A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Megerősítem a citromfüvet! Hétközben ezt az egyetlen adást láttam, és azt szórt a tetejére. Persze nem az első eset, hogy más van az írott receptben, mint a tv-adásban. :-( Igazán nem lenne nagy erőfeszítés összehangolni a kettőt....
A HÉT RECEPTJE SÜLTSÁRGARÉPA-LEVES Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 2 cm-es karikákra vágva, 2-3 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál méz, 1 gerezd fokhagyma, finomra zúzva, 1 liter alaplé (1/2 kg csirkeszárnyból, 1 negyedekre vágott hagymából, 1 feldarabolt sárgarépából és 1 feldarabolt fehérrépából főtt, sótlan, leszűrt leves), só és frissen őrölt bors, 10 dkg kókusztejpor (bioboltokban kapható), 1 púpos kávéskanál currypor, 2 dl tejszín, ½ zöldcitrom a tálaláshoz 2 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). A sárgarépa-karikákat beletesszük egy nagy keverőtálba. A szójaszószt összekeverjük a mézzel, a zúzott fokhagymával és az olívaolajjal, aztán ráöntjük a sárgarépára, és jól összeforgatjuk vele. Ezt a fűszeres sárgarépát kiborítjuk egy szilikonlappal bélelt tepsire, majd alufóliával letakarva 40 percig sütjük. Ekkor lekapjuk róla a fóliát, és visszatesszük a sütőbe további 15-20 percre, hogy szép színe legyen. Megvárjuk, amíg a sült sárgarépa langyosra hűl, aztán turmixgépben összepürésítjük az alaplé ¾-vel. Ha kész, átöntjük egy fazékba. A maradék alaplevet simára keverjük a kókusztejporral, és hozzáöntjük a leveshez. Ezután hozzáadjuk a tejszínt is, és megsózzuk, megborsozzuk. Fűszerezzük curryporral, majd mérsékelt lángon kevergetve néhány perc alatt összeforraljuk. Tálalás előtt a levesbe belekeverjük a zöldcitrom-fél ujjaink közt átszűrt levét, és megszórjuk az apróra vágott, friss korianderzölddel.
MAJD A BUDAY! MARHALÁBSZÁR TEPSIBEN Hozzávalók: 1 - 1,5 kg marhalábszár, 25 dkg vaj, 2 nagy db krumpli, meghámozva, 1 nagy fej cékla, meghámozva, 1/2 gumó zeller, meghámozva, 2 szál sárgarépa, meghámozva, 1 fej lilahagyma, meghámozva, 1/2 fej fokhagyma, meghámozva, gerezdekre szedve, 1 csokor friss kakukkfű, 1/2 óveg (kb. 3 dl) jó minőségű vörösbor Elkészítés: A marhalábszárt megsózom, és kb. 10 dkg felkockázott vajat beledobok a tepsi közepébe, és ráhelyezem a vajkockákra a húst. Ezután sorban felkockázom a zöldségeket; először a krumplit vágom nagy kockákra, aztán a céklát, majd a zellergumót. A sárgarépákat kb. 2 centis korongokra aprítom, a lilahagymát pedig felnyolcadolom. Minden zöldségdarabot a fokhagymagerezdekkel együtt a húsra dobok, majd rátépkedem a kaukkfűágakat is, végül a tetejére kockázom a maradék vajat. Mielőtt a sütőbe tolom, meglocsolom a jóízű borral. 110 fokon az első fél óra után aulófiával letakarva sütöm további másfél óráig.
Jó étvágyat hozzá!
1-2-3 TÉSZTASALÁTA SONKÁVAL, TOJÁSSAL ÉS PETREZSELYMES SAJTSZÓSSZAL Hozzávalók: 20 dkg csavart tészta, 2 dkg vaj, 10 dkg fokhagymás sajtkrém, 2-3 evőkanál tejföl, só és frissen őrölt fekete bors, 1 csokor friss petrezselyem, 1 evőkanál olaj, 1 csomag madárbegy saláta, 10 dkg szeletelt baconszalonna, 2 tükörtojás Elkészítés: A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, majd lecsepegtetjük. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és belenyomjuk a sajtkrémet. Alacsony lángon összekeverjük, hozzákanalazunk egy kis tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, és miután lehúztuk a tűzről, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet, majd a kifőtt tésztát. Az egészet egy nagy tálba tesszük. Forróra hevítjük az olajat egy másik serpenyőben, beletesszük a madársalátát, és 1-2 perc alatt átforgatjuk benne. A salátát ezután a sajtszószos tészta tetejére tesszük. A serpenyőben maradt olajba (ha nem maradt, akkor teszünk bele 1 evőkanállal) ezután beletesszük a szalonnaszeleteket, és 2-3 perc alatt megsütjük őket. Ha készen vannak, mehetnek a salátaágyra. A serpenyőbe ezután beleütjük a tojásokat, és 3-4 perc alatt megsütjük őket. Ha készen vannak, őket is a saláta tetejére halmozzuk.
SÜSSÜNK VALAMIT SAJTOS RÚD Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 1 púpos teáskanál só, 5 dkg frissen reszelt füstölt sajt, frissen őrölt bors, 10 dkg hideg vaj, felkockázva, 1 tojássárgája, 4 evőkanál hideg víz, kevés liszt a nyújtáshoz, a kenéshez 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve, kevés köménymag Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és sütőpapírt terítünk 2-3 nagy tepsibe. A lisztet, a sót és a frissen reszelt sajtot beletesszük a késes betétű robotgépbe. Tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot, és hozzáadjuk az apró kockákra vágott, hideg vajat. Ezután bekapcsoljuk a gépet, és a hozzávalókat kb. ½ perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze. A lisztes-vajas-sajtos keveréket átöntjük a gépből egy tálba, és hozzáadjuk a tojássárgát meg a hideg vizet. Kezünkkel gyorsan összegyúrjuk az egészet, majd az így kapott tésztát cipóvá formáljuk. A tésztát lisztezett gyúródeszkán lisztezett nyújtófával ½ cm vékony téglalappá nyújtjuk, és éles késsel felvágjuk ½ cm széles, hosszú csíkokra. A csíkokat áttesszük a tepsikre, megkenjük őket kevés tojásfehérjével, és meghintjük köménymaggal. A sajtos rudakat 12-14 perc alatt megsütjük a meleg sütőben, egyik tepsit a másik után.
a tálaláshoz 2 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).
A sárgarépa-karikákat beletesszük egy nagy keverőtálba. A szójaszószt összekeverjük a mézzel, a zúzott fokhagymával és az olívaolajjal, aztán ráöntjük a sárgarépára, és jól összeforgatjuk vele.
Ezt a fűszeres sárgarépát kiborítjuk egy szilikonlappal bélelt tepsire, majd alufóliával letakarva 40 percig sütjük. Ekkor lekapjuk róla a fóliát, és visszatesszük a sütőbe további 15-20 percre, hogy szép színe legyen.
Megvárjuk, amíg a sült sárgarépa langyosra hűl, aztán turmixgépben összepürésítjük az alaplé ¾-vel. Ha kész, átöntjük egy fazékba. A maradék alaplevet simára keverjük a kókusztejporral, és hozzáöntjük a leveshez. Ezután hozzáadjuk a tejszínt is, és megsózzuk, megborsozzuk. Fűszerezzük curryporral, majd mérsékelt lángon kevergetve néhány perc alatt összeforraljuk.
Tálalás előtt a levesbe belekeverjük a zöldcitrom-fél ujjaink közt átszűrt levét, és megszórjuk az apróra vágott, friss korianderzölddel.
Sziasztok!
Tegnap a párommal megcsináltuk a vasárnapi rakott palacsintát, s isteni finom volt!!! Bár gondolom, egy hétre elegendő kalória-bomba, de mennyei volt az íze! Kedvesem le is szögezte, h. ezentúl ha palacsinta, csakis ezzel a túrós töltelékkel... Úgyhogy ha vállaljátok a kockázatot, s vmi extra édesre vágytok, ez tuti recept!
Elkészítés: Előmelegítem a sütőt 200 fokra, majd első lépésként enyhén sós vízben kifőzöm a tésztát.
A felaprított vöröshagymát egy kisebb lábosba téve bő vízben beáztatom, majd felforralom, leszűröm, és megint hideg vízbe áztatom. Ha ezzel megvagyok, leszűrés után egy serpenyőben kevés olívaolajon megfonnyasztom.
Aztán a hagymához reszelek egy gerezd fokhagymát, és amint megérzem a fokhagyma illatát, már húzom is le a serpenyőt a tűzről. Kicsi idő elteltével belekeverek 1 evőkanál pirospaprikát, majd visszatolva a serpenyőt a tűzre, már dobom is a paprikás hagymára a darált húst. Közepes lángon aranybarnára pirítom a húst.
Mikor a hús már megpirult, hozzáadom a paradicsomot, öntök rá kb. 1 dl vizet, majd egy keverés után lefedve, 10 percig főzöm.
A baba ebédjéhez kiveszek a paradicsomos húsból 2 evőkanálnyit, teszek hozzá kevés tésztát, meg egy kevés forralt, hideg vizet, aztán ezt az egészet összeturmixolom. Ezzel a baba ebédje kész is.
A család ebédjéhez felturbózom a csirkét; a serpenyőben várakozó paprikás-paradicsomos csirkéhez szórom a maradék pirospaprikát. Sózom, borsozom, és az egészet alaposan összekeverem.
A maradék kifőtt tésztát beleöntöm egy nagy tálba, belereszelem a 2 gerezd fokhagymát, majd hozzákanalazok annyi tejfölt és tejet, hogy könnyedén keverhető legyen. Majd a tejfölös-fokhagymás tészta felét beleöntöm egy tűzálló tálba, rákanalazom a paprikás csirkét, aztán jöhet rá a tészta másik fele. Aztán mielőtt beteszem a tésztát sülni, alaposan megszórom reszelt sajttal.
20 perc alatt elkészül a csirkés, paradicsomos rakott tészta is.
A tálaláshoz: tejföl újhagyma reszelhetoen kemény sajt (ami éppen van otthon) tortilla-chips
Hogy tempósan haladhassak, amit csak lehet, elokészítek. Az újhagyma fehér szárait felkarikázom, a megpucolt fokhagyma-gerezdet finomra aprítom, aztán a félbevágott chilipaprikából kirázom a magokat, és az üres paprikahéjat vékonyan felszeletem. Kezem ügyébe készítem a kétféle konzervet, sot, a babszemeket szurobe teszem, és a csap alatt átöblítem. Aztán egy mélyebb serpenyoben vagy lábosban gyengéden megmelegítem az olajat. Kevergetve puhára párolom benne az újhagymakarikákat, majd utána hozzászórom a fokhagymát, és amikor megérzem az illatát, hozzáteszem a kétféle hagymához a darált húst. Kicsit erosebbre tekerem lángot, és fakanállal kevergetve a pulykamorzsákat fehéredésig párolom. Ezek után lehúzom az edényt a tuzrol, és beleszórom a cayenne borsot, a szárított chilipelyhet, a morzsolt oregánot, az orölt fahéjat, az apróra vágott chilipaprikát meg a cukrot. Hozzáöntöm a konzervdobozból a paradicsomokot, aztán fakánallál tessék-lássék módra szétnyomkodom oket. Belepottyantom a babszemeket is, és miután alaposan megsóztam az egészet, annyi vizet öntök hozzá, hogy olyan jó szószos legyen, de azért mégsem híg. Az edényt visszaköltöztetem a tuzre, és a paradicsomos húskavalkádot felforralom. Ahogy rottyan néhányat, máris takarékra csavarom alatta a lángot, és 15-18 perc alatt összefozöm a tex-mex ízvilágú lakomát. Eközben jól elvan magában a tuzhelyen, bár néha azért megkeverem. Amíg foddögél, addig egy tálkába belekanalazok jó sok tejfölt, egy másikba belekarikázok néhány szál újhagymát, és egy harmadikba pedig belereszelek szép és nagy kupacnyi sajtot. A kenyeres kosárba beleöntöm a ropogós tortilla-chipset, aztán ahogy megfott a tex-mex pulyka, tálalok. A tányérokon púposódó, fuszeres ragura ki-ki annyit tesz a tejfölbol, az újhagymából és a reszelt sajtból, amennyit csak akar, mint ahogy a tortillachipsnél sincs limit, hiszen olyan jól lehet ezt ropogtatni hozzá. 4 adag lesz belole
Hozzávalók: 30 dkg spagetti 6 piros kaliforniai paprika 2 evőkanál olívaolaj 1 zacskó sáfrány 2 evőkanál forró víz 4 evőkanál mascarpone 1 gerezd fokhagyma só és frissen őrölt bors
a tálaláshoz 1 evőkanál apróra vágott, friss rozmaring
Elkészítés: Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítek egy akkora tepsibe, amelyben kényelmesen elférnek majd egymás mellett a paprikák.
A paprikákat egészben hagyom, és vékonyan bekenem mindet olívaolajjal. Ezután beleteszem a tepsibe, és kb. 30 percen át sütöm őket, hogy imitt-amott elkezdjenek barnulni. Félidőben megfordítom a paprikákat, hogy egyenletesen süljenek. A megsült paprikákat még melegen beleteszem egy nylonzacsiba, és hagyom, hogy a saját gőzükben hűljenek ki.
Vizet engedek egy tésztafőző fazékba, szórók hozzá sót, és elkezdem felforralni. Ha forr, beleteszem a spagettit, és haraphatóan puhára főzöm.
Amíg a spagetti kifő, összeállítom a mártást. A sárfányt beleszórom egy kis tálkába, rákanalazom a forró vizet, és félreteszem. A kihűlt paprikákról papírtörlővel ledörgölöm a héjukat, majd kicsumázom és kimagozom őket, aztán apróbb darabokra vágom mindet. A fokhagymát megpucolom, és finomra vágom. Ezután botmixerrel összepépesítem a mascarpónét, a beázatott sáfrányt (kell a víz is!), a megsült paprika-darabok felét és a fokhagymát. A kész mártást picit megsózom, erőteljesen megborsozom, és átteszem egy kis serpenyőbe vagy lábosba.
A kifőtt spagettit lecsöpögtetem, összekeverem a mártással, hozzáteszem a maradék sült paprikát, és az egészet kevergetve összemelegítem. Ha a mártás túl sűrű, teszek hozzá 1 merőkanálnyit a tészta főzővizéből.
VASÁRNAPI RECEPTEKA HÉT RECEPTJE: SAJTOS RAKOTT KRUMPLIMAJD A BUDAY!CITROMOS HALRAGU TÉSZTÁVAL Hozzávalók:
25 dkg spagetti tészta 2 db paradicsom 10 dkg póréhagyma morzsolt oregánó só és frissen őrült fekete bors 1,5 dl fehérbor 3-4 szelet tengeri halfilé 2-3 fej gomba 3 dkg vaj 2 evőkanál kapribogyó ½ db citrom
Elkészítés:
Első lépésként enyhén sós, lobogva forró vízben kifőzöm a tésztát.
Egy közepes méretű serpenyőbe felteszem melegedni egy kevés olívaolajat, aztán a paradicsomokat apróra kockázom, és ha ezzel elkészültem, már dobom is a paradicsomot a serpenyőbe. (Gyenge tűzön párolom, hogy a leve megmaradjon.) Ízesítésként megszórom egy nagy csipet oregánóval, kevés őrölt borssal és sóval. Összekeverem és hagyom, hogy csendben párolódjon.
Ezalatt felaprítom a póréhagyma 1/3-át (vagy aki jobban szereti, használhat snidlinget – a lényeg, hogy gyengébb ízhatású hagymát használjunk), majd ezt is a paradicsomhoz dobom. Hozzáöntök fél decit a fehérborból is, és hagyom, hogy a zöldségek készre párolódjanak ebben az ízletes mártásban. Ha kész. félreteszem.
A halszeleteket nagyobb csíkokra vágom, felkarikázom a maradék póréhagymát és a gombafejeket jó nagy darabokba felkockázom. Ha mindezzel megvagyok, egy másik serpenyőben megolvasztom a vajat, majd beleszórom a felszeletelt halat, a felkarikázott hagymát és a felkockázott gombát, és beleszórom a maréknyi kapribogyót is. Az egészet alaposan megsózom, és hagyom, hogy csendesen pirulgasson.
Amikor már félig elkészült a halragu, óvatosan megkeverem, belecsöpögtetem a citrom levét, és hozzáöntöm a maradék fehérbort is. Aztán az egészet addig párolom így, amíg a levél el nem forrja.
Amikor a halragu már majdnem kész, a paradicsommártáshoz keverem a kifőtt, lecsöpögtetett tésztát. Alaposan megforgatom benne, majd egy tányérra szedem, és fészekként elrendezem. Végül a tészta közepére halmozom az elkészült halragut.
1 csomag Brasiliana Mix 1 piros, kis kockákra vágott kaliforniai paprika 1 szikkadt, kockákra vágott, vajban megpirított zsemle
Elkészítés:
Az első 9 hozzávalót turmixgépben pépesítjük, majd lassan, fokozatosan hozzácsorgatjuk az olajat, és ezzel is pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk.
A salátát összekeverjük a paprikával és a zsemlekockákkal, majd az öntettel. Tálaláskor még egy kis parmezánt szórunk rá.
SÜSSÜNK VALAMITRAKOTT TÚRÓS-SZILVÁS PALACSINTA Hozzávalók:
A palacsintához: 15 dkg finomliszt 5 dkg vaj, megolvasztva és langyosra hűtve 4 dl tej 1 evőkanál cukor 1 csipet só 3 tojás
Az összeállításhoz: 15 dkg szilvalekvár 3½ dl tejföl, 5 dkg porcukor és 2 tojássárgája összekeverve 1-2 evőkanál porcukor, teaszűrőn átszitálva
Elkészítés:
Elkészítjük a palacsintát. A tészta hozzávalóit beletesszük egy turmixgépbe, és 1-2 perc alatt az egészet simára, csomómentesre keverjük. Ezután a tésztát 30 percig pihentetjük, majd a szokásos módon sorra megsütjük a palacsintákat. A sütéshez nem olajat, hanem olvasztott, tisztított vajat használunk, mert ettől sokkal finomabb lesz a palacsinta.
Az olvasztott vaj a következőképpen készül. Fogunk 20 dkg vajat, takaréklángon megolvasztjuk egy lábosban, és néhány percig nagyon óvatosan főzzük, hogy elpárologjon belőle a víz. Az óvatosságra azért van szükség, mert nem szabad, hogy a vaj leégjen, miközben eltávozik belőle a víz. (Igen, a vajban van víz, méghozzá nem is kevés, kb. 20%-nyi.) Ezután alaposan ránézünk az olvadt vajra. Láthatjuk, hogy kétféle összetevőből áll: egy híg folyadékból és sok apró, különálló pöttyből. Ezekre az apró pöttyökre a továbbiakban nincs szükségünk. Ezek azok az ún. tej-szárazanyagok, amelyek leégnek, amikor erős tűzön felhevítjük a vajat. Ezért a megolvasztott vajról óvatosan leöntjük a híg, folyékony részt úgy, hogy az apró pöttyök benne maradjanak a lábosban, majd a híg, folyékony részt félretesszük. Ez a tisztított vaj, ezzel süthetjük a palacsintákat. Sütés után a maradék tisztított vajat tegyük hűtőbe, sokáig eláll.
A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kevés vajjal kikenünk egy kisebb tepsit.
A palacsintákat megtöltjük a túrós töltelékkel, és felcsavarjuk őket. Ezután mindegyiket félbevágjuk, majd egymáson kicsit elcsúsztatva, beletesszük a kivajazott tepsibe. A palacsinták közé rakunk egy-egy kanálnyi szilvalekvárt, megkenjük őket a tejfölös keverékkel, és vékonyan meghintjük porcukorral.
A töltött palacsintákat 20 perc alatt átsütjük a forró sütőben, és azonnal tálaljuk.
Mai receptSZEZÁMOS CUKKINI KAPORMÁRTÁSSAL Hozzávalók:
1 db cukkini kb. 3-4 dl olaj a sütéshez kb. 10 dkg liszt a panírozáshoz 2 db tojás 10 dkg szezámmag 3 dkg vaj 3 csokor kapor 1 dl tejszín ½ db citrom
Elkészítés:
Első lépésként egy közepes méretű lábosban melegíteni kezdem az olajat,
Amíg a zsiradék forrósodik, meghámozom a cukkinit, majd hosszába ketté vágom, és egy kanállal kikaparom a belsejéből a magos részt, végül hosszanti irányban ujjnyi szeletekre vágom. Enyhén megsózom a cukkiniszeleteket, majd bepanírozom mindegyiket a következő módon; először meghempergetem őket lisztben, aztán a tojásban forgatom át alaposan, végül nem zsemlemorzsában, hanem szezámmagban forgatom meg mindegyik szeletet.
Ha készen vagyok, már dobom is a cukkini szeleteket a forró olajba pirulni. Pár perc alatt szép aranybarnára pirulnak. Ha elkészültek, szűrőlapáttal kiszedem mindegyiket és papírtörlővel kibélelt tányérra téve, félre rakom egy kicsit.
Egy közepes méretű serpenyőben megolvasztom a vajat, majd kisebb darabokra felvágom a kaprot – nem túl apróra -, és már dobom is az olvadt vajra. Néhány forgatás után enyhén megsózom, megcukrozom a kaprot, majd hozzáöntöm a tejszínt. Addig forralom, míg sűrű mártás állagú nem lesz. Mielőtt lehúzom a tűzről, csöpögtetek bele pár csepp citromlevet is.
Hozzávalók: 1 doboz sonkás, kocka sajt 1½ dl tejszín 1½ kg krumpli, meghámozva és uborkagyalun hajszálvékonyra szeletelve só és frissen őrölt bors frissen reszelt szerecsendió 20 dkg pácolt, szárított, vékonyra szeletelt sonka felcsíkozva 1 liter tej, megmelegítve 5 dkg vaj
a tepsi kikenéséhez puha vaj
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 20x40 cm-es tepsit.
A sajtkockákat egy nagy keverőtálba pottyantjuk, aztán hozzáöntjük a tejszínt és az egészet összedolgozzuk.
Most következik a fűszerezés; a tálba reszeljük a fokhagymagerezdeket, aztán jöhet egy kevés szerecsendió, na és a friss borspuszi. Az egészet alaposan összekeverjük.
Ezután a krumpli szeleteket beleforgatjuk a sajtos-tejszínes-fűszeres mártásba. Ekkor láthatjuk, hogy mennyi tejet fog felvenni az étel ahhoz, hogy jó szaftos legyen.
A következő lépésben a szeletelt sonkával megágyazunk a kivajazott tepsiben a krumplinak. Ezután jöhet a sonkára egy réteg krumpli, kevés só és bors. Majd újabb réteg sonka, végül a maradék krumpli, só és bors.
Utolsó lépésként az egész tetejére morzsoljuk a vajat, majd a tepsit alufóliával letakarva sütőbe téve kb. 1 óra, majd fólia nélkül további fél óra alatt ropogósra sütjük a sajtos rakott krumplit.
25 deka spagetti 50 deka spárga (a kép tanúsága szerint zöldspárga) 3 deci tejszín 1 nagy citrom 1 gerezd fokhagyma 5 deka friss parmezán 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió 1 kis maréknyi tárkonylevél (7-8 ágról lehet ennyit szedni) só és frissen õrölt fekete bors
Fölteszem forrni a tészta enyhén sós fõzõvizét. Miközben melegszik, elõkészítem a spárgát és a tárkonyos mártást. A spárgát krumplihámozóval megpucolom, majd kétcentis darabokra vágom, és szûrõben megmosom, megszárítom. Félrerakom, és elõveszek egy közepes méretû, mély serpenyõt. beleöntöm a tejszínt, és a reszelõ apró lyukú oldalán át hozzáküldöm a megmosott, szárazra törölt citrom héját, a megpucolt fokhagymagerezdet és a parmezánt. Ezután belereszelek annyi szerecsendiót, amennyit kellemesnek ítélek, és jöhet a tárkony. A leveleket apróra vágom, majd a miszlik felét beleszórom a tejszínbe. A maradékot félreteszem, mert ezzel hintem meg tálalás elõtt a tésztavacsorát. Ezután a lobogva forró vízbe beleszórom a spagettit. A fõzõvekkeren azonnal beállítok 5 perccel kevesebbet, mint amennyi a tészta dobozára van írva. Így ha csönget a vekker, a spagettihez hozzáteszem a félretett spárgát, és akkor pont egyszerre fõnek meg. Amíg az utolsó 5 percben együtt fõ a tészta a spárgával, gyenge lángon elkezdem összemelegíteni a tárkonyos mártást. Teszek bele sót, borsot, és néha megkeverem. Ha úgy ítélem meg, hogy túl sûrû, hozzáadok néhány kanálnyit a tészta fõzõvizébõl. Végül a megfõtt spagettit a spárgával együtt leszûröm, beleforgatom a mártásba, és a tésztahalmot meghintem a félretett, apróra vágott tárkonnyal. 2 bõséges adag lesz belõle.
Ez egy régi recept, de mivel itt a spárgaszezon, és a Sparban is akciós, és a tárkonyt pl. csülkös bablevesben igen szeretem, gondoltam, hogy kipróbálom. Csak azt nem tudtam megfejteni, hogy mielõtt a fõzõvízbe rakja a spárgát, miért kell megszárítani. Megbarnul a víztõl?
Csak Budapestről tudok beszélni, de nagyon sok helyen kapható. Lehelpiaci aszaltgyümölcsárusnál, a Gyümölcsliget (vagy Sziget?) zöldségeshálózatnál abból a sokfiókos önkiszolgáló aszaltáru szekrényből, stb.
A Tesco és a Spar tele van Kalifa cuccokkal (azt speciel nem tudom, hogy papaya van-e, de a karácsonyi sütibe rengeteg féle egzotikus Kalifa aszaltgyümölcsöt vettünk a Sparban).
Elkészítés: Első lépésként egy nagy lábosban felteszek enyhén sós vizet melegedni a tésztának. Ha a víz már forr, kifőzöm a tésztát.
Miközben fő a tészta, gőz fölött külön-külön puhára párolom a kockára vágott cukkinit és a paradicsomot a fokhagymával együtt. Ha a zöldségek megpárolódtak, kiveszek mindkettőből 4-5 evőkanálnyit a babának és kb. fele ennyi kifőtt tésztával, kevéske olívaolajjal és egy csipetnyi reszelt parmezánnal alaposan összepürésítem az egészet. Ha szükséges, a cukkini párolólevével hígíthatjuk. A baba ebéd ezzel kész is.
A családnak a maradék párolt zöldséget kevés sóval, jó sok borssal, a tejszínnel és a parmezánnal összepürésítem. Ízesítem egy kevés oregánóval, majd a cukkini maradék párolólevével az egészet felhígítom.
Ezután olívaolajat forrósítok egy serpenyőben, és ha már forró átkeverem benne a maradék kifőtt tésztát, majd hozzáöntöm a zöldséges mártást. Amíg a tészta melegszik, apróra vágom az olajbogyót, majd a meleg tésztára szórom.
Az olajbogyós zöldséges tésztát már csak 1-2 percig kevergetem, aztán már csak a tálalás következik.
Igaziból arra próbáltam célozni, hogy nem a nagyközönség számára elérhető hozzávaló. Pl. saját lakóhelyemen hiába megyeszékhely nincs ilyenre igazán kereslet. => nem tartanak még a hiper-szuperben (copyright Stahl) sem.
ez a csavart tészta a file dátuma szt nálam tavaly decemberi.
Én nem szeretem a papayát (nincs a gyümölcsnek magyar neve? a fáé dinnyefa), de biztosan láttam a Metróban, bár mintha csak keverékben lett volna (valami hasonló egzotikummal elegyítve, talán ananásszal). ... rákerestem: Vegabond aszalt papaya 20 dkg 400 Ft, pontplaza.hu Kalifa 20 dkg 300 Ft Nobilis is van, árat nem találtam. kandírozott is létezik, állítólag zöld és piros is.
Hozzávalók: 4 nagy szem paradicsom só és frissen őrölt bors ¼ kávéskanál porcukor 2 evőkanál balzsamecet 1 nagy gerezd fokhagyma 10 dkg mascarpone 1 nagy maréknyi friss bazsalikom 15 dkg csavart tészta 3-4 evőkanál tejszín 1 dl vörösbor
a tetejére 3 dkg füstölt scamorza-sajt
Elkészítés: Először felteszem a tésztát főni, majd meghámozom a paradicsomokat.
A paradicsom héját éles késsel vékonyan bemetszem kereszt alakban, majd lobogó, forró vizet öntök rájuk. Ezután várok 1 percet, hogy a bemetszett részeken felpöndörödjön a héjuk. Ha ez megtörtént, leöntöm róluk a forró vizet, engedek helyette rájuk hideget, és ha már kihűltek annyira, hogy könnyen megfoghatom őket, lehámozom a héjukat.
A meghámozott paradicsomokat félbevágom, ujjaimmal kiszedem a magos belsejüket, mert ez nem kell, majd a vastag paradicsomhúst apróra felkockázom. Olyan apróra, hogy szinte pépszerű legyen.
Előveszek egy mély serpenyőt, olívaolajat öntök bele, majd jöhet rá a paradicsom. A paradicsomot kicsit megsózom, borsozom, majd teszek hozzá pici porcukrot, és hozzáöntök kevés balzsamecetet. Ezután megpucolom a fokhagyma-gerezdet, és a kézi reszelő apró lyukú oldalán hozzáreszelem a fűszeres paradicsomhoz
Amíg a tészta fő és a paradicsom párolódik, felaprítok néhány levél bazsalikomot. Ezzel fogom az ételt a végén megszórni.
Ha a paradicsom már puha, hozzáöntöm a vörösbort, majd hozzákanalazom a mascarpónét is. Egy alapos keverés után már öntöm is hozzá a tejszínt. Ha ez is belekerült a mártásba, megvárom, míg az egész jól összeforr.
A kifőtt tésztát lecsepegtetem, és hozzákeverem a mártáshoz. Ha a mártást túl sűrűnek találom, teszek hozzá 1 evőkanálnyit a tészta főzővizéből.
Tálaláskor ráreszelem a csavart tésztára a füstölt sajtot, és meghintem az apróra vágott bazsalikommal.
Hozzávalók: 10 deka puha vaj 15 deka cukor 1 teáskanál vanília-aroma 2 tojás ½ deci tej 3 evőkanál rum 12 deka liszt 3 deka kókuszreszelék 1 zöldcitrom reszelt héja 1 teáskanál sütőpor 10 deka apróra vágott, aszalt papaya
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 175 C-ra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival.
A puha vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral és a vanília-aromával. Egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, majd a géppel hozzávegyítjük a tejet és a rumot is.
A lisztet összekeverjük a kókuszreszelékkel, a reszelt zöldcitromhéjjal és sütőporral. Fakanállal 2-3 részletben hozzáadjuk a vajas-cukros-tojásos-tejes-rumos masszához, aztán ebbe belekeverjük az apróra vágott, aszalt gyümölcsöket.
A kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban, és a muffinokat 25(?) perc alatt megsütjük.
12 muffin lesz belőle.
Már vasárnap is falnak mentem hogy megint muffin. És én ugyan honnét szerezzek aszalt papayát? Márha akarnék...
:-DD kapiskálod, kapiskálod! de ügyelj arra, hogy mindez egy hozzászóláson belül legyen, különben kíméletlenül irtanak - kérdeztük őket, h miért, de nem sok eredménnyel.
Értem. Szal elõször írsz egy receptet: Rántotta Hozzávalók személyenként 2 tojás kevés olaj Elkészírtés: A tojásokat jól felvered, a felhevített olajra öntöd, és gyorsan megsütöd.
és utána lehet megjegyzéseket tenni a mûsorra, meg Juditra, és akkor a recept megsemmisítése nélkül nem lehet törölni. Ami ugye teljesen ON. De miért ne lehetne a receptekRÕL beszélni? Eh...