Közben voltam a piacon, van már még gagyibb is... Lehet, hogy kínai :))), fogalmam sincs, csak a dobozt láttam, hogy "MOZART AUSTRIA" márkanév alatt ott sorakoztak a celofánzacskós "mozartkugelek". Erősen idézőjelben.
Elszomorító, hogy ezek nagy multicégek hogyan tapossák a sárba régi jó termékek minőségét. :-(
Lehet, hogy a nosztalgia, meg az akkori összehasonlítási alap hiánya is közrejátszik, de a régi csokik, balatonszeletek, stb. stb. is sokkal jobbak voltak, mielőtt jött a "krémesebb-lágyabb-jobb" c. multiborzalom. :-(
Mi Bécsből hordtuk haza a Suchard Express nevű cukrozott kakaót az átkos rendszerben. Ezt még a honi rendszerváltás előtt tönkretették, gyaníthatóan az Interfood (Suchard-Tobler) és a Jacobs egyesülése (1982) után.
A Mirabell mozartgolyóját emlékeim szerint később gagyizták ki, amikor a Jacobs-Suchardot felvásárolta a Kraft (1990).
Itt lehet olvasgatni, ha valakit érdekelnek az ilyen cégtörténetek:
Milyen találó jelző! :-) Sajnos. :-( Ez lett belőle.
És megmagyarázza, miért is utálom a Mozartkugelt, holott régen egyik kedvencem volt.
Amikor még (20-30 évvel ezelőtt) osztrák v. német ügyfelektől karácsonyi ajándékba kaptam, és minden egyes szemet teljes rákészüléssel :) fogyasztottam el.
Rákerestem a honlapjukra. Megrendelhető tőlük, de csak korlátozottan! Azaz nyáridőben nem szállítanak, mert a melegben megolvad, és csak az EU-ba és Svájcba szállítanak, mert messzebbi úticélokra nem tudják garantálni a hosszú szállítási idő és a szélsőséges klíma (pl. meleg mediterrán raktár vagy hideg repülőgépi raktér) miatt a minőséget.
Érdekes kérdések, ne haragudj, természetesen nem tudok válaszolni, illetve viszonylag egyszerűen le lehet írni a lényeget: egy multi számára adekvátabb ténykedés szart gyártani, arccal a hipermarketeknek, mint megtartani a beolvasztott márkák minőségét.
A Fürsttel kapcsolatos infó saját, pár éve felhívtam őket és érdeklődtem.
A Kraft konzorcium európai ágának történetét egyszer összeszedtem, itt olvasható:
Jó tudni, hogy van egy cukrászda, ahol ilyent árulnak, ha tudtam volna, akkor oda mentem volna, és nem a Sparban vettem volna Mirabelles Mozartot pár évvel ezelőtt. :(
Na és miért nem tartották meg prémiumterméknek? Miért kellett középszerűvé lezülleszteni??? :(
Na és a város miért nem lép közbe? Ha egy cukrászdáé a helyben eladás joga, akkor legyen egy gyáré az értékesítés!
Na meg nem értem, miért nem tudott a cég megélni, miért kellett eladni magukat? Hiszen ott futja az embereknek valódi édességre, és nemcsak a kakaómasszás gagyi cuccokra!
Az eredeti (és a szabadalom) a salzburgi Fürst cukrászaté ("original").
Ők nem exportálnak (az üzletpolitikájuk szerint az ártana a minőségnek) és kézzel gyártanak.
A Mirabell lett a legnagyobb osztrák gyártó, a receptet nem védte szabadalom, csak a nevet, ezen huzakodik egy csomó cég.
A Mirabellé ("echte") elég jó is volt sokáig, aztán bekebelezte őket a Kraft és kigagyizták a minőséget, szinte homogén édes pálmazsírtrutymóvá alakult a cucc (viszont azóta a korábbi töredékébe kerül).
Vannak németek, pl. a Reber, az szerintem jobb, mint a jelenlegi Mirabell, de mostanában nem kóstoltam.
Na ja, az alkoholos édességek esetén könnyen előfordulhat, más gyártónál is, hogy a hivatalos lejáratkor már alig van benne alkohol, főleg, ha nem hűvős spezban van tárolva.
Az Anthon Berg talléroknál érdemes gondosan megvizsgálni a gyártás idejét, ugyanis minőségmegőrzési időként elég tág periódust adnak meg, addigra már alig található alkohol bennük, és a lappadt álmarcipános tallérok élvezeti értéke nem túl magas.
Ez egy belga gyártmányú táblacsoki, de nincs kockákra bontva, egy nagy sík lap az egész. Tördelni lehet belőle. Két csokiréteg között vékony marcipánréteg. Annyira finom!
Ajándékba kaptam egyszer, azóta nem is ettem, mert nagyon drága. A Metróban néha csak 450 Ft, de a Tescóban egy ezres.
Meg szeretjük még az Anthon Berg dán, dobozos csokit. Ez is drága, 1.400 Ft. Egy dobozban kb. 10 kerek csokis tallér (egyenként becsomagolva), valamilyen gyümölccsel és likőrös, pezsgős vagy konyakos marcipánnal. Több ízben van: epres, málnás, meggyes, szilvás, szőlős, barackos. Mind finom! Ajándékba érdemes venni; mindig örülnek neki. :)
Hű, a tengeri só + kakaótöretest csak most kóstoltam meg (kissé vonakodva, mert nem tűnt jó ötletnek és a 63% is elég kevésnek hangzik egy prémium csokinál) és ez a legfinomabb! Alig-alig sós, de az a kevés remekül kiemeli a kakaófajta gyümölcsös-savanykás egyedi aromáit.
Én azt tenném a helyedben, hogy megkérdeznék néhány jobb itthoni bonbonkészítőt (nem feltétlenül mindjárt Csiszár Katalint), hogy fogadna-e egy kis gyakorlatra, á la sztázsolás az éttermekben.
Biztos akad olyan, akinél lehet tanulni (s ingyen dolgozni).
De van pár magyar blog is, amiken olvashatsz bonbonkészítésről, ha nem is a szakma csúcsait képviselőktől.
Tavalyelőtt a szaloncukor készítését mutattam meg nektek egy videóban karácsony előtt, amire nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett. Éppen ezért úgy gondoltam, készítek nektek egy hasonlót a ChocoMe üzemében, hogy lássátok, hogyan készülnek ezek a csokik, amikből[...] Bővebben!Tovább »
Sziasztok! A praliné-bonbon (,táblás csokoládé,stb.) készítés rejtelmeibe szeretném belevetni magam.
Tudnátok javasolni megbízható, jó szakmai színvonalú szakirodalmat (nyomtatott, virtuális), topikot, fórumot?
Először szeretnék öninformálódni, de nem zárkózok el egy jó színvonalú, valóban hasznos képzéstől sem. Erre is van lehetőség itt Magyarországon?
Látom, hogy van egy pár csokoládéiskola, stb. Ezek a csokoládékurzusok mennyire hasznosak? Szkeptikus vagyok, hogy normális gyakorlatot lehet-e 1-2 nap alatt szerezni.