Keresés

Részletes keresés

dalia Creative Commons License 2006.06.16 0 0 3272
az odáig rendben, de én a vörösbort marhapörkölen kívül nem nagyon tudom ételben elképzelni. már a borleves is perverz nekem :)
Előzmény: tündérlala (3271)
tündérlala Creative Commons License 2006.06.16 0 0 3271

Nem tudom, mostanában szeretem az ilyen nagyon egyszerű, "3 hozzávalós" olasz tésztarecepteket.

Majd beszámolok. :)

Előzmény: dalia (3269)
krisssz Creative Commons License 2006.06.16 0 0 3270
Ezt most nem igazán értem. Mi teszt és miért??
Előzmény: Törölt nick (3265)
dalia Creative Commons License 2006.06.16 0 0 3269
komolyan? szerintem elég durva...

:)
Előzmény: tündérlala (3268)
tündérlala Creative Commons License 2006.06.16 0 0 3268
Wow, ez izgalmasan hangzik. Ki kell próbálnom. :)
Előzmény: Sorsha (3260)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.06.16 0 0 3267
:-DDD
szerintem a topik látogatói vannak elég intelligensek ahhoz, hogy egy kétsoros főzéstechnika-kritikai hozzászólást meg tudnak különbözteteni egy recepttől, esetleg ismerik a kereső használatának módját.
De most komojan, nem szavazunk? persze nem itt, hanem kizárólag az erre kirendelt, immáron 6 egész hozzászólást tartalmazó topikban :-DD
Előzmény: Törölt nick (3265)
mannamari Creative Commons License 2006.06.16 0 0 3266
Pár recept a műsor ízvadász részéből. Azt hiszem ezek még nem szerepeltek itt.

Helbich Pista bácsi pecsenyéje


4 db 15 dkg-os sertéscomb, vagy tarja szelet
15-20dkg húsos szalonna, vagy bacon szalonna
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 tk. köménymag
1 zöldpaprika
1 paradicsom
só ízlés szerint


Ez a hússütés ellentmond kicsit a megszokott módszernek, így akiknek nincs sütőjük, vagy az igazán finom puha porhanyós húsokat szeretik, ezt a módszert kitűnően tudják hasznosítani.
A felszeletelt sertéscombot, vagy tarját egy vastag falú lábosba, vagy magas serpenyőbe annyi vízzel felengedjük, hogy ellepje. Rátesszük a felszeletelt vöröshagymát, fokhagymát, köménymagot, szeletelt zöldpaprikát, paradicsomot, törött borsot, és a szeletekre vágott bacon szalonnát, vagy kolozsvári szalonnát. Lefedjük, és fedő alatt puhára pároljuk. Ez alatt a főző lé nagy része elpárolog, végül zsírjára lesütjük. Megforgatjuk, hogy mindkét felén a finom pörzs anyag kialakuljon. Ha nincs elegendő szalonnánk, zsírral –lehetőség szerint mangalica, vagy libazsírral – kell pótolnunk, mert a megmaradó sült hús zsírban sokkal finomabb és tovább eláll.

Húsfazék kemencében


½ kg savanyú káposzta
40 dkg rizs
40 dkg füstölt oldalas
30 dkg házi kolbász (lángolt)
1 ek. piros paprika
víz



Egy kerámia edény aljára tesszük a káposzta egy részét, erre rizst szórunk. Erre rétegezünk füstölt oldalas darabokat, kolbász karikákat. A tetejére ismét káposztát teszünk, majd megszórjuk piros paprikával. Annyi vízzel engedjük fel, hogy egy ujjnyira ellepje az egészet. Tetejével lefedve kemencébe tesszük, vagy a sütőt 200 fokra állítva főzzük, amíg a rizs meg nem puhul.


Törölt nick Creative Commons License 2006.06.16 0 0 3265
nana, csak óvatosan! (ez egy teszt hsz) :-)))
Előzmény: krisssz (3264)
krisssz Creative Commons License 2006.06.16 0 0 3264
Á, ez nem is lustaság:)) Annyi minden érdekes van még, minek azt pont felesleges dolgokra fecsérelni?? Persze az én módszeremmel nehéz lenne a műsoridőt kitölteni:) Viszont a fűszernövényeket mindig megmosnám:)
Előzmény: tuutuu (3262)
kyra42 Creative Commons License 2006.06.16 0 0 3263
Az első recept jó ideje, ami tetszik. Buday készítette.

MAI RECEPT
SZIRMOS PULYKAMELL KARAMELLIZÁLT BARACKKAL

Hozzávalók:
4 szelet pulykamellfilé
2 db tojás
15 dkg liszt
25 dkg sós chips
kevéske olívaolaj
1 doboz barackkonzerv
4-5 ág friss kakukkfű
4-5 ág friss rozmaring

Elkészítés:
A pulykamell szeleteket egy kicsit kiklopfolom, majd bepanírozom őket a következő módon: először a lisztbe hempergetem bele mindegyiket, aztán a felvert tojásba forgatom meg őket, végül az összetört chips-be nyomkodom bele alaposan a szeleteket (hogy jó sok chips darabka ragadjon rájuk).

Miután a chips-nek elég magas a zsírtartalma, ezért a sütésnél a serpenyőbe már csak egy kevéske olajat öntök. Mikor az olaj már kellően meleg, középerős tűzön megsütöm a szirmos szeleteket. Ha van otthon – és szeretik a friss fűszernövények illatát -, egy-két szál friss rozmaring és kakukkfű ágat dobhatnak a sülő hússzeletek közé.

A húsok gyorsan elkészülnek - mindkét oldaluknak elegendő 2-3 percnyi pirulás. Kiszedem őket egy tányérra és amíg elkészítem a barackot, félreteszem.

A karamellizált barack pedig nem áll másból, minthogy ugyanabban a serpenyőben, amelyikben a húsok sültek, a fél barackokat megmelegítjük, egészen addig, míg a levükben lévő cukor rá nem karamellizálódik az aljukra. Ízfokozásként erre is csipkedhetünk néhány kakukkfűlevélkét.

Pár perc alatt a barack felek is elkészülnek, nincs más hátra, mint a tálalás.
tuutuu Creative Commons License 2006.06.15 0 0 3262

Na tessék, egy forradalmár.

Úgy látszik, csak mi ketten tudjuk, hogy a lustaság viszi előre az emberiséget..:}}}

Sose találták volna föl a kereket, én mondom..

Előzmény: krisssz (3231)
Sorsha Creative Commons License 2006.06.15 0 0 3260
ÖRÖSBOROS SPAGETTI
Hozzávalók:

25 dkg spagetti
3 evőkanál olívaolaj
5 dkg puha vaj
5 dl száraz vörösbor
2 evőkanál apróra vágott, friss oregánó
só és frissen őrölt bors
5 dkg frissen reszelt ementáli típusú kemény sajt
Elkészítés:


Vizet engedünk egy nagy fazékba, szórunk bele sót, és feltesszük forrni. Amikor a víz forr, kifőzzük benne a spagettit. De figyelem, mert nem szabad teljesen készre főzni! Tehát, ha a csomagolásán 8 perc főzési idő szerepel, akkor mi 2 perccel korábban, azaz 6 perc után leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük. Erre azért van szükség, mert még borral is összefőzzük majd, és ettől tovább puhul a tészta.

1-2 perccel azelőtt, hogy a spagettit leszűrnénk, egy kis fazékban összekeverjük a vörösbort az oregánóval. Erős lángon megforrósítjuk, aztán takaréklángon langyosan tartjuk.
Ugyancsak ekkor olvasztjuk össze az olívaolajat és a vajat egy közepes méretű, de magas peremű serpenyőben. Amikor egymásba keveredtek, erős lángon felforrósítjuk, és a jóízű zsiradékhoz hozzákeverjük a leszűrt, lecsöpögtetett spagettit.

A spagettit jól átforgatjuk a forró vaj-olaj keveréken, majd mérsékeltre csavarjuk a lángot, és a spagettihez hozzáöntjük a langyosan tartott oregánós vörösbor felét. Kevergetve addig főzzük, amíg a tészta magába nem issza a bort, és közben megsózzuk, megborsozzuk.
Ezután hozzáadjuk a spagettihez a többi bort is, és megint addig kevergetjük, amíg fel nem issza ezt a bormennyiséget is.

A vörösboros spagetti elkészült. Tálaláskor meghintjük frissen reszelt sajttal, és ehetünk.
cnzsuzsa Creative Commons License 2006.06.14 0 0 3259
MAI RECEPT
PÓRÉHAGYMÁS KUKORICA ÉS ZÖLDSAÉGES PALACSINTA CSŐBEN SÜTVE
Hozzávalók: 50 dkg póréhagyma, megtisztítva, fehér szárrészük 1 centis karikákra vágva, 25 dkg mirelit kukorica, 1 dl tejszín, frissen reszelt szerecsendió, só és frissen őrölt fekete bors
Sós palacsintához: 20 dkg liszt, 3 dl tej, 2 dl szódavíz, 2 tojás, csipet só, ½ dl olaj, 5 dkg frissen reszelt füstölt sajt
Elkészítés:
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat).
A póréhagymát és a kukoricát gőz fölött puhára pároljuk.
Ha minden hozzávaló megpuhult, az egészet alaposan összeturmixoljuk. Mikor kész a turmix, a baba adagját egy apró szövésű szitán átpasszírozzuk. Ezzel a baba ebédje kész.
A maradék zöldségpépet átöntjük egy nagy keverőtálba, és hogy a családnak is ínycsiklandozó legyen ez az étel, alaposan felturbózzuk. Hozzáöntjük a tejszín felét, reszelünk hozzá jó sok szerecsendiót, majd sózzuk, borsozzuk.
Kisütjük a palacsintákat, majd a kész palacsintákat megtöltjük a zöldségkrémmel, feltekerjük és egy kivajazott tűzálló tálba fektetjük őket. Ha már mind a tálban van, meglocsoljuk a maradék tejszínnel, megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőbe tolva 15-20 perc alatt készre sütjük.
ejucc Creative Commons License 2006.06.13 0 0 3258
Vagyis neked Mara:D
ejucc Creative Commons License 2006.06.13 0 0 3257
Köszike mindenkinek a segítséget...
kyra42 Creative Commons License 2006.06.13 0 0 3256
MAI RECEPT

SÁRGABARACKOS SZELET
Hozzávalók:
A tésztához:
12.5 dkg finomliszt
12.5 dkg zabpehely
12.5 dkg dió, durvára őrölve
10 dkg cukor
1 csipet só
15 dkg vaj, megolvasztva és langyosra hűtve

A töltelékhez:
30 dkg aszalt sárgabarack
1 dl frissen facsart narancslé
1 dl rum
½ dl víz
4 evőkanál cukor
½ citrom leve
½ kávéskanál őrölt fahéj
esetleg még néhány evőkanál víz

Tálaláshoz:
baracklekvárral ízesített tejszínhab
a tepsi kikenéséhez kevés vaj

Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el. Az aszalt sárgabarackot beletesszük egy lábosba, ráöntjük a narancslevet, a vizet és a rumot, aztán hozzákeverjük a cukrot, a citromlevet és az őrölt fahéjat. Mérsékelt lángon annyi ideig főzzük, hogy az aszalt barack puhára főjjön. Néha megkeverjük, de nem kell folyamatosan. Ha a barack megfőtt, lehúzzuk a tűzről, és megvárjuk, hogy kihűljön. Ezután botmixerrel az egészet összeturmixoljuk, és ha a végeredmény sűrűbb, mint egy szokásos baracklekvár, kellő mennyiségű vízzel felhígítjuk.

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazzuk egy 30x20 cm-es tepsi alját és oldalait.

A tészta pár pillanat alatt elkészül. Beleszórjuk egy tálba a lisztet, a zabpelyhez, a durvára őrölt diót, a cukrot és a sót, majd ráöntjük a langyos, olvadt vajat, és az egészet összekeverjük. Olyan lesz, mint a nedves homok, és ez így rendben is van.

A tészta felét egyenletes vastagságban beleöntjük a kivajazott tepsibe, majd jöhet rá a töltelék, végül pedig a tészta másik része, egyenletes vastagságban rámorzsolva.

A sütit a forró sütőbe téve, 40-45 percig sütjük. Ha kihűlt, barackos tejszínhabbal tálaljuk.
mara2 Creative Commons License 2006.06.13 0 0 3255
Így is van, 2102-es hozzászólás :)
Előzmény: mara2 (3254)
mara2 Creative Commons License 2006.06.13 0 0 3254

A churros egy spanyol fánkféle, hosszúkás alakja van, szerintem ide a keresőbe beírva meg kell, hogy legyen.

 

Tegnap megcsináltam a Budai-féle chipses pulykát. Hát, nem estem hasra tőle, bár én amúgy nem nagyon eszek chipset, de annyira guszta volt a műsorban. Igazából semmi extra íze nem volt :(

Előzmény: ejucc (3253)
ejucc Creative Commons License 2006.06.13 0 0 3253
Sziasztok. A csurroszról fel tudna valaki világosítani? Mi a receptje és egyáltalán mi is az? Nyaggatnak hétvégére a receptért és nem találtam semmit. Vagy én vagyok a béna?:D Előre is köszke. 
Sorsha Creative Commons License 2006.06.12 0 0 3252
http://stahl.hu/konyha.asp
Előzmény: szomorce (3251)
szomorce Creative Commons License 2006.06.12 0 0 3251

Egyébként Ti honnan másoljátok ki ezeket a recepteket?

Innen?

http://www.stahl.hu/index.asp

szomorce Creative Commons License 2006.06.12 0 0 3250
Ennek a neve elég izgató! :)))
Előzmény: t3v3d3s (3148)
szomorce Creative Commons License 2006.06.12 0 0 3249

Ez nem olyan rossz, de nekem valami vega pogácsa kéne. Majd kihagyjuk belőle a csülköt...

:)

Előzmény: szepyke (275)
Sorsha Creative Commons License 2006.06.12 0 0 3248
MAI RECEPT:

ZÖLDSÉGES TÉSZTA
Hozzávalók:

1 db padlizsán
1 db cukkini
1-2 kaliforniai paprika
2-3 szál friss kakukkfű
1 marék friss bazsalikom
2-3 szál friss rozmaring
25 dkg csavart tészta
olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:

Most megmutatom, hogy ezekből a hozzávalókból hogyan készíthetünk könnyedén ételt a babának és a mamának egyszerre.

Első lépésként felteszem a tészta vizét forrni, és a zöldségeket apróra kockázom.

Majd a babának készülő zöldség adagot gőz fölött ½ gerezd fokhagymát hozzáreszelve megpárolom. A mamának maradt zöldségeket egy közepes méretű serpenyőben kevés olívaolajon, a maradék fokhagymát hozzáreszelve párolom puhára.

Amíg a zöldségek puhulnak, ezt a nagy adag, illatozó fűszernövényadagot apróra vágom.

Ha kifőtt a tészta, leszűröm. Majd előveszem a botmixer tálját és a megpárolt zöldségeket néhány kanálnyi tésztával, egy kevés apróra vágott fűszernövénnyel összepépesítem. Ha a pép túl sűrű, a tészta főzővizével hígítom.
A mama ebédjét sem nehezebb összeállítani; a főtt tésztára teszem a vajas-fokhagymás párolt zöldséget és meghintem a maradék apróra vágott fűszernövényekkel.

Azt hiszem ez már x változatban korábban is volt, csak persze baba nélkül
Sorsha Creative Commons License 2006.06.12 0 0 3247
SPENÓTSALÁTA

SZIRMOS PULYKAMELL KARAMELLIZÁLT BARACKKAL
Hozzávalók:

4 szelet pulykamellfilé
2 db tojás
15 dkg liszt
25 dkg sós chips
kevéske olívaolaj
1 doboz barackkonzerv
4-5 ág friss kakukkfű
4-5 ág friss rozmaring
Elkészítés:

A pulykamell szeleteket egy kicsit kiklopfolom, majd bepanírozom őket a következő módon: először a lisztbe hempergetem bele mindegyiket, aztán a felvert tojásba forgatom meg őket, végül az összetört chips-be nyomkodom bele alaposan a szeleteket (hogy jó sok chips darabka ragadjon rájuk).

Miután a chips-nek elég magas a zsírtartalma, ezért a sütésnél a serpenyőbe már csak egy kevéske olajat öntök. Mikor az olaj már kellően meleg, középerős tűzön megsütöm a szirmos szeleteket. Ha van otthon – és szeretik a friss fűszernövények illatát -, egy-két szál friss rozmaring és kakukkfű ágat dobhatnak a sülő hússzeletek közé.

A húsok gyorsan elkészülnek - mindkét oldaluknak elegendő 2-3 percnyi pirulás. Kiszedem őket egy tányérra és amíg elkészítem a barackot, félreteszem.

A karamellizált barack pedig nem áll másból, minthogy ugyanabban a serpenyőben, amelyikben a húsok sültek, a fél barackokat megmelegítjük, egészen addig, míg a levükben lévő cukor rá nem karamellizálódik az aljukra. Ízfokozásként erre is csipkedhetünk néhány kakukkfűlevélkét.

Pár perc alatt a barack felek is elkészülnek, nincs más hátra, mint a tálalás.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

ZÖLDSALÁTA ALMÁVAL ÉS CAMEMBERT SAJTTAL
Hozzávalók:

3 nagy alma
2 evőkanál almaecet
6 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt fekete bors
1 korong camembert sajt
1 fél centis szeletekre vágott, megpirított bagett
1 csomag madárbegy saláta
2 dkg pirított, durvára vágott dió

Elkészítés:

2 almából gyümölcscentrifugával kinyomjuk a levét. Az almalevet átöntjük egy nagy serpenyőbe, és pár perc alatt kb. a harmadára besűrítjük.

A sűrű almalevet kis tálkában kézi habverővel összekeverjük az ecettel és az olajjal, majd sózzuk, borsozzuk. A harmadik almát fél centis szeletekre vágjuk, és összekeverjük az öntettel.

A camembert sajtot szeletekre vágjuk, és a pirított bagett-szeletekre fektetjük.

A zöldsalátát tányérra tesszük. Ráhalmozzuk az almát, kicsit összekeverjük, és megszórjuk a pirított dióval. A camembert-es bagettet mellé adjuk.

SÁRGABARACKOS SZELET
Hozzávalók:

A tésztához:
12.5 dkg finomliszt
12.5 dkg zabpehely
12.5 dkg dió, durvára őrölve
10 dkg cukor
1 csipet só
15 dkg vaj, megolvasztva és langyosra hűtve

A töltelékhez:
30 dkg aszalt sárgabarack
1 dl frissen facsart narancslé
1 dl rum
½ dl víz
4 evőkanál cukor
½ citrom leve
½ kávéskanál őrölt fahéj
esetleg még néhány evőkanál víz

Tálaláshoz:
baracklekvárral ízesített tejszínhab

a tepsi kikenéséhez kevés vaj
Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el. Az aszalt sárgabarackot beletesszük egy lábosba, ráöntjük a narancslevet, a vizet és a rumot, aztán hozzákeverjük a cukrot, a citromlevet és az őrölt fahéjat. Mérsékelt lángon annyi ideig főzzük, hogy az aszalt barack puhára főjjön. Néha megkeverjük, de nem kell folyamatosan. Ha a barack megfőtt, lehúzzuk a tűzről, és megvárjuk, hogy kihűljön. Ezután botmixerrel az egészet összeturmixoljuk, és ha a végeredmény sűrűbb, mint egy szokásos baracklekvár, kellő mennyiségű vízzel felhígítjuk.

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazzuk egy 30x20 cm-es tepsi alját és oldalait.

A tészta pár pillanat alatt elkészül. Beleszórjuk egy tálba a lisztet, a zabpelyhez, a durvára őrölt diót, a cukrot és a sót, majd ráöntjük a langyos, olvadt vajat, és az egészet összekeverjük. Olyan lesz, mint a nedves homok, és ez így rendben is van.

A tészta felét egyenletes vastagságban beleöntjük a kivajazott tepsibe, majd jöhet rá a töltelék, végül pedig a tészta másik része, egyenletes vastagságban rámorzsolva.

A sütit a forró sütőbe téve, 40-45 percig sütjük. Ha kihűlt, barackos tejszínhabbal tálaljuk.
kyra42 Creative Commons License 2006.06.09 0 0 3241
MARHALÁBSZÁR TEPSIBEN

Hozzávalók:
1 - 1,5 kg marhalábszár
25 dkg vaj
2 nagy db krumpli, meghámozva
1 nagy fej cékla, meghámozva
1/2 gumó zeller, meghámozva
2 szál sárgarépa, meghámozva
1 fej lilahagyma, meghámozva
1/2 fej fokhagyma, meghámozva, gerezdekre szedve
1 csokor friss kakukkfű
1/2 üveg (kb. 3 dl) jó minőségű vörösbor

Elkészítés:
A marhalábszárt megsózom, és kb. 10 dkg felkockázott vajat beledobok a tepsi közepébe, és ráhelyezem a vajkockákra a húst.
Ezután sorban felkockázom a zöldségeket; először a krumplit vágom nagy kockákra, aztán a céklát, majd a zellergumót. A sárgarépákat kb. 2 centis korongokra aprítom, a lilahagymát pedig felnyolcadolom. Minden zöldségdarabot a fokhagymagerezdekkel együtt a húsra dobok, majd rátépkedem a kakukkfűágakat is, végül a tetejére kockázom a maradék vajat.
Mielőtt a sütőbe tolom, meglocsolom a jóízű borral.
110 fokon az első fél óra után alufóliával letakarva sütöm további másfél óráig.
mannamari Creative Commons License 2006.06.09 0 0 3240
TEGNAPI RECEPT
SPENÓTSALÁTA

Hozzávalók:
4 vékony szelet füstölt szalonna, megpirítva
30 dkg nagyon zsenge spenót (minél kisebb levelek, annál jobb)
1 db körte
½ citrom

Az öntethez:
1-2 evőkanál almaecet
1 doboz zöldfűszeres, tégelyes sajtkrém
1 kávéskanál mustár
só és frissen őrölt bors
½ dl olívaolaj
1 kis gerezd fokhagyma

Tálaláshoz:
2 evőkanál pirított, durvára tört mandula
2 db főtt tojás

Elkészítés:
Először is, készítünk egy meleg öntetet. Ehhez egy közepes méretű serpenyőbe olajat öntünk, megvárjuk míg megmelegszik, majd hozzátesszük az előre megpirított szalonnaszeleteket, és megvárjuk, hogy átmelegedjenek.

Mikor a tetejük már kezd „izzadni”, jöhet hozzá az almaecet. Megvárjuk, míg az ecet elsistereg, aztán a serpenyőt lehúzva a tűzről, belekanalazunk 3-4 evőkanálnyi sajtkrémet. Ha ezt is elkevertük, mehet vissza a serpenyő a tűzre.

Megvárjuk, hogy a sajt egy kicsit elolvadjon. Mikor ez megtörtént, kevés vízzel felhígítjuk és addig kevergetjük, míg egy homogén öntetet kapunk. Ekkor lezárjuk a serpenyő alatt a tüzet.

Most összeállítjuk a salátát. Egy nagy tálba szórunk 1-2 maréknyi spenótot, ráöntjük a meleg öntetet, és alaposan összeforgatjuk. Hozzáreszeljük a fokhagymát, belekanalazzuk a mustárt, majd megint alaposan összekeverjük a salátát.

A körtét elnegyedeljük, kimagozzuk, és vékonyan felszeleteljük, majd kevés citromlével megcsöpögtetjük, hogy ne barnuljon meg a színe.

Nincs más hátra, mint a tálalás; egy nagy tányér közepére halmozunk a salátából, ráhelyezzük a körteszeleteket, majd az egészet megszórjuk a durvára tört mogyoróval. Végül a salátánkat megkoronázzuk a félbevágott tojásokkal.

36évi Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3239
Csak köszöngetni tudok nektek... :)))))
mara2 Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3238

Régen jártam már erre, de erre én is válaszolnék (mármint hogy kommentálnék :))

 

Nálunk hétvégén fűszeres csirkeszárny sült, márványsajtos mártogatóssal, én alapból nem csípem a csirkeszárnyat, de így készítve imádom. Egyik Stahl klasszikus nálunk. A ketchup miatt szerintem még a kölkök is csípnék :)) (nekem nincs, szóval ez nincs tesztelve :P )

 

Nagyon csípem még a cukkinis-zsályás halat, asszem az is a 35 perces könyvben van.

Édességben nálam Judit nem etalon, talán a brownieja és az amcsi répás muffinja ízlett eddig, többet nem is nagyon próbáltam.

Előzmény: 36évi (3236)
BlueBird Creative Commons License 2006.06.08 0 0 3237

Ha már ilyen szépen kérsz : )

Múlt héten valamelyik nap megcsináltam ezt:

 

Vaníliás tejbegríz ropogós karamelltetővel


7, 5 deci tej
2, 5 deci tejszín
1 vaníliarúd
10 deka gríz
1 citrom reszelt héja
4 deka cukor

a tetejére 5 evőkanál cukor

Összeöntöttem egy lábosba 7.5 deci tejet meg 2, 5 deci tejszínt. Beledobtam egy félbevágott, kikapargatott vaníliarudat, és a kés élén maradt, fekete szemeket is belemostam a tejszínes tejbe.
Aztán a vaníliapöttyös fehérséget felforraltam, majd beleszórtam 10 deka grízt. Gyorsan gyengédre vettem alatta a lángot és addig kevergettem, amíg a megfőtt gríztől be nem sűrűsödött. Levettem a tűzről, még melegen belekevertem 4 deka cukrot, és belereszeltem 1 nagy citrom héját is.
A tejbegrízt kerámiatálkákba kanalaztam, aztán kihűtöttem. Közvetlenül azelőtt, mielőtt enni akartunk volna belőlük, megszórtam a tetejüket cukorral és a nagyobb barkácshiperekben kapható, kézi gázfáklyával karamellesre olvasztottam a tejbegrízt fedő cukorréteget.
5 adag lesz belőle.

 

Kicsit megrémültem, mikor olvastam, hogy 5 adag lesz belőle, ezért feleztem a dolgot, lévén, hogy csak ketten vagyunk. Alig volt elég. Mert ő ezt édességnek szánta én meg főkajának. Szóval, nem mindegy, hogy hogyan számolod az 5 főt. Egyébként nagyon finom lett, sajnos, a vaníliát nem nagyon éreztem, de azt arra is lehet fogni, hogy régi volt a felhasznált darab. Meg kicsit több tej kellett volna bele, a kézi gázfáklyázást kihagytam : )

Előzmény: 36évi (3236)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!