Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2158

Birsalmából van még tavalyról pár üveggel, de nem nagyon esszük.

Valószínűleg buktában fogja végezni. :)

Almából, körtéből is lehetne finomakat készíteni, de nálunk már tele a polc.

Talán ivólét teszünk még el pár üveggel, aztán slussz! :)

Előzmény: Chilio (2157)
Chilio Creative Commons License 2014.09.28 0 0 2157

Birsalmát nem próbálod meg? :)

Az még csak most kezdődik igazán...

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.27 0 0 2156

Sütőben sült szilvából még egy adag készült, de az alapanyag sajnos nem volt olyan édes, mint az azt megelőző.

Azért nem dobjuk ki ezt sem, simán ehető.

 

Idén más gyümölcsből már nem főzünk lekvárt, ezért én az idei szezont ünnepélyesen lezárom. :)

Ezzel egy időben viszont megkezdtük a "bontási" szezont.

Ma egy farsangi szalagos fánkhoz bontottunk egy sárgabarack lekvárt.

Hihetetlen finom lett. :)

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.21 0 0 2155

Utólag nehéz, de cukor hozzáadásával elnyomható a savanyú íz.

Az ízérzékelésünk a savanyú ízt csak a cukor/sav arányon keresztül érzékeli.

Ha valami nagyon édes, nem érződik (kevésbé érződik) a savanyúsága.

 

Előzmény: Chilio (2147)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.21 0 0 2154

Nyami !!!!

 

Bárcsak az én feleségem is tudna ilyet!!!

Előzmény: Törölt nick (2151)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.21 0 0 2153

 

Lekvárról nem, de egyszer csináltunk tökszeleteket citromos-vaníliás szirupban eltéve. Mindent a kapott recept szerint csinálva.

Hát- meg lehetett enni, de nekünk nem jött be.

Talán még a mai napig ott áll a pincénkben....

Előzmény: ZsuR (2146)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.12 0 0 2152

Nem kostoltam meg - de az illata kellemes volt.

Gyömbér, szerecsendió, fahéj, citrom (héjastól), rúd vanília, vanilincukor az izesitok...

Előzmény: Törölt nick (2149)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.09 0 0 2151

Végül éjfélkor lettem kész a sütőben sült szilvával.

Kb. öt órán keresztül sült, de megérte kivárni.

Hihetetlenül finom lett.

Nem az a klasszikus lekvár, mert kóstoláskor az első pillanatban nem érződik a lekvároknál megszokott édes íz, viszont kicsit később már érezni a gyümölcsben lévő cukrot, ami pont elegendő.

Ha elég érett a szilva, ennél a módszernél nem kell félni, hogy savanyú lesz a végeredmény.

4 db 370 ml-es üveg lett tele, ennyire összesült az öt és fél kiló szilva.

Kóstolónak semmi sem maradt, ezért kénytelen voltam kibontani egyet.

Ez tényleg annyira különleges, hogy hétvégén sütök egy újabb adagot.

Arra is gondoltam, hogy további 6 kilót kimagozva, elfelezve le kéne fagyasztani és később azt is ezzel a módszerrel kellene eltenni.

De vajon ugyanilyen jól sikerülne egy fagyasztóból kiolvasztott szilvával?

Nem lenne baj, hogy már az elején nagyon sok levet enged a tepsiben?

 

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.09 0 0 2150

Egy kevés cukor hozzáadásával újra lehetne főzni.

Így az állagán és az ízén is tudnál javítani.

Előzmény: Chilio (2147)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.09 0 0 2149

Szia!

 

Tök és citrom?

Még külön-külön sem próbálkoztam vele, nem hogy egyben. :)

De ami késik..

 

A zöld paradicsomhoz milyen összetevők kerültek?

Citrom, vanília, fahéj, cukor?

Hogy néz ki a végeredmény, finom lett?

Előzmény: ZsuR (2146)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.09.08 0 0 2148

Én ezt a gyömbéres verziót néztem ki magamnak,  de a megvalósítás még várat magára. :)

 

http://narancslekvar.blogspot.hu/2012/10/citromos-gyomberes-toklekvar.html

 

 

Előzmény: ZsuR (2146)
Chilio Creative Commons License 2014.09.08 0 0 2147

Nos, akadt egy kis problémánk. Kicsit savanyúnak találjuk a szilvalekvárt.

Nem vészes, még határeset, de többen is észrevettük.

Hamar kiderült, hogy a lekvár sűrítőkben citromsav is van.

Úgyhogy nem érdemes túladagolni őket, mert a citromsav is túladagolt lesz. :(

 

Egyébként nem lett szeletelhető a lekvár, továbbra is sűrű, de krémes.

Viszont a kelttésztából így sem folyik ki, mivel magas a szárazanyag tartalma. (sűrűre főzés)

 

Tanulság: elegendő csak tartósítószer hozzáadása.

ZsuR Creative Commons License 2014.09.07 0 0 2146

Szervusztok!  Most keszitettem eletemben eloszor lekvart, zold paradicsombol... 

Hallottam tok/citrom lekvarrol is - van valamelyikotoknek receptje?  

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.06 0 0 2145

Atya-gatya, kezd nagyon jól kinézni. :)

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.06 0 0 2144

Pont arra gondoltam én is, hogy milyen jó lesz majd a buktába.

 

Erre a sütős verzióra azt mondják, hogy nem szabad kavargatni, mert akkor odaég.

Hát én tavaly pár óra után elkezdtem kavargatni és semmi baja nem lett, tök jól sikerült.

Ami most sül, azt még nem kavartam meg, kipróbálom így is.

Néha kiengedem a gőzt a sütőből, és a szilvákat megnyomkodom a fakanál élével.

Ha így haladok, hajnalra készen is lesz. :)

Előzmény: Chilio (2143)
Chilio Creative Commons License 2014.09.06 0 0 2143

Ennek örülök! A legjobb fajta lekvárnak! Nagyon karakteres!

Enyém is olyasmi, bár a két fa amiről szedtem, nem teljesen egyforma. Ez látszott a lábasokban is.

De mindegy is, úgyis összekevertük.

Sűrítő minek? Mert tartósítószer is van benne (penészedés gátló),

meg annyira kemény lekvárt akarunk hogy szeletelhető legyen. (kelt tésztákba, tölteléknek)

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.06 0 0 2142

Itt tart a művelet:

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.06 0 0 2141

Érdemes lenne levédetni a találmányt! ;)

 

Lekvár sűrítőt miért tettél bele?

Nagyon sokáig kellett volna még főzni?

 

Nálunk most készül a sütős szilva.

130 fokon, légkeverés mellett rotyog a tepsiben.

6 kiló teljesen érett Besztercét vettünk a piacon, amiből fél kilót elmajszoltam az előkészítés közben. :)

Cukrot nem tettem hozzá, remélem így is ehető lesz.

Marha jó illat van az egész lakásban. :)

Előzmény: Chilio (2139)
Chilio Creative Commons License 2014.09.03 0 0 2140

Kalapácsnyél, meg szószkavaró fakanál derékszögűre vágva. 2 csavar. Ennyi. :)

Chilio Creative Commons License 2014.09.03 0 0 2139

Neem, ez csak egy mini keverő-kavaró, hagyományos lábasokhoz. (5-6L)

2x4kg lett a szilva, darálva, 2x20dkg cukorral. (egy pici azért kell bele!) + 2x2cs. lekvár sűrítő.

A végén összeborítottuk egybe, mert felére lefőztük, jó sűrűre.

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.03 0 0 2138

Nagyon profi lett a szerkezet! :)

Üstben lesz főzve a szilva?

 

Nálunk hétvégén sütőben fog sülni, ha minden jól alakul.

Tavaly az öt kiló szilvához 50 deka cukrot tettünk, de idén megpróbáljuk a cukor nélküli verziót.

Ha sikerül jó érett szilvát venni, elvileg elég édes lesz anélkül is.

Előzmény: Chilio (2136)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.09.03 0 0 2137
Előzmény: Moe93 (2127)
Chilio Creative Commons License 2014.09.02 0 0 2136

Tegnap végre én is tudtam szedni egy nagy vödörnyi szilvát, és remélhetőleg lekvár is lesz majd belőle. :)

 

Felbuzdulva a hagyományőrzős-szilvafőzős videókon, kitaláltam hogy csinálok anyukámnak egy mini lekvárfőző kanalat. :)

Délelőtt a fúrás-fűrészelés-köszörülés közben meglátta az első felét, majd kérdezte:

-Mit csinálsz?

-Lekvárfőző kanalat -mondom.

-Kicsi lesz az annak...

(Én csak mosolygok)

-Na várjál csak, míg kész lesz! -mondtam.  :)

 

Fúrtam-fűrészeltem-köszörültem-csavaroztam, és végre kész lett!

Viszem a konyhába:

-Tessék, íme az új mini lekvárfőző kanalad! :)

 

    

 

Volt nagy meglepetés! :)

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.02 0 0 2135

Az igaz, de így meg semmi rum íze nincsen. :)

Ámbár lehet, hogy úgy sem lenne. :)

Előzmény: ásítósmacska (2134)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.09.02 0 0 2134

Minek rontanád el a full természetes lekvárodat holmi mesterséges aromával...?

Szerintem bűncselekmény. :)))

Előzmény: Törölt nick (2133)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2133

Szilvából a fahéjas-rumos verzió végül is úgy készült, hogy 3 kiló szilvához másfél deci rumot, egy kávéskanál fahéjat és 20 dkg cukrot tettem.

A főzési idő a hozzáadott rum miatt kicsit kitolódott, de ennek ellenére sem voltam rest addig kevergetni, amíg már csak annyit tudott mondani, hogy pfff...pfff...páááh. :)

A rumból sajnos semmit sem érezni, a fahéj viszont már az üveg kibontásakor illatozik.

Lehet, hogy inkább rum aromát kellett volna beletenni?

Na mindegy, azért finom lett. :)

 

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.26 0 0 2132

Ez is nagyon tetszett.

Bár ha ilyeneket akarnék enni, újra fizikai munkát kellene csinálnom...

Előzmény: Chilio (2131)
Chilio Creative Commons License 2014.08.26 0 0 2131

Nekem is tetszett! :)

És adok Nektek én is egy kis néznivalót! :)

Hogy a jóféle házi szilvalekvárt hasznosítani is tudjátok.

 

Ízörzők - Penyige

(kb. 6 percnél kezdődik a java) :)

https://www.youtube.com/watch?v=VoKL3_EA1bg&feature=player_embedded

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.26 0 0 2130

Köszi a videót! Nagyon tetszett.

Előzmény: Törölt nick (2126)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.08.26 0 0 2129

http://hobbikert.hu/magazin/mire-jo-a-husos-som.html

 

Nekem ez a chutney határozottan tetszik. :)

 

Persze ha szereted az ilyen indiai jellegű határozott, fűszeres ízeket.

 

 

Előzmény: Moe93 (2127)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!