Keresés

Részletes keresés

Pap Pali Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19070

Köszönjük a tegnapi sok-sok jósàgot!

Előzmény: elefada (19069)
elefada Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19069

De! A coli már a sajtformában jelentkezik. A legeslegtutibb megoldás még kecskére is még kánikulában is, pasztörözés nélkül is, ha a fejöedénybe teszel  0,5% aludttejet, s ahogy bevitted, leszürted a tejet, már olthatod is. Az így készített gomolya estére már mehet asoba, bármilyen melegvan, nem fognak a gázokdolgozni, nem lesz se colis, se nyáritej lukas

Előzmény: berkesandor (19065)
elefada Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19068

YOUTUBE ugy tünlik el lett szurva, mert az 1-2-3 rész ugyanaz. Futunk még egy kört!

Előzmény: elefada (19067)
elefada Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19067
Előzmény: elefada (19066)
elefada Creative Commons License 2019.09.09 0 0 19066
Előzmény: berkesandor (19061)
berkesandor Creative Commons License 2019.08.14 0 0 19065

Kólira nem gondolnék, inkább a nem megfelelő kádmunkára.

Kiveszem a formából és érzem hogy nem elég tömött, a kóli nem hiszem, hogy olyan gyorsan fel tudá fújni.

Amiket sajtruhában készítek, azokban jóval kevesebb a lyuk. 

Ezért gondolom, hogy technológiai eredetű a probléma.

Előzmény: Kecskeb (19064)
Kecskeb Creative Commons License 2019.08.14 0 0 19064

Mert kólis a sajt.

Termizáld a tejet, 63 fokon, majd hűtsd vissza oltási hőmérsékletre, akkor nem lesz kólis.

Előzmény: berkesandor (19063)
berkesandor Creative Commons License 2019.08.10 0 0 19063

Gomolyával próbálkoztam, minden jól sikerült, majdnem.

Mikor kiveszem a sófürdőből a sajtot, megnyomkodom, "szuszug".

Valamiért több a lyuk benne mint szeretném.

elefada Creative Commons License 2019.08.09 0 1 19062

folyamatban

Előzmény: berkesandor (19061)
berkesandor Creative Commons License 2019.08.07 0 0 19061

Üdv mindnekinek!

 

A fórumot böngészve, több helyen is említettetek a sajtosferi féle 3 részes videót.

Sajnos egyik linken sem elérhetőek már a videók.

Fellelhetőek még a videók valahol?

elefada Creative Commons License 2019.07.02 0 0 19060

Hú, de mozgalmas itt az élet!

Ébresztő, sajtra fel!

https://www.facebook.com/events/415438435726539/

elefada Creative Commons License 2019.06.08 0 0 19059

Majd összel. Most híg a tej, legelös! Segíteni úgy tudsz, hogy  sürün kevergeted melegítés közben, hogy minnél jobban párologjon.

Előzmény: reg1000 (19058)
reg1000 Creative Commons License 2019.06.05 0 0 19058

Üdv!

Valaii tudja, hogy lehetne keményebb állagú joghurtot készíteni?

Eddig így csináltam: 1,5l tejet 85 fokon hőn tartottam 25 percig, lehűtöttem 45 fokra, beletettem 2 kanál élőflórás joghurtot, 6 órán át 41 fokon tartottam. Így is jó, de szeretnék keményebbet.

Netti 915 Creative Commons License 2019.02.19 0 0 19057

Köszönöm a választ bár ezek közül egyik lehetőség sem áll fenn, most kaptam egy tippet hogy talán egy eléggé szapora spórás baktériumfertőzéssel állhatok szemben, ezért durva fertőtlenítést végzek mindenhol, remélhetőleg az segít.

Előzmény: Kecskeb (19056)
Kecskeb Creative Commons License 2019.02.13 0 0 19056

Következőket nézd át, (ami most más mint nyáron):

 

-hibás préselés (gyűrődés keletkezik)

-hibás kéregkezelés (pl. a kitüremkedő sajtszél éles levágása)

-nedves sajt kenegetése

-meleg száraz huzatos helyiség (én erre tippelek a fűtés miatt)

-elégtelen savóelfolyás (az üstmunka nem megfelelő) .... túl sok savó marad a sajtban, pl. renyhe alvadás miatt is...

Előzmény: Netti 915 (19055)
Netti 915 Creative Commons License 2019.02.10 0 0 19055

Sziasztok!

 

Segítségre lenne szükségem. Érlelt sajtokat készítek, raclette és trappista a Pannitól rendelt kultúrákkal. A novemberben készült sajtjaim jók lettek semmi probléma nem volt velük. Januárban ismét elkezdtem érlelt sajtokat készíteni, azonban azzal kell szembesülnöm hogy a sajtjaim 2 héttel az elkészítés után elkezdenek puffadni és repedni. Eleinte azt hittem a lizozim nem hat mert elvileg 2019.01. volt a szavatossága, ezért rendeltem újat igaz ennek is rövid a szav. ideje 2019. 03. de ennek még jónak kell lennie, mégis újra reped a sajt. A mi teheneink nem kapnak erjesztett takarmányt azonban októbertől egy ismerőstől hozunk még plusz tejet kiegészítésnek mivel legalább 70-80 literből szoktam csinálni érlelt sajtokat, de ők sem etetnek erjesztett takarmányt. A segítségeteket kérném mert már nem tudom mi lehet a baj mindent ugyan úgy csinálok mint 2 hónapja mégis valami hibádzik.

Aradi75 Creative Commons License 2019.01.29 0 0 19054

 Nagyon szépen köszönöm !

Előzmény: elefada (19052)
mgy Creative Commons License 2019.01.28 0 0 19053

Hölgyek, Urak,

Az ukrán tejszeparátorból melyiket érdemes megvenni?
Valahogy nekem a műanyag nem túl szimpi, viszont (aki árulja) azt mondja a fémről, hogy a gumibakok leszakadhatnak. Kérdeztem már máshol is, ott a műanyagra nem volt panasz, cserébe van egy felhasználó, akinél a fém már ment tönkre.

Mik a tapasztalataitok? Köszi!

elefada Creative Commons License 2019.01.21 0 0 19052

Ha tortadobozba teszem a pára miatt, müanyag mosogatórácsot szabok bele, ha szabadon van a hütőbe, inox rácsra kerül

 

Előzmény: Aradi75 (19049)
elefada Creative Commons License 2019.01.21 0 0 19051

Rossz választás az ementálihoz a probat. Ez egy gyursan savanyító mezofil kultüra. Ementáli, lassan savanyító mezofil+termo+propioni.

Ebböl valami más lesz, mivel a technologiát sem követted, nem volt magas höfokon utómelegítés. 

Ez abbol derül ki, hogy dolgozott a probat, gázt termelt, ezért gömbölyödött. Ha utómelegítés lett volna magas hőn, az elpusztul.

 

Előzmény: goped.hu (19045)
portos150 Creative Commons License 2019.01.21 0 0 19050

Bármilyen fém, vagy műanyag rácsra ráteheted, ami legalább olyan sűrű, mint a hűtő rácsa.... akár azt is használhatod, ha kellően fertőtlenítetted.

 

Előzmény: Aradi75 (19049)
Aradi75 Creative Commons License 2019.01.19 0 0 19049

 Kedves sajtósok !

 Ki milyen rácsot használni a Camambert éréséhez és hol szerzitek be válaszotokat előre is köszönöm üdvözlettel Aradi László 

portos150 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 19048

Hm.... lehet, hogy hibát követtél el!!

 

Kétféle puffadással találkozhatsz.....

Az egyik, amit a kóli okoz. Könnyen felismerheted, mert szivacsosan puffad, szörcsög, és savót ereszt a sajt.

 

A másik, amit egy jól sikerült trappista, vagy ementáli csinál, amikor szintén gömbölyödik (sózás után is) , amikor helyes kis lyukak képződnek bennük.

 

Az a gyanum, hogy Te épp egy jóféle puffadást akasztottál meg....

Előzmény: goped.hu (19047)
goped.hu Creative Commons License 2018.11.26 0 0 19047

Köszi, megpróbálom, mosom.

 

Úgy látom az volt az ehxéb baj hogy melege volt. Ki lett nyitva az ablak, igy csak 17 fok van. Megszünt a felpuffadás.

Üdv .l

Előzmény: portos150 (19046)
portos150 Creative Commons License 2018.11.26 0 0 19046

Langyos sós vízzel, vagy édes savó-sós víz keverékével minden nap lemosni

 

Előzmény: goped.hu (19045)
goped.hu Creative Commons License 2018.11.21 0 0 19045

Sziasztok!

 Elkészült ma 1 hete az első sajtom. 2.22 kg, ementálit szerettem volna. Probat 222 anyaggal kultúrázam. 

Préseltem 24 órát, és sósvizes fürdőben volt forgatva újabb 24 órát.

Jelenleg 18-20 fokos helyiségben rácson, forgatva szárad.

 

Próbálnám:

Megjelentek a penész foltok. Mit tegyek?

Köszi

perika53 Creative Commons License 2018.10.29 0 0 19044

Na most megtaláltam a videót, de ennél több amit a múltkor itt leírtál. Ha van időd, időnként tájékoztass bennünket, hogy merre haladtok. Sok sikert!

Előzmény: elefada (19041)
Redlidike Creative Commons License 2018.10.29 0 0 19043

Szia! Úgy tudom, hogy amivel a Cheddar sajtot színezik az az annatto. A neten különféle webáruházakban árulnak annatto port.

Előzmény: papadzso (19042)
papadzso Creative Commons License 2018.10.26 0 0 19042

Sziasztok. Megtudnátok mondani hol lehet venni vagy kapni a sajthoz színezéket azt a sárgát. Bizonyos sajtokhoz is ilyet adnak hogy szép sárgás narancssárgás színe legyen a sajt tésztának.

elefada Creative Commons License 2018.10.21 0 0 19041

Még gyerekcipöben járunk, a tavalyi mustrán jött össze a csoport, idein bemutatkoztunk, hivatalossá az e havi talin alakulunk.

Ird be a googleba TV2 Sajtmustra.

Előzmény: perika53 (19040)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!