Keresés

Részletes keresés

cosmopolita Creative Commons License 2006.06.05 0 0 3206

Sziasztok!

Nem olyan régen a Buday csinált édes fűszervajat. Nem emlékszik valaki a receptre?

Köszi szépen!

cosmo

Zitka Creative Commons License 2006.06.04 0 0 3205
Megerősítem a citromfüvet! Hétközben ezt az egyetlen adást láttam, és azt szórt a tetejére. Persze nem az első eset, hogy más van az írott receptben, mint a tv-adásban. :-( Igazán nem lenne nagy erőfeszítés összehangolni a kettőt....
Előzmény: varadit (3204)
varadit Creative Commons License 2006.06.04 0 0 3204

 

 a tálaláshoz 2 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld

 

 

Én úgy emlékszem citromfüvet szórt a leves tetejére, nem korianderzöldet, mivel az jobban passzol a benne lévő zöldcitromhoz.

 

Előzmény: cnzsuzsa (3203)
cnzsuzsa Creative Commons License 2006.06.04 0 0 3203
A HÉT RECEPTJE
SÜLTSÁRGARÉPA-LEVES
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 2 cm-es karikákra vágva, 2-3 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál méz, 1 gerezd fokhagyma, finomra zúzva, 1 liter alaplé (1/2 kg csirkeszárnyból, 1 negyedekre vágott hagymából, 1 feldarabolt sárgarépából és 1 feldarabolt fehérrépából főtt, sótlan, leszűrt leves), só és frissen őrölt bors, 10 dkg kókusztejpor (bioboltokban kapható), 1 púpos kávéskanál currypor, 2 dl tejszín, ½ zöldcitrom
a tálaláshoz 2 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).
A sárgarépa-karikákat beletesszük egy nagy keverőtálba. A szójaszószt összekeverjük a mézzel, a zúzott fokhagymával és az olívaolajjal, aztán ráöntjük a sárgarépára, és jól összeforgatjuk vele.
Ezt a fűszeres sárgarépát kiborítjuk egy szilikonlappal bélelt tepsire, majd alufóliával letakarva 40 percig sütjük. Ekkor lekapjuk róla a fóliát, és visszatesszük a sütőbe további 15-20 percre, hogy szép színe legyen.
Megvárjuk, amíg a sült sárgarépa langyosra hűl, aztán turmixgépben összepürésítjük az alaplé ¾-vel. Ha kész, átöntjük egy fazékba. A maradék alaplevet simára keverjük a kókusztejporral, és hozzáöntjük a leveshez. Ezután hozzáadjuk a tejszínt is, és megsózzuk, megborsozzuk. Fűszerezzük curryporral, majd mérsékelt lángon kevergetve néhány perc alatt összeforraljuk.
Tálalás előtt a levesbe belekeverjük a zöldcitrom-fél ujjaink közt átszűrt levét, és megszórjuk az apróra vágott, friss korianderzölddel.


MAJD A BUDAY!
MARHALÁBSZÁR TEPSIBEN
Hozzávalók: 1 - 1,5 kg marhalábszár, 25 dkg vaj, 2 nagy db krumpli, meghámozva, 1 nagy fej cékla, meghámozva, 1/2 gumó zeller, meghámozva, 2 szál sárgarépa, meghámozva, 1 fej lilahagyma, meghámozva, 1/2 fej fokhagyma, meghámozva, gerezdekre szedve, 1 csokor friss kakukkfű, 1/2 óveg (kb. 3 dl) jó minőségű vörösbor
Elkészítés:
A marhalábszárt megsózom, és kb. 10 dkg felkockázott vajat beledobok a tepsi közepébe, és ráhelyezem a vajkockákra a húst.
Ezután sorban felkockázom a zöldségeket; először a krumplit vágom nagy kockákra, aztán a céklát, majd a zellergumót. A sárgarépákat kb. 2 centis korongokra aprítom, a lilahagymát pedig felnyolcadolom. Minden zöldségdarabot a fokhagymagerezdekkel együtt a húsra dobok, majd rátépkedem a kaukkfűágakat is, végül a tetejére kockázom a maradék vajat.
Mielőtt a sütőbe tolom, meglocsolom a jóízű borral.
110 fokon az első fél óra után aulófiával letakarva sütöm további másfél óráig.

Jó étvágyat hozzá!

1-2-3
TÉSZTASALÁTA SONKÁVAL, TOJÁSSAL ÉS PETREZSELYMES SAJTSZÓSSZAL
Hozzávalók: 20 dkg csavart tészta, 2 dkg vaj, 10 dkg fokhagymás sajtkrém, 2-3 evőkanál tejföl, só és frissen őrölt fekete bors, 1 csokor friss petrezselyem, 1 evőkanál olaj, 1 csomag madárbegy saláta, 10 dkg szeletelt baconszalonna, 2 tükörtojás
Elkészítés:
A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, majd lecsepegtetjük.
Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és belenyomjuk a sajtkrémet. Alacsony lángon összekeverjük, hozzákanalazunk egy kis tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, és miután lehúztuk a tűzről, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet, majd a kifőtt tésztát. Az egészet egy nagy tálba tesszük.
Forróra hevítjük az olajat egy másik serpenyőben, beletesszük a madársalátát, és 1-2 perc alatt átforgatjuk benne. A salátát ezután a sajtszószos tészta tetejére tesszük. A serpenyőben maradt olajba (ha nem maradt, akkor teszünk bele 1 evőkanállal) ezután beletesszük a szalonnaszeleteket, és 2-3 perc alatt megsütjük őket. Ha készen vannak, mehetnek a salátaágyra.
A serpenyőbe ezután beleütjük a tojásokat, és 3-4 perc alatt megsütjük őket. Ha készen vannak, őket is a saláta tetejére halmozzuk.

SÜSSÜNK VALAMIT
SAJTOS RÚD
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 1 púpos teáskanál só, 5 dkg frissen reszelt füstölt sajt, frissen őrölt bors, 10 dkg hideg vaj, felkockázva, 1 tojássárgája, 4 evőkanál hideg víz, kevés liszt a nyújtáshoz, a kenéshez 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve, kevés köménymag
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és sütőpapírt terítünk 2-3 nagy tepsibe.
A lisztet, a sót és a frissen reszelt sajtot beletesszük a késes betétű robotgépbe. Tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot, és hozzáadjuk az apró kockákra vágott, hideg vajat. Ezután bekapcsoljuk a gépet, és a hozzávalókat kb. ½ perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze.
A lisztes-vajas-sajtos keveréket átöntjük a gépből egy tálba, és hozzáadjuk a tojássárgát meg a hideg vizet. Kezünkkel gyorsan összegyúrjuk az egészet, majd az így kapott tésztát cipóvá formáljuk.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán lisztezett nyújtófával ½ cm vékony téglalappá nyújtjuk, és éles késsel felvágjuk ½ cm széles, hosszú csíkokra.
A csíkokat áttesszük a tepsikre, megkenjük őket kevés tojásfehérjével, és meghintjük köménymaggal.
A sajtos rudakat 12-14 perc alatt megsütjük a meleg sütőben, egyik tepsit a másik után.
mannamari Creative Commons License 2006.06.02 0 0 3202
Valaki légyszí másolja majd be a vasárnapi recepteket. Csak kedden látok legközelebb netet és különben lemaradok róla.
Köszi!
mannamari Creative Commons License 2006.06.02 0 0 3201
TEGNAPI RECEPT
SÜLTSÁRGARÉPA-LEVES

Hozzávalók:
1 kg sárgarépa, 2 cm-es karikákra vágva
2-3 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál méz
1 gerezd fokhagyma, finomra zúzva
1 liter alaplé (1/2 kg csirkeszárnyból, 1 negyedekre vágott hagymából, 1 feldarabolt sárgarépából és 1 feldarabolt fehérrépából főtt, sótlan, leszűrt leves)
só és frissen őrölt bors
10 dkg kókusztejpor (bioboltokban kapható)
1 púpos kávéskanál currypor
2 dl tejszín
½ zöldcitrom

a tálaláshoz 2 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld


Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).

A sárgarépa-karikákat beletesszük egy nagy keverőtálba. A szójaszószt összekeverjük a mézzel, a zúzott fokhagymával és az olívaolajjal, aztán ráöntjük a sárgarépára, és jól összeforgatjuk vele.

Ezt a fűszeres sárgarépát kiborítjuk egy szilikonlappal bélelt tepsire, majd alufóliával letakarva 40 percig sütjük. Ekkor lekapjuk róla a fóliát, és visszatesszük a sütőbe további 15-20 percre, hogy szép színe legyen.

Megvárjuk, amíg a sült sárgarépa langyosra hűl, aztán turmixgépben összepürésítjük az alaplé ¾-vel. Ha kész, átöntjük egy fazékba. A maradék alaplevet simára keverjük a kókusztejporral, és hozzáöntjük a leveshez. Ezután hozzáadjuk a tejszínt is, és megsózzuk, megborsozzuk. Fűszerezzük curryporral, majd mérsékelt lángon kevergetve néhány perc alatt összeforraljuk.

Tálalás előtt a levesbe belekeverjük a zöldcitrom-fél ujjaink közt átszűrt levét, és megszórjuk az apróra vágott, friss korianderzölddel.


Kyra.E Creative Commons License 2006.06.01 0 0 3200
Sziasztok! Tegnap a párommal megcsináltuk a vasárnapi rakott palacsintát, s isteni finom volt!!! Bár gondolom, egy hétre elegendő kalória-bomba, de mennyei volt az íze! Kedvesem le is szögezte, h. ezentúl ha palacsinta, csakis ezzel a túrós töltelékkel... Úgyhogy ha vállaljátok a kockázatot, s vmi extra édesre vágytok, ez tuti recept!
mannamari Creative Commons License 2006.05.31 0 0 3199
MAI RECEPT
PAPRIKÁS CSIRKE ÉS CSIRKÉS, PARADICSOMOS RAKOTT TÉSZTA

Hozzávalók:
40 dkg darált csirkemell
2 dl tej
1 kávéskanál morzsolt oregánó
1 fej vöröshagyma, felaprítva
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
25 dkg szarvacska tészta
2 pohár tejföl
8 db paradicsom, meghámozva, kimagozva és kockákra vágva
10 dkg füstölt sajt

Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 200 fokra, majd első lépésként enyhén sós vízben kifőzöm a tésztát.

A felaprított vöröshagymát egy kisebb lábosba téve bő vízben beáztatom, majd felforralom, leszűröm, és megint hideg vízbe áztatom. Ha ezzel megvagyok, leszűrés után egy serpenyőben kevés olívaolajon megfonnyasztom.

Aztán a hagymához reszelek egy gerezd fokhagymát, és amint megérzem a fokhagyma illatát, már húzom is le a serpenyőt a tűzről. Kicsi idő elteltével belekeverek 1 evőkanál pirospaprikát, majd visszatolva a serpenyőt a tűzre, már dobom is a paprikás hagymára a darált húst. Közepes lángon aranybarnára pirítom a húst.

Mikor a hús már megpirult, hozzáadom a paradicsomot, öntök rá kb. 1 dl vizet, majd egy keverés után lefedve, 10 percig főzöm.

A baba ebédjéhez kiveszek a paradicsomos húsból 2 evőkanálnyit, teszek hozzá kevés tésztát, meg egy kevés forralt, hideg vizet, aztán ezt az egészet összeturmixolom. Ezzel a baba ebédje kész is.

A család ebédjéhez felturbózom a csirkét; a serpenyőben várakozó paprikás-paradicsomos csirkéhez szórom a maradék pirospaprikát. Sózom, borsozom, és az egészet alaposan összekeverem.

A maradék kifőtt tésztát beleöntöm egy nagy tálba, belereszelem a 2 gerezd fokhagymát, majd hozzákanalazok annyi tejfölt és tejet, hogy könnyedén keverhető legyen. Majd a tejfölös-fokhagymás tészta felét beleöntöm egy tűzálló tálba, rákanalazom a paprikás csirkét, aztán jöhet rá a tészta másik fele. Aztán mielőtt beteszem a tésztát sülni, alaposan megszórom reszelt sajttal.

20 perc alatt elkészül a csirkés, paradicsomos rakott tészta is.

latsia1 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 3198
Tex-mex pulyka

1 csokor újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 chilipaprika
1 doboz 40 dekás hámozott paradicsom konzerv
1 doboz 40 dekás vörösbab konzerv
1 evokanál olaj
30 deka darált pulykacomb vagy pulykamell
1 teáskanál cayenne bors
1 teáskanál szárított chilipehely
2 teáskanál morzsolt oregano
1 teáskanál orölt fahéj
1 evokanál cukor
1, 1 deci víz


A tálaláshoz: tejföl
újhagyma
reszelhetoen kemény sajt (ami éppen van otthon)
tortilla-chips

Hogy tempósan haladhassak, amit csak lehet, elokészítek. Az újhagyma fehér szárait felkarikázom, a megpucolt fokhagyma-gerezdet finomra aprítom, aztán a félbevágott chilipaprikából kirázom a magokat, és az üres paprikahéjat vékonyan felszeletem. Kezem ügyébe készítem a kétféle konzervet, sot, a babszemeket szurobe teszem, és a csap alatt átöblítem.
Aztán egy mélyebb serpenyoben vagy lábosban gyengéden megmelegítem az olajat. Kevergetve puhára párolom benne az újhagymakarikákat, majd utána hozzászórom a fokhagymát, és amikor megérzem az illatát, hozzáteszem a kétféle hagymához a darált húst. Kicsit erosebbre tekerem lángot, és fakanállal kevergetve a pulykamorzsákat fehéredésig párolom.
Ezek után lehúzom az edényt a tuzrol, és beleszórom a cayenne borsot, a szárított chilipelyhet, a morzsolt oregánot, az orölt fahéjat, az apróra vágott chilipaprikát meg a cukrot. Hozzáöntöm a konzervdobozból a paradicsomokot, aztán fakánallál tessék-lássék módra szétnyomkodom oket. Belepottyantom a babszemeket is, és miután alaposan megsóztam az egészet, annyi vizet öntök hozzá, hogy olyan jó szószos legyen, de azért mégsem híg.
Az edényt visszaköltöztetem a tuzre, és a paradicsomos húskavalkádot felforralom. Ahogy rottyan néhányat, máris takarékra csavarom alatta a lángot, és 15-18 perc alatt összefozöm a tex-mex ízvilágú lakomát. Eközben jól elvan magában a tuzhelyen, bár néha azért megkeverem.
Amíg foddögél, addig egy tálkába belekanalazok jó sok tejfölt, egy másikba belekarikázok néhány szál újhagymát, és egy harmadikba pedig belereszelek szép és nagy kupacnyi sajtot. A kenyeres kosárba beleöntöm a ropogós tortilla-chipset, aztán ahogy megfott a tex-mex pulyka, tálalok.
A tányérokon púposódó, fuszeres ragura ki-ki annyit tesz a tejfölbol, az újhagymából és a reszelt sajtból, amennyit csak akar, mint ahogy a tortillachipsnél sincs limit, hiszen olyan jól lehet ezt ropogtatni hozzá.
4 adag lesz belole
Előzmény: ti2 (3197)
ti2 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 3197

sziasztok!

valaki tudna segíteni nekem? a tv-ben láttam (az írisz-en azt hiszem) egy receptet, talán a neve TEX-MEX,megköszönném ha valaki elküldené vagy leírná.

mannamari Creative Commons License 2006.05.30 0 0 3196
TEGNAPI RECEPT
SÁFRÁNYOS-SÜLT PAPRIKÁS SPAGETTI

Hozzávalók:
30 dkg spagetti
6 piros kaliforniai paprika
2 evőkanál olívaolaj
1 zacskó sáfrány
2 evőkanál forró víz
4 evőkanál mascarpone
1 gerezd fokhagyma
só és frissen őrölt bors

a tálaláshoz 1 evőkanál apróra vágott, friss rozmaring

Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítek egy akkora tepsibe, amelyben kényelmesen elférnek majd egymás mellett a paprikák.

A paprikákat egészben hagyom, és vékonyan bekenem mindet olívaolajjal. Ezután beleteszem a tepsibe, és kb. 30 percen át sütöm őket, hogy imitt-amott elkezdjenek barnulni. Félidőben megfordítom a paprikákat, hogy egyenletesen süljenek. A megsült paprikákat még melegen beleteszem egy nylonzacsiba, és hagyom, hogy a saját gőzükben hűljenek ki.

Vizet engedek egy tésztafőző fazékba, szórók hozzá sót, és elkezdem felforralni. Ha forr, beleteszem a spagettit, és haraphatóan puhára főzöm.

Amíg a spagetti kifő, összeállítom a mártást. A sárfányt beleszórom egy kis tálkába, rákanalazom a forró vizet, és félreteszem. A kihűlt paprikákról papírtörlővel ledörgölöm a héjukat, majd kicsumázom és kimagozom őket, aztán apróbb darabokra vágom mindet. A fokhagymát megpucolom, és finomra vágom. Ezután botmixerrel összepépesítem a mascarpónét, a beázatott sáfrányt (kell a víz is!), a megsült paprika-darabok felét és a fokhagymát. A kész mártást picit megsózom, erőteljesen megborsozom, és átteszem egy kis serpenyőbe vagy lábosba.

A kifőtt spagettit lecsöpögtetem, összekeverem a mártással, hozzáteszem a maradék sült paprikát, és az egészet kevergetve összemelegítem. Ha a mártás túl sűrű, teszek hozzá 1 merőkanálnyit a tészta főzővizéből.

Tálaláskor a sáfrányos-sült paprikás spagettit apróra vágott, friss rozmaringgal szoktam megszórni.

2 adag lesz belőle.

tkyra Creative Commons License 2006.05.29 0 0 3195
VASÁRNAPI RECEPTEK

A HÉT RECEPTJE:

SAJTOS RAKOTT KRUMPLI

 

MAJD A BUDAY!

CITROMOS HALRAGU TÉSZTÁVAL

 

 Hozzávalók:

 

25 dkg spagetti tészta
2 db paradicsom
10 dkg póréhagyma
morzsolt oregánó
só és frissen őrült fekete bors
1,5 dl fehérbor
3-4 szelet tengeri halfilé
2-3 fej gomba
3 dkg vaj
2 evőkanál kapribogyó
½ db citrom

 

 Elkészítés:

 

Első lépésként enyhén sós, lobogva forró vízben kifőzöm a tésztát.

Egy közepes méretű serpenyőbe felteszem melegedni egy kevés olívaolajat, aztán a paradicsomokat apróra kockázom, és ha ezzel elkészültem, már dobom is a paradicsomot a serpenyőbe. (Gyenge tűzön párolom, hogy a leve megmaradjon.) Ízesítésként megszórom egy nagy csipet oregánóval, kevés őrölt borssal és sóval. Összekeverem és hagyom, hogy csendben párolódjon.

Ezalatt felaprítom a póréhagyma 1/3-át (vagy aki jobban szereti, használhat snidlinget – a lényeg, hogy gyengébb ízhatású hagymát használjunk), majd ezt is a paradicsomhoz dobom. Hozzáöntök fél decit a fehérborból is, és hagyom, hogy a zöldségek készre párolódjanak ebben az ízletes mártásban. Ha kész. félreteszem.

A halszeleteket nagyobb csíkokra vágom, felkarikázom a maradék póréhagymát és a gombafejeket jó nagy darabokba felkockázom. Ha mindezzel megvagyok, egy másik serpenyőben megolvasztom a vajat, majd beleszórom a felszeletelt halat, a felkarikázott hagymát és a felkockázott gombát, és beleszórom a maréknyi kapribogyót is. Az egészet alaposan megsózom, és hagyom, hogy csendesen pirulgasson.

Amikor már félig elkészült a halragu, óvatosan megkeverem, belecsöpögtetem a citrom levét, és hozzáöntöm a maradék fehérbort is. Aztán az egészet addig párolom így, amíg a levél el nem forrja.

Amikor a halragu már majdnem kész, a paradicsommártáshoz keverem a kifőtt, lecsöpögtetett tésztát. Alaposan megforgatom benne, majd egy tányérra szedem, és fészekként elrendezem. Végül a tészta közepére halmozom az elkészült halragut.

Jó étvágyat!

 

 

 

1-2-3

MEXIKÓI CÉZÁR SALÁTA

 

 Hozzávalók:

 

1 dl joghurt
2 evőkanál vörösborecet
3 dkg frissen reszelt parmezán
1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
1 teáskanál szardellapaszta
2 gerezd fokhagyma
1 piros, kimagozott, apróra vágott csilipaprika
½ citrom leve
0,5 dl olívaolaj

1 csomag Brasiliana Mix
1 piros, kis kockákra vágott kaliforniai paprika
1 szikkadt, kockákra vágott, vajban megpirított zsemle

 

 Elkészítés:

 

Az első 9 hozzávalót turmixgépben pépesítjük, majd lassan, fokozatosan hozzácsorgatjuk az olajat, és ezzel is pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk.

A salátát összekeverjük a paprikával és a zsemlekockákkal, majd az öntettel. Tálaláskor még egy kis parmezánt szórunk rá.

 

 

 

SÜSSÜNK VALAMIT

RAKOTT TÚRÓS-SZILVÁS PALACSINTA

 

 Hozzávalók:

 

A palacsintához:
15 dkg finomliszt
5 dkg vaj, megolvasztva és langyosra hűtve
4 dl tej
1 evőkanál cukor
1 csipet só
3 tojás

olvasztott vaj a a sütéshez

A töltelékhez:
50 dkg túró
1 citrom reszelt héja
15 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 dl tejföl
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
10 dkg aszalt szilva, teában vagy rumban megáztatva, apróra vágva. Lecsöpögtetve

Az összeállításhoz:
15 dkg szilvalekvár
3½ dl tejföl, 5 dkg porcukor és 2 tojássárgája összekeverve
1-2 evőkanál porcukor, teaszűrőn átszitálva

 

 Elkészítés:

 

Elkészítjük a palacsintát. A tészta hozzávalóit beletesszük egy turmixgépbe, és 1-2 perc alatt az egészet simára, csomómentesre keverjük. Ezután a tésztát 30 percig pihentetjük, majd a szokásos módon sorra megsütjük a palacsintákat. A sütéshez nem olajat, hanem olvasztott, tisztított vajat használunk, mert ettől sokkal finomabb lesz a palacsinta.

Az olvasztott vaj a következőképpen készül. Fogunk 20 dkg vajat, takaréklángon megolvasztjuk egy lábosban, és néhány percig nagyon óvatosan főzzük, hogy elpárologjon belőle a víz. Az óvatosságra azért van szükség, mert nem szabad, hogy a vaj leégjen, miközben eltávozik belőle a víz. (Igen, a vajban van víz, méghozzá nem is kevés, kb. 20%-nyi.) Ezután alaposan ránézünk az olvadt vajra. Láthatjuk, hogy kétféle összetevőből áll: egy híg folyadékból és sok apró, különálló pöttyből. Ezekre az apró pöttyökre a továbbiakban nincs szükségünk. Ezek azok az ún. tej-szárazanyagok, amelyek leégnek, amikor erős tűzön felhevítjük a vajat. Ezért a megolvasztott vajról óvatosan leöntjük a híg, folyékony részt úgy, hogy az apró pöttyök benne maradjanak a lábosban, majd a híg, folyékony részt félretesszük. Ez a tisztított vaj, ezzel süthetjük a palacsintákat. Sütés után a maradék tisztított vajat tegyük hűtőbe, sokáig eláll.

A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kevés vajjal kikenünk egy kisebb tepsit.

A palacsintákat megtöltjük a túrós töltelékkel, és felcsavarjuk őket. Ezután mindegyiket félbevágjuk, majd egymáson kicsit elcsúsztatva, beletesszük a kivajazott tepsibe. A palacsinták közé rakunk egy-egy kanálnyi szilvalekvárt, megkenjük őket a tejfölös keverékkel, és vékonyan meghintjük porcukorral.

A töltött palacsintákat 20 perc alatt átsütjük a forró sütőben, és azonnal tálaljuk.

 

komórka Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3194
Mai recept

SZEZÁMOS CUKKINI KAPORMÁRTÁSSAL

 Hozzávalók:

1 db cukkini
kb. 3-4 dl olaj a sütéshez
kb. 10 dkg liszt a panírozáshoz
2 db tojás
10 dkg szezámmag
3 dkg vaj
3 csokor kapor
1 dl tejszín
½ db citrom

 Elkészítés:

Első lépésként egy közepes méretű lábosban melegíteni kezdem az olajat,

Amíg a zsiradék forrósodik, meghámozom a cukkinit, majd hosszába ketté vágom, és egy kanállal kikaparom a belsejéből a magos részt, végül hosszanti irányban ujjnyi szeletekre vágom. Enyhén megsózom a cukkiniszeleteket, majd bepanírozom mindegyiket a következő módon; először meghempergetem őket lisztben, aztán a tojásban forgatom át alaposan, végül nem zsemlemorzsában, hanem szezámmagban forgatom meg mindegyik szeletet.

Ha készen vagyok, már dobom is a cukkini szeleteket a forró olajba pirulni. Pár perc alatt szép aranybarnára pirulnak. Ha elkészültek, szűrőlapáttal kiszedem mindegyiket és papírtörlővel kibélelt tányérra téve, félre rakom egy kicsit.

Egy közepes méretű serpenyőben megolvasztom a vajat, majd kisebb darabokra felvágom a kaprot – nem túl apróra -, és már dobom is az olvadt vajra. Néhány forgatás után enyhén megsózom, megcukrozom a kaprot, majd hozzáöntöm a tejszínt. Addig forralom, míg sűrű mártás állagú nem lesz. Mielőtt lehúzom a tűzről, csöpögtetek bele pár csepp citromlevet is.

Elkészült a mártás is, tálalhatok. Jó étvágyat!

mannamari Creative Commons License 2006.05.25 0 0 3193
MAI RECEPT
SAJTOS RAKOTT KRUMPLI

Hozzávalók:
1 doboz sonkás, kocka sajt
1½ dl tejszín
1½ kg krumpli, meghámozva és uborkagyalun hajszálvékonyra szeletelve
só és frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
20 dkg pácolt, szárított, vékonyra szeletelt sonka felcsíkozva
1 liter tej, megmelegítve
5 dkg vaj

a tepsi kikenéséhez puha vaj


Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 20x40 cm-es tepsit.

A sajtkockákat egy nagy keverőtálba pottyantjuk, aztán hozzáöntjük a tejszínt és az egészet összedolgozzuk.

Most következik a fűszerezés; a tálba reszeljük a fokhagymagerezdeket, aztán jöhet egy kevés szerecsendió, na és a friss borspuszi. Az egészet alaposan összekeverjük.

Ezután a krumpli szeleteket beleforgatjuk a sajtos-tejszínes-fűszeres mártásba. Ekkor láthatjuk, hogy mennyi tejet fog felvenni az étel ahhoz, hogy jó szaftos legyen.

A következő lépésben a szeletelt sonkával megágyazunk a kivajazott tepsiben a krumplinak. Ezután jöhet a sonkára egy réteg krumpli, kevés só és bors. Majd újabb réteg sonka, végül a maradék krumpli, só és bors.

Utolsó lépésként az egész tetejére morzsoljuk a vajat, majd a tepsit alufóliával letakarva sütőbe téve kb. 1 óra, majd fólia nélkül további fél óra alatt ropogósra sütjük a sajtos rakott krumplit.

monkey62 Creative Commons License 2006.05.25 0 0 3192
SPAGETTI TÁRKONYOS SPÁRGÁVAL

Hozzávalók:

25 deka spagetti
50 deka spárga (a kép tanúsága szerint zöldspárga)
3 deci tejszín
1 nagy citrom
1 gerezd fokhagyma
5 deka friss parmezán
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
1 kis maréknyi tárkonylevél (7-8 ágról lehet ennyit szedni)
só és frissen õrölt fekete bors

Fölteszem forrni a tészta enyhén sós fõzõvizét. Miközben melegszik,
elõkészítem a spárgát és a tárkonyos mártást. A spárgát
krumplihámozóval megpucolom, majd kétcentis darabokra vágom, és
szûrõben megmosom, megszárítom. Félrerakom, és elõveszek egy közepes
méretû, mély serpenyõt. beleöntöm a tejszínt, és a reszelõ apró
lyukú oldalán át hozzáküldöm a megmosott, szárazra törölt citrom
héját, a megpucolt fokhagymagerezdet és a parmezánt. Ezután
belereszelek annyi szerecsendiót, amennyit kellemesnek ítélek, és
jöhet a tárkony. A leveleket apróra vágom, majd a miszlik felét
beleszórom a tejszínbe. A maradékot félreteszem, mert ezzel hintem
meg tálalás elõtt a tésztavacsorát. Ezután a lobogva forró vízbe
beleszórom a spagettit. A fõzõvekkeren azonnal beállítok 5 perccel
kevesebbet, mint amennyi a tészta dobozára van írva. Így ha csönget
a vekker, a spagettihez hozzáteszem a félretett spárgát, és akkor
pont egyszerre fõnek meg. Amíg az utolsó 5 percben együtt fõ a
tészta a spárgával, gyenge lángon elkezdem összemelegíteni a
tárkonyos mártást. Teszek bele sót, borsot, és néha megkeverem. Ha
úgy ítélem meg, hogy túl sûrû, hozzáadok néhány kanálnyit a tészta
fõzõvizébõl. Végül a megfõtt spagettit a spárgával együtt leszûröm,
beleforgatom a mártásba, és a tésztahalmot meghintem a félretett,
apróra vágott tárkonnyal.
2 bõséges adag lesz belõle.

Ez egy régi recept, de mivel itt a spárgaszezon, és a Sparban is akciós, és a tárkonyt pl. csülkös bablevesben igen szeretem, gondoltam, hogy kipróbálom. Csak azt nem tudtam megfejteni, hogy mielõtt a fõzõvízbe rakja a spárgát, miért kell megszárítani. Megbarnul a víztõl?
tündérlala Creative Commons License 2006.05.24 0 0 3191

Csak Budapestről tudok beszélni, de nagyon sok helyen kapható. Lehelpiaci aszaltgyümölcsárusnál, a Gyümölcsliget (vagy Sziget?) zöldségeshálózatnál abból a sokfiókos önkiszolgáló aszaltáru szekrényből, stb. 

A Tesco és a Spar tele van Kalifa cuccokkal (azt speciel nem tudom, hogy papaya van-e, de a karácsonyi sütibe rengeteg féle egzotikus Kalifa aszaltgyümölcsöt vettünk a Sparban).

Előzmény: t3v3d3s (3190)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.24 0 0 3190
Azt hiszem, értettem, de
1) próbáltam infot szolgáltatni
2) ne feledjük, hogy van, akit a Kalifa szponzorál :-)
Előzmény: mannamari (3188)
mannamari Creative Commons License 2006.05.24 0 0 3189
MAI RECEPT
PARADICSOMOS CUKKINIPÜRÉ ÉS ZÖLDSÉGES TÉSZTA

Hozzávalók:
50 dkg cukkini, megmosva, kockára vágva
35 dkg paradicsom, meghámozva, kimagozva, kockára vágva
1,5 dl tejszín
5 dkg olajbogyó, nagyobb darabokra vágva
3 gerezd fokhagyma
morzsolt oregánó

frissen őrölt bors
25 dkg tojás nélküli csavart tészta
5 dkg reszelt parmezán
kevés olívaolaj

Elkészítés:
Első lépésként egy nagy lábosban felteszek enyhén sós vizet melegedni a tésztának. Ha a víz már forr, kifőzöm a tésztát.

Miközben fő a tészta, gőz fölött külön-külön puhára párolom a kockára vágott cukkinit és a paradicsomot a fokhagymával együtt. Ha a zöldségek megpárolódtak, kiveszek mindkettőből 4-5 evőkanálnyit a babának és kb. fele ennyi kifőtt tésztával, kevéske olívaolajjal és egy csipetnyi reszelt parmezánnal alaposan összepürésítem az egészet. Ha szükséges, a cukkini párolólevével hígíthatjuk. A baba ebéd ezzel kész is.

A családnak a maradék párolt zöldséget kevés sóval, jó sok borssal, a tejszínnel és a parmezánnal összepürésítem. Ízesítem egy kevés oregánóval, majd a cukkini maradék párolólevével az egészet felhígítom.

Ezután olívaolajat forrósítok egy serpenyőben, és ha már forró átkeverem benne a maradék kifőtt tésztát, majd hozzáöntöm a zöldséges mártást. Amíg a tészta melegszik, apróra vágom az olajbogyót, majd a meleg tésztára szórom.

Az olajbogyós zöldséges tésztát már csak 1-2 percig kevergetem, aztán már csak a tálalás következik.

mannamari Creative Commons License 2006.05.24 0 0 3188
Igaziból arra próbáltam célozni, hogy nem a nagyközönség számára elérhető hozzávaló. Pl. saját lakóhelyemen hiába megyeszékhely nincs ilyenre igazán kereslet. => nem tartanak még a hiper-szuperben (copyright Stahl) sem.

Előzmény: t3v3d3s (3187)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.23 0 0 3187
ez a csavart tészta a file dátuma szt nálam tavaly decemberi.

Én nem szeretem a papayát (nincs a gyümölcsnek magyar neve? a fáé dinnyefa), de biztosan láttam a Metróban, bár mintha csak keverékben lett volna (valami hasonló egzotikummal elegyítve, talán ananásszal).
...
rákerestem:
Vegabond aszalt papaya 20 dkg 400 Ft, pontplaza.hu
Kalifa 20 dkg 300 Ft
Nobilis is van, árat nem találtam.
kandírozott is létezik, állítólag zöld és piros is.

Szóval ahol Kalifa van, gondolom.
Előzmény: mannamari (3185)
mannamari Creative Commons License 2006.05.23 0 0 3186
TEGNAPI RECEPT
PARADICSOMOS-MASCARPÓNÉS CSAVART TÉSZTA

Hozzávalók:
4 nagy szem paradicsom
só és frissen őrölt bors
¼ kávéskanál porcukor
2 evőkanál balzsamecet
1 nagy gerezd fokhagyma
10 dkg mascarpone
1 nagy maréknyi friss bazsalikom
15 dkg csavart tészta
3-4 evőkanál tejszín
1 dl vörösbor

a tetejére 3 dkg füstölt scamorza-sajt

Elkészítés:
Először felteszem a tésztát főni, majd meghámozom a paradicsomokat.

A paradicsom héját éles késsel vékonyan bemetszem kereszt alakban, majd lobogó, forró vizet öntök rájuk. Ezután várok 1 percet, hogy a bemetszett részeken felpöndörödjön a héjuk. Ha ez megtörtént, leöntöm róluk a forró vizet, engedek helyette rájuk hideget, és ha már kihűltek annyira, hogy könnyen megfoghatom őket, lehámozom a héjukat.

A meghámozott paradicsomokat félbevágom, ujjaimmal kiszedem a magos belsejüket, mert ez nem kell, majd a vastag paradicsomhúst apróra felkockázom. Olyan apróra, hogy szinte pépszerű legyen.

Előveszek egy mély serpenyőt, olívaolajat öntök bele, majd jöhet rá a paradicsom. A paradicsomot kicsit megsózom, borsozom, majd teszek hozzá pici porcukrot, és hozzáöntök kevés balzsamecetet. Ezután megpucolom a fokhagyma-gerezdet, és a kézi reszelő apró lyukú oldalán hozzáreszelem a fűszeres paradicsomhoz

Amíg a tészta fő és a paradicsom párolódik, felaprítok néhány levél bazsalikomot. Ezzel fogom az ételt a végén megszórni.

Ha a paradicsom már puha, hozzáöntöm a vörösbort, majd hozzákanalazom a mascarpónét is. Egy alapos keverés után már öntöm is hozzá a tejszínt. Ha ez is belekerült a mártásba, megvárom, míg az egész jól összeforr.

A kifőtt tésztát lecsepegtetem, és hozzákeverem a mártáshoz. Ha a mártást túl sűrűnek találom, teszek hozzá 1 evőkanálnyit a tészta főzővizéből.

Tálaláskor ráreszelem a csavart tésztára a füstölt sajtot, és meghintem az apróra vágott bazsalikommal.

1 adag lesz belőle.

mannamari Creative Commons License 2006.05.23 0 0 3185
MAI RECEPT
PAPAYÁS MUFFIN

Hozzávalók:
10 deka puha vaj
15 deka cukor
1 teáskanál vanília-aroma
2 tojás
½ deci tej
3 evőkanál rum
12 deka liszt
3 deka kókuszreszelék
1 zöldcitrom reszelt héja
1 teáskanál sütőpor
10 deka apróra vágott, aszalt papaya

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 C-ra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival.

A puha vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral és a vanília-aromával. Egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, majd a géppel hozzávegyítjük a tejet és a rumot is.

A lisztet összekeverjük a kókuszreszelékkel, a reszelt zöldcitromhéjjal és sütőporral. Fakanállal 2-3 részletben hozzáadjuk a vajas-cukros-tojásos-tejes-rumos masszához, aztán ebbe belekeverjük az apróra vágott, aszalt gyümölcsöket.

A kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban, és a muffinokat 25(?) perc alatt megsütjük.

12 muffin lesz belőle.

Már vasárnap is falnak mentem hogy megint muffin. És én ugyan honnét szerezzek aszalt papayát? Márha akarnék...
moes Creative Commons License 2006.05.22 0 0 3184

off

höh. látom, sokakat meghatott, hogy az ott StahlJuci hivatalos topikja :-))

on

Előzmény: t3v3d3s (3168)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.22 0 0 3183
:-DD
kapiskálod, kapiskálod! de ügyelj arra, hogy mindez egy hozzászóláson belül legyen, különben kíméletlenül irtanak - kérdeztük őket, h miért, de nem sok eredménnyel.
Előzmény: monkey62 (3182)
monkey62 Creative Commons License 2006.05.22 0 0 3182
Értem. Szal elõször írsz egy receptet:
Rántotta
Hozzávalók
személyenként 2 tojás
kevés olaj
Elkészírtés: A tojásokat jól felvered, a felhevített olajra öntöd, és gyorsan megsütöd.

és utána lehet megjegyzéseket tenni a mûsorra, meg Juditra, és akkor a recept megsemmisítése nélkül nem lehet törölni. Ami ugye teljesen ON. De miért ne lehetne a receptekRÕL beszélni? Eh...
Előzmény: t3v3d3s (3168)
efzsuzsa Creative Commons License 2006.05.20 0 0 3181
 Holnap ki is próbálom....
Előzmény: latsia1 (3180)
latsia1 Creative Commons License 2006.05.19 0 0 3180
Szerintem ez csak Juditnál "különös":O)))
Sok receptben szerepel így, és nagyon nagyon finom így!
Előzmény: efzsuzsa (3173)
chilii Creative Commons License 2006.05.19 0 0 3179
a sült eperdzsemet tuningolta fel balzsamecettel és chilivel, egyszer kipróbáltam, nagyon fini volt grillezett husikhoz!
Előzmény: efzsuzsa (3173)
efzsuzsa Creative Commons License 2006.05.19 0 0 3178
 Bocs. Télleg! KÖSZ!  ( Rámentem a www.  stahlkonyhajara...de hogy mért?)
Előzmény: t3v3d3s (3176)
doyen62 Creative Commons License 2006.05.19 0 0 3177
vesepecsenye = bélszin? nem?
Előzmény: mannamari (3172)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!