Törölt nick
2014.09.29
0 0
2158
Birsalmából van még tavalyról pár üveggel, de nem nagyon esszük.
Valószínűleg buktában fogja végezni. :)
Almából, körtéből is lehetne finomakat készíteni, de nálunk már tele a polc.
Talán ivólét teszünk még el pár üveggel, aztán slussz! :)
Előzmény: Chilio (2157)
Chilio
2014.09.28
0 0
2157
Birsalmát nem próbálod meg? :)
Az még csak most kezdődik igazán...
Törölt nick
2014.09.27
0 0
2156
Sütőben sült szilvából még egy adag készült, de az alapanyag sajnos nem volt olyan édes, mint az azt megelőző.
Azért nem dobjuk ki ezt sem, simán ehető.
Idén más gyümölcsből már nem főzünk lekvárt, ezért én az idei szezont ünnepélyesen lezárom. :)
Ezzel egy időben viszont megkezdtük a "bontási" szezont.
Ma egy farsangi szalagos fánkhoz bontottunk egy sárgabarack lekvárt.
Hihetetlen finom lett. :)
Törölt nick
2014.09.21
0 0
2155
Utólag nehéz, de cukor hozzáadásával elnyomható a savanyú íz.
Az ízérzékelésünk a savanyú ízt csak a cukor/sav arányon keresztül érzékeli.
Ha valami nagyon édes, nem érződik (kevésbé érződik) a savanyúsága.
Előzmény: Chilio (2147)
Törölt nick
2014.09.21
0 0
2153
Lekvárról nem, de egyszer csináltunk tökszeleteket citromos-vaníliás szirupban eltéve. Mindent a kapott recept szerint csinálva.
Hát- meg lehetett enni, de nekünk nem jött be.
Talán még a mai napig ott áll a pincénkben....
Előzmény: ZsuR (2146)
Törölt nick
2014.09.09
0 0
2151
Végül éjfélkor lettem kész a sütőben sült szilvával.
Kb. öt órán keresztül sült, de megérte kivárni.
Hihetetlenül finom lett.
Nem az a klasszikus lekvár, mert kóstoláskor az első pillanatban nem érződik a lekvároknál megszokott édes íz, viszont kicsit később már érezni a gyümölcsben lévő cukrot, ami pont elegendő.
Ha elég érett a szilva, ennél a módszernél nem kell félni, hogy savanyú lesz a végeredmény.
4 db 370 ml-es üveg lett tele, ennyire összesült az öt és fél kiló szilva.
Kóstolónak semmi sem maradt, ezért kénytelen voltam kibontani egyet.
Ez tényleg annyira különleges, hogy hétvégén sütök egy újabb adagot.
Arra is gondoltam, hogy további 6 kilót kimagozva, elfelezve le kéne fagyasztani és később azt is ezzel a módszerrel kellene eltenni.
De vajon ugyanilyen jól sikerülne egy fagyasztóból kiolvasztott szilvával?
Nem lenne baj, hogy már az elején nagyon sok levet enged a tepsiben?
Törölt nick
2014.09.09
0 0
2149
Szia!
Tök és citrom?
Még külön-külön sem próbálkoztam vele, nem hogy egyben. :)
De ami késik..
A zöld paradicsomhoz milyen összetevők kerültek?
Citrom, vanília, fahéj, cukor?
Hogy néz ki a végeredmény, finom lett?
Előzmény: ZsuR (2146)
Chilio
2014.09.08
0 0
2147
Nos, akadt egy kis problémánk. Kicsit savanyúnak találjuk a szilvalekvárt.
Nem vészes, még határeset, de többen is észrevettük.
Hamar kiderült, hogy a lekvár sűrítőkben citromsav is van.
Úgyhogy nem érdemes túladagolni őket, mert a citromsav is túladagolt lesz. :(
Egyébként nem lett szeletelhető a lekvár, továbbra is sűrű, de krémes.
Viszont a kelttésztából így sem folyik ki, mivel magas a szárazanyag tartalma. (sűrűre főzés)
Tanulság: elegendő csak tartósítószer hozzáadása.
ZsuR
2014.09.07
0 0
2146
Szervusztok! Most keszitettem eletemben eloszor lekvart, zold paradicsombol...
Hallottam tok/citrom lekvarrol is - van valamelyikotoknek receptje?
Törölt nick
2014.09.06
0 0
2144
Pont arra gondoltam én is, hogy milyen jó lesz majd a buktába.
Erre a sütős verzióra azt mondják, hogy nem szabad kavargatni, mert akkor odaég.
Hát én tavaly pár óra után elkezdtem kavargatni és semmi baja nem lett, tök jól sikerült.
Ami most sül, azt még nem kavartam meg, kipróbálom így is.
Néha kiengedem a gőzt a sütőből, és a szilvákat megnyomkodom a fakanál élével.
Ha így haladok, hajnalra készen is lesz. :)
Előzmény: Chilio (2143)
Chilio
2014.09.06
0 0
2143
Ennek örülök! A legjobb fajta lekvárnak! Nagyon karakteres!
Enyém is olyasmi, bár a két fa amiről szedtem, nem teljesen egyforma. Ez látszott a lábasokban is.
De mindegy is, úgyis összekevertük.
Sűrítő minek? Mert tartósítószer is van benne (penészedés gátló),
meg annyira kemény lekvárt akarunk hogy szeletelhető legyen. (kelt tésztákba, tölteléknek)
Törölt nick
2014.09.06
0 0
2141
Érdemes lenne levédetni a találmányt! ;)
Lekvár sűrítőt miért tettél bele?
Nagyon sokáig kellett volna még főzni?
Nálunk most készül a sütős szilva.
130 fokon, légkeverés mellett rotyog a tepsiben.
6 kiló teljesen érett Besztercét vettünk a piacon, amiből fél kilót elmajszoltam az előkészítés közben. :)
Cukrot nem tettem hozzá, remélem így is ehető lesz.
Marha jó illat van az egész lakásban. :)
Előzmény: Chilio (2139)
Chilio
2014.09.03
0 0
2139
Neem, ez csak egy mini keverő-kavaró, hagyományos lábasokhoz. (5-6L)
2x4kg lett a szilva, darálva, 2x20dkg cukorral. (egy pici azért kell bele!) + 2x2cs. lekvár sűrítő.
A végén összeborítottuk egybe, mert felére lefőztük, jó sűrűre.
Törölt nick
2014.09.03
0 0
2138
Nagyon profi lett a szerkezet! :)
Üstben lesz főzve a szilva?
Nálunk hétvégén sütőben fog sülni, ha minden jól alakul.
Tavaly az öt kiló szilvához 50 deka cukrot tettünk, de idén megpróbáljuk a cukor nélküli verziót.
Ha sikerül jó érett szilvát venni, elvileg elég édes lesz anélkül is.
Előzmény: Chilio (2136)
Chilio
2014.09.02
0 0
2136
Tegnap végre én is tudtam szedni egy nagy vödörnyi szilvát, és remélhetőleg lekvár is lesz majd belőle. :)
Felbuzdulva a hagyományőrzős-szilvafőzős videókon, kitaláltam hogy csinálok anyukámnak egy mini lekvárfőző kanalat. :)
Délelőtt a fúrás-fűrészelés-köszörülés közben meglátta az első felét, majd kérdezte:
-Mit csinálsz?
-Lekvárfőző kanalat -mondom.
-Kicsi lesz az annak...
(Én csak mosolygok)
-Na várjál csak, míg kész lesz! -mondtam. :)
Fúrtam-fűrészeltem-köszörültem-csavaroztam, és végre kész lett!
Viszem a konyhába:
-Tessék, íme az új mini lekvárfőző kanalad! :)
Volt nagy meglepetés! :)
Törölt nick
2014.09.01
0 0
2133
Szilvából a fahéjas-rumos verzió végül is úgy készült, hogy 3 kiló szilvához másfél deci rumot, egy kávéskanál fahéjat és 20 dkg cukrot tettem.
A főzési idő a hozzáadott rum miatt kicsit kitolódott, de ennek ellenére sem voltam rest addig kevergetni, amíg már csak annyit tudott mondani, hogy pfff...pfff...páááh. :)
A rumból sajnos semmit sem érezni, a fahéj viszont már az üveg kibontásakor illatozik.
Lehet, hogy inkább rum aromát kellett volna beletenni?
Na mindegy, azért finom lett. :)
Chilio
2014.08.26
0 0
2131
Nekem is tetszett! :)
És adok Nektek én is egy kis néznivalót! :)
Hogy a jóféle házi szilvalekvárt hasznosítani is tudjátok.
Ízörzők - Penyige
(kb. 6 percnél kezdődik a java) :)
https://www.youtube.com/watch?v=VoKL3_EA1bg&feature=player_embedded
Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!