Keresés

Részletes keresés

Miamanó Creative Commons License 2000.02.26 0 0 292
Teljesen összezavartatok!
Eddig hittem Robsonnak, így reggelenként tekerek a szobabicajjal fél órát, pedig istenbizony nehezemre esik, aztán épp kezdi a családom meg én is megszokni és akkor tessék! Azóta, hogy először leírodott, hogy mindegy, hogy mikor, valahogy kisebb a lelkesedésem néha bizony el is hagyom. Mi lesz így velem?! Sajnos én pont olyan vagyok, hogy nagyon tudok valamiben (valakinek) hinni és akkor nagyon becsületesen csinálom és kiskörben terjesztem azt a dolgot amiben hiszek (így voltam pl. a "délig csak gyümölcs" -el kb. 2 évig) aztán egyszercsak olvastam valamit (éppen itt!) amitől megdőlt a hitem (jó, mondhatjátok, hogy nem volt olyan erős) és azóta "megint" műzlit és cornflakest eszem, ami egyébként nem baj, mert egyébként nagyon fincsi. Kb 5-6 hete bicajozom reggelenként és néha hosszabban esténként + némi másfajta edzés (de ezt még majd fejleszteni kell) és most nem tudom, hogy jó-e amit csinálok. Mellesleg ha kilókban nem is, feszességben nagyon sokat változtam és ezt mindennap örömmel konstatálom, és szerencsére nem csak én és úgyis ez a lényeg.
De azért mégiscsak rossz, hogy egy többek által már követett fogyó-zsírégető példa egyszercsak rossznak (vagy legalábbis értelmetlennek) van titulálva. Nem tudom, másokat ez nem zavar? Persze elfogadok én is mindenfajta új véleményt pláne ha ilyen pontos biokémiai magyarázata van (amit végigolvasni is alig bírtam), de azért, na mindegy. Én azért maradok a reggeli bicajnál.
yodamastah Creative Commons License 2000.02.26 0 0 291
Monty!

Szep. Sokan nem fognak belekerdezni az eloadasodba az tuti :)

Az ittott toled elhangzott infokbol a kovetkezoket szurtem ki:

Tehat fogja magat az ember, felteszi a feneket a bicajra. Feltekeri a pulzusat a megfelelo tartomanyba (minel foljebb csak meg aerob legyen) akkor kb 20-25 percet ha kibir, akkor ezutan kutya kotelessege zsiron mennie. Felteve hogy az altalad leirt zsirci > ATP nek nincs semmi akadalya, es megfelelo (100+) pedalfrekivel dolgozik az ember. Fuggetlenul attol hogy reggel van vagy este. Es mondjuk felteve hogy 1 oraval eddzes elott nem tapolt semmit, viszont szenhidratot azert nem tul reg latott, mert anelkul nem fog osszejonni a lenyeg ;)

Namostakkor egyebkent nyomjunk karnitint vagy ne? :)

Waratah Creative Commons License 2000.02.26 0 0 290
na fiúk, ez itt nem volt semmi! tizedit sem értem!
Monty Creative Commons License 2000.02.25 0 0 289
yodamastah,
"...a reggel éhgyomorra végzett ilyen edzés képes nagyobb mennyiségű zsírt mobilizálni az alacsony inzulin és vércukor szint miatt."
Na persze, csak ezek egymástól független állítások (attól még, hogy a krokodil zöld, még nem biztos, hogy hosszú is :)
A megnövelt glükózkoncentrációra adott inzulinválasz 10-30 perc alatt lecseng, ha az antagonista katekolaminokkal meggyorsítod, akkor még sokkal hamarabb, egyébként meg a szervezet az egyenletes glükózkoncentrációra törekszik, így nincs lényeges különbség az ébredés utáni, meg bármilyen tetszőleges időpontban mért inzulinkoncentráció között. Fizikai aktivitás hatására viszont az adrenalin koncentráció 50-szeresére is megnőhet.
Nem szándékozom bővebben minősíteni a cikket, nagyon sok helytálló dolog van benne, vannak féligazságok (pl. hogy a fruktóz nem tud a glükózhoz hasonlóan tárolódni), meg szerintem elég súlyos dolgok. Aki foglalkozott egy kicsit a témával, az pl. mit szól ezekhez a mondatokhoz:
"Már említettem az aerob edzés lényegét, ami az, hogy minél nagyobb intenzitással dolgozva több kalória és abszolút mennyiségben több zsír is égjen el...Nagyon jónak tűnik az intervallum tréning is, melynek során azonos időtartalmú maximális és minimális intenzitású szakaszok váltják egymást"
"Hatha megis erdemes reggel dolgozni! :)"
Egy szóval nem mondtam, hogy nem érdemes, a reggeli edzés nagyon jó közérzetet teremt, ami kihathat az egész napra, csak éppen nem szükséges feltétlenül eröltetni. Aki más időpontban ér rá, vagy nem esik neki jól reggel, az is ugyanolyan hatékonyságot érhet el ugyanazon körülmények mellett.
"egyebkent altalanos megdobbenest okozok mindenkinek korulottem mikor emlitem hogy dietara keszulok es fogyni akarok..."
Ismerős, engem is ki szoktak röhögni, amikor közlöm, hogy megyek zsírt égetni. :)
Előzmény: yodamastah (260)
Monty Creative Commons License 2000.02.25 0 0 288
Hosszas biokémiai fejtegetés következik, előre is elnézést érte. :)
Elsőként nézzük meg, hogy mi történik szervezetünkben, amikor elkezdjük a
mozgást.
Növekvő fizikai aktivitáskor a mellékvesevelőben (MVV) az elektromos idegi impulzusok hormonális jelekké alakulnak, az MVV-katekolaminok (adrenalin, noradrenalin) bekerülnek a vérbe, majd diffúzióval eljutnak különféle szervekhez, szövetekhez. A katekolaminok kardiális pozitív hatásuk révén növelik a szívfrekvenciát, a pulzustérfogatot, ezzel a perctérfogatot (ezek eredményeképpen nő a vérnyomás is), ugyanakkor stimulálják a központi idegrendszert, és ami most a mi szempontunkből talán a leglényegesebb, eljutnak az adipociták (zsírsejtek) béta-receptoraihoz. Szimpatikus izgalom hatására a hasnyálmirigyben megindul a glukagonelválasztás is, melynek az adipociták receptoraira kifejtett hatása megegyezik a katekolaminokéval. A megemelkedett katekolamin és glukagon koncentráció ugyanakkor beindítja a glikogénlebontást is a vázizomzatban és a májban (a glukagon csak a májban). Ezen folyamatok elég gyorsak; néhány percet vesznek igénybe.
Nézzük meg, hogy ez idő alatt mi történik a vázizomzatban.
Biztos mindenki tudja, de azért leírom, hogy az izomkontrakció mechanikus energiája közvetlenül kémiai energiából származik, melynek energiaforrása az adenozintrifoszfát (ATP). Az ATP regenerációjához (ADP-ből) alapvetően három folyamat áll rendelkezésre:
1. kreatinfoszfát (CrP)hasítás
2. anaerob glikolízis
3. aerob glükóz és zsírsav égetés
A sorszámozás egyben időbeli sorrendiséget is jelent; a CrP energiában gazdag foszfátkötése villámgyorsan átvihető az ADP-re, ezáltal az ATP (anaerob úton) regenerálódik. CrP-ból azonban viszonylag kevés van, a tartalékok általában fél percen belül kimerülnek. Az anaerob glikolízis ezt követően indul be, a glükózból első lépcsőben glükóz-6-foszfáton (G6P) keresztül piruvát keletkezik, melyet a második lépcsőben a laktát-dehidrogenáz enzim tejsavvá redukál. Ez a lépés a citoplazmában játszódik le.
Könnyű izommunkánál egy-két perc elteltével a tejsavképződés leáll, a továbbiakban a piruvátig ugyanaz a folyamat megy végbe, mint a 2. lépésnél, azonban a piruvát (miután behatol a mitokondriumba) oxidálódik, és acetil-KoA keletkezik, mely a citrátkör és a terminális oxidáció során ATP-t eredményez.
Térjünk vissza a zsírsejtekhez. A hormonok eljutnak az adipociták béta-receptoraikhoz, ott serkentő hatást fejtenek ki. Az ingerületátvivő anyag a cAMP (ciklo-adenozin-monofoszfát). A cAMP a proteinkináz rendszeren keresztül aktiválja a hormonszenzitív-lipáz (HSL) enzimet, mely a zsírokat hidrolízálja glicerinné és zsírsavakká. Ezek bejutván a véráramba megkezdik útjukat a szükséges helyekre. A HSL munkája az egyik kulcsfontosságú lépés a zsírégetés során, van néhány dolog, ami az aktivitását alapvetően befolyásolja. Az első buktató az lehet, ha a katekolaminok csak kis mennyiségben jutnak el a béta-receptorokhoz. Ez lehet a megszűnő izommunka miatt (ha hosszabb szüneteket tartunk), de ennél is nagyobb, ill. túlsúlyosok számára nehezebben kontrollálható probléma az, ha a korábban hosszú passzivitásra kárhoztatott adipociták receptorai betokozódnak és nem nagyon jut el hozzájuk a hormonális hatás. Ezt a nehézséget csak elegendő mennyiségű mozgással lehet megoldani, ugyanis a beágyazódott receptorok így újra felszínre tudnak kerülni. Gond lehet az inzulinnal, mely az adipociták alfa-receptorain keresztül gátló hatást fejt ki; lecsökkenti a cAMP koncentrációt, így lelassul/leáll a HSL működése. Ezért mondtam, hogy edzés közben és főleg edzés előtt k0zvetlenül ne együnk szőlőcukrot, ill. nagy inzulinválaszt kiváltó dolgokat. (Vagy ha mégis, akkor egyszerre keveset, sok folyadékkal :)
Na de tegyük fel, hogy semmi akadály nem volt, a zsírsejtek elegendő mennyíségben eregetik a zsírsavakat a vérbe. Itt jön be a következő lassító tényző: a hosszabb láncú zsírsavak nem oldódnak vizes közegben, ezért szállításukról külön kell gondoskodni. Ezt a feladatot az albumin nevű fehérje látja el, mely végre eljuttatja a zsírsavakat az izomsejtekhez. Igen ám, de a glükózzal ellentétben a zsírsavak nem tudnak áthatolni a mitokondriumok kettős membránján, márpedig az oxidációjuk ott következne be. Itt jön be a képbe a karnitin nevű aminosav (egyszerűség kedvéért végig karnitint fogok írni és nem L-karnitint, mivel a szervezetben a D enantiomer nincsen jelen). A zsírsavak reakcióba lépnek a karnitinnel, a keletkező acil-karnitin már át tud hatolni a mitokondrium membránjain, hidrolízis útján szabadon engedi a zsírsavat, majd kidiffundál a mitokondriumból. Nem tudom, hogy ez a lépés mennyire gyors, de biztos ez is lassít egy kicsit a folyamaton. (Itt egy kicsit egyszerüsítettem, mert KoA és két enzim is szerepet játszik a karnitin-transzport folyamatban.)
A zsírsav (pontosabban az acil-KoA) belép a béta-oxidáció nevű reakcióba, ennek végeredményeképpen acetil-KoA keletkezik, mely a citromsav ciklus és a terminális oxidáció során ATP-t szolgáltat, az égéstermékként szolgáló CO2 és víz a respirációs láncon keresztül távozik.
Hát, röviden és tömören ennyi lenne, ha kérdés merül fel ezzel kapcsolatban, ne habozzatok feltenni. :)
zsiragy Creative Commons License 2000.02.25 0 0 287
Kedves Robzon!

Ha már benne vagyok a témában, azt is megmagyaráznám, hogy miért ekvivalens a futás és a séta (szintén szakirodalom alapján, nem az ujjamból szopva, ami persze nem jelenti azt, hogy feltétlenül igaz is, csak azt, hogy nem megalapozatlan). Talán az is ki fog derülni a szövegből, hogy nem vagyok tökéletesen járatlan a témában.

Szóval való igaz, hogy a sétánál nem (vagy nem annyira) emelkedik meg a pulzus és a légzés. Csakhogy: ki mondta, hogy a megemelkedett pulzusszám és lélegzetvétel fogyasztja a kalóriákat? A szív és a tüdő fokozott munkája az izommunka támogatásához kell - de a kalóriát akkor is az izommunka fogyasztja. Ha az izommunka ugyanakkora, csak kevésbé intenzív, a kalóriafelhasználás nem lesz kisebb, csupán lassúbb.

Megemelkedett szívverés és lélegzetvétel igen gyakran előfordul érzelmi stressz vagy vizsgadrukk esetén. Edződik vagy fogy ettől az ember? Nyilván nem, hiszen nincsen fokozott izommunka (érzelmi stressz miatt lehet fogyni, de ennek oka inkább az, hogy elmegy az ember étvágya).

Amit még lehet olvasni (de személyesen nem állok jót érte): intenzív izommunka esetén a szervezet inkább a glükóz, és nem a zsírraktárakat meríti le (állítólag innen van az égető érzés az izmokban). Tehát ez fogyásra kevésbé jó, VISZONT edzés után még 12-14 óráig fennmarad a megemelkedett anyagcsere szint, ami pedig jó a fogyásnak.

Kevésbé intenzív izommunka esetén a szervezet inkább a zsírraktárakat fogyasztja, ami hó a fogyás miatt, VISZONT nem emelkedik meg annyira az anyagcsere szintje, ami pedig jó lenne. Hát most döntsük el, melyik a jobb.

A minap azt is olvastam, orvos által írt írásban, hogy a fűszeres ételek is gyorsítják az anyagcserét. Hogy igaz-e, fogalmam sincsen.

Előzmény: Robzon (282)
zsiragy Creative Commons License 2000.02.25 0 0 286
Igazából azért ettem folyamatosan, mert ezt ajánlják azoknak, akiknek vércukor problémái vannak. (Az inzulin miatt). Ez egyben behatárolja a lehetőségeimet is, mert az ember lánya a diabetes előszobájában jobban meggondolja, mennyi és milyen szénhidrátot egyen. Kiesik pl. nagyobb mennyiségben a fehér rizs, a kukorica, a krumpli, a banán, a szőlő, a dinnye, a cukorborsó, a sárgarépa. Vannak aztán más gondok is: feleség és két gyerek mellett nem nagyon van arra mód, hogy nekem főzzenek külön menüket. A nap nagyobb részét meg munkahelyen és kocsiban töltöm.

A porokról: biztosan jobb lenne ha nem szorulnék rájuk, de nekem ezek nélkül nem ment. Reggeli helyett elmegy egy Ultra Diet Quick, és olyankor is segít, ha vacsora és lefekvés közt megéhezem (sajnos igen gyakori, éjszakai evő típus vagyok, cukorproblémákra amúgy is ezt ajánlják, mert este a szervezet jobban tolerálja a cukrot, inzulin szempontjából).

Ha lenne elég lelkierőm elkezdenék egy böjtkúrát, komoly orvosi szakkönyvben olvastam, hogy néha már egy-két böjtkúra rendbehozza a kisebb inzulinproblémákat.

>Ne irjátok rá, hogy az milyen egészségtelen, >mert az hogy ki mennyit fogy le adott idő alatt, >ha tisztességesen összeállított étrendel teszi >teljesen személyfüggő, nekem ennyi ment.

Számból vetted ki a szót...

Előzmény: timoka (280)
zsiragy Creative Commons License 2000.02.25 0 0 285
Ha nem sajnáltál le akkor jó, de engem meg az bosszantott, hogy miután nagyon sok időt rászántam megbízható, orvosok által írt művek tanulmányozására, kvázi analfabétaként kezelsz. Na meg persze saját tapasztalataim is vannak.

>A futás fizikailag sem jelent ugyanakkora >munkavégzést, mint a séta, pl. a közegellenállás >a sebességgel négyzetesen nő.

Most őszintén, mennyi a különbség? Nem hiszem, hogy a légellenállás olyan nagy differenciát okozna. Ennél már az is többet számít, ha ellenszélben sétálsz (nem is szólva arról, hogy sétához az ember jobban felöltözik, tehát nagyobb súlyt visz). Szóval fenntartom, hogy ugyanakkora távolság megtétele esetén ugyanannyi kalória fogy. (Szerintem Te úgy kezelted a kérdést, mintha azt mondtam volna, hogy 1 óra futás annyi kalóriát éget el, mint 1 óra gyaloglás, ami nyilván nem igaz, de nem is ezt mondtam). Mindegy, túl van beszélve a kérdés.

Én zsírégetésre szobabiciklit használnék, de mint azt az előbb vázoltam, nagyon-nagyon sok munkát kell végezni még egy kiló zsír elvesztésére is. Kedvenc sportom a badibilding, de azt csak akkor fogom felújítani, ha már nem kell fogynom. Az ember vagy fogy vagy izmosodik, ezt saját tapasztalatból éppúgy tudom mint szakirodalomból, legalábbis az ellenkezőjéről eddig senki nem győzött meg. És jógázni is elkezdtem, szépen óvatosan. Szerintem nincsen annál jobb test (és lélek) edzési módszer. Őszintén szólva nagyon kevés sportolót láttam aki 80 évesen még él és jó a testi állapota - jógázókat viszont már igen.

A visszaesésről. Persze, vissza lehet esni. De azért nem esne jól, ha prejudikálnál. Mint már írtam, végleg száműztem étrendemből az alábbi dolgokat (jelképes mennységeket kivéve):

- cukor, mindenféle cukros termék vagy ital
- finomított lisztből készült kenyér, péksütemény, tészta
- nagy cukortartalmú gyümölcsök, mint szőlő vagy szárított füge

Ugyanis én nem (csak) azért fogyókúrázok, hogy szebb vagy könnyedébb legyek, hanem azért is, hogy ne legyek cukorbeteg (vagy később legyek az, ha már elkerülhetetlen). Hidd el, ez elég komoly motiváció.

Előzmény: Robzon (282)
rizo Creative Commons License 2000.02.25 0 0 284
Robson:
Ezt a szobabinyo forgatást a Sopron melletti Barf vagy Balf stb. rehabilitációs centrumban komolyan veszik, 1/2óránként átforgatják a binyókat. Valószínűleg azért, nehogy túl messzire menjenek a betegek, ezért félóránként visszatekertetik őket... :)
Én először Föld forgás korrekcióra gondoltam... :)
Rizo
zsiragy Creative Commons License 2000.02.25 0 0 283
Multaben. Nekem amúgy nem nagyon ízlik.
Előzmény: Diké (275)
Robzon Creative Commons License 2000.02.25 0 0 282
Zsíragy!
Szerintem az, hogy Te lesajnálást hallassz ki a szavaim mögül inkább téged minősít, mint engem. Másrészt Te apám nem olvastad el ezt a topicot, mielött írtál volna bele, és ez több mint bosszantó, mondhatnám illetlenség (lásd regisztrációkor kapott e-mail). Asszem ezen joggal megütközhetek, de kár is lenne rá több szót vesztegetni, ha magadtól nem érzed. Amúgy akkor legalább tudnád, hogy 1 g zsír 9.4 kcal. (Legalább 2 helyen szerepel.) Azon is kár lenne vitatkozni melyikünk mennyit ért a fogyáshoz, valószínűleg egyikünk se eleget (sajnos ez vonatkozik többnyire az orvosokra, dietetikusokra is), de szerencsére van ez a topic ahol tanulhatnánk 1mástól. (Hogy Te konkrétan mennyit értesz, azt könnyen eldöntheted: nézz tükörbe, és ha teljesen elégedett vagy, akkor eleget.)
A futás fizikailag sem jelent ugyanakkora munkavégzést, mint a séta, pl. a közegellenállás a sebességgel négyzetesen nő. De ettől függetlenül teljesen jó zsírégető aerobedzés lehet a kemény séta pulzuskontrollal. Sőt, sok szempontból jobb is mint a futás, nem terheli annyira az izületeket, ami miatt az túlsúllyal kifejezetten ellenjavalt. Amúgy ez is már le volt írva. (Bona) Meg még egy csomó minden amiből számodra sok fontos dolog kiderülhetett volna, és amire Te sziveskedtél tojni. Persze azért elvárod a figyelmünket?

Rizo!
Király! Végre valaki tesz is valamit… Szobabringát forgatni? Mé’ lejtős a lakás?

rizo Creative Commons License 2000.02.25 0 0 281
Egy kis krónika:
3 hét alatt 4 kg-t fogytam, ami akár jó is lehet, mert a (digi)mérleg csak egész kilót mutat, és 3.5 kg lett volna az ideális.

kérdés:
azt hallottam, hogy a szobabiciklit időnként forgatni kell 180fokot, hogy a 2 oldal egyformán erősödjön.
Tiszta Ben Hur :)
Van ennek valami valós alapja?

Rizo

timoka Creative Commons License 2000.02.25 0 0 280
Zsiragy

Szerintem bármi nemü fogyi por hülyeség. Bocsánat, hogy ezt irom és ezzel kezdem, de 2xx kalória az 2xx kalória és nem több. A por tartalmát nem tudod ellenőrizni, nem azt akarom mondani ezzel, hogy egészségre ártalmas, hanem azt, hogy ki tudja mi van benne és attól, hogy befalod nem alakul ki benned az, hogy rendesen összeállitsd az étrendedet, egy idő után már automatikusan.
És ha helyesen válogatod össze az ételeket, tehát szánsz rá eleinte egy kicsivel több időt, mintsem mindenféle kétes eredetű porokat összekavarj, akkor sokkal maradandóbban tudsz lefogyni akárhány kilót.
Ha tényleg jól állítod össze az étrendet, akkor nem kell 1-2 óránként enned, elég naponta 4*, 5*. Nem kritizálni akarlak, de már átéltem egy számomra kellemes és élvezetes(!) fogyókúrát, amivel 20 kg-tól szabadultam meg nem egész 4 hónap alatt, és ez idő alatt nem voltam éhes, ugymond mindent ettem, de mértékkel és majd minden nap ettem "nasit" mivel imádom.

Ne irjátok rá, hogy az milyen egészségtelen, mert az hogy ki mennyit fogy le adott idő alatt, ha tisztességesen összeállított étrendel teszi teljesen személyfüggő, nekem ennyi ment.

Timoka

zsiragy Creative Commons License 2000.02.25 0 0 279
Elnézést, nem akarok eluralkodni, de nem szeretem ha lesajnálnak. Szóval a millió releváns webhely egyikén utánanéztem a kalória fogyasztásnak

(www.mhhe.com/hper/health/personalhealth/labs/WeightManagement/lab8-5.html)

Itt azt találtam, hogy 6 mérföld (kb. 9 kilométer) lefutása 739 kalóriát emészt fel (ez nyilván egyénenként változó, de ez egy átlagféleség). Namármost ebből az jön ki, hogy egy kg. testzsír lefogyasztásához kb. 85 km-t kell lefutni. Cáfolj meg ha nem jó, de valami konkrétummal. Persze mint írtam, figyelembe kell venni az anyagcsere sebességének növekedését is, de számomra mégis azt mondja ez az adat, hogy bizony a fogyáshoz önmagában a futás nem elegendő.

Előzmény: Robin (265)
Diké Creative Commons License 2000.02.25 0 0 278
Én erre a bajra már 12 évesen szert tettem, azóta enyhült. Ezért ha kipróbáltam ezeket a porokat, akkor olyat vettem, amit tejjel kell inni (kisebb a laktóztartalma, állítólag)és vettem hozzá laktózmentes tejet.
Előzmény: Robin (277)
Robin Creative Commons License 2000.02.25 0 0 277
a porokkal Kedves Topictársak tessenek vigyázni, mert mindegyik laktóz alapra épül, és abból elég könnyű túlérzékenységre szert tenni, ami néhány más étel emésztésénél is gondokat okot (folyamatos hasmenés, evés után rögtön)
Robin Creative Commons License 2000.02.25 0 0 276
hogy "olvassál, kérdezzél" ilyet azért nem írtam
sőt soha nem állítottam hogy nálad többet tudnék a kérdésről, legfeljebb többet tapasztaltam az elmúlt 3-4 év alatt. Úgy gondoltam, talán más véleményére is kiváncsi vagy, azért szóltál hozzá. Közel egy éve folyamatosan vesézzük többen a táplálkozás, mozgás, testzsirarány és izomfejlődés, súlytartás problémáját. Ezalatt elég sok véleményt megismertem a sajátomon kivül, és bátran állíthatom a fiúk igazolhatják, meg lehet győzni más igazáról. No és vannak olyan dolgok, amik józan paraszti ésszel beláthatók.
Előzmény: zsiragy (271)
Diké Creative Commons License 2000.02.25 0 0 275
No és mégis mi ez a por?
Előzmény: zsiragy (274)
zsiragy Creative Commons License 2000.02.25 0 0 274
Még néhány szó arról, hogyan fogytam le 2 hónap alatt 10 kilót.

Gyakorlatilag folyamatosan ettem (másfél-két óránként). Almát, narancsot, diabetikus kenyeret, puffasztott gabonaszeletet (hamlet, ripsz-ropsz), svéd kenyeret (Wasa), sajtot, diétás porokat, sovány felvágottat, barna rizst. De attól még éheztem, hiszen ha az ember igazán éhes, 3 szelet Hamlettől bizony nem fog jóllakni.

Egyébként még a nagyon izmos, nagyon sokat edző sportolók is kénytelenek erősen diétázni verseny előtt. A múltkor pl. vettem a patikában egy elég drasztikus fogyókúrás port (230 kalória, ajánlott egy főétkezés helyett) és a patikusnő azzal adta ide, hogy ez nagyon jó, a tornászlányok is ezt fogyasztják (vagy inkább ez fogyasztja őket :-)),
rendszeresen veszik tőle...

Robin Creative Commons License 2000.02.25 0 0 273
sünike,
az a baj, hogy az én méretemre nem csinálnak sportmelltartót, másmilyet se túl sokfélét, és néhány éve még nagyon nagy bajban voltam ezzel. Még nem tudom mit találok ki, de valamit muszáj lesz. (van ötleted hol nézzek körül, mert néhány boltot ismerek, de ott valóban sportra alkalmas darabot nem árulnak) Azt gondoltam, hogy egy lélegző kabátra kellene beruháznom, mert az esőben is meg szélben is tuti. A gát meg elég messze esik a Corától, lévén közvetlenül a Duna mellett van. Itt sem járnak autók, csak bringások meg kutyások (mint én), és meglehetősen sokan szoktak futni, még télen is. A félszigetet ismerem, ahol futni szoktál, bringával már jártam arra, tényleg nyugis és kellemes hely.

Zsiragy,
igyekszem a hétvégén kifejteni és emilben elküldeni a véleményem, tegnap éjjel sajnos szétment a vonalam, és nem tudtam visszajönni, ilyenkor meg dolgoznom kell. Tétényi úti kórházat azért a figyelmedbe ajánlom, a TF fogyi klubjával egyetemben. A többiről meg majd emil.
és a soha tényleg nagyon hosszú idő, a két hónap semmi ahhoz képest ami még előtted áll, és három év múlva is vissza lehet esni, ahogy én tettem, túl sok sem kell hozzá, csak egy kis munkaváltozás ami megváltoztatja a rendszerességet az életedben. Velem ez történt, de legyen veled másképp!

zsiragy Creative Commons License 2000.02.25 0 0 272
>Zsíragy!
>Hát öregem neked is van még minek utánanézned. >:) Pl. tudom, hogy hülyeség, de mi lenne, ha >elolvasnád azt a topicot amibe írsz?

Köszönöm, de az ilyen lesajnáló, vállonveregető megjegyzéseket csak akkor fogadom el, ha konkrétan rámutatsz arra, hogy hol írtam hülyeséget és miért. Addig csak Téged minősít a stílusod.

A kalória értékekre visszatérve:
Azt ugye senki sem vitatta, hogy egy kg zsír tartalmaz kb. 7000 kalóriát. Annak is könnyen utána lehet nézni, hogy egy jól megtermett, ülő életmódot folytató férfi átlagos napi energiaszükséglete úgy 2300 kcal körül van. Tehát 1 kg zsír úgy három napi teljes energiaszükségletet fedez. Nem tudom, 1 km futás
mennyi plusz energiát éget el, talán úgy 300 kcal-t. A többi matematika, ezt rád bízom (tudom, persze, hogy a futás az anyagcserét is gyorsítja, de nem hiszem, hogy az olyan drasztikus lenne, legalábbis rövid távon).

A soha nagy szó, de úgy gondolom, ha két hónapig megálltam, akkor később sem lesz probléma. Azokat a dolgokat amiket nem szoktam enni már egyáltalán nem kívánom. Azt pedig pontosan tudom (orvosi vizsgálat alapján), hogy ha elkezdek szénhidrátokat zabálni, akkor rövid időn belül bekövetkezik a "Diabetes mellitus" nevű kellemes kis állapot. Így aztán nem nehéz megállni, elég csak vizualizálnom egy injekciós tűt...

Előzmény: Robzon (267)
zsiragy Creative Commons License 2000.02.25 0 0 271
>utánna kellene nézned néhány dolognak még és nem >elhinni amit egy helyen látsz.

Ezt én is tanácsolnám Neked. Egyébként én mindennek amit mondtam utána is olvastam, mégpedig megbízható(nak tűnő) helyeken, továbbá belgyógyászt is megkérdeztem. Ezt csak azért írom, mert az ilyen lesajnáló megjegyzéseket, hogy "olvassál, kérdezzél" csak attól fogadom el, aki bebizonyította, hogy lényegesen többet tud mint én.

Továbbra is adós vagy a magyarázattal, hogy ugyanakkora távú futás miért fogyasztana több energiát mint a gyaloglás? Fizikai értelemben tehát PONTOSAN ugyanannyi munkát végeztél!
Akkor miért? Fejtsd már ki mert nagyon érdekelne (de persze nem én találtam ki). Mert ha a futás többet fogyasztana, akkor azt jelentené, hogy a szervezet ugyanazt a munkánt nagyobb befektetés árán végzi el, tehát a futás kevésbé hatékony mint a járás. Szóval mi lenne az ok? (Az, hogy a sport különböző ágai más szorzóval számolnak, azért van, mert más a megterhelés. Itt azonban ugyanannyi).

A böjtölésnek legutóbb egy orvosi szakkönyvben néztem utána (Természetgyógyászat I-II, Springer kiadó). Megfelelő felügyelet és fokozatosság betartása mellett nagyon ajánlják kövérség és kettes típusú cukorbetegség esetén is. Ismétlem, orvosi szakkönyvről van szó, de azt nyilván tudod, hogy a Springer kiadó ilyeneket ad ki.
(Én nem vagyok orvos, de a családban van (ráadásul belgyógyász), úgyhogy rengeteg amúgy méregdrága szakkönyvhöz van hozzáférésem). Egyébként a "hivatalos, orvosi" álláspontok is néhány évenként elég drasztikusan meg szoktak változni.

> A 10 kg 2 hónap alatt nagyon sok,

Volt miből, sajnos.

>ebből nem 6 kg volt a zsir, hanem legfeljebb 3, >meg 3 kg víz ami mindig van tartalékban, és a >többit izomból adtad le nagy valószínűséggel.

Nem hiszem. Van otthon tükör meg centi, úgyhogy kontrolláltam a dolgokat. És csináltattam vérképet is. Szépen mutatta pl. a vérzsírok csökkenését. Ami érdekes: a koleszterinszintem kövéren és koleszterindús táplálkozás mellett pont ugyanannyi (normális érték) volt, mint soványabban és kifejezetten koleszterinszegény táplálkozás mellett. Ebből is látszik az, hogy a koleszterinnal csak annak kell foglalkozni, akinek öröklött hajlama van a magas koleszterinszintre - annak viszont nagyon nehéz lesz táplálkozással csökkentenie a koleszterinjét. Mindezt szintén valami "todományos" helyen olvastam, és most a saját példámmal is meg tudom erősíteni. (Véletlenül ismerem a szüleim koleszterin értékeit is - teljesen normálisak, pedig soha nem diétáztak és egyikükön van is súlyfelesleg).

> de soha nem szabad éhesnek lenni, úgy hogy >korog a gyomrod, vagy esetleg szédülsz.

Úgy nem is voltam éhes. A korgó gyomor túl sok emésztőnedvet termel - ha elég keveset eszel, akkor ez nem merül fel. A szédülés oka a hipoglikémia, enni kell egy kis szénhidrátot.

>nagyon jó plusz rostmennyiséget bevinni, mert az >egy ideig megköti a vizet, és addig tart az >'éhetlenség' amig ki nem ürül.

Ez csak korlátozottan igaz. Kipróbáltam, hiszen az összes fogyasztó por azon alapul, hogy rostokat visz be, amelyek megduzzadnak a gyomrodban. Jobb mint semmi, de az egész egyszerűen nem igaz, hogy az éhséget elveszi.
Ha ilyen egyszerű lenne, akkor nem lenne probléma a fogyókúra, elég lenne pár pohár Ultra Diet Quick és kész.

Előzmény: Robin (268)
Sünike Creative Commons License 2000.02.25 0 0 270
Robin!
Ha arra gondoltál amire én, akkor mostmár elég szuper sportmelltartókat lehet kapni.
Tényleg nagyon fontos, hogy azok a nők akik kicsit gömbölydedebb formával rendelkeznek megfelelő méretű fehérneműt hordjanak.... a sportolásnál ez elengedhetetlen.....
Sajna engem is gömbölyded formákkal áldott meg a Jó Istenke..ez van..én amúgy ki vagyok békülve vele:), pontosabban egyáltalán nem zavar....
A szél ellen a legjobb védekezési módszer egy széldzseki vagy egy kapucnis pulcsi.
A széldzsekibe viszont én is beleizzadok:(, én általában csak esőben veszem fel...
Várásoltam egy magasított nyakú (gallérú melegítőfelsőt) ez tök jó, mert eléggé védi a nyakat, persze e mellé még sálat is szoktam venni......Ja a sapkát nem szeretem..ezért fejpántot viselek. (mindig utáltam aki fejpántot viselt..de mostanában nem érdekel ki mit mond..a homlokot és a fület megvédi...ezért beikatattam a ruházatomba) -Az öltözködésről ennyit:)
Cipő? Nekem egy Fila futócipőm van , tavaly tavasszal vásároltam Hollandiában,
szerintem nem éppen a legjobb...de tavaly erre tellett:( Nekem tetszik.....

Drukkoljunk, hogy legyen jobb idő!:))))
Békáson a gát...merre van? A Budakalászi Cora fele?

Üdv. Sünike

Robin Creative Commons License 2000.02.24 0 0 269
ja és még valami, a soha az nagyon hosszú idő
Robin Creative Commons License 2000.02.24 0 0 268
Zsiragy,
osztom Robzon véleményét, utánna kellene nézned néhány dolognak még és nem elhinni amit egy helyen látsz.

sok az amiben továbbra sem értünk egyet. A 10 kg 2 hónap alatt nagyon sok, ebből nem 6 kg volt a zsir, hanem legfeljebb 3, meg 3 kg víz ami mindig van tartalékban, és a többit izomból adtad le nagy valószínűséggel.
Továbbra is úgy gondolom, hogy nem falni kell, hanem enni - és ez azt jelenti, hogy éppen nem vagy éhes, de soha nem szabad éhesnek lenni, úgy hogy korog a gyomrod, vagy esetleg szédülsz. nagyon jó plusz rostmennyiséget bevinni, mert az egy ideig megköti a vizet, és addig tart az 'éhetlenség' amig ki nem ürül.

Ha drasztikusan csökkented (a megszokott felére, vagy kevesebbre) a napi bevitt energiát, esetleg nem változtatsz az elosztáson, több kárt teszel magadban, mint amennyit a fogyással használtál, de ezt persze csak néhány év múlva tapasztalod meg, miután szépen mindent visszaszedtél magadra. Nekem ugyan nincs gyerekem, de 35 én is elmúltam már, és abban tökéletesen biztos vagyok, hogy csak pusztán diétával kínkeserves dolog súlyt megtartani.

A séta és futás különbségét meg hogyan magyarázzam el, mikor ég és föld a kettő. Ha nem emelkedik meg a pulzusszámod séta közben egy bizonyos szintre, és tiszta levegőjű helyen sétálsz, akkor annyi hasznod azért van, hogy a szervezeted feltöltődik oxigénnel, és esetleg ettől jobban érzedmagad. De hogy a súlyodra ez hatna hááát...Kérdezz meg erről diedetikust, vagy belgyógyászt, vagy olvass utánna. A sport különböző ágai a megterheléstől függően más energiaszorzóval számolódnak. Ezt részletesen kifejteni itt túl hosszú lenne.

a böjtöt meg leginkább aszketikus alkatú emberek végzik és nem fogyni akarnak, hanem a jellemüket erősíteni és méregteleníteni. Van olyan érzésem, hogy ez direkt rossz annak, akinek 10 kg fölötti feleslege van.

Előzmény: zsiragy (266)
Robzon Creative Commons License 2000.02.24 0 0 267
"A http://mass-shop.pserve.hu/ -n megjegyzi egyik cikkjeben a ficko az aerob eddzesrol hogy :
"...a reggel éhgyomorra végzett ilyen edzés képes nagyobb mennyiségű zsírt mobilizálni az alacsony inzulin és vércukor szint miatt."
Hatha megis erdemes reggel dolgozni! :) " /Yodamastah/

Naugye! Naugye! :))) Szegény Monty, most mehecc a mass-shopba is tévhiteket oszlatni. :)
A gyorstekerésre nem magamtól jöttem rá, ez is ilyen össznépi tapasztalat mint a hatásosabb(?) zsírégető reggeli aerob edzés.

Zsíragy!
Hát öregem neked is van még minek utánanézned. :) Pl. tudom, hogy hülyeség, de mi lenne, ha elolvasnád azt a topicot amibe írsz?

zsiragy Creative Commons License 2000.02.24 0 0 266
Valóban 7000, a fene tudja miért írtam 1500-at, de én is 7000-ret akartam. Ha jól emlékszem, valami amerikai cikkben olvastam, hogy egy font zsír (vagyis fél kiló) 50 mérföldes futásra elegendő energiát ad az embernek.

Egyébként miért fogyasztana futás több energiát mint a séta? Nem vagyok fizikus, de mintha a munka attól függene, hogy mekkora tömeget mozgatok meg milyen távon. Ha mondjuk 100 kiló vagyok és 6 kilométert teszek meg, akkor a munka ugyanannyi lesz akkor is ha futva teszem meg, meg akkor is ha sétálva (a futás nyilván gyorsabban megy, de a munka akkor is ugyanannyi). Különbség lesz persze abban, hogy a szervezet hogyan és milyen energiát mobilizál, de erről már írtam.

Életmódot változtattam én keményen. Számot vetettem azzal, hogy a jövőben SOHA nem fogok érdemleges mennyiségben fogyasztani:
- cukrot
- süteményt
- csokoládét, etc. Ja, és tavaly karácsony óta (akkor kezdtem diétázni, szaloncukor és bejglihegyek közepette) nem is ettem ilyesmiket, de még kenyeret vagy kiflit sem.

Szerintem egyébként ha az ember mondjuk a megszokott 3000 kalória helyett napi 1800-at fogyaszt, az éhezés nélkül nem megy. Az is éhezés, ha kevesebbet eszel mint amit megszoktál.

De számoljunk. Én fogytam 2 hónap alatt úgy 10 kilót. Legyen ebből 6 kiló zsír. Ez tehát 42 ezer kalória. 60 napra elosztva napi 700 kalória deficit - ehhez bizony éhezni is kell. Egyébként a böjtölésnek sok híve van, akik szerint az ésszerűen végzett, kezdetben csak egy napos, később akár 14 napos böjtölés nagyon jó hatással van a szervezetre. Én még nem próbáltam ki, de talán valamikor ki fogom.

Egyébként 35 éves vagyok, két gyerekem van és időm nagyon kevés.

Előzmény: Robin (265)
Robin Creative Commons License 2000.02.24 0 0 265
Zsiragy,
úgy emlékszem, hogy az az 1500 az 7000 és a futásnál meg a 100 km kicsit sok lesz, de ennek csak otthon tudok utánnanézni. A séta és futás kérdésében sem értek veled egyet. Ahogy megtanultam és magamon tapasztalom a közepes intenzitású mozgás a legjobb zsirégetésre, ahol a pulzusszám legalabb a duplája a nyugalmi állapoténak. Ehhez a sétának olyan intenzívnek kellene lennie, hogy 'ég' az egész lábad tőle, az meg nem jó. A nagyon lassú kocogás sokkal hatásosabb, de a bringázás is jó, egy kényelmes de haladós tempóban (de ez mindenkinél más)
az éhezés már bocsáss meg de marhaság - már ha egyre gondolunk alatta. Az nem lehet éhezés, ha megszabod magadnak, hogy a 'menza' ebédnél csak a fele levest, fele köretet eszed meg, ha csirkét adnak a bőrét ott hagyod és nem rendelsz kimondottan zsiros ételeket (csülökpörkölt), hanem előnyben részesíted a párolt zöldséget és a salátaféléket, este 8 után ha lehet egyáltalán nem eszel, de reggelizel és a tízórait és üzsonnát sem felejted el, de olyankor legfeljebb egy almát, vagy egy kefirt/joghurtot eszel. Akinek (mint nekem is) van 10 kg feleslege, annak valóban kajamegvonásnak túnik ez, de korántsem éhezés, mert az inkább rosszat tesz, és ezt elhiheted - ahogy Robzon mondaná tipikus esete a jojo módszerének. Ráadásul ez amit elmondtál nem életvitel-változást sejtet a háttérben, hanem egyfajta kúrát, aminek ha vége, újra lehet ott folytatni ahol elkezdted. Nem tudom mennyi idős vagy, de az életkorral együtt valahogy egyre több dolga lesz az embernek (meg a lányának is) és egyre kevesebb ideje jut arra, hogy mozogni tudjon. Azt a megoldást preferálom ami folyamatos mozgást épít az ember életébe Pl kutyaséta (nem legeltetés!), vagy ugyanez kocogással.
Előzmény: zsiragy (262)
Robin Creative Commons License 2000.02.24 0 0 264
sünike,
a 'miben futsz' azért 'kérdeződött', mert nekem folyton a mellemmel van bajom. Ha nem elég szoros a felső, akkor az a baj, ha meg nagyon akkor meg az - ilyenkor bőszen irigykedem azokra, akik kevésbé gömbölyűek. Kellőképpen irigykedtem, hogy tudsz egy órát folyamatosan futni. Nekem ez a legjobb (eddigi) edzettségi állapotomban sem megy. Nem tudok lassan futni. Nyilván ezen az segítene, ha valami 'adná' a tempót és lassabban fáradnék el - tudod a kutyám csak sürgetni szokott, szerinte még igy is lassú vagyok :)
Ha fúj a szél azt hogy véded ki? Nálunk a gátnál ez a legnagyobb baj, hogy ha légmozgás van, a fejem is leviszi, a szédzseki alá meg úgy izzadok alá, hogy amikor sétára váltok fázni kezd a hátam elég hamar. (mikor lesz már jó idő?)
No és ha már cipő, neked milyen van?
Előzmény: Sünike (261)
yodamastah Creative Commons License 2000.02.24 0 0 263
Zsiragy!

"Zsírégetés mozgással - érdekes kérdés. Ha jól tudom, egy kg testzsír kb. 1500 kalóriát tartalmaz, ennek ledolgozásához pedig nagyon sokat kell futni, talán 100 km-t vagy ennél is többet. "

Szerintem 1kg tisztan zsirbol fogyas nem kis dolog, ha ossz 100km futassal kivalthato akkor mondhatnam a 100km nem sok (mondjuk 1 het alatt letudva ezt a tavot).

Egyebkent tudomasom szerint a zsiregeto cuccosok amikben nem hiszel csak es kizarolag arra valok hogy a mozgas kozbeni zsiregetest segitsek. Nincs olyan hogy megeszem a zsiregetot, majd hanyattdolve varom hogy egjen a zsir.

Egyebkent a modern eletvitel mellett (foleg informatikusok es hasonlok, amibol itt van boven) a napi 1 ora intenziv mozgas majdnemhogy kotelezo.

Szobabicajt csak ajanlani tudom, nekem nagyon bejott. Lelkileg sem tul megterhelo. Mondjuk ehez az is kell hogyha megkerdeznenek hogy mi okoz nagyobb elvezetet: tekerni 40 percet, vagy befalni egy tabla mogyoros csokit akkor a csokinak nem sok eselye lenne. (kiprobaltam gyakorlatilag nulla igenyem van csokira meg hasonlo nassokra)

Előzmény: zsiragy (262)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!