Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2022.11.10 0 0 45366

Igen, virgi alany kell legyen alatta. Nekem volt egy Jiro fajtám, pont mikor termett volna először, akkor repedt szét a törzse. A virgi törzsben később indul a nedvkeringés. A Nikitám azon van, magasan oltva, de a Rosseyankám nem. Mégis bírja. Én is szerettem volna egy keményen is édeset, de már nem ültetek ide semmit.

Előzmény: Amita13 (45365)
Amita13 Creative Commons License 2022.11.10 0 0 45365

Beraktam alma mellé. 3 nap, nem lett (szerencsére) szotyósan puha, bár az általam kedvelt "harapható, de lédús" állagnál puhább lett. A héj közelében még picit csersavas, szóval valószínűleg, mire ott is lebomlik, szottyadt lesz. Úgy látszik, szereznem kell keményen édes fajtát, ha olyat akarok enni, amivel nem kell szórakozni. :D (Eddig visszatartott, hogy a legtöbb fagyérzékenyebb, mint a csersavasak. De talán virgi alanyon azok is bírnák nálunk).

Előzmény: 55judit (45362)
Zéró. Creative Commons License 2022.11.10 0 0 45364

Sok mindent írnak róla.
Van ahol azt írják, hogy -31 fokiog télálló, máshol azt, hogy dugvánnyal szaporítható.
De ahogy nézem a hülyeség határtalan.
.
Sem a kaki, sem a lótuszszilva nem örökzöld.

Előzmény: koffeinmentes sör (45363)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2022.11.10 0 0 45363

Üdv!

 

Itt azt írják a kákiról, hogy örökzöld. Ez nekem legalábbis új, de inkább furcsa. Van belőle örökzöld? Én úgy tudom, hogy lehullatja  a lombját

 

 http://www.nivoskert.hu/hu/szolgaltatasaink/telallo-gyumolcsfak/

55judit Creative Commons License 2022.11.07 0 0 45362

Próbálgatással szerezzük a tapasztalatokat. Én aszalok ezerrel mert már kezd magától is érni, pár ilyet már ettem is. Almával érlelek keveset. Hamarosan rendszeresen lesz magától érett is. de már eszem az aszaltat is. Szevasz fogyókúra!

Előzmény: Amita13 (45361)
Amita13 Creative Commons License 2022.11.07 0 0 45361

Nos... Vegyesek az érzéseim. 3 nap volt az alkoholos kezelés. A csersav lebomlott. Az állaga kőkemény maradt (ennél azért lédúsabban szeretem). Viszont: a párolgó alkohol lecsapódott a gyümölcsön, így az átvette az ízét. Illetve nem csak átvette, annyira dominált, hogy nem éreztem a saját ízét... 

Szóval azt hiszem, ha ezzel a módszerrel érlelek, akkor egyrészt valahogy meg kell oldani, hogy az alkoholpára ne csapódjon a gyümölcsre, másrészt így sem ehető hamarabb, mert ugyan a csersav lebomlik, de ezzel még csak "bolti" keménységű lesz a gyümi, amit még utána napokig hagyni kell puhulni és levesesedni...

Vagy kell valami kombinált módszer az almás meg az alkoholos érlelésre, hogy olyan legyen, mint amire gondolok (alapvetően a bolti, csersavmentes kissé érett, nem túl puha lenne a cél).

Előzmény: 55judit (45359)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2022.11.07 0 0 45360

 

Narancs színű. Úgy látszik a telefon állításnál ilyen lett.

Tegnap szedtük le a maradékot.

330 db TIPO lett + kb 40db torz. A zöm 25-30dkg-s. A legnagyobbak 35dkg.

Kb.20 éve van nálunk és kb 4.6 m magas.

Tegnapi kép.

Végül leszedtük az összeset a rigók rájártak volna.

Én az almás/banán érlelést alkalmazom, mi van otthon.

Úgy vettem észre hogyha 2 nap után kiveszem kissé puhulva és 2 napon szoba hőmérsékleten tartva akkor roppanós lesz és persze csersavmentes.

Szigeteletlen padlástérben 7-12 fok körül eddig január 31-ig tartható.

 

Előzmény: nyuggerfarhát68 (45347)
55judit Creative Commons License 2022.11.05 0 0 45359

Legyen szerencséd!  Mint írtam, én is 1 napra rá tettem még 1 kis pohárral is a gyümölcs közé.

De nem baj hogy nem segített, úgyis csak fél liternyi pálinkám van (17 év alatt a fele fogyott el😀 ),úgyse vennék ez után. nekem az almás érlelés megfelel. Az aszalástól várom a teljes csersavmentességet és a hosszú eltarthatóságot.

Előzmény: Amita13 (45358)
Amita13 Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45358

Most olvastam vissza és nekem is az jutott eszembe, hogy esetleg nem lehet a fajta is befolyásoló? Mindenesetre én most indítottam egyet, mert almával érlelés után (puha még nem volt, csak két napot volt almával) félbevágva még csersavas volt (nem nagyon erősen, de nem volt élvezhető). Úgyhogy a két felet egy kupica pálinkával (én nem öntöttem alá, mellé tettem stampedlis pohárban) betettem egy kis zárható dobozba. Majd naponta rákóstolok, hogy mi a helyzet, mivel ez már elvileg kissé érett volt.

Előzmény: 55judit (45354)
55judit Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45357

Jól lezárt üvegben hűvös helyen van. Az illata kiváló, aki kb. 1 éve ivott belőle, azt mondta erősebb mint a lórúgás. Ízlett is neki. Mindegy mi volt, kívánom hogy mások járjanak sikerrel!

Előzmény: meszi67 (45356)
meszi67 Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45356

Igen, lehet, hogy a fajta miatt nem működött a dolog, de az is lehet, hogy a 17 éves pálinkában mentek végbe a hosszú idő alatt olyan kémiai folyamatok ami miatt nem tette a dolgát :)

 

Azt írja a net, hogy ha nem megfelelően van tárolva a pálesz akkor átalakulhat.

Előzmény: 55judit (45354)
55judit Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45355

Köszönöm, nem kísérletezek tovább. De más profitálhat az írásodból.

Nekem pár szem elég ha néha beérik almával, más gyümölcsöt is eszek. Remélem az aszalt szeletek hónapokig elállnak, mert egyedül fogyasztom. Már 6kg aszalvány van dobozolva, kb. 1kg-ot már elosztogattam és megettem. és még sok van a fán. Sajnos sok szem beteg, fekete kis foltok vannak bennük.

Előzmény: Zéró. (45350)
55judit Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45354

Nem tűnt el pálinka, csak az az 1 kanálnyi elterült a vödör alján és nem láttam. Ha elszáll a gáz, akkor is elszállna amikor almával érlelek. Az pedig működik.

A műanyag vödör teteje jól zár. Levételkor erős pálesz szag csapott meg. A szilvákat kiszedtem hogy kimossam a vödröt, és látom ám, hogy ahol a pálinkás vödör aljához ért a szilva alja, ott köralakban elvált a héja, és kissé mállott-puhult. Ott is borzasztó íze volt. Ha másnál működik ez a módszer gratulálok, lehet hogy a Rosseyankára hatástalan. Van 96%-os alkoholom is, még jó hogy nem azt pocsékoltam a kísérletre.

Előzmény: meszi67 (45352)
meszi67 Creative Commons License 2022.11.04 0 1 45353

Amíg írtam, beelőztek :)

Előzmény: meszi67 (45352)
meszi67 Creative Commons License 2022.11.04 0 1 45352

Hihetetlen. Akkor vagy a pálinkával van baj, vagy a vödörrel. Lehet, hogy nem zár tökéletesen és elpárolgott az alkohol? Mert azt írtad, hogy már másnap nem találtad benne. Szerintem próbáld ki légmentesen lezárt zacskóban. 

Előzmény: 55judit (45349)
Zéró. Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45351

Két éve én is úgy jártm, hogy nem sajnáltam a páleszt, hagy tocsogjon benne..
De úgy pálinka ízű lett.
3-4 terméshez egy fél kiskanál szeszis elég...

Előzmény: 55judit (45349)
Zéró. Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45350

Bemásolom a szöveget.

Pár napja teszteltem különböző csersavmentesítési eljárásokat. Zacskóba hermetikusan lezárva raktam Tipo fajtájú gyümölcsöket és 48 órára 28 fokos melegkamrába raktam.Ez a fajta kezelés nélkül beérlelve még lekvár puhaságúra érve is tartalmaz némi csersavat a héj közelében..

 

1

 

Hagyományosan, nagyjából azonos mennyiségű almával együtt lezárva.Kicsit megpuhult, de szeletelhető állapotúra, nem löttyedtre.Teljesen csersavmentes lett..

2

Alkohollal együtt lezárva.6 db gyümölcs mellé kiskanálnyi 55%-os pálinkát raktam.Teljesen csersavmentes lett, a többség kemény maradt, de volt ami nagyon picit megpuhult.Az alul lévő gyümölcsök bőrét kikezte a nedvesség/alkohol, ahol tartósan érinthezett az alkohollal, nem lehet így már táorni pár napnál tovább.Korábban is próbálkoztam alkohollal, de akkor túl sok pálinkát raktam, a gyümi átvette a pálinka ízét, és túl hidegben tároltam, a csersav is megmaradt benne..

3

Szén-dioxiddal. 4 db gyümölcs zacskójából kinyomtam a levegőt és utána szódásszifonból keményre fújtam CO2-vel és legumiztam.Ezt a CO2-t a gyümölcsök felvették, a zacskó teljesen meglöttyedt.Még 2x fújtam rá gázt a 2 nap alatt.Kemény és csersavmentes lett.:

:Szóval mindhárom módszerrel sikeresen lehet csersavat mentesíteni..Ha mégsem csersavmentes a felvágott gyümölcs, akkor meg kell aszalni és úgy majd eltűnik a csersav..Valaki még régebben írta, hogy vékonyra szeletelve, levegőn hagyva száradás nélkül is csersavmentes lesz.Ezt még nem próbáltam...

Előzmény: 55judit (45342)
55judit Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45349

Rettenetes csersavas, a pálesz nem csinált semmit. Kicserélem almára.

Még jó hogy nem haraptam bátran bele, csak késsel vágtam egy szeretet amit megnyaltam. Borzasztó volt!

Előzmény: 55judit (45344)
55judit Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45348

Mindig citromsárga színben szeded le? Én azt tapasztalom, ha nem érik a fán narancsvörösre, nem lesz olyan édes.

Előzmény: nyuggerfarhát68 (45347)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45347

 

Nekünk TIPO datolyaszilvánk van ami csersavas.

A nagyját már leszedtük és megkezdtük a gyors érlelést hogy a csersav kimenjen.

Szemetes zacsiba 4-6 alma/körte mellé tettünk 4-5 gyümölcsöt és lezártuk.

Alant banánnal is megtoltam.

Roppanós úgy lesz ha 2-3 nap után kiveszem és szoba hőfokon van 1-2 napig. 

 

55judit Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45346

Én nem is fogok. Ha nem sikerül, pálesz helyett a hagyományos módon alma kerül a kis vödörbe. Puha lesz, nem kemény, de én szeretem úgy is. Izgatottan várom a kóstolás idejét, nem tudom nem-e hagyni kéne még egy napot neki. De lehet hogy nem tudnám azt kivárni.

Előzmény: Amita13 (45345)
Amita13 Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45345

Remélem, bejön, mert nem szeretnék szódapatronnal (CO2-s érlelés) szerencsétlenkedni. :)

Előzmény: 55judit (45344)
55judit Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45344

Ma estére letelik a 3 nap a páleszes módszerrel. Kóstolás után írok.😀

Előzmény: Amita13 (45343)
Amita13 Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45343

Hát, a pálinkás megoldás kevésbé macerás. :) 

 

Előzmény: Zéró. (45341)
55judit Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45342

Azt írja, ebben a csoportban nem találtunk semmit.

 

Előzmény: Zéró. (45341)
Zéró. Creative Commons License 2022.11.03 0 0 45341

A bolti datolyaszilvát valószínűleg széndioxiddal kezelik.
A leírásban 28 fokon tartottam a kísérletet (felgyorsítandó az érést), de működik szobahőmérsékleten is.


https://www.facebook.com/groups/390041738842481/search/?q=csersavmentes%C3%ADt%C3%A9s

Előzmény: Amita13 (45334)
55judit Creative Commons License 2022.11.02 0 0 45340

Várom a beszámolót a finomságról. Még annyit, hogy amelyik szelet kicsit vastagabbra sikerül azt tovább bent kell hagyni mert később aszalódik át mint a vékonyak, de zamatosabbak is lesznek. Én is pakolászok az aszalótálcákon, mert időközben már nem érnek össze a szeletek, összébb rakom, a maradék helyre teszek új szeleteket. A vékonyabbakat hamarabb ki lehet szedni mint a vastagabbakat, így mindig bepakolom azok helyét is. Sokáig megy az aszaló, nem szabad üres helyet hagyni benne.

Előzmény: Amita13 (45338)
55judit Creative Commons License 2022.11.02 0 0 45339

Nem számít a pálesz. 1 ek-nyi volt, lehet csak elterült a kis vödör alján. 

17 éves szilvapálinka. Még mindig jó illata van. 😀

Előzmény: Amita13 (45336)
Amita13 Creative Commons License 2022.11.02 0 0 45338

Köszi az infót! Ki fogom próbálni mindenképp.

Előzmény: 55judit (45337)
55judit Creative Commons License 2022.11.02 0 0 45337

Keményen, csersavasan meghámozom a szemeket, szeletelem, úgy megy az aszaótálcára. Pl. a Nikitát 3 szeletbe vágom, a Rosseyanka kisebb, azt csak felezem. Lassan kell aszalni, máskülönben csersavas marad. Ezért alacsony hőfokon kell, és közben pihentetni. Az első aszalás alkalmával is tudtam ezeket mert Zotya papa kioktatott, de kissé csersavas maradt mégis. De fogyasztható volt. Azóta még lassabban aszalom. Az instrukció után a saját tapasztalat teszi fel az i-re a pontot.

Előzmény: Amita13 (45336)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!