Keresés

Részletes keresés

Mellcsi Creative Commons License 2007.11.21 0 0 122

szia Szeleszte :)

 

"Tulajdonképpen mindegy, hogy milyen a kezdet. Ha nem akarsz profi lenni, akkor felesleges a jó kezdés. Hiszen csak az a lényeg, hogy csináld valahogyan. – Ha profi akarsz leni, akkor is teljesen mindegy. Hiszen úgyis annyit fogsz foglalkozni vele, hogy a rossz kezdésből zseniális készségeket fogsz tudni kihozni."

Brain Storming: Green notes

Előzmény: Szeleszte (121)
Szeleszte Creative Commons License 2007.11.21 0 0 121
Sziasztok

Ripők teljesen jól látod a helyzetet, most innen már nincs igazán visszaút. Decemberben támasztom a karácsonyfát a lovárival, jövőre ismét nyelvvizsgázok:(

Tegnap vettem ki a könyvtárból még egy két nevesebb ember nyelvkönyvét, megnézem ők hogy írják le a nyelvtant, valamint milyen szövegeken mutatják be azt.

Ami egy kicsit érdekesebb az, hogy Shakespare és Hemingway írásait is megtaláltam lovári nyelven, valamint kikölcsönöztem a Sorstalanságot is szintén lovári nyelven.
Egy kis érdekes olvasnivaló éjszakára, már az alvásról teljesen letettem. Ami időt meg tudok spórolni és tanulásra tudok fordítani azt mind csak az alvásidőből tudom lefaragni. Így volt ez a főiskolán is. Munka, suli, tanulás, mozgás, alvás minimálisra szorítva. Igaz, hogy utána vasárnap alig bírtam felkellni, jó ha délután észhez tértem:)

Ami a szuperintenzív angolt illeti, hát az meg volt. Egy évig szuperintenzíven ráment az összes péntekem, szombaton, de még nyáron is, szóval se hétvégén se hétköznapom nem volt, hétköznap délután is próbáltam rendesen tanulni a nyelvtant és a szavakat, de mégsem ment olyan könnyen. Az angoltanár aki már eléggé jól ismert kerek perec megmondta rá kell nyomatni még egy évet, hogy ebből legyen egyközépfok.
Az angol nyelv könnyebb mint a német, de nem sajátítható el pár hónap alatt....

Üdv


Szeleszte
ripők Creative Commons License 2007.11.20 0 0 120

Ha nulláról kéne kezdenem, akkor eszperantó.

Szeleszte helyében azonban egyértelmű, hogy a lovárira kell ráhajtani, mert abba már belefeccelt annyi munkát, amennyi (szerinte) a nyelvvizsgához kellett. Ráadásul már csak szóbeliznie kell. Most már azt is tudja, hogy mit várnak el a nyelvvizsgán. Mi több, a lovárit még könnyebbnek is találta, mint az eszperantót.

Törölt nick Creative Commons License 2007.11.20 0 0 119

"Lovári cigány vagy Eszperantó"

 

Nagy dilemma!

 

Hála az Istennek nekem nem kell választani!

 

Valószínűleg az eszperanto-t választanám, mert amögött van egy vidám nemzetközi társaság, sok rendezvény, program, jó sok irányzat, bár túl vannak a csúcspontjukon, már halódik a mozgalom.

 

A lováriról sokat nem tudok, komoly indoeurópai nyelvtana van, de szerintem nem nagyon használják, a romák sem igazán beszélik, nincs mögötte az a fíling ami az eszperanto mögött van.

 

Én az angolt javasolnám ilyen helyzetben, szuperintenzív módon.

Szeleszte Creative Commons License 2007.11.18 0 0 118
Szia

Köszönöm az ajánlást meg fogom nézni mindenféleképpen:)

Én sajnos első nekifutásnak a lováriba kezdtem bele, de nem azért mert ez került legelsőnek a látókörömbe. Barátom anyukája öt évvel ezelőtt sikeresen ebből nyelvvizsgát tett, így adott volt egy két lehetőség.

Pl: Voltak neki kidolgozott tételei, könyve, mesegyűjteménye, fordítása, tesztjei, képkidolgozás, szótárfüzet.

Hamarabb találtam lovári cigányt oktató tanárt, mint eszeperantót, valamint a lovárit olcsóbban vállalták. Szokás mondani a pénz nagy úr.

Kicsit mellé faragtam vele, mert míg az eszperantó szóbelin mindenkit átengedtek, addig a lovári szóbelin mindenkit hazavágtak.

Na ennyi az eszperantó lovári szóbeli vizsga története röviden.

Üdv

Szeleszte
Előzmény: Mellcsi (97)
Szeleszte Creative Commons License 2007.11.18 0 0 117
Szia

Ebben teljesen igazad van. Én mondjuk azt is igazságtalannak tartom, hogy vannak olyan komolyabb szakmák, ahol elég az alapfokú c. Azért valljuk be angolból is kevesebb időráfordítással össze lehet hozni egy alap c-t mint egy középfok c-t

Én úgy vagyok vele, hogy először a munkahelyemet és a diplomámat szeretném megtartani, valamint szeretnék még egy két diplomát letenni és amikor a munkahelyemen szükség lesz a nyelvtudásra vagy marad szabadidőm akkor megtanulok rendesen angolul. Addig meg ez a kötelező jelleggel előírt nyelvvizsga rendszert hülyeségnek tartom, mert az ember ezek mellett gyorsan talál kibúvokat.

Üdv


Szeleszte
Előzmény: freyya (87)
Szeleszte Creative Commons License 2007.11.18 0 0 116
Szia

Megtanulok majd valami normális nyelvet amint kikapom a diplomámat, és nem fog az a veszély fenyegetni hogy kirugnak. MOst jelenleg két hónap alatt nem fogok megtanulni angolul olyan szinten, hogy középfokú c nyelvvizsgával jutalmazzák.

A középiskolás sztoryt meg rosszul gondolod. Az én szüleim annyira szegények voltak, hogy már 16 éves korom óta levelezőn jártam iskolába, és akkoriban még nem volt kötelező levelezőn a nyelvoktatás. Örülhet az a nappalis, aki még diplomás éveit is nappalin tölti és más dolga sincs csak tanuljon. Úgy már egy kicsit meredekebb a pálya, hogy tanuljon és dolgozzon is az ember

Üdv

Szeleszte
Előzmény: ==T== (85)
Mellcsi Creative Commons License 2007.11.18 0 0 115

Hidd el, találsz, csak nem tudom mi motivál benne?:D

Rendezvényeken szeretnél részt venni itthon és külföldön? Akarsz tábort vezetni?

Vagy csak kell a vizsga nyelvből? Azért,hogy sohase használd nemsok értelmét látom megtanulni, mégha fütyülve is lehet:))  Nagyon nagy szorgalom és kitartás kell egy idegen nyelv elsajátításához, én azt hiszem gyorsan akartam "villogni".

Nagyon lusta voltam amúgy nyelvtanuls terén, nem volt kitartásom a német, angol, no meg a kötelező orosszal:D

Előzmény: 14-69 páncélvonat (106)
Mellcsi Creative Commons License 2007.11.18 0 0 114

> Nekem kell, hogy egy nyelv mögött élő kultúra legyen.

 

Eszperantó-ország földrajzi értelemben bizony nincs:(

Egyébként pedig minden állam egy kicsit eszperantó.

A szakmai rendezvények, a kulturális programok eszperantósítják a színhelyeket.

Arra a kérdésre, hogy miért nem terjed jobban, pontosan a válasz egy "anyaország" hiányában keresendő. Minden ország sokkal inkább érdekelt saját anyanyelvének népszerűsítésében.

 

Az egyetemi felvételinél pontokat ér egy ilyen vizsgapapír, a munkahelyek egy közép-, vagy felsőfokú eszperantóvizsgáért ugyanúgy fizethetnek nyelvpótlékot, mint mondjuk az angolért. Az előbbiek nyomán már érthető, hogy a Rigó utcában a harmadik legnépszerűbb nyelv az eszperantó volt - az angol és a német mögött, a francia, az olasz és a spanyol előtt.

 

Optimisták az eszperantisták, mert az Európai Unióban, ahol minden tagország nyelve hivatalos nyelvnek számít, előbb-utóbb szükség lesz egy könnyen elsajátítható nemzetközi közvetítő nyelvre. Ez az eszperantó lehetne, miután

a leggyorsabban megtanulható élő nyelv. Más nyelvekkel összehasonlítva ugyanazon tudásszint eléréséhez negyed- ötödannyi idő és energia kell - állítólag kétszáz intenzíven átélt nyelvóra alatt megtanulható. Az egyik előnye, hogy fonetikus, mindent úgy ejt, ahogy ír. Nyelvtana logikus, ragozás és kivételek nincsenek.

 

Előzmény: freyya (108)
freyya Creative Commons License 2007.11.18 0 0 113
Dögöljön meg a szomszéd tehene is?:)))
Előzmény: ripők (112)
ripők Creative Commons License 2007.11.18 0 0 112
Persze, az angol! Britek, jenkik beleszülettek a jóba, nem is kell nyelvet tanulniuk. De szenvedjenek ők is egy kicsit, tanuljanak eszperantót. :)
Előzmény: freyya (108)
ripők Creative Commons License 2007.11.18 0 0 111
Az eszperantó rendes nyelv.
Előzmény: ==T== (84)
freyya Creative Commons License 2007.11.18 0 0 110
Mostanában inkább a franciát akarom felhozni legalább egy középfokú szintre, aztán talán belefogok valamelyik szláv nyelvbe. Újlatin nyelvekből bőven elég nekem a spanyol, olasz és francia. De gondolkozom az újgörögön vagy valamelyik egzotikus nyelven is.
Előzmény: 14-69 páncélvonat (109)
14-69 páncélvonat Creative Commons License 2007.11.18 0 0 109
Hát ha tudsz olaszul akkor már semmiség, bár tény akkor már inkább román.
Előzmény: freyya (108)
freyya Creative Commons License 2007.11.18 0 0 108
Nem hiszem, hogy valaha megtanulnék eszperantóul. Nekem kell, hogy egy nyelv mögött élő kultúra legyen. Meg izgalmasabb mindenkivel az anyanyelvén csevegni, mint egy kitalált nyelv segítségével. Közös, mindenki által beszélt nyelvnek meg ott az angol.
Előzmény: Mellcsi (104)
.isangim. Creative Commons License 2007.11.18 0 0 107
Próbálkoztam én is a lovári nyelvvel, de egyetlen szó sem maradt meg a fejemben. Akkor már inkább az eszperantó.
Előzmény: Mellcsi (105)
14-69 páncélvonat Creative Commons License 2007.11.18 0 0 106
Hát ha lenne  egy ingyenes tanfolyam még be is szállnék. :-))))
Előzmény: Mellcsi (105)
Mellcsi Creative Commons License 2007.11.18 0 0 105

Akkoriban mindent társadalmi munkában csináltunk, a magyar tanárunktól ingyen vettünk órákat... a MESZ ingyenes tanfolyamaira jártunk, s Pechan Alfonz úrnál  vizsgadij sem volt...

Vannak itthoni megújulási folyamatok, nyugi, nem első körben ugrik be senkinek, hogy itt is lehet egy két szót ejteni mellette:) Előbb a lovari ugrik az optikához:)))

Előzmény: 14-69 páncélvonat (102)
Mellcsi Creative Commons License 2007.11.18 0 0 104

<..mi amas" dolgot kapásból "szeretsz engem"-re fordítottam volna..

ha Te szeretsz: vi amas...

 

Nem nem, azért nem egészen így van, hogy mindenféle logikát nélkülözve...

Azért nem fejtegetném jobban, s nem írom le, mert úgy gondolom érdekel(het) ez  annyira, s Magadtól jobb rájönni :D

 

Már annak is nagyon örülök, hogy felkerült a választható nyelvek palettájára...hátha ez a generáció életképessé tudja tenni:)

Előzmény: freyya (103)
freyya Creative Commons License 2007.11.18 0 0 103
Hát azért kell ehhez tanulni. Ezt a "mi amas" dolgot kapásból "szeretsz engem"-re fordítottam volna az összes újlatin nyelv logikája alapján.:))
Nem az a baj, hogy több nyelvből szedte össze a szavakat, hanem hogy mindenféle logikát mellőzve. Ha mondjuk minden főnév újlatin, minden melléknév szláv és minden ige germán lenne, és maguk a szavak is meghatározott szabályok szerint lennének képezhetőek más nyelvek szavaiból, akkor sokkal egyszerűbben megjegyezhető lenne.
Előzmény: Mellcsi (101)
14-69 páncélvonat Creative Commons License 2007.11.18 0 0 102
Jó de talán nagyobb propagandával lehetne versenyképesebbé tenni az eszperantó tanulást. Mondjuk lehetne választható nyelv az iskolákban. Van egyébként eszperantó szakos tanárképzés ? Korábban volt, de most nem hallottam róla.
Előzmény: Mellcsi (101)
Mellcsi Creative Commons License 2007.11.18 0 0 101

freyya,

Ludwig Zamenhof teremtette 1887-ben.( Doktoro Esperanto: dr. Reménykedõ)

 

16 nyelvtani szabályra alapította az általa kitalált nyelv szerkezetét, az alapszókincs pedig kb. 15 000 gyököt tartalmaz.

A közvetlen és tágabb nyelvi környezet ad magyarázatot arra, hogy miért fordult Zamenhof érdeklõdése a mesteséges nyelv megalkotása felé. Családjában az oroszt és a jiddist használták, vallásos közegben a héber volt elfogadott, az iskolában franciát, angolt, németet, valamint latint és görögöt tanult, otthonán kívül pedig lengyelül érintkezett honfitársaival. Ezért találsz benne minden nyelvből elemeket.

 

Pl. ehhez sem kell nagyon tanulni:

Mi amas vin = szeretlek

 

kicsit többet róla:

http://kungce.sk-szeged.hu/szolgaltatas/esperanto/zamenhof.html

Előzmény: freyya (98)
freyya Creative Commons License 2007.11.18 0 0 100
Utánaolvastam közben, hogy latin, germán és szláv nyelvekből vannak összeollózva a szavak. Mondjuk könnyebb lenne, ha egyetlen nyelvcsaládból lenne, mert akkor az alapján ki lehetne következtetni a szavakat, mint ahogyan spanyol, francia után is könnyedén megtanultam olaszul. Az eszperantónál viszont semmilyen logikát nem látok más nyelvek szókincséhez viszonyítva, minden szót egyenként meg kell tanulni, és amelyik hasonlít is más nyelvre, abban sem látok semmi képzési logikát. Erre gondolhatott volna az a Zamenhof, ha már olyan könnyen tanulható nyelvet akart alkotni.
Előzmény: .isangim. (99)
.isangim. Creative Commons License 2007.11.18 0 0 99
Főleg a lengyelre hasonlít. Ezért hagytam abba. A másik hibája szerintem az, hogy minden náció a saját képére akarja átgyúrni. Rá lehet ismerni a magyar, vagy német anyanyelvre, amikor az eszperantót használják.
Előzmény: freyya (98)
freyya Creative Commons License 2007.11.18 0 0 98
Honnan szedték az eszperantó szókincsét? Eddig mindig azt hallottam, hogy nagyrészt a latin nyelvekből, de ez így ránézésre inkább a szláv nyelvekre hasonlít. Na jó, van néhány szó, amit felismernék (flor, verdas). Nem értem egyébként, mitől olyan könnyű nyelv, egy nyelvet nem a nyelvtan tesz nehézzé, az logikus, ráadásul az indoeurópai nyelvek logikája szinte teljesen ugyanaz, egyet megtanul az ember, utána a többi már megy magától. A szókincse meg ennek sem tűnik egyszerűbbnek: nem dallamos, és nem hasonlít igazán egyetlen másik nyelvre sem.
Előzmény: Mellcsi (97)
Mellcsi Creative Commons License 2007.11.18 0 0 97

>...mesélte, hogy Magyarországoon, egy csomóan beszéltek eszperantóul

 

Szia :)

 

Nosztalgiahullám fogott el, ez valóban így volt, igaz naon fiatalon én is belekóstoltam, mert annyira gyorsan megtanulható!

Tudtunk kontaktálni! Nemzetközi ünnepi rendezvényeken, vagy az egyik legemlékezetesebbet ha említem, a szarajevoi ifjúsági kongresszuson a világ minden tájáról összesereglettek csak eszperantóul kontaktáltunk... oh, micsoda szerelmek is születtek...

 

Biztosan örülni fogsz ennek:

 

Jen, floras ankoraŭ la floroj en valo,
Jen, verdas ankoraŭ la poploj ĉe l’ font’,
Sed vidu, jam tie la vintra vualo,
La nego ekkovris la supron de l’ mont’

 

Próbáld csak egyszer végigolvasni...Ha még melléírom a következőket:

Sándor Petőfi: “At the End of September” (“Fine de septembro”) translated by Kálmán Kalocsay:)

már mindent tudsz:DD

 

 

Előzmény: Szeleszte (80)
Csacskamacka Creative Commons License 2007.11.18 0 0 96
:-)
Előzmény: 14-69 páncélvonat (95)
14-69 páncélvonat Creative Commons License 2007.11.18 0 0 95

Si, Ja, Da, Yes.

Előzmény: Csacskamacka (94)
Csacskamacka Creative Commons License 2007.11.18 0 0 94

Nézd, ez egy érdekes dolog. Én annak idején azért kezdtem el a németet tanulni, mert ugye a német rokonok... Szóval nem nyelvszeretetből. Persze ez 8 évesen érdekes is lett volna.

 

Aztán, amikor a munkám miatt elkezdtem használni és megéreztem annak az ízét, milyen az, hogy "megértenek", akkor kezdett mozgolódni bennem valami.

Az angolt már érdeklődésből tanultam és tervben van még az orosz és az olasz is.

 

Egész egyszerűen mámorító (lehet, hogy ez erős kifejezés) érzés, hogy ide mész, oda mész és nem kell kézzel-lábbal mutogatni vagy másra hagyatkozni, hogy fordítson neked.

Megkérdezed és kész. Vagy mondod és kész.

 

Persze nem kevés idő kell ahhoz, hogy az ember azt a bizonyos gátlását legyőzze, de ahhoz meg gyakorlás kell, ugye.

Nekem nagy szerencsém van, mert német cégnél dolgozom és muszáj volt beszélnem, írnom.

 

Egyébként meg tök mindegy, hogy kell-e a diplomához nyelvvizsga vagy nem.

Tudás kell, azt meg vizsgával mérik, hogy megvan-e, mint minden más tantárgyból.

 

Ha meg valaki elkezd egy főiskolát vagy egyetemet, nyilván tisztában van vele, hogy mik a feltételek, t.i. diplomához nyelvvizsga kell. Ahhoz meg 4-5 év legyen már elég...

Előzmény: 14-69 páncélvonat (93)
14-69 páncélvonat Creative Commons License 2007.11.18 0 0 93
Egyetértek, de úgy tűnik egyelőre még nem a belső motiváció adja a leendő diplomások nyelvtudás igényét. Alapszinten magam is beszélek németül ( itt Burgenland mellet szinte kötelező ) és olaszul és nincs belőle papírom.
Előzmény: freyya (89)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!