Keresés

Részletes keresés

Syd Barrett Creative Commons License 2000.06.10 0 0 1027
"Szóval, tisztesség, higgadtság, segítőkészség, oszt hali. :-)
Sajnos ezek elfogytak (legalábbis nálam).

Előzmény: aromo_ (1026)
aromo_ Creative Commons License 2000.06.09 0 0 1026
Sziasztok!

Ne higgyétek (nem hihetitek komolyan), hogy nekem nem voltak/vannak olyan konfliktusaim az életben amelyek a cigánysággal kapcsolatosak. Vertek már meg romák, loptak már meg romák, szégyenítettek már meg romák. Igaz, nem romák is. (Volt idő, amikor kifejezetten kerestem a kalandot :-) Azt se gondoljátok, hogy valami miatt olyan körülmények között élek, hogy elkerülhetem a cigányokkal való érintkezést... (még lakásom sincs, albérletben lakom). De mégsem gondolom, hogy ezeket a konfliktusokat rendezni lehet a sérelmek felemlegetésével, vagy haraggal.

radai rossebhez kapcsolódva:

"Egyetlen különbség volt a sorsuk, és a többi cigány sorsa között. Saját bevallásuk szerint valamilyen belső késztetés útján rájöttek, hogy tanulni szeretnének, mert így biztosíthatják legjobban a saját jövőjüket."

Az a belső késztetés vagy nem ébred fel mindenkiben, vagy felébred, de önmagában véve nem elég erős. Ha külső késztetés is jelen van mellete, akkor sokkal nagyobb az esély a kitörésre, és a külső késztetést csak mi "külsősök" adhatjuk meg. Nem anyagi támogatás, vagy elvtelen tömjénezés az ami segíthet, hanem a befogadókészség és a szolidaritás kifejezése. Nem csodaszer ez sem, de nagyban hozzájárulhat a helyzet normalizálódásához. És nem is arra gondolok, hogy mostantól kezdve vendégségbe kellene egymáshoz járni :-) Épp elég, ha mi (vagyis azok akiknek nem hívatásuk a romákkal való foglalkozás) megpróbáljuk kiiktatni mindennapjainkból a kirekesztést, a gyűlölködést, az etnikai hovatartozás alapján történő megítélést.

RTL Klub: Sajna (vagy hálistennek?) nem nézek tévét, pláne nem az RTL Klubot :-) De nagyonis el tudom képzelni, hogy tényleg vérlázító baromságokat sugároznak. Nem kellene. Világos.

Ebből is látszik, hogy az az ellentét, amely annyira megosztja a társadalmat elsősorban nem a magyarok és a romák között áll fenn, hanem a felelősségteljesen és a nem felelősségteljesen gondolkodók között. Etnikai hovatartozástól függetlenül.

Szóval, tisztesség, higgadtság, segítőkészség, oszt hali. :-)

És mégegyszer bocs mindenkitől akit felfuvalkodottságomban megbántottam... szándékos volt :-)))

aromo_

radai rosseb Creative Commons License 2000.06.09 0 0 1025
Hali,

Mostanában csak csendesen olvasgattam ezt a fórumot, Assassin úgyis rendkívül civilizáltan mondta el a véleményem, de a tegnapi Fókusz műsor miatt lecsúsztam a fotelből. Előrevetítve a dolgokat: a vezetőséget le fogják váltani abban az általános iskolában az biztos, és hogy milyen retorziókat fog maga után vonni ez a riport a számukra, abba jobb nem belegondolni.

Undorító hangnemben tálalták az ügyet, ami nem meglepő egy szenzációhajhász műsortól, de a legjobban ez akasztott ki: Az RTLKlub szavaival élve: "Gondoljanak bele egy percre, mi lenne, ha az önök gyerekével történne mindez!". Ezek után hazautaztak a fővárosba, ahol a (szándékosan nem írok számot) kerületet messzire elkerülik, nehogy bármi bajuk legyen. Gondoljunk bele, hogy a gyermekem elmegy az iskolába, ahol a vele szemben ülő gyerek büdös, nem tud rendesen enni késsel-villával, a modora pedig enyhén kívánni valót hagy maga után. Gondoljunk nyugodtan bele, hogy a saját gyerekemnek nem kívánnám ezt, sőt, hozzá tenném a másiknak sem, hogy ezért kiközösítsék, ami számára természetes. Ezzel van a gond. Ha egy olyan légkörben nevelkedsz fel, ahol ez elfogadott, és minden probléma oka a többségi társadalom, akkor egy idő után úgyis azt kezded el szajkózni, hogy téged itt elnyomnak. Nekem van több cigány ismerősöm, érdekes módon az egyetemen, és még egyszer nem kerültek hátrányos helyzetbe a származásuk miatt. Igaz, fürödni is megtanultak kamaszkorukban. Egyetlen különbség volt a sorsuk, és a többi cigány sorsa között. Saját bevallásuk szerint valamilyen belső késztetés útján rájöttek, hogy tanulni szeretnének, mert így biztosíthatják legjobban a saját jövőjüket. Elmondták, hogy kb. általános iskola 7. osztályáig otthon laktak, ami igazi lepattant putrinak volt nevezhető (saját bevallásuk szerint), de elhatározták, hogy nem így akarják leélni az életüket. Ma beszélgettem egyikükkel pont a műsor kapcsán, és megkérdeztem a véleményét. Érdekes volt (bocsánat a szóhasználatért, nem pejoratív értelemben mondom) hallani egy cigány szájából, hogy: "Az egyetlen, amit ezzel elérnek, hogy tovább szítják a gyűlölködést, és még mélyebbre süllyedünk. Talán az lenne a megoldás, hogy az ellentéteket a saját népem tagjai felejtsék el, és az életmódjukon változtassanak, ha Magyarországon akarnak élni, mint ahogy azt például a Svábok is tették." Gyurinak szerintem igaza van, és érdekes, de harag nélkül is lehet konszenzusra jutni a két népcsoport képviselőinek. Mielőtt bárki megvádolna, hogy azért szimpatikus a vélemény, mert a cigányságnak kell megoldást találni, nem a magyaroknak, elmondom a válaszomat is: "Nem megy az olyan könnyen, nagyon sokunkban van előítélet a cigánysággal szemben, amit nap-mint-nap fűtenek egy újabb hasonló riporttal. Sajnos eljutott szerintem a magyarság odáig, hogy az elmúlt x év után már csak akkor fogja elhinni, hogy megváltoztak a cigányok, ha tapasztalja is. Amíg csak hangoztatják, hogy elnyomottak és megalázottak, addig nem lesz közös nevező. Bennünk is van hiba, de mégsem mi élünk a segélyből."

Csak ennyit akartam hozzátenni a tegnapi műsorhoz, valamint a véleményem töredékét leírni a teljesség igénye nélkül.

B.Gyuri & RR

Előzmény: aSSaSSin (1024)
aSSaSSin Creative Commons License 2000.06.09 0 0 1024
Aromo_!

Azt hiszem a vitát nem hogy lezártuk, el sem kezdtük. Vitatkozni azzal lehet - és főként érdemes! - akinek nem az a fő problémája, hogy a másik fején van e kalap vagy nincs. Te - nemes egyszerüséggel - a felszines dolgokkal foglalkozol (Tudom, csak az én mikrovilágomban képzelem így!) Téged nem érdekel az emberek mindennapjai, hiszen ez mind kiragadása az élet pillanatainak.
A Te hozzáállásod a témához hasonló az RTL Klub Fókusz munkatársaiéval. A tegnapi ripurtjuk ismét egy gyöngyszem volt az éterben. Megint jól elmarasztalták az iskolát, ahol megkülönböztettett módon bánnak a cigányokkal. Ha kell még meg is fürdetik őket. Sőt!
Tudom egy két okos megint reagál majd valamit arra amit most írok. Ahol lakom - bár már nem működik - van egy nevelőotthon. Tudom, megint általánosítok, mégis az ott nevelkedő gyerekek 95%-a cigány volt. A nevelők tapasztalata - jó akaratuk ellenére - megegyezett a tegnap nyilatkozó igazgatónővel.
Kérdem én? Miért rasszista az, aki nem bírja elviselni a koszt, a mocskot, a bűzt. Tudom mindenkinek állampolgári joga, hogy ne fürödjön. Kedves "elv"társak! Kívánom Nektek, hogy ilyen jövő elé nézzünk!

Sir Balambér Creative Commons License 2000.06.09 0 0 1023
Najó, akkor visszavonom a visszavonásomat!
És ezennel előre visszavonom ezt a visszavonást is :)
Előzmény: simson (1022)
simson Creative Commons License 2000.06.08 0 0 1022
Ne vond vissza, a nagy találkozást nem lehet másképp megélni, mert akkor az csak kis találkozás.
Előzmény: Sir Balambér (1021)
Sir Balambér Creative Commons License 2000.06.08 0 0 1021
Na ez utóbbit visszavonom és bocs. Végül is mindenki másképp éli meg a nagy találkozást..
Előzmény: aromo_ (1019)
Sir Balambér Creative Commons License 2000.06.08 0 0 1020
---"vagy a romák lélekszámának mesebeli emelkedésével és a magyarság kiszorításával ijesztgetnek"

Kedves aromo_ :)

Ha te ezt tényleg mesebeli dolognak érzed, nézz utána légyszives mégegyszer. Ajánlom figyelmedbe azon pedagógus ismerőseidet (remélhetőleg vannak ilyenek) akik alsóbb osztályokban tanítanak. Az iskolakezdők hány százaléka cigány most, és mennyi volt mondjuk 15 évvel ezelőtt. (az elit fővárosi sulikat hanyagold a statisztikakészítésnél) Arra szeretnék indiszkréten utalni, hogy bizony a cigányoknál (széndékosan nem romázok, mert romakereket sem szoktam hányni, meg romaútra sem megy a falat nálam) komoly "életstratégia" a megélhetési szülés. Ami enyhénszólva lelkismeretlen viselkedés. És ez a dolog most kezd "beérni". Nem tudom, bele lehet e törődni abba, hogy az úgynevezett európai normák és kissebségi jogok mögé bújva ennek az országnak bizonyos állampolgárai (szándékosan így írom le) bizony a többségen élősködő életmódra rendezkedtek be. Ez van. Meg egy jópár gátlástalan politikus (mindkét nációból) akik abból próbálnak politikai tőkét kovácsolni maguknak, hogy állandóan farkast kiabálnak (itt most a mesére utalok). Viszont mindenki számára elfogadható megoldást még nem hallottam.

Neked van elképzelésed? És mellesleg annyira szenvtelenül írsz a témáról, hogy szerintem nem sok személyes kontaktusod lehetett cigányokkal.

Előzmény: aromo_ (1019)
aromo_ Creative Commons License 2000.06.08 0 0 1019
Szia aSSaSSin!

Még mielőtt a lényegre térnék, újra elnézést kérek az előző hozzászólásom hangneme miatt. Utólag visszaolvasva még bunkóbbnak tűnik mint amikor írtam...

A gondalatmeneteddel fogalmazva, nem mondtad, csak utaltál rá.

Még csak nem is utaltam :-) Más az utalás, és más az, ha a vitapartneredről kialakított sztereotip kép alapján azt gondolod, hogy "ha erről ez a véleménye, akkor emerről meg biztosan emez." (Arról nem beszélve, hogy "gondolatmenettel fogalmazni" elég nehéz ügy ;-)

Így van, de az a Topic, nem azokról szól.

Ezt arra írod, hogy szerintem a cigánysághoz kapcsolt problémák eltörpülnek egy csomó máshoz képest. Így van, ez a topic a romák helyzetéről szól. Vagyis kellett volna szólnia, de inkább váltogatja benne egymást a mocskolódás és a sérelmek felemlegetése. Mindazonáltal ha a topic valóban a cigányság helyzetéről szólna is, az sem jogosítana fel arra, hogy a hozzájuk kapcsolt problémákat akkorává fújja fel bárki, hogy a nemzethalál víziójával ijesztgethessen. (Pl. azok a hozzászólások amelyben az etnikumnak emelendő diadalívekkel, vagy a Magyarországon 20 év múlva hivatalos nyelvvé váló cigány nyelvvel, vagy a romák lélekszámának mesebeli emelkedésével és a magyarság kiszorításával ijesztgetnek.)

Hogy kerül a csizma az asztalra?

Miért említettem meg, hogy a munkád közben (ha úgy végzed, ahogy gondolom, azaz tisztességesen) rengeteget tehetsz az ország érdekében? Mert úgy vélem, hogy bár Te a munkád során nagyban hozzájárulsz az ország jó sorsához, egész biztosan vannak olyan könyvvizsgálók is akik önérdekből olyan dolgokat is tesznek, amelyek akár egy nap alatt több kárt okoznak az országnak mint amennyi mondjuk a magyarországi munkanélküli romáknak kiutalt egy havi segély. Nagy székház, nagy pénz... Tudod hogy van ez. Ezzel azt az állításomat kívántam alátámasztani - az előző bekezdéshez kapcsolódva -, hogy a cigánysághoz kapcsolt problémák (ez esetben anyagilag) mennyire eltörpülhetnek pl. a korrupció okozta károk mellett.

Izrael zsidó állam. Mégis élnek zsidók más országokban is! A kezdő lökés pedig azért kell, ugyanis a cigányság jelenleg csak fenyegetőzik azért, hogy előnyökhöz juttassa önmagát.

Felelevenítsük a zsidó állam megalakulását megelőző kezdő lökéseket? Szégyenletes korszaka az a magyar és az európai történelemnek. Ha lehet kerüljük el az újrajátszást... (És akkor most abba nem kötök bele, hogy megint durván általánosítottál: "a cigányság jelenleg csak fenyegetőzik azért, hogy előnyökhöz juttassa önmagát." Ha észrevetted amikor leírtad - lelked rajta, ha nem, akkor ez is engem igazol.)

Azt hiszem ahhoz aztán már végképp semmi közöd, hogy mit, mikor és miért írok olvasok stb. Még az sem különösebben érdekel, hogy Téged meg a drogok érdekelnek.

De bizony van... Feltéve, ha a felhasznált információk publikusak (azok, mert csak az "adatok" gombra kellett kattintanom) és kapcsolódnak a témához. Hát, ezek kapcsolódnak, nem úgy mint az én drogos érdeklődésem felemlegetése :-))) Hacsak nem azért tartottad fontosnak ezt megemlíteni, hogy a hozzászólásaim értékét - mint exdrogos tollából származó gondolatkoat - megkérdőjelezd. Ezt a hozzászólásaim formája és tartalma azt hiszem nem teszi lehetővé.

Bizom benne, hogy Te amikor pl. letépsz egy falavelet, belegondolsz az esőerdök problémakörébe is. (Remélem Te szellemi távollátó vagy, mint ahogy a Besenyő familiában tették!)

Nem tépek le falevekleket, mert valóban belegondolok abba, hogy mit teszek :-) Nem járok autóval, összegyűjtöm a használt elemeket, és nem fürdöm napolajos testtel a Balatonban ha ilyesmire gondolsz. És mekdonaldszba se járok és kokakólát sem vásárolok :-) Komolyan, igyekszem lehetőségeim határain belül mérlegelni tetteim következményeit és szorgalmazom, hogy más is ezt tegye. A besenyős dolgot nem értem.

Látom, Te már felelősen gondolkozol!! Csak így tovább.

Ha nem tudnám, hogy gúnyolódsz, azt mondanám, hogy köszönöm a biztatást. Így viszont azt mondom: Tudom, hogy gúnyolódsz, de azért köszönöm a biztatást.

Az amerikaiak ezért járnak pszichiáterhez! A német fiatalokon pedig látszik, hogy aludni sem bírnak apáik bűne miatt.

Kételkedsz benne? Járj utána.

Hát ha csunyát írnék, akkor most azt mondanám, hogy ez a tipikus sz...rágás. Ehelyett a gitt szájbavételét javaslom.

Így is csúnyát írtál... Nem vetted észre? Értelmeset, vagy értékelhetőt azonban nem. Felteszem azért mert nem volt ellenérved és ilyenkor kézenfekvő, bár haszontalan az agresszióhoz fordulni.

Látom ez már a vallatás vége. Kispajtás, szerinted a Te hozzászólásod milyen ismeretanyagból táplálkozik? Bár jó duma, ez a "nem veszek tudomásul semmit a világból" szöveg.

Inkább a vita végének nevezném, sajnálom, ha vallatásnak érezted. A saját ismeretanyagomból táplálkozom :-) Ha pontos kérdést teszel fel, pontos forrást fogok megjelölni. A "nem veszek tudomásul semmit a világból" inkább a te hozzáállásodra jellemzőek, ahogy azt a "szellemi rövidlátásról" szóló részben kifejtettem. Amit te tévesen naiv idealizmusnak és a valóság figyelmenkívül hagyásának értelmezel, az az a fajta hozzáállás amely - bár lehet, hogy még nem jutott el hozzád a híre - szerencsére hódít a világon és pusztán abban tér el a Te hozzáállásodtól, hogy az egyéni érdekek elé globális érdekeket helyez, belátva, hogy attól még nem lesz rosszabb, ha nem baszogatok másokat, és ha jóindulatúan fordulok másokhoz, attól még nem vagyok mindenki lábtörlője :-)

PS: Próbálj konkrétumokat belszőni a mondanivalódba. Ezekkel a nagy általánosításokkal nem igazán lehet mit kezdeni. Szép dolog a "Szeressük egymást gyerekek" gondolat - amit bár kimondatlanul is - saját benyomásom szerint képviselsz. Nem hiszem, hogy az átlagnál "kirekesztőb" a magatartásom. Ha tényleg az EU felé tendálunk, akkor bizony rá fogsz jönni, hogy az ami ott van, még brutálisabb.

Az általánosítás és a lényeglátás nem ugyanaz, még ha ez kapóra jönne is neked :-) Mutass általánosításokat és hiszek neked (nem általános érvényű megállapításokat! különbség!), addig megintcsak a levegőbe beszélsz.

A "Szeressük egymást gyerekek" szerintem is szép, bár ez a megfogalmazás elég gyerekes és lekicsinylő, leginkább olyanok szájából hangzik el akik nem tudják vagy nem akarják megérteni mélyebb jelentését.

Az, hogy az EU-ba tartunk nem azt jelenti, hogy ész nélkül át kell venni mindent ami ott van. Ha tudunk olyasmit magunkkal vinni ami jó és fontos, akkor azt vinnünk is kell.

Sajnos én sem gondolom, hogy az átlagnál kirekesztőbb vagy, de - ahogy erről már szó volt - a tudás nem csak feljogosít, hanem kötelez is. Épp ezért nem tartom helyesnek, ha megelégszel az átlagossággal, hiszen kvalitásaid az átlag fölé emelnek, emelkedj az átlag fölé a romák helyzetének megítélésében is!

Végezetül mondanivalóm szellemében mégegyszer megkövetlek. Nem azért szurkálódom, hogy bántsalak, hanem azért, hogy ráébresszelek nézeteid negatív oldalára. Nem hiszem, hogy képességeid akadályoznak abban, hogy tisztábban lásd a helyzetet, azt gondolom, hogy évszázados, társadalmunkban erősen meggyökerezett előítéletek, és a túlzott én-központúság homályosítják el ítéleteidet.

Nem gondolom, hogy beszélgetésünk eredményeképp egyik napról a másikra megváltozik a véleményed, sőt... sértegetéseim talán csak még jobban felhecceltek, de bízom abban, hogy összességében mégis tudtam olyat mondani ami idővel álláspontod felülvizsgálatára késztet.

Arra is szeretnélek megkérni, ha neked is megfelel, hogy zárjuk le a kettőnk közötti vitát, pontosabban, zárd le Te, mert nyilvánvaló, hogy ebben a helyzetben nem lehet az enyém az utolsó szó. Ne gondold, hogy győztesként szeretném elkönyvelni magam. Talán csak azért sikerült komolyabban és koherensebben érvelnem mert több időt fordítottam a hozzászólások megírására mint Te, és valószínűleg le tudnál alázni más jellegű vitákban. Be kell vallanom, hogy élveztem a vitát és élveztem azt is, hogy érveimet nem tudtad érdemben cáfolni, de egyben szégyenlem is, hogy ilyen játékot űztem veled. Sem hozzád sem hozzám nem volt méltó. Elnézésedet kérem ezért is.

Nem lehet nem észrevenni, hogy vitánk kezdete óta _senki_ nem szólalt meg rajtunk kívül ebben az eddig oly sok hozzászólást produkáló topicban. Bízom benne, hogy nem véletlenül. Beszélgetésünknek bizonyára lesznek még itt utórezgései - valószínűleg gyalázkodók is ;-), de azt sem bánom, ha elsüllyed a topic, úgyis nagyobb volt a füstje mint a lángja.

aromo_

Előzmény: aSSaSSin (1018)
aSSaSSin Creative Commons License 2000.06.08 0 0 1018
Aromo_!

"Légyszíves mutass egyetlen olyan mondatot hozzászólásaimban, amelyben a cigányság anyagi támogatását helyeslem. Megspórolom neked a keresgélést: egyetlen egy ilyen sincs, ugyanis nem nem értek vele egyet. Az egyetlen dolog amire mindvégig megpóbáltam felhívni a figyelmedet az az, hogy az ellenséges hozzáállás nem segíti a problémák megoldását, ellentétben az elfogadással és a megértésre való törekvéssel ami nem egyenlő az alárendeltséggel. "
- A gondalatmeneteddel fogalmazva, nem mondtad ,csak utaltál rá.

"Ezt az ország túlélésével kapcsolatban írod. Alapvetően nem értek egyet ezzel a gondolattal, de vitahipotézisnek elfogadom és azt válaszolom rá, hogy azok a problémák amelyeket te a cigánysághoz kapcsolsz, minden szempontból (gazdaságilag, politikailag, veszélyességüket illetően) eltörpülnek egy sor más probléma mellett: korrupció, szervezett bűnőzés, alkoholizmus, adócsalás, stb. "
- Így van, de az a Topic, nem azokról szól.

"Gondolom, hogy te mint könyvvizsgáló és a haza sorsáért aggódó polgár, könyvvizsgálóként munkád során elsősorban a köz érdekeit tartod szem előtt, azaz a kapcsolódó törvények betartását, és nem csupán megbízóid érdekeit, kiskapukat keresve a törvényeken, saját és megbízóid anyagi gyarapodásának reményében. Ha ez így van, máris többet tettél az ország érdekében mint sok más kollégád. "
- Hogy kerül a csizma az asztalra?

"Az általad felajánlott "kezdő lökés" egyértelműen megmutatja rosszindulatodat és kirekesztő gondolkodásodat. Aki menni akar annak nem kell "kezdő lökés", azaz egy utolsó rúgás. Aki meg nem akar menni, annak pláne nem kell. Ezek után úgy érzem, hogy nem véletlen, hogy szavaidból a "saját állammal" kapcsolatban azt vettem ki, hogy azért tartod jó ötletnek mert akkor nem itt, hanem ott élnének. "
-Izrael zsidó állam. Mégis élnek zsidók más országokban is! A kezdő lökés pedig azért kell, ugyanis a cigányság jelenleg csak fenyegetőzik azért, hogy előnyökhöz juttassa önmagát.

"Arról, hogy nem érdekel milyen bőrszínűek élnek itt, csak annyit, hogy az eddigi 158 indexes hozzászólásodból 126 a cigánysággal kapcsolatos topicokban hangzott el. (Ki mit tud a cigányokról?, áp25kedd:romák a rendőrakadémiára!, Szereti valaki a cigányokat? (2), A romák helyzetéről a Törzsasztalban ). Úgy vélem, hogy ez meglehetősen nagy érdeklődésről tanúskodik."
- Azt hiszem ahhoz aztán már végképp semmi közöd, hogy mit, mikor és miért írok olvasok stb. Még az sem különösebben érdekel, hogy Téged meg a drogok érdekelnek.

"Mindennapi életünket nagyon távolra nyúló szálak befolyásolják és a szálak közül - ha tetszik, ha nem - nagyon sok összeköt minket a Washingtonnal, az EU-val és a politikusokkal is. Az a hozzáállás amely ezt nem veszi figyelembe, olyan számomra, mintha valaki az autóját rugdosná, szidná egyfolytában mert nem indul, de nem venné a fáradtságot, hogy megnézze, van-e benne benzin.
Tömören szellemi rövidlátásnak nevezném. "
- Bizom benne, hogy Te amikor pl. letépsz egy falavelet, belegondolsz az esőerdök problémakörébe is. (Remélem Te szellemi távollátó vagy, mint ahogy a Besenyő familiában tették!)

"Az a véleményem, hogy a kisebbségek ellen mindig azok heccelik a jónépet, akik szeretnék saját sikertelenségükről/becstelenségükről/tehetetlenségükről elterelni a figyelmet, és azokért a problémákért, amelyek megoldására képtelenek, egy kisebbségi csoportot tesznek felelőssé (itt a hatalomról és a politikáról beszélek). Ezeknek a módszereknek a felszínesen gondolkodók gyakran bedőlnek - ritkábban a felelősen gondolkodók is, épp ezért olyan veszélyes és mocskos eszközök ezek. "
- Látom, Te már felelősen gondolkozol!! Csak így tovább.

"Miért tartod a rezervátumokat humánusnak?
Ismered a rezervátumok létrejöttének történetét?
Nem hallottál még azokról az mentális rendellenességekről, amelyek az indiánok ellen elkövetett bűnök miatti bűntudatban nyilvánul meg sok amerikaiban, még ilyen sok generációval a történtek után is? És a német fiatalok önértékelési zavarairól apák/nagyapáik háborús bűnei miatt? "
- Az amerikaiak ezért járnak pszichiáterhez! A német fiatalokon pedig látszik, hogy aludni sem bírnak apáik bűne miatt.

"Nem vagyok büszke a munkámra, szeretem, értek hozzá, természetes dolog mint a levegővétel... a légzésre sem vagyok büszke."

Tehát egy szóval sem írtam, hogy a munkám egyszerű lenne. (vagy az "egyszerű" és a "természetes" közötti különbség is csak árnylatnyi? :-) Sok kihívással találkozom én is munka közben, persze... de nem sajnos ;-) Sőt... szeretem a kihívásokat.

Ezzel, és az első bekezdéssel kapcsolatban újra szeretnélek megkérni, hogy inkább az én gondolataimmal szállj vitába, ne pedig azokkal a gondolatokkal, amelyeket szerinted nekem gondolnom kellene. Számodra is érdekesebb és gyümölcsözőbb lesz a vita :-)

Összefoglalva: miután úgy érzem, hogy a kérdéseidre válaszoltam, a személyeskedésedet elhárítottam, kijelentéseid logikátlanságát, felszínességét és esetenként valótlanságát kimutattam, vitakultúrád hiányosságaira (a vitapartner gondolatainak figyelmen kívül hagyása, eltorzítása) rámutattam, felteszem a kérdést: "
- Hát ha csunyát írnék, akkor most azt mondanám, hogy ez a tipikus sz...rágás. Ehelyett a gitt szájbavételét javaslom.

"Elismered-e, hogy a cigányságot mint etnikumot elmarasztaló kijelentéseid és hozzáállásod rosszul leplezett előítéletekből, ismerethiányból és a populista, manipulatív szólamok kritikátlan elfogadásából éppúgy táplálozik, mint a hétköznapi életben megélt, valóban sokkoló, bosszantó és ijesztő tapasztalatokból? "
- Látom ez már a vallatás vége. Kispajtás, szerinted a Te hozzászólásod milyen ismeretanyagból táplálkozik? Bár jó duma, ez a "nem veszek tudomásul semmit a világból" szöveg.

PS: Próbálj konkrétumokat belszőni a mondanivalódba. Ezekkel a nagy általánosításokkal nem igazán lehet mit kezdeni. Szép dolog a "Szeressük egymást gyerekek" gondolat - amit bár kimondatlanul is - saját benyomásom szerint képviselsz. Nem hiszem, hogy az átlagnál "kirekesztőb" a magatartásom. Ha tényleg az EU felé tendálunk, akkor bizony rá fogsz jönni, hogy az ami ott van, még brutálisabb.

Előzmény: aromo_ (1017)
aromo_ Creative Commons License 2000.06.07 0 0 1017
Szia aSSaSSin!

számomra zavaros:
"Anyagilag? Ajjaj... ezt megint nem szeretném" Ha tényleg nem szeretnéd, akkor miért vagy annyira oda a cigányok anyagi pumpálásának? Szerinted ezzel majd ránevelődnek a normális életvitelre.

Légyszíves mutass egyetlen olyan mondatot hozzászólásaimban, amelyben a cigányság anyagi támogatását helyeslem. Megspórolom neked a keresgélést: egyetlen egy ilyen sincs, ugyanis nem nem értek vele egyet. Az egyetlen dolog amire mindvégig megpóbáltam felhívni a figyelmedet az az, hogy az ellenséges hozzáállás nem segíti a problémák megoldását, ellentétben az elfogadással és a megértésre való törekvéssel ami nem egyenlő az alárendeltséggel.

Nem kell magas végzettségünek lenni ahhoz, hogy belássa bárki is, a cigányság jelenleg minden értelemben probléma.

Ezt az ország túlélésével kapcsolatban írod. Alapvetően nem értek egyet ezzel a gondolattal, de vitahipotézisnek elfogadom és azt válaszolom rá, hogy azok a problémák amelyeket te a cigánysághoz kapcsolsz, minden szempontból (gazdaságilag, politikailag, veszélyességüket illetően) eltörpülnek egy sor más probléma mellett: korrupció, szervezett bűnőzés, alkoholizmus, adócsalás, stb.

Gondolom, hogy te mint könyvvizsgáló és a haza sorsáért aggódó polgár, könyvvizsgálóként munkád során elsősorban a köz érdekeit tartod szem előtt, azaz a kapcsolódó törvények betartását, és nem csupán megbízóid érdekeit, kiskapukat keresve a törvényeken, saját és megbízóid anyagi gyarapodásának reményében. Ha ez így van, máris többet tettél az ország érdekében mint sok más kollégád.

Én nem beszéltem egy "cigánymentes" államról sohasem, mint ahogy már írtam nem érdekel, hogy milyen bőrszínű egyén él itt.

Pedig ezeket is te írtad:

Nem is olyan rossz ötlet ez a saját állam. (980. hozzászólás)

Ezt még lehetne úgy is értelmezni, hogy aki akar menjen, aki akar maradjon. Így csak irreális lenne, de legalább nem rosszindulatú, azonban a 963. hozzászólásodban ezt írod:

Ha menni akarnak, hát menjenek.(A kezdő lökést adjuk meg!)

Az általad felajánlott "kezdő lökés" egyértelműen megmutatja rosszindulatodat és kirekesztő gondolkodásodat. Aki menni akar annak nem kell "kezdő lökés", azaz egy utolsó rúgás. Aki meg nem akar menni, annak pláne nem kell. Ezek után úgy érzem, hogy nem véletlen, hogy szavaidból a "saját állammal" kapcsolatban azt vettem ki, hogy azért tartod jó ötletnek mert akkor nem itt, hanem ott élnének.

Arról, hogy nem érdekel milyen bőrszínűek élnek itt, csak annyit, hogy az eddigi 158 indexes hozzászólásodból 126 a cigánysággal kapcsolatos topicokban hangzott el. (Ki mit tud a cigányokról?, áp25kedd:romák a rendőrakadémiára!, Szereti valaki a cigányokat? (2), A romák helyzetéről a Törzsasztalban ). Úgy vélem, hogy ez meglehetősen nagy érdeklődésről tanúskodik.

Visszatérve, az átlag polgárt valóban nem érdekli, hogy mit ír a Washington Post, hogy mit mond az EU, hogy mit mondanak a politikusok. Ezeket az embereket, beleértve magamat is - mint ahogy a hozzászólások is mutatják - a napi cigányokkal történő konfliktusok bosszantanak.

Mindennapi életünket nagyon távolra nyúló szálak befolyásolják és a szálak közül - ha tetszik, ha nem - nagyon sok összeköt minket a Washingtonnal, az EU-val és a politikusokkal is. Az a hozzáállás amely ezt nem veszi figyelembe, olyan számomra, mintha valaki az autóját rugdosná, szidná egyfolytában mert nem indul, de nem venné a fáradtságot, hogy megnézze, van-e benne benzin.
Tömören szellemi rövidlátásnak nevezném.

De akkor a kérdés az, hogy kinek az érdeke, hogy Magyarországon az átlag polgárt a cigányság ellen heccelje.

Az a véleményem, hogy a kisebbségek ellen mindig azok heccelik a jónépet, akik szeretnék saját sikertelenségükről/becstelenségükről/tehetetlenségükről elterelni a figyelmet, és azokért a problémákért, amelyek megoldására képtelenek, egy kisebbségi csoportot tesznek felelőssé (itt a hatalomról és a politikáról beszélek). Ezeknek a módszereknek a felszínesen gondolkodók gyakran bedőlnek - ritkábban a felelősen gondolkodók is, épp ezért olyan veszélyes és mocskos eszközök ezek.

Lehet, hogy az egyetlen humánus megoldás - indián mintára - rezervátumok létrehozása lenne.

Miért tartod a rezervátumokat humánusnak?
Ismered a rezervátumok létrejöttének történetét?
Nem hallottál még azokról az mentális rendellenességekről, amelyek az indiánok ellen elkövetett bűnök miatti bűntudatban nyilvánul meg sok amerikaiban, még ilyen sok generációval a történtek után is? És a német fiatalok önértékelési zavarairól apák/nagyapáik háborús bűnei miatt?

Egy utolsó megjegyzés. Nagyon irigyellek, hogy a munkád olyan egyszerű, mint a lélegzetvétel. Sajnos nekem minden nap egy újabb kihívás.

Ezt erre a kijelentésemre írtad:

"Nem vagyok büszke a munkámra, szeretem, értek hozzá, természetes dolog mint a levegővétel... a légzésre sem vagyok büszke."

Tehát egy szóval sem írtam, hogy a munkám egyszerű lenne. (vagy az "egyszerű" és a "természetes" közötti különbség is csak árnylatnyi? :-) Sok kihívással találkozom én is munka közben, persze... de nem sajnos ;-) Sőt... szeretem a kihívásokat.

Ezzel, és az első bekezdéssel kapcsolatban újra szeretnélek megkérni, hogy inkább az én gondolataimmal szállj vitába, ne pedig azokkal a gondolatokkal, amelyeket szerinted nekem gondolnom kellene. Számodra is érdekesebb és gyümölcsözőbb lesz a vita :-)

Összefoglalva: miután úgy érzem, hogy a kérdéseidre válaszoltam, a személyeskedésedet elhárítottam, kijelentéseid logikátlanságát, felszínességét és esetenként valótlanságát kimutattam, vitakultúrád hiányosságaira (a vitapartner gondolatainak figyelmen kívül hagyása, eltorzítása) rámutattam, felteszem a kérdést:

Elismered-e, hogy a cigányságot mint etnikumot elmarasztaló kijelentéseid és hozzáállásod rosszul leplezett előítéletekből, ismerethiányból és a populista, manipulatív szólamok kritikátlan elfogadásából éppúgy táplálozik, mint a hétköznapi életben megélt, valóban sokkoló, bosszantó és ijesztő tapasztalatokból?

aromo_

PS.: Szeretnék már most bocsánatot kérni a hangnemért amit megütöttem. Nem érzéseimet tükrözi, csupán a vég nélküli szócséplést kívánom elkerülni ezzel, mint eszközzel. Személy szerint Téged semmiképp sem akarlak támadni vagy elítélni, sőt, még ha nem is látszik, hidd el, szeretettel és tisztelettel gondolok rád, vélt vagy valós hibáid ellenére. Az egyetlen, amit támadok, az az általad képviselt kirekesztő gondolkodás.

Természetesen (nagyképű és kioktató stílusom ellenére) nem zárom ki annak lehetőségét, hogy tévedek, és ennek minden következményét vállalom.

Előzmény: aSSaSSin (1016)
aSSaSSin Creative Commons License 2000.06.06 0 0 1016
Aromo-!
A lényegi válasz előtt a számomra zavaros:
"Anyagilag? Ajjaj... ezt megint nem szeretném" Ha tényleg nem szeretnéd, akkor miért vagy annyira oda a cigányok anyagi pumpálásának? Szerinted ezzel majd ránevelődnek a normális életvitelre. Nézd meg Afrikát. Évtizedek óta hordják oda a segélyeket, de dolgozni senki sem akar!

Szóval a lényeg, melyet Te is megfogalmaztál a hozzászólásod végén, hogy teremteni kell egy olyan Magyarországot, ahol a "túlélés" esélyei adottak. Nem kell magas végzettségünek lenni ahhoz, hogy belássa bárki is, a cigányság jelenleg minden értelemben probléma. Én nem beszéltem egy "cigánymentes" államról sohasem, mint ahogy már írtam nem érdekel, hogy milyen bőrszínű egyén él itt. (Csak zárójelben érdekességképpen jegyzem meg, nemrég jött egy kollega Indiából, aki a lakáskeresésnél kikötötte, csakis JÓ környéken hajlandó maradni!!)
Visszatérve, az átlag polgárt valóban nem érdekli, hogy mit ír a Washington Post, hogy mit mond az EU, hogy mit mondanak a politikusok. Ezeket az embereket, beleértve magamat is - mint ahogy a hozzászólások is mutatják - a napi cigányokkal történő konfliktusok bosszantanak. Amit a média művel, valóban felnagyítása a problémának. Meg mondom Neked őszintén, én azt érzem ebben a felnagyított kisebbségi problémában, hogy az EU nem igazán akar minket felvenni. Ez pedig egy jó ok, hogy mi mennyire elbánunk a cigányokkal. Balátom, hogy úgy vagyok a kérdéssel, mint egy felcukkolt véreb. De akkor a kérdés az, hogy kinek az érdeke, hogy Magyarországon az átlag polgárt a cigányság ellen heccelje. A cigányság olyan amilyen. Ilyen volt 500, 100, 10 éve s nagy valószínüséggel ilyen is marad még ez elkövetkező évszázadban. Lehet, hogy az egyetlen humánus megoldás - indián mintára - rezervátumok létrehozása lenne. De ezzel meg az a baj, hogy a cigányok még egymást sem bírják elviselni.

off
Egy utolsó megjegyzés. Nagyon irigyellek, hogy a munkád olyan egyszerű, mint a lélegzetvétel. Sajnos nekem minden nap egy újabb kihívás.
on

aromo_ Creative Commons License 2000.06.06 0 0 1015
Hopp... aSSaSSin, ez lemaradt:

Azt írod a hetedik pontodban, hogy kicsit zavaros amit írok. Szerintem nem zavaros. Kérlek fejtsd ki, hogy mit tartasz benne zavarosnak. Addig a megjegyzésedet tehetetlenséged kifejeződésének tekintem és ha kell el is mondom, hogy miért.

Segítségül ideidézem a párbeszédet:

aSSaSSin: Egy dolog érdekel. MIndenki legyen egyenlő. Ez ma Magyarországon így van??????????

aromo_:Na, ha nem szégyellném magam megint jönnék a fikázással. Milyen értelemben egyenlő? Törvény előtt? OK, ez megvan. Anyagilag? Ajjaj... ezt megint nem szeretném, ilyen már volt, nekem nem jött be, most jobban érzem magam. De nem fikázok, inkább csak azt kérdezem meg, hogy értelmiségi létedre nem szégyellsz-e ilyen üres, demagóg, populista szólamokat puffogtatni, zavart kelteni a náladnál kiműveletlenebb emberek fejében, és ezzel akadályozni az ország, a nemzet felemelkedését?

aSSaSSin:Hát ez a csúcs! MOst végül is Te mit szeretnél??? Egy kicsit zavaros. De az utolsó mondatodat arany betükkel kellene márványba vésni. SZavaidból úgy érzem én egy felforgató államellenes ügynök vagyok!

Előzmény: aSSaSSin (1013)
aromo_ Creative Commons License 2000.06.06 0 0 1014
Kedves aSSaSSin!

Én is rövid leszek.

1. Nem vagyok büszke a munkámra, szeretem, értek hozzá, természetes dolog mint a levegővétel... a légzésre sem vagyok büszke.

2. A jelentésárnyalatok nem az enyémek, hanem a tieid. Ha én nem foglalkozom vele legfeljebb én nem értelek meg, ha te nem foglalkozol velük akkor viszont téged nem fognak érteni. Vagy ami még rosszabb félre fognak érteni.

3. Félreértettem az első mondatodat... a feltüzelést szó szerint értettem :-)

4. Magyarországon demokrácia van. Nem működik túl jól, mint ahogy a világ legnagyobb részén nem, de úgy tűnik, hogy sokkal jobb nincs helyette. A cigányság problémái és a te problámáid a cigánysággal ezen a téren eltörpül a többi mellett és felelőtlenségnek tartom összefüggéseikből kiszakított dolgok ilyen egymásmellé állítását.

5. Lehet, hogy szerinted él, ez azonban épp annyira a te magánügyed mint a vallásod vagy a hobbid, ugyanis Magyarországon nem kötelező dolgozni, és más - nem népi - demokráciákban sem. (Ha 40 éves korodra sikerül olyan helyzetbe hoznod magad, hogy nincs szükséged munkára az általad megkívánt életszínvonal fenntartására épp ez teszi lehetővé, hogy élvezhesd egész életed munkájának gyümölcsét.)

6. Igaz.

7. Szeretném ha mindenki lehetősége szerint a maga és a mások boldogulásán szorgoskodna. Ha ez nem megy, legalább ne akadályozzon másokat ebben. Ez a viselkedés különböző szinteken különböző módon valósulhat meg. Ugyanúgy magában foglalja a törvénytisztelő magatartást - amit te kérsz számon a nem törvénytisztelő embereken, mint a felelősségteljes szellemi magatartást - amit én kérek számon rajtad.

Csak egy példa:

Be kell látnod, hogy a romák elűzése az ország területéről ("saját állam"), még ha a faji megkülönböztetés bűnét figyelmen kívül hagyjuk is, ezer ok miatt kivitelezhetetlen, kezdve az uniós csatlakozástól a "romavédők" tiltakozásáig.
És azt is tudnod kell, hogy nem mindenki képes belátni ennek megvalósíthatatlanságát, hiszen vannak nálad képzetlenebb, kevésbé intelligens emberek is akik képtelenek végiggondolni a következményeket és csak az "átlagmagyar" és az "átlagcigány" között feszülő ellentétekig látnak el. Ha ilyen feltételek között mégis a "saját állam elmélet" mellett foglalsz állást, akkor úgy befolyásolod környezeted véleményét és olyan folyamatokat generálsz amelyek kiszámíthatóan rontják az ország politikai, gazdasági esélyeit - egyáltalán, a túlélés esélyeit.

aromo_

Előzmény: aSSaSSin (1013)
aSSaSSin Creative Commons License 2000.06.06 0 0 1013
Aromo_!

Ne haragudj, de nem szeretnék regényt írni, így csak pár sorban...

1.Az, hogy valaki büszkén vállalja a munkáját, vagy büszkén hírdeti, szvsz árnyalatbeli különbség. Te miért nem teszed? Nem vagy büszke a saját munkádra?
2.A "jelentés-árnyalataiddal" nem foglalkozom. Ne haragudj, de gimnáziumi éveim jutnak eszembe, amikor egy versről el kellett dönteni, hogy a költő éppen milyen tudatállapotában írta.
3. Szerinted akkor mi robbant ki egy forradalmat?
Emlékszel a Skoda reklámra? IQ + love = Skoda. Hát szerintem a forradalom = elégedetlen tömeg + felbújtók.
4.Szerinted ma, itt Magyarországon az egyenlőség hírdetése folyik? Ha igen, akkor az én agyammal van baj.
5.Ne haragudj, de nem teljsen értem ezt a "ki mit tesz le az asztalra" magyarázatodat. Szerintem még ma is él az ősi bölcsesség: "Aki nem dolgozik, ne is egyék!".
6. "Nagyon helyes, akkor a továbbiakban szót se ezekről! :-))) " Bocs, de a Topic címe:: A romák helyzetéről a Törzsasztalban !!!!!!!
7."Na, ha nem szégyellném magam megint jönnék a fikázással. Milyen értelemben egyenlő? Törvény előtt? OK, ez megvan. Anyagilag? Ajjaj... ezt megint nem szeretném, ilyen már volt, nekem nem jött be, most jobban érzem magam. De nem fikázok, inkább csak azt kérdezem meg, hogy értelmiségi létedre nem szégyellsz-e ilyen üres, demagóg, populista szólamokat puffogtatni, zavart kelteni a náladnál kiműveletlenebb emberek fejében, és ezzel akadályozni az ország, a nemzet felemelkedését? "
Hát ez a csúcs! MOst végül is Te mit szeretnél??? Egy kicsit zavaros. De az utolsó mondatodat arany betükkel kellene márványba vésni. SZavaidból úgy érzem én egy felforgató államellenes ügynök vagyok!

Előzmény: aromo_ (1012)
aromo_ Creative Commons License 2000.06.05 0 0 1012
Kedves aSSaSSin!

Látszik, Te tényleg nem szeretsz fikázni! Ezt a kultúrád nem engedi?

Elnézést kérek, aSSaSSin, tényleg bunkó dolog volt tőlem ez a fikázás, és hogy a foglalkozásodat is belekevertem. Tényleg ne haragudj, elragadtattam magam, sajnálom.

Egyébként ha valahova nem szeretsz benézni, akkor minek teszed? Úri passzió?

Azt írtam, hogy nem szeretnék újra bekapcsolódni a vitába (ezt a döntésemet azóta felülbíráltam :-), és azt, hogy kár volt benéznem ide: kár, mert képtelen vagyok megállni, hogy be ne kapcsolódjak. Azt nem írtam, hogy nem szeretek benézni ide... szeretek, de ha leírnám, hogy miért, az csak olaj lenne a tűzre, hát nem írom le :-)

Azt pedig, hogy mi a munkám ill. a végzettségem büszkén vállalom, ugyanis ellemben a többi sz....val akinek csak úgy adják a lakást ill. a szociális támogatást, én megdolgoztam érte!

A büszkeséget megértem, jogos. Biztosan megdolgoztál érte valóban. Azonban én nem csak azt érzem, hogy büszkén vállalod, hanem azt is, hogy büszkén hirdeted. "Büszkén vállalni" általában olyasmit szoktak ami a mások/némelyek szemében az adott kontextusban negatívum (homoszexualitás, etnikai hovatartozás, bűn, másként-gondolkodás, stb. :-) vagy valamilyen negatív következménnyel járhat. (Én természetesen nem a foglalkozásodat bíráltam, hanem a képzettséged - amelyre a foglalkozásodból lehet következtetni - és a hozzászólásod tartalma között feszülő ellentétet.) Olyan dolgora amellyel kapcsolatban nem merülnek fel ellenérzések, vagy éppenséggel büszkeségre, jó érzésre ad okot (ilyen a foglalkozásod is) ritkán mondjuk azt, hogy "vállalom". (Az állandósult szóösszetételek is erre utalnak: "kockázatvállalás", "felelősségvállalás". A kockázat és a felelősség is olyasmi ami terhet/nehézséget rejt magában.)

Az a viszonyulás, ami a te esetedben megfigyelhető (itt, az Indexen) a munkádhoz és ahhoz a társadalmi réteghez amelyhez a munkádból (is) eredően tartozol, szerintem tehát nem "büszkén vállalás" hanem "büszkén hirdetés":

"Esküszöm, ha a héten megint az irodaházukban leszek, megkérdem őket!"
"Egyébként könyvvizsgálóként ezeknek az alapítványoknak a gazdálkodását is szívesen megvizsgálnám!"
"Ha kell még TV nyílvánosságot is biztosítok az esetnek!"

Márpedig úgy vélem, abban valószínűleg egyetértesz velem, hogy az embernek a negatívumait vállalnia kell, a pozitívumait pedig nem kell feltétlenül szétkürtölni, ha nincs rá jó oka.

Ugyenebben a mondatodban van egy másik rejtett jelentés is amit a "többi" szócska használatával sikerült belecsempészned, és arra enged következtetni, hogy rajtad kívül senki nem dolgozik meg a munkájáért, végzettségéért. A "többi" szócskát ugyanis akkor használjuk, ha egy csoportból elkülönítettünk egy részcsoportot, és ezek után a maradékra akarunk utalni. A te mondatodban az elkülönített részcsoport Te voltál ("ellemben a többi sz....val [...] én megdolgoztam érte"), a "többi"-ek pedig mindenki más. Ráadásul - gondolom szándékod szerint nem, de a magyar nyelv értelmében igen - a többiekről, azaz mindenkiről aki nem Te, azt is kijelentetted, hogy nekik "csak úgy adják a lakást ill. a szociális támogatást".

(Ha rosszindulatot feltételeznék rólad azt hihetném, hogy ilyen "fondorlattal" próbáltál duplaelőnyt kovácsolni: egy pozitív helyzet "büszkén vállalásával" morális megbecsülést is kivívni.)

Szerintem egyébként a munka megbecsülésével is át lehet esni a ló túloldalára. Előfordul, hogy valakinek annyira nagy nyűg a munka, olyan nagy áldozatnak gondolja, hogy önértékelését egészségtelen mértékben megnöveli az elvégzett munka, büszke lesz rá, felemlegeti, stb. Ilyen esetekben szerintem kevesebb kárt okozna az el nem végzett munka, mint amennyit a felfújt önérzet okoz.

Tudom, hogy ezek csupán jelentésárnyalatok, azonban úgy vélem, hogy a magas képzettségű emberektől elvárható a nyelv helyes, pontos használata, hiszen a képzettség nem csak feljogosít dolgokra, hanem kötelez is. Másrészt olyen jellegű vitáknál mint ez is, gyakran úgy érzi az ember, hogy olyasmit adnak a szájába amit nem mondott - az ilyen félreértések is elkerülhetőek egy kis figyelemmel.

Tudod a bolsevizmust is a lumpenelemek feltüzelésével kezdték. A forradalmak általában így kezdődnek!

Nem úgy kezdték, nem úgy kezdődnek. Belemenjünk?

És egyébként is, ki beszél itt lumpen elemekről? Vagy a szegénység terjedése ellen tiltakozó tüntetés résztvevőiről beszélsz? (Mostani dialógusunk szövegkörnyezetében csak erre gondolhatok.) Netalán forradalmat akarsz csinálni? Milyet?

Ma pedig néz körül az országban, hogy kik kavarják leginkább a .......rt.

Nem tudom kik kavarják legjobban. Kavarják annyian.

Én nem AKAROM, hogy a gyerekeimnek egy olyan ország maradjon, ahol DIADALÍVEKET állítanak az etnikumnak!

Hát, ettől nem kell félned, teszel róla, hogy ne így legyen. (Meg azok akik kihasználják a gyengeségedet.)

Nem akarok olyan országot, ahol a média minden csatornáján keresztül az etnikum tömjénezése folyik.

Ettől se tarts. A médiák sajnos buták általában, a magyar médiák meg különösen rosszul vannak eleresztve. Azt el tudom fogadni, ha egy média üzenetet kíván közvetíteni (a tulajdonos lelke rajta), az viszont engem is zavar, ha ezt olyan dilettáns módon teszi, hogy szándékával ellentétes célokat ér el.

Konkrétan a romákkal kapcsolatban: Az, hogy a faji megkülönböztetést el kell felejteni (hiszen _mindenkinek_ árt), egy olyan üzenet amivel egyetértek és azonosulni tudok. Ha viszont ez úgy jöhet le számodra, hogy ez az etnikum tömjénezése, akkor rosszul csinálják. Ugyanígy érzek a kisebbségi politikával kapcsolatban is.

Olyan országot AKAROK, ahol azt díjazzák ha valaki letesz valamit az asztalra, nem pedig a sírás-rívást!

Hát nemtom... Pillanatnyilag kb. mindent tehetsz amit nem tilos és ahhoz, hogy mit teszel le az asztalra, csak annak van köze akinek leteszed az asztalára, aki fizet érte. Nem mondom, hogy ez így jó, de ez van, és ez nekem jobban tetszik mint amíg kötelezően pakolni kellett arra az asztalra (emlékszel még arra, hogy KMK?). Ha megint olyasmit szeretnél, keress olyan országot ahol épp valami radikális szélsőség van hatalmon, ott szoktak ilyen szabályokat felállítani.

Engem nem érdekel ha valaki cigány! Az sem érdekel ha zsidó, ha német, ha mit tudom én milyen származású!

Nagyon helyes, akkor a továbbiakban szót se ezekről! :-)))

Egy dolog érdekel. MIndenki legyen egyenlő. Ez ma Magyarországon így van??????????

Na, ha nem szégyellném magam megint jönnék a fikázással. Milyen értelemben egyenlő? Törvény előtt? OK, ez megvan. Anyagilag? Ajjaj... ezt megint nem szeretném, ilyen már volt, nekem nem jött be, most jobban érzem magam. De nem fikázok, inkább csak azt kérdezem meg, hogy értelmiségi létedre nem szégyellsz-e ilyen üres, demagóg, populista szólamokat puffogtatni, zavart kelteni a náladnál kiműveletlenebb emberek fejében, és ezzel akadályozni az ország, a nemzet felemelkedését?

aromo_

aSSaSSin Creative Commons License 2000.06.05 0 0 1011
Aromo,

Látszik, Te tényleg nem szeretsz fikázni! Ezt a kultúrád nem engedi?

Egyébként ha valahova nem szeretsz benézni, akkor minek teszed? Úri passzió?

Azt pedig, hogy mi a munkám ill. a végzettségem büszkén vállalom, ugyanis ellemben a többi sz....val akinek csak úgy adják a lakást ill. a szociális támogatást, én megdolgoztam érte!
Tudod a bolsevizmust is a lumpenelemek feltüzelésével kezdték. A forradalmak általában így kezdődnek! Ma pedig néz körül az országban, hogy kik kavarják leginkább a .......rt. Én nem AKAROM, hogy a gyerekeimnek egy olyan ország maradjon, ahol DIADALÍVEKET állítanak az etnikumnak! Nem akarok olyan országot, ahol a média minden csatornáján keresztül az etnikum tömjénezése folyik. Olyan országot AKAROK, ahol azt díjazzák ha valaki letesz valamit az asztalra, nem pedig a sírás-rívást! Engem nem érdekel ha valaki cigány! Az sem érdekel ha zsidó, ha német, ha mit tudom én milyen származású! Egy dolog érdekel. MIndenki legyen egyenlő.
Ez ma Magyarországon így van??????????

Előzmény: aromo_ (1006)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.04 0 0 1010
Ez aztán nagy poén volt. Ha, ha.
Előzmény: CWorm (1009)
CWorm Creative Commons License 2000.06.03 0 0 1009
Pontosabban ez!
CWorm Creative Commons License 2000.06.03 0 0 1008
Ez az ezredik hozzászólás!
Duda Creative Commons License 2000.06.03 0 0 1007
"Ha nem vetted volna észre, ebben az országban a rendszerváltás óta hivatalosan sincs semmi köze egymáshoz a munkának és a vagyonnak, a megélhetésnek."

Aromo, te nagyon buta ember vagy.

E ket dolognak leginkabb a ti koreitekben nincs semmi koze egymashoz.
Ma magyarorszagon piackepes diplomaval e ket dolog igenis mukodik/mukodhetne egyutt. Hogy megis miert nem mukik igazan arra is ti vagytok a valasz: ti kapjatok helyettunk a lakast, ti szulitek bele helyettunk a gyerekeiteket es a keresetem felebol titeket kell eltartanom.
Es en az ilyenert haragszom.

Előzmény: aromo_ (1006)
aromo_ Creative Commons License 2000.06.02 0 0 1006
Már látom, hogy kár volt ide benéznem :-)))

Sajna nem állom meg, hogy ne kezdjelek el fikázni, aSSaSSin - pedig nem kenyerem...

De ha ilyeneket le tudsz írni azzal "IT MANAGER, 31 éves Okleveles könyvvizsgáló Informatikus Közgazdász" kezeddel, akkor csak nem állom meg szó nélkül:

Amikor meghallottam, hogy tüntetés lesz a szegénység ellen, egyszerűen képzavarral küszködtem. Még a mai napig sem értem! [...] Innen már csak pár lépcső és megjelennek a bolsevista jelszavak. Remélem Lenin nem jön ki a Mauzóleumból. [...] átkapcsoltam a Duna tévére. Valamilyen mexikói "törzs"-ről vol szó, akik fenn élnek a hegyekben. Életkörülményeik, kultúrájuk megegyezők a cigányokkkal. (Akinek nem inge ne vegye magára!)De ezek DOLGOZNAK! Kukoricát termesztenek, mert abból élnek.

A bolsevistákkal nem az volt a baj, hogy a szegénység elleni küzdelmet a zászlajukra tűzték, hanem az, hogy ehelyett totális diktatúrát teremtettek. Méghozzá akkorát, hogy a te fejedből 10 év alatt se ment ki. Ha nem vetted volna észre, ebben az országban a rendszerváltás óta hivatalosan sincs semmi köze egymáshoz a munkának és a vagyonnak, a megélhetésnek. Nem kell Leninnek kijönni a mauzóleumból, a te fejedet eléggé megzavarta ahhoz, hogy több mint 70 évvel a halála után az általa (is) képviselt "aki nem dolgozik ne is egyék"-kel támogasd a hagymázas elméleteidet.

Ahogy Syd Barrett fejében is jól ott maradt a Lenini lenyomat:

Tegnap a Parlament előtt tüntettek, de miközben Horváth Aladár a TV-nek adott interjút, a háttérből vizeskanna dobolás és ének hallatszott, mintha valami "folklórtalálkozó" lett volna.

Nem kell mostmár "pofát befogni, vigyázzban állni" ha a főnök vagy a tévé a közelben van. Azok az idők már elmúltak. (Dehogy múltak, Sztálin röhögne a markába ha látná, hogy miket zagyváltok itt össze.) Akár még énekelhetsz, táncolhatsz is ha kedved van hozzá... Undorító, mi?

aromo_

aromo_ Creative Commons License 2000.06.02 0 0 1005
Haj, Duda... tényleg nem szeretnék újra vitába keveredni ebben a topicban, sajnos úgy tűnik, hogy képtelen vagyok a véleményemet szabatosan és elfogadhatóan megfogalmazni azok számára akik a nem vetik el a faji diszkriminációt - így számodra is -, pedig próbáltam 1-2 hónapja bekapcsolódni a beszélgetésbe.

Az akkori vitából azt a következtetést szűrtem le, hogy ha valóban tenni akarok valamit a helyzet jobbításáért, akkor nem ez az a fórum ahol ezt megtehetem, így aztán továbbálltam.

Most, hogy megint benéztem ide (péntek délutáni gyors-szörf :-) szükségét éreztem annak, hogy elhatárolódjak a kirekesztő nézetektől. (Önző módon, leginkább az önbecsülésem miatt. Ne haragudj, de azt kell mondanom, hogy nagyon szégyelném magam, ha azt gondolhatná rólam bárki, hogy ebben a témában osztom a véleményedet, pedig meglehet, hogy az élet egyéb területein nem lennének nagy nézeteltéréseink, vagyis a hétköznapokban jól megférnénk egymással te meg én.)

Nem szeretnék tehát újra bekapcsolódni az itteni diskurzusba, de ha már megszólítottál természetesen válaszolok:

>>Ezzel a hevvel inkabb foglalkozz inkabb a sajat fajtaddal.

Úgy gondolom, hogy az az álláspont amit én képviselek egyaránt szem előtt tartja a magyarság és a cigányság érdekeit is.

Születésem szerint nem vagyok cigány, de mindaddig amíg a cigányok Magyarországon hátrányos megkülönböztetésben részesülnek büszkén vállalok velük közösséget - és persze utána is, de erre azt hiszem, sajnos nem lesz lehetőségem.

>>A ciganyokkal szembeni ellenszenvnek oka van. Az okot szuntesd meg ne a tunetet probaldd meg atszinezni.

Ezen szeretnék munkálkodni és nem gondolom, hogy a tüneteket próbálnám átszinezni. Ha erre utaló jelet találsz a hozzászólásaimban kérlek idézd, mert igy sajnos nem tudom mire gondolsz.

A cigányokkal szembeni ellenszenvnek valóban van oka. Több is. Ezek közül az egyik a cigányság egy részének deviáns életvitele, amit a felelőtlen és tisztességtelen gondolkodás az etnikai hovatartozáshoz kapcsol.

Egy másik ok az, hogy vannak olyan emberek, akik az életben elkerülhetetlen nehézségek, kudarcok és frusztrációk okait (vagy nevezzük egyszerűen a hétköznapok problémáinak ezeket) képtelenek önmagukban megtalálni, azaz saját létezésük súlyát elviselni és a felgyülemlett keserűséget gyűlölet formájában egy arra alkalmas (lehetőleg kisebbségben lévő és érdekeinek védelmére kis mértékben képes) csoportra zúdítja.

Nem új találmány és valószínűleg megbocsájtható emberi gyengeség a bűnbakkeresés, azonban úgy vélem, hogy mindenki előtt szabad a döntés, hogy a gyűlölködők közé akar-e tartozni vagy sem.

Én pusztán azt a döntésemet közöltem az előző hozzászólásomban, hogy nem a gyűlölködést választottam.

aromo_

Előzmény: Duda (1004)
Duda Creative Commons License 2000.06.02 0 0 1004
Hat ezt jolmegaszondtam.

Aromo!
A ciganyokkal szembeni ellenszenvnek oka van. Az okot szuntesd meg ne a tunetet probaldd meg atszinezni.

Előzmény: Duda (1003)
Duda Creative Commons License 2000.06.02 0 0 1003
Ezzel a hevvel inkabb foglalkozz inkabb a sajat fajtaddal.
Előzmény: aromo_ (1002)
aromo_ Creative Commons License 2000.06.02 0 0 1002
Hát... bekapcsolódni már nincs kedvem.

Mindenesetre - ha ez számít valamit - én személyszerint elhatárolódom minden olyan megnyilvánulástól amelyik faji/nemzetiség alapon bárkit elmarasztal, és a magam szerény eszközeivel mindent megteszek azért, hogy az ilyesfajta beteges gondolkodásnak nyoma se maradjon.

Nem a "fajgyűlölőket" fogom elítélni/támadni, hanem azokat a körülményeket amelyek értelmes, jóravaló embereket a gyűlölködés nyomorúságába, a primitív rasszizmusba kerget.

aromo_

ks Creative Commons License 2000.06.02 0 0 1001
összekevertem a topicokat :))))
kicsit sok cigányos topic, nem bírom a tempót .)))
ks Creative Commons License 2000.06.02 0 0 1000
Engem itten üldöznek!!!!!
PUPÚÚÚÚÚ!!! Végggy meeeeg!!!!
ks Creative Commons License 2000.06.02 0 0 999
hova tűntek a hozzászólások???????
csak nem ki lettek moderálva???????
Iranon Creative Commons License 2000.06.02 0 0 998
Na mégegyszer: Szerintem itt nincsenek, csak ezt mondja azokra, akik nem szeretik a cigányokat. Pedig ez nem egyenlő a rasszizmussal.
Előzmény: Iranon (997)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!