Keresés

Részletes keresés

Biga Cubensis Creative Commons License 2009.08.17 0 0 1438
"Meggyőződésem, hogy a Biblia elsősorban prófétikus könyv, s csak utána történelem."

Pálnak más a meggyőződése...

Tim II 3.
16. A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre,
17. Hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített.

A Biblia elsősorban nevelő, tanító, igazságra vezető könyv, a kétélű kard, a zsinórmérték és csak másodsorban prófétikus könyv.

"A Preterista bibliaértelmezés a Bibliát megfosztja attól, hogy a jövőre nézve is eligazítást kaphassunk"

Miért akarsz te állandóan eligazítást kapni? Kimentél a HGY-ből, talán azért is, mert nem voltál ott szabad, és most tovább keresel eligazításért?
Előzmény: selay (1432)
Biga Cubensis Creative Commons License 2009.08.17 0 0 1437
Ismét hozhatok egy tucatnyi példát, hogy a Bibliában csínján kell bánni a minden, mindenki, egész, örökké szavakkal, mert sokszor csak jelzőként szerepelnek.

 Róm. 10.18 Kérdem: talán nem hallották? Sőt nagyon is! "Az egész földre elhatott az ő hangjuk, és a földkerekség széléig az ő beszédük."

A római levél megírásakor az egész föld népe hallotta az evangéliumot? az Új-Zélandi maorik is?

 Lk. 2.1 Történt pedig azokban a napokban, hogy Augustus császár rendeletet adott ki: írják össze az egész földet.

Augusztusz császár birtokában volt az egész Föld lakosságának névsora?

 ApCsel. 11.28 Előállt egyikük, név szerint Agabosz, és a Lélek által megjövendölte, hogy nagy éhínség lesz az egész földön. Ez be is következett Klaudiusz idejében.

Klaudiusz idejében tudunk az egész Földet érintő éhségről, Grönladtól Ausztráliáig?

Ezek alapján úgy gondolom, érvelésed nem áll olyan szilárd lábakon, mint gondolod.

Sokkal inkább tűnik a fenti versekből, hogy az egész világ bizony a terra cognitát, Rómát és a Róma által ismert területeket jelentette.
Előzmény: Tafkó Birgut (1433)
Biga Cubensis Creative Commons License 2009.08.17 0 0 1436
Vagy az első században voltak a végső idők, vagy pedig az 2000 éve egyfolytában tart...

Az apostolok mondják leveleikben a korabeli gyülekezeteknek (elsősorban nekik):

 Zsid. 1.2 ezekben a végső időkben a Fiú által szólt hozzánk, akit örökösévé tett mindennek, aki által a világot teremtette.
 Zsid. 9.25 Nem is azért ment be, hogy sokszor áldozza fel önmagát, aho-gyan a főpap megy be évenként a szentélybe más vérével, 26 mert akkor sokszor kellett volna szenvednie a világ kezdete óta. Most azonban egyszer jelent meg az idők végén, hogy áldozatával eltörölje a bűnt.
 1Kor. 10.11 Mindez pedig példaképpen történt velük, figyelmeztetésül íratott meg nekünk, akik az utolsó időkben élünk.
 1Pt. 4.7 Mindennek a vége pedig már közel van: legyetek tehát bölcsek és józanok, hogy imádkozhassatok.
 1Jn. 2.18 Gyermekeim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy antikrisztus jön, most meg is jelent;

Az ember automatikusan önmaga idejére vonatkoztatja ezeket, azonban elfelejti, hogy ezeknek a leveleknek konkrét címzettjei voltak (gyülekezetek, hívők az első században) és elsősorban nekik szólnak a levelek.

Ha pedig fenntartod (ez is egy álláspont), hogy ezek egyaránt rájuk és ránk is vonatkoznak, akkor sajnos el kell fogadni, hogy az Újszövetségben nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni az összes időhatározót (még a hamar, nagyon-nagyon gyorsan féléket is), és felmerül az a kérdés is, hogy az apostolok biztos tudás nélkül (ihletettség) nélkül figyelmeztették híveiket az végidők gyors bekövetkeztére...

Tehát a végső idők, utolsó idők, utolsó óra, nagyon-hamar, közel szavak elvesztik jelentőségüket, első századi címzettjeik félrevezetettekké lesznek, amennyiben ma is az utolsó óra tart...
Előzmény: 1000év (1434)
selay Creative Commons License 2009.08.17 0 0 1435
Igen. De a preterista értelmezés szerint a Jel.próféciái ( és nemcsak azok! ) beteljesedtek az első évszázadban. Ezt nem tudom elfogadni.
Előzmény: 1000év (1434)
1000év Creative Commons License 2009.08.17 0 0 1434
A Dániel 12:(3-4) egy olyan tudásra is utal, hogy nagyobb lessz a prófétikus könyv ismerete. A Dániel 12:4 is a végső időben élő embereknek szól. A Jelenések könyve is kell, hogy szóljon a ma élő embereknek is.
Előzmény: selay (1432)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.08.17 0 0 1433
Nekem a Jelenések 16. fejezetiből az jön le, hogy mindenki globális támadást indít a keresztények ellen. Mivel nyilvánvalólag nem csopán Megiddó völgyében él/n/tek keresztények, így azt nem szó szerint, földrajzilag kell értelmezni Titus légióinak fölvonulási területeként egy helyi háborúban. Ráadásul Titus nem közvetlenül a keresztények ellen viselt háborút 66-70-ben, bár kétségtelenül érintette a keresztényeket is (pontosabban egy részüket, mivel azon a területen laktak keresztények is), ám a Jelenések könyve szerint az egész föld támadást indít kifejezetten a keresztények ellen, mégpedig minden Jézus-követő ellen, nemcsak egy részük ellen, és közvetlenül ellenük...
Előzmény: Biga Cubensis (1394)
selay Creative Commons License 2009.08.17 0 0 1432
Jézus uralkodása szemmel látható módon fog eljönni a Földre, ezt írja a Biblia:
"meglátja őt minden szem". Ez pedig az ezeréves királyság. Ennek bekövetkezése felé halad a történelem, nem azt írtam, hogy ott tartunk! A jelek a szülési fájdalom kezdetei, ami ugye még nem maga a szülés.
Soha ennyi hamis krisztus és hamis vallás/hamis kereszténység nem volt még a világon. A Sátán eltévelyítésének jeleként, aki az igazat keveri a hazugsággal a keresztények sokasága elfogadja az okkultizmus külféle válfajait is amellett, hogy Jézus nevét emlegeti.
Azután ott van Dániel próféciája arról, hogy az idők végére lesz jellemző, hogy "nagyobbá lesz a tudás". Ez a számítógép világa, ami lehetővé tesz egy egész bolygóra kiterjedő kontrollt, hogy a Jel. 13,17-re utaljak. A Fenevad világuralma felé rohan az emberiség, a világkormány felállítása ma már nem fantazmagória.
A Preterista bibliaértelmezés a Bibliát megfosztja attól, hogy a jövőre nézve is eligazítást kaphassunk. Márpedig az Úr szava nemcsak egyetlen generációnak szól, ahogyan Jézus is mondja a tanítványainak:
"Amit nektek mondok, mindenkinek mondom".
Meggyőződésem, hogy a Biblia elsősorban prófétikus könyv, s csak utána történelem.

Ami pedig a zsidóságot illeti, ők is a végkifejlet útján járnak, és hogy az mikor történik, nem tudjuk, ezért írtam, hogy a mai állapotuk nem a végleges állapot. Tudjuk, hogy csak az Izrael maradéka tér meg, de az Úrnál nem a tömegméretek, hanem egyes emberek szíve számít.
Előzmény: athanasius (1431)
athanasius Creative Commons License 2009.08.17 0 0 1431
"Én nem a mai világ állapotából következtetek eszkatológiai eseményekre,"

Na ezt ne mondd, ugyan ki mondta korábbi hozzászólásaiban, hogy "nézd az okkultizmus soha nem látott mértékét", meg hogy "milyenek a mai gyerekek a szüleikkel" stb. Ezt hoztad elém, amikor azt mondtam,hogy Jézus uralkodik és, hogy napról napra győzi le ellenségeit...

"felismerem a jövőre vonatkozó bibliai próféciák beteljesedés előtti állapotát."

és persze mindig a mi generációnk idejében következnek be a próféciák, mert minden körülöttünk forog...

"A "mai zsidóság" - ahogy nevezed - élő személyekből áll. Ugyebár. Nekik életük végéig nyitva a kegyelem lehetősége, nem?"

Ha az életre vagyunk eleve elrendelve, akkor igen.

"Honnan tudod, hogy akiktől elméletben megvonod az örökséget, azok közül ki fogja tán még ma elismerni Jézust Megváltónak?"

Én senkitől nem vonom meg a megtérés lehetőségét mert - kálvinistaként - hiszem, hogy ezt a szuverén Iten kezében van egyedül. A legdurvább sátánista is megtérhet ha az életre van rendelve és a legbuzgóbb gyülekezetbe járó, de nem élő hitű, nénike is elkárhozhat. Az egyes zsidók is megtérhetnek ma is ha elfogadják Krisztust. Ha nem akkor elkárhoznak. Szerinted a mai zsidók elfogadják Jézust megváltójuknak? Ha nem, akkor lehet üdvösségük Jézuson kívül?

"Izrael népét nem vetette el az Úr, ahogy Pál meg is írja, hanem újra beoltatnak."

Egyet értek, de ma, 2009 augusztus 16-án még nem fogadták el Jézust, vagyis elkárhoznak. Emellett jelenlegi álláspontom az, hogy egyszer majd megtérnek (miután az összes pogány már megtért és bejutott teljes számmal).

"Hogy ki és mikor lesz kereszténnyé, azt csak a szívek vizsgálója tudja, szvsz. "
Ámen. Egyes zsidók ma is megtérhetnek és meg is térnek ugyan úgy mint a muzlimok, ateisták hinduk, Jehova tanúi stb.



Előzmény: selay (1430)
selay Creative Commons License 2009.08.16 0 0 1430
Én nem a mai világ állapotából következtetek eszkatológiai eseményekre, hanem a felismerem a jövőre vonatkozó bibliai próféciák beteljesedés előtti állapotát. Tehát a folyamat pont fordított.

További kérdéseim:
A "mai zsidóság" - ahogy nevezed - élő személyekből áll. Ugyebár. Nekik életük végéig nyitva a kegyelem lehetősége, nem? Honnan tudod, hogy akiktől elméletben megvonod az örökséget, azok közül ki fogja tán még ma elismerni Jézust Megváltónak? Izrael népét nem vetette el az Úr, ahogy Pál meg is írja, hanem újra beoltatnak. Hogy ki és mikor lesz kereszténnyé, azt csak a szívek vizsgálója tudja, szvsz. Erre írtam, hogy amit írsz, az csak egy adott pillanatra érvényes általánosítás.


Előzmény: athanasius (1429)
athanasius Creative Commons License 2009.08.16 0 0 1429
kedves Selay!

Pont te mondod ezt, aki a világ jelenlegi állapotából következtetsz eszkatológiai eseményekre. ;)

"Kik azok a "mai zsidóság?""

Akik ma zsidóknak mondják magukat és nem fogadják el Krisztust.

"És kik azok a "mi keresztyének?"

Azok, akik meg vannak keresztelve és akik Jézus Krisztust szeretik, őt követik és neki engedelmeskednek.
Előzmény: selay (1428)
selay Creative Commons License 2009.08.16 0 0 1428
"A mai zsidóságnak pedig semmi köze Isten választott népéhez többé, mi, keresztyének vagyunk az örökösök."

Egy pillanatnyi állapotból vonsz le végkövetkeztetést. Ez helyes szerinted?

Kik azok a "mai zsidóság?"
És kik azok a "mi keresztyének?"
Előzmény: athanasius (1427)
athanasius Creative Commons License 2009.08.16 0 0 1427
Pontosan, mivel a többi zsidó lett hitehagyott és ezért üldözték a hitetlenek a hívőket. A hithű zsidó az tulajdonképpen a keresztyén. A mai zsidóságnak pedig semmi köze Isten választott népéhez többé, mi, keresztyének vagyunk az örökösök. Persze nem csak a pogányból lett keresztyének, hanem a hitetlen judaizmusból Krisztushoz megtérő zsidók is.
Előzmény: Kováts Gábor János (1426)
Kováts Gábor János Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1426
Hát most, hogy mondod, végigolvastam.

És mást sem láttam, mint azt, hogy hithű zsidók maradtak.

Jézus testvére és követői a Templomban gyűltek össze. Pál elfogása előtt áldozatot mutatott be ott, stb.

Előzmény: athanasius (1425)
athanasius Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1425
Ha végigolvasod az ApCselt másról sincs szó, mint arról, hogy a zsidók üldözik a Jézust követő zsidókat illetve később pogányokat.
Előzmény: Kováts Gábor János (1420)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1424

"Szó szerint mindenki nyilván nem lehet, hanem a seregben lévőkről van szó"

 

Úgy látom, azt elismered, hogy a "seregben levők" mind elpusztulnak. Akkor mán csak azt köll megértened, hogy Jézus elgyövetelekor az igazakon kívül mindenki "seregben levő"...

Előzmény: Biga Cubensis (1412)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1423

Aha. Itt most nem érvényes, miszerint keveredne a gologia a teologiával....:))

 

Akkor most igaz a Biblia szó szerint, vagy csak akkor, amikor  az EGW idea ugy látja jónak?

 

DDD

Előzmény: Tafkó Birgut (1422)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1422
A mennyei Jeruzsálem elspiritualizálása helytelen magyarázat: az valóságos hely, s nempedig csopán egy korszak, nevezetesen az Újszövetség korszakának szimbolizált megjelölése...
Előzmény: Biga Cubensis (1419)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1421

"Nem fogadom el ezt az egyenlőséget. Nincs alapja."

 

Dehogynincs. A

Ez bizony kőkemény egyenlőség, nem is lehet másképpeg értelmezni:

 

"És az ő szájából éles kard jő vala ki, hogy azzal verje a pogányokat; és ő fogja azokat legeltetni vasvesszővel; és ő nyomja a mindenható Isten haragja hevének borsajtóját".

 

A vasvesszővel való legeltetést körbefogja a karddal való verés(=elpusztítás), és az Isten haragja heve borsajtójának nyomása, ami szintén elpusztítást jelent, tehát nem jelenthet mást a vasvesszővel legeltetés sem, mint elpusztítást. Ha ehhöz még hozzávesszük, hogy a Jel 19. f. az Emberfia elgyöveteléről szól (mánpenig az aképpen lesz, mint Noé napjaiban, amikoris a nem igazak mind elpusztultak), akkor teljes az egyértelműség...

Előzmény: Biga Cubensis (1419)
Kováts Gábor János Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1420
70-ig a zsidókeresztények még csak exkommunikálva sem voltak a zsinagógákból, megkülönböztetni sem lehetett őket. A pogánykeresztények pedig nem szenvedtek üldözést. A római háború nem is érintette az első követőket, mivel egészen Duráig futottak.

Előzmény: Biga Cubensis (1407)
Biga Cubensis Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1419
"mindenki elpusztul, azaz levágatik, vagyis vasvesszővel legeltetik/veretik, tehát borsajtóban nyomatik"

Nem fogadom el ezt az egyenlőséget. Nincs alapja.

"penig elragadtatnak a mennyei Jeruzsálembe.."

A mennyei Jeruzsálem pedig maga az Újszövetség, nem egy hely...

Gal. 4.24 Ezeket átvitt értelemben kell venni, mert ezek az asszonyok két szövetséget jelentenek. Az egyik a Sinai-hegyi szövetség, amely szolgaságra szül: ez Hágár. 25 Mert Hágár a Sinai-hegy Arábiában - megfelel a mostani Jeruzsálemnek -, amely szolgaságban van fiaival együtt. 26 De a menynyei Jeruzsálem szabad: ez a mi anyánk.

Néhol bent vagyunk a városban, néhol kint, az új ember kivívni nem elég, a régit naponta meg kell feszíteni. Aki elfárad, megbetegszik, annak a mai napig ott vannak a levelek, Jézus szavai a gyógyuláshoz.

Még a Jel 19-el írok, de tényleg mennem kell.
Előzmény: Tafkó Birgut (1414)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1418

Akkor jó elgondolkodást - van min...

;-)

Előzmény: Biga Cubensis (1413)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1417

Nem azokat veri vasvesszővel, akiket elragadott a mennyei Jeruzsálembe...

:-)

Előzmény: Biga Cubensis (1415)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1416

"Szó szerint mindenki nyilván nem lehet, hanem a seregben lévőkről van szó"

 

Dehát Jézus elgyövetelekor az igazakon kívül mindenki a lovon ülő ellen harczol (nyilván nem szó szerint, fizikailag), azaz az igazakon kívül mindenki seregben levő Jézus elgyövetelekor, vagyis Jézus elgyövetelekor az igazakon kívül mindenki elpusztul, azaz levágatik, vagyis vasvesszővel legeltetik/veretik, tehát borsajtóban nyomatik, az igazak - minden népből és nemzetből levők - penig elragadtatnak - a mennyei Jeruzsálembe...

Előzmény: Biga Cubensis (1412)
Biga Cubensis Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1415
Azért miért kellene őket vasvesszővel verni, gyógyítani, ha csak azért pogányok, mert éppen görög származásúak?
Előzmény: Tafkó Birgut (1404)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1414
Dehát Jézus eljövetelekor az igazakon kívül mindenki a lovon ülő ellen harczol (nyilván nem szó szerint, fizikailag), vagyis Jézus eljövetelekor az igazakon kívül mindenki elpusztul, azaz levágatik, vagyis vasvesszővel legeltetik/veretik, tehát borsajtóban nyomatik, az igazak - minden népből és nemzetből levők - penig elragadtatnak a mennyei Jeruzsálembe...
Előzmény: Biga Cubensis (1412)
Biga Cubensis Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1413
Mindenkitől lehet tanulni valamit. Vagy elgondolkoztat olyasmin, amit nem gondoltam át eléggé. Meg aztán tán olvassa más is, akit érdekel.

Most viszont mennem kell, vasárnap majd benézek.
Előzmény: athanasius (1409)
Biga Cubensis Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1412
Szó szerint mindenki nyilván nem lehet, hanem a seregben lévőkről van szó, a királyokról, a vezérekről, a kísérőkről, szolgákról és szabadokról. Az Örökkévaló ezeket teszi: legeltet vasvesszővel, ver vasvesszővel és a borsajtót nyomja. Tehát nem mindenkit öl meg a borsajtóban. Pogányok maradnak, ezek gyógyítására szolgálnak a későbbi levelek.
Előzmény: Tafkó Birgut (1405)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1411
Sőt, azzal, hogy azt állítod, hogy jelenleg a millenejomban élünk, azt állítod, hoyg jelenleg nincsenek gonoszok, mert a Jelenések szerént az ezer év alatt nem lesznek élő gonoszok, mert a lovon ülő mindet levágta még a millenéjom előtt...
Előzmény: athanasius (1409)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1410

Tudom, szerénted jelenleg a milenéjomban élünk, vagyis sátán meg van kötözve és nem hitet el senkit (Jel 20:2-3), bár Te vagy az élő czáfolata ennek, hiszen sátán egyik elhitetettje vagy...

:-(

Előzmény: athanasius (1409)
athanasius Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1409
Komolyan mondom egyszerűen jó olvasni a válaszaidat, valóságos lelki felüdülés...


Csak így tovább... Ezzel a tafkóval azonban nem vitatkoznék, mert nem érvelni akar, csak mondani a magájét, meg EGW-jét. Felesleges.
Előzmény: Biga Cubensis (1395)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!