Keresés

Részletes keresés

Robzon Creative Commons License 2000.01.22 0 0 119
Shika!
Már unom az örökös mentegetőzést, nem vagyok se szakértő, se „főtanácsadó”, de mivel több mint 14 éve folyamatosan edzegetek, kialakult – bár lehet, hogy nem teljesen korrekt – véleményem van a témáról. Sosem állítottam, hogy én tökéletesen csinálok mindent, hogy hibátlanul nézek ki, meg ilyenek, nagyon a kezdetén vagyok még a dolgoknak ennyi idő után is, és remélem még nagyon sokat fogok fejlődni. Épp ezért tanulmányozgatom a szakirodalmat, nézegetem a többieket, hogy tanuljak a hibáikból vagy az eredményeikből. Én is nagyon sok hibát követtem el, ezért tartok még csak itt, hiszen az én szintemre olyan 4-5 év alatt bárki eljuthatna. Szerencsére, a legnagyobb lehetséges hibát, - az anabolikus doppingszerek használatát – nem követtem el. Az „arctalan isten” teccett. :) Totál fals, mert arcom aztán van. :) Elég nagy is. Szerény egészen biztosan nem vagyok, de nagyon el se lehetek dobódva magamtól, különben - gondolom - nem fektetnék ennyi energiát abba, hogy tovább lépjek. Hetente hatszor végzek súlyzós edzést, szintén hatszor aerob edzést (kutyafuttatás), és elvileg még be kellene játszania heti két bokszedzésnek is a haverokkal, de ez mostanában nem jön össze. (Mentegetőzhetnék mint egyesek, de: lusta vagyok, lusta vagyok! Tavasszal „szálkásításkor” biztos menni fogok.)
Azt hogy miből élek nem szégyellem, és csak azért nem mondom meg, hogy jobbára számítógép-programozásból, mert kicsit felbosszantott ez a tipikus kelet-európai őskommunista tempó. (Nono…! Nem voltál Te munkásőr? :))
A talival kapcsolatban meg nem voltál egyértelmű:
„Jövö hét szombatján (2000. jan.15.én) többek kérésére, alakulo ülést kéne tartani.A pontos időpont és hely még nincs kijelölve, de ugy nézki, hogy Budapesten a kora délutáni orákban egy salátabárban kéne összejönni.”
„Jó, legyen két hét mulva…A helyszin pedig legyen mondjuk a :Astoria-nál a Mekitöl 50 méterre lévö valami Fish... nevü halbüfé.”
Ennyi infó alapján Colombo se talált volna meg benneteket. Feltételezem a kiragasztott felhívásokra írtál időpontot, ez lehet a siker titka. :) Aztán bocs hogy tovább okoskodok, de azért az se volt tök egyértelmű, hogy miért kellene odamenni, mi a célod. A száraz-szauna ugyan jót tesz az immunrendszernek, meg a bőrnek és méregtelenít, de egyáltalán nem fogyaszt. (A pillanatnyi súlycsökkenés a folyadékveszteségből adódik, de ez hamar visszaáll.) Másrészt minél több ember megy együtt edzeni, annál nehezebb az időpontot egyeztetni, elegendő kapacitású helyet találni, és többnyire, ahelyett hogy motiválnák, inkább lehúzzák egymást, és az egész átmegy egy nagy traccspartiba. A heti egyszer-kétszeri edzés, pedig egy jó kezdet lehet, de a 6ása – fogyásilag – nem lesz észrevehető. Tudod ez is olyan dolog, hogy vagy csinálod, és akkor összejön, vagy csinálgatod, de akkor egyáltalán nem mész semmire. Persze ha edzőpárokra szakadoznátok, és hetente találkoznátok megbeszélni a fejleményeket, Te pedig mint főszervező ellátnád a csapatot szaktanácsokkal, akkor segíthetnétek egymásnak. Esetleg összedobhatnátok a lóvét egy elektronikus testzsírmérőre, pulzusórákra, szobabringákra, szakkönyvekre. Csinálhatnátok saját fogyi-termet. Vásárlócsoportot alakíthatnátok, és így – nagyobb megrendelésekkel - kedvezményeket csikarhatnátok ki. Ha ennyi embert meg tudtál mozdítani, - csak rajtad múlik - létrehozhatnál egy igazi, hatékony fogyi-szakkört.
„egyik hozzászolásban sem olvastam, hogy a sok számitogép elötti ücsörgés nem jo ha fogyni akarsz.Mindenféle tanácsot, technikákat, szakszavakat olvasni (testzsir,tápanyag,kcal,pulzuskontroll,kg stb) de senki sem merte leirni azt, hogy: kapcsold ki a a modemedet!”
Szerintem nem az Internettel(vagy a kajával, piával) van baj, hanem a mértéktelen emberrel, aki órákig feleslegesen rajta lóg(illetve zabál, vedel). Mértékletesség a megoldás itt is, mint mindenben. És miért várod mástól, hogy szóljon neked, mint egy kisgyereknek? Felnőttként magadtól kell rájönnöd mennyi az elég.
Megint rólam… (Kis kiváncsi! Majd hamar megöregszel.) Itt van néhány kép. Szerencsére ez egy olyan műfaj, ahol ránézésre el lehet dönteni valaki ért-e hozzá, vagy nem. Én - látod - pontosan ennyire értek hozzá,- se jobban, se kevésbé -, és azt hogy ez elég-e ahhoz, hogy hallgass rám, már neked kell eldöntened. (Ezek tavaly májusi fotók, most már kicsit előbbre vagyok, képzelj hozzá 3 kiló zsírt és 3 kiló izmot. Májusra akarok formába jönni. Ezekhez a képekhez képest, az - ha minden jól megy – plusz 4 kiló izmot és mínusz 1 kiló zsírt jelent majd.)
1,2,3,4,5

Konyak Mesternő!
Köszönöm, köszönöm… {Nem vagyok méltó, nem vagyok méltó…} :)

Alexa30!
Ajánlani nem merem, mert még nem láttam élőben, és lehet hogy gagyi, mint a legtöbb teleshopos izé, és annál – szerintem - kevesebb hervasztó dolog történhet, mint amikor eccercsak szétesik a lovaglás lestrapált tárgya…

Alexa30 Creative Commons License 2000.01.22 0 0 118
Kedves Robzon!

A reggeli zsirégető aerob mozgásra a lovaglógépet is ajánlod?Tudod, Power Rider.

Tilia Creative Commons License 2000.01.22 0 0 117
Szia, Shika!

Én csak annyiban szeretnék a hozzászólásodra reagálni, hogy amennyiben az egyébként_is_itthon_ücsörgök_miért_ne_netezzek szindróma áll fenn valakinél, mint nálam, akkor nem látok semmi kivetni valót a dologban. De ha a Net miatt nem tartja az ember a "normális" életvitelt, akkor igen. :-)

Előzmény: shika (113)
Alexa30 Creative Commons License 2000.01.22 0 0 116
Ezt csak megerősiteni tudom:))))))))
Előzmény: Konyak (115)
Konyak Creative Commons License 2000.01.22 0 0 115
Robzon mester! Megnéztelek az Iszoldában! Hmmmm :-)) Lányok, érdemes!
Alexa30 Creative Commons License 2000.01.22 0 0 114
Nna.Igy megszelidülve máris jobban tetszel.
Ha meg chattelni akarsz, miért nem velem chattelsz?Én ugyan nem vagyok amerikai, viszont a nő és a harmincas tuti garantált!!!:)))))
Előzmény: shika (113)
shika Creative Commons License 2000.01.22 0 0 113
Kedves Alexa30!
Azt hiszem igazad van.Már amikor az OK gombra kattintottam, akkor sejtettem, hogy nincs igazam amikor Robzon-t fikázni kezdtem.Azota egy kicsit lenyugodva átértékelve a helyzetet rájöttem arra, hogy nem vele, hanem maga az internet arctalanságával van bajom.Észrevettem, hogy nagyon sokan össze-vissza hazudoznak a hálon.Bárhol elkezdek beszélgetni egy idö után kiderül, hogy a nö az férfi,a new york-i az túrkeve-i,a hetero az meleg stb. stb.Unom.
Tegnap is chat-eltem egy "amerikában élö 30-as nö-vel".Majd miután
megnéztem az ö helyi idejét, az azonos volt az én bp-i idömmel!Na most kérdezem én: ez most mire volt jo, miért kell hazudni amikor egy jobb klikkel lebukhat? Na mindegy.Ez még nem ment fel azalol, hogy Robzon-t támadtam.(Bocs Robzon!!!)
Az írásom többi részét viszont fönttartom.
Előzmény: Alexa30 (112)
Alexa30 Creative Commons License 2000.01.22 0 0 112
Kedves Shika!

Nem mintha azt gondolnám, hogy Robzon bármiféle védelemre vagy pártfogásra szorulna, elég nagyfiúnak tűnik ahhoz, hogy egyedül is feldolgozza lelkileg a hozzászólásodat ( ha egyáltalán megérinti, bár ezt kétlem), mindenesetre nem tudok szó nélkül elmenni a soraid mellett:"Továbbá nekem nem tetszik az ha olyan ember a fö szaktanácsado a topic-bam akinek egy év alatt ennyi hozzászolása (ennyi ideje) volt az index-ben és mégis eltudja magárol hitetni, hogy Ő egy modszeresen élö, full-extrás embertársunk. (Mikor és mennyit mozog? Miböl él? stb.)Arctalan Isten."
Tipikus magyar virtus:nem azt nézed, hogy segiteni akar,hogy profibb a témában, mint jónéhány "szakember", hogy a saját szabadidejéből áldoz erre, mindenféle önérdek nélkül, hisz neki aztán biztos tökmindegy, hány kg súlyfölösleggel rohangálsz te vagy én, nem ő cipeli magán a plusz terhet, hanem mi...

Ezzel szemben azon piszkálódsz, vajon honnan van erre ideje, vajon miből él, és egyáltalán:lehet, hogy csak hülyit minket, és visszaélve az internet arctalanságával, ő esetleg egy bélgép, aki épp most olvad le a székről a sz.gép előtt, miközben kövér ujjaival alig tudja eltalálni a billentyűket???
Hát nem úgy tűnik. Aki nem hiszi, járjon utána:azt hiszem, az Acképcsarnokban láttam róla képet.
Shika, klassz ötlet, hogy Te a személyes motivációdat növelve társaságot verbuválsz magad köré és igy közösen járjátok a szaunákat és konditermeket, de miért fáj az neked, ha valaki a maga módján akar segiteni neked és mindenkinek?
Egyébként sok sikert a fogyáshoz.
Legnagyobb sajnálatomra azonban nem tudok csatlakozni kis csapatotokhoz, azon egyszerű oknál fogva, hogy 180 km-re lakom tőled.

Előzmény: shika (111)
shika Creative Commons License 2000.01.22 0 0 111
Sziasztok !
Mint rendetlen topic gazda ujra jelentkezem.Volna egy-két gondolatom:
Én azért inditottam el ezt a topic-ot, hogy sorstársaimmal találkozva és segitve egymásnak :lefoggyunk.Ismétlem:T A L Á L K O Z V A !!!!!!! Sejtettem,hogy a kezdeti igéretek, fogadalmak lecsengenek de az meglepett,hogy bio-boltok kőrnyékén kiragasztott hirdetéseimre többen jelentkeznek mint itt.
A hét elején meg is tartottuk alakuloülésünket. 11-en jöttek el (7 nö és 4 férfi).Az átlag sulyfelesleg 13kg/fö. Az átlag kor:26 év. Tegnap (péntek) megvolt az elsö "klubnap". És mindenki eljött!!! Mind a 11 fö.A megbeszéltek szerint elmentünk szaunázni egyet, majd utána elnéztünk három konditerembe hátha tudnák fogadni heti egy-két alkalommal ezt a hájas társaságot.Ilyen tömegü :) aerobedzésre egyik se volt berendezkedve.Jövö héten kirándulni megyünk. Sajnálom, hogy az index olvasoforumárol senki sincs velünk.Na de benne van a nevében, hogy olvasoforum és nem az, hogy megmozduloforum.Akinek nem inge.......
Egy másik ami furcsa: egyik hozzászolásban sem olvastam, hogy a sok számitogép elötti ücsörgés nem jo ha fogyni akarsz.Mindenféle tanácsot, technikákat, szakszavakat olvasni (testzsir,tápanyag,kcal,pulzuskontroll,kg stb) de senki sem merte leirni azt, hogy: kapcsold ki a a modemedet! Tudom, hogy se az internet szolgáltatok, se a moderátoroknak nem tetszik az ha valaki arra buzditja az egyéneket ,hogy ne netezzenek annyit, de Ők vannak értünk vagy mi vagyunk értük?
Továbbá nekem nem tetszik az ha olyan ember a fö szaktanácsado a topic-bam akinek egy év alatt ennyi hozzászolása (ennyi ideje) volt az index-ben és mégis eltudja magárol hitetni, hogy Ő egy modszeresen élö, full-extrás embertársunk. (Mikor és mennyit mozog? Miböl él? stb.)Arctalan Isten.
Tehát hiányolom a topic-bol a sikeres fogyokurához szükséges érzelmi-lelki-pszichologiai tanácsokat, mert szerintem itt van a kutya elásva.
A leirtak ellenére hetente egyszer-kétszer továbbiakban is el fogom olvasni a topic-ot.Viszont én nem lepödnék meg azon ha összevonnák az Alakformálás-sal.
Sünike Creative Commons License 2000.01.20 0 0 110
Hogy miért vagyunk nap mint nap itt, és miért olvassuk el amit az emberkék naponta írnak?
Azért mert fogyni akarunk, s a fogyáshoz tanácsokat akarunk!
Ki így szeretne lefogyni, ki úgy, innen és onnan! Nem vagyunk egyformák!
És ez így is van jól! Itt mindenki kifejtheti a véleményét..tanácsokat kaphat és adhat..
Szóval mindez jó dolog..és hasznunkra válik.
Egy dolgot viszont nyíltan szögezzünk le: Ha kitűztük magunk elé a célt..hogy fogyni akarunk, akkor még az elején döntsük el, mindezt hogyan szeretnénk elérni? Milyen módszerrel, vagy esetleg módszerekkel? Szerintem a TARTÓS FOGYÁST és ALAK-EGÉSZSÉG MEGTARTÁST nem koplalással és minden más abraka-dabrával lehet elérni, hanem csakis
aktív, és rendszeres sporttal. Van aki a kerékpározást, van aki a futást, úszást, gyaloglást, sétát
szereti...mindenki saját kedve, ideje, pénze, beállítottsága alapján kedvére választhat.
Nemrég olvastam: " A sport rokon a művészettel, mindkettő önkéntes, és mindkettőnek az örömszerzés a célja." " Az ember olyan, mint egy hangszer- a hát a klaviatúra, a hátgerincen vannak a billentyűk, a tagok és az izmok a húrok- és a lélek a mester, aki játszik rajta"

Emberkék! Döntsük el, hogy mit AKARUNK: csak nyafogni és kifogásokat keresni, vagy tényleg változtatni alakunkon, eddigi életvitelünkön!!!???
Ha csak álmodozunk akkor mit keresünk egyáltalán itt?
Ha pedig változtatunk mindent apránként, rendszeresen csináljunk, hogy a testünk is és a lelkünk is hozzászokjon a változtatásokhoz.
Engem személy szerint nem bánt a Robzon "kövérekről" alkotott véleménye. Egyébként igazat adok neki. Mindenki változtathat magán ha AKAR! Igaz, vannak kivételes esetek is , amikor az elhízásban a hormonok is szerepet játszanak...-de szerencsére ez elég ritka- ilyenkor az orvosok tudnak segíteni, ha mi is akarjuk (?).
Én is meglepődöm néha a Robzon stílusán ...annyira eredeti, hogy e-miatt egyáltalán nem tudok megsértődni. Sőt inkább cselekvésre ösztönöz, mintsem hogy visszahúzna, hogy " mit képzelsz magadról...hiszen olyan kövér vagy..mit akarsz te egyáltalán?" Ilyet nem mond...hanem
tanácsokat ad...ösztönöz...nézz szembe önmagaddal és döntsd el mit akarsz!

Én eldöntöttem, hogy mit akarok: és tudom, hogy előbb-utóbb ezt el is érem!
Kívánom Nektek is ezt, hogy erre az elhatározásra jussatok, mert jobb egészségesen, boldogan élni, mint betegen egy kórházi ágyon azon sajnálkozni, hogy tehettem volna valamit magamért!

"Győzzük le Önmagunkat!!!"

Üdv.Sünike

Robzon Creative Commons License 2000.01.20 0 0 109
Nnna akkor , ha megvolt a mai lelkiélet élésünk, :) lássuk tovább a fogyi koncepciót:
Eddig felszínesen sikerült kifejtenem, hogy miket képzelek a kajálásról, mellékletként fog még szolgálni, egy táblázat a gyakoribb kajcik összetételéről, energiatartalmáról, és egy másik a vitaminokról és nyomelemekről. (Maj’ ha lesz időm felteszem, és idelinkelem.)
A táplálkozás az energia mérleg egyenletének egyikoldala - a bevitel -, de a fogyást okozó energiadeficitet úgy is létrehozhatjuk, ha a másik oldalt – az energia felhasználást – növeljük. Sajnos az energiadeficittel „megijesztett” szervezet, nem nagyon akar megszabadulni a zsírtól, és ez érthető is, év százezreken át a zsír-vésztartalékunk volt a legfontosabb a túlélés szempontjából, az esősévszaki (vagy valamilyen) ínséges időszakok alatt. Fontosabb mint az izmok. Szabályosan ki kell kényszerítenünk a szervezetünktől, hogy a zsírt égesse el: olyan állapotba kell hozni, hogy egyszerűen ne legyen más választása. Ugyanis normál esetben az energia igényt szénhidrátok elégetéséből fedezzük, és nagyon jól be vagyunk rendezkedve az átmeneti tárolásra: az elfogyasztott szénhidrátokat glikogénné alakítjuk, és a májban (100g-140g) és a harántcsíkolt izmokban (400g-500g) elraktározzuk, mint egy akkumulátorban. És jó sok fér ezekbe az akksikba akár több mint 2000kcal is! Amíg van kakaó a szénhidrát-aksiban hülyék lennénk zsírelégetéssel maszatolni, nem? (Azt ugyanis megint ide-oda kellene konvertálgatni.) Az izom összehúzódás energiáját közvetlenül egy ATP(andenozintrifoszfát) nevű anyag szolgáltatja, ezt kell előállítanunk valahogy. Erre két bevált módszerünk is van:
- ANAEROB lebontás: amikor oxigén hiányában zajlik a lebontás. Ez a rosszabb hatásfokú, egy szőlőcukor molekulából lesz 2ATP + tejsav. Ezt a módot akkor használja a szervezet, ha hirtelen kell nagy erőt kifejteni, ha nagyintenzitású a terhelés, pl. súlyzózás, rövidtávfutás.
- AEROB lebontás: amikor oxigén jelenétében zajlik a folyamat. Itt egy szőlőcukor molekulából 38ATP keletkezik (+co2 és víz, tejsav nem), tehát tizenkilencszer jobb a hatásfoka, mint az anaerob útnak. Ezen a módon nyerünk energiát, ha közepes, vagy kisintenzitású terhelésnek tesszük ki magunkat, pl. hosszútávfutás, kerékpározás.
Most balgán hihetnénk, hogy mivel rosszabb a hatásfoka, - tehát több anyagot kell elégetni ugyanannyi energia nyeréshez, - az anaerob edzés sokkal jobban fogyaszt. Csak van egy kis bibi: az elraktározott zsírt csakis, és kizárólag aerob úton tudjuk lebontani. Hát ez tényleg gáz. Összefoglalva: (mik a kritériumai a zsírégetést előidéző mozgásnak):
- Reggel, reggeli előtt: Éjszaka kiürülnek a feltöltött „szénhidrát akksik”, a reggeli edzésnél – más energiaforrásunk nem lévén – kénytelenek leszünk a zsírt elégetni. Este – az egész napos kajálás után - fullig vannak az „akksik”, először ezeket kellene kiüríteni, és csak utána kerülne sorra a zsír, ezért az esti edzés csak töredék annyira fogyaszt.
- 50-60%-os tartomány: A terhelés mértékét legjobban a pulzusunkon tudjuk mérni. A pulzusszám arányos a terheléssel. Ha túl alacsony a terhelés, nem nagyon történik semmi, ha túl magas, akkor viszont már nem tudunk aerob módon zsírt lebontani, az oxigénhiány miatt. A maximális zsírégetést az 50-60%-os tartományban lehet elérni. Ezt a következő módon lehet kiszámítani: alsóhatár = ÉP + 0.5 * (MP-ÉP), felsőhatár = ÉP + 0.6 * (MP-ÉP), ahol ÉP az ébredési pulzus (reggel moccanás nélkül még az ágyban kell kimérni), MP a maximális pulzus, az aktivitás fajtájától függően mérhető, vagy számítható: nőknél 225 – életkor(év), férfiaknál 220 – életkor(év). Tehát egy 25 éves nő, ha az ébredési pulzusa 60 akkor 60 + 0.5 * (225-25-60) = 130 és 60 + 0.6 * (225-25-60) = 144 közötti percenkénti pulzusnál érheti el a legnagyobb zsírból fogyást. A pulzust mellpántos pulzusórával lehet a legegyszerűbben kontrollálni, ezek EKG pontosságúak, és csipogással is jelzik, ha edzés közben kilépsz a beállított pulzustartományból. Érzésre amúgy ez nagyjából a laza kocogás intenzitásába esik. Szóval – úgy fest - jobban jársz a laza kocogással, mintha kiköpnéd a tüdődet. Lényeges, hogy az edzés teljes időtartama alatt folyamatosan tartsd a tartományt, 3 * 10 perc 1 perc pihenőkkel egyáltalán nem egyenlő 30 perc, hanem sokkal inkább egyenlő nagy 0.
- Rendszeresség: Itt ugyanolyan fontos a maximális 6ás eléréséhez, mint a táplálkozásban. Szerintem akkor tudjuk a szervezetünket ráprogramozni a legnagyobb rendszeres zsírlebontásra ha a napi energiabevitel-leadás ciklusunk viszonylag állandó, ezért jó a heti hatszori reggeli aerob edzés. (Ha csak heti 3 szor edzünk, akkor meglepheti kis testünket, a másnaponkénti reggeli punnyadva maradás, hogy most akkor mi van, égessünk vagy ne, vagy mi legyen…) A heti egy pihenőnap a regeneráció miatt indokolt.
- Időtartam: A zsírégető folyamatok beindulásához idő kell, 20 percnél rövidebb edzéstől ne várjunk hatást, de 40 percnél ne csináljunk hosszabb edzéseket, a reggenerációs és motivációs problémák miatt.
De akkor most konkrétan milyen mozgást csináljunk? Tök mind1! Szerintem a legkevésbé megterhelő akaratilag, és súlyosan elhízottak számára sem veszélyes az izületekre a szobabringázás. De ugyanilyen jó a lépcsőzőgép, a kocogás, a kemény séta, a futópad, az aerobic vagy akár a szex (azoknál akik sportszerűen űzik) vagy akármi más ha a fenti követelményeknek megfelel. De most komolyan, olyan nagy dolog az a nyomorult reggeli fél óra?
Exti Creative Commons License 2000.01.20 0 0 108
Én azóta szálltam magamba, mióta szembesültem magammal Robzon szavai nyomán. Először nekem is megütötte a fülem a kíméletlen igazság, de rájöttem, ha maradok, csak nyerhetek.
Akinek nem inge, az meg...
Szóval nekem - és szerintem még párszázunknak itt - Robzon sokat adott és remélhetőleg fog is adni, ha marad energiája a lényegre figyelni, nem a gügyögésre és a stílusfinomítókra.
Exti
Előzmény: Waratah (107)
Waratah Creative Commons License 2000.01.20 0 0 107
ok, elfogadom, nem kell a gügyögés. Még a gyerekeimnek sem gügyögtem soha. De!!!!
"és én tényleg azt hiszem, hogy az elhízottság nem más, mint a lustaság, akaratgyengeség és igénytelenség materializálódása, mivel – végül is - mindenki csak magának köszönheti, és bárki viszonylag könnyen tehet ellene. "
ezzel a passzussal nagyon nem tudok egyetérteni. Mert én lehet hogy akaratgyenge vagyok, de hát könyörgöm, úgy látszik van itt még jó egy-két akaratgyenge, aki szenved is tőle, és mégsem tud ellene tenni, hát akkor hol van a kiút?????????????????
És a csupa kedves, gyenged ember.... nem az RTL egyenmosolyt hiányolom, hanem az egymás megértését, empátiát abba, hogy vajh mia franctól nem megy itt annyi bigének a testzsírarányosítás. Ettől még tán nem vagy bunkó. Én csak pokrócnak hívom. Szerethetlek azért, mert itt rengeteget vacakolsz, vered a billentyűket, tényleg látszik, hogy benned van a segíthetnék, de nem szeretem a stílusodat. Majd egyenleget vonok, felcsigázódva várom a nayg TITKOT, s puding próbája az evés, akaratgyengeségemé meg a TITOK.
Előzmény: Robzon (106)
Robzon Creative Commons License 2000.01.20 0 0 106
Waratah!
Nagyon sajnálom ha megbántottalak, nem volt szándékomban, illetve – hogy pontos legyek - ez nem volt szempont nálam. Sosem igazítom ahhoz a véleményemet, hogy azzal megbántok-e valakit vagy nem. Egyszerűen csak elmondom amit gondolok, és én tényleg azt hiszem, hogy az elhízottság nem más, mint a lustaság, akaratgyengeség és igénytelenség materializálódása, mivel – végül is - mindenki csak magának köszönheti, és bárki viszonylag könnyen tehet ellene. (Persze lehet, hogy tévedek, de nekem ez a véleményem.) És mivel itt a neten felnőtt értelmes emberek cserélnek véleményt, úgy érzem pont azzal becsülném le a társaimat, ha itt gügyögnék, és megjátszanám magam. És hidd el, az sem a média melléfogása, hogy a karcsúság szép. Mert az a szép, ami egészséges, és hogy mennyire egészséges az alacsony testzsírarány azt totál egyértelműen kiderül az elhízás és a várható élettartam viszonyait boncolgató statisztikákból. És akkor arról még szó sem volt arról, hogy mekkora különbség van életminőségben, közérzetben. És végezetül, én sosem állítottam hogy vállalom bárki lelki pesztrálgatását, csak annyit mondtam, hogy leírok egy módszert, amivel – szerintem - bárki le tud fogyni, aki akar. Aki meg nem akar, azzal nincs mit kezdeni, az próbálja elfogadni magát olyannak amilyen, de nem árt ha tudja, hogy tényleg milyen, mert úgy az elfogadás lehet, hogy nehezebb, de tartósabb eredményt hozhat. Szerintem. (Lehet, hogy bunkó vagyok, de ez van. Én tudom, és elfogadom ilyenek magam, nem hibáztatom a médiát, hogy miért mutatnak csupa kedves, és gyengéd embert... :))
Az meg hogy 5 kilót akarsz lefogyni, vagy 50 kilót, elvben mindegy – a módszer ugyan az - csak szükséges idő más.
Előzmény: Waratah (104)
Miamanó Creative Commons License 2000.01.20 0 0 105
Kedves Waratah!
Tegnap este én is megfogadtam, hogy csak egy kis könnyű salátát eszem. Telt múlt az idő, egyszercsak rájöttem, hogy mindjárt bezár a közért, kedvesem meg várja otthon a vacsit, saláta meg már bizonyára nincs olyankor. Be a közértbe, sebaj, valami mirelit, azért az is csak zöldség. Egy kolleganőm említette a Csabasalátát, gondoltam kipróbálom. Na nem ajánlom senkinek. Illetve nem rossz, de a mexikói amit én vettem, iszonyú csipős, a rengeteg babról, hagymáról nem is beszélve, mindez egy jó kis magyaros helyett mexikói szaftos lében. Na nem ilyen "könnyű" kajáról álmodoztam, pedig Isten bizony akartam, hogy csak könnyűt egyek. Na aztán olyan csipős volt, hogy MUSZÁJ voltam egy vajas kenyeret bevágni (kedvesem olyan finom friss kenyeret vett, tudjátok, amiről az ember lepattingatja a héját). Futottak még 1 db pilótakeksz (utolsó darab volt), két db szaloncukor (marcipános, karácsony után vett leértékelt MILKA - most már megengedhetjük alapon), szintén utolsó darabok, plussz egy db kiwi. Utána beöltöztem szobabringázni (betekertem magam folpackkal) és leültem a gép elé megnézni ezt a topicot. Aztán csak azt vettem észre, hogy már mindjárt éjfél, és hogy egy kicsit sem izzadtam meg. Így aztán tegnap a torna is elmaradt, ettem is szóval semmi nem jött össze. De majd ma!
Miamanó
Előzmény: Waratah (104)
Waratah Creative Commons License 2000.01.20 0 0 104
Szindróma ugyanaz. Egész nap szinte semmi kaja, de nem mert koplalnék, hanem mert nem kell. Kilépek a kapun és be a sarki közértbe!!!! Pedig előtte ERŐSEN megfogadom, hogy NEM, és tudatában vagyok hogy ez hülyeség és elviekben ha tudatosítom, akkor blablablastb.

Robzonnak. Mondtad volt hogy:
"Sőt, nagyon sok kövér ember hazudja magának (és a felszínen el is hiszi), hogy ő jó úgy is ahogy van, és rém jópofa dolog a mértéktelen zabálás, és a fóka szerű lét (ez meg a PaDöDö effektus). Persze ez nem lehet igaz, hisz ők is csak okádnak maguktól ha megfogják a pohos feneküket, puffadt hasukat (figyeld csak meg nyáron hogyan bujkál az igényesebbje,) de még mindig egyszerűbb megjátszani a vidám és mókás kövéret, mint valamin változtatni. "
Szóval ez így szemétül hangzik. Úgy hangzik, mint amikor a katonaságnál üvöltöznek a néppel, hogy milyen mulya teszetosza akármi népség. De itt mégiscsak azt hiszem, hogy -legalábbis az emberek egy részénél - valamiféle lelki ok is közrejátszik a kövérségben, valamint napmintnap orrbaszájba csak a kifejezetten gebék ömlenek tv film reklám stb-ből (még jó, hogy a rádióból nem látszik ki) szóval nem egy örömünnep. Vagy úgy gondolod, hogy ha lefókázod a népséget, azzal átbillented a holtponton, bekattan és elkezd komolyan fogyózni???
Amúgy meg: az sem könnyű, hogy olyanokkal együtt kéne gondolkodni itt, akik az 50 kilójukat találják soknak ( sok lehet tán egy 110 cm-esnek).
Szóval: a tényleg nagyon jól hangzó tanácsad mellett próbálj kedves és gyengéd lenni az itt összegűlt pohosfenekű fókákhoz. Vagy leagábbis megértő.

Előzmény: Miamanó (102)
Robzon Creative Commons License 2000.01.20 0 0 103
Sünike Mesternő!
Az attól függ milyen leves, ha zsíros, sok tésztával az biztos, hogy nem jó. Valahogy tudd meg mik az összetevői, vagy számold ki, ha te csinálod.

Miamanó Creative Commons License 2000.01.19 0 0 102
Kedves Durgo!
Nekem is volt egy ilyen időszakom (azonkívül, hogy mindig is szeretek enni, és bárhol, bármikor képes lennék de azért nem bármit megenni) szóval akkoriban hagyott ott nagyon csúnyán egy barátom. Napközben semmi bajom nem volt, de kiléptem a munkahelyem ajtaján, rögtön lekókadtam, hazamentem és mindenféle kajával vigasztaltam magam, és mindennap megettem egy tábla csokoládét. Na azóta sem szabadulok meg a kilóktól! Persze közben leszoktam a dohányzásról is. De tény, hogy akkor kezdődött. Azelőtt tartottam az 52-54 kg-ot, aztán előbb csak 60-ra mentem fel, majd 70-re és most kb másfél éve nem bírok lejönni rendesen. Egyszer ugyan már sikerült 65-re de csak 1 hétig. Na de majd most!!!! Ja bocs elkalandoztam. Szóval nem lehet, hogy ez a kóros zabálás valamilyen lelki okra vezethető vissza nálad is??
Üdv Miamanó
Előzmény: Durgo (94)
Tilia Creative Commons License 2000.01.19 0 0 101
Sünike! Köszi, akkor már emlékszem... :-))))
Előzmény: Sünike (100)
Sünike Creative Commons License 2000.01.19 0 0 100
Robzon Mester!:)

Ide is bekukkantok néha..az Alakformálás mellett. Alakul a topic! Ez a sok hozzászólás..., csoda ha még ma a végére érek:))) A kornspitzedre én is kíváncsi lennék!

Tilia!
off.
Servantes szülinapi vacsiján találkoztunk a Blue Tomato-ban. Igaz, bocsi, más néven mutatkoztam akkor be ( Enikő. )

Durgo!
Tényleg nehéz feladat a figyelem elterelése a kajciról. Főleg ha mint ma este én is, finom kaját főzöl a társadnak...(mert ugye Ő nem tud leszokni az esti evésről)..de TE NEM EHETSZ BELŐLE. Na ez igazán egy nehéz dolog. Sok fogadalom áthágáshoz vezethet.
Szerintem csak AKARAT és kitartás kérdése.
Na és az, hogy változtasd át a kajálásotokat apránként könnyebb vacsizássá. Ez sajnos még nálunk is alakulóban van...Ma pl. este ettem egy gyümölcsjoghurtot (csoki helyett kiváló)..és a gyümölcs evést is ilyenkorra tartogatom. És főleg víz vagy gyümölcsturmix....

Robzon!
Hamár a vacsinál tartunk:..a leves??? Azt lehet este enni????

Üdv. Sünike

motyi Creative Commons License 2000.01.19 0 0 99
Sziasztok!
Nálam a következő bevált. No kenyér, no tészta, no édesség, no sültkrumpli. Futás ajánlott max. fél óra elég hetente háromszor-négyszer. Éhezni nem kell, csak odafigyelni arra, hogy mit eszel. A kóla és a sör nem ajánlott, bor viszont jöhet :)
Az úszástól szerintem nem lehet fogyni.. Ha mozogsz akkor néha elcsábulhatsz az édesség és egyéb tiltott dolgok felé is.
Robzon Creative Commons License 2000.01.19 0 0 98
A kornspitz miden titkos diéta alapja, a testépítés netovábbja. Ősi kínai recept alapján készítik a kelta boszorkányok holdtölte után három békalábbal… Aki nem tudja mi a kornspitz, az nem tud semmit.
Előzmény: Alexa30 (96)
Robzon Creative Commons License 2000.01.19 0 0 97
Miamanó!
De bizony nagyon szeretem az édességeket, és ha olyan fázisban vagyok, hogy megengedhetem magamnak, akkor bizony „bemocskolok”. (A múltkor például az egyik haveromnál tejcsoki golyók voltak, amik belül különféle magocskákat tartalmaztak, - vmi. egzotikus helyről importálta - jól bezabáltam előle, nagyon fincsa volt.) De ha test zsírarány csökkentés a célkitűzésem, - ami 8 hét múlva kezdődik - akkor nyista! Asszem sokkal hiúbb vagyok annál, hogy még egyszer dagadt legyek. Másrészt azt hiszem, hogy a szervezet különféle egyensúlyi állapotokat vesz fel, amikhez tartozik egy bizonyos testzsírarány. Én pl. ilyenkor télen beállok olyan 12% körül, ehhez tartozik egy viszonylag fix napi energia bevitel és leadás. Az hogy néha becsúszik egy kis mocsoládé, az nem bír kibillenteni. De ha épp nem egyensúlyi állapotban vagy, hanem teszem azt pont fogyni akarsz, akkor egy ilyen „kihágás” jól visszavethet.

Durgo!
Sajnos nem tudok segíteni… :) Bárcsak teheném. Tudod valahogy el kéne terelni a figyelmedet a kajálásról, valami olyan dologgal ami szintén a nassoláshoz fogható élményt jelent, esetleg még kis testmozgással is jár… Hmmm, mi lehet ez… Mi lehet ez… Na mindegy, majd csak eszünkbe jut… :)

Alexa30 Creative Commons License 2000.01.19 0 0 96
Bocs, kicsit OFF leszek:

Ha van kedvetek benézni a Miskolci kávéház c. topicba - akár azért, mert Miskolcon éltek, akár azért, mert nem - , szeretettel várlak benneteket!

ON

Tényleg, mi az a Kornspitz????

rizo Creative Commons License 2000.01.19 0 0 95
Robson Mester!
Koszi a biztatast. :)
1, mi a fene az a Kornspitz?
2, testzsir: ~25%

Rizo

Durgo Creative Commons License 2000.01.19 0 0 94
Kedves Robzon!
A segítségedet szeretném kérni."Kóros zabálhatnékom" van esténként. Napközben még urrá tudok lenni rajta, reggelizem müzlit, ebédelek egy keveset, hogy ne legyek éhes este, mégis du. öt óra fele nekiállok és jól bekajálok, majd édességet kell ennem, de a sok édesség után sósra van szükségem. Aztán meg csak pihegek, úgy befalok, és átkozom magam, hogy miért vagyok ilyen hülye. Egyelőre még normális a súlyom, mert napközben vigyázok, időnként koplalok, edzeni is járok hetente kétszer, tornázom is otthon. De szeretnék fogyni 2-3 kilót, nem pedig hízni.
Köszi.Csilla
Miamanó Creative Commons License 2000.01.19 0 0 93
Csak egy picit a mocskokról. Robzon! Azt kell hinnem, Te biztos sose szeretted az édességeket, mert azért ezekről lemondani akár egy életre nagyon kemény dolog. Most mondjuk ha nem a krémesekre (azt én se nagyon szeretem) de mondjuk a "minőségi" édességekre gondolok mint pl. ha valaki egy Mozart kuglit vagy marcipánt kínál nekem, akkor vissza "kell" utasítanom? Persze lehet, de a kicsorduló nyálam úgyis elárul. És mi a helyzet az alkalmankénti alkoholokkal? (buli, szülinap, szilveszter stb.)
Szóval ezeket csak egy teljes agymosással lehetne csak kiiktatni az életemből. Igaz ugyan, hogy vannak biosütik is. Meg aztán ott van a Cerbonás műzli szelet.
Na jó.
Egye fene.
Almás pite, palacsinta, túró rudi, Milka csoki, ég veletek.
Előzmény: Robzon (92)
Robzon Creative Commons License 2000.01.19 0 0 92
Miamanó!
Tök szívesen kifejteném most az aerobedzésről meg a pulzuskontrollról a kis elképzeléseimet, de ha ennyire interaktív vagyok sose jutok a végére…

Tilia!
A dokumentálás szerves része a módszernek, nem csak nekem kell, hanem neki is. És ha annyira titkos, hogy miután a végére jutott nem akarja elküldeni nekem, akkor ne küldje.

Na és akkor végre némi konkrétum is arról, hogyan képzelem a helyes táplálkozást:
1.A táplálék mennyisége és összetevői a test pillanatnyi igényeinek feleljenek meg. Ha zsírból van többlet, akkor az egyértelműen raktározódik, ha túl kevés van (telítetlen zsírokból) az is gond lehet, de ettől nem kell félni. Ha szénhidrátból van többlet, akkor az először az „átmeneti tárolókat” tölti fel, és ha nem kerül felhasználásra akkor raktározódik el zsírként. Ha túl kevés szénhidrátot vittél be leesik a vércukorszinted, gyenge vagy. Ha fehérjéből viszel be túl sokat, akkor az enyhe mérgezést okoz, ha túl keveset, akkor az elég randa hiánybetegségeket okozhat, lásd Etiópia. Tehát a zsírbevitelt folyamatosan – egész nap - tartsd alacsonyan, kerüld a telített zsírokat, a napi bevitel ne legyen több 50g-nál (ez magában majdnem 500kcal). A fehérjéket a nap során egyenletesen elosztva vidd be, úgy napi 1g-2g/testsúlykilógramm mennyiségben. A szénhidrát bevitel súlypontja reggel legyen, és a nap előrehaladtával folyamatosan csökkenjen, a nap harmadik harmadában, már nem túl célszerű ilyeneket kajolni. Ez azért van, mert reggelre kiürülnek a test „szénhidrát akkumulátorai” ezeket fel kell töltened, hogy bírd energiával az egésznapi megpróbáltatásokat, este viszont már nem tudod elégetni, csak zsír lesz belőle.
2. Rendszeresen, lehetőleg állandó időpontokban együnk. Akkor tudja a szervezetünk maximálisan hasznosítani a tápanyagokat, ha rutinból „tudhatja előre” ,hogy mikor-mit kap.
3. Adjuk meg a módját az étkezésnek, és rágjunk rendesen. Ha lassan megfontoltan eszel, könnyebben észreveszed, ha „túleszed magad”.
4. Változatos étrendet alakítsunk ki, sok zöldséggel, gyümölcsel. Így biztosak lehetünk benne, hogy elegendő vitaminhoz, nyomelemhez és rosthoz jutunk.
5. Igyunk elegendő folyadékot: 2.5-4l szénsavmentes ásványvizet/nap. Ez amellett, hogy fontos tényező egészségünk, fiatalságunk, megőrzésében, csökkenti az éhségérzetet is.
6. Többször együnk keveset. Mostantól ne zabáljunk be, ne vegyünk kétszer.
7. Ne együnk több mocskot.A cukros-zsíros sütiket-csokikat, zsírtól tocsogó pizzákat, gyorsétkezdés genyákat felejtsük el. Ha nassolni támad kedvünk, inkább együnk gyümölcsöt, fagyasztott joghurtot.
A táplálkozási szokásaink átalakítását bontsuk több fázisra, nem szabad hirtelen nekiesni, mert az „sokkolhatja” a szervezetet. Mondjuk minden fázis tartson egy hétig. Az első legyen az elégséges folyadékbevitel megszokása. A második fázis legyen, a rendszeres időpontokban történő, „mód megadós” kajálás kialakítása. A harmadik fázis legyen a zsírbevitel csökkentése. A negyedik a szénhidrátbevitel napi eloszlásának kialakítása. Nem kell sietni sehová, a lényeg az, hogy egyetlen előrelépést se követhet visszakozást. Legyél kemény magaddal, de egyszerre ne követelj túl sokat.
Természetesen mindent, de mindent le kell írnod a kis füzetedbe, így pontosan követheted miket követtél el, és hol tartasz a fejlődésben. Naponta mérd meg a súlyodat, mindig reggel, „ügyintézés” után, és számolj heti átlagot belőle. Heti egyszer mérd meg a testzsírarányodat is, ezt vesd össze a súlyoddal, így pontosan kiszámíthatod mennyi zsírt és mennyi izmot veszítettél. Ha a negyedik fázison túl vagy, tartsd két hétig a kajálásodat és nézd meg hogy alakulsz, az optimális fogyási mennyiség a testsúly 1%-a hetente, ha ennél kevesebbet fogysz csökkentsd a napi energia beviteled 10%-al, a szénhidrátból elvéve. Tartsd két hétig, és utána megint korrigálhatsz. Ha a testzsírarány változás – testsúly változás összevetéséből arra jutsz, hogy túl sok izmot veszítesz, növeld a fehérje bevitelt, és a szénhidrát bevitelt 5%-al. Addig játszogass, amíg az optimális fogyási arányt el nem éred, szinte tisztán zsírból lemarva.
Egy laza példa, egy napi kajcira (a negyedik fázis után):
7:00 ujjnyi műzli + 3 ujjnyi kukoricapehely + 1 darabolt kivi + 3 dl zsírszegény tej.
9:00 1 kornspitz
11:00 1 kornspitz
13:00 brokkolikrém leves
14:30 rizs + bőr nélkül grillezett csirke mell.
17:00 1 pohár gyümölcs joghurt
19:00 1 alma
20:30 nass: nyers karalábé csíkokra vágva

„Visszatérek!” (Schwartzenegger) …Az aerob edzésre… :)

Miamanó Creative Commons License 2000.01.19 0 0 91
Köszi Robzon a tanácsokat. Mostmár nagyon fel vagyok csigázva az aerobedzések iránt, úgyhogy kiváncsian várom a leírást. Csak azt nem értem, hogy akkor mindent csak pulzuskontrollal lehet csak csinálni? Nem körülményes ez egy kicsit? Vagy megszokás kérdése az egész, illetve az ember egyidő után érzi, hogy meddig mehet el, anélkül, hogy közben méregetné a pulzusát?
És ezek szerint minden más amit csinálok (akár napi 2 óra valamilyen torna) tök felesleges, úgysm fogok fogyni? Valahogy hihetetlen, mert pl. úgy látom mintha mostanában a hasam kicsit lapult volna. Jó tudom, megeszem egy pizzát és visszajön. És van még gy pár szaloncukor is.
Miamanó
Tilia Creative Commons License 2000.01.18 0 0 90
Köszi, Robzon!

Van egy koleganőm, aki elég beteg, és mindenképp le kell fogynia, de nem nagyon tud. Ha leírod a módszered átadhatom neki is??? Vagy csak ha dokumentál? Izééé... már eltévedtem ez emlékeimben, hogy mit is írtál...

Előzmény: Robzon (89)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!