Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.01.30 0 0 1820

Én csak elméleti alapon fórumozom itt, régebbi tapasztalatok megosztása, amúgy már vagy 2-3 éve nem csináltam Kombuchát.

Előzmény: Xenil (1819)
Xenil Creative Commons License 2014.01.30 0 0 1819

Sziasztok!

Misland, neked nem lenne felesleges szaporulatod? Ha van kérlek írj rám a többi emailben megbeszéljük.

Előzmény: Törölt nick (1818)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.27 0 0 1818

Nincs ugyan refluxom, legfeljebb régebben előfordult néha nyelőcső irritáció, amire jó hatással volt a Kombucha.

 

De ennyi erővel ecetes vizet is ihattam volna, kb. ugyanaz. Ezzel persze nem a Kombuchát akarnám kicsinyíteni, de természetes, hogy a benne lévő többféle étkezési savnak van bizonyos fertőtlenítő hatása. Viszont, ha csak ennyi a cél, nyilván egyszerűbb keverni egy kis ecetes vizet, már csak próbára is. Vagy meginni az ecetes uborka levét, savanyú káposztát stb.

Előzmény: belezne (1817)
belezne Creative Commons License 2014.01.27 0 0 1817

Refluxra használható?

Xenil Creative Commons License 2014.01.21 0 0 1816

Sziasztok!

Ha valaki tudna küldeni egy adag kombucha gombát, a postát természetesen állnám, úgy hogy remélem valaki tudna segíteni, mert már mindenhol kerestem.

email címem: xenil@freemail.hu

TomWoplf Creative Commons License 2013.12.30 0 0 1815

Sziasztok,

Ácson ingyen elvihető egy adag kombucha.

Üdv

Tom

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.11 0 0 1814

A gombatelep nagyon jól érzi magát ilyenkor, hízásnak indul. A sok sav miatt a penész sem tudja megtámadni.

 

Az valószínű, hogy a gyógyhatású glükoronsavat előállító baktériumok száma csökken, de azt nem tudom biztosan, hogy a következő érlelések során visszaszaporodnak-e. Ha nem pusztul ki teljesen, akkor minden további nélkül.

Előzmény: hbéci7 (1813)
hbéci7 Creative Commons License 2013.12.11 0 0 1813

Ha túlzottan besavanyodik, az nem árt a gombatelepnek?

Nem borul fel az egyensúly?

 

Előzmény: Törölt nick (1812)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 1812

Ha nem nyúlsz hozzá hetekig, akkor egyre vastagabb lesz. Igaz, jól be is savanyodik, de jól meg is erősödik. Egy bizonyos idő után már le sem lehet nyomni, mert mindig feljön. Ha öntök rá teát, akkor is.

Előzmény: hbéci7 (1811)
hbéci7 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 1811

Szia.

 

Ha minden újratöltésnél lesülyed a bébi az üveg aljára, és emiatt mindig új réteg keletkezik (és nem a meglévő vastagszik), akkor mikor lesz vastag gombám?

Mi lehet a baj, illetve mit kellene tennem, hogy vastagodjon a gombám.

 

köszi

Előzmény: Törölt nick (1810)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.03 0 0 1810

Nagyobbra gondoltam, egy jól fejlett példányra inkább.

Előzmény: hbéci7 (1809)
hbéci7 Creative Commons License 2013.12.03 0 0 1809

De az új vékony hártya (bébi) elég egy 4 L-es üvegbe? Nem lesz kevés?

 

Előzmény: Törölt nick (1808)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.03 0 0 1808

Lehet éppen darabolni, a bio-üzletben kapható tenyészet például négyzet alakúra volt vágva, ha jól emlékszem.

 

De nekem még soha nem kellett vágni, a szaporításnál van más lehetőség is. Amikor keletkezik egy új gomba, valamint van egy régi is, azokat is kétfelé lehet rakni. Az üveg alján lévő, elsüllyedt tenyészet nem csak egy újat tud érlelni, hanem többet is.

 

Egy idő után persze elhasználódik, mert a legtöbb baktérium kimegy belőle a felszínre, és főként csak a cellulóz alapú váz marad vissza. De az még több hét, észre lehet venni abból is, hogy eléggé "lepusztul", rugalmasságát elveszti, mint egy rongydarab.

Előzmény: hbéci7 (1807)
hbéci7 Creative Commons License 2013.12.03 0 0 1807

Szia Misland!

 

Az lenne a kérdésem, hogy szabad a gombát feldarabolni? Ketté lehet vágni, hogy 2 üvegben tudjam folyamatosan gyártani a teát?

 

köszi.

Előzmény: Törölt nick (1806)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.21 0 0 1806

Ha hamarabb savanyodik, akkor valamivel hamarabb is lehet csapolni, de az élesztő túlzott elszaporodása már túlzottan fel is gyorsíthatja a cukor bontását, ezáltal a savak + széndioxid keletkezését, így egyrészt elveszi a tápláló energiát más baktériumoktól, valamint a széndioxid fojtó hatása is jobban érvényesül a többiekre. Így pedig csak étkezési savakban dús italt kapunk, egyéb gyógyhatás nélkül.

 

Ezért nem jó a túl aktívan működő tenyészet sem. Ilyenkor az újratelepítés, a barna élesztőszálak leszűrése, csökkentése segíthet.

Előzmény: hbéci7 (1805)
hbéci7 Creative Commons License 2013.11.21 0 0 1805

Köszi!

 

Akkor csak sima teával fogom higítani. :-)

 

A későbbiekre tekintettel, lehet hogy elég 5 napot hagyni a gombát dolgozni, és akkor nem lesz ennyire savas, vagy az 1 hét mindenképpen kell neki?

 

Előzmény: Törölt nick (1804)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.21 0 0 1804

Bármivel lehet hígítani, amit az ember egyébként is fogyasztana. De az édesítés nem csökkenti a sav töménységét, azt a hígítás csökkenti, tiszta víz, tea stb.

 

A cukor pedig tiszta energia, aki nem mozogja le, azt hízlalni fogja. Mézzel persze más okból is vigyázni kell, forró teába nem szabad rakni, mert tönkremegy, átalakul, kártékony hatásúvá válik. Langyos teába lehet, 40 °C alatt, mint a Kombuchát is, csak utóbbit az élő baktériumok érdekében.

Előzmény: hbéci7 (1803)
hbéci7 Creative Commons License 2013.11.21 0 0 1803

Szia Misland!

 

Eltelt 1 hét. Leszűrtem a teát. Fú nagyon savas/savanyú lett. Mit lehet/szabad ilyenkor tenni? Fel lehet higítani sima (mézes) teával, hogy meg tudjam inni?

Vagy ilyenkor már mézet/cukrot már nem ajánlatos bele tenni?

 

Előzmény: Törölt nick (1799)
Réka8585 Creative Commons License 2013.11.20 0 0 1802

Köszi, megpróbálkozom vele a leírtak alapján :)

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.19 0 0 1801

Különbséget kell tenni a szakaszos és a folyamatos érlelés között. Kisebb mennyiségnél (például a 4,25 literes befőttes üvegben), szakaszos érlelés célszerű, az üledék eltávolítása és az edény kimosása mellett. Az üledéket (borászati szakszóval "seprő") elhalt élesztők és egyéb üledékek képezik. Nem mondom, ha egyszer-egyszer csak rátöltesz a maradékra, az edény kimosása nélkül, hogy nem működhet az is.

 

Amikor szakaszosan csináltam, én egyszerre szoktam elintézni, vagyis előbb megfőztem a teát, kihűlt, utána kivettem a lepényt egy tányérra. A kész italt áttöltöttem, üveget kimostam, máris mehetett bele az új összeállítás.

 

Ha csak úgy ott hagynád az üveg alján a tenyészetet, némi maradék folyadékban, ez a maradék ilyenkor egy elégé zavaros üledék. De akár az üledékben hagyod állni, akár tisztább folyadékban, a működés tovább folytatódik, felszín ismét "bőrösödik" (akár már másnapra is vékony réteg keletkezik), maradék cukor feldolgozódik, erősen besavanyodik.

 

Az üzletben kapható tenyészet + folyadék viszont levegőtől el van zárva, cukor sem sok van benne, így leáll a működése. Ha tárolni szeretnéd, ugyanezt érdemes követni, egy kisebb befőttes üvegben, levegőtől elzárva.

 

A folyamatos érlelés nagyobb mennyiségben történik, 10-20 literes edényben, amit hónapokig sem kell átmosni, csak csapolni és töltögetni.

 

 

Előzmény: Réka8585 (1800)
Réka8585 Creative Commons License 2013.11.19 0 0 1800

Sziasztok!

 

Ma vettem meg az első "háziállatom". Nagyon sok hozzászólást, elkészítést olvastam, már yoyo-zik a szemem, videót is néztem, de egy nem világos....

Ha elkészítettem a cukros teát és beleraktam a jószágot, miután kész van és kipalackozom, akkor hagyok az alján kis teát és ebbe fog állni a továbbiakban a gomba??

És Mennyi ideig áll el, mennyi idő telhet el 2 tea készítés között??

 

Előre is köszi a választ.

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.14 0 0 1799

Feltöltés után pár napig nem javasolt fogyasztani, folyamatos érlelésnél* sem, mert olyankor még túl sok a cukor, aminek ott más dolga van, nem az ember hizlalása. Ismételt hígítással sem célszerű bolygatni ilyenkor, ami újabb sokk lenne a baktériumoknak.

Ha idővel túlzottan elszaporodnak a barna élesztőszálak, ami a cukor lebontásával a széndioxidot is termeli, a savasságot is erősen fokozza, a túl sok gázbuboréknak lehet fojtó hatása a hasznos (oxigénkedvelő / aerob) baktériumok számára, tehát ennek látható jele is van. Ez persze nem jelenti, hogy az élesztő felesleges lenne, az is kell oda. Ha túl kevés, akkor meg az egész tenyészet gyengélkedik, az sem jó. Ezért nem érdemes gyakori mosással teljesen eltávolítani a barna szálakat.

*Folyamatos érlelésen azt értem, amikor 10-20 literes, leeresztőcsappal ellátott edényt használok, néha rátöltök pár litert, alul pedig csapolgatom.

Előzmény: hbéci7 (1798)
hbéci7 Creative Commons License 2013.11.14 0 0 1798

Szia Misland.

 

Tegnap felöntöttem az 1 liter (2 hetes) teámat +3 liter új cukros teával. Utána kíváncsiságból mértem egy ph értéket és 3-4 körüli lett a "keverék" (4 liter) teám ph értéke.

Elvileg ilyen értéken már iható is lenne a tea, de most tele van cukros teával. Nem lesz nagyon savanyú 1 hét múlva, illetve nem fogja a gomba megszenvedni ezt a savas közeget?

 

Mit tanácsolsz, hagyjam egy pár napig, vagy egy hétig?

Vagy ígyam meg így cukrosan? És indítsak egy új adagot?

 

Előzmény: Törölt nick (1797)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.13 0 0 1797

Olyasmit írnak itt is:

 

http://www.happyherbalist.com/cautions.htm

 

pH 2,5-3 körül.

Előzmény: hbéci7 (1796)
hbéci7 Creative Commons License 2013.11.13 0 0 1796

Nagyon köszi.

 

Akkor ezek szerint nem az a jó ha minél több ideig hagyja az ember állni. Van egy egészséges ph érték, amit ha átlép a tea akkor már saját magára lesz "romboló" hatással.

Lényeg akkor, hogy méricskéljek és 3,2-2,8 ph érték között szűrjem le és indulhat az új adag. :-)

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (1795)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.13 0 0 1795

Normális esetben egyre fokozódik a savasság, egyre több lesz a barna élesztőszál is, ami a gyógyhatású glükoronsavat előállító baktériumok számára már nem kellemes, vagyis azok száma csökken. Az ital egészségre nem káros, legfeljebb annyiban, hogy elviselhetetlenül savanyú lesz, szétmarja az ember agyát is.

 

Nem normális esetben, amikor baj van a flórával, nem tud rendesen besavanyodni, megáll a folyamat, édeskés marad, penészedhet, megromolhat. De már maga a tény, hogy hosszabb idő után is édeskés marad, furcsa mellékízzel, arra int, hogy kockázatos fogyasztani belőle, vagyis inkább nem ajánlott. De egy kis kóstolás még nem vészes, lenyelni nem kell ilyenkor.

 

Ha lehetnek is kivételek, de alapvetés, hogy a savaknak fertőtlenítő hatása van, a káros baktériumokat elpusztítja (ld. joghurt, kefir, savanyú káposzta, kovászos uborka és még rengeteg savas erjesztésű étel / ital van a világon), míg a kártékony "elemek", penészek, rohasztó baktériumok stb. a semleges / lúgos környezetben érzik jól magukat és szaporodnak.

Előzmény: hbéci7 (1794)
hbéci7 Creative Commons License 2013.11.13 0 0 1794

Köszi az infot, már van ph papírom, úgyhogy délután letesztelem a savasságát :-).

 

Abból lehet amúgy baj, ha túl sokáig áll a gomba a teában? Mert olvastam, hogy 8-14 nap az ideális (hőmérséklettől függően), de ha mondjuk 30 napot áll akkor mi történhet?

Éhenhal, elpusztul, felborul a szimbiózis?

Előzmény: Törölt nick (1793)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.12 0 0 1793

Általában mintavétellel célszerű eldönteni, kóstolással vagy pH-méréssel. Ha kellően savanyú, a cukor nagyrészt lebomlott, akkor lehet rá tölteni.

Előzmény: hbéci7 (1791)
TomWoplf Creative Commons License 2013.11.10 0 0 1792

Sziasztok,

a melegen tartáshoz:

nálunk a Pennyben 6000 Ft -ért kapható melegítő párna, 32x40 cm, 3 hőmérsékleti fokozat, túlfűtés elleni védelem, 100 W teljesítmény. Szerintem ez melegen tartaná, főleg ha alá teszünk némi hőszigetelő anyagot.

 

Saját tapasztalat, hogy ha a hőmérsékleti intervallum felső értékein tartom a kombuchát, akkor sokkal több ecetsav keletkezik, amit viszont nem kedvelek. Ezért nem használok melegítést, délelőtt hűvös a lakás, este jó meleg van, a végeredmény nekem így a legjobb.

 

Üdv

Tom

hbéci7 Creative Commons License 2013.11.10 0 0 1791

Szia Misland!

 

Megvettem az új (bevizsgált) gombámat egy Naturland üzletben.

 

Eltelt 2 hét azóta, állandó 20 fokban van a tea, és vele együtt a gomba is. :-)

Az lenne a kérdésem, hogy mi legyen, illetve mikor a következő lépés.

 

Ahogy a képeken is látszik nem fejlődik bébigomba, hanem az anyagomba dolgozik :-), mikor öntsek hozzá új teát? 1 liter van most benne+az indítófolyadék (2-3 dl). Első körben még nem szűrném le, hanem csak felönteném további teával.

 

Szóval mennyi új teát öntsek hozzá (1L, 3l ?), és mikor (várjak még, vagy már mehet)

 

 

Előzmény: Törölt nick (1789)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!