Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2002.01.07 0 0 104

Békés Karácsonyt kívánok pravoszláv vallású Barátaimnak !

Hristos se rodi !

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2002.01.07 0 0 103

Jól pofán vágták Trutykónkat a horvátok, kissé túldimenzionált "nemzetközi" díjai miatt :)!

Mijo

Előzmény: ZöPö (100)
ZöPö Creative Commons License 2001.11.08 0 0 100
Istenkém! Mijo, te megint szőrszálhasogatsz! (c:

Tessék mán egy kis liberalizmust tanulni a nagy Júeszéjből: mindenki úgy írja a nevét, ahogy neki teccik, és ettől tejjesen függetlenül úgy ejti, ahogy neki teccik.

(Jut eszembe: te is pontosan tudod, hogy se nem cs, se nem ty, hanem a kettő között valami, ami nincs a magyar nyelvben. Mintha Virt is így magyarázta volna neked Bezdánban.)

(Jut eszembe, 2.: Király B. Iza Béla bácsi, az abonyi bőrfejű kézimunkatanárnő például konzekvensen "Trutkó"-nak nevezte Tvrtkot, de ez meg legyen az ő baja.)

(Jut eszembe, 3.: a népek versenyeznek, hogy melyiknek van hülyébb írása. Azt mondja a francia:
- Mi úgy írjuk, hogy "voulez-vous" és úgy ejtjük, hogy vulévú.
Erre az angol:
- Mi úgy írjuk, hogy "worchester" és úgy ejtjük, hogy vuszter.
Mire a magyar:
- Mi úgy írjuk, hogy "hogy tetszik mondani, kérem szépen?" és úgy ejtjük, hogy "he?".)

Előzmény: Mijo (99)
Mijo Creative Commons License 2001.11.07 0 0 99

Na most nekem, mint bunyevác gyereknek, az ilyen következetlen identitású félbácskai fazonokkal van tele a bőrtarisznyám, mint ez a Vujity Tvrtko, aki a TV2 műsorában helytelenkedik ezekben a percekben.
Ha a feltételezésem szerinti, közel sem délszláv származású Boros Lajos és Bochkor Gábor képes több ízben is helyesen Vujityként kiejteni a "sztárvendég" vezetéknevét, és ő ugyanazt eröltetett horvátoskodással VUICS-ként szorgalmazza, az belőlem leplezetlen undort vált ki iránta :(! Különösen, ha ez a beképzelt "élhorvát", muzikalitását két kifejezetten szerb nóta zengésével demonstrálja a nagyérdemű előtt !

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.11.05 0 0 98

Lám, valami hasonló módon illene helyben is rendelkezésünkre állnia városvezetőinknek, képviselőinknek !
__________________________________________________________________________________________________

Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Biztosa


Tisztelt Látogató!

Üdvözlöm Önt a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosának honlapján. Új kezdeményezésünkkel szeretnénk megfelelni a XXI. század új kihívásainak, elősegíteni, hogy elektronikus úton is elérhető legyen hivatalunk. Az ombudsman intézményének egyik sajátossága, hogy megpróbálja az állampolgárok bizalmát erősíteni az állam intézményei iránt, ezt azonban csak a nyilvánosság széleskörű bevonásával érheti el. Ez különösen így van a kisebbségi ügyek területén, ahol a többségi társadalom tagjainak bizalmát is meg kell nyernünk munkánk hasznossága, szükségessége iránt. Reményeink szerint az itt fellelhető információk segítségével képet alkothat munkánkról, ügyeinkről, eljárásunkról. Ugyanakkor lehetőséget kívánunk biztosítani a nemzeti és etnikai kisebbségek számára, hogy jobban megismerjék hivatalunkat, és lehetőségük legyen az Interneten keresztül is panasszal fordulni a kisebbségi ombudsmanhoz, amennyiben úgy érzik, hogy jogaikat megsértették.

Megtiszteltetésnek venném, ha észrevételeit, tanácsait megosztaná velünk annak érdekében, hogy honlapunk a hazai kisebbségvédelem egyik fontos fórumává váljon.

Üdvözlettel: Dr. Kaltenbach Jenő ( kaltenbach@obh.hu )

Mijo Creative Commons License 2001.10.25 0 0 97

Szándékom szerint:
- "A horvát politika összbunyevácság elleni asszimilációs törekvése végrehajtásának egyik lelkes helyi megbízottja ..."
- "Heuréka ...."
- "háttéralkuk"

Előzmény: Mijo (96)
Mijo Creative Commons License 2001.10.25 0 0 96

A horvátok politika összbunyevácság elleni asszimilációs törekvések végrehajtásának egyik lelkes helyi megbízottja, Vácity doktor "tájékoztatója a Baján élő kisebbségek jogai érvényesítésének helyzetéről" a bajai képviselő-testület október 18-ai ülésén, egyes elemeiben merő csúsztatás, mely nem nélkülözi több ízben az alaptalan állításokat sem !

- Ellenére, hogy Vácity a bajai "Bunyevác Katolikus Olvasókör" - az idézőjel nem véletlen !!! - egyik kinevezett(?), választott(?) vezető tisztségviselője, alattomos módon beszámolójában egyetlen szóra sem méltatja a Baján élő, évszázados tradíciókkal rendelkező bunyevác népet.

- Vácity orcátlan módon képes ilyeneket is lejegyezni: "A nemzetiségek békés egymás mellett élését még a környezetünkban lezajlott események sem zavarták meg." ! Sosem tekintettem "békés egymás mellett élésnek" azt a konspirációs működést, amit Vácity az elmúlt időszak alatt horvát kisebbségeskedése alatt módszeresen művelt, de hogy tanácsnokként mégnagyobb teret nyújtson neki a címosztogató bajai testület, azt már vérlázítóan morbid körülménynek vagyok kénytelen tekinteni ... alig három kerek éve !

- "Az 1998. évi választások alkalmával városunkban négy kisebbségi önkormányzatot választottak (cigány, horvát, német, szerb), melyek - a törvény rendelkezése alapján - 5 tagú testülettel alakultak meg."
NEM IGAZ ! A szerb nemzetiségi önkormányzat alakuló üléséről jómagam és egy képviselőtársam kivonult, jegyzőkönyvbe diktálva ama állásfoglalásunkat, miszerint nem ismerjük el legitimnek az önkormányzat megalakulását. Ennek konkrét okait szintén e jegyzőkönyv kellene elvileg, hogy tartalmazza, melyből eddig sajnálatos módon nem nyílott lehetőségem az elmúlt három év alatt egy példányt sem szereznem.

- "Működésük törvényes keretek között zajlik." Erről engem, mint érintettet, eddig senki sem győzött meg, igaz meg sem kísérelte !

- "Baja Város Önkormányzata a kisebbségi önkormányzatok munkájának segítése érdekében választotta meg az egyházi, karitatív és kisebbségi tanácsnokot." Ugyan kérem, ez már az előző ciklus alattt sem fedte a valóságot. Egyszerű - mint már említettem - alkuk alapján történő címosztásokról van szó: hiszen köllött az Ivánnak is valamit nyomni a boldoguláshoz.

- "Szerb és cigány nyelven történő oktatás iránti igény nem jelentkezett." Na ez az, amit nem vagyok hajlandó elhinni, és ezt egy ilyen kurta mondattal nem is lehet elintézni ! Sem a cigány, sem a szerb esetében. ( Jut eszembe: miért is oly népszerű cigány - lovari - nyelvvizsgát tenni az utóbbi időkben :)!? )

- "Javaslom, hogy a kisebbségi önkormányzat tagjai kapjanak helyet Baja Város Képviselő-testülete bizottságaiban külső tagként - önkormányzatonként 1 bizottságban." Hauréka ! Ez még az előző ciklus zenéje, kétoldalú szégyen, hogy azóta sem rendeződött ez a kérdés !

Számomra roppant elgondolkodtató - éppen a minap említettem a Széll Péternek, utcai találkozásunk során -: annak ellenére, hogy a "testületi munkában" nem vagyok hajlandó részt venni, mégis folyamatos a kapcsolattartásom mindazokkal a bel- és külhoniakkal, akik megkeresnek ügyes-bajos dolgaikkal, mint a szemükben nemzetiségi, kulturális, publicisztikai, egyéb más kérdésekben változatlanul kompetensnek tekintett személyt. Tanácsnoki juttatások és büdzsé nélkül is evidens módon a segítségükre vagyok !

Muity Mijo
szerb nemzetiségi képviselő
Baja

Előzmény: Mijo (95)
Mijo Creative Commons License 2001.10.24 0 0 95

Baja Város Képviselő-testülete 2001. október 18. (csütörtök) napján 10.00 órától tartott ülése

Tájékoztató a Baján élő kisebbségek jogai érvényesítésének helyzetéről

BAJA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Készítette: dr. Vácity János

Egyházi, Karitatív és Kisebbségi Tanácsnoka

Tájékoztató

Baja Város Képviselő-testülete 2001. október 18-i ülésére

a Baján élő kisebbségek jogai érvényesítésének helyzetéről


Tisztelt Képviselő-testület!


Baja Város Képviselő-testülete 349/2000. Kth. sz. határozatával elfogadta Baja Város Képviselő-testülete 2001. évi munkatervét, mely tartalmazza a városban élő kisebbségek jogai érvényesítésének helyzetéről szóló tájékoztató anyag testület elé terjesztését.

A kisebbségi jogok érvényesülésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom a Tisztelt Képviselő-testületet:

Baja város a kezdetek óta soknemzetiségű település, a horvátok 315 éve, a németek kb.260 éve települtek le városunkban. A szerb és a cigány nemzetiség is évszázadok óta jelen van a város életében. A nemzetiségek békés egymás mellett élését még a környezetünkban lezajlott események sem zavarták meg.

A kisebbségek jogait alapvetően az Alkotmány, a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól, a helyi önkormányzatokról szóló törvények, valamint ágazati jogszabályok rögzítik.

Ennek alapján a Magyar Köztársaság területén élő nemzeti és etnikai kisebbségek részesei a nép hatalmának, államalkotó tényezők. Kollektív részvételük biztosított a közéletben, kultúrájuk ápolása, anyanyelvük használata, az anyanyelvű oktatás, saját nyelven való névhasználat biztosított számukra. E jogok védelme érdekében jött létre a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa intézmény is. A kisebbségek helyi önkormányzatokat hozhatnak létre.

Az 1998. évi választások alkalmával városunkban négy kisebbségi önkormányzatot választottak (cigány, horvát, német, szerb), melyek - a törvény rendelkezése alapján - 5 tagú testülettel alakultak meg. Működésük törvényes keretek között zajlik. A testületek elnököt választottak, működésüket a szervezeti és működési szabályzatuk szabályozza. A kisebbségi önkormányzatok Baja Város Önkormányzatával együttműködési megállapodást kötöttek a gazdálkodás, finanszírozás, tervezés és beszámolás rendjére vonatkozóan. A kisebbségi önkormányzatok működését a polgármesteri hivatal segíti elsősorban adminisztratív módon. Gazdálkodásukkal kapcsolatos feladatokat a hivatal Közgazdasági és Ellenőrzési Osztálya látja el.

A kisebbségi önkormányzatok költségvetésük alapján gazdálkodnak, melynek bevételei a helyi önkormányzattól (önkormányzatonként 750 EFt), illetve a központi költségvetésből (önkormányzatonként 628 EFt) származnak.

A kiadások döntő többsége a kisebbségi kultúra, nyelv, hagyományok életben tartását, felelevenítését szolgálja, melyek zömmel pályázati eljárás keretében kerülnek elosztásra. A Német Kisebbségi Önkormányzat közalapítványt hozott létre a bácskai németekért, ezen kívül alapító tagja az MNÁMK Intézményirányító és Működtető Közalapítványnak.

A kisebbségi önkormányzatok képviselő-testületeinek tagjai ingyenesen végzik feladatukat, tiszteletdíjuk nincs.


Baja Város Önkormányzata a kisebbségi önkormányzatok munkájának segítése érdekében választotta meg az egyházi, karitatív és kisebbségi tanácsnokot.

A képviselő-testületek üléseit az elnök hívja össze, az ülésekre Baja Város Polgármestere és az egyházi, karitatív és kisebbségi tanácsnok minden alkalommal meghívást kap. Az üléseken részben saját hatáskörű döntések, részben Baja Város Képviselő-testülete hatáskörébe tartozó döntésekkel kapcsolatos véleményezési, egyetértési jog gyakorlását tartalmazó döntések születnek.

A kisebbségi önkormányzatok elnökei Baja Város Képviselő-testülete üléseire meghívást kapnak. Minden hónap első hétfőjén a polgármester fogadóórát biztosít számukra.

A kisebbségi önkormányzatok ülései: ... ( Itt egy olyan táblázat következne az elmúlt 3 év viszonylatában, amit nem tudok ide másolni - Mijo )

A kisebbségi önkormányzatok a helyi önkormányzatok szóló törvény rendelkezése alapján az ősz folyamán közmeghallgatást tartanak.

A kisebbségekhez tartozó állampolgárok részére a közoktatásról szóló törvény lehetőséget biztosít az óvodai nevelés, az iskola nevelés és oktatás esetén a magyar, illetve a nemzeti és etnikai kisebbség nyelvének használatára. A kisebbséghez tartozó gyermekek, tanulók anyanyelvükön, illetőleg anyanyelvükön és magyar nyelven részesülhetnek nevelésben, oktatásban. Városunkban a II.Rákóczi Ferenc Óvoda és Általános Iskolában (német és horvát nemzetiségi nyelvoktatás óvodában és iskolában), a Szentistváni ÁMK-ban (horvát nemzetiségi nyelvoktatás óvodában és iskolában), Szent László ÁMK-ban (német nemzetiségi nyelvoktatás óvodában és iskolában) és az MNÁMK-ban (német nemzetiségi nyelvoktatás óvodában és iskolában) folyik nemzetiségi nyelvoktatás. Az intézmények részére Baja Város Önkormányzata a nemzetiségi nyelvoktatás megvalósítására többletórákat biztosít.

Ezen intézmények alapító okiratában is szerepel a kisebbségi tevékenység folytatásának ténye.

Szerb és cigány nyelven történő oktatás iránti igény nem jelentkezett.

A tájékoztató elkészítését megelőzően megkerestem a kisebbségi önkormányzatok elnökeit, hogy adjanak információt, véleményt arra vonatkozóan, miként érvényesülnek a jogszabályokban meghatározott kisebbségi jogok az általuk vezetett önkormányzat értékelése szerint. A kisebbségi önkormányzatok értékelése alapján a jogok a törvényben meghatározottak szerint gyakorolhatók.

Baja Város Önkormányzatával a további sikeres és eredményes együttműködés érdekében - a kisebbségi önkormányzatok javaslata alapján - néhány javaslatot terjesztek a Képviselő-testület elé:

- Javaslom, hogy a kisebbségi önkormányzat tagjai kapjanak helyet Baja Város Képviselő-testülete bizottságaiban külső tagként - önkormányzatonként 1 bizottságban.

- Baja Város Képviselő-testülete és Szervei SZMSZ-ének módosítását javaslom abban a tekintetben, hogy a kisebbségi önkormányzatok elnökei a képviselő-testületi ülésekre ne csak meghívót, hanem előterjesztéseket is kapjanak.

- Kezdeményezem, hogy a nemzetközi kapcsolatok ápolása, fenntartása területén végzett munkába - mind az előkészítés, mind a végrehajtás tekintetében - a kisebbségi önkormányzatok tagjait is vonja be az önkormányzat az anyaország vonatkozásában.

- Javaslom, hogy a városi kitüntető címek és díjak bővüljenek a "Baja Város Kisebbségeiért" kitüntetéssel.


Tisztelt Képviselő-testület!

Kérem, hogy fenti tájékoztatómat megvitatni és elfogadni szíveskedjen!

Baja, 2001. október 4.
dr.Vácity János

ZöPö Creative Commons License 2001.10.11 0 0 94
Meglep! Én '90-ben végeztem Szegeden a tanárképzőn, ott és akkor ez nem volt jellemző.
Előzmény: Mijo (93)
Mijo Creative Commons License 2001.10.11 0 0 93

Ugyan nem csak bácskai, hanem országos jelenségről szól az alábbi mellbevágó idézet !!
__________________________________________________

A tanárképzősök harmada rasszista?

A végzős pedagógusok csupán 5-8 százaléka nem idegengyűlölő - derül ki egy még nem publikált tanulmányból

KORRIDOR 2001-10-11 09:54

Egy, még nem publikált felmérésből - amelyet végzős tanárképző főiskolai hallgatók körében végeztek - kiderült: a végzősöknek csupán 5-8 százaléka nem rasszista, 20-30 százalékuk pedig kifejezetten idegengyűlölő - közölte Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága előtt.

Ezek után a parlament kisebbségi bizottsága a kormányoldal tartózkodása mellett nem támogatta, hogy - a kisebbségi jogőr javaslatát magáévá téve - a testület kezdeményezze a Büntető törvénykönyv közösség elleni izgatás tényállásának módosítását. Kaltenbach Jenő szerint a közösség elleni izgatás és az úgynevezett gyűlöletbeszéd jelenség egyre inkább elharapódzik a társadalomban, és ez ellen a büntetőjog eszközeivel kell fellépni.

Mijo Creative Commons License 2001.08.28 0 0 92

Népszerű könnyűzenész írja a vajdasági himnuszt

Balasevic: "Lesz himnusz, ráadásul tamburával. A világon az első himnusz tamburaszóval"

2001-08-27 17:26



Vajdasági himnuszt ír Djordje Balasevic népszerű könnyűzenész - adta hírül a Gradjanski List című újvidéki lap. "Lesz himnusz, ráadásul tamburával. A világon az első himnusz tamburaszóval" - közölte a Vajdaság-szerte igen népszerű szerb zeneszerző-énekes.

Az újság szerint Balasevic a közelmúltban találkozott Miodrag Isakovval, a Vajdasági Reformpárt elnökével, és neki megerősítette ez irányú szándékát. "Maguk csinálják a maguk dolgát, és én az enyémet" - így Balasevic.

A lap szerint a zenész korábban elutasította Isakov javaslatát, hogy himnuszt írjon, mondván: a himnuszoknak különbözik a hangzása attól a zenétől, amit ő szokott komponálni.

(MTI)

Mijo Creative Commons License 2001.08.18 0 0 91

"Bács-Kiskun Megye Nemzeti Kisebbségeiért Díjban Pohl József (posztumusz), néhai bácsalmási gazdálkodó, a miskei Rozmaring Hagyományőrző Egyesület, dr. Vácity János nyugalmazott bajai háziorvos és Vas Antal, a félegyházi Bankfalui Általános Iskola Igazgatója részesült."

Fenti idézetem a megyei közgyűlés kitüntetettjei felsorolásából ered, melyből számomra a legdöbbenetesebb, hogy Vácity János - Baja város horvát nemzetiségi elnöke, a város képviselője és kisebbségi tanácsnoka - személyében egy olyan valaki kapta a "Bács-Kiskun Megye Nemzeti Kisebbségeiért Díjat", akit rasszista megnyilvánulásai és egyéb, nemzetiségi területen észlelt jogsértő cselekményei miatt, mint szerb nemzetiségi képviselő, és a Bunyevác Túlélők Egyesülete elnöke, kinevezése napján szólítottam fel haladéktalan lemondásra, tételesen alátámasztva ennek okát.
Mindezzel párhuzamosan ezek vetületében kivizsgálást kezdeményeztem a városnál, mely kimeneteléről a továbbiakban semmi információm sincs. Valószínűleg a megszokott módon, erre rá sem bagóztak az arra illetékesek.
( Valójában egyáltalán nem zárójelben: Vácity egyszemélyben elnöke a horvát nemzetiségi önkormányzatnak, valamint vezető tisztségviselője a horvátok kezére átjátszott bajai Bunyevác Katolikus Olvasókörnek is, karöltve Muity Antal cimborájával, aki jogsértő módon párhuzamosan két településen képviselősködött Vácity segedelmével négy éven keresztül ! )

Margó mellett: változatlanul fenntartom, a kisebbségi tanácsnoki tisztség betöltésénél eleve nonszensz helyzetnek tartom azt, hogy arra bármely helyi, nemzetiségi önkormányzattal rendelkező nép képviselő-testületének a tagjai sorából állítsanak jelöltet. A morbid az egészben, hogy az előző ciklusban, összhangban ítélte úgy a négy bajai nemzetiségi képviselő-testület elnökei révén, hogy a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal ajánlásával megegyező módon, teljes mértékben feleslegesnek ítélte a tanácsnoki intézmény igénybevételét, hiszen mindazoknak az ezzel összefüggő feladatoknak az intézésére, éppen az elnökök a rendeltetett személyek. Dacolva az állásfoglalásunkkal, hiszen a mindenkori alkuk során címeket osztogatni csak-csak "kell" - káposzta/kecske szindróma ! -, be is bizonyosodott, hogy mit ért Tarján Levente tanácsnok esetében mindez, akinek a nemzetiségek mellett a nyakába varrták a szociális ügyeket, valamint a vallásügyet is egy kalpag alatt.

Muity Mijo
Baja

gazo2 Creative Commons License 2001.06.11 0 0 90
A többnyelvű táblák kérdése örökké visszatérő téma a nemzeti és etnikai kisebbségek nyelvhasználatával kapcsolatban. Az ideális megoldás az lenne,ha minden tábla négynyelvű lenne Baján. Ennek technikai akadályait látom csak. (Tehát nem a szándék hiányát.) Képzeljük el,hogy micsoda táblaerdőt, persze költséget és az idegenek számára zavart eredményezne, ha minden utcatábla négy nyelven szerepelne. Tisztázni kellene, hogy például az én utcám, a Zengő utca magyarul szerepeljen-e német helyesírással, így: Sengoe Gasse, vagy lefordítva, ami valószínűleg zavart okozna a levelek címzésében. Ilyenkor nem illik a költségekről beszélni, de még a leggazdagabb országok sem tudnák megoldani, hogy minden kisebbségük nyelvén és mindenütt ott legyen a tábla. Ettől függetlenül elviekben magam is helyesnek látnám. És ha valakinek a technikai megoldásra van ötlete, úgy a négynyelvű táblák elhelyezését helyesnek tartanám. Megemlítve, hogy Baján más nemzeti kisebbségek is élnek, és őket is megilleti, hogy anyanyelvükön tájékozódhassanak, függetlenül attól, hogy van-e itt kisebbségi önkormányzatuk.
Előzmény: Mijo (78)
ZöPö Creative Commons License 2001.06.10 0 0 89
Ajvé, córesz van! (c:
Előzmény: Törölt nick (87)
Mijo Creative Commons License 2001.06.07 0 0 88

Örömmel látlak ismét, kedves Pista !
Tudod, itt minálunk ezen a téren az lehet momentán a legnagyobb "probléma", hogy rövidesen megszünni tűnik egy műfaj, nevezetesen a valutázás ! Még a végén - a kutyaúristenit - munkára is kényszerül nem egy, sorsában megtört érintett polgártársunk :)!?

Mijo

Előzmény: Törölt nick (87)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.07 0 0 87
Ma (csütörtök) reggel 6.20-kor az MTV 1-en Krasznai József (roma utaztató) többek között ezt nyilatkozta: "...megyek Bajára, mert ott a romáknak igen komoly problémáik vannak!"
????
Petőfi Népe...!!
gazo2 Creative Commons License 2001.06.05 0 0 86
A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal 2000-es Roma Társadalmi Integrációs Phare Programja. (Ez volt a tanácskozás címe.) Előadást tartott Heizer Antal, a hivatal elnökhelyettese. Meghívottak voltak polgármesterek, jegyzők, roma önkormányzati vezetők. A pályázat beadásának körülményeit ismertették. Jelenleg három mikrotérség számára 500 millió forintról volt szó. EU-s projekt, ez csak előpályázat lesz még.
Előzmény: Mijo (83)
Mijo Creative Commons License 2001.06.05 0 0 84

Az M-1 tévécsatorna vasárnap délelőtti, Főtér - "Fedezzük fel együtt Magyarországot !" - című programjában, ahol Baját és környékét mutatták be, Borbás Mária, madarasi származású műsorvezető, és Merk Zsuzsanna, a Türr István Múzeum munkatársa kisebbségi témakörben kifejtett objektív tájékoztatásáért, köszönetemet fejezem ki !

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.06.05 0 0 83

Egy pillanatig se hidd, hogy az ilyesmiről minden érintett értesítést szokott kapni :(.

Mijo

Előzmény: S.TAJCS (82)
S.TAJCS Creative Commons License 2001.06.05 0 0 82
Ma valamilyen nemzetiségi tanácskozás volt a nemzetiségi házban. Mit tudtok róla?

Sanyi

Előzmény: Mijo (81)
Mijo Creative Commons License 2001.06.05 0 0 81

A Vajdaság nem akar elszakadni Szerbiától

2001-06-04 18:38

Kasza József: a szerbekkel és a más nemzetiségűekkel közös államban kívánnak élni, és sohasem volt céljuk az elszakadás

A Vajdaság és Szerbia nem áll konfliktusban: Vajdaság tartomány nem elszakadni kíván, hanem azt szeretné, ha megkérdeznék gazdasági erőforrásai felhasználásáról, dönthetne saját polgárai munkájának eredményeiről, az országon belüli viszonyokról - hangsúlyozta hétfőn Kasza József egy nyilatkozatában.

A szerb kormányfőhelyettesi tisztséget és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöki tisztségét betöltő politikus a Politika című szerbiai lapban a vajdasági autonómiakérdés kapcsán aláhúzta: a tartomány nem kíván elszakadni, vagy állam lenni az államban, de azt szeretné elérni, hogy megkérdezzék gazdasági erőforrásai felhasználásáról, és hogy dönthessen az országon belüli viszonyokról. Szerbia és a Vajdaság nem áll konfliktusban; arról van szó, hogy a tartományban tartsák tiszteletben annak sajátosságait, a vajdaságiak maguk döntsenek sorsukról. Hangsúlyozta, hogy a Vajdaság olyan többnemzetiségű, multikulturális és többfelekezetű környezet, amely ideális a Szerbiában és Jugoszláviában hiányzó toleráns viszonyok megteremtésére. Ezért a legközelebb áll a demokratikus folyamatok végrehajtásához és Európához, egész Szerbiát és Jugoszláviát előre viheti.

A vajdasági nemzetiségi viszonyokat Kasza József szerint 1945 óta, de főként az elmúlt évtizedben nem oldották meg megfelelően, mert a(z előző) a rendszer tudatos megosztásra, félelemkeltésre törekedett, ami sokakban bizonytalanságot keltett és az elvándorlás, elsősorban a fiatalok távozása irányában hatott. A politikus az együttélés követendő példájaként említette meg Észak-Bácskát és Szabadkát. A vajdasági magyarok kapcsán szintén aláhúzta, hogy a szerbekkel és más nemzetiségűekkel közös államban kívánnak élni, és sohasem volt céljuk az elszakadás.

A Szerbiában kormányzó 18-párti tömörülésen belüli viszonyokat az "ideálistól távol esőnek" nevezte, ugyanakkor támogatta a Nemzetközi Törvényszék által vádolt politikusok Hágába juttatását, mert úgy ítéli meg, hogy ez Jugoszlávia fennmaradásának a feltételének. - A világ eltökélt arra, hogy addig (vagyis e feltétel teljesítéséig - a szerk.) nem teszi lehetővé országunk gazdasági kibontakozását, előrelépését - mondta Kasza József többek között.

(MTI)

Mijo Creative Commons License 2001.04.08 0 0 80
Mijo Creative Commons License 2001.04.08 0 0 79

A minap találkoztam Marko Peic bátyámmal Zomborban, egy bunyevác prominenseket felvonultató előadáson, ahol 88 éves kora ellenére is ő vitte a tőle megszokott lendülettel és hévvel a szót, hallgatói osztatlan tetszésére.
Éppen ezért örömmel észleltem a 7 Nap cikkét, ami azon szabadkai barátaink jobb sorsra fordulásáról ad hírt, akik a legnagyobb lelki és kulturális segítséget nyújtják folyamatosan, a hazánkban élő bunyevácság számára.

Muity Mijo
Baja
__________________________________________________

VENDÉGEK A BUNYEVÁC MATICÁBAN

7 Nap ( KÉTHETENKÉNT MEGJELENŐ CSALÁDI LAP - SZABADKA )

HAGYOMÁNYÁPOLÁS

Szabadkán a Boris Kidrič utca 8-as szám alatt állandó otthont kapott a Bunyevác Matica, amely eddig helyiséggondokkal küzdött. Az ünnepségen jelen volt Ivan Sedlak köztársasági tárca nélküli miniszter, Pavel Domonji tartományi kisebbségügyi titkár, valamint Damjan Radenković, a tartományi végrehajtó tanács alelnöke.

Marko Peić, a Bunyevác Matica elnöke a vendégeknek elmondta, hogy egyesületük négy évig egy kis szobában működött. Most mintegy 220 négyzetméternyi területen lehetőség nyílik olyan művelődési tevékenységek folytatására is, amelyek ezidáig helyszűke miatt lehetetlennek tűntek.

- A bunyevácok őshonosak ezen a tájon, nem rendelkeznek más hazával. Mindig is tevékenyen részt vettek a közéletben. Nem vitás, alkotmányos joguk van nemzeti identitásuk gyakorlására - hangsúlyozta Ivan Sedlak. Pavel Dmonji a kormány nevében ígéretet tett arra, hogy segíteni fogják a bunyevác lap- és könyvkiadást, hiszen érdekük megőrizni és gyarapítani a Vajdaságban élő 26 nemzetiség által létrehozott kulturális örökséget, mert ez a térség felmérhetetlen értéke. Vajdaság, valamint Szerbia kulturális sokszínűsége világszerte ismert, és alapja lehet annak az útnak, amely a 21. századba vezet.

Beszédében kiemelte: ahhoz, hogy egy nép kultúrája fennmaradjon, anyanyelvén kell alkotnia. Ápolnia kell hagyományait és gondoskodnia arról, hogy a jövő nemzedék is megismerje azt. Kizárólag így lehetséges a nemzeti öntudat megőrzése. Egy év sem múlhat el művelődési események nélkül, mert ezek valójában a nemzeti identitás megőrzésének alapjai. Törekedni kell arra, hogy ne szakadjon meg a generációk közötti folytonosság és hagyományőrző kapcsolat.

B. H. E.

Mijo Creative Commons License 2001.03.18 0 0 78

A Petőfi Népe internetes változatában hoztam szóba, miszerint hiányolom némely közintézményünk portáljáról a magyar mellett, a többnyelvű tájékoztatást is, legalábbis a Baján élő ( államilag elismert ) nemzetiségek nyelvén történő megjelenítéssel.
Így: cigányul, horvátul, németül, és szerbül.

Egyik levelezőtársunk, Kunvári György vitatta ezt a hiányt, mint jelenséget.

E felvételem etalonként itt Baján, a Szabadság utcában, a Bács-Kiskun Megyei Nemzetiségi Központ nagykapuján elhelyezett táblákról készült. Bizony tarka a kínálat :((( !

Muity Mijo

Mijo Creative Commons License 2001.03.17 0 0 77

Úgy vélem bölcsebb, ha lakónikusan tekintek az alábbiakra, azaz: NO COMMENT !

A magyarországi horvátok nyelve

Mijo

lajkós Creative Commons License 2001.03.13 0 0 75
Tisztelt Mijo
Végül is magánügy.Sajnálnám, ha átpolitizálnánk. Legfőként a gyerekeket. Akik a szememben - mint azt eljárásom igazolja - sokacként is, magyarként is ártatlanok.

Üdv.:Lajkó s

Előzmény: Mijo (73)
Mijo Creative Commons License 2001.03.12 0 0 74
Mijo Creative Commons License 2001.03.12 0 0 73

Hogy én nem, ebben a konkrét esetben, kedves Sándor, annak nyomós oka vagyon, de mintha mások sem igazán tolonganának :( !?

Mijo

Előzmény: lajkós (69)
Mijo Creative Commons License 2001.02.26 0 0 72

Tudomásul véve !
Én meg azt mondom: éppen elég fineszes és öreg harmonikás a Bognár a pedagógus szakmában ( is ) ahhoz, hogy félteni kelljen :). Pláne, hogy adakozni ...

Mijo

Előzmény: lajkós (71)
lajkós Creative Commons License 2001.02.25 0 0 71
Punktum.
Amit mondtam, megmondtam.

Üdv.:Lajkó S.

Előzmény: Mijo (70)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!