Ha már felfújás. Erről én is hallottam, de nem próbáltam.
Viszont a kínaiak, vietnámiak nagyon szeretik a forrázott kecskét. Csinálta már valaki? Egyszer próbáltam, két órán át vakartam a kínaival, de megfogadtam, másnak soha többet. Viszont kíváncsi vagyok milyen az íze, úgyhogy lehet, hogy egy gidával kipróbáljuk. Ha valaki esetleg próbálta már...
Kép tallózás, feltölt, ha nem írja ki, hogy túl nagy a méret, akkor beszúr.
navégre:-) hello mindenki! már régota ittvagyok csak állandoan ledobott az index bejelentkezéskor de ennek vége!he-he:) 1ébként Békésmegyét erősitem sertésriogatás terén. tavajrol idáig ősszegyúlt 1 pár kép ugyhogy megprobálom főltenni őket!
Előbb elfelejtettem. Most vágtam ma 2 kecskét, amik jó öregek voltak. Itt nálunk lettek vágva és nem lettek itatva, mivel hozták futón és már vágva is lett. Komolyan gondolkoztam a kompresszoron!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ( annyi volt a bibi, hogy el van pakolva a garázs mélyére ) Olyan szinten rájuk volt tapadva a bőr, mint ha hegesztést kellett volna késsel vágnom. De nagy nehezen le lett fejtve a bőrük. :)
Az én véleményem szerint a daráló tárcsáit és kését síkköszörüléssel lehet a legjobban megélezni!Én így csinálom nagyon régóta magamnak és nagyon sok embernek.Télen 10esével szokták hozni az emberek síkköszörültetni a tárcsákat és késeket (forgácsoló a szakmám) és még sosem volt rá panasz.Tökéletes megoldás minden szempontból! :-)
Lassan elkezdődik az idei disznóvágási szezon, és a forúm is feléled.
Végig olvasva az eddigi hozzászolásokat sajnálattal tapasztaltam hogy idetévedt egy újabb "marha" aki csak húst hentesnél látott és a csirkére is azt hiszi hogy zacskóban születtet. Igen tisztelt kollégék már megmonták a véleményüket neki de egy frappáns szöveggel szeretnék bucsúzni tőle: Hentes vagyok nacskát és Kutyát nem vágok DE MARHÁT IGEN, UGYHOGY ŐT INGYEN IS BEVÁLLALLOM!
A köszörülésre visszatérve nekem a késeknél a vizeskő majd a polírkorongon pasztávan történő köszörülés a nyerő. Akkor jó a kezemről a szőrt leviszi.
A bárdokat furógépbe fogható legfinomabb csiszolópapiros koronggal szoktam élezni majd polírkoronggal kipolírozom.
Számomra ezek a tökéletes módszerek.
Kérdeznék tőletek kedves kollégék hogy a húsdaráló kést és a tárcsát hogyan szoktátok élezni? Én több megoldási is probáltam de nem találtam meg mér a tökéletes módszert.
Na, akkor ezt a következő birkavágásnál kipróbálom.Remélem elég lesz a nagyméretű kerékpárpumpám /9 bar-ig van kalibrálva, de tovább is megy a mutató , a versenybiciklimet kb. 10 barra szoktam vele nyomni/. Gyakorlatban hogy nézett ez ki?Gondolom vágtak a lábaszára bőrénél egy kis lyukat, be a kompresszor ,lefojtották és adj neki, vagy hogy???
Én a Discovery-n láttam a piszkos munkákban,hogy nyúzás előtt felfújták a marhát kompresszorral és nagyon könnyen lejött utána a bőr az állatról! :-)Szóval működhet/működik a dolog valóban :-)
Egy régi cikkben olvastam, hogy a birka lábát megvágták és még akkor nádat dugtak a vágásba és felfújták mint egy lufit. :)
Azt vallom, hogy teljesen felesleges felfújni. A jószágot vágás előtt pár órával meg kell itatni, hogy ne legyen teljesen kiapadva, kiszáradva. Kicsit furán hangzik , de komolyan így van. Lovat, marhát, birkát vágás előtt pár órával jól megszoktunk itatni, és sokkal könnyebben jön le a bőr.
Működni működhet. A nyulat is szokták így nyúzni akik nem értenek hozzá, mondjuk azt nem kompresszorral csak pumpával. Elválasztja a hártyákat. Disznónál, ahol el kell dönteni, hogy a szalonna a bőrön vagy a testen maradjon, nem működik.
Ha már a nyúzásnál vagyunk... Némiképp eltérve a disznóvágástól, de végül is rokon téma. Na, kérem, mindig magam szoktam nyúzni , bontani, darabolni a birkát .Természetesen nem olyan gyorsan , mint egy szakember , de azért szép komótosan mindig sikerül, közben iszogatok is , komázunk a gazdával , szájtátiakkal stb. .A múltkori birkanyúzásnál mondta egy fogadatlan prókátor, hogy szokták úgy nyúzni a birkát, hogy a lába bőrét megkezdik , kompresszorral levegőt fújatnak alá és villámgyorsan megvan a nyúzás .
Ez igaz lehet, vagy hasonló urban legend , mint a perzseléskor felrobbanó disznó, melynek sonkáit a szomszéd ház tetejéről szedtek össze / amit előzőleg gázzal kábítottak el/ vagy van valóságalapja....
Videón láttam, hogy külföldön perzselték a marhát. Azt hiszem a you tube-on. Itthon tuti, hogy nyúzzák. Gépi nyúzás pillanatok alatt meg van. Kézzel előfejt, ráakaszt és lehúzza a gép.
Nem "kitűnő ízt ad" csupán, kitűnő belőle a pörkölt. Egy ismerősöm valamelyik zalai vadászatáról egy tucat szarvaslábbal tért haza. Valahogy rávette a hentes cimboráját, hogy perzselje meg őket, darabolja fel oszt nosza pörkűtt... A kanál megállt benne, de a hentes azóta az udvarba sem engedi be a szarvaslábakat, annyit szenvedett vele.
Folytatván.Olyanról azonban nincs tudomásom, hogy az egész marhát perzselnék, sokkal több időt venne igénybe, mint a nyúzás, tönkremenne a bőr,meg semmi értelme nem lenne , mert tepertőt nem lehet marhából készíteni. Továbbgondolván, még lehet, hogy fel is robbanna a marha gyomra.A kérődzőknek nagyon gyorsan felfúvódik a gyomra a vágás után..
Én még soha nem hallottam arról, hogy perzselve lenne.Egyébként mi is ilyen traktor emelős megoldással szoktuk nyúzni a marhát. Hiába leleményes a mi népünk:-)))
lenne eg keresztkerdesem. amikor a marhat vagjak, azt nyuzni szoktak, vagy ott is van neha hasonlo eljaras mint a porzsoles? gondolom ez fugghet a bor felhasznalasatol.
„Tisztelt”!!! Vagdullah,X-Y. Én be vallom ,nem volt még rá konkrét igény, nem csináltam .Ha ilyen húsokra lenne szükséglete,ami itt magyr országon regionálisan „általában” kuriózumnak számít.Talán első sorban más országban,egyébb nemzeti kultúráknál próbálkozzon!,Interneten keresztűl elég sokminden bonyolítható,erre is találhat megoldást,vagy aki megoldaná problémáját.Egyébként ön egy igazi gasztro innyenc lehet, vagy nem? Írhatna magáról egy pár sort,testi-lelki,szellemi hovatartozásáról,identitásáról,csak hogy,többet tudjunk önről.Mi vel sikeresen belépett a Disznóvágás-Index Fórumra,De esetleg ha nagy érdeklődés lessz, vagy érdekli a kutya ,macska téma ,nyithatna neki egy fórumot, Igaz a sertés és a marha ,nem annyira veszélyes állat fajok,mint a macska, s a kutya. Ha nem veszélyesebbek,főleg ha érzik nincs rendben valami, veszélyben vannak. Csak két videó: http://www.mommo.hu/media/Mangalica-tamadas http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/100125
Most egybe mindent.
smeqa :
Szerintem( én egyéni véleményem), a disznó vásárlássál kapcsolatosan azt kel figyelembe venni mi a cél mire hajt az ember,milyen termékre.Ha szalámira akkor annak a nagyobb súlyú idősebb, szárazabb, rostosabb húsú sertés jobb meg szalonnára,de hát itt is vannak kivételek a nagysertésnek is lehet vékony szalonnája,de fordítva is igaz a kicsinek is lehet vastag.Meg fajtájától ,takarmányozásától is függ.A fiatalabb kisebb súlyú sertés húsra,sonkára jobb igaz vizesebb is általában, de a húsa puhább. Míg a nagy sertésnél a parsztsonkával jobban vigyázni kell. Meg szerintem érdemesebb belőle darabolt combot frikandót kötözöttsonkát füstölni.. ha segítség Jó disznóvágást!! Talán próbáld ki mind kettőt.
Kedves Andor0006
Régebben írtad, hogy sikerült össze gyűjtened egy pár antik,s újabb hús ipari eszközt( kábító pisztolyok ,elektromos kábítók stb…) remélem a többiek is így gondolják szívesen fogadnánk pár darab képet róluk . Köszi szépen!
Előző reagálásom nem jelent meg még!!! De nem baj újraírom. Ha netán megjelenik akkor elnézést érte.
Kedves Vagdullah !
Tűzbe rakom a kezem, hogy az itt beszélgetők között senki nem vág v. vágott kutyát v. macskát. De viszont Neked szedünk össze pár lapát kutya és macska szart, hogy megehesd vagy hajadra kenhesd. Légy oly kedves kímélj meg mindenkit a kreténségedtől, ha nem tudsz normálisat írni vagy kérdezni!
Fennkölt hangom szeretném közölni veled, hogy kutyát , macskát nem szokott a topicolók közül senki vágni. De!! Kutya vagy macska szart szívesen szedünk Neked össze, hogy kend a hajadra vagy edd meg! Nem szeretnélek megbántani, de ha nincs értelmes mondanivalód vagy véleményed húzz innen a büdös pics-be.
Kutyát, macskát melyikőtök vág? Gondolom egyikőtök se, mert olyan állattal nem mertek kezdeni, ami harap vagy karmol.. pedig lenne ezekre a húsokra igény