Keresés

Részletes keresés

v_peti Creative Commons License 2012.12.15 0 0 4990

Ha tudtam volna, hogy ez az igazi, akkor ottjártamkor bementem volna a cukrászdába, reményjedve, hogy ott darabra is adnak, nemcsak egyszerre 25-öt!

Előzmény: Hepci (4985)
Zitka Creative Commons License 2012.12.15 0 0 4989

Közben voltam a piacon, van már még gagyibb is... Lehet, hogy kínai :))), fogalmam sincs, csak a dobozt láttam, hogy "MOZART AUSTRIA" márkanév alatt ott sorakoztak a celofánzacskós "mozartkugelek". Erősen idézőjelben.

 

Elszomorító, hogy ezek nagy multicégek hogyan tapossák a sárba régi jó termékek minőségét. :-(

Lehet, hogy a nosztalgia, meg az akkori összehasonlítási alap hiánya is közrejátszik, de a régi csokik, balatonszeletek, stb. stb. is sokkal jobbak voltak, mielőtt jött a "krémesebb-lágyabb-jobb" c. multiborzalom. :-(

 

 

Előzmény: Hepci (4988)
Hepci Creative Commons License 2012.12.15 0 0 4988

Érdekes sztori ez...

Mi Bécsből hordtuk haza a Suchard Express nevű cukrozott kakaót az átkos rendszerben. Ezt még a honi rendszerváltás előtt tönkretették, gyaníthatóan az Interfood (Suchard-Tobler) és a Jacobs egyesülése (1982) után.

A Mirabell mozartgolyóját emlékeim szerint később gagyizták ki, amikor a Jacobs-Suchardot felvásárolta a Kraft (1990).

 

Itt lehet olvasgatni, ha valakit érdekelnek az ilyen cégtörténetek:

 

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/kraft-jacobs-suchard-ag-history/

Előzmény: Zitka (4986)
kaktuszka67 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 4987

Senki nem volt??????

Előzmény: kaktuszka67 (4972)
Zitka Creative Commons License 2012.12.15 0 0 4986

édes pálmazsírtrutymó

 

 

Milyen találó jelző! :-)  Sajnos. :-(  Ez lett belőle.

És megmagyarázza, miért is utálom a Mozartkugelt, holott régen egyik kedvencem volt.

Amikor még (20-30 évvel ezelőtt) osztrák v. német ügyfelektől karácsonyi ajándékba kaptam, és minden egyes szemet teljes rákészüléssel :) fogyasztottam el.

Előzmény: Hepci (4975)
Hepci Creative Commons License 2012.12.15 0 0 4985

Csak fogyasztónak adnak el.

Érdekes üzletpolitika, mertek kicsik maradni.

Itthon ezt csinálja pl. Csiszár Katalin (Rózsavölgyi).

 

Előzmény: v_peti (4984)
v_peti Creative Commons License 2012.12.15 0 0 4984

Rákerestem a honlapjukra. Megrendelhető tőlük, de csak korlátozottan! Azaz nyáridőben nem szállítanak, mert a melegben megolvad, és csak az EU-ba és Svájcba szállítanak, mert messzebbi úticélokra nem tudják garantálni a hosszú szállítási idő és a szélsőséges klíma (pl. meleg mediterrán raktár vagy hideg repülőgépi raktér) miatt a minőséget.

 

 

Előzmény: Hepci (4975)
v_peti Creative Commons License 2012.12.15 0 0 4983

Miért tőled? Hátha kostoltad mindhármat, vagy régebbi topikolvasóként emlékszel arra, hogy ez a téma ki lett-e vesézve itt.

Előzmény: Hepci (4982)
Hepci Creative Commons License 2012.12.14 0 0 4982

Miért tőlem kérdezel olyat, amire nyilván nem vagyok kompetens válaszolni? Miért olvadnak be cégek? Sok oka lehet, nem csak a működésképtelenség.

A folyamat jóval korábban kezdődött, belinkeltem egy cikke(me)t lentebb.

Az ipari gyártmányokért nem vagyok hajlandó pénzt adni, a Fürstét pedig még nem kóstoltam...

Előzmény: v_peti (4981)
v_peti Creative Commons License 2012.12.14 0 0 4981

Na de miért olvadt be egy csomó kis cég a multik közé???

 

Ha olyan jót gyárt, akkor miért nem képes megélni? Nem 2008-ban kezdődött a beolvadás?

 

Na és a 3 gyári Mozart közül melyik a legjobb?

Előzmény: Hepci (4980)
Hepci Creative Commons License 2012.12.13 0 0 4980

Erre tudok válaszolni: perek során elosztották a neveket, pontosabban a kiegészítő jelzőket.

A Fürsté az "original" Mozartkugel, a Mirabellé az "echte" Mozartkugel, a Reberé a "Reber Mozart-kugel", stb.

Originalt csak kézzel lehet gyártani, ilyen cég is van még a Fürstön kívül, de a kibocsátás elenyésző a nagyokhoz (Mirabell és Reber) képest.

Előzmény: v_peti (4978)
Hepci Creative Commons License 2012.12.13 0 0 4979

Érdekes kérdések, ne haragudj, természetesen nem tudok válaszolni, illetve viszonylag egyszerűen le lehet írni a lényeget: egy multi számára adekvátabb ténykedés szart gyártani, arccal a hipermarketeknek, mint megtartani a beolvasztott márkák minőségét.

A Fürsttel kapcsolatos infó saját, pár éve felhívtam őket és érdeklődtem.

 

A Kraft konzorcium európai ágának történetét egyszer összeszedtem, itt olvasható:

 

http://gasztrojazz.blogspot.hu/2011/11/philippe-suchard-forog-sirjaban.html

Előzmény: v_peti (4976)
v_peti Creative Commons License 2012.12.13 0 0 4978

Bocs, de ha a nevet védik, akkor miért gyárthajta több cég is ugyanazon a néven??? :(

 

Előzmény: v_peti (4976)
v_peti Creative Commons License 2012.12.13 0 0 4977

Jó tudni, hogy van egy cukrászda, ahol ilyent árulnak, ha tudtam volna, akkor oda mentem volna, és nem a Sparban vettem volna Mirabelles Mozartot pár évvel ezelőtt. :(

 

Előzmény: Hepci (4975)
v_peti Creative Commons License 2012.12.13 0 0 4976

Hány éve lett a Krafté a cég?

 

Na és miért nem tartották meg prémiumterméknek? Miért kellett középszerűvé lezülleszteni??? :(

 

Na és a város miért nem lép közbe? Ha egy cukrászdáé a helyben eladás joga, akkor legyen egy gyáré az értékesítés!

 

Na meg nem értem, miért nem tudott a cég megélni, miért kellett eladni magukat? Hiszen ott futja az embereknek valódi édességre, és nemcsak a kakaómasszás gagyi cuccokra!

 

 

Előzmény: Hepci (4975)
Hepci Creative Commons License 2012.12.13 0 0 4975

Az eredeti (és a szabadalom) a salzburgi Fürst cukrászaté ("original").

Ők nem exportálnak (az üzletpolitikájuk szerint az ártana a minőségnek) és kézzel gyártanak.

A Mirabell lett a legnagyobb osztrák gyártó, a receptet nem védte szabadalom, csak a nevet, ezen huzakodik egy csomó cég.

A Mirabellé ("echte") elég jó is volt sokáig, aztán bekebelezte őket a Kraft és kigagyizták a minőséget, szinte homogén  édes pálmazsírtrutymóvá alakult a cucc (viszont azóta a korábbi töredékébe kerül).

Vannak németek, pl. a Reber, az szerintem jobb, mint a jelenlegi Mirabell, de mostanában nem kóstoltam.

Előzmény: v_peti (4974)
v_peti Creative Commons License 2012.12.13 0 0 4974

Mozartgolyóból hányféle van? És melyik a legfinomabb? És melyik a legrosszabb?

Na és miért nem csak egyféle van? Miért nem védeti le Salzburg városa a nevet, és miért nem csak egy cégnek engedélyezi annak a használatát???

 

Előzmény: Hepci (4973)
Hepci Creative Commons License 2012.12.13 0 0 4973

Ez a Schluckwerder nevű firma sokfélét másol, határozottan emlékszem pl. egy tőlük származó - a Kraft-Mirabellénél is borzalmasabb - mozartgolyóra.

Előzmény: H_G (4970)
kaktuszka67 Creative Commons License 2012.12.12 0 0 4972

Volt valaki a csokoládémúzeumba?

http://www.jegy.hu/programs/22646/Csokolade_Muzeumi_praline_tura.html

 

Érdemes menni?????

 

v_peti Creative Commons License 2012.12.12 0 0 4971

Na ja, az alkoholos édességek esetén könnyen előfordulhat, más gyártónál is, hogy a hivatalos lejáratkor már alig van benne alkohol, főleg, ha nem hűvős spezban van tárolva.

Előzmény: Hepci (4967)
H_G Creative Commons License 2012.12.12 0 0 4970

És még a németek szoktak panaszkodni, hogy a kínaiak másolják az iparcikkeiket :)

 

Előzmény: aagica (4969)
aagica Creative Commons License 2012.12.09 0 0 4969

Véletlen van itthon egy dobozzal. :)

Gyártó: Horst Schluckwerder OHG, Adendorf. 

Előzmény: Zitka (4968)
Zitka Creative Commons License 2012.12.09 0 0 4968

999-ért van ennek a klónja az Aldiban. Nem nézte valaki, hogy azt is az AB gyártja, vagy tényleg csak utánzat?

 

 

Előzmény: anyuka60 (4966)
Hepci Creative Commons License 2012.12.09 0 0 4967

Az Anthon Berg talléroknál érdemes gondosan megvizsgálni a gyártás idejét, ugyanis minőségmegőrzési időként elég tág periódust adnak meg, addigra már alig található alkohol bennük, és a lappadt álmarcipános tallérok élvezeti értéke nem túl magas.

Előzmény: anyuka60 (4966)
anyuka60 Creative Commons License 2012.12.09 0 0 4966

Cote D'or márkájú Pate d'Amande.

Ez egy belga gyártmányú  táblacsoki, de nincs kockákra bontva, egy nagy sík lap az egész. Tördelni lehet belőle. Két csokiréteg között vékony marcipánréteg. Annyira finom!

Ajándékba kaptam egyszer, azóta nem is ettem, mert nagyon drága. A Metróban néha csak 450 Ft, de a Tescóban egy ezres.

   

Meg szeretjük még az Anthon Berg dán, dobozos csokit. Ez is drága, 1.400 Ft. Egy dobozban kb. 10 kerek csokis tallér (egyenként becsomagolva), valamilyen gyümölccsel és likőrös, pezsgős vagy konyakos marcipánnal. Több ízben van: epres, málnás, meggyes, szilvás, szőlős, barackos. Mind finom! Ajándékba érdemes venni; mindig örülnek neki. :)

 

H_G Creative Commons License 2012.11.21 0 0 4964

Hű, a tengeri só + kakaótöretest csak most kóstoltam meg (kissé vonakodva, mert nem tűnt jó ötletnek és a 63% is elég kevésnek hangzik egy prémium csokinál) és ez a legfinomabb! Alig-alig sós, de az a kevés remekül kiemeli a kakaófajta gyümölcsös-savanykás egyedi aromáit.

 

http://store.madecasse.com/new-seasaltandnibs.html

 

Előzmény: H_G (4955)
Hepci Creative Commons License 2012.11.20 0 0 4963

Én azt tenném a helyedben, hogy megkérdeznék néhány jobb itthoni bonbonkészítőt (nem feltétlenül mindjárt Csiszár Katalint), hogy fogadna-e egy kis gyakorlatra, á la sztázsolás az éttermekben.

Biztos akad olyan, akinél lehet tanulni (s ingyen dolgozni).

De van pár magyar blog is, amiken olvashatsz bonbonkészítésről, ha nem is a szakma csúcsait képviselőktől.

Előzmény: enil (4960)
Zitka Creative Commons License 2012.11.20 0 0 4962

A kérdésedre sajnos nem tudok választ, de ez mindenképpen ide tartozik:

 

Így készül a ChocoMe csokoládé

Tavalyelőtt a szaloncukor készítését mutattam meg nektek egy videóban karácsony előtt, amire nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett. Éppen ezért úgy gondoltam, készítek nektek egy hasonlót a ChocoMe üzemében, hogy lássátok, hogyan készülnek ezek a csokik, amikből[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Előzmény: enil (4960)
inwear Creative Commons License 2012.11.19 0 0 4961

kids,

 

a toffee broken nuts milka mindent visz

enil Creative Commons License 2012.11.19 0 0 4960

Sziasztok! A praliné-bonbon (,táblás csokoládé,stb.) készítés rejtelmeibe szeretném belevetni magam.

Tudnátok javasolni megbízható, jó szakmai színvonalú szakirodalmat (nyomtatott, virtuális), topikot, fórumot?

Először szeretnék öninformálódni, de nem zárkózok el egy jó színvonalú, valóban hasznos képzéstől sem. Erre is van lehetőség itt Magyarországon?

Látom, hogy van egy pár csokoládéiskola, stb. Ezek a csokoládékurzusok mennyire hasznosak? Szkeptikus vagyok, hogy normális gyakorlatot lehet-e 1-2 nap alatt szerezni.

ELőre is köszönöm a segítséget!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!