Keresés

Részletes keresés

varadit Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3228

 

 Nem értem, miért jön mindenki azzal, hogy off. Sztem nagyon is on-ok vagyunk.

Én leírtam a véleményem Stahl (gyerek)konyhájának egyik adásáról, az abban szereplő receptekről. Ha ebbe a topicba csak és kizárólag receptek lennének írva, az maga lenne a dögunalom. Sztem akkor offolnánk, ha Jamie Oliver, Ken Hom, Nigellla Lawson, vagy Keith Floyd receptjeit veséznénk ki.

  Na, akkor a gyerekkérdés: az a baj nálunk, hogy az én lányom egyik hónapban megeszik valamit, a másikban nem. Pár hónapja volt, hogy a nagyapjával megettek 2-2 tányér karfiollevest. Itthon kérte, hogy én is főzzek neki, mert az valami isteni. A következő héten rántott karfiolt is kért. Eltelt pár hét, megint volt karfiolos étel, az asztalnál kijelenti, hogy ő utálja a karfiolt. Na bummmm, ezzel most mit kezdjek, hiába mondom neki, hogy két hete még ez volt a kedvence, hajthatatlan. S ugyanez más zöldségekkel is. A répát csak nyersen eszi meg, főve levesben már nem. Zellert, karalábét sehogy. Cukkinit, tököt csak rántva. Ha olyan kedve van, mert két hét múlva állítja, hogy ő még sosem evett rántott tököt.

 De ugyanezeket eljátssza sonkával is. Kisebb korában kétpofára ette a selyemsonkát, gépsonkát, ma egyiket sem kéri.

 A kezdeti neveléssel semmi probléma nem volt, mert mindent megevett, s rengeteg zöldséges, gyümölcsös ételt kapott, s nagyon jól lett elindítva gasztrokulturálisan. Sajnos most "kamaszodik", s utánoz. Ha a legjobb barátnőjétől azt hallja, hogy ő utálja a cukkinit, akkor az én gyerekem is utálni fogja. Sztem ilyen egyszerű ennek az utálom xy kajának a kérdése. Igyekszem türelmes lenni, s bízom benne, hogy megjön az esze, s olyanokat eszik majd mint az apja. :-D

 

 Zitka! Nem szereted a paradicsomos káposztát??? O, mamma mia, pedig az isteni tud lenni!

 

Előzmény: Zitka (3226)
ribizli Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3227
+1: ma épp én is mentem az unokahúgaimért oviba, kérdeztem tőlük, mi volt az ebéd, mire kórusban és roppant büszkén mondták, hogy finomfőzelééék! És teljesen természetes volt, hogy megették, és ízlett is nekik - mint megállapítottuk, azért hívják finomfőzeléknek, mert tényleg finom. (Én pont Stahljuci rozmaringos répafőzeléke által "tértem meg", hogy a répafőzelék fenséges. Na, ontopik :))
ribizli
Zitka Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3226
Még egy láncszemet felfűznék erre a félig-off-sorozatra. :-)

Nekem is hasonló a véleményem. Persze könnyen lehet, hogy egyszerűen szerencsém volt... Az én lányaim ui. eléggé "elkényeztetve" kerültek közkajára, és nem igazán szerették a menzai kosztot A nagyobbik még csak-csak megette, de a kisebbik (gimn. 11. osztályos) még mostanában is gyakran kb. két villa rizst eszik meg az ebédből. De befizetjük, mert legalább legyen egy kis meleg lötty a gyomrában, amíg hazaér.
De szerintem teljesen normális gyermeki viselkedés, hogy húst hússal, és csak a lehető legminimálisabb zöldség. Nem is erőltettem soha. Viszont mindig kint volt az asztalon, mi (szülők) ettük a finom salátákat, grillezett/rántott zöldségeket, stb. Aztán egyszercsak elkezdtek kíváncsiskodni. "Hadd kóstoljuk meg..." És szépen lassan rájöttek, hogy milyen finom. Hogy ontopik is legyek: SJ is szokta emlegetni, hogy onnan számítja a felnőttkorát, mikor megszerette a spenótot. Én a tökfőzelékkel voltam így.... Tehát egy nyolcévesnél egyáltalán nem késő óvatosan kezdeményezni, a zöldségeket vonzó köntösben tálalni. :-)

Nagyon OFF: egyszer a kisebbik megkért, hogy csináljak paradicsomos káposztát (brrrr...), mert az az egy ízlett neki az oviban. Aztán _évekig_ nem szólt erről egy szót sem. Sok évvel később valahogy kibuggyant belőle, hogy "jajj, csak par.káposztát NE, mert még most is emlékszem, milyen borzalmas volt, amit _te_ főztél". :-))))))))))))))))) ON
Előzmény: VKOrsi (3225)
VKOrsi Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3225
kicsit off, de itt reagálnék.

bár tényleg picik még a gyerekeim, de úgy gondolom, hogy az, hogy mit eszik meg ill. mit nem eszik meg a gyerek az azért függ attól is, hogy mit evett addig, míg eljutott a közétkeztetés valamely formájáig :) Ha előtte változatosan evett, sok zöldséggel ill. amikor otthon eszik is fontos helyet kap a zöldség, akkor bízom benne, hogy a menza "ellenére" megmarad a zöldségek és gyümölcsök fontos helye.

és tényleg off... enyimek nagyon bírják a cukkínipürét :) :) :)
Előzmény: varadit (3216)
nemisbéka Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3224
A babavíz az, amit kifejezetten csecsemőknek árulnak szolidabb haszonszerzési célzattal? :)
Előzmény: kyra42 (3223)
kyra42 Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3223
Mi ez a szőrszálhasogatás már megint? :)))

Mondjuk eddig el sem olvastam a receptet, csak most. Az adásban kicsit máshogy volt.
Pl. zöldborsópároló víz került a babakajába hígításként, nem babavíz. De itt a leírásban nem találom, hogy hova lett a fincsi borsós víz, csak hogy: "zöldborsót gőz fölött puhára pároljuk (...), nem öntjük ki alóla a vizet, mert a baba ebédjéhez még szükségünk lesz rá." És ennyi.
Ja, és csak azok a babák kaphatnak parmezánt, akik már esznek husit, állati fehérjét is. (vagy valami hasonló) A sóról nem volt szó, csak hogy babának husisütés só-bors nélkül. Esetleg van sómentes babaparmezán? :) (Jajmitírtam.)
Előzmény: kyra42 (3218)
H_G Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3222
A parmezánon én is meglepődtem -- függetlenül a sótartalmától, annak annyira erős az íze, hogy sokal nagyobb gyerekek sem szeretik! "Szerencsére" az ára is olyan, hogy ha egy receptbe parmezán van írva, a magyar háztartások 90%-a automatikusan trappistát olvas... (A maradék 10% jelentős része meg, mint jómagam is, Grana Padanót.)

Előzmény: t3v3d3s (3219)
Zitka Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3221
Rugalmasak SJ nevelési/táplálási elvei. A szponzorok függvényében. :-DDDD
Előzmény: t3v3d3s (3219)
nemisbéka Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3220
Megnőtt :)).
Előzmény: t3v3d3s (3219)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3219
mi van, a gyerek mától ehet sót (parmezánt)?
Előzmény: kyra42 (3218)
kyra42 Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3218
Mai recept:

PETREZSELYMES ZÖLDBORSÓ SÜLT CSIRKEMELLEL ÉS PARMEZÁNOS ZÖLDBORSÓPÜRÉ MUSTÁROS CSIRKECSÍKOKKAL

Hozzávalók:

45 dkg frissen fejtett vagy mirelit zöldborsó
2 nagy csokor petrezselyem, alaposan megmosva és apróra vágva
5 dkg frissen reszelt parmezán
40 dkg csirkemellfilé, 3x1 cm-es csíkokra vágva
ízlés szerint só és frissen őrölt bors
½ kávéskanál + 2 evőkanál olívaolaj
3 +1 dl tejszín
ízlés szerint frissen reszelt szerecsendió
5 dkg vaj
1 evőkanál mustár
1 púpos kávéskanál étkezési keményítő
2 dl bébivíz

Elkészítés:

A zöldborsót gőz fölött puhára pároljuk. Ha készen van, nem öntjük ki alóla a vizet, mert a baba ebédjéhez még szükségünk lesz rá.

A megpárolt zöldborsóból kiveszünk 4-5 evőkanálnyit, az apróra vágott petrezselyemből 1 kávéskanálnyit, a frissen reszelt parmezánból pedig ½ kávéskanálnyit. Ehhez jön majd még egy kupaknyi olívaolaj és a babébivíz. Ezek a hozzávalók a baba ebédjéhez kellenek.

A csirkemell-csíkokat 2 részre osztjuk, vagyis külön tesszük a baba adagját és külön a családi adagot. A babának elég kb. 3 dkg csirkemell.
A baba húsadagját egy kis teflonserpenyőben ½ kávéskanál olívaolajon kevergetve alaposan megsütjük.

Összeállítjuk a baba ebédjét. A mini adag zöldborsót, petrezselymet, parmezánt és megsütött csirkemellet annyi bébivízzel pépesítjük össze, hogy a végeredmény könnyen kanalazható, sűrű krémlevesre hasonlítson. A pépesítéshez érdemes botmixert használni, de lehet turmixgépet is.
A baba ebéd ezzel készen van.

Elkészítjük a családi ebéd zöldborsópüréjét. A maradék párolt zölborsót turmixgépbe tesszük, majd hozzáadjuk a maradék petrezselymet és a maradék parmezánt. Megsózzuk, megborsozzuk, aztán frissen reszelt szerecsendióval megfűszerezzük. Ezután öntünk hozzá 3 dl tejszínt, és az egészet összeturmixoljuk.

Megsütjük a családi ebéd csirkemellét. Egy nagyobb teflonserpenyőben takaréklángon összeolvasztjuk a maradék 2 evőkanál olajat a vajjal, aztán ha a keverék már folyós, erősítünk a lángon, és 5-6 perc alatt kevergetve átsütjük benne a csirkecsíkokat. A húst sütés közben megsózzuk, megborsozzuk.
Ezután kézi habverővel gyorsan összekeverjük a mustárt, az étkezési keményítőt, a tejet és az 1 dl tejszínt egy tálkában. Hozzáöntjük a megsült húshoz, és 1-2 perc alatt összeforraljuk vele.

Tálaláskor a tányérokon elosztjuk a parmezános zöldborsópürét, mellékanalazzuk a mustármártásos csirkecsíkokat, és a húst megszórjuk kevés frissen reszelt citromhéjjal, hogy még pikánsabb legyen.
t3v3d3s Creative Commons License 2006.06.07 0 0 3217
most már legalább tudod, miért adtam fel egy adás után :-) bár azt hiszem, azt a kritikai kommentemet nem is moderálták ki.

Nagy vonalakban egyetértek veled, egy kivétellel: ha a gyerek nem tudja, mit eszik, behabzsolja. A Naplóban egyszer a Buday helyet cserélt egy falusi menza konyhás nénijével, hogy vajon tud-e napi százvalahány forint fejpénzből finom és tápláló stb. kaját kihozni És pont sütőtök-krémlevest főzött, úgy betermelték, öröm volt nézni (talán, mert édes? persze lehet, hogy finom is volt). Persze aztán azt is hozzátette a riporter, hogy ugyanezt a levest a saját éttermében 800 forintért adja.

És azért a menzán is lehetne egészségesebben főzni annyi pénzből, ezt ugye te is belátod - de ez legközelebb a konyha-trükkökbe való talán.
Előzmény: varadit (3216)
varadit Creative Commons License 2006.06.06 0 0 3216

 

 Ma meg is néztem egyet, a most szombatit. Nem nyűgözött le. Nyolc éves leánygyermek apucijaként az a véleményem, hogy sok olyan alapanyagot használt, amit ezek a gyerekek nem igazán esznek meg. Hozzáteszem: SAJNOS! Értem én a koncepciót, hogy minél egészségesebb, vitamindúsabb, zsírszegény stb ételeket kell főzni, de lássuk be, ezek a gyerekek, nap mint nap olyan ételekhez vannak hozzászokva, amit önkormányzati iskolák menzáin kapnak, s amelyek finoman szólva sem a minőségről szólnak. Ezt eszik 8-10-12 éven át, s ha az ember próbál nekik minőségi ételeket főzni, abból köszönik, nem kérnek. A jó, az igényes, a fűszeres, az eredeti nem kell nekik, mert az nem olyan mint a suliban. Nem azt mondom, hogy semmit nem kérnek, de sütőtököt ill. abból készült levest, currys ételt, salátát, cukkinit nemigen. Ugyanis ezek voltak az utolsó adásban. Én lennék a legboldogabb, ha a lányom és kortársai ilyeneket ennének. Azt nem tudom elérni, hogy húsleves evéskor a krumplin kívül megegye a répát, karalábét, zellert, zellerszárat, petrezselymet, mert azt állítja, hogy nem szereti. S más szülőtől is hallom, hogy nagyon kevés zöldséget esznek a gyerekei.

 Visszatérve a műsorra: a 21 perces adásból jó ha 12 perc volt az, amikor főzött. S a legkevesebbet a gyerekek szerepeltek benne. Kivagdosták a kenyeret, összeborították a leves hozzávalóit, oszt' jó napot! :-) " Köszönöm gyerekek, mehettek játszani!" Nem értettem, mi szükség volt azokra a percekre, amikor Csehák Judit egykori egészségügyi miniszter hasonmása Gyarmati Andrea tanácsokat osztogatott, hogy mi van akkor ha... ( egy szülői levélre reflektált, aminek semmi köze nem volt a főzéshez.) Aztán jött 2 perc, összedobott valami cukkinipürét 8-9 hónaposoknak, hogy ezzel felvezessen egy újabb üresjáratot, amiben egy fejlesztőpedagógus beszélt, meg gyerekek marháskodtak valamivel. Tiszta Kölyökklub fíling volt.

 Amúgy érdekes, csak azt mutatta a kamera, amint a szájába adják a gyereknek a cukkinipürét, azt már nem, amikor kiköpi! :-)

  Szeretem Juditot, illetve azt szeretem benne nagyon, ahogyan rajongva lelkesedik a főzésért, s él-hal ezért a hivatásért. Gondolom az ezzel a műsorral a célja, hogy a gyerekek megismerkedjenek az egészséges étkezéssel, a harsogóan friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, legyenek bátrabbak és merjék megkóstolni az új ízeket, s ne mondják semmire azt, hogy nem szeretem, amíg nem kóstolták. De nem hiszem, hogy ez a tévéműsor a legjobb eszköz erre. Ezt én csak egy újabb pénzkereseti forrásnak látom, amiből a produkciós irodája és ő szépen kaszál. S ebből a pénzből Hannácska nagyon egészséges és drága ételeket kap anyucitól. S jövőre nagyon cuki kis könyvvel gyarapodik a Stahl könyvtára sorozat: Stahl gyerekkonyhája címmel, gyorsan valami finomat 2-12 éveseknek alcímmel.

  Hát így elsőre ennyit, azért még visszanézem a többi adást is, hátha...  

Előzmény: t3v3d3s (3212)
varadit Creative Commons License 2006.06.06 0 0 3215

 

 Eszembe sem jutott megcsinálni! Legalábbis a júniusi tervekben nincs benne.

 De imádom a sárgarépát, ezért nagyon rossz biztosan nem lehet.

Előzmény: beetee (3214)
beetee Creative Commons License 2006.06.06 0 0 3214

Túlságosan ne készülj arra, hogy a sültrépás leves örök életre megmaradó gasztronómiai élmény lesz!

Elkészítettem, megettük. Mégegyszer biztosan nem csinálok. Persze ez ízlés dolga. Nekünk nem jött be.. :(

Előzmény: varadit (3210)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.06.06 0 0 3213
"Sült répás már volt kétszer, az nem lehet."

ez mióta kizáró ok? :-D
komolyan, egy csomó tavalyi meg azelőtti receptet ismételget, többedszerre! a baba-mama kajákat átmentette a Stahl gyerekkonyhájába, a muffinokat vagy tésztakajákat minimális változtatással (pl. fő fűszer lecserélése, mazsola helyett aszalt gyümölcs) újnak nevezi - ugyan már! Egyébként én is hiányolom a rizses cuccokat.
Előzmény: kyra42 (3211)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.06.06 0 0 3212
kicsit lapozz vissza, kettő adást beírtam Stahl gyerekkonyhája cím alatt. Egyébként te is meg tudod nézni az adásokat a tv2.hu-ról a neten, nekem egy is elég volt :-)
Előzmény: varadit (3210)
kyra42 Creative Commons License 2006.06.06 0 0 3211
Sült répás már volt kétszer, az nem lehet.
Nah, most kilistáztam. Nem is mindig ugyanazokat a kajákat főzi. Persze sokszor van ismétlés is, ami elég idegesítő, ha már harmadjára látom, de néha elfér. Csak valahogy az új kaják is ismerősnek tűnnek, ha muffin alakúak vagy paradicsomos tészta-változatok.
Egy idő után az új ötletek száma érthető módon csökken, meg mindenki olyasmit főz szívesen, amit szeret. Én is imádom a tésztákat, de a rizst is. Abból még csak diós-csirkés és paella készült, ha jól emlékszem. Meg szeretem a főzelékféléket, hideg édességeket (jön a nyár is, vagy nem). És a társaságnak való hidegkonyhás kaják is jók, meg a kertben készíthető grilles/bográcsos kaják. Hátha lesznek ilyenek is. :)
Előzmény: varadit (3210)
varadit Creative Commons License 2006.06.06 0 0 3210

 

 Bőven elég!

 Akkor holnap lesz a sült répás leves. Csütörtökön Buday marhalábszáras raguja, s péntekre talán lesz valami új (?) recept is. Szombaton jönnek a lurkók, amit még soha nem sikerült megnéznem, pedig kíváncsi lennék rá.

 Apropó, ha valaki látott már ilyet, írja már be ide, mit kotyvasztanak szombatonként!

 

Előzmény: kyra42 (3209)
kyra42 Creative Commons License 2006.06.06 0 0 3209
Mai recept: SAJTOS RÚD
Ami már vasárnap is volt. Lehet, hogy csak vasárnap kellene nézni a műsort?
t3v3d3s Creative Commons License 2006.06.05 0 0 3208
ja, és az ominózus napló adásban milyen büszke volt arra, hogy hiperprecíz a receptleírásokban! Nekem a kedvencem egyébként a mandulából készült mogyorótorta volt...
Előzmény: Zitka (3205)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.06.05 0 0 3207
Gyerekek, kellett nekem nem felturbózott (sk. ízesített) háztartási kekszből, hanem jóféle Hobbitsból készíteni a cheesecake-et, ezentúl tuti senki nem fogja megenni a háztartásisat.... kész anyagi csőd vár!

Nem tudom, észrevettétek-e, nem sokan jelentkeznek, hogy kipróbálták Judit újabb receptjeit, de a régiek között van pár örök darab (ezen a ponton muszáj megemlékeznem a békítő kiflikről is, bár az konkrétan nem is az övé :-))
cosmopolita Creative Commons License 2006.06.05 0 0 3206

Sziasztok!

Nem olyan régen a Buday csinált édes fűszervajat. Nem emlékszik valaki a receptre?

Köszi szépen!

cosmo

Zitka Creative Commons License 2006.06.04 0 0 3205
Megerősítem a citromfüvet! Hétközben ezt az egyetlen adást láttam, és azt szórt a tetejére. Persze nem az első eset, hogy más van az írott receptben, mint a tv-adásban. :-( Igazán nem lenne nagy erőfeszítés összehangolni a kettőt....
Előzmény: varadit (3204)
varadit Creative Commons License 2006.06.04 0 0 3204

 

 a tálaláshoz 2 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld

 

 

Én úgy emlékszem citromfüvet szórt a leves tetejére, nem korianderzöldet, mivel az jobban passzol a benne lévő zöldcitromhoz.

 

Előzmény: cnzsuzsa (3203)
cnzsuzsa Creative Commons License 2006.06.04 0 0 3203
A HÉT RECEPTJE
SÜLTSÁRGARÉPA-LEVES
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 2 cm-es karikákra vágva, 2-3 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál méz, 1 gerezd fokhagyma, finomra zúzva, 1 liter alaplé (1/2 kg csirkeszárnyból, 1 negyedekre vágott hagymából, 1 feldarabolt sárgarépából és 1 feldarabolt fehérrépából főtt, sótlan, leszűrt leves), só és frissen őrölt bors, 10 dkg kókusztejpor (bioboltokban kapható), 1 púpos kávéskanál currypor, 2 dl tejszín, ½ zöldcitrom
a tálaláshoz 2 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).
A sárgarépa-karikákat beletesszük egy nagy keverőtálba. A szójaszószt összekeverjük a mézzel, a zúzott fokhagymával és az olívaolajjal, aztán ráöntjük a sárgarépára, és jól összeforgatjuk vele.
Ezt a fűszeres sárgarépát kiborítjuk egy szilikonlappal bélelt tepsire, majd alufóliával letakarva 40 percig sütjük. Ekkor lekapjuk róla a fóliát, és visszatesszük a sütőbe további 15-20 percre, hogy szép színe legyen.
Megvárjuk, amíg a sült sárgarépa langyosra hűl, aztán turmixgépben összepürésítjük az alaplé ¾-vel. Ha kész, átöntjük egy fazékba. A maradék alaplevet simára keverjük a kókusztejporral, és hozzáöntjük a leveshez. Ezután hozzáadjuk a tejszínt is, és megsózzuk, megborsozzuk. Fűszerezzük curryporral, majd mérsékelt lángon kevergetve néhány perc alatt összeforraljuk.
Tálalás előtt a levesbe belekeverjük a zöldcitrom-fél ujjaink közt átszűrt levét, és megszórjuk az apróra vágott, friss korianderzölddel.


MAJD A BUDAY!
MARHALÁBSZÁR TEPSIBEN
Hozzávalók: 1 - 1,5 kg marhalábszár, 25 dkg vaj, 2 nagy db krumpli, meghámozva, 1 nagy fej cékla, meghámozva, 1/2 gumó zeller, meghámozva, 2 szál sárgarépa, meghámozva, 1 fej lilahagyma, meghámozva, 1/2 fej fokhagyma, meghámozva, gerezdekre szedve, 1 csokor friss kakukkfű, 1/2 óveg (kb. 3 dl) jó minőségű vörösbor
Elkészítés:
A marhalábszárt megsózom, és kb. 10 dkg felkockázott vajat beledobok a tepsi közepébe, és ráhelyezem a vajkockákra a húst.
Ezután sorban felkockázom a zöldségeket; először a krumplit vágom nagy kockákra, aztán a céklát, majd a zellergumót. A sárgarépákat kb. 2 centis korongokra aprítom, a lilahagymát pedig felnyolcadolom. Minden zöldségdarabot a fokhagymagerezdekkel együtt a húsra dobok, majd rátépkedem a kaukkfűágakat is, végül a tetejére kockázom a maradék vajat.
Mielőtt a sütőbe tolom, meglocsolom a jóízű borral.
110 fokon az első fél óra után aulófiával letakarva sütöm további másfél óráig.

Jó étvágyat hozzá!

1-2-3
TÉSZTASALÁTA SONKÁVAL, TOJÁSSAL ÉS PETREZSELYMES SAJTSZÓSSZAL
Hozzávalók: 20 dkg csavart tészta, 2 dkg vaj, 10 dkg fokhagymás sajtkrém, 2-3 evőkanál tejföl, só és frissen őrölt fekete bors, 1 csokor friss petrezselyem, 1 evőkanál olaj, 1 csomag madárbegy saláta, 10 dkg szeletelt baconszalonna, 2 tükörtojás
Elkészítés:
A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, majd lecsepegtetjük.
Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és belenyomjuk a sajtkrémet. Alacsony lángon összekeverjük, hozzákanalazunk egy kis tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, és miután lehúztuk a tűzről, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet, majd a kifőtt tésztát. Az egészet egy nagy tálba tesszük.
Forróra hevítjük az olajat egy másik serpenyőben, beletesszük a madársalátát, és 1-2 perc alatt átforgatjuk benne. A salátát ezután a sajtszószos tészta tetejére tesszük. A serpenyőben maradt olajba (ha nem maradt, akkor teszünk bele 1 evőkanállal) ezután beletesszük a szalonnaszeleteket, és 2-3 perc alatt megsütjük őket. Ha készen vannak, mehetnek a salátaágyra.
A serpenyőbe ezután beleütjük a tojásokat, és 3-4 perc alatt megsütjük őket. Ha készen vannak, őket is a saláta tetejére halmozzuk.

SÜSSÜNK VALAMIT
SAJTOS RÚD
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 1 púpos teáskanál só, 5 dkg frissen reszelt füstölt sajt, frissen őrölt bors, 10 dkg hideg vaj, felkockázva, 1 tojássárgája, 4 evőkanál hideg víz, kevés liszt a nyújtáshoz, a kenéshez 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve, kevés köménymag
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és sütőpapírt terítünk 2-3 nagy tepsibe.
A lisztet, a sót és a frissen reszelt sajtot beletesszük a késes betétű robotgépbe. Tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot, és hozzáadjuk az apró kockákra vágott, hideg vajat. Ezután bekapcsoljuk a gépet, és a hozzávalókat kb. ½ perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze.
A lisztes-vajas-sajtos keveréket átöntjük a gépből egy tálba, és hozzáadjuk a tojássárgát meg a hideg vizet. Kezünkkel gyorsan összegyúrjuk az egészet, majd az így kapott tésztát cipóvá formáljuk.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán lisztezett nyújtófával ½ cm vékony téglalappá nyújtjuk, és éles késsel felvágjuk ½ cm széles, hosszú csíkokra.
A csíkokat áttesszük a tepsikre, megkenjük őket kevés tojásfehérjével, és meghintjük köménymaggal.
A sajtos rudakat 12-14 perc alatt megsütjük a meleg sütőben, egyik tepsit a másik után.
mannamari Creative Commons License 2006.06.02 0 0 3202
Valaki légyszí másolja majd be a vasárnapi recepteket. Csak kedden látok legközelebb netet és különben lemaradok róla.
Köszi!
mannamari Creative Commons License 2006.06.02 0 0 3201
TEGNAPI RECEPT
SÜLTSÁRGARÉPA-LEVES

Hozzávalók:
1 kg sárgarépa, 2 cm-es karikákra vágva
2-3 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál méz
1 gerezd fokhagyma, finomra zúzva
1 liter alaplé (1/2 kg csirkeszárnyból, 1 negyedekre vágott hagymából, 1 feldarabolt sárgarépából és 1 feldarabolt fehérrépából főtt, sótlan, leszűrt leves)
só és frissen őrölt bors
10 dkg kókusztejpor (bioboltokban kapható)
1 púpos kávéskanál currypor
2 dl tejszín
½ zöldcitrom

a tálaláshoz 2 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld


Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).

A sárgarépa-karikákat beletesszük egy nagy keverőtálba. A szójaszószt összekeverjük a mézzel, a zúzott fokhagymával és az olívaolajjal, aztán ráöntjük a sárgarépára, és jól összeforgatjuk vele.

Ezt a fűszeres sárgarépát kiborítjuk egy szilikonlappal bélelt tepsire, majd alufóliával letakarva 40 percig sütjük. Ekkor lekapjuk róla a fóliát, és visszatesszük a sütőbe további 15-20 percre, hogy szép színe legyen.

Megvárjuk, amíg a sült sárgarépa langyosra hűl, aztán turmixgépben összepürésítjük az alaplé ¾-vel. Ha kész, átöntjük egy fazékba. A maradék alaplevet simára keverjük a kókusztejporral, és hozzáöntjük a leveshez. Ezután hozzáadjuk a tejszínt is, és megsózzuk, megborsozzuk. Fűszerezzük curryporral, majd mérsékelt lángon kevergetve néhány perc alatt összeforraljuk.

Tálalás előtt a levesbe belekeverjük a zöldcitrom-fél ujjaink közt átszűrt levét, és megszórjuk az apróra vágott, friss korianderzölddel.


Kyra.E Creative Commons License 2006.06.01 0 0 3200
Sziasztok! Tegnap a párommal megcsináltuk a vasárnapi rakott palacsintát, s isteni finom volt!!! Bár gondolom, egy hétre elegendő kalória-bomba, de mennyei volt az íze! Kedvesem le is szögezte, h. ezentúl ha palacsinta, csakis ezzel a túrós töltelékkel... Úgyhogy ha vállaljátok a kockázatot, s vmi extra édesre vágytok, ez tuti recept!
mannamari Creative Commons License 2006.05.31 0 0 3199
MAI RECEPT
PAPRIKÁS CSIRKE ÉS CSIRKÉS, PARADICSOMOS RAKOTT TÉSZTA

Hozzávalók:
40 dkg darált csirkemell
2 dl tej
1 kávéskanál morzsolt oregánó
1 fej vöröshagyma, felaprítva
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
25 dkg szarvacska tészta
2 pohár tejföl
8 db paradicsom, meghámozva, kimagozva és kockákra vágva
10 dkg füstölt sajt

Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 200 fokra, majd első lépésként enyhén sós vízben kifőzöm a tésztát.

A felaprított vöröshagymát egy kisebb lábosba téve bő vízben beáztatom, majd felforralom, leszűröm, és megint hideg vízbe áztatom. Ha ezzel megvagyok, leszűrés után egy serpenyőben kevés olívaolajon megfonnyasztom.

Aztán a hagymához reszelek egy gerezd fokhagymát, és amint megérzem a fokhagyma illatát, már húzom is le a serpenyőt a tűzről. Kicsi idő elteltével belekeverek 1 evőkanál pirospaprikát, majd visszatolva a serpenyőt a tűzre, már dobom is a paprikás hagymára a darált húst. Közepes lángon aranybarnára pirítom a húst.

Mikor a hús már megpirult, hozzáadom a paradicsomot, öntök rá kb. 1 dl vizet, majd egy keverés után lefedve, 10 percig főzöm.

A baba ebédjéhez kiveszek a paradicsomos húsból 2 evőkanálnyit, teszek hozzá kevés tésztát, meg egy kevés forralt, hideg vizet, aztán ezt az egészet összeturmixolom. Ezzel a baba ebédje kész is.

A család ebédjéhez felturbózom a csirkét; a serpenyőben várakozó paprikás-paradicsomos csirkéhez szórom a maradék pirospaprikát. Sózom, borsozom, és az egészet alaposan összekeverem.

A maradék kifőtt tésztát beleöntöm egy nagy tálba, belereszelem a 2 gerezd fokhagymát, majd hozzákanalazok annyi tejfölt és tejet, hogy könnyedén keverhető legyen. Majd a tejfölös-fokhagymás tészta felét beleöntöm egy tűzálló tálba, rákanalazom a paprikás csirkét, aztán jöhet rá a tészta másik fele. Aztán mielőtt beteszem a tésztát sülni, alaposan megszórom reszelt sajttal.

20 perc alatt elkészül a csirkés, paradicsomos rakott tészta is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!