Keresés

Részletes keresés

repcsepista Creative Commons License 2012.08.11 0 1 112

 

Magyar Himnusz Kr.u. 410-bõl Nagyon ajánlom ezt a kultúrkincsünket mindenkinek ismerni, még akkor is, ha az eleje - URUNK ISTENÜNK - lemaradt a imából. Ugye hogy hasonlít a Mi Atyánk-hoz? Így már talán kitalálható, hogy kiknek volt érdekük titokban tartani a 410-ben keletkezett imádságot, mint ahogy õseink származását, nyelvét, hitét és Kárpát-medencei õsiségünket is.

 

URUNK ISTENÜNK

Kr.u.410-460 keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva: a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban õrzött Hun övvereten, szíjvégen lévõ rovásírásos ima gyönyörû. Nem tudom, hogy tudtok-e róla, hogy a szíjvégen talált rovásírásos szövegmegfejtésére Magyar rovásírás szakértõt-nyelvészt kértek fel!!! Elõlünk, mégis mindenáron eltitkolták, amíg lehetett.

 Istennek hála ma már nem lehet szinte semmit titokban tartani!!

Érdekesség, hogy az 1960-as évek elején szintén KIJEVBEN ((amirõl ma már tudjuk, hogy Árpád nagyapja, Álmos õse, ÜGYEK fejedelem, alapította, építette szabír-magyar-várost, híres szabír kovácsiparával. Ott készültek a csodálatos Magyar szablyák. Régészeti feltárás során a Magyar hegyen találtak 9000 darab rovásírással teleírt pergamenpapírt tökéletes állapotban!!!!

 A kutató régész Armatov  akadémikus az egészet elküldte futárral a Magyar Tudományos Akadémiának úgy gondolván, hogy mi vagyunk a megfejtésében illetékesek!!! Õt számûzték Szibériába!! A 9000 darab pergament pedig szõrén, szálán eltûnt!!! Mai napig semmit nem tudni róla!!

A finnugristák hallgatnak (vagy lapítanak, mint az a bizonyos a fûben). Ma már kideríthetetlen, hogy megsemmisítették, vagy csak  eltüntették, nem tudni. Talány, kinek, illetve kiknek állt az érdekében???? Óriási, pótolhatatlan veszteség, mert minden bizonnyal, hatalmas és teljesen autentikus információs tömeg állna rendelkezésünkre.

A HAZATÉRÉS vagy HONVISSZAFOGLALÁS elõtti, alatti és utáni idõkbõl. S még mennyi minden van, amit eltitkolnak, vagy éppen megsemmisítenek elõlünk.

Visszatérve az imához: gyönyörû!!! Nemhiába, mondták a GÖRÖGÖK, hogy a szkíták- hunok - magyarok tudnak a legszebben imádkozni ISTENÜKHÖZ!!!!

 

URUNK ISTENÜNK

BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.

ELÕTTÜNK SZENT NEVED,

TÖRVÉNY AKARATOD.

 

MINDEN NAPUNK GONDJÁT,

MAGADON VISELED.

BÛNEINKET, MINT MÁSNAK,

NEKÜNK ELENGEDED.

 

TE KEZED  VEZET

KÍSÉRTÉSEKEN ÁT, S

LEFEJTED RÓLUNK

GONOSZ JÁRMÁT.

 

TIÉD A NAGYVILÁG

ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,

MINDÖRÖKTÕL KEZDVE,

LEGYEN MINDÖRÖKRE 

Menroting Creative Commons License 2009.08.20 0 0 111
Ez érdekes ! S milyen dallama volt a János Vitéznek ? Mondjuk én is mikor megismertem gyermekkoromban nagyon szerettem s magamban dúdolva énekelgettem persze nem az opera változatát.A rímekkel automatice nálam is előbukkan az ének ő is ilyesféleképpen énekelte ?
Előzmény: repcsepista (110)
repcsepista Creative Commons License 2009.08.20 0 0 110

Nyelvvel nyelveljünk?

 Érdekes dolgok, mert szüleim, s környezetem, aztán főleg nagymama minden verset, népdalt meg énekeket... igen igen az összes nagy Toldyt, János Vitézt énekelve tudta, mikor én is megszerettem a magyar édesanyanyelvem, s maga a rengeteg dal meg ének, szinte minden pillanatban bennem zengett, meg zeng, ma is, nehéz órákban ugy, mint röpke pillanatok...

 Ennek ellenére én is azt gondoltam, hogy minden kakas ur, a maga szemétdombján, s mikor kigyüttem, akkor rögtön éreztem, hogy nem az ételnek meg eledelnek van más ize, hanem valami gátlás lett bennem, meg felismerés, hogy nekünk a legdrágább kincsünk, ami nem nagyitás, hanem saját bőrömön tapasznyaltam... s igaz, hogy a magyarnak a nyelve először, meg utoljára...csodás!

 A kinaiak, most áttérnek angolra, de nemhiszem, ha 5 ezer éve, jó volt nekik a mandarin,  most elcsusznak a banánon?

 Nem tudom, miért üvöltenek egyesek, hisz nagyon is, trágyilagosan beszélek, meg nekem, a magyar édesanya nyelvünk, istenem, meg nem isteni?-istenesit?  

Előzmény: cs-istván (105)
cs-istván Creative Commons License 2009.08.20 0 0 109

 

 Tudomásom szerint a mai kínai hivatalos nyelvben ( az úgyn mandarin kínai vagy pu tung huá nyelvben) négy darab jelentésmegkülönböztető hanglejtés van. Számomra nem ez az igazi gond, hanem éppen a túl kevés hangalak ( vagyis a mezőszegénység) 

Előzmény: Pusztai Telivér (106)
joy Creative Commons License 2009.08.20 0 0 108

"...2./ A magyar nyelvben a mássalhangzók hordozzák a jelentéstartalom legalább kilencven százalékát s azt inkább csak árnyalják a magánhangzók. Jó példa erre a következő verssor:

Tilpri migyir hi i hizi

Hözödnök röndölötlönöl..."

 

Hámáhogyne!

Mert oly mind1:

Télialsó<->telialsó.

Köző<->korzó,

Károd<->kéred,

old<->öld,

Tar<->tár<->tér<->tor<->tör<->tőr<->tűr,

..., és még sokan mások.

 

Nagy frászt!

Sokan, sokfále okosságot magyarnak bele gyönyörű nyelvünkbe fölkenekedett ferdítőként, ami nem valós.

Nos, ennyit "relyjes" írásodról!

 

A bal-jobb-ról írott szakaszod is sületlenség, párt-propagandának is nagyon gyenge.

Előzmény: svmmvm bonvm (-)
joy Creative Commons License 2009.08.20 0 0 107
Ebben mi a relyjes?
Előzmény: svmmvm bonvm (-)
Pusztai Telivér Creative Commons License 2009.08.20 0 0 106
Épp ezért igen fontos benne a helyes hangsúlyozás, és azt megtanulni igen nehéz.
Előzmény: cs-istván (105)
cs-istván Creative Commons License 2009.08.20 0 0 105

 

 Amennyire én tudom a kínai nyelv egyáltalán nem bonyolult. Nem igazán vannak olyan nyelvtani szabályai mint az indoeurópai vagy éppen a finnugor nyelveknek.

 

 A kínai nyelvvel az a gond, hogy úgynevezett mezőszegény nyelv. Az európai nyelvekhez képest nagyon kevés egymástól különböző hangcsoportból illetve szóból áll.

 Egy bizonyos hangcsoport illetve szó önmagában véve nagyon sok dolgot jelenthet, illetve másképpen fogalmazva, nagyon sok teljesen különböző fogalmat ugyanaz a hangalak (hangcsoport vagy szógyök) fejez ki. Kicsit durván fogalmazva, a kínai nyelvnek nagyon csekély a szókincse. Már ami a hangokkal kifejezett élőbeszédet illeti. Az írás viszont sokkal bonyolultabb.  

Előzmény: MotoGP fan (94)
gazdika8 Creative Commons License 2009.07.10 0 0 103
na ja!meg nagy dolgokat véghezvinni!mert az utánunk következőknek mi leszünk az ősei ránk kell majd büszkének lenniük.
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.09 0 0 102
Teljesen igazad van!
Nekem se fér a fejembe hogy tekintheti valaki a másikat személyes ellenségének csak azért mert más a világnézete!Nem vagy naiv ez egészséges embereknél tényleg így
működik.Sajnos elég beteg társadalomba élünk.Bár tényleg nagyon szép és kifejező nyelv a magyar.Talán ha egy kicsit büszkébbek lennénk a nyelvünkre,történelmünkre vagy az őseinkre lehet hogy nem itt tartanánk.
Előzmény: menroting (100)
joy Creative Commons License 2009.07.06 0 0 101
A düh agymérgéről hun lehet infót találni a net-en?
Előzmény: Törölt nick (96)
menroting Creative Commons License 2009.07.04 0 0 100

Köszi az összefoglalót.Nagyon érdekes ez a méreg, mérges szóhoz kötött tudományos eredmény, s mennyire igaz ! Nap mint nap találkozom az itteni  fórumokban hogy mennyire mérgez oda-vissza az a düh ami egymás világképének el nem fogadásából támad s odáig fajul időnként hogy csak az ővét tartja  kizárólagosan helyesnek, tehát akinek másmilyen az elgondolása a világról a tudományról mint az ővé az csak csaló és hazúg gazember lehet s természetesen  azt hiszi hogy ez ellen fellépni minden eszköz megengedett.

Pedig a világ nem ilyen kerek s szerintem az összes felfogásban s világképben is lehet igaz is meg nem is s nem az a megoldás hogy mindenki a sajátját akarja ráerőszakolni a többire.

Nagyon jól megférnének azok szerintem egymás mellett is, hisz rengeteg a közös pont.Tehát mindenkinek megkéne hagyni a saját álmát,elképzelését a világról ,tehát képletesen ha hinni akar az ufókban higgyen ha nem akar hinni akkor nem, de ha netán valaki ezt furfangosan ki akarná használni vagy nyerészkedni akarna rajta, vagy túl nagy marhaságot s károsat terjesztene,s ezt látja akármelyik világképű is, akkor persze  figyelmeztetni kéne az érdekelt felet, de ezt sohasem szabadna  erő vagy  észfitogtatással és gúnyos személyeskedéssel, mert az csak egyre nővekvő mérget termel, s önmagunkra is, s végül is  visszafelé sül el,  mert ilyenkor általában a "csak azért is" a nyerő tétel.

Talán túl naiv vagyok  s ez teljesen lehetetlen ?

 

A másik, érdekelne az a zeneösszehasonlító program ,nem tudod véletlen hol lelem meg ?

Előzmény: Törölt nick (96)
Pusztai Telivér Creative Commons License 2009.07.03 0 0 99
Szerintem aludj erre egyet! :)
Előzmény: repcsepista (98)
repcsepista Creative Commons License 2009.07.03 0 0 98

Pusztai Telivérrrrr vagy verrrrr... miért nem állhatna meg a karaván?

 Csak egy okból kifolyólag...vegyük mi az hogy ból? Kettő, csiperke bokor vessző, mikor minden ami csiperke, az bokorka? -uborka vagy ugorka?

 Irtózatosan, ha ha ha... nagy civilizáczionok kutatói, nemcsak elkerülik hanem csusztatjákjálják...minden ami az u.n. ewoluczionozásaikon tul,vagy elibe esik? Összevetve a dühöngő mogermeger sovinyitásommal, inább a legszerényebb szörnyü népem... na nem e -wilágnak, mert szintista szenttista mogermgerez -isten igaz, hogy a magyarok, ide begyüttek, ami az ürbe, de hogy ők kezdeményeztek minden élni akarást az tutti frutti!!! -nonche ? -1 zse? -magam a plöda?

 Ha van valami csoda, akkor az valóban a csodálatos magyar Édes a Mama nyelvünk, ami éget, (fényez) s mindenki meggőződhet, hogy amit valaha a mogermegerek is kerestek, önmagunkat? -de a mi szemünkel, golgotán, láttalak egy sép napon...

Előzmény: Pusztai Telivér (97)
Pusztai Telivér Creative Commons License 2009.07.03 0 0 97
Nehéz választani, de ebből a legfájdalamasabb a japános marhaság volt. :) Genetikailag - mily meglepő - hozzánk legközelbb a mellettünk élő népek vannak. Ez az agyféltekés sem rossz, és hát persze csakis tőlünk tanulhatta az összes nép a népdalait, hogy is lehetett volna másképp??? :)
Előzmény: Törölt nick (96)
repcsepista Creative Commons License 2008.12.23 0 0 95

Csodálom -imádom az Édesanya -nyelvemet, s ki nem?

 Hogy nehézség, embere válogatja. Istenemre mondom, vagy életemre, mert ki az, aki nem istenesit sit sit.. valamit, vagy valakit, igy én, mama? -meg a lányok? A lányok ténleg angolok? Csak szépségge, kész? -lenyügöz? -bóditó s hóditó?

 Igazából, a génekbe már benne van a nyelv, meg a lélekben, mert a fiamnál figyeltem meg, hogy nálluk, ugyanugy a legkönnyebb volt, ma is, magyarul beszélni, mig az angolt... ugy kellett kapaláccsal meg nagybaltával beléjük verni, de mivel jóeszük-felfogó -tanulós képességük van, telepátiksusan tudtukra adtam,  mikor ezt is tudnunik kell, hogy érvényesüljünk, rövid időn belül, midenkit megelzőtak az oskolákba. Nemcsak angol (roncs latin) nyelből, hanem minden e-wilági trudományokból.

 Csak a saját érzésem, ami nem haladja meg a józan paraszt érveléseimet, hogy NEKEM, először mikor az olaszt tanultam, most a magyar Édesanya nyelvemmel, eddig fent vótam az égen, amit láttam, hogy egy ezüst nyál, mig rögtön lent voltam a sötében meg olyan mélységgben, ahol önkéntelenül mama mama mama...mie?

 Nagyon sajnálom azokat, akik esetleg rosszul értelmezik, mert ha olasz lettem volna, ha lettem volna, mert én akkor moger meger vagyok, mama mama mama ... ha nem születtem volna mogorvának? pedig nem vagyok az, utyi? -olasz lenne parla itáliánó? -ijó tijámó jami jami Hungar Ica! 

 Kinai inkább könnyü, meg, meg minden cirill betüs, mig a magyar hangtan, először? Hon kong, vagy ahol noncs hang, firhang, kong?

Előzmény: MotoGP fan (94)
MotoGP fan Creative Commons License 2008.12.23 0 0 94
A legnehezebben beszélhető legbonyolultabb rendszerü nyelvre céloztam.


Egyébként az első a kínai legjobb tudomásom szerint. És a magyar a második vagy a harmadik ezt nem tudom de sok forrásból azt hallodtam hogy a top3-ba ott van.
Előzmény: repcsepista (93)
repcsepista Creative Commons License 2008.12.22 0 0 93

Szervusz!

 Mellik az  első? -mert hogy értsük? Mint a legnagyobb -nehezebb nyelv, vagy ezt edd meg, nyeld le, s nyelvve megtudod?

Előzmény: MotoGP fan (92)
MotoGP fan Creative Commons License 2008.12.22 0 0 92
Tényleg a világ második legnehezebb nyelve a magyar ?
Hy Creative Commons License 2008.11.13 0 0 91

Válasz reája:

 

 

Szép Ernő

 

Óda Lőwy Árpádhoz
Előzmény: Hy (90)
Hy Creative Commons License 2008.11.13 0 0 90

Hm:

"...LŐWY: ÖNMAGÁRÓL

Irodalmunkban, – büszkén mondom -
Nincs több olyan tipikus költő,
Mint Lőwy Árpád, akit ismer,
Immár egy egész emberöltő.

Nincs, ki a magyar géniusznak
Hívebb tolmácsa volna, mint ő,
- Bár meglehet, hogy van nálánál
Nem egy kiválóbb magyar költő.

De ő nevében egyesíti
A fajt, amelyre néz a Kárpát,
Hiszen fajunknak fele Lőwy,
A másik fele pedig Árpád..."

Forrás:

Wikipédia: Réthy László
Előzmény: dr_bubo (87)
Hy Creative Commons License 2008.11.13 -1 0 89

Nem köll túlfetisizálni"

A magyar nyelv, gondolkodásmód is az őshazára utal!

Rég megállapították külföldo okos tudósok, hogy EUrópa ás Ázsia között vagyunk félúton, hisz az Ural lábainál éldegéltünk, míg a terjeszkedő tatárság el nem zavart bennünket.

A nyelvünk bonyolultsága, logikai fölépítése európai gondolkodásmód és ázsiai megoldások keveréke.

Szerencsére??? az írástudatlanság, és a ránk kényszerített nyelvek zsigeri utálata fönn tartotta a magyar nyelvet, tekervényes gondolkodásmódot, és lassan urizálódott, minden körökben elfogadottá lett.

Irodalmáraink pár évszázad alatt fölemelték porból a Parnasszusra a többi, régebbi kultúrák önmegbecsültebb nyelvei közé.

 

Ha egy magyar nem lenne olyan lusta, bármikor könnyen megtanulhatna kínaiul, japánul épp úgy, mint angolni, vagy franciázni!

(Ez személyes tapasztalat! :o)))

Előzmény: svmmvm bonvm (-)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.12 0 0 88

Te idegen vagy? Ugyanis magyarnak hívod a nyelvünket!

dr_bubo Creative Commons License 2007.08.19 0 0 87

http://darkseth.extra.hu/e107/news.php?item.40

Lővy Árpád A Magyar Nemzeti Múzeum elnöke volt, valamint az Elte nagy tiszteletban álló tagja, de mind közül "hobbi" költőként ismerhetjük őt. Ki ne hallotta volna már a híres Toldi paródiát (Ég a napmelegtől kopár sík szarja)?

De nem csak ezt írta, hanem ennél sokkal többet is.

Lővy Árpád:


- megjegyzés:
miért lehetetlen,
hogy a magyar nyelvet
tökéletesen birtokolja
bárki idegen?

Egyszer fenn jártam Helsinkiben, s ott
Sok finn tudós szívesen fogadott.
A magyarul tudók egy szigeten,
Búcsúlakomát rendeztek nekem.
Verseket olvastam - természetes,
Így telt el vígan az a nyári est.
Verseimen mulattak eleget,
Végül egyikük, egy megjegyzést tett:
Egy szó van a versekben - mondja ő -,
Mely könyveinkben nem fordul elő.
Mi az a "lófasz"? Ritka szó talán?
Vagy nem használják már egyáltalán?

Mire Lővy arca elkomorul:
Lófaszt tudnak kendtek - nem magyarul!
Helleluja Creative Commons License 2007.02.11 0 1 86

VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar


(fotó : Benedekfalvy)

Mindig csak ezt halljuk, és tankönyveink sem győzik hangsúlyozni: ezt a szót

is átvettük, azt a szót is átvettük, amazt a szót is átvettük valamilyen

másik nyelvből. Nyelvünk mintha másodrendű, számtalan nyelvből

véletlenszerűen összehordott, fésületlen egyveleg lenne. A legkülönösebb: nem

az idegenek, hanem a magyar tudományos réteg véleménye az, hogy a magyar

nyelv csak valamiféle hordaléknyelv.
De mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

- Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos

nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése

felülmúl minden más nyelvet".
- N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete,

mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden

szabályosság, tömörség, összhang és világosság."
- George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal

bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig

tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna

az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen

azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban

lehet leírni a parányi különbségeket, az ér­zelmek titkos rezdüléseit."
- Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon

/.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor

kezdetét /.../  az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."
- Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv

struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika

csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)
- Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új

jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap,

Budapest, 1991. 9.)

Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni

a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét

hangsúlyozzák:  nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van

ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll. (A genetikai

eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)
De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre

is figyeljünk:

- Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két

intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."
- Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az

űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"
- A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar

anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.

Itt nagy titok lappang a háttérben.

Helleluja Creative Commons License 2006.08.26 0 0 85

Nemtumki?

 szer = szerelés s vizzió, abszi ulti minden deminden ion folyásos, tehát ha mást nem, nemtum, s hazudnom kell magamnak is, hogy az életemet tudjam tovább folyatni... mint aki nem hal a vizbe, s minden vizióba játszódik, csak az egyik vize elmegy, a másiké megjött?

 amit leritam, abszi ulti égi - tesvéreinkkel találkozva, nem tudták elképzelni hogy hogy lehet az élet - folyamát a nagy tengárban,  megállitani?

 hit = áthidalás vagy csövelés?

 cso = csobogás s vizek csörgedezése s folyamok zuggása niaggara niaggara a garata hörög....nem tatnyol, az orra?

Előzmény: Törölt nick (83)
ttaarrllee Creative Commons License 2006.08.26 0 0 84

Fázom. Én jobban fázom. Ő még jobban fázik.

Melegem van. ...? ...?

 

Hogy lehet ezt folytani? Nekm még jobban melegem van???

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2005.11.24 0 0 83
A "szerviz" rövid i, mivel nem a vízhez van köze.
Előzmény: also_sprach (76)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.24 0 0 82

A dolog ennél bonyolultabb. Ez az ún. mozgó szabály.

Egyik lényege, hogy a szótagokat csak kettőnél többes összetételnél számoljuk. Tehát: limuzinszolgáltatás, limuzinszolgáltató - kettős szóösszetétel, tehát nem számolunk.

Kettőnél többes szóösszetételnél számolunk: számítógép-szolgáltatás (számító+gép+szolgálatás, ez már hármas összetétel.)

Kivételek egyes jelzős eredetű szerkezeteknél lehetnek, pl. szeszesital-gyártás, ahol a hat szótag és a hármas összetétel ellenére kötőjelezünk.

Az öszetételbe beszámítjuk a legalább kettő szótagú igekötőket. A ragokat nem számítjuk bele.

A képző megváltoztatja a szó jelentését, azokat tehát beleszámoljuk: híradástechnika (főnév, hármas összetétel, 6 szótag), de: híradás-technikai (melléknév, hármas összetétel, 7 szótag).

Előzmény: Törölt nick (80)
murgovita Creative Commons License 2005.11.23 0 0 81
Mutass ilyet, érdeklődve várom.
Előzmény: NevemTeve (71)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!