettem. Most vágtam ma 2 kecskét, amik jó öregek voltak. Itt nálunk lettek vágva és nem lettek itatva, mivel hozták futón és már vágva is lett. Komolyan gondolkoztam a kompresszoron!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ( annyi volt a bibi, hogy el van pakolva a garázs mélyére ) Olyan szinten rájuk volt tapadva a bőr, mint ha hegesztést kellett volna késsel vágnom. De nagy nehezen le lett fejtve a bőrük. :)
Az én véleményem szerint a daráló tárcsáit és kését síkköszörüléssel lehet a legjobban megélezni!Én így csinálom nagyon régóta magamnak és nagyon sok embernek.Télen 10esével szokták hozni az emberek síkköszörültetni a tárcsákat és késeket (forgácsoló a szakmám) és még sosem volt rá panasz.Tökéletes megoldás minden szempontból! :-)
Lassan elkezdődik az idei disznóvágási szezon, és a forúm is feléled.
Végig olvasva az eddigi hozzászolásokat sajnálattal tapasztaltam hogy idetévedt egy újabb "marha" aki csak húst hentesnél látott és a csirkére is azt hiszi hogy zacskóban születtet. Igen tisztelt kollégék már megmonták a véleményüket neki de egy frappáns szöveggel szeretnék bucsúzni tőle: Hentes vagyok nacskát és Kutyát nem vágok DE MARHÁT IGEN, UGYHOGY ŐT INGYEN IS BEVÁLLALLOM!
A köszörülésre visszatérve nekem a késeknél a vizeskő majd a polírkorongon pasztávan történő köszörülés a nyerő. Akkor jó a kezemről a szőrt leviszi.
A bárdokat furógépbe fogható legfinomabb csiszolópapiros koronggal szoktam élezni majd polírkoronggal kipolírozom.
Számomra ezek a tökéletes módszerek.
Kérdeznék tőletek kedves kollégék hogy a húsdaráló kést és a tárcsát hogyan szoktátok élezni? Én több megoldási is probáltam de nem találtam meg mér a tökéletes módszert.
Na, akkor ezt a következő birkavágásnál kipróbálom.Remélem elég lesz a nagyméretű kerékpárpumpám /9 bar-ig van kalibrálva, de tovább is megy a mutató , a versenybiciklimet kb. 10 barra szoktam vele nyomni/. Gyakorlatban hogy nézett ez ki?Gondolom vágtak a lábaszára bőrénél egy kis lyukat, be a kompresszor ,lefojtották és adj neki, vagy hogy???
Én a Discovery-n láttam a piszkos munkákban,hogy nyúzás előtt felfújták a marhát kompresszorral és nagyon könnyen lejött utána a bőr az állatról! :-)Szóval működhet/működik a dolog valóban :-)
Egy régi cikkben olvastam, hogy a birka lábát megvágták és még akkor nádat dugtak a vágásba és felfújták mint egy lufit. :)
Azt vallom, hogy teljesen felesleges felfújni. A jószágot vágás előtt pár órával meg kell itatni, hogy ne legyen teljesen kiapadva, kiszáradva. Kicsit furán hangzik , de komolyan így van. Lovat, marhát, birkát vágás előtt pár órával jól megszoktunk itatni, és sokkal könnyebben jön le a bőr.
Működni működhet. A nyulat is szokták így nyúzni akik nem értenek hozzá, mondjuk azt nem kompresszorral csak pumpával. Elválasztja a hártyákat. Disznónál, ahol el kell dönteni, hogy a szalonna a bőrön vagy a testen maradjon, nem működik.
Ha már a nyúzásnál vagyunk... Némiképp eltérve a disznóvágástól, de végül is rokon téma. Na, kérem, mindig magam szoktam nyúzni , bontani, darabolni a birkát .Természetesen nem olyan gyorsan , mint egy szakember , de azért szép komótosan mindig sikerül, közben iszogatok is , komázunk a gazdával , szájtátiakkal stb. .A múltkori birkanyúzásnál mondta egy fogadatlan prókátor, hogy szokták úgy nyúzni a birkát, hogy a lába bőrét megkezdik , kompresszorral levegőt fújatnak alá és villámgyorsan megvan a nyúzás .
Ez igaz lehet, vagy hasonló urban legend , mint a perzseléskor felrobbanó disznó, melynek sonkáit a szomszéd ház tetejéről szedtek össze / amit előzőleg gázzal kábítottak el/ vagy van valóságalapja....
Videón láttam, hogy külföldön perzselték a marhát. Azt hiszem a you tube-on. Itthon tuti, hogy nyúzzák. Gépi nyúzás pillanatok alatt meg van. Kézzel előfejt, ráakaszt és lehúzza a gép.