Keresés

Részletes keresés

jakuza80 Creative Commons License 2022.01.19 0 0 6960

Ja, mankózás..

Otthon soha nem használtam. Ha valahova mentünk akkor az elején kettőt, 3 hét után egyet sem.

A lépcsőn 4 hétig egyet.

 

Előzmény: jakuza80 (6959)
jakuza80 Creative Commons License 2022.01.19 0 1 6959

Szia!

 

2021. Szept.6-án műtöttek engem hasonlóval. Szombathelyen.

2019-ben szakadt el a szalag, illetve a porc is 3 helyen tört. A lötyögő érzésen kívül a köztes 2 évben fociztam sokat(hobbo szinten), rengeteget bicajoztam(Balaton körbe, igaz 4 nap alatt a gyerekek miatt), sőt a műtét előtti hónapokban direkt még melóba is bicajjal mentem hogy az izmok erősek legyenek, hisz a felépülésnél nagyon fontos.

Nekem is ez a Hamstring megoldás lett, de bíztam a dokiban szóval nem kérdeztem miért.. 

Gerincérzéstelenítéssel műtöttek. A felébredésemtől a mai napig nem volt fájdalmam, a kórhában sem kellett fájdalomcsillapító. Mondjuk a doki szerint ez nem normális, lehet még 2019-ben a sérülés után szétjegeltem az idegeket..  😀

Kedden műtöttek reggel, másnaptól hajlítógép, csütörtök hajnalban csöveket kiszedték, aztán pénteken haza.

3. Emeleten lakunk, szóval kellett lépcsőzni, ráadásul egyedül voltam nappal otthon egy 3 hónapos kutyussal, akit nap közben 2x le kellett vinnem... Hátizsákban..😀

2 hét után volt varratszedés, addig végig kompressziós harisnya kellett , meg véralvadás gátló...

Dokim adott egy "protokollt", aszerint 4 hétig 2 mankó, majd 1 hétig 1 mankó.

Na én otthon mankó nélkül mentem, csak arra figyeltem hogy a műtöttre kevesebb súly menjen.

1 hónal után kezdődhetett a gyógytorna, 14 alkalom, heti 2. Nagyon jót tett, de már az első alkalommal mondta a csaj hogy ezután a doki után gyorsabban és másképp gyógyulnak a betegek. Én 3 hét után már mentem melóba, igaz kollégával, mert a vezetés nem volt biztonságos. A kuplunggal érzéketlenül bánt a mütött lábam..

Azóta minden jó, szilveszterkor 80 percet fociztam nagypályán, megvan a régi futósebességem.

Még a bal combom 1 cm-rel keskenyebb, de ha jön a jóidő bicajjal hamar rendbe teszem.

Doki szerint ha egyforma a kettő combom akkor "bármit" szabad majd.

Előzmény: légiutas55 (6958)
légiutas55 Creative Commons License 2022.01.17 0 0 6958

Szia!

 

Köszönöm szépen a választ. Nem halogatom, sőt. 

Még olyan kérdésem lenne, hogy az orvos ezt a Hamstring inas pótlást mondta, amit platina lemezzel és csavarral rögzítene. Rákérdeztem, hogy miért ezt javasolja, de erre érdemi választ nem adott, azt mondta, hogy az orvos dönti el a módszert és az én esetemben ez a megfelelő szerinte (miközben egyáltalán nem kérdezte meg, hogy mit és mennyit szeretnék mozogni. Nagyon nem volt valami jó kedvében.

 

Engem nagyon nyugtalanít, ha fémet tesznek be. (Utána MR-re már nem is lehet menni, semmi nem látszik). Akinek esetleg volt ilyen műtétje, leírná, hogy hosszútávon milyen ezzel együtt élni? Én azt gondoltam, hogy felszívódó csavarral is lehet simán rögzíteni, nem akarom, hogy ne funkcionáljon jól, nekem ez a fém nem valami megnyugtató és ha még ki is kell venni a bőrhöz közeli csavart, hát azt annyira nem szeretném.

 

Téged miért kellett háromszor műteni?

 

 

spyder72 Creative Commons License 2022.01.15 0 0 6957

Szia!

Háromszor mőtöttek Tatán első keresztszalaggal... Régen volt, de úgy emlékszem a varatszedésre már nem szabadott mankóval menni.A műtét után érdemes otthonra térdhajlító gépet bérelni. Ajánlanak gyógytórnászt, de ha neked nem felel meg magán úton is intézheted, nekem a kerületi ortopéd szakorvos írt beutalót a tornára ( Anyagilag mindenképp jobban esett).

 

Nekem három hónap volt a rehab mert fizikai munkát végzek. Ne halogasd a műtétet mert ha véletlenül felszakad a porc és befeszül nagyon nem jó érzés, arról nem is beszélve kevesebb lesz a felülete...

Szerintem ha a klinikát felhívod mindent elmondanak... Lehet, hogy azóta voltak változások..

Előzmény: légiutas55 (6956)
légiutas55 Creative Commons License 2022.01.13 0 0 6956

Sziasztok!

 

Nem írt senki, de kérdeznék.

 

Első keresztszalag pótlás lenne Tatán. Én azt nem értem, hogy utána hogyan kell/lehet megoldani a rehabot? Nem kaptam választ sajnos sok kérdésemre, mert nagyon sokat kellett várni ezen a klinikán. Nem állt bennem össze a kép. Amúgy is sokkot kaptam ott a titán csavarok meg lemezek említésétől és már azt sem tudtam megjegyezni, hogy mennyi ideig kell mankózni? Mennyi ideig kell táppénzen lenni, ha irodai munkám van? Hogy lehet ezt az egészet megoldani (gyerek mellett ráadásul)?

 

Köszi, ha valaki leírja a folyamatot és, hogy mit hogy kell mellé intézni érstd gyógytorna, vagy rehab. Esetleg, ha valakit műtött E.G. Tatán, akkor megoszthatná a tapasztalatait.

 

Előre is köszönöm, ha valaki végre ír konrkétumokat, mert eléggé el vagyok keseredve, főleg úgy, hogy tök jól helyrejött most a  térdem és tudok menni, nem fáj, a kis ficamok is egyre ritkábbak, most ezt nagyon durván előlröl kezdeni, vagy inkább minusz 10-ről... És ugye mivel a meniscus sérült, így sem lesz egy szuper jó kopásmentes térdem, hanem egy valamilyen. Gondolom a meniscus szakadást úgysem nagyon ragasztják vissza, főleg, hogy már 2 hónapja történt a baleset. 

 

Nem hagnzik jól ez az egész és akkor nagyon finoman fogalmaztam - én még szeretnék túrázni, bringázni sok-sok évet, de nem jókat olvastam a meniszkusz szakadás plusz már van kopás is, meg a  szalagpótlás kombóról. Lehet 4 éve kellett volna megműttetni és nem hagyni így részleges keresztszalaggal, de panaszentes volt nekem, csak rásérültem.

légiutas55 Creative Commons License 2021.12.21 0 0 6955

Sziasztok!

 

Majdnem teljes első keresztszalag szakadás (a hátsó keresztszalag megnyúlt) középső meniscus kiszakadt, a térdkalács eltolódott, a porcfelszínek kopottak. Ehhez keresnék helyet, ahol megműtik (a körzetes sebész félrediagnosztizált, de magamtól elmentem MR-re). Bp-i vagyok, hová-hogyan és főleg kihez lehet bekerülni? A János kórházhoz tartozom, de azt inkább kihagynám. 

 

Köszönöm a meglátásokat.

Nikke Creative Commons License 2021.12.11 0 0 6954

Hajrá, előre! :-)

 

Nem sokat tettem volna rá, hogy jelen körülmények között sorra kerülsz, de legalább már nem kell őrlődnöd.

 

Előzmény: Sfakutya (6953)
Sfakutya Creative Commons License 2021.12.11 0 0 6953

Ma már 85 fokon ment a teérdmozgatógép.

Sfakutya Creative Commons License 2021.12.10 0 0 6952

Köszönöm szépen!

Előzmény: gerinc-S (6951)
gerinc-S Creative Commons License 2021.12.10 0 0 6951

Jobbulást, és gyors felépülést! 

Előzmény: Sfakutya (6950)
Sfakutya Creative Commons License 2021.12.10 0 0 6950

Most már örülök, hogy túl vagyok rajta. Sokáig vacillaltam rajta, hogy egyáltalán meg kell-e műteni.  A doktor azt mondta, hogy sokkal rosszabb állapotban volt, mint gondolta. Így már főleg nem bánom hogy túl vagyok rajta. A műtét epidurális érzéstelenítésben volt bódítással. Háromszor felebredtem egy-egy pillanatra, olyankor közöltem hogy de jót almodtam, majd visszaaludtam. Az első éjszaka egész jó volt, folyamatosan kaptam infúzióban folyadékot, antibiotikumot es fájdalomcsillapítót. Műtét utáni napon jött a gyógytornász esfeszegette a lábamat, majd járókerettel picit mennem kellett. A mai éjszaka kegyetlenül fájt. Este es éjfélkor is vettem be fájdalomcsillapítót, de nem használt. Aztán hajnalban kaptam megint valamilyen gyógyszert, azóta jól vagyok. Ma már a terdhajlítógépen voltam, 70 fokra volt állítva. 

Előzmény: gerinc-S (6949)
gerinc-S Creative Commons License 2021.12.10 0 0 6949

Megkönnyebbültél? Minden rendben volt? 

Előzmény: Sfakutya (6948)
Sfakutya Creative Commons License 2021.12.10 0 0 6948

Szerdán megvolt a műtét. Ma már a terdhajlítógépen 70 fokig hajlítgattam.

Orsika38 Creative Commons License 2021.12.07 0 0 6947

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni! Két éve volt tengelykorrekciós térdműtétem a jobb lábamon. Hosszadalmas rehab és felépülés után mondhatom, hogy már nem fáj, elég sokmindent tudok már vele csinálni. Viszont, a másik lábam teljesen tönkrement a túlterheléstől.. A nem műtött lábamon a combizom állandóan fáj, feszül, nagyon kellemetlen. Nem sorolom fel, hogy miket próbáltam már és folyamatosan próbálom és csinálom is, és, hogy hány szakembernél voltam már vele, de úgy érzem soha nem lesz vége.. :(

 

Azokat kérdezném, akiket műtöttek, hogy velük is fordult elő hasonló? Hogy sikerült áthidalni? Előre is nagyon köszönöm a válaszokat és mindenkinek gyógyulást kívánok! 

Nikke Creative Commons License 2021.12.07 0 0 6946

Sikeres műtétet, könnyű, problémamentes felépülést!

 

Előzmény: Sfakutya (6945)
Sfakutya Creative Commons License 2021.12.07 0 0 6945

Ma fekszem be, holnap műtét.

Előzmény: Nikke (6944)
Nikke Creative Commons License 2021.12.07 0 0 6944

Mert a csonthoz való ragasztás csak egy része a műtétnek, az egész térdet széttrancsírozzák. Izmokat, inakat, kötőszöveteket, tán még idegszálakat is vágnak át. Azok gyógyulásához kell az idő, a támasz, a kímélet.

 

 

Előzmény: Sfakutya (6943)
Sfakutya Creative Commons License 2021.12.05 -1 0 6943

Ragasztott térdprotézis esetén miért kell a műtét után egy ideig mankozni/bottal járni? Úgy tudom, hogy ragasztás 10 percen belül rögzül, tehát nem azért nem lehet rálépni, mert probléma lenne. Vagy igen?

Nikke Creative Commons License 2021.11.30 0 0 6942

Félek e attól, hogy mi lesz 15-20 ev múlva?

Nem igazán. Én a mai mindennapoktól féltem. 17-ben dalolva mentem a vágóhídra, olyan fájdalmaim voltak. Most ezt nem vártam meg, mert a térdem állapota a kisebb fájdalom ellenére is nagyon rossz volt.

 

Ugyan, meddig lehet húzni Isten igazában? 1-2 évet? Azzal mit érnék? Így is tolódott 1 évet a tavalyi jarvány miatt és ahogy látom, most is épp hogy befértem. Örülök, hogy túl vagyok rajta.

Egyébként nem lesz kérdés a műtét, ha olyan mértékű lesz a fájdalmad. Nem fogsz kihordási éveken gondolkodni, megváltás lesz az operáció. Messze voltam még a 60-tól az 1. műtét idején. A technika folyamatosan fejlődik, reménykedek, hogy egy esetleges csere egyszerűbb lesz addigra, mint most.

 

 

 

Előzmény: Sfakutya (6941)
Sfakutya Creative Commons License 2021.11.30 0 0 6941

Látod ettől rettegek: a ragasztó elenged, kilazul.

És mi lesz utána? Te nem félsz? Én nagyon. És pont emiatt teszem fel újra ezeket a kérdéseket.

Előzmény: Nikke (6940)
Nikke Creative Commons License 2021.11.30 0 0 6940

Szerintem az erős túlzás, hogy garantálnak. Ez is, mint sok minden, egyéni dolog. Ennyire saccolják nagy átlagban.

Fogalmam sincs, mi van utána.

Gondolom, hogy talán azért taksálják ennyire, mert ugye egy élettelen dolog csatlakozik egy élőhöz, és a dolog természeténél fogva előbb-utóbb kilazulhat. Szerintem fájdalom és mozgáskorlátozottság keletkezik, mert ha a protézis nincs a helyén, vagy csúszkál, akkor nemigen lehet vele élni. Vannak ragasztott, meg csavarozott protézisek. Az előbbinél a ragasztó enged el, az utóbbinál - tudomásom szerint - már betételkor nagyon fontos a  csontállomány minősége, na ez ugye az idő haladtával romlik, és azért lazulhat ki. Valahol olvastam, hogy csere esetén már biztosan hosszabb szárú protézist tesznek be.

Korábban volt/voltak a Facebookon térd-, csípőprotézis, gerincbántalmak, stb. csoportok, ha van fiókod, érdemes rákeresni, ott sokkal több hasonló problémájú ember van, több és nagyobb segítséget tudsz kapni. Én is voltam korábban ilyenben, nagyon hasznos volt, de az egy idő után megszűnt, de már nem kerestem másikat, így konkrét csoportnevet sajnos nem tudok adni.

 

 

 

Előzmény: Sfakutya (6939)
Sfakutya Creative Commons License 2021.11.30 0 0 6939

Egyébként ha 15-20 évet garantálnak és 60-65 évesnek teszik be a protézist, akkor ha peche van az embernek és tovább él, mint 80 év, akkor garantáltan cserélni kell. Vagy onnantól mozgásképtelen? 

Előzmény: Nikke (6937)
Sfakutya Creative Commons License 2021.11.30 0 0 6938

Köszönöm a választ!

Előzmény: Nikke (6936)
Nikke Creative Commons License 2021.11.30 0 0 6937

Ráadásul te nem is 15-20 évről, hanem 30 év kihordási időről beszélsz.

 

Nikke Creative Commons License 2021.11.30 0 1 6936

Nézd, ebben a topicban rettentően kevés információ van a protézisekről, az én hozzászólásaim (viszonylag sok van) is inkább a porcleválásos témában keletkeztek korábban.

Megpróbáltam neked segíteni, amennyire csak tudtam, ezzel szemben elég kimért választ kaptam, amikor visszakérdeztem, úgyhogy - szerintem - neked nincs mit mások szemére vetni, illetve számon kérni. Hovatovább ugyanazt a kérdést, amire válaszoltam, több esetben feltetted 1 napon, vagy pár órán órán belül, azzal, hogy nem tudod megjegyezni.

Bocsáss meg, de ha engem érdekel valami, akkor kurvára odafigyelek a nekem szánt válaszra, vagy kimásolom, kijegyzetelem, mert nyilván szükségem lehet rá később.

Az előzmények alapján jogtalan a reklamációd.

 

 

Nem most kezdted a fórumozást, tudnod kell, ha nincs válasz, akkor az nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy nem tudja senki, aki itt előfordul. Ráadásul ez a topic nem igazán pörög, sokszor hónapokig ül.

 

Amúgy érdekes kérdés ez a kihordási idő. Az orvosok is szeretik (szeretnék) tolni a protézis műtéteket, hogy minél később kerüljön rá sor. De ki biztosítja, hogy megérjük azt a 15-20 évet, és hogy milyen állapotban kínlódunk addig, amíg eljön az optimális idő?!

Bár egyre fiatalabbak kerülnek ezen okból kifolyólag kés alá, azért mégis inkább az 50-60+-osok vannak többségben, ha ehhez hozzáveszed a 15-20 évet, akkor kevés olyan ember lehet, aki ismer ilyeneket és még fórumozik is.

 

Előzmény: Sfakutya (6935)
Sfakutya Creative Commons License 2021.11.30 -1 0 6935

Azért az elég gáz, hogy eltelt úgy öt nap, hogy senki sem válaszolt a kérdésre. Lehet, hogy ez a hallgatás a válasz és ne is reménykedjek arról, hogy nem kell majd kicserélni a protézist:(

Előzmény: Sfakutya (6934)
Sfakutya Creative Commons License 2021.11.25 0 0 6934

Ismertek olyan embert, akinek már 30 éve bent van a protézise és nem kellett cserélni? Legjobban attól félek, hogy 15-20 év múlva cserélni kell.

Sfakutya Creative Commons License 2021.11.22 0 0 6933

Még az utolsó pillanatban én is megcsináltatom a fémallergia vizsgalatot.

Előzmény: Nikke (6931)
Nikke Creative Commons License 2021.11.21 0 0 6932

Egyébként ha kiderül, hogy valami komoly fémallergia áll fenn, akkor talán titánból készült protézist használnak, de ebben nem vagyok biztos, csak korábban egy azóta megszűnt csoportban volt róla szó.

 

Nikke Creative Commons License 2021.11.21 0 0 6931

Nem szerepel a góckutatás részeként a fémallergia-vizsgálat, de az előző műtétnél én is megcsináltattam magamtól megnyugtatásként. Azóta viszont azt hallottam (de tudni konkrétan nem tudom), hogy olyan anyagot használnak, ami elvileg nem allergizál. Hogy ebben mennyi az igazság, azt nem tudom.

Ha olyan a bőrgyógyász, akkor tulajdonképpen meg lehet csináltatni szakrendelésen is, de ott általában csak pár fémre vizsgálnak. Én valami huszon... daraboson voltam maszekon, és kb. 1 hét, mire eredményt tudnak mondani. (Elsőként 1 órát ott kell ülni, majd ha akkor nincs semmi reakció, akkor 1 hét múlva kell visszamenni, és akkor látja, hogy történt e valami, nyáron nem nagyon csinálják, mert lecsúsznak, leizzadnak a reagensek.).

 

 

Előzmény: Sfakutya (6930)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!