Keresés

Részletes keresés

sierra Creative Commons License 2004.07.23 0 0 9
És az árfolyamnyereség- ill. kamatadóról mi a vélemény?
Konrad Creative Commons License 2004.07.15 0 0 8
Összegében és adózás szempontjából jelentőségében a Sulinet Expressz nem volt annyira nagy falat. Inkább maga az a mód, ahogy megvalósult áll szemben azzal, amit az SZDSZ úgy egyébként mond.
Előzmény: ohrana (7)
ohrana Creative Commons License 2004.07.15 0 0 7

Mert ebben az országban az a legfontosabb, hogy internethez jussanak.

T.f. hogy ez  alegfontosabb. (Bár a demagóg megkérdezheti, hogy akkor mi van a mozgásérültek számára az akadálymentesítéssel. Például.) De legyen az Internet minden dolgok alapja.

Akkor miért van az, hogy éppen a lényegét nem támogatják? A különböző viszonylag-széles sávú elérési módokat? Miért van az, hogy egészen nagy területekre azt mondják, hogy ott még 100 évig nem lesz DSL szolgáltatás, miért nincsenek igen és rettentően kedvezményes előfizetések? Mert egy 20-30 ezres használt géppel is lehet internetezni.

Másrészt nézd meg a Sulinet forgalmát, miből mennyiért adtak el, melyik multi hány miliárdot profitált belőle - tavaly gyakorlatilag a Sulinetnek köszönhették cégek tucatjai, hogy túlteljesítették terveiket.

A Sulinet a dolgozókat tekintve egy nagy rablás volt. Ha igazán a rászorultaknak akartak volna segíteni (bár nekik nem számítógép kell), akkor a bakoktól, multiktól, államigazgatásból leselejtezett gépekre lehetett volna pályázni - igaz ennek nyomán senki nem fejezte volna ki a háláját a négymilliárdos bevétel miatt.

 

Ma reggel hallottam az államtitkárt az új ktsgvetés kapcsán, hogy mik a "prioritásai". Hát erősen döbbenetes. Gyakorlatilag támogatják a "legszegényebbeket", a "pályakezdőket" - egy olyan gondolatot láttam, mely szerint gyakorlatilag mindenki, aki valami módon improduktív, vagy kevésbé hatékony, azt ezerrel támogatják - de amiről nem beszélt, ez csak azon az áron megy, hogy éppen a legjobban dolgozókat sarcolják meg. Ez persze oda fog vezetni, hogy a henyék még henyébbek lesznek, hiszen jutalmat kapnak, aki meg dolgozik, az újabb és újabb furfangokat eszel ki.

Egy ilyen kötségvetés újabb kiadásokat vállal be, de az ezt fedező sarcok nem fognak befolyni.

Nekem meggyőződésem, hogy egy könnyítés egyértelműen növelné a befolyó összeget - de a "segélyezettek" tömegének szavazata biztosabb.

 

Az adóreformot a számonkéréssel kellene kezdeni - de hát láttam én céget 10 évig semmit nem fizetni, megyéből megyébe költözni, és ma a vezetői a polgármester díszvendégei, a legnagyobb munkák elvégzői. (Márpedig ez az irány katasztrófába torkollik, és könnyen lehet, hogy ha politikai váltás alatt megúszott forradalmat a gazdaság ki fogja kényszeríteni.)

 

o

Előzmény: Konrad (4)
Konrad Creative Commons License 2004.07.13 0 0 6

Tévedsz a második felében. Ugyanis bár az első igaz, de a másodiknál: a nem túl magas jövedelmű szülők igenis igénybe tudták venni, ha akarták. Sokan akarták is, különben.

De a program nekem mindettől függetlenül közgazdaságilag nem tetszik. Értem miért akarták és miért így akarták, és ez becsülendő, de akkor sem tetsz.

Előzmény: unnamed (5)
unnamed Creative Commons License 2004.07.13 0 0 5
De most a gazdag városiak hülyére vásárolták magukat digitális fényképezővel meg nyomtatóval meg minden hóbelevanccal, az esélytelen vidéki gyerekek továbbra sem jutnak géphez, internethez. Információs társadalom Mo.-on 2004-ben. Gratula.
Előzmény: Konrad (4)
Konrad Creative Commons License 2004.07.13 0 0 4

Hát, az SZDSZ is csak próbálkozik. A Sulinet tényleg teljesen szembe ment mindazzal, amit elvben mondanak.

Ezzel el is lehetne intézni a kérdést, de azért egy kicsit védeném is őket (bár nem mindig érdemlik meg):

A Sulinet szgépvásárlási programja a jelenlegi adórendszerben egy gyors megoldás volt arra, hogy minél többen juthassanak hozzá a számítógéphez és így ezen keresztül internethez is. Ez egy fontos lépés volt. (Más kérdés, hogy nem sült el minden eleme úgy, ahogy gondolták.) A rendszer mostani változtatása már egy lépés a lassú leépítés felé, ugyanis egy olyan adórendszerben, amilyet az SZDSZ akar, semmi helye nincs egy ilyen megoldásnak. DE most még nem olyan az adórendszer...

Előzmény: unnamed (0)
unnamed Creative Commons License 2004.07.13 0 0 3
Dehogynem, a p0litikus0k elvannak mint disznó a pocsolyában. Hülyére lopják magukat, minket meg hülyére vesznek. Nekik mindig lesz pénzük rendes orvosra, nyaralásra stb.
Na, ezért nem változik itt semmi.
Előzmény: mpd (1)
Konrad Creative Commons License 2004.07.13 0 0 2

A jelenlegi rendszer bár rossz, de valamennyire működik. Sajnos a rövid távú érdekek diktálnak, így nem mernek belenyúlni nagyon, mert nem tudják a politikusok felmérni, rövid távon milyen következményekkel járna a beavatkozás.

Az ilyen adómorál különben nem egyedülálló a világban, az átmeneti gazdaságokban ez máshol is így van. A hazai adórendszer még nagyon fiatal. A legtöbb szabályozás 20 évesnél fiatalabb, még az SZJA is - egész egyszerűen még tanulási fázisban vagyunk. Tanuljuk mi is a legális és illegális adókerülési módokat, és tanulja  a kormányzat is az adórendszer működtetését.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell változtatni, sőt! Éppen azt mutatja, hogy kell változtatni. Éppen csak jó lenne végre eldönteni, hogy merre. Ugyanis az adórendszerünk legnagyobb hibája, hogy míg a vállalkozásélénkítési szempontok miatt a vállalkozási adók egy része alacsony, addig sok más adó pedig a magasabb bevételek elérése és így a nagyobb szétosztható pénz reményében jóval magsabb.

Tehát a kérdés: magas adók és nagy arányú újraelosztás, valamint adókedvezmények rendszere VAGY alacsony adók és egyenlő bánásmód majdnem mindenkivel?

Előzmény: mpd (-)
mpd Creative Commons License 2004.07.13 0 0 1

Dehát ez ami most van, senkinek se jó....

SZDSZ=0

Előzmény: unnamed (0)
unnamed Creative Commons License 2004.07.13 0 0 0
Egyetértünk, különöseb a nem 0 pontos felsorolással a végén, de ebben a Magyarországnak nevezett kuplerájban még sokáig 0 olyan politikai erő lesz, amelyik rendbe hozza az adózást.
Az SZDSZ-szel meg ne jöjjön senki, lásd Sulinet.
Előzmény: mpd (-)
mpd Creative Commons License 2004.07.13 0 0 topiknyitó

Asszem, abban egyetért mindenki, hogy Magyarország különleges egy hagymaszósz: itt minden egy kicsit másképpen működik.

Kiváló példa erre az adórendszer. Alkalmas arra, hogy azon keresztül szemléljük az egész gazdaságot.

Nézzük csak.

Ha egy országban az aktív keresők nagyjából egy ezreléknyi nagyságrendű része "elfelejtkezik" adókötelezettségéről (ami, tudjuk, nemcsak adófizetés, hanem bejelentkezés, adatközlés, bevallás, számlaadás ésatöbbi együttvéve), az teljesen normális. Adócsalásnak hívják, és fellépnek ellene.

Ha egy országban az aktív keresők, és rajtuk kívül minden, magát bíró polgár megsérti az adó-szabályokat - nos, az nem adócsalás, hanem forradalom.

Mindenki, mondom - mert ugyan melyikünk nem vett már részt az ÁFA-törvény megsértésében? (Nem kért számlát vagy nyugtát a fodrásztól, vagy a piacon a zöldséges nénitől- ennyi elég is.)

Melyikünk nem gondolkodott el azon, vajon beírjon-e egy tételt a bevallásába....?

Szóval, az az adórendszer, amit MINDEN résztvevője kijátszik, az nemcsak hogy alkalmatlan az adott országban, hanem egyenesen káros.

Vajon miféle torz logika diktálja azt, hogy a magánszemélyek adója ötszöröse-hatszorosa legyen a vállalkozásokénak? (Összegében)

Többmillió adócsaló ellen fokozott ellenőrzéssel fellépni nyilvánvalóan meddő és nevetséges próbálkozás.

Azt hiszem, a hátralékosok száma és a hátralékok összege szintén világrekord lehet, bár erről nincs információm vagy összehasonlítási alapom.

Nade a hátralékosok száma összefüggésben van ám a cégjoggal is, hisz korábban fantomcégek ezrei alakultak, néhány hónapos adócsalásra, pénzmosásra, majd köddé váltak. Itt is bajok vannak, miként a csődtörvénnyel is. Ne is beszéljünk a versenyszabályokról, amik éppen annyit érnek, mint a papiros, amire nyomják őket.

Mármost, egy ilyen ország - ahol az adóelkerülés külön szakma, még bizonyítványt is osztanak belőle - gazdaságában ugyan milyen erkölcsök honolhatnak? Üzleti etika?

Következésképpen nem adóreformra lenne itt szükség, kész nevetség, ahogy toldozzák-foldozzák a rendszert, újabb és újabb kiskapukat hagyva, hanem gyökeresen új rendszerre.

Ami figyelembe veszi (ebben a sorrendben)

1. az állam szükségleteit, amiket előbb az ésszerű határig csökkenteni kell

2. a jövedelmeket, a teherbíróképességet

3. azt a nem túl ésszerűtlen kívánalmat, hogy ne legyen többszörös adóztatás.

 

?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!