Keresés

Részletes keresés

drzyx Creative Commons License 2005.10.22 0 0 topiknyitó
Zsidó kisebbségi feladvány Czene Gábor, 2005. október 22. 00:00 Elutasítjuk azt a kezdeményezést, amely szeretné elérni, hogy a zsidóságot nemzeti kisebbséggé nyilvánítsák - jelentette ki Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke. A kisebbségi ombudsman szerint nehéz helyzetbe kerülhet a parlament.

Annak idején meglehetősen esetleges módon és jórészt politikai alkuk függvényeként alakult ki, hogy mely népcsoportokat ismeri el kisebbségként a parlament. Az 1993-ban elfogadott kisebbségi törvénybe végül tizenhárom népcsoport került be: a bolgár, a cigány, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán. Az előkészítő tárgyalások során a zsidóság is szóba került, ám a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) határozottan ellenezte az ötletet.

Tíz évvel ezelőtt a kínaiak játszottak el a gondolattal, hogy kisebbségként bejegyeztetik magukat, de a nagypolitika nyomására visszavonulót fújtak. Tavaly az állítólagos hun kisebbség kérését vetette el a parlament, mondván, a hunok nem tekinthetők nemzetiségnek.

Az eddigi próbálkozások közül a mostani tűnik a legkomolyabbnak: az Országos Választási Bizottság (OVB) hitelesítette azt az ívet, amelyen magánszemélyek azért gyűjtenének aláírásokat, hogy a zsidóságot mégis nemzeti kisebbségként ismerje el a törvény. A kezdeményezőkről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy négyen vannak, vidéken élnek, és nem tartoznak az országosan ismert emberek közé.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke kétségesnek tartja, hogy sikerül-e ezer aláírást összegyűjteni, de ettől függetlenül hangsúlyozta: elutasítják a kezdeményezést. Megfogalmazása szerint nem lenne se célszerű, se bölcs döntés, ha a parlament nemzeti kisebbségi státust adna a zsidóságnak. Nem gyakorlati, hanem elvi kérdésről van szó - jelentette ki kérdésünkre Feldmájer Péter, hozzátéve, hogy a magukat zsidóknak vallók leginkább a vallási kötődések alapján határozzák meg identitásukat. A szövetség elnöke úgy vélte, jogilag sem megalapozott, hogy az OVB hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet, mert a zsidóság nem tartozik a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény hatálya alá. Feldmájer Péter biztosra veszi, hogy a Mazsihisz akaratával szemben nem lehet a zsidóságot nemzeti kisebbségként bejegyeztetni.

Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman kevésbé biztos ebben. A pártok - mondta - újra kénytelenek szembesülni azzal, hogy mennyire hiányosak a kisebbségekkel kapcsolatos jogszabályok.

Ahhoz, hogy egy új kisebbséget bejegyezzenek, legkevesebb ezer - önmagát az adott kisebbséghez soroló - ember aláírására van szükség, valamint arra, hogy a szóban forgó népcsoport legalább száz éve jelen legyen Magyarországon. A zsidóság esetében nem is lehet kétséges, hogy ez utóbbi igazolható, az aláírók kilétét pedig senki nem vizsgálja, és a jelenlegi törvényi rendelkezések értelmében nem is vizsgálhatja. Az íveket így bárkik aláírhatják, még szélsőjobboldaliak is - jegyezte meg Kaltenbach Jenő. A hunok kezdeményezését könnyű volt lesöpörni, mert az tényleg nem felelt meg a törvényi feltételeknek. Az ombudsman szerint a zsidóság esetében sokkal nehezebb dolga lehet a parlamentnek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!