Keresés

Részletes keresés

latsia1 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 3198
Tex-mex pulyka

1 csokor újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 chilipaprika
1 doboz 40 dekás hámozott paradicsom konzerv
1 doboz 40 dekás vörösbab konzerv
1 evokanál olaj
30 deka darált pulykacomb vagy pulykamell
1 teáskanál cayenne bors
1 teáskanál szárított chilipehely
2 teáskanál morzsolt oregano
1 teáskanál orölt fahéj
1 evokanál cukor
1, 1 deci víz


A tálaláshoz: tejföl
újhagyma
reszelhetoen kemény sajt (ami éppen van otthon)
tortilla-chips

Hogy tempósan haladhassak, amit csak lehet, elokészítek. Az újhagyma fehér szárait felkarikázom, a megpucolt fokhagyma-gerezdet finomra aprítom, aztán a félbevágott chilipaprikából kirázom a magokat, és az üres paprikahéjat vékonyan felszeletem. Kezem ügyébe készítem a kétféle konzervet, sot, a babszemeket szurobe teszem, és a csap alatt átöblítem.
Aztán egy mélyebb serpenyoben vagy lábosban gyengéden megmelegítem az olajat. Kevergetve puhára párolom benne az újhagymakarikákat, majd utána hozzászórom a fokhagymát, és amikor megérzem az illatát, hozzáteszem a kétféle hagymához a darált húst. Kicsit erosebbre tekerem lángot, és fakanállal kevergetve a pulykamorzsákat fehéredésig párolom.
Ezek után lehúzom az edényt a tuzrol, és beleszórom a cayenne borsot, a szárított chilipelyhet, a morzsolt oregánot, az orölt fahéjat, az apróra vágott chilipaprikát meg a cukrot. Hozzáöntöm a konzervdobozból a paradicsomokot, aztán fakánallál tessék-lássék módra szétnyomkodom oket. Belepottyantom a babszemeket is, és miután alaposan megsóztam az egészet, annyi vizet öntök hozzá, hogy olyan jó szószos legyen, de azért mégsem híg.
Az edényt visszaköltöztetem a tuzre, és a paradicsomos húskavalkádot felforralom. Ahogy rottyan néhányat, máris takarékra csavarom alatta a lángot, és 15-18 perc alatt összefozöm a tex-mex ízvilágú lakomát. Eközben jól elvan magában a tuzhelyen, bár néha azért megkeverem.
Amíg foddögél, addig egy tálkába belekanalazok jó sok tejfölt, egy másikba belekarikázok néhány szál újhagymát, és egy harmadikba pedig belereszelek szép és nagy kupacnyi sajtot. A kenyeres kosárba beleöntöm a ropogós tortilla-chipset, aztán ahogy megfott a tex-mex pulyka, tálalok.
A tányérokon púposódó, fuszeres ragura ki-ki annyit tesz a tejfölbol, az újhagymából és a reszelt sajtból, amennyit csak akar, mint ahogy a tortillachipsnél sincs limit, hiszen olyan jól lehet ezt ropogtatni hozzá.
4 adag lesz belole
Előzmény: ti2 (3197)
ti2 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 3197

sziasztok!

valaki tudna segíteni nekem? a tv-ben láttam (az írisz-en azt hiszem) egy receptet, talán a neve TEX-MEX,megköszönném ha valaki elküldené vagy leírná.

mannamari Creative Commons License 2006.05.30 0 0 3196
TEGNAPI RECEPT
SÁFRÁNYOS-SÜLT PAPRIKÁS SPAGETTI

Hozzávalók:
30 dkg spagetti
6 piros kaliforniai paprika
2 evőkanál olívaolaj
1 zacskó sáfrány
2 evőkanál forró víz
4 evőkanál mascarpone
1 gerezd fokhagyma
só és frissen őrölt bors

a tálaláshoz 1 evőkanál apróra vágott, friss rozmaring

Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítek egy akkora tepsibe, amelyben kényelmesen elférnek majd egymás mellett a paprikák.

A paprikákat egészben hagyom, és vékonyan bekenem mindet olívaolajjal. Ezután beleteszem a tepsibe, és kb. 30 percen át sütöm őket, hogy imitt-amott elkezdjenek barnulni. Félidőben megfordítom a paprikákat, hogy egyenletesen süljenek. A megsült paprikákat még melegen beleteszem egy nylonzacsiba, és hagyom, hogy a saját gőzükben hűljenek ki.

Vizet engedek egy tésztafőző fazékba, szórók hozzá sót, és elkezdem felforralni. Ha forr, beleteszem a spagettit, és haraphatóan puhára főzöm.

Amíg a spagetti kifő, összeállítom a mártást. A sárfányt beleszórom egy kis tálkába, rákanalazom a forró vizet, és félreteszem. A kihűlt paprikákról papírtörlővel ledörgölöm a héjukat, majd kicsumázom és kimagozom őket, aztán apróbb darabokra vágom mindet. A fokhagymát megpucolom, és finomra vágom. Ezután botmixerrel összepépesítem a mascarpónét, a beázatott sáfrányt (kell a víz is!), a megsült paprika-darabok felét és a fokhagymát. A kész mártást picit megsózom, erőteljesen megborsozom, és átteszem egy kis serpenyőbe vagy lábosba.

A kifőtt spagettit lecsöpögtetem, összekeverem a mártással, hozzáteszem a maradék sült paprikát, és az egészet kevergetve összemelegítem. Ha a mártás túl sűrű, teszek hozzá 1 merőkanálnyit a tészta főzővizéből.

Tálaláskor a sáfrányos-sült paprikás spagettit apróra vágott, friss rozmaringgal szoktam megszórni.

2 adag lesz belőle.

tkyra Creative Commons License 2006.05.29 0 0 3195
VASÁRNAPI RECEPTEK

A HÉT RECEPTJE:

SAJTOS RAKOTT KRUMPLI

 

MAJD A BUDAY!

CITROMOS HALRAGU TÉSZTÁVAL

 

 Hozzávalók:

 

25 dkg spagetti tészta
2 db paradicsom
10 dkg póréhagyma
morzsolt oregánó
só és frissen őrült fekete bors
1,5 dl fehérbor
3-4 szelet tengeri halfilé
2-3 fej gomba
3 dkg vaj
2 evőkanál kapribogyó
½ db citrom

 

 Elkészítés:

 

Első lépésként enyhén sós, lobogva forró vízben kifőzöm a tésztát.

Egy közepes méretű serpenyőbe felteszem melegedni egy kevés olívaolajat, aztán a paradicsomokat apróra kockázom, és ha ezzel elkészültem, már dobom is a paradicsomot a serpenyőbe. (Gyenge tűzön párolom, hogy a leve megmaradjon.) Ízesítésként megszórom egy nagy csipet oregánóval, kevés őrölt borssal és sóval. Összekeverem és hagyom, hogy csendben párolódjon.

Ezalatt felaprítom a póréhagyma 1/3-át (vagy aki jobban szereti, használhat snidlinget – a lényeg, hogy gyengébb ízhatású hagymát használjunk), majd ezt is a paradicsomhoz dobom. Hozzáöntök fél decit a fehérborból is, és hagyom, hogy a zöldségek készre párolódjanak ebben az ízletes mártásban. Ha kész. félreteszem.

A halszeleteket nagyobb csíkokra vágom, felkarikázom a maradék póréhagymát és a gombafejeket jó nagy darabokba felkockázom. Ha mindezzel megvagyok, egy másik serpenyőben megolvasztom a vajat, majd beleszórom a felszeletelt halat, a felkarikázott hagymát és a felkockázott gombát, és beleszórom a maréknyi kapribogyót is. Az egészet alaposan megsózom, és hagyom, hogy csendesen pirulgasson.

Amikor már félig elkészült a halragu, óvatosan megkeverem, belecsöpögtetem a citrom levét, és hozzáöntöm a maradék fehérbort is. Aztán az egészet addig párolom így, amíg a levél el nem forrja.

Amikor a halragu már majdnem kész, a paradicsommártáshoz keverem a kifőtt, lecsöpögtetett tésztát. Alaposan megforgatom benne, majd egy tányérra szedem, és fészekként elrendezem. Végül a tészta közepére halmozom az elkészült halragut.

Jó étvágyat!

 

 

 

1-2-3

MEXIKÓI CÉZÁR SALÁTA

 

 Hozzávalók:

 

1 dl joghurt
2 evőkanál vörösborecet
3 dkg frissen reszelt parmezán
1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
1 teáskanál szardellapaszta
2 gerezd fokhagyma
1 piros, kimagozott, apróra vágott csilipaprika
½ citrom leve
0,5 dl olívaolaj

1 csomag Brasiliana Mix
1 piros, kis kockákra vágott kaliforniai paprika
1 szikkadt, kockákra vágott, vajban megpirított zsemle

 

 Elkészítés:

 

Az első 9 hozzávalót turmixgépben pépesítjük, majd lassan, fokozatosan hozzácsorgatjuk az olajat, és ezzel is pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk.

A salátát összekeverjük a paprikával és a zsemlekockákkal, majd az öntettel. Tálaláskor még egy kis parmezánt szórunk rá.

 

 

 

SÜSSÜNK VALAMIT

RAKOTT TÚRÓS-SZILVÁS PALACSINTA

 

 Hozzávalók:

 

A palacsintához:
15 dkg finomliszt
5 dkg vaj, megolvasztva és langyosra hűtve
4 dl tej
1 evőkanál cukor
1 csipet só
3 tojás

olvasztott vaj a a sütéshez

A töltelékhez:
50 dkg túró
1 citrom reszelt héja
15 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 dl tejföl
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
10 dkg aszalt szilva, teában vagy rumban megáztatva, apróra vágva. Lecsöpögtetve

Az összeállításhoz:
15 dkg szilvalekvár
3½ dl tejföl, 5 dkg porcukor és 2 tojássárgája összekeverve
1-2 evőkanál porcukor, teaszűrőn átszitálva

 

 Elkészítés:

 

Elkészítjük a palacsintát. A tészta hozzávalóit beletesszük egy turmixgépbe, és 1-2 perc alatt az egészet simára, csomómentesre keverjük. Ezután a tésztát 30 percig pihentetjük, majd a szokásos módon sorra megsütjük a palacsintákat. A sütéshez nem olajat, hanem olvasztott, tisztított vajat használunk, mert ettől sokkal finomabb lesz a palacsinta.

Az olvasztott vaj a következőképpen készül. Fogunk 20 dkg vajat, takaréklángon megolvasztjuk egy lábosban, és néhány percig nagyon óvatosan főzzük, hogy elpárologjon belőle a víz. Az óvatosságra azért van szükség, mert nem szabad, hogy a vaj leégjen, miközben eltávozik belőle a víz. (Igen, a vajban van víz, méghozzá nem is kevés, kb. 20%-nyi.) Ezután alaposan ránézünk az olvadt vajra. Láthatjuk, hogy kétféle összetevőből áll: egy híg folyadékból és sok apró, különálló pöttyből. Ezekre az apró pöttyökre a továbbiakban nincs szükségünk. Ezek azok az ún. tej-szárazanyagok, amelyek leégnek, amikor erős tűzön felhevítjük a vajat. Ezért a megolvasztott vajról óvatosan leöntjük a híg, folyékony részt úgy, hogy az apró pöttyök benne maradjanak a lábosban, majd a híg, folyékony részt félretesszük. Ez a tisztított vaj, ezzel süthetjük a palacsintákat. Sütés után a maradék tisztított vajat tegyük hűtőbe, sokáig eláll.

A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kevés vajjal kikenünk egy kisebb tepsit.

A palacsintákat megtöltjük a túrós töltelékkel, és felcsavarjuk őket. Ezután mindegyiket félbevágjuk, majd egymáson kicsit elcsúsztatva, beletesszük a kivajazott tepsibe. A palacsinták közé rakunk egy-egy kanálnyi szilvalekvárt, megkenjük őket a tejfölös keverékkel, és vékonyan meghintjük porcukorral.

A töltött palacsintákat 20 perc alatt átsütjük a forró sütőben, és azonnal tálaljuk.

 

komórka Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3194
Mai recept

SZEZÁMOS CUKKINI KAPORMÁRTÁSSAL

 Hozzávalók:

1 db cukkini
kb. 3-4 dl olaj a sütéshez
kb. 10 dkg liszt a panírozáshoz
2 db tojás
10 dkg szezámmag
3 dkg vaj
3 csokor kapor
1 dl tejszín
½ db citrom

 Elkészítés:

Első lépésként egy közepes méretű lábosban melegíteni kezdem az olajat,

Amíg a zsiradék forrósodik, meghámozom a cukkinit, majd hosszába ketté vágom, és egy kanállal kikaparom a belsejéből a magos részt, végül hosszanti irányban ujjnyi szeletekre vágom. Enyhén megsózom a cukkiniszeleteket, majd bepanírozom mindegyiket a következő módon; először meghempergetem őket lisztben, aztán a tojásban forgatom át alaposan, végül nem zsemlemorzsában, hanem szezámmagban forgatom meg mindegyik szeletet.

Ha készen vagyok, már dobom is a cukkini szeleteket a forró olajba pirulni. Pár perc alatt szép aranybarnára pirulnak. Ha elkészültek, szűrőlapáttal kiszedem mindegyiket és papírtörlővel kibélelt tányérra téve, félre rakom egy kicsit.

Egy közepes méretű serpenyőben megolvasztom a vajat, majd kisebb darabokra felvágom a kaprot – nem túl apróra -, és már dobom is az olvadt vajra. Néhány forgatás után enyhén megsózom, megcukrozom a kaprot, majd hozzáöntöm a tejszínt. Addig forralom, míg sűrű mártás állagú nem lesz. Mielőtt lehúzom a tűzről, csöpögtetek bele pár csepp citromlevet is.

Elkészült a mártás is, tálalhatok. Jó étvágyat!

mannamari Creative Commons License 2006.05.25 0 0 3193
MAI RECEPT
SAJTOS RAKOTT KRUMPLI

Hozzávalók:
1 doboz sonkás, kocka sajt
1½ dl tejszín
1½ kg krumpli, meghámozva és uborkagyalun hajszálvékonyra szeletelve
só és frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
20 dkg pácolt, szárított, vékonyra szeletelt sonka felcsíkozva
1 liter tej, megmelegítve
5 dkg vaj

a tepsi kikenéséhez puha vaj


Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 20x40 cm-es tepsit.

A sajtkockákat egy nagy keverőtálba pottyantjuk, aztán hozzáöntjük a tejszínt és az egészet összedolgozzuk.

Most következik a fűszerezés; a tálba reszeljük a fokhagymagerezdeket, aztán jöhet egy kevés szerecsendió, na és a friss borspuszi. Az egészet alaposan összekeverjük.

Ezután a krumpli szeleteket beleforgatjuk a sajtos-tejszínes-fűszeres mártásba. Ekkor láthatjuk, hogy mennyi tejet fog felvenni az étel ahhoz, hogy jó szaftos legyen.

A következő lépésben a szeletelt sonkával megágyazunk a kivajazott tepsiben a krumplinak. Ezután jöhet a sonkára egy réteg krumpli, kevés só és bors. Majd újabb réteg sonka, végül a maradék krumpli, só és bors.

Utolsó lépésként az egész tetejére morzsoljuk a vajat, majd a tepsit alufóliával letakarva sütőbe téve kb. 1 óra, majd fólia nélkül további fél óra alatt ropogósra sütjük a sajtos rakott krumplit.

monkey62 Creative Commons License 2006.05.25 0 0 3192
SPAGETTI TÁRKONYOS SPÁRGÁVAL

Hozzávalók:

25 deka spagetti
50 deka spárga (a kép tanúsága szerint zöldspárga)
3 deci tejszín
1 nagy citrom
1 gerezd fokhagyma
5 deka friss parmezán
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
1 kis maréknyi tárkonylevél (7-8 ágról lehet ennyit szedni)
só és frissen õrölt fekete bors

Fölteszem forrni a tészta enyhén sós fõzõvizét. Miközben melegszik,
elõkészítem a spárgát és a tárkonyos mártást. A spárgát
krumplihámozóval megpucolom, majd kétcentis darabokra vágom, és
szûrõben megmosom, megszárítom. Félrerakom, és elõveszek egy közepes
méretû, mély serpenyõt. beleöntöm a tejszínt, és a reszelõ apró
lyukú oldalán át hozzáküldöm a megmosott, szárazra törölt citrom
héját, a megpucolt fokhagymagerezdet és a parmezánt. Ezután
belereszelek annyi szerecsendiót, amennyit kellemesnek ítélek, és
jöhet a tárkony. A leveleket apróra vágom, majd a miszlik felét
beleszórom a tejszínbe. A maradékot félreteszem, mert ezzel hintem
meg tálalás elõtt a tésztavacsorát. Ezután a lobogva forró vízbe
beleszórom a spagettit. A fõzõvekkeren azonnal beállítok 5 perccel
kevesebbet, mint amennyi a tészta dobozára van írva. Így ha csönget
a vekker, a spagettihez hozzáteszem a félretett spárgát, és akkor
pont egyszerre fõnek meg. Amíg az utolsó 5 percben együtt fõ a
tészta a spárgával, gyenge lángon elkezdem összemelegíteni a
tárkonyos mártást. Teszek bele sót, borsot, és néha megkeverem. Ha
úgy ítélem meg, hogy túl sûrû, hozzáadok néhány kanálnyit a tészta
fõzõvizébõl. Végül a megfõtt spagettit a spárgával együtt leszûröm,
beleforgatom a mártásba, és a tésztahalmot meghintem a félretett,
apróra vágott tárkonnyal.
2 bõséges adag lesz belõle.

Ez egy régi recept, de mivel itt a spárgaszezon, és a Sparban is akciós, és a tárkonyt pl. csülkös bablevesben igen szeretem, gondoltam, hogy kipróbálom. Csak azt nem tudtam megfejteni, hogy mielõtt a fõzõvízbe rakja a spárgát, miért kell megszárítani. Megbarnul a víztõl?
tündérlala Creative Commons License 2006.05.24 0 0 3191

Csak Budapestről tudok beszélni, de nagyon sok helyen kapható. Lehelpiaci aszaltgyümölcsárusnál, a Gyümölcsliget (vagy Sziget?) zöldségeshálózatnál abból a sokfiókos önkiszolgáló aszaltáru szekrényből, stb. 

A Tesco és a Spar tele van Kalifa cuccokkal (azt speciel nem tudom, hogy papaya van-e, de a karácsonyi sütibe rengeteg féle egzotikus Kalifa aszaltgyümölcsöt vettünk a Sparban).

Előzmény: t3v3d3s (3190)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.24 0 0 3190
Azt hiszem, értettem, de
1) próbáltam infot szolgáltatni
2) ne feledjük, hogy van, akit a Kalifa szponzorál :-)
Előzmény: mannamari (3188)
mannamari Creative Commons License 2006.05.24 0 0 3189
MAI RECEPT
PARADICSOMOS CUKKINIPÜRÉ ÉS ZÖLDSÉGES TÉSZTA

Hozzávalók:
50 dkg cukkini, megmosva, kockára vágva
35 dkg paradicsom, meghámozva, kimagozva, kockára vágva
1,5 dl tejszín
5 dkg olajbogyó, nagyobb darabokra vágva
3 gerezd fokhagyma
morzsolt oregánó

frissen őrölt bors
25 dkg tojás nélküli csavart tészta
5 dkg reszelt parmezán
kevés olívaolaj

Elkészítés:
Első lépésként egy nagy lábosban felteszek enyhén sós vizet melegedni a tésztának. Ha a víz már forr, kifőzöm a tésztát.

Miközben fő a tészta, gőz fölött külön-külön puhára párolom a kockára vágott cukkinit és a paradicsomot a fokhagymával együtt. Ha a zöldségek megpárolódtak, kiveszek mindkettőből 4-5 evőkanálnyit a babának és kb. fele ennyi kifőtt tésztával, kevéske olívaolajjal és egy csipetnyi reszelt parmezánnal alaposan összepürésítem az egészet. Ha szükséges, a cukkini párolólevével hígíthatjuk. A baba ebéd ezzel kész is.

A családnak a maradék párolt zöldséget kevés sóval, jó sok borssal, a tejszínnel és a parmezánnal összepürésítem. Ízesítem egy kevés oregánóval, majd a cukkini maradék párolólevével az egészet felhígítom.

Ezután olívaolajat forrósítok egy serpenyőben, és ha már forró átkeverem benne a maradék kifőtt tésztát, majd hozzáöntöm a zöldséges mártást. Amíg a tészta melegszik, apróra vágom az olajbogyót, majd a meleg tésztára szórom.

Az olajbogyós zöldséges tésztát már csak 1-2 percig kevergetem, aztán már csak a tálalás következik.

mannamari Creative Commons License 2006.05.24 0 0 3188
Igaziból arra próbáltam célozni, hogy nem a nagyközönség számára elérhető hozzávaló. Pl. saját lakóhelyemen hiába megyeszékhely nincs ilyenre igazán kereslet. => nem tartanak még a hiper-szuperben (copyright Stahl) sem.

Előzmény: t3v3d3s (3187)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.23 0 0 3187
ez a csavart tészta a file dátuma szt nálam tavaly decemberi.

Én nem szeretem a papayát (nincs a gyümölcsnek magyar neve? a fáé dinnyefa), de biztosan láttam a Metróban, bár mintha csak keverékben lett volna (valami hasonló egzotikummal elegyítve, talán ananásszal).
...
rákerestem:
Vegabond aszalt papaya 20 dkg 400 Ft, pontplaza.hu
Kalifa 20 dkg 300 Ft
Nobilis is van, árat nem találtam.
kandírozott is létezik, állítólag zöld és piros is.

Szóval ahol Kalifa van, gondolom.
Előzmény: mannamari (3185)
mannamari Creative Commons License 2006.05.23 0 0 3186
TEGNAPI RECEPT
PARADICSOMOS-MASCARPÓNÉS CSAVART TÉSZTA

Hozzávalók:
4 nagy szem paradicsom
só és frissen őrölt bors
¼ kávéskanál porcukor
2 evőkanál balzsamecet
1 nagy gerezd fokhagyma
10 dkg mascarpone
1 nagy maréknyi friss bazsalikom
15 dkg csavart tészta
3-4 evőkanál tejszín
1 dl vörösbor

a tetejére 3 dkg füstölt scamorza-sajt

Elkészítés:
Először felteszem a tésztát főni, majd meghámozom a paradicsomokat.

A paradicsom héját éles késsel vékonyan bemetszem kereszt alakban, majd lobogó, forró vizet öntök rájuk. Ezután várok 1 percet, hogy a bemetszett részeken felpöndörödjön a héjuk. Ha ez megtörtént, leöntöm róluk a forró vizet, engedek helyette rájuk hideget, és ha már kihűltek annyira, hogy könnyen megfoghatom őket, lehámozom a héjukat.

A meghámozott paradicsomokat félbevágom, ujjaimmal kiszedem a magos belsejüket, mert ez nem kell, majd a vastag paradicsomhúst apróra felkockázom. Olyan apróra, hogy szinte pépszerű legyen.

Előveszek egy mély serpenyőt, olívaolajat öntök bele, majd jöhet rá a paradicsom. A paradicsomot kicsit megsózom, borsozom, majd teszek hozzá pici porcukrot, és hozzáöntök kevés balzsamecetet. Ezután megpucolom a fokhagyma-gerezdet, és a kézi reszelő apró lyukú oldalán hozzáreszelem a fűszeres paradicsomhoz

Amíg a tészta fő és a paradicsom párolódik, felaprítok néhány levél bazsalikomot. Ezzel fogom az ételt a végén megszórni.

Ha a paradicsom már puha, hozzáöntöm a vörösbort, majd hozzákanalazom a mascarpónét is. Egy alapos keverés után már öntöm is hozzá a tejszínt. Ha ez is belekerült a mártásba, megvárom, míg az egész jól összeforr.

A kifőtt tésztát lecsepegtetem, és hozzákeverem a mártáshoz. Ha a mártást túl sűrűnek találom, teszek hozzá 1 evőkanálnyit a tészta főzővizéből.

Tálaláskor ráreszelem a csavart tésztára a füstölt sajtot, és meghintem az apróra vágott bazsalikommal.

1 adag lesz belőle.

mannamari Creative Commons License 2006.05.23 0 0 3185
MAI RECEPT
PAPAYÁS MUFFIN

Hozzávalók:
10 deka puha vaj
15 deka cukor
1 teáskanál vanília-aroma
2 tojás
½ deci tej
3 evőkanál rum
12 deka liszt
3 deka kókuszreszelék
1 zöldcitrom reszelt héja
1 teáskanál sütőpor
10 deka apróra vágott, aszalt papaya

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 C-ra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival.

A puha vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral és a vanília-aromával. Egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, majd a géppel hozzávegyítjük a tejet és a rumot is.

A lisztet összekeverjük a kókuszreszelékkel, a reszelt zöldcitromhéjjal és sütőporral. Fakanállal 2-3 részletben hozzáadjuk a vajas-cukros-tojásos-tejes-rumos masszához, aztán ebbe belekeverjük az apróra vágott, aszalt gyümölcsöket.

A kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban, és a muffinokat 25(?) perc alatt megsütjük.

12 muffin lesz belőle.

Már vasárnap is falnak mentem hogy megint muffin. És én ugyan honnét szerezzek aszalt papayát? Márha akarnék...
moes Creative Commons License 2006.05.22 0 0 3184

off

höh. látom, sokakat meghatott, hogy az ott StahlJuci hivatalos topikja :-))

on

Előzmény: t3v3d3s (3168)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.22 0 0 3183
:-DD
kapiskálod, kapiskálod! de ügyelj arra, hogy mindez egy hozzászóláson belül legyen, különben kíméletlenül irtanak - kérdeztük őket, h miért, de nem sok eredménnyel.
Előzmény: monkey62 (3182)
monkey62 Creative Commons License 2006.05.22 0 0 3182
Értem. Szal elõször írsz egy receptet:
Rántotta
Hozzávalók
személyenként 2 tojás
kevés olaj
Elkészírtés: A tojásokat jól felvered, a felhevített olajra öntöd, és gyorsan megsütöd.

és utána lehet megjegyzéseket tenni a mûsorra, meg Juditra, és akkor a recept megsemmisítése nélkül nem lehet törölni. Ami ugye teljesen ON. De miért ne lehetne a receptekRÕL beszélni? Eh...
Előzmény: t3v3d3s (3168)
efzsuzsa Creative Commons License 2006.05.20 0 0 3181
 Holnap ki is próbálom....
Előzmény: latsia1 (3180)
latsia1 Creative Commons License 2006.05.19 0 0 3180
Szerintem ez csak Juditnál "különös":O)))
Sok receptben szerepel így, és nagyon nagyon finom így!
Előzmény: efzsuzsa (3173)
chilii Creative Commons License 2006.05.19 0 0 3179
a sült eperdzsemet tuningolta fel balzsamecettel és chilivel, egyszer kipróbáltam, nagyon fini volt grillezett husikhoz!
Előzmény: efzsuzsa (3173)
efzsuzsa Creative Commons License 2006.05.19 0 0 3178
 Bocs. Télleg! KÖSZ!  ( Rámentem a www.  stahlkonyhajara...de hogy mért?)
Előzmény: t3v3d3s (3176)
doyen62 Creative Commons License 2006.05.19 0 0 3177
vesepecsenye = bélszin? nem?
Előzmény: mannamari (3172)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.18 0 0 3176
te mejik topikon keresel?

1340, 1785
Előzmény: efzsuzsa (3175)
efzsuzsa Creative Commons License 2006.05.18 0 0 3175
 Nincsen egyetlen eper sem!
Előzmény: dalia (3174)
dalia Creative Commons License 2006.05.18 0 0 3174
keress rá az eper szóra és meglesz
Előzmény: efzsuzsa (3173)
efzsuzsa Creative Commons License 2006.05.18 0 0 3173

 Kérdésem volna. Rémlik nekem az eper és a balzsamecet különös házassága Juditnál...... Volt ilyen?

 

 Mit tudtok a dologról?

mannamari Creative Commons License 2006.05.18 0 0 3172
Steak

1., A jó steakhez jó hús kell, vagyis vesepesenyéből, bélszínből lesz igazán finom. Ezek viszont nagyon drágák, úgyhogy a steak igazán ünnepi fogásnak számít. A z is fontos, hogy a húst nem szabad vékonyra szeletelni, mert akkor könnyen kiszárad sütés közben. Kérd meg a hentest, hogy szeletelje fel 2-3 cm vastagon a húst.
2., Kell egy jó serpenyő. Olyan, amelyiknek súlya van, magyarul van benne anyag. Ez majd rendesen tartja a hőt.
3., Sütés előtt ne nagyon sózd meg a szeletekt. Majd ha elkészültek, megsózod. Más jöhet rá, azaz mustározhatod, borsozhatod, fűszerezheted, ahogy kívánod.
4., Sütéskor először forrósíts meg a serpenyőben kevés olajat. Ne melegítsd, hanem tényleg forrósítsd! Ha már enyhén füstölög, öntsd ki belőle: így a serpenyő alján csak egy vékony olajfilm marad.
5., A forró, olajfilmes serpenyőbe tedd bele a hús-szeleteket, és hagyd, hogy oldalanként legalább fél-fél perc alatt pirosas barna kéreg képződjön rajtuk az erős hőtől. Ne félj, nem égnek meg. Amikor ez megvan, csökkentsd mérsékelt és takarékláng közé a tüzet, és tegyél bele a serpenyőbe a hússzeletek mellé kevés vajat. Ebben süssed készre őket, mert ettől omlósak lesznek.
4., Fontos, hogy ügyelj a sütési időre. Kb. 3-3 percig süsd oldalanként a 2-3 cm-es szeleteket, hogy fél-angolosak legyenek, azaz belül még ne süljenek át teljesen.
Remélem, így majd sikerülni fog a steak-sütés.

Hal fóliában

Tépj le 2 nagy alufólia-darabot: jóval nagyobbakat, mint amekorra a hal. Fektesd őket egymásra, és a fólia közepét olajozd meg vékonyan ott, ahová a hal kerül. Ezután reszelj meg nyers vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát, zellert, és sózd, borsozd meg. Ez lesz a hal zöldség-ágya. Fűszerezheted egy kis rozmaringgal, kakukkfűvel, bazsalikommal, oregánóval: szagolj bele a fűszeres zacskókba, aztán döntsd el, melyik tetszik. A zöldségkeveréket tedd rá úgy az olajozott alufóliára, hogy akkora legyen, amekkora a haltörzs. Ezután fektesd rá a megsózott, megborsozott halat. Takard be a halat néhány vékony citromszelettel, és kanalazz rá kevés olajat meg száraz fehér bort. Végül tépj le egy harmadik alufólia-darabot, és ezt tedd rá a halra. Az alsó és felső alufólia-lapok szélét hajtogasd egymásra jó szorosan, de figyelj rá, hogy ugyanakkor a tasakban maradjon némi levegő is a hal fölött. Ezzel a hal-bugyolálás elkészült. Az alufóliás halat tedd be 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) előmelegített sütőbe, és süsd meg kb. 20 perc alatt. Azért írom, hogy "kb. 20 perc", mert nem tudom, pontosan milyen haltörzsről van szó, az mennyire vastag. Logikus, hogy minél vékonyabb, annál kevesebb sütési időre van szükség. A zöldségágy meg azért jó dolog, mert így a zöldségek ízes gőzében pároldóik meg a hal az alufólia-bugyorban. Jó étvágyat!
mannamari Creative Commons License 2006.05.18 0 0 3171
Beigli

Kezdjük a tésztával! Bár a bejgli tésztája kelt tészta, mégsem szükséges, sőt nem is szabad hosszan keleszteni. A cukrászok úgy hívják ezt a tésztafajtát, hogy „omlós élesztős”, szemben például a kenyér vagy a kalács tésztjával, amelynek „gyúrt élesztős” a neve, és nemcsak egyszer, de kétszer is szokás keleszteni. A bejgli tésztájára az is jellemző, hogy több zsiradékot tartalmaz, mint egy szimpla kalács-tészta, ezért aztán hosszabb ideig eltartható, mert nem szárad ki.
Ha nekikezdesz, csináld a következőt: morzsolj el 1 deka élesztőt 1½ dl langyos tejben, amihez tettél 1 csipet cukrot is, és várd meg, hogy néhány perc alatt felhabosodik-e. Ha nem, akkor dobd ki, mert döglött volt az élesztő, azaz a gombák már elpusztultak benne. Jöhet egy újabb próbálkozás, és ha ez sikeres, akkor szórj ki ½ kiló finomlisztet a deszkára, majd nagy lyukú reszelőn reszelj bele 20 deka hideg vajat. Ezután ujjaid közt morzsold szét a lisztet a vajjal, és az így kapott homokszerű anyagot gyúrd össze az élesztős tejjel, 1 csipet sóval, 10 deka porcukorral meg 2 tojássárgával. Ezzel megvan a tészta.
Szórd meg vékonyan liszttel, takard le konyraruhával, és 15 percig pihentesd hideg helyen. Ekkor felezd meg, és nyújtsd ki mindkét darabot minimum ½ centi vékony téglalappá. Így 1 tésztából 2 rúd bejglid lesz majd.
Jöhet a töltelék. Ez lehet diós, mákos, gesztenyés, bármilyen, de fontos, hogy mindig ugyanolyan sűrű legyen, mint a tészta. Ha hígabb, akkor azt jelenti, hogy sok benne a folyadék, vagyis a forró sütőben, amikor a víz gőzzé alakul, megrepeszti a tésztát. Miután a tölteléket mindkét tésztalapon elkented, a tészták két-két rövidebb oldalát 1-1 centi széles sávban hajtsd rá a töltelékekre, majd a hosszabb oldaluknál indítva csavard fel a bejgliket.
A felcsavart bejgliket először tojássárgával kend meg, majd tedd őket langyos helyre 20-30 percre. Az élesztőgombák a melegtől beindulnak, és ahogy elkezdenek gázokat termelni, márványossá teszik a tészta felületét. Ha ez megvan, kend le őket tojásfehérjével, de már ne tedd a bejgliket langyos helyre, csak hidegre, hogy a fehérje rájuk szikkadjon.
Végül sütés előtt szúrkáld meg néhány helyen a bejglik tetejét, mert bármilyen sűrű is a töltelék, valahol el kell menekülnie belőle a gőznek, és jobb ha te jelölöd ki ezt az utat, nem ő, mert annak megint repedés lesz a vége.

Sült liba

a libacombokat tűzdeld meg belülről fokhagymával, utána sózd-borsozd meg, és tedd bele egy tepsibe. Fröcskölj rá egészen kevés vizet, dobj hozzá egy-két kakukkfűágat, takard le alufólival, majd tedd be 200 fokos sütőbe. Rögtön vedd le a sütő hőmérsékletét 120 fokra, és hagyd így legalább 5-6 órán át. Ennyi idő alatt szép lassan megsül, mert a kötőszövetek porhanyósra omlanak. Ha erős hőmérsékletre tennéd, akkor megkeményednének. Ha már megsültek belül a combok -tűpróbával ellenőrizheted, áttetsző lé jön-e belőlük a csontok mellett-, vedd le róluk az alufóliát. Erősítsd meg a sütő hőmérsékletét megint 200 fokra, és tedd vissza a combokat, hogy megpiríthasd a tetejüket.
Ez a sütési módszer más, nagyobb darab húsoknál is pompásan működik. Ráadásul roppant kényelmes is...

Szorbet

A szorbetet úgy készítsd, hogy a befőttlevet öntsd bele egy lapos dobozba (minél jobban terül, annál gyorsabban fagy ki), keverj hozzá 1 tojásfehérjét kézi habverővel, aztán tedd a fagyasztóba. 1 óra múlva vedd ki, és keverd át robotgéppel. Ezután újra tedd vissza a mélyhűtőbe, és ismételd meg 30 percenként az átkeverést. Így a szorbetnek kellemes, kristályos, enyhén habos állaga lesz.
mannamari Creative Commons License 2006.05.18 0 0 3170
Sült bárány

Mint minden nagy darab húshoz, így a báránycombhoz is a lassú sütés módszerét ajánlom. Vagyis miután megsóztad, megborsoztad és befűszerezted (itt a variációk száma végtelen, pl. a rozmaring-fokhagyma-kömény triót nagyon szeretem, egy kis olajjal szoktam összeőrölni az egészet kávérlőben, hogy pépes legyen, és könnyen lehessen kenni), tedd bele a húst egy nagy tepsibe, és takard le alufóliával. A sütőt melegítsd elő 220 fokra (gzsütőn 7-es fokozat), és először tartsd a húst 30-40 percig ezen a hőfokon. Így jól átforrósodik, és beindul a sülés. Utána vedd lejjebb a sütő hőmérsékletét 100-120 fokra, tehát egészen alacsonyra, és süsd tovább a báránycombot 4-5 órán át, de akár még tovább is. Ilyen alacsony hőfokon ugyanis nem tud túlsülni, viszont nagyon omlós lesz.
Ha a hús már szinte leválik a csontról, akkor vedd le róla a fóliát, és megint tekerd fel a sütőt 220 fokra. 15-20 perc alatt pirítsd meg benne a combot, hogy guszta kérget kapjon, aztán vedd ki, és megint takard le alufóliával. Hagyd így 20 percet, hogy a nedvek visszarendeződhessenek benne, aztán rostjaira merőlegesen szeleteld fel.

Francia csokikrém

Tehát fogsz 20 dkg étcsokit, apróra töröd, és gőzön kevetgetve megolvasztod. Vigyázz, a gőz ne legyen erős, és a tál alja meg ne érjen bele a vízbe. Ezután vedd le a gőzről, és hagyd, hogy langyosra hűljön. Amíg ez megtörténik, robotgéppel verj habot 4 tojásfehérjéből. Végül keverd bele a 4 tojássárgát szintén géppel a langyos csokiba, aztán fakanállal forgasd bele a tojáshabot. Figyelj rá, hogy széles és óvatos mozdulatokkal dolgozzál, mert akkor nem töröd össze a habot.
A kész krémet kanalazd üvegpoharakba, és tedd be néhány órára a hűtőbe, hogy megdermedjen és besűrűljön.

Linzer

Először összekeverem a géppel a lisztet, a cukrot és pici sót, majd hozzákockázom a hideg vajat. Ezután addig járatom a gépet, amíg morzsássá nem keveri a lisztes-cukros-vajas elegyet, majd kiöntöm egy tálba, és hozzáteszek tojássárgát meg kevés hideg vizet. Végül gyorsan összegyúrom az egészet, és kész a linzertészta.
Az arányok: 30 dkg liszt, 20 dkg hideg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojássárga, szükség esetén 1-2 evőkanál hideg víz. Tehetsz bele reszelt citromhéjat, reszelt narancshéjat, ízesítheted vaníliával, őrölt fahéjjal, őrölt gyömbérrel, stb. A liszt 20%-át meg lecserélheted cukrozatlan kakaóporra, őrölt dióra, őrölt mandulára, őrölt mogyoróra. Tehát annyi változatot készíthetsz, amennyit csak akarsz.
A lényeg: ne sokáig gyúrogasd a linzert! Ahogy összeállt, megvan. Ugyanis ha sokáig fogdosod, felmelegszik a tészta, és akkor a vaj összeolvad a lisztszemcsékkel, a liszt fehérjéiből pedig elkezd kialakulni egy váz, amely összetartja a tésztát. Ez a váz aztán megakadályozza, hogy a tészta omlós legyen.
A kész tésztát sütés előtt pihentesd a hűtőben 30 percet, de le is fagyaszthatod 1-2 hétre.
mannamari Creative Commons License 2006.05.18 0 0 3169
Köszi, tényleg "fenomenális" recept.
Cserébe bemásolok a honlapjának kérdezd Juditot rovatából olyan kis receptszerűségeket. (Én saját részről ezeket a Zanzásított recept rovatba soroltam a kis gyűjteményemben.)

Gyors fagyi

A gyors fagyihoz lekvárra, némi citromlére és reszelt citromhéjra, valamint tejszínhabra van szükség.

Sütés nélküli torta csokis krémmel

Megolvasztottam 70 dkg csokit gőz fölött (vegyesen tejcsokit és étcsokit), aztán amikor kihűlt, összekevertem 9 dl tejszínnel és bő 1 dl kávélikőrrel. Nem lett belőle hab, csak amolyan sűrű, bűnbeesős keverék.
Ezután a 24 cm-es tortaforma aljába belenyomkodtam 20 dkg porrá tört babapiskóta és 10 dkg olvadt vaj keverékét, majd ráöntöttem a csokis masszát, és a formát betettem a hűtőbe. Ma reggel megnéztem, és hurrá, teljesen szeletelhetőre dermedt!! Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel fogom este felvágni, amikor vendégek jönnek, és adok hozzá egy kis epret is.

Fagyi alaprecept

5 dl tejet felmelegítünk 1 félbevágott, kikapargatott vaníliarúddal, s közben habosra keverünk 5-6 tojássárgát 15-20 dkg cukorral; ezután a meleg, de nem forró tejet apránként hozzákeverjük a cukros tojáshoz, majd az egészet gőz fölött, állandóan kevergetve besűrítjük; ha kész, jól kihűtjük, majd hozzáforgatunk 1-2 dl hideg tejszínből vert habot; a masszát dobozba töltjük, hogy abban 3 cm magasan álljon benne, és néhány óra alatt kifagyasztjuk, ám közben óránként egyszer átkeverjük robotgéppel, hogy a keletkező jégkristályokat összetörjük.
Ezt az alapmasszát bárhogyan ízesítheti (kávé, olvasztott csoki, rumban főzött mazsola, stb.)

Tojásos nokedli

A nokedlit úgy szoktam készíteni, hogy 25 dkg finomliszthez hozzákeverek sót, frissen őröl borsot, 1 gerezd zúzott fokhagymát, aztán hozzáöntök 1 dl tejet és annyi vizet, hogy sűrű, rugalmas tésztát keverhessek belőle. Ezután pörcösre pirítok 10-15 dkg felcsíkozott füstölt szalonnát. Amikor a nokdelit kiszaggatam, sós, lobogó vízbe, és megfőztem, akkor leszűröm, és azonnal beleforgatom a meleg zsiradékba. És most jön rá a tojás: 3 tojást csipetnyi sóval, frissen őrölt borssal és 1-2 evőkanál tejszínnel habosra verek, aztán ráöntöm a szalonnás nokdelire, és néhány perc alatt kevergetve összemelegítem mérsékelt lángon az egészet. Akkor lesz jó, ha a tojás krémes marad. Jöhet rá a végén apróra vágott petrezselyem is!

Gyömbértea

Úgy csináld, hogy 3 dl forró vízbe áztass be 1 nagy maréknyi reszelt vagy karikára vágott gyömbért (előtte persze pucold meg), aztán 10 perc múlva szűrd le, és keverj hozzá 1 evőkanál mézet. Ezután öntsd fel jó 1 liter vízzel, és töltsd bele egy üres ásványvizes üvegbe. Így napközben is magaddal viheted, és folyamatosan kortyolhatsz belőle. Kiváló tisztító és immunerősítő hatású, ráadásul finom is.
Előzmény: t3v3d3s (3166)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!