Keresés

Részletes keresés

szipucsu2 Creative Commons License 2009.03.19 0 0 474
Én is kényszerből tanulok nyelveket, mert ugye Orbánka behozta hogy a diplomát csak nyelvvizsga utána lehet kiadni.

Szerintem teljesen jogos Orbánka elvárása.
Más kérdés, hogy ehhez az egyetemeknek is biztosítaniuk kellene a megfelelő minőségű és lehetőleg ingyenes nyelvoktatást.
Meg az sem túl jó, ha ezt akkor vezetik be, amikor az utolsó félévében van valaki, aki nem tanul könnyen nyelveket.
Középiskolában elméletileg 1 idegen nyelvet mindenképpen kötelező 4 évig tanulni. Bár ma már egyre könnyebb érettségit és diplomát szerezni, de nem hiszem, hogy nagy elvárás lenne egy olyan embertől, aki egy egyetemet képes elvégezni, hogy tegyen le egy nyelvvizsgát is, kicsit még pótolja ki azt a 4 évet.
A nyelvtudás, nyelvvizsga mellesleg az álláskeresés során is és az élet egyéb területén is inkább előnyt jelent, mint hátrányt.

De kérem szépen, egyvalami röhej:
Pár éve meséltek nekem arról, hogy az alkalmazott nyelvészet doktori képzésének teljesítésének feltétele a nyelvvizsga, és ez jelenti a legnagyobb problémát azoknak, akik alkalmazott nyelvészetből (!!!) doktorálni (!!!) akarnak. Lévén, hogy ez a tudományterület igen szorosan összefügg az idegen nyelvekkel, finoman szólva röhej, hogy egy nyelvész-doktor jelölt úgy jelentkezzen a doktori képzésre, hogy nincs minimum 2 középfokú nyelvvizsgája.
Nevetséges, hogy ide süllyedtünk, és igenis van valami abban, amit Orbánka behozott. Nevetséges, hogy oda süllyed a világ, hogy nyelvész-doktorok mászkálnak az utcán úgy, hogy probléma volt számukra egy idegen nyelvet középfokon megtanulni. Ez kb. olyan, mintha gondot jelentene egy orvos jelöltnek, hogy biológiából emelt szintű érettségit tegyen.

Hogy egy műszaki beállítottságú nehezen tanul nyelveket, azt még megértem, de a hülyeségnek is lenne valahol határa...
Előzmény: Szeleszte (13)
eszperantovizsga Creative Commons License 2009.03.18 0 0 473
Az, hogy hány óra tanulásra van szükség, nagymértékben függ a tanuló MAGYAR nyelvtanban való jártasságától, MAGYAR szókincsétől és fogalmazáskészségétől. Volt már tanulóm, aki alig 40 óra után vette a C középfokot (persze ez nem jellemző), az átlag eddig 120 óra körül volt, de az új követelményrendszerrel persze gondolom 120-150 között lesz. Erre még nincsenek releváns adataim.
Előzmény: Törölt nick (472)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.05 0 0 472

Nos, leállt az érdeklődés az eszperantó nyelvtanulás iránt? Véleményem szerint egy sikeres középfoku nyelv vizsgához 200 óra tanulás feltétlenül szükséges. Mint régi eszperantista a Baghy Gyula féle nyelvtankönyvet javasolom használni a felkészüléshez. Antikváriumokban néha néha kapni.

Üdvözlettel: umea

F.Ercsi Creative Commons License 2009.02.27 0 0 471
Köszi a válaszokat.
Sajnos már csak egy hetem maradt, mert 7-én 8 órára kaptam időpontot. Azért megnézhetnék, hogy hol lakom, mert így 5-kor kell kelnem, hogy odaérjek.
Mindegy, legalább gyorsan túl leszek rajta. A labor viszont csak délután lesz, úgyhogy rámegy az egész napom.
Sajnos magnót még nem hallgattam, úgyhogy az nem lesz egyszerű.
landirul Creative Commons License 2009.02.27 0 0 470

Az én szituációm az volt, hogy hívjam meg a barátomat a házavató bulimra telefonon keresztül. Persze neki nem feleltek meg az időpontok stb... A képemen pedig egy nagyáruház volt, amin egy apa kezében a gyerekkel vásárolt. Nagyon nem tudtam, hogy milyen mélyebbre menő témát takarhat a kép, de mindent összehordtam amit cska tudtam :)

Előzmény: F.Ercsi (468)
xeniah Creative Commons License 2009.02.26 0 0 469
Szerintem a magnóhallgatás is alapvetően a szókincsen múlik. A szavakat kell nagyon megtanulni, és akkor a lényeget biztos megérted.
Nemrég volt egy diákom, aki panaszkodott, hogy a magnó megy neki legrosszabbul. Hallgattunk a tanfolyamon is szövegeket, de mondtam neki, hogy ne izguljon, csak tanulja a szavakat (meg persze hallgasson szövegeket). Most januárban vizsgázott, és 12 pontos lett a magnója (a 15-ből).
A kérdésekre a választ érdemes bő lére ereszteni. Ha nem vagy teljesen biztos valamiben, akkor is inkább írd le, minusz pontot nem fogsz kapni, ha hülyeséget írtál (legfeljebb nem kapsz rá pontot).
A lernu.net-en is vannak fenn hanganyagok, a youtube-on is rengeteg eszperantó nyelvű videó van fenn, érdemes kiaknázni ezeket a lehetőségeket.
Előzmény: F.Ercsi (468)
F.Ercsi Creative Commons License 2009.02.26 0 0 468
Köszi a gyors választ. Nincs valamilyen anyagod, amit el tudnál küldeni nekem? Hasonló laboranyag volt egy ismerősömnek, csak más volt a kutya neve. Ő most jön harmadszorral szóbelire, mert nem volt meg összesítve a 60%-os eredménye. Én is a labortól félek legjobban és a szituációtól. Februárban voltak szóbelin évfolyamtársaim, mindenkit meghúztak, mert nehéz volt a labor. Állítólag valamilyen különleges állatfajt fedeztek fel és arra kellett válaszolni. Neked mi volt a szituációs feladat és a kép?
Köszi a választ.
Előzmény: landirul (466)
xeniah Creative Commons License 2009.02.26 0 0 467
Ha csak írásbeli kellene, azt távoktatásban is meg lehet csinálni. Ebben esetleg tudok segíteni.
Milyen könyvből tanultál eddig? Próbálkoztál már írásbelivel (ha igen, hány % lett)?

Írhatsz a mailcímemre is.
Előzmény: galagi99 (462)
landirul Creative Commons License 2009.02.26 0 0 466
2008 szept.-ben nyelvvizsgáztam. A szóbeli Budapesten volt. A szóbelin elég rendesek voltak, segítettek, de elég sokat kérdezősködtek az elején. Már alig bírtam kivárni a végét :) A képleírás kicsit nehéz volt, de amit csak tudsz mondd! Midnegy mit, csak kapcsolatos legyen a képpel és nyelvtanilag legyen jó! A szituáció nem nehéz. A magnó se annyira, de nagyon figyelj, és ne blokkolj le! Az eszperantó magnónál különösen figyelj a nemzetközi szavakra, mert megkönnyítnhetik. (Pl. nekem rákérdeztek h a kutyának a történetben milyen betegsége volt. A választ egyszerű volt kihallani: epilepsio. ) Egyes "agyonképzett" szavakra is rákérdezhetnek. (nekem az volt, h mi a kutya neve. A neve: Negxereto volt) bonyolultnak tűnik, de gondolj bele: negxo -er -et -o =hópihécske)! A szóbelihez segítséget nyújthat még a www.eszperantonyelv.mlap.hu -n rendelhető kidolgozott 15 szóbeli ORIGÓs középfokú eszperantó tételsor.
landirul Creative Commons License 2009.02.26 0 0 465
2008 szept.-ben nyelvvizsgáztam. A szóbeli Budapesten volt. A vizsgázatók elég rendesek voltak. segítettek, de elég sokat kérdezősködtek. Már alig bírtam kivárni a végét :) A képleírás nem volt túl egyszerű, de azt mondtam magamnak: Ez a nyelvvizsga! És úgy voltam vele midnegy mit mondok csak nyelvtanilag helyes legyen. A szituáció és a kötetlen beszéd nem volt túl hosszú. A magnó szerintem annyira nem nehéz, csak figyelj! és ne blokkolj le! Figyelj az egyszerűbb idegen szavakra (nekem pl benne volt h: epilepsio), és a fontos túlzottan összetett szavakra is, mivel erőszeretettel alkalmazzák (pl nekem az volt h: Mi a kutya neve? És a válasz az volt h: Negxereto) talán így te se érted. Viszont gondolkozz el: Negxo -ER -ET -O= hópelyhecske jön ki a végére... Sok sikert! Ja és talán segítség lehet a www.eszperantonyelv.mlap.hu -n rendelhető 15 szóbeli tételsor kidolgozása!
F.Ercsi Creative Commons License 2009.02.26 0 0 464
Sziasztok!

Volt valaki idén eszperantó szóbelin? Most várom az időpontot márciusra. Állítólag nehéz a labor. Tudtok valamilyen anyagot küldeni? Esetleg volt valaki szóbelin és megosztaná velem, hogy milyen témát kapott?
Köszi
galagi99 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 463

Elírtam, bocsánat szóval tudnátok segíteni...

 

galagi99 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 462

Sziasztok!

 

Tudtok segíteni abban, hogy kb. másfél hónap alatt hogyan tudom letenni az eszperantó írásbelit? A szóbelim már megvan, kb. 3 éve a tanfolyamot is elvégeztem.

 

Így újrakezdeve szerintetek érdemes az internetes tanfolyamot elkezdeni vagy magántanárt keresni (kit tudnátok ajánlani?), aki segítene felkészülni az írásbelire?

 

 

Előre is köszönöm, üdv: Galagi

 

 

 

teknősbéla Creative Commons License 2009.02.18 0 0 461
Melyik a tuti lovári szótár amit lehet kapni, vagy le lehet tölteni a netről?

Köszi
teknősbéla Creative Commons License 2009.02.17 0 0 460
Szeleszte!

Hol, hogyan tanultad a lovárit? Arra lennék kiváncsi, hogy otthon egyedül, magán órán, esetleg suliban?

Köszi
Titti
földtúró Creative Commons License 2009.01.27 0 0 459
Sziasztok!

Olvastam több hozzászólást, amelyben eszperantó nyelvtanárt keresnek.
Jómagam az vagyok, eszperantóul beszélő családban nőttem fel.
Vállalok nyelvórákat, de csak délelőtt, és csak itthon nálam, a 2. kerület mellet, Hűvösvölgytől kb. 15 percre.
Egy 60 perces óráért 2000 Ft-ot kérek, ha ketten vagy hárman jöttök, csak 1500 /fő.
Tel: 06-20-446-14-55 Mariann
landirul Creative Commons License 2009.01.26 0 0 458

Talán ez azek az oldalak segítségedre lehetnek:

www.eszperantonyelv.mlap.hu

www.eszperanto.hu

Előzmény: k.eva73 (457)
k.eva73 Creative Commons License 2009.01.23 0 0 457
Sziasztok!
Tudna nekem valaki eszperantó anyagot küldeni? Nagyon megköszönném.
rohalyeva@citromail.hu
de Saint Preux Creative Commons License 2009.01.20 0 0 456
Ha itt most csak a papír megszerzéséről van szó akkor nincs mondanivalóm. Azért szívesen olvasnék olyan hozzászólásokat, amikor egy magyar ember mondjuk lováriul szólt egy cigányemberhez az meg majd hanyattesett a csodálkozástól. Mert ugyebár a nyelvtanulásnak mégiscsak ez a haszna.
lovarinyelv Creative Commons License 2009.01.20 0 0 455

Még valami:

 

az egy hetes "intenzív" kurzusról - anyanyelvi tanárként - az a véleményem, hogy majdnem nevetséges! Persze akinek tényleg nagy tapasztalata van nyelvtanulás terén (esetleg több felsőfokú vizsgája is) annak talán elég lehet... bár igen erős kétségeim vannak! A kiejtést, a nyelvtani szabályok konkrét alkalmazását, a folyamatos beszéd elsajátítását, a vizsgához elegendő szókincset egy hét alatt elsajátítani? Hát... komolytalan.

 

Üdv,

 

Guszti  

lovarinyelv Creative Commons License 2009.01.20 0 0 454

Sziasztok!

 

Ami a magántanári és a nyelviskolai díjakat illeti - mivel mindkettőben aktívan van részem - a nyelviskola természetesen jóval drágább. Gyakorlatilag tőlem/és a tanulótól vonják le a tanfolyam megszervezésének költségeit, a terem rezsidíját stb., ha pedig magánórát adok, azt az otthonomban vagy a tanuló otthonában teszem, így ilyen plussz költség nincs.

 

Egyébként pedig a "magántanulás/tanítás" tapasztalataim szerint sokkal hatékonyabb. 

 

 

Üdv mindenkinek,

 

Balogh Guszti

www.lovarinyelv.mlap.hu

xeniah Creative Commons License 2008.12.03 0 0 453
"Baj az, hogy nem vagyunk egyformák?"
Dehogyis, csak csodálkoztam, mert 1 emberrel nem nagyon szoktak intenzív tanfolyamot vinni, ha meg magánóra díjat fizetsz, az sokba kerülne. De ezek szerint neked nem került többe. :)
A véleményedet meg nehogy magadban tartsd, más is tanulhat belőle.
Előzmény: Lucapanda (452)
Lucapanda Creative Commons License 2008.12.02 0 0 452
Ugyanennyibe kerül a 3 hónapos csoportos is, csak akkor nem napi 6 -7 óra, hanem heti 2 óra szépen lassan, sokszor átbeszélve. Ami másnak jó tempó, nekem nyelvtanfolyamokon általában mindig lassú volt. Nem vagyok olyan okos, egyszeren csak ott gyorsan felfogom és nekem otthon kell sokat gyakorolnom. És az egy hetes sem minidg egyedül van, csak akkor épp nem jelentkezett más és így is ugyanannyit kellett fizetni mintha ketten vagy hárman lettünk volna. Úgy érzem, hogy lassan mentegetőznöm kell, hogy nekem bejött....Nem fogok, inkább megtartom a véleményemet magamnak. Baj az, hogy nem vagyunk egyformák?   
Előzmény: xeniah (451)
xeniah Creative Commons License 2008.12.02 0 0 451
Egy hét intenzív magánórás kurzus? Nem semmi. Gondolom, az ára sem volt semmi.
Előzmény: Lucapanda (450)
Lucapanda Creative Commons License 2008.12.01 0 0 450
Igen, ezt én is így látom és azért is kezdtem úgy, hogy nekem bejött, ami a legkevésbé sem jelenti azt, hogy mindenki így működik. Valóban nyelvi háttér (legalább csontstabil magyar nyelvtantudás) és szorgalom nélkül tényleg csak pénzkidobás. Ezért jó ez a fórum, mert el tudjuk egymásnak mondani, hogy kinek mi jön be és mi nem és így azért egymástól is tanulunk.  Ami nekem jó volt még az egy hetesben, hogy egyedül voltam a tanárral és nekem ez mindig is jobban mködött, mint a csoportos óra. Másnál meg a csoport húzó ereje meg a társaság kell, én meg magányos farkas vagyok:)
Előzmény: xeniah (449)
xeniah Creative Commons License 2008.12.01 0 0 449
Az ennyire intenzív tanfolyam azoknak szokott bejönni, akiknek már van valamilyen (magasabb szintű) nyelvi háttere. Te pl. ezek szerint angolul tudsz felsőfokon, tehát könnyebb megtanulni egy újabb nyelvet :)
Sokaknak az eszperantó vagy a lovári az első nyelv, amit szeretnének középfokig "feltornázni", így nekik nem biztos, hogy annyira nyerő egy 1-2 hetes kurzus.
Előzmény: Lucapanda (448)
Lucapanda Creative Commons License 2008.11.29 0 0 448

Nekem bejött az egy hetes. Nyáron voltam és ősszel írásbeliztem, jövő év elején szóbelizek. Akkor van értelme az egy hetesnek, ha otthon is még tanulsz hétközben és ha sokat tanulsz a vizsgára is magadtól. Valamint szerintem alap az, hogy a nyelvtannal ne legyenek alagondjaid magyarul sem, mint pl. volt olyan tanítványom nekem is angolból, akinek magyarul kellett először megtanítanom, hogy mi az a birtokos szerkezet meg passzív meg hasonlók, holott érettségezett ember volt. (Ilyenek tényleg nem férnek bele az egy hetesbe, azonnal meg kell értened.)

 Ha gyorsan tanulsz és jó a memóriád , érdemes belevágni az egy hetesbe, de több óra otthoni tanulás nélkül tényleg nincs értelme. Én a  Romani Skholába mentem, jó volt a tanár is, bár azért a tempón én egy kicsit gyorsítottam volna, nekem túl sok volt a kávészünet meg a késés.

Dua Creative Commons License 2008.11.15 0 0 447
Szerintem nem kell a csodákban bízni. Ha csak nyelvtant akarsz tanulni, azt magad is megteheted, de egy hét akkor is kevés lesz.
Előzmény: áni (445)
Szeleszte Creative Commons License 2008.11.15 0 0 446
Szia Áni

Az egy hetes szuperintenzív tanulás nem való semmire. Annyira erős nyelvtani alapjai vannak, főleg a birtokos szerkezetnél, hogy ha neked ömlesztve ledarálják az egészet nem fog érteni, vagy ott lehet hogy érteni fogod, de utána össze fogod kavarni. Mindenféleképpen kell az a kettő, de inkább három hónap mire megszokod a betűket a kiejtést és a nyelvtani alapok berögzülnek. Mindennek van nyelvtani alapja, rossz hasonlatként élve angolból se tudnád egy füst alatt megtanulni a 12 igeidőt, így a lováriból sem hiszem, hogy a rengeteg nyelvtani elemet el tudnád sajátítani egy hét alatt. Ez az én szubjektív és saját tapasztalati véleményem.

A rigó utcáról nem akarok nevesíteni senkit, mert az sértené a személységi és nem tudom milyen jogait. A lényeg, hogy a szóbeli vizsga nem egy sétagalopp eléggé sok szókészlettel kell odamenni.

Én még lovári hangosszótárt nem láttam, interneten viszont van online szótár, ahol gyorsan tudod fordítani a szavakat.
Az a hangosszótár, ha te felmondod egy felvevőre a szavakat és hallgatod:)) Na eléggé morbid hasonlat volt, de tényleg hasznos.

Én is munka mellett csináltam meg. Végülis a szabadidődet a délutánjaidat és a hétvégéidet kell rááldoznod. Az fontos, hogy minden nap gyakorolj valamit.

Üdv

Szele

Előzmény: áni (445)
áni Creative Commons License 2008.11.06 0 0 445
Szia!

Ne haragudj, hogy zavarlak, de lovárit szeretném tanulni, s lenne pár kérdésem!

Hallottam egy hetes szuper intenzív tanfolyamról, Budapesten indítja a Romani nyelviskhola, remélem jól írtam, hallottá róla esetleg, vagy teljes kezdőnek mennyi az esélye, hogy egy hét alatt a nyelvtant, jól megtanulja, és utána otthon szótárból a többit???

Hogy hívják aki vizsgáztat a rigó utcában? és előszeretettel mindenkit ,,hazavág"?

Még nem sikerült találnom lovári hangos szótárt, lehet nem is létezik?

Nekem a diplomámhoz lenne szükségem a nyelvvizsgára, munkahely mellett kevés időm van ezért gondoltam a lovári nyelvre.

Válaszodat előre is köszöm!!!!!!!


üdv.
Előzmény: Szeleszte (426)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!