Keresés

Részletes keresés

Tibbe Creative Commons License 2002.09.27 0 0 151
Igen...Ha a gyerek-kutya--kutyagyerek ötszázadszor csinál olyat amit nem kéne, ötszázadszor próbáljuk elterelni a figyelmét, más -más játékkal, elvisszük onnan, elbarikádozzuk a kritikus területet, stb.
Persze rászólhatunk, hogy NEM, de utána odaadjuk neki azt amivel szabad és szeret játszani......
Ez nem biztos, hogy egy hiperszuper kutyajáték, egy müanyagflakonnak jobban szoktak örülni, vagy egy zörgös táposzacsinak....
Előzmény: Locsy (148)
Tibbe Creative Commons License 2002.09.27 0 0 150
Utolsó bejegyzésedre válaszolok először...
Igen.más-más kutyafajtát-más-más természetű / hiperaktiv, vagy passziv / gyereket is másként kell nevelni..
Alapötletek és alapszabályok vannak......ebből próbálunk egyénre szabni.......
Előzmény: Locsy (149)
Locsy Creative Commons License 2002.09.27 0 0 149
Szerintetek más-más kutyafajtát máshogyan kell nevelni?
Locsy Creative Commons License 2002.09.27 0 0 148
Ebben én is egyetértek hogy társat neveljünk és ne alárendelt ebet. De akkor hogyan ha egész nap veled van a kicsi és tépi és szedi és nem a játékát, hiába játszol vele megy tapétát szedni, stb. Hogyan hozd a tudomására ötszázadszorra hogy nem szabad?
Előzmény: Tibbe (144)
Locsy Creative Commons License 2002.09.27 0 0 147
Nem semmi lehet egyszerre ennyi kiskutyára figyelni és biztos nagyon fárasztó. Nekünk ez az egy pont elég. Amúgy én is nyitott ajtónál aludtam éjszaka és a kutya velem szemben. Ha nyüszi volt a pisi futás le, vagy rá az újságra. De szerencsére Tanis szinte mindig elaludt fél kettő -kettőtől hajnalig.
Őt is csak az első oltás után adták nekünk ide, most már kapott még kettőt és még a jövő héten is megyünk szurira.
Előzmény: Tibbe (141)
Locsy Creative Commons License 2002.09.27 0 0 146
"Ahány ház annyi szokás!" -mondhatnánk, ha a a kutyanevelés félvállról vennénk. Biztosan igaza van az előttem szólónak, ha ő már több almot is felnevelt. Én eddig csak egy kutyát neveltem fel és a saját tapasztalataimra hagyatkoztam.
Amúgy már megint ott vagyok, hogy egyes tenyésztők ,állatorvosok, stb. más-más véleményem vannak. Valaki hisz a makarenkói pofon erejében, valaki nem. Ugyanúgy mint a könyveknél, több különböző nevelési módszeren vennek egyes gyakorló, hozzáértők is.
Azért én az újságpapíros módszert nem vetném el a pisi tekintetében, hisz többen tanécsolták nekem is és nekem bejött úgymint sok más embernek is.
Akkor hogyan kéne fegyelmezni a kutyát? Mindent ráhagyjunk? Ha ehhez tudok hozzászólni én is szívesn veszem, hisz Taniskát én sem akarom verni! Amúgy itt jegyezném meg, hogy a grabancos módszer bevált nálam többé-kevésbbé. Meg etológia könyvekeben is lehet ilyenről olvasni kutyáknál. - Persze ha a tapasztalat nem ezt mutatja, akkor mi a megoldás?
Tehát: Hogyan fegyelmezzük kutyánkat, ha nap mint nap emeberek közé akrjuk vinni, utcán sétáltatni, stb?
P.s.: Megint hangsúlyozom hogy csak a saját tapasztalataimra hagyatkozom. Biztos tévedek sok tekintetben és szívesen veszem ha kijavítanak ha tévednék. És mindig szívesn hallgatok nálam tapasztaltabbak véleményérére.
CSAK ADJUNK MÁR TEDDIKÉRE EGY KONKRÉT NEVELÉSI MÓDSZERT!
_Tsaba_ Creative Commons License 2002.09.26 0 0 145
Sajnos nekem nem sikerült elkerülnem a verést Arnoldnál (persze nem kell itt nagyon nagy verésre gondolni, legfeljebb fenékrecsapásra):( Igaz, hogy fél évesen került hozzánk és előtte nem sok nevelést kapott. Szerencsére most már soha nem kerül sor ilyesmire, mert már kiismertük egymást, és egymás nézéséből tudjuk mi az ábra. De az tény, hogy kicsit tart tőlem a kutyus, ha csúnyán nézek rá.:/

Persze biztos máskép alakult volna, ha 8 hetesen kerül hozzánk. Kicsit sajnálom is. Mindenesetre miután jópár Beagle-t és gazdijukat megsimertem, minden beképzeltség nélkül állíthatom, hogy az egyik legjobben nevelt Bejgli lett belőle;) A pórázt csak zsebemből ismeri, mert anélkül tudunk közlekedni.

Tibbe Creative Commons License 2002.09.26 0 0 144
Ehhez a hozzászólásodhoz csak annyit, hogy egyik kutya sem nyomja le a kölyke fejét, és kiabál vele, hogy nem, meg fujj...A verésről meg én sem akarok hallani.!! Ha ideálisan neveled, akkor minden rezdülésedet érteni fogja, és látja rajtad, hogy jót cselekedett, vagy sem.
Mindez csak azokra a kutyákra érvényes, akik társak a gazdájuknak, és megtanulják egymás kommunikációját.!!!!!!!!!
Egy kennelbe, láncon, hátsó udvarban, vagy az elején a szocializáció megtanulásáig egyedül-hagyott kutyára ez nem érvényes...Az csak egy alárendelt eb lesz , nem a társad...............
Előzmény: Locsy (139)
Tibbe Creative Commons License 2002.09.26 0 0 143
;;;;A kutyakönyvek nagy része használhatatlan;;;
A könyveket azért olvassa az ember, hogy legyen némi sejtése, hogy mikre kell odafigyelni... és minnél többet olvasol el, annál jobban kialakul benned egy kép, hogyan készülj fel kultúráltan egy élőlény befogadására, akiért felelősséggel tartozol!!!!!!!!!
Előzmény: Locsy (138)
Tibbe Creative Commons License 2002.09.26 0 0 142
Pórázhozszoktatás:::::
Itt az új kutyatulajdonosnak az volt a problémája, hogy nem indult el vele pórázon a kutyus.
Te biztos a fokozatosságot betartottad, azért sikerűlt hamar, Először csak a nyakörvet adjuk a kutyusra, és hagyjuk, hagy szokja, ezt még otthon.. Aztán meg lehet próbálni a pórázt, de nem kell először a kutyusnak "észrevenni". hogy pórázon van. Először mi alkalmazkodunk hozzá, majd lehet, ha távolodott a pórázzal,követni, és dicsérgetni, de nem egy nap alatt fogja megérteni/ a kivétel erősiti a szabályt / , hogy mi is a póráz funkciója. Ha örömmel megy az udvarra, kertbe, akárhova, először otthon feladjuk a pórázt...lépcsőn nem megy kiskutya..TILOS...és a kedves helyre visszük, ahol szeret lenni....
De sok helyen, pl. Bp.en három hönapos koráig nem ajánlják az állatorvosok, mig az oltási program nincs befejezve, hogy letedd a kiskutyát, Kiválasztasz mig kicsi, egy közeli, tisztának tünő helyet, és mindig csak oda viszed, hogy ne érintkezen ujabb fertőződéssel, csak a megszokott hely... Családi ház, ezért ideálisabb, de az emeletesnél nézz ki egy viszonylag fertőzésmentesnek tűnő helyet, és mig kicsi odáig kézben vidd a kutyit. Ott pár négyzetméteren belül kicsit a pisilés után mindig gyakorolhatod a pórázt is, naponta kicsit mindig tovább.
Előzmény: Locsy (138)
Tibbe Creative Commons License 2002.09.26 0 0 141
Megpróbálok-neked, most nem a hathetes gazdájának sorban válaszolni......
Én nem egy kutyát tartok... és nem egy almot neveltem már fel.....
Kertes házban lakunk, de a kicsik itt nőnek velem fel a lakásban.......
Először is egy hathetest még egy tenyésztő nem ad új gazdának, mivel csak ezután kapja az első oltást, a parvót, és ezután még pár nap kell, mig oltás után elvihető, de egy kölyöknek nyolc hetes koráig az anyja melett van, és az alomtastvérei mellett a helye, hogy megfelelően szocializálódjon.
Evés után igyekszem gyorsan kimenni velük, vagy mig még kisebbek.három-négy hét.kivinni őket az udvarra. A kiskutya nem attól lesz szobatiszta, hogy a grabancát megrázod, orrát belenyomkodod, megyszidod, stb.. hanem ösztönösen nem arra a helyre ürit ahol lakik., Ez már három hetesen kezd érződni, amikor még az elletőládában laknak,,félrevonulnak egy sarkába, és odapisilnek.
Ha a kiskutyát hazaviszi az új gazdi, a tenyésztő elmondja, eddig hogyan szoktatta a kicsiket, és mit ajánl a további nevelésre.
Ez személyreszabott, ki-milyen körülmények közt szeretné tartani a kicsit.
Időpontot egyeztetve a kiskutyával első időben mindig van valaki!!!!!!!!!!!!!!!!!.
Ahova nem akarod, hogy menjen, abba a helyiségbe SOHA , az első nap sem viszed be.
Nekem az ágyam mellet alszanak, és ha éjjel valami nyüsz van, már ébredek, és figyelek.
Ha nagyobbak 4-5 hét, ilyen éjszakai ébredésnél kelek, és indulok velük ki egy pisilésre.szivesen jönnek.
Ha emeletes a ház, és mig kicsi nincs idő levinni, addig egy sarkot.fördő, erkély.akármi.kijelöl a gazda, oda lehet üriteni.
De nem papirra...Azt szétszedi, szemetelhet vele. Egy kiselejtezett lepedő, vagy bármi, amit kiöblitek időnként.. de csak tiszta vizzel, mert a pisiszagot kutyaorral még éreznie kell, hogy oda menjen.
Sosincs szükség szidásra és "szobatosztaságra nevelésre", ha odafigyelsz, minden evés-ébredés után eleinte viszed a kijelölt helyre

POZITIV MEGERŐSITÉS MINDIG LEHET, SZIDÁS SOSEM!

Előzmény: Locsy (138)
Locsy Creative Commons License 2002.09.26 0 0 140
Én mondtam hogy szidja meg a kutyát, de ne azért mert nyüszít, hanem azért mert bepisil, vagy nem a megfelelő helyre pisil - szobatisztaságra nevelés. Olvasd ela korábbi hozzászólásokat is!
Locsy
P.s.: Persze lehet én tudok rosszul kutyát nevelni, de én azt mondom ami náluk bevált!
Nyüszi ellen alomszagú rongy és gazdi! Nálunk egyákltalán nem nyüszizett éjszaka Tanis mert megvolt mind a kettő!
Előzmény: Tibbe (133)
Locsy Creative Commons License 2002.09.26 0 0 139
Hogyan szidjad meg?
Hangos NEM! vagy FÚJ! felkiáltással ragad meg a grabancát rázd meg egy kicsit és nyomd le a fejét a földre! Ebből jobban ért, mint a verésből, hisz az anyja is így neveli!
És tényleg! Lehetőleg az első két hetet töltsd vele együtt a nap minden órájában! Figyeld meg mikor kell pisilnie, játszál vele és mondd minél többet a nevét! ha teheted vegyél ki szabadságot, vagy igazoltass a körzeti orvossal, esetleg ne járj be órákra!
Locsy
Előzmény: Damdadami (132)
Locsy Creative Commons License 2002.09.26 0 0 138
Szia!

A megszidást arra értem, ha nem bepisil, hangos NEM! vagy FÚJ! -mondok neki, hogy szokja a dolgot és tudja kapcsolni. Ha lennt a füvön pisil akkor simi, meg dícséret! A mi kutyánknál bevált már majdnem szobatiszta.
Mondjuk nem tudom te hol tartasz kutyát de a lakásban tartottnál a nevelést minél előbb el kell kezdeni.
Udvaron könnyebb dolga van az embernek.
Nekem ezelőtt 12 évig volt egy kutyám azt is így neveltük és tök normáliskutya lett belőle és megtanulta nagyon hamar a szobatisztaságot.
És igen! A póráz nélküli játék mellett 7 hetesen már tudott pórázon menni a mostani kutyánk, mert egyáltalán nem nyűgnek vette, hanem játéknak! Először játszott a pórázzal, majd ezután elfogadta a nyakába, Most 10 hetesen forgalmasabb helyeken így megyünk, mert a Gyere! Mgállj! parancsot most tanuljuk. Szerintem ez olyan mint a pedagógia, mindenkinek más módszer jön be ha jól adja be.
A kutyanevelős könyvek nagy része meg használhatatlan, hisz a legtöbb egymásnak ellentmond!
A legjobb tranulás a másik tapasztalata és a módszerek próbálása és esetleges cseréje, ha ne válik be!
Ennyi!

P.s.: Nem tudom, hogy te hol tartasz kutyát, de egy nagyvárosi kutya nevelése lényegesen eltér a vidéki, udvaron tartott kutyáétól.

Előzmény: Tibbe (133)
Tibbe Creative Commons License 2002.09.25 0 0 137
Ja, ha kisérleti állattartásról van szó.......?
Ha valaki először vesz kutyát , az mégjobban készüljön fel a kutya fogadására, ha még semmi tapasztalata sincs....
Én szivesen elmagyarázom, de ha a kiskutya hozatala előtt kérdez, akkor szivesebben magyaráztam volna......
Előzmény: _Tsaba_ (135)
_Tsaba_ Creative Commons License 2002.09.25 0 0 136
jaahh... képzeljétek, elkezdtem Arnoldnak tanítani egy kis vadász technikát:) Na jó csak egy egyszerű keresd parancsot. Egyenlőre csak a labdáját és a kis jutalomflatkákat kerestetem vele, de remekül csinálja:) Megmutatom neki a stuffot, leültetem majd eldugom a cuccost , aztán rászabadítom a kutyát egy "Keresd!" kéréssel:)

jó móka, félelmetes orra van...

_Tsaba_ Creative Commons License 2002.09.25 0 0 135
Szerintem nem kéne így leordítani valaki fejét, akinek nem volt még kutyája. Ő is most tanulja a dolgokat, inkább magyarázd el neki normálisan.
Előzmény: Tibbe (134)
Tibbe Creative Commons License 2002.09.25 0 0 134
Teljesen normális, hogy egy hathetes kiskutya, ha elszakitják az alom biztonságából akkor nyüszit.......Foglalkozni kell vele.. legalábbis első időben 1-2 hét, ne legyen egyedül...
KOMOLYAN GONDOLTAD, HOGY EGY HATHETEST PORÁZON SÉTÁLTATSZ.....??????????????????????????????
Hány kutyás könyvet olvastál el eddig a kiskutyanevelésről.
A vadászvizsgára nem akartod a hét végén már elvinni???????,
Előzmény: Damdadami (121)
Tibbe Creative Commons License 2002.09.25 0 0 133
Ki mondta azt a marhaságot, hogy szidj meg egy hat hetes kiskutyát, akit elhozol ilyen fiatalon, amikor hathetesen még az alomtastvéreivel kéne lenni, azt otthagyod egyedül????????!!!!!!!!!!!
Előzmény: Damdadami (132)
Damdadami Creative Commons License 2002.09.25 0 0 132
Szia!

De hogy szidjam meg? A szóból még nem nagyon ért, verni meg nem nagyon szeretném.

Peti

Előzmény: Locsy (131)
Locsy Creative Commons License 2002.09.24 0 0 131
Sajna ez már ilyen az első héten Taniska is megcsinálta az éjszakai játszóházat éjszaka fél kettőig -kettőig. Nekünk is nappal aludt. De aztán lefekvés előtt mindig kifársztom, kb. 2 óra intenzív játék, így elalszik reggel fél 6 ig.
Igaz a kiskutyák szokása, hogy nappal alszanak éjszaka meg ktívkodnak. Ez iővel elmúlik, nyugodj meg.
Szobatisztaság: Mi mindig figyeljük a kutyát, amikor úgy vesszük észre hogy pisilni kell neki rohanunk le vele. Ha lennt a füvön pisil megdicsérjük meg minden, ha otthon pisil be akkor megszidjuk, de nagyon. Amúgy itthon van neki letéve az ajtó elé egy újság, amire rárakjuk, ha már nem birunk vele, ha erre pisil dícséretet kap, ha nem szidást. Mostanában tök ari, mert ha nappal alszik és felkel álmosan kiblattyog az újságig és rápisil, majd visszafekszik aludni. Ennyi! Később meg majd nem lesz újság, tartsa vissza, ha nagyobb lesz! Türelem és dicséret - szidás a titka mindennek!
Locsy
Előzmény: Damdadami (130)
Damdadami Creative Commons License 2002.09.24 0 0 130
Üdv,

Teddike nem akar nyugton maradni este. Össze-vissza futkározik, játszani akar. Napközben meg szinte egyfolytában alszik. Pedig feljöhet hozzám az ágyra, de ott sem akar aludni. De azért nagyon szeretjük. Apropó. Hogyan lehet szobatisztaságra szoktatni? Minden nap leviszem 4x, de lent nem akarja elvégezni a dolgát. Kérlek, segítsetek.

Peti

Locsy Creative Commons License 2002.09.22 0 0 129
Apropó szegedi beagle tulajdonosokat ismer valai?

Locsy

Locsy Creative Commons License 2002.09.22 0 0 128
Szia!

Szerintemis vidd be magadhoz éjszakára, az az előző kutyusunknál nagyon jól bevált. Az ágyam mellett volt egy almásláda abban aludt. Taniskával nem volt ilyen gond. Vagy ha van az alomból ruha vagy valami azt odateheted mellé, az ismerős szagok hátha megnyugtatják.
Nekünk azt mndta az orvos, hogy a 3. oltás után vihetjük kutyák közé, hgy had tanuljon kutyamódit, de csak olyanokhoz akikben biztosak vagyunk oltásügyileg.
Póráz: Rakd a nyakába és ha nem akar jönni akkor csalogasd oda magadhoz valamivel /kaja, játék/ miközben fogod a póráz végét. Ha odajött dícsérd meg! Engedd azt ig hogy játszon a pórázzal, így nem veszi büntinek.
Kaja: Adjál neki tejet, attól lehet hoy egy kicsit hasmenése lesz de az nem gond vagy főzzél neki tejbegrízt vagy tejberizset. Szetintem ezeket nagyon fogja komálni. A kis hasmenéstől meg ne izgulj ez a kuty és tej kapcsolatánál természetes. Előbb -utóbb meg úgyis leszokik róla. /A miénk már meg sem eszi, holott enynyi idős korában ez volt a kedvence.
Sok sikert!

Locsy

Előzmény: _Tsaba_ (125)
_Tsaba_ Creative Commons License 2002.09.22 0 0 127
Na válaszokok újra én:)

Amíg nincs meg az összes oltása, addig ne nagyon vidd idegen kutyák közé. legalább az első két oltás legyen meg mielőtt közéjük viszed.

A tanítást meg 2-3 hónapos korban már el lehet kezdeni az egyszerűbb feladatokkalm, de KIZÁRÓLAG játékos, nem büntetős, csak jutalmazós módon:)

Damdadami Creative Commons License 2002.09.22 0 0 126
Akkor még most nem szabad más kutyák, emberek közé vinni? Pórázon még nem nagyon akar sétálni. Egyszerűen megáll, és nem megy tovább... Tényleg, és mikor lehet elkezdeni tanítani?

Peti

_Tsaba_ Creative Commons License 2002.09.22 0 0 125
Nagyon aranoy kutyus!:)

1. Hívd fel a tenyésztőt és kérdezd mivel etették. Azt add neki te is egyenlőre.
2.Ha állatorvos látta, és azt mondta egészséges, akkor valószinűleg csak a régi környezet hiányzik neki. Foglalkozzatok vele minél többet. Esetleg aludjon az ágyatokba, amíg meg nem nyugszik. Az nagyon sokat jelent neki, ha mellettetek lehe éjjel. Gondolj bele, még sosem volt egyedül, és főleg sosem aludt egyedül. Egyszerűen fél.

Sok türelmet kívánok nektek és sok örömet a kutyushoz:)

Ja és minél körábban próbálkozzatok a póráz nélüli sétával.

Előzmény: Damdadami (124)
Damdadami Creative Commons License 2002.09.22 0 0 124
Nagyon aranyos, eddig még nem tett kárt semmiben. De van vele egy nagy gondom. Azaz kettő.
1. Egyszerűen nem akar enni!!! Semmit. Se száraz kutyakaját, se a másik fajtát, se semmit...
2. Éjszaka nyüszít, nem bír megmaradni a helyén, állandóan fel akar mászni az ágyamra.

Mit tegyek???

Peti

Locsy Creative Commons License 2002.09.22 0 0 123
Nagyon aranyos! A miénkhez nagyon hasonlít, csak ő idősebb kb. 2-3 héttel! Tanis nem nyüszögött nálunk egyáltalán még éjszaka sem. Csa akkor amikor bekakilt :)! Mi hoztunk neki egy ruhát, amit egy héttel az elhozatala előtt elvittünk a tenyésztőnek és ő az elvitel előtt 2 nappal berakta. Így rajta volt az alom szaga! Sokáig azon aludt /1 hét/, de már kidobtuk azt a ruhát! Mi is 6 hetesen kezdtük pórázra szoktatni, mert anyukám csak úgy viszi sétálni, különben nem érné utól! Amúgy gratula hozzá jó arcak tűnik! Ha sikerül a szkenneremet és az XP -t összebarátkoztatni, akkor én is teszek fel képet Tanisról.

Locsy

Előzmény: Damdadami (121)
dormika Creative Commons License 2002.09.21 0 0 122
Nagyon aranyos a kis beagle. A lakas nem problema, bar mint ahogy mar tanacsoltak, mindent rakjatok el. Ezt tapasztalatbol mondom, kulonosen, ha nem vagytok vele otthon egesznap. Gondolok itt cipokre, mindenfele vezetekre, fogasrol lelogo kabatokra, es mindenre amit sajnalnatok kidobni. Nekunk rengeteg kart tett a kutyus. Volt hogy egy ovatlan pillanatban bejutott a haloba, es mindent szettepett, amit talalt. Mind e mellett sok oromotok lesz benne, mert nagyon tudnak kedveskedni.
Előzmény: Damdadami (121)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!