Én hazaértem Hévízről, de mégsem tudok rendes választ adni. Szerintem érdemesebb az egyszerű és hatékony gyógynövényekkel foglalkozni.
A kérdésed amúgy is magában hordja a választ! :)
Ma este is szó volt arról valahol, hogy a világon négy emberből három még mindig a növények által nyújtott gyógyhatással él. Orvosuk, gyógyszerészük nincs.
Megnyugtatásul: nem tudok mérgező berkenyéről, a berkenye lekvárt pedig mi is nagyon szeretjük!!!
Köszönöm a válaszod. Az elszáradt virágok helyén a magtok már zörgősre száradt, az apró fekete magok peregnek ki belőle. Akkor sem kell kicsipkedni közülük? (bocsi, ha vmit nem értettem meg)
Nagyon sok olyan gyógynövény van, ami szinte állandó virágzásban van.
Ezeknél a fenológiai állapot eléggé kevert és mégsem dobjuk el őket.
Mindenesetre azért törekedjél arra, hogy lehetőség szerint a virágzás kezdetére figyelj, mert a hatóanyagok koncentrációja a herbában ilyenkor a legnagyobb.
Említed a fagyasztást is.
Szerintem szükségtelen, a jó herba akár két évig is fogyasztható, hacsak érzékszervekkel érzékelhető hanyatlást nem tapasztalsz.
Ismét egy példa: a hársfa virága.
Nagyon finom illata van, de ez csak plusz bónusz.
A hatóanyag maga nem illékony, így sokáig megtartja az értékét.
És ha már illat!
A kifejezetten illóolajukkal ható herbákat, ha az illatukat elvesztették, valóban érdemes kidobni.
Itt mindig kapok a kérdésemre választ, remélem most is. Gyujtoványfűn vannak a virágok között már elvirágzott,virágmaradványok, lehet, h magtokok lesznek. azokat ki kell szedegetni belőlük, v azzal együtt száríthatom? Illetve felmerült, h nem lenne e jobb fagyasztva tárolni a gyógynövényeket mert szárítás közben veszít az értékes hatóanyagból? Vagy fagyasztással is? Szép estét! Köszönet a válaszokért!
A kínai orvoslással semmi bajom nem volna, mert jórészt fitoterápia, amit magam is gyakorlok, de nagyon bánt, hogy a szemlélet és az alapelvek túlhajszolásával alaposan belenyúlnak az élővilágba és már-már veszélyeztetik egyes élőlények fennmaradását.
Alig hiszem, hogy az együttlétek minősége egy jottányit is javulna a szegény orrszarvú tülkének rendszerbe iktatásával. :D
Tehát vannak fenntartásaim éspedig megalapozottak!!!
"Ayurvéda, hagyományos kínai orvoslás, tibeti orvoslás, stb amelyeket hivatalosan állami szinten is elismernek ázsiai, de akár európai országokban is." Elvileg erről kellene szólnia az új topiknak amit belinkeltem lent.
Az emberiség egész történelme során természetes, főleg növényi anyagokkal gyógyult.
A Föld mai népességének nagy hányada ma is hagyományos anyagokkal gyógyul(földrajzi okokból el sem juthat más hozzájuk.
Mások (keleti népek) hason szervi és egyéb transzcendentális alapon gyógyítanak, többek között indokolatlan károkat okozva a védett állatvilágban világszerte!
A gyógyszergyártás a természetes gyógyanyagokon alapul, vagy egy-az egyben, vagy csak a hatóanyagokra, vagy átalakított változataikra alapozva, eredeti gyógyszerek is vannak, mert a gyógyszer (szerves) kémia fejlett. Ezek azonban millliárdokba és időbe kerülnek (bevezetés a humán gyógyászatba).
A régi jó gyógy-és aromanövényeket nem kell lenézni!
Dr. Bernáth Jenőt, vagy ha a hatóanyagok érdekelnek, Dr. Tóth Lászlót érdemes olvasni.
Az ENSZ is szorgalmazza a hatóanyag kutatást a természetben. A lehetőségek végtelenek. Sok úgy veszik el, hogy meg sem ismertük őket (erdőirtás, hasonlók).
A természetes, gyógyító trapeikumok vagy személyes használatban vannak (nálam!), vagy kisebb mértékben és változó (magas?) áron jutnak el a vevőhöz (kis termesztők, gyűjtők teái), vagy importból, nagykereskedelemben, jó áron-
A magyar herbarisztikát az európai túlszabályozás tönkretette.
A kínai és egyéb csodaszerek egyes mediterrán manipulációkkal bejutnak hozzánk, drága CE termékké alakulnak.
Ez van!
Láss neki, tanulj, tájékozódj, gyűjtsd a legjobb gyógyfüveinket és óvd velük az egészségedet!
A dolog alapjává a megelőzést teheted, védd meg az immunrendszeredet, egyszerű gyógyszerekkel pedig (pl. kamilla) néha csodát tudsz tenni.
Nem sorolom tovább!
A gyógynövények nem szorulnak védelemre, de éppen ők segítenek jó hatással az egészség megőrzésében!
Tehát nem pénz kérdés az egész, rajtad is múlik, hogy élsz-e a lehetőséggel?
Ha apró hibát találsz a szövegben, nézd el, sietünk a birtokra, ahol még gyógynövények is előfordulnak! :)
Hát igen, ez a szlogen az, amire minden gyógynövény feldolgozó és forgalmazó hivatkozhat, esetenként még drágábban értékesítve csodaszereiket, mint teszik ezt a gyógyszergyártók.
Ember legyen a talpán, aki ebben a káoszban javára szóló módon el tud igazodni.
Alanynak fehér eperfát szoktak használni, de a bele oltott csüngő mindig fekete. Hogy aztán a közös nedvkeringés hogyan befolyásolja a gyógyhatását - passz. Szerintem ezt senki nem vizsgálta.
De biztosan van azon a környéken is "rendes" fehér eper, aminek a levelét lehet gyűjteni.
Ajándékba kaptam fehér eper levelet, teának (boltit). Addig nem ismertem gyógynövényként, igazából tavaly kezdtük el gyűjteni és fogyasztani a növényeket és rájöttünk, hogy sokkal szívesebben isszuk ezeket mint a bolti filtereseket, amibe kitudjamivan.
Itt most az a kérdésem lényege, hogy van e különbség az oltott és az alany között, illetve, hogy az alany az ugyanúgy "megmarad" e fehér epernek, mint az amelyik "hozzápiszkálás nélkül" fehér. /:) jól megfogalmaztam :)/ Most ugy néz ki a fánk, hogy a lefelé hajló ágain fekete eper terem a felfelé törőkön (ez az oltás helye fölötti részen) pedig fehér terem. Ezt (kb14 éve) kertészetben "szomorú eper"-nek mondták, hozta is a csüngő formát évekig, de valószínű ott sem tudnak mindent, mert azt mondták, hogy ez díszfa, nem fog teremni. Ezzel szemben rengeteg fekete epret termett, aztán pár éve elkezdtek felfelé is nőni az ágai, amin viszont csak fehérek vannak.
Érdekes, hogy míg nálunk a fekete eperfa levele a szabadon forgalmazható drog, addig Ázsiában a fehér eperfa levele (Sang-Ye, Mori folium), az ágvég (Sang-Zhi, Mori ramulus), a gyökérkérge (Sang-Bai-Pi, Mori radicis cortex) és a termése (Sang-Shen, Mori fructus) szerepel a hivatalos gyógyszerkönyvben. A fehér eperfa hatóanyagai fitoszterolok, ekdiszteroidok, triterpének, flavonoidok, cserzőanyagok, kalkonok, fahéjsav, stilbén származékok, benzofenonok. A gyümölcsben kimutattak még aminosavakat, iminocukrokat és glikoproteinket is. Levele vércukorszint csökkentő, antidiabetikus hatású, izomerő fokozó.
Eperfa gyógyászati alkalmazása: A gyökérkéreg fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő. Gyümölcse rák ellenes, antivirális és antibakteriális hatású. A tradicionális távol keleti gyógyászatban a leveléből készült teát megfázás, köhögés, szájüregi betegségek, szemgyulladás esetén, tejelválasztás fokozására; az ágak főzetét reumára, a gyökérkéreg főzetét köhögés ellen, ödéma- és gyulladáscsökkentőként, lázcsillapításra, diabétesz kezelésére, hashajtóként, féreghajtóként; a termést székrekedés esetén alkalmazzák."