Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Nem ismerem a Saront de feltételezem hogy van hím virága is. A Tipót ismerem , terem több mint 10 éve. Ha megporzódik és van legalább 1 magva azt a gyümölcsöt már biztos nem dobja le.( jellemző a tipóra a termés eldobálás ) Ha van benne 2-5 mag akkor már nem tartalmaz csersavat éréskor. Cserében van egy hátránya ,hogy jóval kevesebb ideig lehet tárolni. Én ezért szüntettem meg a porzós fámat . Szóval örülj a pantenokárpiának .De ha neked a másik opció a szimpatikusabb -igen lehet oltani a Saronba - nekem is van kombifám.
"A datolyaszilva termeszthetőségének határt szab a fagytűrő képessége. [OK]
A megoldás a fagytűrő fajták telepítése, északi országok fajtái felé fordult a szaporítóanyag-előállítók figyelme. A fagytűrést az alany is befolyásolja, az alanyként használt Diospyros lotus -20 °C-ig is ellenáll a fagynak, erre oltott facsemetét keressünk. A saját magból nevelt kakiszilva alanyként nem lesz ellenálló a kemény fagynak."
Ezek szerint a cikkíró fogyelme viszont csak a lotusig és a mgoncig terjedt...
(Miközben nem mindegy, milyen magonc. A hibrid fajták magoncai örökölhetik a jó fagytűrő képességet. Sőt, ismerek 10+ éves jól termő Rojo-t is...)
A D. virginiana nem említetett meg a cikkben...
"Talajigénye átlagos. Tápanyagban jól ellátott, laza talajt szeret."
A mondat második fele üti az elsőt. Tehát nem átlagos a talajigénye... :)
És ez így igaz, nagyon igényes, a meszes talajt nem szereti. Ezért sajnos az a szöveg, h ahol a szőlő szeret, ott a káki is. Mivel sok domboldal meszes talajt rejt.
"Nem túlzottan vízigényes." A legbagyobb baromság. Valójában brutálisan vízigényes...
"Későbbiekben bírja a szárazságot." Ez sem igaz. 9 éves fáim képesek lehullajtani a lombjukat is a nyári melegben, ha nem kapnak sok öntözést...
"Metszést visszafogottan igényel." Nem, elég erős váltómetszére van szükség a szép termés eléréséhez. Az elvékonyodó, metszetlen ágakon kisebb gyümölcsök lesznek, persze ha ez nem gond, akkor OK, de a másik gond, hogy metszés nélkül szomorúfűz alakot vesz fel, sok termésnél törnek az ágak, ill. alá kell támogatni...
A Facebookon van egy "Datolyaszilva termesztés a kiskertekben" nevű csoport, ahol sok hasznos információt lehet szerezni. A hozzáértők az ország nagy részén a virginiai szilva alanyt ajánlják, csak az a gond, hogy faiskolákban minden fajta lotusz alanyra van oltva. A csoport adminisztrátorai idén őszre ígérnek (korlátozott darabszámban) eladó virgi alanyos datolyaszilvákat. Én most tavasszal fogok oltani több féle hibrid datolyaszilvát saját virgi alanyra. Nikitát volt szerencsém kóstolni az elmúlt ősszel, és szerintem ízében veri az összes fajtát.
A Virgi alanyos Jiro-k már kb 2 hete megpattantak, sőt már gyengén hajtanak, az enyhe tél miatt is kissé előbb kezdték, viszont a Virgi alanyos Nikita nyerő dolog lesz az Alföldön is, mert még csak most kezd gyengén mozgolódni a rügy, talán még a -3-4 fokot is bírná, ha véletlen ilyen későn lenne ilyen hideg.
Kedves fórumozók! Szeretném megkérdezni, hogy természetesen térítés ellenében, tudna-e valaki datolyaszilva oltóvesszőt/vesszőket küldeni részemre. Főként ukrán/orosz hibridek érdekelnének, mint például a Gora Roman-Kosh, Gora Goverla, Sosnovskaya, Bozhiy Dar, Chuchupaka, Szputnyik.
Nikita, Rosseyanka és Kavkaz (ebből oltóvessző) van, de még nem termettek. Előre is köszönöm, az e-mail címem nyilvános.
Kedves Ali bá! Jó fél évvel ezelőtt sírtam el, hogy a vihar letörte a datolyaszilva terméssel megrakott ágát. Ha tartósan jó idő lesz, akkor fogom - a tenyerem, és az ujjaim szerint - metszeni a fámat. Arról is szeretném tájékoztatni, hogy a törött ágat nem tudtam megmenteni, de minden gyümölcsöt, kb 50 db-ot leszedtem. Szerencsémre az utóérés segített abban, hogy a finom, édes szilvákat az egész család, és az ismerőseim elégedetten elfogyaszthatták. Ismét köszönöm a tanácsait.
Datolyaszilva oltóvesszőt vennék! Nem óriási mennyiségben, de kifizetem a postát és a vesszők árát is szívesen!
Házikertben saját virgi alanyaimra oltottam eddig nikita, chuchupaka, hirata nenashi, üzbég fajtákat, és van még egy túlélő lótusz alanyos tipom, meg egy kérdőjeles jirom, és vásároltam már egy royo brillantet is virgi alanyon.
Ha valakinek van ezen kívül érdekes fajtája, ami nem poroz be más fajtákat (el akarom kerülni a magvasodást), akkor kérem jelezze számomra facebookon vagy a varadiadam1994@gmail.com címen.
Hibridek előnyben, de nem zárkózom el a klasszikus nagyobb fajtáktól sem, de azért nem a chiocolatino kategóriában gondolkodok :)
Köszönöm előre és jó kertészkedést kívánok mindenkinek, legyen kegyes a tavasz, bár jót nem sejtek...
Boldog Új Évet Kívánok a csoport tagjainak! Kívánok továbbá viszonylag enyhe telet és fagymentes tavaszt. Vejem kapott egy szlovák kertész ismerősétől datolyaszilva magot és elhozta nekem hogy keltessem ki. A magokat tartalmazó dobozra "GÖDE" fajtájú datolyaszilva volt ráírva. Kérdésem lenne, hogy valaki hallott már ilyen datolyaszilváról? (Google keresőbe hiába írtam be, nem dobott ki semmit.)
Azt hiszem itt is volt már szó róla, hogy a datolyaszilva magokat a tavaszi elvetés előtt hűtőben, nedvesen kell tartani (rétegezni), védeni a kiszáradás ellen. Az én datolyaszilva magjaim így néznek ki, mint a képen látható. Mélybanra színe van és meg is van duzzadva. Tőzegben, ill. perlitben vannak. (A magokon látható pöttyök perlit és faszén darabkák.) Ennyi bevezető után a kérdésem lenne, hogy a magok jelenlegi állapota normális, vagy dobhatom ki őket?
A magmentes datolyaszilvákban azért nincs mag, mert nem lettek beporozva. Parthenocarp terméskézés. A nemes fajták többségének nincs porzós virága, de amelyiknek van, az nem csak magát, hanem a közeli datolyaszilvákat is megmagvasítja a beporzó méhek segítségével.
Még a megporzás témához, mint lent írtam van egy fau fau ami idén termett először vagy 50-100 szemet, meg egy Vaniglia, az jóval többet. A legtöbb datolyaszilva magnélküli, de a fau fau kb harmada-fele magos, és a Vaniglia egy kis része (5-10%) is magos lett, úgyhogy egy kicsit mégis porozzák egymást (?). Egyébként a fau fau nagyon jó keményen, de túlérlelve sütőtök ízű, úgyhogy keményen kell enni. Az elmúlt 3-4 évben itt nem volt -14 alatt, nem tudom mi lesz majd vele ha mondjuk lesz egy -15/-17 fok, túléli-e. A Vaniglia többek szerint -18 -19-ig talán bírja, itt az elmúlt 30 évben nem volt az alatt (a leghidegebb 2017 januárban volt -18 körül), úgyhogy őrá már talán nem kell annyira vigyázni...
nekem pedig olyan kérdésem van, hogy a datolyaszilvát (diospyros kaki) miért dispyros lotus vagy d. virginiára oltják, miért nem saját magára, azaz magról kelt diospyros kaki-ra? annak nagyon rossz lenne a fagytűrése vagy valami más az ok?
Jól sejtem, hogy megporzásra a csersavmentesítés miatt ácsingóztok? . A magok csak rontják a gyümölcsminőséget. A fogyasztásuk, szeletelésük, feldolgozásuk problémás. . Alkoholos csersavmentesítéssel is lehet kezelni és akkor nincs a magokkal probléma.