Keresés

Részletes keresés

japankakas Creative Commons License 2010.08.28 0 0 1004
Másfél éve elhunyt nagymamám, akivel egy lakásban laktam. Végrendeletében családi házát – melyben laktunk – rám hagyta, a többi örökrészt (nem keveset) lányára, a szülőanyámra. Rám 6% öröklési illetéket róttak ki, melynek részleteit 2013-ig kell megfizetnem.
Az a kérdésem, hogy az új öröklési törvény szerint kell-e tovább fizetnem, vagy pedig mint egyenesági örökös (bár anyám még él) mentesülök-e a további illetékfizetési kötelezettség alól.
További kérdésem még az, hogy anyámmal élő testvérem, akinek anyám a rá jutó örökség egy részét neki ajándékozta, tekintettel az egyenesági leszármazottságára, köteles-e tovább fizetni (illetve kifizetni) az ajándékba kapott szintén lakóingatlan után az illetéket.
LACENTO Creative Commons License 2010.07.30 0 0 1002
Üdvözletem a fórumozóknak.

Nekem is volna 1 rövid kérdésem.Van egy ingatlan ketten örököltük a Nővéremmel.
Egyéb okok miatt övé a nagyobb rész.

868/4288 hányadban Ő
124/4288 -"- én

Erre vonatkozna a kérdésem,hogy mondjuk 6mill.Ft eladási árból mennyi lenne a rám eső összeg.
Előre is köszönöm a választ.
dr1juris Creative Commons License 2010.07.25 0 0 1001
A kérdés, ha jól értem, nem jogi, hiszen a jogi helyzet egyértelmű (mivel azok az ingóságok az édesapja különvagyonához tartoztak, ezért azoknak Ön és testvére voltak az örökösei, amihez eddig is csak azért nem juthattak hozzá, mert azokra az özvegynek haszonélvezeti joga volt, ami az ő halálával értelemszerűen megszűnt), hanem a bizonyítással kapcsolatos ténybeli kérdés. A legjobb, ha van valamilyen okirat, amely a tulajdonjogot (mármint az édesapjáét) igazolja, pl. adásvételi szerződés, garanciajegy, számla, bármi. Ha nincs, akkor olyan családi fotók, amiken jól láthatóan még olyan időpontban szerepelnek ezek a tárgyak, amikor a második feleséget az édesapja nem ismerte. Ha ilyen sincs, akkor esetleg lehet még tanúkkal bizonyítani, hogy azok a dolgok már ekkor megvoltak (rokonok, rendszeresen meghívott barátok, akik emlékezhetnek ezekre a tárgyakra), de ez utóbbi már eléggé kétséges eredményű, és nagyon bíró- és helyzetfüggő, hogy bizonyítékként megállja-e a helyét.
Előzmény: Benedikte (999)
Pater Altenberg Creative Commons License 2010.07.25 0 0 1000
1000
Benedikte Creative Commons License 2010.06.07 0 0 999
Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni?
Apukám 3 éve halt meg. A családi ház amiben második feleségével lakott 1/2-1/2 arányban volt a nevükön. A nővérem és én örököltük apukám részét fele-fele arányban, özvegye pedig haszon élvezetet szerzett a mi részünkre. Apukám halála után csak egy-két személyes tárgyát (egy-két szobor, iratok, fényképek)hoztam el magamnak.Mindent otthagytam az özvegyének, mivel mégiscsak az ő közös életük volt. Igaz többévi együttélés után apukám halála előtt 3 évvel vette feleségül tudván, hogy ő már beteg. A nővérem nem akart és nem is akar semmi ingóságot magához venni. ,Az özvegynek van egy fia aki alkoholista, drogos és agyilag teljesen gagyi, de nem áll gondnokság alatt. 1 hónapja meghalt apukám özvegye. Megtörtént a hagyatéki leltár, de csak az ingatlan azon részét értékelték fel ami az özvegy hagyatéka. Az örökös az özvegy fia, akit nem érdekel, hogy mi van a házban, és egyáltalán nem tárgyaló partner. Én szeretném elhozni azokat az ingóságokat (bútor, gépek, iratok stb) amiket már akkor vett apukám amikor még egyedül élt, tehát nem a közös életük alatt szerezték. Bár úgy gondolom valamilyen részben arra is jogot formálhatok. Úgy néz ki az örökös gyerekeivel kell egyezkednem. Hogy tudom bizonyítani, hogy mi az ami engem illet. Csupán egyezkedés kérdése az egész, vagy van erre valami iránymutató. Ha tudtok segítsetek akkor is ha butaságnak tűnik amit írtam.
cinkapanna1 Creative Commons License 2010.05.14 0 0 998
Üdvözlök mindenkit!

Tanácsot szeretnék kérni.
Az anyósom 2 évvel ezelőtt elhunyt. A lakótelepi lakást, a férjem, a húga és az elhunyt testvérük kiskorú kisfia örökölték. Akkor az önkormányzat 8 mil. ft-ra becsülte az értékét, de mire oda jutottunk, már illetéket nem kellett fizetni.
Ingó leltár nem készült.
A temetés költségeit, a hagyatéki eljárás közjegyzői díját és a lakás rezsi költségeit mind mi fizettük ki,ezekről a számlák mind megvannak. A lakás nem volt használva, nem lakta senki. Kiderült hogy még 2 év elmaradt közös költség is van, ami eddig nem lett kifizetve. Most már szeretnénk eladni.

A kérdéseim ezek lennének:
-Az eladási árat ki vagy mi határozza meg, fel kell-e értékeltetni?
-Az eladási szándékról kell-e értesítenünk a gyámügyet?
- Az általunk kifizettet költségek az eladáskor hogyan hajthatók be mindkét örökös részéből?
-Mivel ingó leltár nem készült mi a teendő?
-Az elmaradt közös költség az eladáskor levonható-e a lakás árából?
- A kiskorú örökös az apjával várhatóan külföldre költözik, ez befolyásolja-e az eladást, vagy a gyámügy ugyan úgy eljárhat az ügyben?

Egyenlőre ennyi, sajnos nincs ismeretünk ezen a téren, ha valaki tudna segíteni, nagyon megköszönném!

Törölt nick Creative Commons License 2010.05.12 0 0 997
Hogy hogy kifizetést? az örökséget természetben adják át, kivéve ha pl. kötelesrész...
Ha tartoznak neked, akkor értelemszerűen figyelmeztesd, írásban szólítsd fel az illetőt.

aztán pontosan tudni kellene mi a felállás, de pl. Fizetési Meghagyást nyújthatsz be a bíróságra és akkor felszólítják a fizetésre az illetőt.

fogadhatsz ügyvédet... stb...
Előzmény: wolverina (996)
wolverina Creative Commons License 2010.05.12 0 0 996
Sziasztok!


Azt szeretném kérdezni, hogy ingatlanrészt jelentő örökség kifizetését lehet valahogyan jogi úton sürgetni, vagy időben szabályozni....?


Köszönöm: W
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.11 0 0 995
Igen így van, a közös tulajdonról közösen lehet döntés hozni, a többieknek pedig elővásárlási joguk van bármely más vevővel szemben, ha megadják az árat amit a vevő kínál.
Előzmény: Törölt nick (992)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.11 0 0 994
Így pontos.

(2) A tárgyaláson olyan érdekelt is megjelenhet, aki idézést nem kapott.

Tehát ha érdekelt akkor megjelenhet, de az örökös leszármazói, rokonai miért lennének érdekeltek-alapesetben?
Előzmény: Törölt nick (993)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.11 0 0 993
Tudtommal a jelenlegi rendelt nem rendelkezik a hagyatéki tárgyalás nyilvánosságáról.
Az akinek jogos érdeke fűzödika dologhoz, pl. maga is örökösként kíván fellépni, az jelentkezzen a közjegyzőnél.
A végső dolgok úgyis a bíróságon dőlnek el vita esetén.

40. § (1) A közjegyző a hagyaték tárgyalására, és ha a végrendelet korábban kihirdetve nem lett, a végrendelet kihirdetésére határnapot tűz és arra megidézi
a) a túlélő házastársat, továbbá
b) végrendelet hiányában a törvényes örökösöket,
c) végrendelet esetében a végrendeleti örököst és a kötelesrészre jogosultakat,
d) az utóörököst, a hagyományost, a végrendeleti végrehajtót és azokat a hagyatéki hitelezőket, akik az eljárás megindítását kérték, vagy követelésüket bejelentették.
(2) Ha az örökhagyó után házastárs maradt, leszármazó hiányában az öröklésre hivatott felmenőket, illetve oldalági rokonokat is meg kell idézni, kivéve ha már a tárgyalás előtt kétséget kizáróan megállapítható a hagyatéki vagyon szerzeményi jellege.
(3) Ha a végrendelet aggályosnak mutatkozik, vagy a törvényes örökösök a végrendelet ellenére is igényt jelentenek be a hagyatékra, az összes törvényes örököst meg kell idézni.
(4) A külföldön ismert helyen tartózkodó érdekelt részére - ha belföldön meghatalmazottja nincs - a közjegyző az idézéssel egyidejűleg kézbesítési megbízottat rendel.
(5) A hagyatéki tárgyalást olyan határnapra kell kitűzni, amelyen a megidézettek lakóhelyük távolságának figyelembevételével előreláthatólag meg tudnak jelenni.

Előzmény: Yv (990)
Yv Creative Commons License 2010.05.11 0 0 990

sziasztok!

azt szeretném megkérdezni, hogy közjegyzőnél csak az örökös mehet-e be a közjegyző színe elé, vagy esetleg annak közeli hozzátartozója is?

azt hallottam, hogy az egyik örökös kérésére másik örökös közeli hozzátartozója nem mehet be, ez tényleg így van?

jogi képviselővel mi a helyzet? azt is ki lehet golyózni?

köszönöm!

Yv

 

zsanna Creative Commons License 2010.05.07 0 0 989
Ne mentegetőzz, totálisan igazad van. A sorrendet nekik tudniuk kellett volna...
Sajnos időnként még mindíg összeakad az ember nem túl segítőkész ügyintézőkkel is :-((
Előzmény: habibibi (988)
habibibi Creative Commons License 2010.05.07 0 0 988
Köszi, próbálkozom, csak nem értem, hogy alapból miért engem írtak be (ha Aput is beírhatták volna), amikor többször (na jó, kétszer) mondtam, hogy ő később hunyt el. Azt hittem, ők tudják, mi a teendő, és csak utólag kezdtem el gondolkodni a dolgon. Olyan hülyén érzem magam, hiszen mindkettejük elvesztése megviselt, és akkor azon kell agyalnom és esetleg vitatkoznom, hogy hogyan szerezhetek több vagyont, pedig valójában már nem tőlük veszem el, csak az államnak nem szeretnék többet fizetni, mint amit amúgy is kell.
Előzmény: bibercalmero (985)
zsanna Creative Commons License 2010.05.07 0 0 987
Én is kíváncsi lettem volna, hogy mivé fajulhatott... Figyelni szoktam a topikot, de pont pár óráig nem voltam gépközelben.....
És nekem meg csak a saját moderáltat írták meg...
Előzmény: bibercalmero (986)
bibercalmero Creative Commons License 2010.05.07 0 0 986
Ugy latom nagytakaritas volt, nem ertem az okat.
bibercalmero Creative Commons License 2010.05.07 0 0 985
Menj vissza a "hagyateki osztalyra" és mondd, hogy orokosnek ne teged, hanem a papadat irjak be, kulonben tenyleg az lesz, hogy illeteket kell fizetned.
Előzmény: habibibi (984)
habibibi Creative Commons License 2010.05.07 0 0 984
Üdv a jogtudoroknak!
Most még csak kíváncsi vagyok. A történet: Nagymamám március 24-én hunyt el, hagyatékának egy részét Apukám örökölte volna illetékmentesen. Apukám sajnos 3 hete szintén elhunyt, a Nagyi hagyatéki eljárása viszont még el sem kezdődött. Az ő ügyeivel is én foglalkoztam, így a hagyatéki "osztály" tőlem kérte a szükséges papírokat és az örökösök adatait. Mivel Édesapám meghalt, helyette engem írtak be egyik örökösnek.
Kérdésem, hogy akkor most nekem a Nagyim hagyatéka után meg kell-e fizetnem azt az illetéket, amit Apunak nem kellett volna, és ha az már az ő hagyatéka, akkor nekem sem?
K.
zsanna Creative Commons License 2010.05.06 0 0 983
(OFF: Csak arra vagyok kíváncsi, hány hozzászólást töröltek.)
bibercalmero Creative Commons License 2010.05.03 0 0 971
Egy kicsit el vagy tajolva, te a haz felet oroklod, amasik felet a vigozvegy lanya fogja, anyjak halalakor.
Előzmény: Anyus2 (951)
szlivka Creative Commons License 2010.04.29 0 0 970
sajnos nem vonhatom ki a forgalomból sem, már végigjártuk ezt az utat is, hagyatéki végzés kell hozzá, hogy ki az örökös:(. és igen, a halállal addig a szintig lettünk örökösök, hogy a költségeket folytatólagosan fizetni kell (kötelező+súlyadó), viszont annyira nem, hogy eladhassuk. és mivel használni nem akarjuk ezáltal pont hónapok óta áll egy helyen és fizetünk, mint a köles, feleslegesen:(,.
Előzmény: Törölt nick (969)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.28 0 0 969
Kivonhatod a forgalomból, megkísérelheted, de a jogalkotó annak mentén indult el, hogy az örökös is fizetheti ezeket a terhet, hogy tudjd használni az autót.
Itt jegyzem meg hogy a halállal megnyílt az örökség, a törvény erejénél fogva. Persze ez inkább csak elmélet, de azt jelenti nem kell hozzá semmilyen aktus, az örökösök tulajdonosok lesznek.
Előzmény: szlivka (965)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.28 0 0 968
Igen, szerintem te is ott lehetsz.
Előzmény: Anyus2 (964)
Anyus2 Creative Commons License 2010.04.28 0 0 967
Nahát ,ez az ami ebben a helyzetben fizikai képtelenség!Ránéz a szekrényre valaki és meg saccolja,hogy a több ezer db pl.régi pénznek mi az értéke?
Előzmény: szlivka (966)
szlivka Creative Commons License 2010.04.28 0 0 966
amúgy nálunk a leltárfelvétel bemondásos alapon történt, csak a lakást jöttek ki megnézni, amikor azt felbecsülték, de ott semmiféle cuccokat nem néztek már.
Előzmény: Anyus2 (964)
szlivka Creative Commons License 2010.04.28 0 0 965

igen, és ráadásul az a legkellemetlenebb az egészben, hogy a hagyatékunkban autó is van, amire azóta is fizetünk mindenféle járulékot, plussz el akarnánk adni, de ugye így nem lehet, és folyamatosan kevesebb az eladási értéke (már ha csak azt nézzük, hogy tavaly volt a haláleset és még mindig nincs semmi, máris egy évet öregedett a kocsi), szóval szép kis ráfizetés is ez nekünk:(. tiszta vicc az is, hogy a kötelezőt/súlyadót ugyanúgy kell fizetnünk:(.

 

Bocs, csak morgolódom egy kicsit.

Előzmény: Törölt nick (963)
Anyus2 Creative Commons License 2010.04.28 0 0 964
Elképzelni nem tudom,hogy megy végre egy ilyen leltár felvétel!Mindenhova önálóan bekukucskál ?Sok bélyeg,érme,mütyüsz.Az biztos,hogy egy hétre való elemózsiát kell hoznia./Feltéve,ha marad valami/Ezalatt én is ott leszek? Majd meglátjuk.Ezzel nem terhelem.
Köszönöm!
Előzmény: Törölt nick (962)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.27 0 0 963
Jó persze általában nem 1-2 hónap, de sok közjegyző elérhetetlen vagy beképzelt, zárt kis társadalom, pedig megélne még pár...
Ha nagyon elhúzódik, akkor a Magyar Állam megsérti a tisztességes eljárshoz való jogot, érdemes 4-5 hónap után írásban panaszt tenni először a közjegyzőnél.
Előzmény: szlivka (961)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.27 0 0 962
Szívesen, sajnos én se vagyok naprakész mindenben, de a helyzete nem könnyű, jellemző, hogy eltűűnik az ékszer...stb. A hagyatéki leltár egy értékhatár felett kötelező (ha igaz 300 ezer Ft), de sokszor ezt bediktálás alapján veszik fel. Az eljárás jövőre változik, részleteket nem tudok, de nem hiszem, hogy komoly változás lenne. A hagyatéki leltárelőadót noszogatni kell jöjjön ki.
Előzmény: Anyus2 (960)
szlivka Creative Commons License 2010.04.27 0 0 961
ez az, hogy én sem találtam:(. Már hívtuk, de szinte felháborodva elhajtott minket, hogy mit képzelünk, hogy sürgetjük, majd ő tudja, hogy mi ennek a menete:(.
Előzmény: Törölt nick (958)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!