Keresés

Részletes keresés

zsiragy Creative Commons License 2000.02.25 0 0 271
>utánna kellene nézned néhány dolognak még és nem >elhinni amit egy helyen látsz.

Ezt én is tanácsolnám Neked. Egyébként én mindennek amit mondtam utána is olvastam, mégpedig megbízható(nak tűnő) helyeken, továbbá belgyógyászt is megkérdeztem. Ezt csak azért írom, mert az ilyen lesajnáló megjegyzéseket, hogy "olvassál, kérdezzél" csak attól fogadom el, aki bebizonyította, hogy lényegesen többet tud mint én.

Továbbra is adós vagy a magyarázattal, hogy ugyanakkora távú futás miért fogyasztana több energiát mint a gyaloglás? Fizikai értelemben tehát PONTOSAN ugyanannyi munkát végeztél!
Akkor miért? Fejtsd már ki mert nagyon érdekelne (de persze nem én találtam ki). Mert ha a futás többet fogyasztana, akkor azt jelentené, hogy a szervezet ugyanazt a munkánt nagyobb befektetés árán végzi el, tehát a futás kevésbé hatékony mint a járás. Szóval mi lenne az ok? (Az, hogy a sport különböző ágai más szorzóval számolnak, azért van, mert más a megterhelés. Itt azonban ugyanannyi).

A böjtölésnek legutóbb egy orvosi szakkönyvben néztem utána (Természetgyógyászat I-II, Springer kiadó). Megfelelő felügyelet és fokozatosság betartása mellett nagyon ajánlják kövérség és kettes típusú cukorbetegség esetén is. Ismétlem, orvosi szakkönyvről van szó, de azt nyilván tudod, hogy a Springer kiadó ilyeneket ad ki.
(Én nem vagyok orvos, de a családban van (ráadásul belgyógyász), úgyhogy rengeteg amúgy méregdrága szakkönyvhöz van hozzáférésem). Egyébként a "hivatalos, orvosi" álláspontok is néhány évenként elég drasztikusan meg szoktak változni.

> A 10 kg 2 hónap alatt nagyon sok,

Volt miből, sajnos.

>ebből nem 6 kg volt a zsir, hanem legfeljebb 3, >meg 3 kg víz ami mindig van tartalékban, és a >többit izomból adtad le nagy valószínűséggel.

Nem hiszem. Van otthon tükör meg centi, úgyhogy kontrolláltam a dolgokat. És csináltattam vérképet is. Szépen mutatta pl. a vérzsírok csökkenését. Ami érdekes: a koleszterinszintem kövéren és koleszterindús táplálkozás mellett pont ugyanannyi (normális érték) volt, mint soványabban és kifejezetten koleszterinszegény táplálkozás mellett. Ebből is látszik az, hogy a koleszterinnal csak annak kell foglalkozni, akinek öröklött hajlama van a magas koleszterinszintre - annak viszont nagyon nehéz lesz táplálkozással csökkentenie a koleszterinjét. Mindezt szintén valami "todományos" helyen olvastam, és most a saját példámmal is meg tudom erősíteni. (Véletlenül ismerem a szüleim koleszterin értékeit is - teljesen normálisak, pedig soha nem diétáztak és egyikükön van is súlyfelesleg).

> de soha nem szabad éhesnek lenni, úgy hogy >korog a gyomrod, vagy esetleg szédülsz.

Úgy nem is voltam éhes. A korgó gyomor túl sok emésztőnedvet termel - ha elég keveset eszel, akkor ez nem merül fel. A szédülés oka a hipoglikémia, enni kell egy kis szénhidrátot.

>nagyon jó plusz rostmennyiséget bevinni, mert az >egy ideig megköti a vizet, és addig tart az >'éhetlenség' amig ki nem ürül.

Ez csak korlátozottan igaz. Kipróbáltam, hiszen az összes fogyasztó por azon alapul, hogy rostokat visz be, amelyek megduzzadnak a gyomrodban. Jobb mint semmi, de az egész egyszerűen nem igaz, hogy az éhséget elveszi.
Ha ilyen egyszerű lenne, akkor nem lenne probléma a fogyókúra, elég lenne pár pohár Ultra Diet Quick és kész.

Előzmény: Robin (268)
Sünike Creative Commons License 2000.02.25 0 0 270
Robin!
Ha arra gondoltál amire én, akkor mostmár elég szuper sportmelltartókat lehet kapni.
Tényleg nagyon fontos, hogy azok a nők akik kicsit gömbölydedebb formával rendelkeznek megfelelő méretű fehérneműt hordjanak.... a sportolásnál ez elengedhetetlen.....
Sajna engem is gömbölyded formákkal áldott meg a Jó Istenke..ez van..én amúgy ki vagyok békülve vele:), pontosabban egyáltalán nem zavar....
A szél ellen a legjobb védekezési módszer egy széldzseki vagy egy kapucnis pulcsi.
A széldzsekibe viszont én is beleizzadok:(, én általában csak esőben veszem fel...
Várásoltam egy magasított nyakú (gallérú melegítőfelsőt) ez tök jó, mert eléggé védi a nyakat, persze e mellé még sálat is szoktam venni......Ja a sapkát nem szeretem..ezért fejpántot viselek. (mindig utáltam aki fejpántot viselt..de mostanában nem érdekel ki mit mond..a homlokot és a fület megvédi...ezért beikatattam a ruházatomba) -Az öltözködésről ennyit:)
Cipő? Nekem egy Fila futócipőm van , tavaly tavasszal vásároltam Hollandiában,
szerintem nem éppen a legjobb...de tavaly erre tellett:( Nekem tetszik.....

Drukkoljunk, hogy legyen jobb idő!:))))
Békáson a gát...merre van? A Budakalászi Cora fele?

Üdv. Sünike

Robin Creative Commons License 2000.02.24 0 0 269
ja és még valami, a soha az nagyon hosszú idő
Robin Creative Commons License 2000.02.24 0 0 268
Zsiragy,
osztom Robzon véleményét, utánna kellene nézned néhány dolognak még és nem elhinni amit egy helyen látsz.

sok az amiben továbbra sem értünk egyet. A 10 kg 2 hónap alatt nagyon sok, ebből nem 6 kg volt a zsir, hanem legfeljebb 3, meg 3 kg víz ami mindig van tartalékban, és a többit izomból adtad le nagy valószínűséggel.
Továbbra is úgy gondolom, hogy nem falni kell, hanem enni - és ez azt jelenti, hogy éppen nem vagy éhes, de soha nem szabad éhesnek lenni, úgy hogy korog a gyomrod, vagy esetleg szédülsz. nagyon jó plusz rostmennyiséget bevinni, mert az egy ideig megköti a vizet, és addig tart az 'éhetlenség' amig ki nem ürül.

Ha drasztikusan csökkented (a megszokott felére, vagy kevesebbre) a napi bevitt energiát, esetleg nem változtatsz az elosztáson, több kárt teszel magadban, mint amennyit a fogyással használtál, de ezt persze csak néhány év múlva tapasztalod meg, miután szépen mindent visszaszedtél magadra. Nekem ugyan nincs gyerekem, de 35 én is elmúltam már, és abban tökéletesen biztos vagyok, hogy csak pusztán diétával kínkeserves dolog súlyt megtartani.

A séta és futás különbségét meg hogyan magyarázzam el, mikor ég és föld a kettő. Ha nem emelkedik meg a pulzusszámod séta közben egy bizonyos szintre, és tiszta levegőjű helyen sétálsz, akkor annyi hasznod azért van, hogy a szervezeted feltöltődik oxigénnel, és esetleg ettől jobban érzedmagad. De hogy a súlyodra ez hatna hááát...Kérdezz meg erről diedetikust, vagy belgyógyászt, vagy olvass utánna. A sport különböző ágai a megterheléstől függően más energiaszorzóval számolódnak. Ezt részletesen kifejteni itt túl hosszú lenne.

a böjtöt meg leginkább aszketikus alkatú emberek végzik és nem fogyni akarnak, hanem a jellemüket erősíteni és méregteleníteni. Van olyan érzésem, hogy ez direkt rossz annak, akinek 10 kg fölötti feleslege van.

Előzmény: zsiragy (266)
Robzon Creative Commons License 2000.02.24 0 0 267
"A http://mass-shop.pserve.hu/ -n megjegyzi egyik cikkjeben a ficko az aerob eddzesrol hogy :
"...a reggel éhgyomorra végzett ilyen edzés képes nagyobb mennyiségű zsírt mobilizálni az alacsony inzulin és vércukor szint miatt."
Hatha megis erdemes reggel dolgozni! :) " /Yodamastah/

Naugye! Naugye! :))) Szegény Monty, most mehecc a mass-shopba is tévhiteket oszlatni. :)
A gyorstekerésre nem magamtól jöttem rá, ez is ilyen össznépi tapasztalat mint a hatásosabb(?) zsírégető reggeli aerob edzés.

Zsíragy!
Hát öregem neked is van még minek utánanézned. :) Pl. tudom, hogy hülyeség, de mi lenne, ha elolvasnád azt a topicot amibe írsz?

zsiragy Creative Commons License 2000.02.24 0 0 266
Valóban 7000, a fene tudja miért írtam 1500-at, de én is 7000-ret akartam. Ha jól emlékszem, valami amerikai cikkben olvastam, hogy egy font zsír (vagyis fél kiló) 50 mérföldes futásra elegendő energiát ad az embernek.

Egyébként miért fogyasztana futás több energiát mint a séta? Nem vagyok fizikus, de mintha a munka attól függene, hogy mekkora tömeget mozgatok meg milyen távon. Ha mondjuk 100 kiló vagyok és 6 kilométert teszek meg, akkor a munka ugyanannyi lesz akkor is ha futva teszem meg, meg akkor is ha sétálva (a futás nyilván gyorsabban megy, de a munka akkor is ugyanannyi). Különbség lesz persze abban, hogy a szervezet hogyan és milyen energiát mobilizál, de erről már írtam.

Életmódot változtattam én keményen. Számot vetettem azzal, hogy a jövőben SOHA nem fogok érdemleges mennyiségben fogyasztani:
- cukrot
- süteményt
- csokoládét, etc. Ja, és tavaly karácsony óta (akkor kezdtem diétázni, szaloncukor és bejglihegyek közepette) nem is ettem ilyesmiket, de még kenyeret vagy kiflit sem.

Szerintem egyébként ha az ember mondjuk a megszokott 3000 kalória helyett napi 1800-at fogyaszt, az éhezés nélkül nem megy. Az is éhezés, ha kevesebbet eszel mint amit megszoktál.

De számoljunk. Én fogytam 2 hónap alatt úgy 10 kilót. Legyen ebből 6 kiló zsír. Ez tehát 42 ezer kalória. 60 napra elosztva napi 700 kalória deficit - ehhez bizony éhezni is kell. Egyébként a böjtölésnek sok híve van, akik szerint az ésszerűen végzett, kezdetben csak egy napos, később akár 14 napos böjtölés nagyon jó hatással van a szervezetre. Én még nem próbáltam ki, de talán valamikor ki fogom.

Egyébként 35 éves vagyok, két gyerekem van és időm nagyon kevés.

Előzmény: Robin (265)
Robin Creative Commons License 2000.02.24 0 0 265
Zsiragy,
úgy emlékszem, hogy az az 1500 az 7000 és a futásnál meg a 100 km kicsit sok lesz, de ennek csak otthon tudok utánnanézni. A séta és futás kérdésében sem értek veled egyet. Ahogy megtanultam és magamon tapasztalom a közepes intenzitású mozgás a legjobb zsirégetésre, ahol a pulzusszám legalabb a duplája a nyugalmi állapoténak. Ehhez a sétának olyan intenzívnek kellene lennie, hogy 'ég' az egész lábad tőle, az meg nem jó. A nagyon lassú kocogás sokkal hatásosabb, de a bringázás is jó, egy kényelmes de haladós tempóban (de ez mindenkinél más)
az éhezés már bocsáss meg de marhaság - már ha egyre gondolunk alatta. Az nem lehet éhezés, ha megszabod magadnak, hogy a 'menza' ebédnél csak a fele levest, fele köretet eszed meg, ha csirkét adnak a bőrét ott hagyod és nem rendelsz kimondottan zsiros ételeket (csülökpörkölt), hanem előnyben részesíted a párolt zöldséget és a salátaféléket, este 8 után ha lehet egyáltalán nem eszel, de reggelizel és a tízórait és üzsonnát sem felejted el, de olyankor legfeljebb egy almát, vagy egy kefirt/joghurtot eszel. Akinek (mint nekem is) van 10 kg feleslege, annak valóban kajamegvonásnak túnik ez, de korántsem éhezés, mert az inkább rosszat tesz, és ezt elhiheted - ahogy Robzon mondaná tipikus esete a jojo módszerének. Ráadásul ez amit elmondtál nem életvitel-változást sejtet a háttérben, hanem egyfajta kúrát, aminek ha vége, újra lehet ott folytatni ahol elkezdted. Nem tudom mennyi idős vagy, de az életkorral együtt valahogy egyre több dolga lesz az embernek (meg a lányának is) és egyre kevesebb ideje jut arra, hogy mozogni tudjon. Azt a megoldást preferálom ami folyamatos mozgást épít az ember életébe Pl kutyaséta (nem legeltetés!), vagy ugyanez kocogással.
Előzmény: zsiragy (262)
Robin Creative Commons License 2000.02.24 0 0 264
sünike,
a 'miben futsz' azért 'kérdeződött', mert nekem folyton a mellemmel van bajom. Ha nem elég szoros a felső, akkor az a baj, ha meg nagyon akkor meg az - ilyenkor bőszen irigykedem azokra, akik kevésbé gömbölyűek. Kellőképpen irigykedtem, hogy tudsz egy órát folyamatosan futni. Nekem ez a legjobb (eddigi) edzettségi állapotomban sem megy. Nem tudok lassan futni. Nyilván ezen az segítene, ha valami 'adná' a tempót és lassabban fáradnék el - tudod a kutyám csak sürgetni szokott, szerinte még igy is lassú vagyok :)
Ha fúj a szél azt hogy véded ki? Nálunk a gátnál ez a legnagyobb baj, hogy ha légmozgás van, a fejem is leviszi, a szédzseki alá meg úgy izzadok alá, hogy amikor sétára váltok fázni kezd a hátam elég hamar. (mikor lesz már jó idő?)
No és ha már cipő, neked milyen van?
Előzmény: Sünike (261)
yodamastah Creative Commons License 2000.02.24 0 0 263
Zsiragy!

"Zsírégetés mozgással - érdekes kérdés. Ha jól tudom, egy kg testzsír kb. 1500 kalóriát tartalmaz, ennek ledolgozásához pedig nagyon sokat kell futni, talán 100 km-t vagy ennél is többet. "

Szerintem 1kg tisztan zsirbol fogyas nem kis dolog, ha ossz 100km futassal kivalthato akkor mondhatnam a 100km nem sok (mondjuk 1 het alatt letudva ezt a tavot).

Egyebkent tudomasom szerint a zsiregeto cuccosok amikben nem hiszel csak es kizarolag arra valok hogy a mozgas kozbeni zsiregetest segitsek. Nincs olyan hogy megeszem a zsiregetot, majd hanyattdolve varom hogy egjen a zsir.

Egyebkent a modern eletvitel mellett (foleg informatikusok es hasonlok, amibol itt van boven) a napi 1 ora intenziv mozgas majdnemhogy kotelezo.

Szobabicajt csak ajanlani tudom, nekem nagyon bejott. Lelkileg sem tul megterhelo. Mondjuk ehez az is kell hogyha megkerdeznenek hogy mi okoz nagyobb elvezetet: tekerni 40 percet, vagy befalni egy tabla mogyoros csokit akkor a csokinak nem sok eselye lenne. (kiprobaltam gyakorlatilag nulla igenyem van csokira meg hasonlo nassokra)

Előzmény: zsiragy (262)
zsiragy Creative Commons License 2000.02.24 0 0 262
Kedves klubosok!

Új hozzászóló lévén lehet, hogy olyat is írok amit már mások is írtak. Először a zsírégető szerekről:

HTC, króm-pikolinát, CLA - ezeket próbáltam és nem sokat értek. Mármint nekem, attól persze másnál még bejöhetnek, de nem nagyon hiszek ezekben. Van aztán a Chitosan, amit "Fat magnet" fantázianéven árulnak. Ez valamennyire biztosan hatásos, kérdés, hogy mennyi zsírt fog meg ténylegesen és hogy mennyire káros a zsírban oldódó vitaminok felszívódásának gátlása miatt.
Mindent összefoglalva nem hiszek az úgynevezett zsírégetőkben.

Zsírégetés mozgással - érdekes kérdés. Ha jól tudom, egy kg testzsír kb. 1500 kalóriát tartalmaz, ennek ledolgozásához pedig nagyon sokat kell futni, talán 100 km-t vagy ennél is többet.

Itt aztán két eset van. Az egyik a rövidebb idejű, nagy intenzitású mozgás. Ez kevés kalóriát éget el, még kevesebb zsírt, de utána - állítólag - hosszabb ideig magasabb szintre áll az anyagcsere.

A másik a hosszabb idejű, alacsonyabb intenzitású mozgás, mondjuk a sétálás (a sétálás ugyanannyi kalóriát éget el mint a futás, csak tovább tart, de ha a lefutott és legyalogolt távolság ugyanannyi, akkor a kalóriafelhasználás is ugyanannyi lesz). Szintén állítólag, ez több zsírt éget el, de az anyagcsere szintje nem emelkedik meg annyira.

Érdekes az a megközelítés, amely szerint a koplalás mellett az egyetlen helyes módszer az izomfejlesztés, mivel az izomnak a puszta fennmaradáshoz is elég sok kalóriát kell elégetni (ha valakit érdekel: www.superslow.com).

Az almaecetet egy elég súlyos cukorbeteg ismerősöm próbálta ki: nem fogyásra, hanem a vércukorszint rendbe tételére, állítása szerint van valamilyen pozitív hatása. (De hogy ez nem diabéteszes egyénekre is vonatkozna-e, azt nem tudom).

Én az utóbbi 2 hónapban lefogytam vagy 10 kilót. Kevesebbet ettem. Szedtem ezt-azt is, de szerintem nem sokat értek. Koplalni, éhezni sajnos muszáj, akárki akármit mond. Kipróbáltam a diétás porokat is: Ultra Diet Quick, 7+17, Multaben. Nem rosszak, de azért a valódi táplálkozás illúzióját messze nem nyújtják.

Még további 10 kilót szeretnék fogyni, de az már lassabban fog menni. Elhatároztam, hogy mozogni csak akkor fogok elkezdeni, ha már tűrhető szintre lefogytam. Ami szóba jöhet: szobabicikli, jóga, badibilding (ez utóbbit már csináltam). Szerintem a jóga a legtökéletesebb testedzés a világon bármely célra, de sok idő meg türelem kell hozzá és nem is való mindenkinek.

Sünike Creative Commons License 2000.02.23 0 0 261
Robin!

Igen, lány vagyok!:-)) Én a Duna Plaza környékén szoktam futni, ugyanis mellette van egy kis sziget, kb. 5-8 percre tőle: Népsziget a neve, tavaly ott futottam. Az az igazság, hogy nagyon szeretem azt a helyet, mert nem olyan forgalmas mint a Margit-sziget, csendes, nyugodt a környezet..egy kis madárcsicsergés, vízcsobogás is van:-)....na és ami számomra legfontosabb ott legalább nem aszfaltos úton futhatok. Sajnos mostanában hajnali 5 körül szoktam lemenni futni, ezért ilyenkor sötétben oda ki sem mernék menni:-( Képzeld azt hallottam, lehet ezt a szigetet is ki fogják jelölni türelmi zónának!:-((((( Az én kedvenc helyemet, még ilyet! :-(((
Hogy miben futok? Ez nálam változó, ilyenkor mindig jól felöltözöm....általában réteges az öltözködésem (tudod amolyan hosszú aerobic nacit alulra, rá egy melegítő alsót, felül tornadressz, póló, és akár két melegítőfelsőt is felveszek, sál, kesztyű- na most mindenki megtudta mibe öltözöm:-))), szóval ez van...vigyázni kell, mert elég hamar megfázhat, felfázhat leizzadva, hidegben az ember lánya.
Tudod engem a futócucc nem nagyon érdekel......van egy megszokott kis ruhatáram....nem érdekel, hogy más miben fut....nálam a kényelem és a praktikusság a lényeges szempont, s főleg nem a márka.
A fő hangsúly úgyis a cipőn van.....szerintem legalábbis.......
Amúgy lányoknak figyelem! Ha valaki mégis sötétben fut, mert máskor nincs rá módja, ha lehet olyan öltözködést kell választania ami nem hívja fel a "rossz" emberkék figyelmét.

Amúgy a receptjeid tényleg nagyon jók! Írj még!!! Mostanában sajnos nincs sok időm itthon főzőcskézni, pedig szeretek finom dolgokat kitalálni :-( majdnem csak aludni járok haza:-(.
A legrosszabb az, ha egész nap alig tudok kajálni. esténként ha hazaesem itthon semmi kaja...a barátom meg csak "kolbászt" vesz a vacsira (pedig egy jó kis salátáról álmodozom már napok óta) A vacsit, persze nekem kell megcsinálni: "a lá sült-kolbász "...Így hogy lehet diétázni??? A kolbit egye meg ő...nekem meg marad az álmodozás..és az öröm, hogy találtam egy narit a hűtőben:)))

Jó éjszakát Mindenkinek!
Üdv. Sünike

yodamastah Creative Commons License 2000.02.23 0 0 260
Monty!

A http://mass-shop.pserve.hu/ -n megjegyzi egyik cikkjeben a ficko az aerob eddzesrol hogy :

"...a reggel éhgyomorra végzett ilyen edzés képes nagyobb mennyiségű zsírt mobilizálni az alacsony inzulin és vércukor szint miatt."

Hatha megis erdemes reggel dolgozni! :)

Meg nem kezdtem neki a dietanak (kb 2 het mulva), de az aerob eddzeshez mar most nagyon ragaszkodom :) Nem ertem hogy birtam en ilyenek nelkul eddig elni....

L-karnitin info johet ezerrel! :P

(egyebkent altalanos megdobbenest okozok mindenkinek korulottem mikor emlitem hogy dietara keszulok es fogyni akarok... szeretnek lemenni szaraz hasig... mondjatok mar hogy jol teszem es biztassatok! :)

alienne Creative Commons License 2000.02.23 0 0 259
heya, fogyni vágyók!
nézzetek át a görlkoris topikomba. végülis a korizás is fogyaszt. legalábbis remélem. én nagyon szeretném ha fogyasztana. ;)
Monty Creative Commons License 2000.02.23 0 0 258
Robzon,
"Az alakformálásban feltettem pár kérdést, de talán jobb lenne, ha azokra is itt válaszolnál."
Bocs, erről már lekéstem (azt néztem elsőként), az 1204-es hozzászólást pötyögtem be az imént.
"látod azt én is írtam korábban, hogy úgy vettük észre, hogy a nagyobb fordulaton való tekerés kisebb terhelés melett, ugyanakkora pulzusnál jobban fogyaszt, mint a lassabb tekerés, nagyobb terhelésnél. Na de miért?"
Még nem olvastam végig a topicot, de majd pótolom. Egy kérdés: a pörgős áttételt magadtól kezdted el nyomatni, vagy hallottad/olvastad, hogy az a helyesebb? Ha az előbbi, akkor minden elismerésem, nem sokan jönnek rá erre maguktól (nekem is úgy tanácsolták), ugyanis az ember eleinte azt érzi kényelmetlenebbnek.
Az ok: ha nem könnyedt, egyenletes mozgással hajtasz, akkor lokálisan túl nagy különbségek lehetnek az egyes izomcsoportok munkájában. Előfordulhat az is, hogy besavasodik a combod, pedig anaerob küszöbnél alacsonyabb pulzussal mész. (Ez ugyanaz az effektus, mint ha valaki hasizomgyakorlatokkal akar fogyni.)
Ezenkívül pörgetésnél a zsírégetésre sokkal alkalmasabb vörös (lassú, aerob) izomrostok dolgoznak, míg kemény áttételnél előtérbe kerülhetnek a fehér (gyors, anaerob) rostok. Ez így első ránézésre tök hülyeségnek tűnik, mármint hogy lassú mozgásnál a gyors, gyorsnál a lassú rostok dolgoznak, de kerékpárnál ez így működik (ellentétben sok más sportággal).
Egyébként szerintem a bringa az egyik legalkalmasabb sport a fogyásra, de oda kell figyelni egy-két dologra. Tipikus kép, főleg nyáron: az illető megy fel a dombra, úgy teker, mint egy lassított felvétel, de nem kapcsol vissza, lefelé meg gurul. Na így nem nagyon lehet fogyni.
Előzmény: Robzon (257)
Robzon Creative Commons License 2000.02.23 0 0 257
Kraszi!
Figyu! Minek vennél mindenféle agyontartósított gányt, amikor tényleg bőséges választék van frissből is?

Kobzoska!
Hát igen, van úgy hogy az ember az edzéstől elfárad. :))) Olyan „edzés” is van amitől nem fáradsz el, csak ezeknek van egy kis mellékhatása: mármint hogy hatása az nincsen. Szobabringázz, hidd el, az való neked, hatásosságára vetítve ez a legkevésbé megterhelő akaratilag.

Monty!
Végre valaki megszabadít a tévhiteimtől! :) (szab-szab…) Nagyon várom a zsírégető aerobedzés fejtegetéseidet. Az alakformálásban feltettem pár kérdést, de talán jobb lenne, ha azokra is itt válaszolnál. Nagyon köszi! (Ja, még pluszban: látod azt én is írtam korábban, hogy úgy vettük észre, hogy a nagyobb fordulaton való tekerés kisebb terhelés melett, ugyanakkora pulzusnál jobban fogyaszt, mint a lassabb tekerés, nagyobb terhelésnél. Na de miért?) Most aztán nem menekülsz, amíg ki nem vallatunk! :)

Monty Creative Commons License 2000.02.22 0 0 256
Robzon,
holnap talán össze tudok hozni egy leirást a zsírégetés mechanizmusáról. Igyexem majd érthetően megfogalmazni. :)
"Számomra az, hogy a reggeli aerob-edzés aránytalanul nagyobb zsírégetéssel jár, mint az esti, nem kérdéses, nem csak olvastam erről több helyütt, hanem a tapasztalat is ezt mutatja, és nem csak nálam, mondhatnám, hogy testépítő, ill. fitness körökben ez totál elterjedt nézet."
Attól még, hogy valamit sokan hisznek, lehet tévhit. Én is olvastam ezt, tavaly télen direkt ezért jártam reggel görgőzni egészen addig, amig az edzőm ki nem ábrándított a reggel különleges hatását illetően. :) (Nem szokott a levegőbe beszélni, igen alapos sportélettani felkészültsége van jó sok gyakorlati tapasztalattal megtámogatva.) De egy aerobicedző ismerősöm (aki mellesleg este szokta tartani a zsírégető edzéseket is, és nem szokott panasz lenni a hatásosságra), nagy szemeket meresztett, mondván, hogy ezt a teóriát tőlem hallotta először. Ekkor elkezdett érdekelni a dolog, és elkezdtem felfrissíteni kissé megkopott biokémiai ismereteimet (az egyetemen sajnos nem hagyott túlságosan mély nyomokat bennem).
"Nagyon érdekelne, ha sikerülne elmesélned, hogy mi a fenéért nyúlna este kis testünk a viszonylag nehezen mobilizálható zsírpárnákhoz, ha ott van a kéznél, a közvetlenül égethető glikogén a májban, izmokban. Reggel ilyen készletek nincsenek, ezért fogy ilyenkor inkább a zsír."
Aki ezt a teóriát kitalálta, valószínűleg igen felszínes kapcsolatban lehetett csak a biokémiával. :) Szóval itt két dolog keveredik. Amikor kiürülnek a glikogénraktárak és kezd beállni a hipoglikémia, a szervezetnek akkor is glükózra van szüksége mindenáron, hiszen az agy- és szívműködést fenn kell tartani. Az izommunkát (vagy legalábbis egy jó részét) fel lehet áldozni, hiszen az nem létfontosságú dolog. Ezért száll el minden erőnk eléhezéskor. Ugyanakkor a szervezet a májon keresztül elkezdi előállítani a glükózt, nagyobb részben aminosavakból. A zsírlebontás ilyenkor egy időre leáll, majd újra beindul (mivel megvan a megfelelő hormonális inger), de az előállított glükóznak nagyobb hányada (kb. 60%) így is aminosavakból származik. Ráadásul ilyenkor nem a zsírsavak kerülnek feldolgozásra, hanem a glicerin. Belátható, hogy ha valaki ilyen állapotban még erölteti az edzést, az az eredményt tekintve ugyanazt csinálja, mint aki keményen koplal.
Szerencsére rövidebb edzéseknél ritkán lehet eljutni idáig, ugyanis az izomglikogén elég kismértékben csökken az alvás során (még a májé sem mindig fogy el teljesen), hacsak nem alvakocogó valaki. :) Ugyanakkor egy éhgyomorral indított hosszabb kerékpáros edzés nagy valószínűséggel az árokparton ér véget.
Hogy akkor miért éget a szervezet zsírt edzéskor? Nagyon egyszerű és logikus a válasz: azért, mert ez a leggazdaságosabb. Egységnyi tömegre vonatkoztatva zsírsavakból kb. két és félszer annyi ATP keletkezik, mint aerob glükózégetésből. Annyi nehézség viszont van a dologban, hogy eléggé lassan beinduló folyamatról van szó (később látni fogjuk miért :), és a "steady-state"-től eltérő munkánál az izmok a könnyebben mobilizálható szénhidrátokhoz nyúlkálnak.
Holnap folytatom, mindenkinek jó éjszakát! :)
Előzmény: Robzon (249)
mitrohogsz Creative Commons License 2000.02.22 0 0 255
Kedves Kobzoska!
nekem nagyon bejött Béres Alexandra Zsírégető 50 perce. 2 hónapig csináltam, reggel és este, rendszeresen. Elöször nem ment nekem sem minden gyakorlat, de 2 hét után már simán végig tudtam csinálni. 2 hónap után az eredmény - nopersze diétával megtámogatva - minusz 6 kiló. Nomeg persze az élmény, hogy megcsináltam! Hajrá!!
Előzmény: Kobzoska (254)
Kobzoska Creative Commons License 2000.02.22 0 0 254
Sziasztok!

Szeretnék otthon tornázni valamilyen videókazetta segítségével. Próbáltatok már ilyet? Én már többször végignéztem Biró Icát és Cindy Crawfordot, de nem fogytam egy dekát se. :-)
Mind a kettő olyan volt, hogy már a bemelegítésnél lefáradtam. Nem volt sikerélményem, így aztán kedvem se lett a folytatáshoz. Nem tudnátok valami olyat ajánlani, amit én is végigbirnék csinálni? Gondolom, elsőre semmit se birnék, mivel nem vagyok edzett; lusta, kényelmes életmódot folytattam eddig, összes mozgásom kimerült napi kétszer 20 perc sétában.
Ajánlat?

kraszi Creative Commons License 2000.02.22 0 0 253
Sziasztok!

Robin: köszi az infót. Nagy valószínűséggel, ha látnám, hogyan készül ez a pulykamell, rászoknék a szalonnára:-)). Lehet, az kevésbé mérgező.

Azért még az E-hatásokra kiváncsi lennék, illetve hogy hogyan lehetne kikerülni őket, és miket kell még figyelni, kerülni kajavásárláskor. Nem akarnék átmenni táplálkozás-topic-ba, de talán ez még belefér a fogyi-klub témakörbe.

Előzmény: Robin (252)
Robin Creative Commons License 2000.02.22 0 0 252
Az okos könyvem a következőket mondja (dióhéjban - ha valamelyik info kell bővebben kérdezz tovább):
E1.. ezek a mesterséges színezékek, adott napi mg/tt kg érték szerint fogyasztható, különben mérgező. Ez azt jelenti, hogy felgyülemlik a szervezetben és folyamatosan mérgez. A mennyiségek közül E127(eritrozin) a legkisebb, ez 0,1 mg/tt kg/nap a legtöbb fogyasztható az E133-ból (brillantkék) 12,5 mg/tt kg/nap

Vannak az antioxidánsok amelyek E2.. E3.. pl. Az E330 (citromsav, kalcium-citrát) NL (számértékkel nem limitált), E304 (aszkorbil-palmitát) 1,25 mg/ttkg/nap, E307 (alfa-tokofelor) 0,15-0,2 mg/ttkg/nap

Az E2.. között vannak tartósítószerek, itt az E280-hoz nem tartozik határérték

Az E4.. az állományjavító és módosítók, itt általában nincs limit, vagy ha van az elég magas, de az általad megadottak nincsenek itt a listámon.
az 508-as gélképző
az E6.. -sokról nincs egy fia infó sem az okos könyvemben. Ez lehet azért, mert nincs limit, de azért is mert nem merték leírni mit okozhat...

nem tudom ezt most segítség, vagy riasztás :)

kraszi Creative Commons License 2000.02.21 0 0 251
Robzon: először is köszi az emilt, tudod, tejtanács...

A receptekről jutott eszembe: ugye, a pulykamell, mint olyan, a fogyizók, kondizók példaértékű húseledele. Nos, ma vettem észre: a szeletelt, védőgázas csomagolásban lévő Prémium Pulykamell többek között a következőket tartalmazza: E 407, E 450, E 451, E 452, E 508, E 621, E 631, E 627, E 330, E 304, E 307... Igaz, a zsírtartalom 2%, de ez a típusú kaja ilyen összetevőkkel még az egészséges kategóriába tartozik? Én nem nagyon értek az élelmiszer-analizáláshoz, de azért így ránézésre elég rémisztő. Aki tud, írjon már néhány tanácsot tapasztalataiból, milyen típusú, márkájú kajákban lehet megbízni. Pontosan egyébként mit jelent ez a sok E? Mesterséges adalék, annyit én is tudok.

Előzmény: Robzon (249)
Robin Creative Commons License 2000.02.21 0 0 250
Robzon,
láttam és örülök, hogy nem merült feledésbe - és persze jó arra gondolni, hogy valakinek esetleg segíthetek igy. Igyekszem újabb receptekkel segíteni.
Előzmény: Robzon (249)
Robzon Creative Commons License 2000.02.20 0 0 249
Monty!
Nagyon örülök, hogy írtál, és külön megnyugvás számomra, hogy majdmindenben egyetértünk. Komolyan nagyon örülnék, ha eszközölnél ide egy bővebb fejtegetést a zsírégetés mechanizmusáról.
Számomra az, hogy a reggeli aerob-edzés aránytalanul nagyobb zsírégetéssel jár, mint az esti, nem kérdéses, nem csak olvastam erről több helyütt, hanem a tapasztalat is ezt mutatja, és nem csak nálam, mondhatnám, hogy testépítő, ill. fitness körökben ez totál elterjedt nézet. Persze nem a napfelkelte pszichoszomatikus hatása indokolja, hogy a szervezet inkább zsírból fedezi az energiaigényét, hanem a glikogén raktárak üressége. Nagyon érdekelne, ha sikerülne elmesélned, hogy mi a fenéért nyúlna este kis testünk a viszonylag nehezen mobilizálható zsírpárnákhoz, ha ott van a kéznél, a közvetlenül égethető glikogén a májban, izmokban. Reggel ilyen készletek nincsenek, ezért fogy ilyenkor inkább a zsír. Ez a magyarázat arra is, hogy miért gondolom azt, hogy reggel hamarabb indul be a zsírégetés. Legalábbis én ezt tapasztaltam, és – mondom – ezzel nem vagyok egyedül. Szóval szerintem hiba lenne „gyorsan elfelejteni” a reggeli zsírégető aerobedzést. De – persze - nagyon érdekelne, ha elmesélnéd, hogy miért nincs így.
A másik, hogy a teljesen éhgyomorra edzéssel kapcsolatban igazad lehet, végülis, „mi” egy protein turmixxal kezdjük (és fejezzük be) a napot, ez visszabillenti a nitrogén egyensúlyt, megvédve az izmokat a leépüléstől.
Előre is köszi a választ.

Shika!
„Vigyázó szemét reánk veti a távolból…”
Hát arra azért vigyázz, hogy nehogy úgy lefogyj, hogy optikai csalódásnak nézzünk.

Robin!
Már egy csomó receptedet benyomtam ide! Láttad? Szerintem nagyon jó lenne, ha néha, ha van egy kis időd beírogatnál 1et1et.

Robin Creative Commons License 2000.02.19 0 0 248
sünike,
hello sorstárs - Békáson a gáton, de nem nevezném futásnak. Túl hamar elfogy a levegőm, annyira lassan meg nem birok futni, hogy ne igy legyen. Bringán kevébé jön ez elő. Ezért szoktam rá tavaly arra, hogy munkába biciglivel járok. A felszerelés (ruhatár) még nem alakult ki ehhez eléggé, és minden darab marha drága, még használtan is. De azért majd csak összejön a szerkó. Te ilyen időben miben mész ki futni, hogy öltözöl fel? Ugye jól emlékszem, lány vagy?
Előzmény: Sünike (247)
Sünike Creative Commons License 2000.02.19 0 0 247
Robin!

Sajnos tudom azt, hogy milyen az amikor az embernek le kell adnia jó pár kilót..én is ebben a cipőben járok....Tudom milyen lelkiismeret furdalásom van amikor nem úgy jön össze ahogyan szeretném. A futással úgy látom jól kijövök....reggelente szoktam futni. A kerékpározást én is imádom. Mostmár jobb idő van, egyre jobb kinn a szabadban:-)))
Te merre szoktál futni???

Üdv. Sünike

Robin Creative Commons License 2000.02.19 0 0 246
a reggeli induló italom a következő:
3 dl 0.2-es tej + 3 kicsit púpos teás kanál cukros kakaópor + 3 kicsit púpos teáskanál zabkorpa, mindez középmelegen - zsirtartalma minimális, szinte csak a kakaóporból, cukor mint szénhidrát szintén - nekem ennyi kell - a korpa meg nagyon fontos és a zabkorpa a legjobb. kcal értéke 166. Ez ugyanannyi mint két cerbona müzliszelet, vagy 3 dl normál (2.8) tej.
Robin Creative Commons License 2000.02.19 0 0 245
sziasztok,
főleg receptekkel, de egyszerű és változatosságot teremtő étkekkel igyekszem segíteni. Ha valakinek szüksége van rá, igyekszem egy adott étel vagy alapanyag összetételét is megadni. Van olyan recepttáram, amelyhez ez az összetétel is hozzátartozik.
Pillanatnyilag még nem értem az olvasás végére. Ha van kívánság, nosza ki vele (azt ne kérjétek, mondjam meg hogyan lehet a sört fogyókúrás itallá tenni - de minden más jöhet.)
Annyit még tudni kell rólam, hogy tavaly ilyenkor jóval vékonyabb voltam, de előtte igencsak gömbölyű. A visszaesés oka valószínűleg az igen aktív mozgás abbahagyása a kaja visszavétele nélkül (bringával jártam dolgozni, ami napi kb 50 km-t jelent, plusz hétvégenként, de legalább minden másodikon kb. 100 km-es túra ...ja és némi gyenge kocogás, de ez is szinte naponta - futni tényleg nem tudok, ez valódi kocogás). Enni meg akkor is tudok, ha már nem kellene - Robzon ne figyelj - hiába tudom, hogy utánna borzasztóan fogom érezni magam. Kb. 2 hete újra kezdtem a téli álomból ébredve a kocogást. legalább 10 kg szándékozom fogyni. a két hét - 1 kg-t jelent, de amig 5-ig nem értem, addig ez nem komoly fogyás.
shika Creative Commons License 2000.02.18 0 0 244
Sziasztok!

Rövid leszek:Örülök ,hogy a topic még nem sülyedt el.Örülök ,hogy viszonylag béke van itt.Örülök ,hogy vannak uj hozzászolo sorstársak.
Most pedig egy -két rossz hir (mámint számomra és azoknak akik érdekel).Még mindig nincs meg az ellopott dolgaimbol semmi.Az internetet is csak a haveromtol tudom megoldani.
Az általam szervezett (?) civil Fogyi-klub klikkekre szakadt és csak 2-3-an tartjuk szorosabban a kapcsolatot.
De a lényeg: 1 honap alatt fogytam 4 kilot!!!!!
Nem volt pénzem sörre, többet mozogtam, a zsiros kajákat a töredékére csökkentettem.Tudom ,hogy 4 kilo az nem sok de mivel életforma változtatásnak köszönhetem és nem valami csoda tablettának ,ezért nekem tetszik. Ha igy megy továbbra is akkor 20 honap mulva nem is fogok látszani.
További sok sikert mindenkinek.

Ui.:Csak a történelmi hüség kedvéért:a topic tartalmát rendszeresen elolvashatom hála:newseecad-nak.

Monty Creative Commons License 2000.02.18 0 0 243
Robzon,
nekem is lenne néhány megjegyzésem a zsírégető edzéssel kapcsolatban.
- Napi rendszeresség (leghatásosabb heti 6 szor).
Így igaz, főleg eleinte nagyon fontos a rendszeresség, mert csak így lehet a szervezetet átállítani a hatékony zsíranyagcserére.
- Reggel (szénhidrát tartalékok nélkül, kikényszerítve a zsírégetést).
Na ezt viszont sürgősen felejtse el mindenki! A zsírégetés a mozgás jellegétől, intenzitásától és időtartamától függően "kényszerítődik ki". Egyik napszaknak sincs ebből a szempontból kitüntetett szerepe. Egy viszont biztos: ha valaki eléhezik edzés közben, teljesen leáll a zsírsavak égetése, ilyenkor elsősorban az izmokból származó aminosavak kerülnek felhasználásra (glükoneogenezis), ami nyilván nem cél.
- Pulzuskontroll (az edzés teljes időtartamában folyamatosan az 50-60%-os tartomány tartása, tehát megállás pihenés nélkül.)
Alapvetően 1etértek, azzal a kiegészítéssel, hogy tényleg törekedni kell a folyamatosságra, de azért attól nem kell tartani, hogy ha egy pillanatra leáll az ember (pl. bringázás során piros lámpánál), teljesen leáll a zsíranyagcsere és kezdheti az ember az egészet előlről. Az intenzitásról még majd írok az Alakformálás topicba is, ott most volt egy ezzel kapcsolatos kérdés.
- Legalább 30 perces időtartam.
Ez sok esetben sajnos kevés. A zsíranyagcserének nagy a tehetetlensége, mivel elég lassú folyamatról van szó. Edzett embereknél 15-20 perc alatt is beindulhat a dolog, mivel ez egy fejleszthető tulajdonság, edzetleneknél néha egy óra sem elég. :( Vannak, akik arra panaszkodnak, hogy hiába végeznek aerob edzéseket, nagyon keveset, vagy semmit sem fogynak tőle, nos ennek jó eséllyel ez lehet az oka.
Amúgy ezt a témát kiveséztük a Kerékpáros Topic 2.0-ban is, de ha érdekel valakit, írhatok részletesebben a zsírégetés mechanizmusáról.
Előzmény: Robzon (224)
rzoli Creative Commons License 2000.02.18 0 0 242
neptancos: Így becenévről nem. Amúgy is messze vagyok Pesttől, így a lindisek közül csak a Hajma Mikit, Ill. a Kramarik Endret ismerem.

üdv
Z

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!