Keresés

Részletes keresés

SaGa Creative Commons License 2004.07.19 0 0 295
Ja: venni scak ezért nem érfdemes. Nagyobb barkácsáruházakban napi 2-3 ezerért lehet bérelni szerszámokat. Egy fúrókalapács 6-os és/vagy 8-as heggyel elegendő. és egy nap alatt szimán ki lehet bökni 60 lyukat (kb 30-60 másodperc egy lyuk kifúrása velük). Az olcsó "ütvefúrókkal" 5-30 perc egy lyuk...

SaGa
Előzmény: SaGa (294)
SaGa Creative Commons License 2004.07.19 0 0 294
Vannak az "ütvefúró" barkácsmasinák. Ezek arról ismerszenek meg, hogy át lehet váltani "ütő" és normál fúró üzem között. Téglához jók, betonhoz csak akkor, ha évente 1-2 lyukkal kell küzdeni.

Amivel nagy mennyiségű lyukat lehet panelba gyártani, az a fúrókalapács. Ezt nem lehet sima fúrásra átállítani, legtöbbször spéci fúróhegy kell bele (nem csak szimpla "vídia", hanem a szára is spéci, hornyolt. Asszem SDS a neve, de nem biztos, az áruk 3-5-szöröse a jobba "sima vídiának"). Ezek valahol 30 ezer körül kezdődnek, a jobbaknak porszícó csatlakozásuk, vagy "beépített porszívójuk" van.

SaGa
Előzmény: palhen (292)
halaloszto Creative Commons License 2004.07.19 0 0 293

A panel az egy kulon allatfaj. Sajat tapasztalat (Bekasmegyer).

 

Csak olyan utvefuro furja ki, aminek a neveben valahol bujkal a pneumatikus szocska.

 

A legolcsobb ilyen, amit talaltam az a bosch pbh420 vagy mi, van ugyanolyan kinezetu skil-ben is. Arrol lehet felismerni, hogy a markolatan olyan nagy kezvedo van, mint a regi kardokon. szoval a markolat elott van egy muanyag ize. remelem erted.

 

Ha a tieteken sds-plus tokmany van, (amibe nem rendes hengeres szaru furo megy, hanem olyan aminek a szaran van ket kis melyedes) akkor van eselyetek, ki kell probalni. Erezni fogjatok ha nem megy, a nemjo furoval altalaban 1cm mely lyukat sikerult csinalni.

 

Amugy ez a bosch altalaban 30eft korul van, a skil valtozata 26eft korul, de a budakalaszi cora-ban 22eft korul lattam utoljara.

 

remelem segitettem.

 

vajk

Előzmény: palhen (292)
palhen Creative Commons License 2004.07.19 0 0 292

Panelban lakunk, felújítás kellős közepén. Rengeteg lyukat kéne fúr/at/ni, kérdések:Itthon van egy Skil kalapácsos ütvefúrónk, Ezzel mi /2 nő/ tudunk betonba fúrni?Paraméterei:380W,   0-2700/perc. Persze csak akkor szeretnénk mi csinálni evvel, ha nem szakadunk bele 1 lyuk fúrásába. Kb 60 lyukat kéne fúrni.

 

Ha vennénk, milyen paraméterekre kell figyelni, milyet ajánlotok, kb ,mennyibe kerülne??

 

Ha valami szuper profi béret kölcsönzünk, akkor elbírjuk-e, vagyis a gép súlya,+rezgés+erölködés???

 

Utolsó opció:nem ismertek-e valakit, aki vállalna lyukfúrást, dél-Budán, általában mennyit szoktak kérni ilyen munkáért?

 

SOS kellene a segítség

sonne Creative Commons License 2004.06.23 0 0 291
köszi a válaszokat. asszem jobban kijövök, ha kihívok egy szakit, aki megcsinálja pár 10Kforintért. csak azokkal mindig a baj van (késnek, okoskodnak, eltűnnek, satöbbi)...
Előzmény: mutual (290)
mutual Creative Commons License 2004.06.23 0 0 290
Agyon nem fog csapni az áram, de kell egy kis gyakorlás ahhoz hogy menjen (taknyolás szinten). Nem árt elolvasni némi szakirodalmat sem.
Előzmény: GPF (289)
GPF Creative Commons License 2004.06.23 0 0 289
Hegesztés passz. Nekem az első 5 nem sikerült, akkor felhagytam vele. De élek. Azt hiszem, csak a rosszul szigetelt barkácstrafók a veszélyesek, a hegesztőből kis feszültség jön ki.
Előzmény: sonne (288)
sonne Creative Commons License 2004.06.23 0 0 288
barkácsmesterek, kéne is kis segítség. egy mennyezet alatti polcot tervezek a mosókonyhába, U alakban a 3 falra lenne felszerelve 1-1 L alakú vas-sín vízszintesen, annak a falra merőleges (vízszintes) lapjára kellene (az U teljes belső részét kitöltő) acél vagy vas rácsot hegeszteni.

bonyolult dolog a hegesztés? ha bérelek szerkót, akkor meg tudom csinálni magam is, vagy jó eséllyel agyoncsap az áram (ie. bízzam inkább szakira)?

halaloszto Creative Commons License 2004.05.20 0 0 287
Korongok pihennek, dolgozas van ezerrel, meg most meg el is kellett utazzam. Kell valakinek inch meretu csavar? pl 1/4-20, tok furan nez ki. (1/4 inch atmero, 20 menet per inch)

vajk

Előzmény: GPF (286)
GPF Creative Commons License 2004.05.20 0 0 286
Mi újság a korongokkal?
Előzmény: halaloszto (285)
halaloszto Creative Commons License 2004.05.12 0 0 285
Saga,

Koszi az otleteket!

A lyukfuresz jo draga volt (Bosch), ki van hajtogatva! Nekem ugy tunt, hogy a beeges amiatt van, hogy nincs hova tegye a fureszport amit termelt. Ha csinaltam neki helyet ugy, hogy a deszka szelenel furtam, hogy oldalt kiert, akkor ott kitermelte a port, es egyaltalan nem egett be. En inkabb azon gondolkozom, hogy athajtogatom, hogy csak befele alljanak fogak, kifele nem, es akkor kivul felfekszik rendesen, es jobb lesz a megvezetese a kozpontfuro nelkul is. Max majd olajozom, viaszolom rendesen.

A furos eszterga dolgot magam is igy kepzeltem el, annyi kulonbseggel, hogy a csucs helyett egy korongot tennek, amin ketoldalas ragaszto vagy csiszolopapir lenne. Az lenne a lenyeg, hogy ne legyen a korong kozepen lyuk egyaltalan.

vajk

Előzmény: SaGa (283)
SaGa Creative Commons License 2004.05.12 0 0 284
Juteszembe: korongot esztergával kell(ene) gyártani. Tudom, hogy ilyesmi nem nagyon áll a sarokban senkinél, de nem nehéz összehozni egyet, ami semmi másra nem jó, csak koronggyártásra.

Kell egy állványos fúró (vagy fúróállvány), egy csapágy, vastagabb (10-12-es) csavar, egy csődarab, amit a csavarra húzott csapágyra lehet húzni szorosan (esetleg alá még egy támcsapágy, ha nagyon extrát akarunk). Ez lenne a forgócsúcs. A csőbe akár egy parafadugót be is lehet ütni, hogy a korongon ne legyen lenyomata a palástnak. Ha van gépsatu (állványos fúróhoz hasznos), akkor a csapágy palástját be lehet fogni és a forgócsúcs egy a csapágy belselyébe tolt megfelelő méretű csavar feje is lehet...

A csavart az állvány talpának közepén kell valahogy rögzíteni (esetleg a gépsatuba szorítani, ha van ilyened).

A rudat be kell fogni a fúróba (ha másképp nem, a közepébe tekert facsavarnál fogva), megtámasztani a forgócsúcson. A forgó rudat sépen le lehet csiszolni, majd egy keretes fűrésszel felszeletelni forgás közben.
Ehhez kell egy darab fa, ami annyival magasabb a forgócsúcsnál, amennyi egy korong vastagsága, rre kell fektetni a fűrész lapját, úgy közelíteni a forgó rúdhoz. Tapasztalataim szerint a fűrészlapot szép lassan előre-hátra kell mozgatni vágás közben, különben megég (én reszelővel próbáltam régebben, a lyukfűrésszel vágott korongok oldalát simítani, azt is mozgatni kellett, hogy nem melegedjen föl nagyon)...

SaGa

Előzmény: SaGa (283)
SaGa Creative Commons License 2004.05.12 0 0 283
Hi!

A lyukfűrész azért égeti az anyagot, mert gagyi. Surlódik a palástja a fán. Az a baj, hogy a drága lyukfűrészek se jobbak ebből a szempontból. Egyedül a gyémántporos élűek nem, de azok meg falhoz falhoz lettek kitalálva...

Ha megnézitek, a fogai szinte egy "síkban" vannak a palásttal, nem terpesztenek. Ezeket csak vékony lapok (laminát vagy szalag parketta, esetleg rétegelt lemez) vágására lehet így használni.
Rá kell szánni pár percet és egy csőrös fogóval szépen kihajtogatni a fogakat. Az egyiket ki, a másikat be. Ha a korong palástjának kell szebbnek lennie, akkor kettőt be, egyet ki, ha a kivágott lyuknak, akkor fordítva. Nem kell nagyon, csak pár tized mm-re álljon ki-be, s nem fog égetni...

Én ágyneműtartókhoz kerekeket gyárottam ezzel a technikával...

SaGa

Előzmény: halaloszto (279)
GPF Creative Commons License 2004.05.10 0 0 282
Hát, az eredeti is rúdból van.
Előzmény: halaloszto (281)
halaloszto Creative Commons License 2004.05.10 0 0 281
Csak egy parat csinaltam kiprobalni a technikat. Amikor hagytam a furot a kozepen, az jobb lett, de azok kozott is van bena, amikor kivettem a furot, mondjuk 3-bol egy lett jo.

Arra kell, hogy mindenki akinek megmutattam a lenti kepeken levo jatekot azt mondta, hogy neki is kell ilyen, es elgondolkoztam, hogy hogyan lehetne egy nap alatt mondjuk 10 keszletet csinalni.

Mostanaban azon gondolkozom, hogy vagok sok korongot vagy nyolcszoget, osszepakolom egy hengernek, beszoritom ket csavar koze, es egy maroval vegigmarom a palastjat, kicsit forditok, megint, stb. Lecsiszolni is sokkal jobb lenne egy ilyen hengerpalastot.

vajk

vajk

Előzmény: GPF (280)
GPF Creative Commons License 2004.05.10 0 0 280
Nem a fogak miatt csínál kúposat. Lehet, hogy ahogy nyomja le az ember, terül szét a lyukfűrész palástja. Nem biztos, hogy mindegyi.
Nekem van asztali fúróm, mostanában azzal csinálom, de régebben állványba fogottal is próbálkoztam. Nincs nagy különbség.

Csináltál korongokat? Nem árultad el, hogy mire kell.

Előzmény: halaloszto (279)
halaloszto Creative Commons License 2004.05.07 0 0 279
hi!

Ilyen lekoptatogepet lattam mar csinalva ugy, hogy egy vodor, aminek van rapattanos fedele, negy felforditott gorgon forog, plusz egy gorgo tamasztja az aljat. Egy gorgo meg meg van hajtva es az forgatja.

Interneten lehet latni olyanokat is, ahogy egy autogumiba van beszorva a cucc, es az forog valami gorgokon.

Meg van az, amikor csak vodor homokba belerakjak a cuccot, es felrakjak egy razoasztalra. Mondjuk ez azt hiszem csak aluminium polirozasara jo.

A lyukfuresz miert csinal kupos korongot? a fogai befele hajtogatva vannak, es amekkora a fogak belso atmeroje, akkor lesz a hengerem nem?

Te asztali forugeppel csinaltad, vagy allvanyba fogott kezivel? Vagy Te nem is vetted ki a furot belole?

A beegesre nekem az jott ki, hogy azert van, mert a fureszport nem tudja kidolgozni az 1cm mely horonybol. Ha ugy veszem a fogast, hogy a szelenel van az anyagnak, tehat a furesz mar kicsit kilog belole, akkor ott szepen folyamatosan durja ki a port, es nem eg be. Meg neha kicsit megolajozni/viaszolni a furot is hasznal sokat.

vajk

Előzmény: GPF (278)
GPF Creative Commons License 2004.05.07 0 0 278
Én is gyártottam fakorongokat. Kb 500 darabot. Én a rudak felkarikázása mellett döntöttem. Azért annak van pár előnye. A bükk rudak erezete nem jellegzetes, úgyhogy nagyjából egységes az egész korong. A laját sokkal könnyebb csiszolni, mint a szélét. Ha lyukfűrésszel vágod ki, az összes korong palástját le kell csiszolni, amit szerintem nagyon nehéz szépen megcsinálni. Ráadásul a lyukfűrész kicsit terpesztve van, úgyhogy nem korong lesz a végeredmény, hanem inkább csonkakúp. Nem nagyon, de észrevehetően.
Lehet tényleg kör keresztmetszetű rudakat kapni pl. az OBI-ban. Az nem is annyira baj, ha kicsit görbe.
Szóval én a rudakra szavaznék, de ha az nem jó, akkor marad a lyukfűrész. Nem tudom, mennyit akarsz meg milyen fából, de arra is gondolj, hogy a végén már égetni fog, tehát szerintem a két fúrókoronát kidobhatod. (Amikor bükk korongokat vágtam hasonló módon, akkor az 5-nek már fekete volt a széle.) Na, azt lecsiszolni sem egyszerű. Érdemes felülről és alulról is vágni, mert a kilépő rész kirojtosodik. Ezt sem egyszerű központi lyuk nélkül.
Ha minden lyukba beragasztanál egy tiplit az ronda lenne?
Én még azt csináltam, hogy a lyukba beletettem egy csavart, azt befogtam a fúrógépbe és csak odatartottam a csiszolóvásznat. Így nagyon szabályos "korongot" lehet csinálni.

Van még egy ötlet:
Lehet kapni fajavító dugókat. Kicsit drága, de kör és felül van az erezete. Meg nem is olyan vastag. Nézd meg.

Mire kell?

Akkor már nekem is kellene ötlet. Van a kb 500 korongom. De vannak élei, amik nem túl simák. Lecsiszolgattuk egyesével, de eszembe jutott, hogy milyen egyszerű lenne lekoptatni. Hasonlóan mint a krumplihámozó gép (Ld. Tegnapi Fábry show)
Illetve valami dobozba beleszórni a korongokat meg csiszolóvászon darabokat és forgatni sokáig. Azt gondolnám, hogy így klassz "organikus" felületeket, formákat lehetne kapni. De amikor otthon pedzegettem, hogy a mosógép milyen jó lenne erre a célra, nem arattam osztatlen sikert. Helyette miben forgassam?

Előzmény: halaloszto (276)
marharépa Creative Commons License 2004.05.06 0 0 277
á, köszi a gyors választ! :) a horonymarás egyelőre nem megoldható, de majd "megoldatom". :) ez úgyis csak a vizsgaidőszak végeztével válik aktuálissá, csak gondoltam, tájékozódom...
addig meg nézegetem a kenyértartókat (ki ne dobjanak a boltból)
Előzmény: GPF (275)
halaloszto Creative Commons License 2004.05.06 0 0 276
Sziasztok!

Szeretnek sok fakorongot gyartani. Mondjuk 30 es 50 mm atmerokkel, 20mm vastagsaggal. Eddig probaltam:

1. veszek rudat, es felkarikazom. A rud amit venni lehet nem igazan kerek, a fene tudja milyen fabol van, es raadasul igy a korongra meroleges lesz a szalirany, en pedig azt szeretnem, hogy parhuzamos legyen.

2. veszek egy deszkat, es egy "lyukfureszt". Igy ugye lesz a korong kozepen egy lyuk, amit el szeretnek kerulni. Ha kiveszem a furot a kozepebol, es allvanyba fogom a fureszt, akkor tudok lyuk nelkulit vagni, de kicsit veszlyesnek tunik, es nem mindig lesz szep.

Vannak otleteim meg, amiket nem probaltam:

3. a lyukfureszhez csinalok egy lyukas deszkat, amit a munkadarab tetejere teszek, es a lyuk benne megvezeti a furokoronat.

4. levagom a cuccot nyolcszognek, es addig csiszolom, amig kerek nem lesz. Csak ugye kerekre csiszolni is ugy lenne egyszeru, ha lenne benne lyuk, es a csiszolokorongtol fix tavra fel tudnam szurni. akkor mar csak forgatnom kellene lassan.

Minden otlet erdekel!

Kulon gondom, hogy hogyan fogom a palastot felcsiszolni.

Bizom bennetek, hajra!

vajk

GPF Creative Commons License 2004.05.06 0 0 275
Szabásminta nincs, de kitalálhatjuk. Már gondolkodtam rajta.
Kell egy íves hornyot marni, ami nehéznek tűnik. meg tudod oldani?
Ma inkább redőnyös kenyértartókat lehet kapni, azokról lehet ötletet meríteni. (Bár a legtöbb nem igazi redőny, csak utánzat.)

Maga a redőny úgy készül, hogy egy vászonra vannak felragasztva a kissé íves szélűre alakított lécek.

Előzmény: marharépa (274)
marharépa Creative Commons License 2004.05.05 0 0 274
sziasztok,
nemtom, teljesen jó helyen járok-e, nem tudtam átolvasni az egész termést. azt szeretném kerdezni, van-e valamelyikőtöknek "szabásmintája" a békebeli redőnyös fa tolltartóhoz? mert sehol sem tudom megvenni, piacokon, antikosnál... de esetleg megcsinálhatnám, viszont nem emléxem pontosan a részletekre.
előre is kösz
mr
GPF Creative Commons License 2004.02.26 0 0 273
Ah, most tudok írni.

A Tikkurilla zománc és egyéb festékei nagyon jól fednek. 4-5 réteg Trinát ér annyit, mint 2 Tikkurilla. Ráadásul szépen terül. Ráadásul nem kell feltétlenül alapozó és fedő.

(Ez nem a reklám helye.)

Előzmény: Bagira1969 (271)
halaloszto Creative Commons License 2004.02.24 0 0 272
Nincs tapasztalatom.

Akkor minek irok? Hogy lasd hogy van aki olvassa a topicot, csak lovese sincs.

Esetleg falfestekek? Az tuti nem fenyes.

vajk

Előzmény: Bagira1969 (271)
Bagira1969 Creative Commons License 2004.02.24 0 0 271
Nem akarok új topicot nyitni, talán ide tartozik leginkább.
Nagyobb méretű fa(!)vagy furnér felületet kellene minél fehérebbre festenem. Kívánalom egyúttal, hogy lehetőleg matt legyen.

Ebben még nincs gyakorlatom. Milyen festéket használnátok?

GPF Creative Commons License 2004.01.26 0 0 270
Az elfűrészelést én is hallottam, de ezt a távtartós dolgot nem csiáltam. Jó ötlet.

A zsanért belül meg hanyagolom. Nekem jó a külső.

Nem csak a vasalatok ára, hanem a választéka is bosszantott. Szépet nem nagyon láttam. (Ha kívül van, kell a szép.)

Van egy kétkötetes könyv, az Asztalos. Nem vettem meg, de elég jónak tűnik. Én egyébként elmentem egy asztalosipari szakközépbe és megvettem ott pár tankönyvüket. Azóta némelyik rendes forgalomban is kapható. Van azokban nagyüzemi furnérkészítéstől kezdve minden, de ki lehet mazsolázni az alapokat.

A Zatikot már láttam honlapilag. Különösen a nemesfák fogtak meg.

Nem tudom, ez-e a dugópánt hivatalos neve. Olyan hogy a láda törzsébe meg a fedélbe is kell két-két 10-es lukat fúrni. Szembe. Ezt tipli átjelölővel elég pontosan meg lehet csinálni. Aztán beledugni és kész. Olyan a recézete, hogy nem jön ki.

Közben nyílt egy Hobbiasztalos topic is. Mondjuk nem annyira pörög az sem.

Előzmény: halaloszto (268)
halaloszto Creative Commons License 2004.01.26 0 0 269
ja, elfelejtettem:

1. elfureszeles, nem az en talalmanyom, de szuper

eloszor elvagod a ket rovid oldalt, korfuresszel, kicsit a vastagsag fole kiengedett pengevel. utanna teszel a resbe a kerf-nek megfelelo vastagra csiszolt lecet, retegelt lemezt, stb. ezeket ket szoritoval osszeszoritod. utanna vagod a hosszu oldalt. nem fog a pengere racsukodni a doboz a tavtartok miatt.

2. zsaner bevesese: egy tapeta (papir) vago kessel csinaltam, tok preciz lett. a fenyot szerintem 0.05mm vastagsagban tudtam vele hamozni. az a trukk, hogy az egeszet 2-2 mm-el keskenyebbre kezded el csinalni, es amikor a melyseg ok, meg minden klasz, akkor megegyszer ellenorzod a poziciot, es pakk, a ket kis maradek reszt egy ket mozdulattal eltunteted. igy a kezdeti benazas, kuzdes nincs hatassal a pontossagra.

vajk

Előzmény: GPF (267)
halaloszto Creative Commons License 2004.01.26 0 0 268
ez a dugopant dolog erdekelne. a google nem mond ra semmit. hol kell szakirodalmat szerezni? tankonyvbolt? komolyan! szeretnek valami szakirodalmat, de nem tudom hol kell keresni. meg persze ne legyen olyan nagyon magasroptu, de ne is a modern negyfejes gyalugepek sorozatgyartasbani hasznalatarol szoljon.

a vasalatok aran a bricostoreban en is dobtam egy hatast. aztan voltam a zatik faaruhazban, a vilag vegen van. de iszonyu jo. ha meg nem ismered, szanj ra egy szombat reggelt. egy hipermarket meretu aruhaz, csak faval. eszergalt biszbasztol a faragasztoig minden. kifejezetten asztalosellato, de nem erzed magad idegennek egyaltalan. pl fenyolec 10mmx10mm-tol 60mmx60mm ig legalabb 10 kulonbozo meret. na en itt vettem 40Ft/darab kicsi teljesen mezei acel zsanerokat, 15mm es 20mm a szara. (ekkora vastag deszka elere passzol). hasonlo zsaner a bricoban sargara edzett acelbol 200Ft per darab.
mar banom, hogy akkor a vasalatokat nem neztem meg jobban, mert most kellen valami zar is, de lehet hogy faragok fabol.

nem igaz, hogy csak ketten vagyunk, akik hobbibol faval foglalkoznak?!

vajk

Előzmény: GPF (267)
GPF Creative Commons License 2004.01.26 0 0 267
Ezekkel a problémákkal én is megküzdöttem. Nekem az elvágás sem sikerült teljesen pontosan, ahol összeért az eleje meg a vége, ott lett egy kis rece. Meg a zsanér bevésése is problémákat okozott.

A következőket tettem eddig: (ez nem egy doboz)

1. A zsanér felrakása után összecsiszoltam. Ez persze több mm-nél nem megy.

2. Nem zsanért használtam, hanem un. dugópántot. Ez nagyon jó, csak nagyon nehéz volt beszerezni. Meg nagyon vékony falú dobozba nem lehet beletenni. Én 12-esbe tettem, de az már a határon volt eléggé. Az a jó benne, hogy kívülről semmi nem látszik. (Állítólag létezik 6-os dugópánt is, de én nem találtam.)

3. Nem a belső oldalra tettem a zsanért, hanem vettem szép rezet és díszítőelemként kívülről raktam fel a zárt dobozra. Ez teljesen jól működik így.

Általában azt veszem észre, hogy kis apróbb cuccokhoz nem lehet vasalatokat kapni. Pl. valami zárszerűség is kellene. Bár most kaptam 4 szép, pici békapántot.

Előzmény: halaloszto (266)
halaloszto Creative Commons License 2004.01.26 0 0 266
kerdesem lenne, nagyon va'gyom a valaszra.

hogyan kell megcsinalni, hogy egy doboznak a fedele pontosan csukodjon?

csinaltam egy dobozt, ugy hogy csinaltam egy zart teglatestet, es utanna kettefureszeltem. ugy a fedele iszonyu precizen passzol az aljahoz.

viszont akarhogy kuzdottem, nem birtam a zsanerokat ugy felrakni, hogy pontosan zarodjon. ugy 1 fokkal el van fordulva a teteje, ami mar elol egy par millimeter elcsuszas. hogyan csinaljak a profik? nagymamanal komplett ruhasszekrenyajto van ket zsanerral felteve, es pontosan zarodik.

ha a zsanerokon szemben vannak a lyukak pontosan, eleg lett volna valami tuskevel a zsaner zsavarjainak lyukait pontosan szemberakni egymassal?

nagyon vagyom ra, hogy valami hasonloan frappans megoldas letezzen, mint a doboz kettefureszelese volt.

vajk

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!