Keresés

Részletes keresés

Robzon Creative Commons License 2000.01.18 0 0 89
Tilia!
A tai-csi legendás pozitív 6ásairól már én is nagyon sokat hallottam, akinek ez kell csak csinájja. Ha hiszel benne garantáltan használ. Szerintem, ha abban hinnél, hogy ha napi félórát tevesz#rt csapkodsz a falhoz, mert ez megoldja minden testi bajodat, akkor ez is hatna. A hit ereje ismert, kísérletileg igazolt és dokumentált, lásd placebo effektus.
„szerintem a kövérségnek elsősorban lelki okai vannak, és ha az ember magával, az életével és a világgal kibékül, akkor külsőleg is "normalizálódik".”
Abban egyetértünk, hogy a kövérségnek gyakran lelki okai is vannak. De ha magaddal kibékülsz, attól lehet, hogy megszépülsz, jobban érzed magad, de nem feltétlen fogysz le. Sőt, nagyon sok kövér ember hazudja magának (és a felszínen el is hiszi), hogy ő jó úgy is ahogy van, és rém jópofa dolog a mértéktelen zabálás, és a fóka szerű lét (ez meg a PaDöDö effektus). Persze ez nem lehet igaz, hisz ők is csak okádnak maguktól ha megfogják a pohos feneküket, puffadt hasukat (figyeld csak meg nyáron hogyan bujkál az igényesebbje,) de még mindig egyszerűbb megjátszani a vidám és mókás kövéret, mint valamin változtatni.
Én pont fordítva látom: amikor valakinek sikerül megváltoztatni az életvitelét, és lefogy, szinte más emberré válik, minden tükörbenézés növeli az önbizalmát, megérzi a saját akaratának hatalmát, és ez kihat az életének minden területére. Tehát fontos, hogy meg kelljen küzdeni azért, hogy lefogyj, különben pont a lényeg marad el: a „szellemi fejlődés”.
A kövérséghez szerintem egyértelműen rendelhető egy lelki alkat, kár hogy nem vagyok pszichológus, kutatásom tárgyává tenném. De itt is megnézheted, sok túlsúlyos kapkod mindenhez, - csodamódszerekhez, gyógyszerekhez, segítőtársakhoz, pszichológushoz – hogy segítsenek neki. Egyszerűen ezek az emberek nem hisznek magukban. Nem hiszik el, hogy saját maguk is, tök egyedül is, meg tudják csinálni azt, amit qrva 1értelműen mindenki megtud. (Mondjuk az igaz, hogy e hitükben a sok kamu csodaszer, és téves elgondoláson alapuló fogyókúra csak megerősíti őket.) De az is lehet, hogy sosem voltak még olyan kihívásnak kitéve, aminek a legyőzése megéreztethette volna velük az akaratuk szinte végtelen erejét. (Ha egyszer lesz gyerekem már kistökös korától sportok felé fogom orientálni, ott rá jöhet az ember mire képes.) Szóval senki helyett se fog a pszichológus, vagy más lefogyni, mindenkinek magának kell megvívni a harcot, és aki túl kényelmes ehhez, az maradjon dagadt, mert megérdemli.

Sweep!
Folyadékot kell inni, ha nem iszol az a teljesítményed rovására megy, de a legalkalmasabbak ilyenkor az izotónikus italok, amik pótolják az kiürült sókat, és egyéb ásványi anyagokat is. A szénhidrátbevitellel meg úgy számolj, hogy amennyit benyomsz reggel, az edzés előtt, annak a felét nem fogyod le zsírból. Tehát ha 200g szénhidrátot fogyasztasz akkor az kb. 100g zsírt ment meg az elégetéstől (ami nagyjából a napi eltüntethető maximális mennyiség, tehát – elvben - nem fogysz semmit, hiába edzettél tök jól).

Alexa30! :)
Azt a zsírt nem tom mér hívják „rejtett”-nek! Ott van a kajás dobozok oldalán mi mennyi. És rohadtul van jelentősége: ha el tudod érni, hogy a napi zsírbeviteled 50g-60g alá csökkentsd, akkor már pusztán evvel is jó esélyed van rá, hogy lefogyj, még ha semmi másra nem is figyuzol.

Ellie!
1. Bármilyen tevékenység jó reggeli aerobedzés gyanánt, lényeg a pulzuskontroll, és a napi rendszeresség. Pontosan le fogom írni itt, hogy szerintem mit hogyan, de nem kell szobabringázni, lehet futni, ugrálókötelezni, gyerkőcöket hajkurászni, macskát fáról lehozni, mindegy csak a majdan tárgyaladó kritériumoknak az edzés megfeleljen.
2. Van pár kedvenc műzlim, az egyiknek nincs márkája, de bazi fincsi és olcsó a METRÓ-ban szoktam venni. A cerbóna mézes műzlit is szeretem, meg a nestlé műzliket is. Az igaz, hogy cukrosak. És a műzli,- mint olyan :) – bazi magas energiatartalommal rendelkezik, ezért kell reggel enni. Amúgy én úgy szoktam nyomni, hogy a nagy bögrém alján ujjnyi műzli, fölötte háromszor annyi kukorica pehely, és erre jön a zsírszegény tej. Mehet bele darabolt gyümölcs is.
3. Akár kornspitzet is. Mindegy csak ne legyen zsíros, és lehetőleg teljes kiőrlésű búzából legyen.

Rizo!
Ha mekkcsinálod, - amit ide vázolok majdan - le fogol fogynyi!

Miamanó!
1. A tornát, - ha bármilyen izomfejlődést vársz tőle – elfelejtheted ha nem figyelsz oda, de a zsírégető célzatú aerobedzés nem igényel koncentrációt, akár tévézhetsz is.
2. A zsírégető szerek nem annyira használnak mint képzelik. Az L-carnitine alapúak a leghatásosabbak, de azok is csak kemény edzés mellett. Az viszont hülyeség, hogy a zsírégetők hizlalnak, ezek semmilyen esetben sem hizlalhatnak, mert nem képviselnek energiaértékét. Amire Te gondolsz, azok a fogyókúrás táplálék kiegészítők, amik étkezést helyettesítenek. Persze ezek is úgy sz#rok ahogy vannak, mert nem egyénre szabott az összetételük, energiatartalmuk. Aki meg pluszba issza, az hízik, de nem hittem volna, hogy van ilyen ember egyáltalán. :O
3. A Callanetics-ről nem sokat tudok, de ismerek egy trénert aki állítólag ez egyik legjobb a műfajban. Úgy néz ki ez a nyanya, hogy a lochnessi szörny – szerintem - levett kalappal tisztelegne, ha e nő elhaladna a tó mellet. (Esetleg invitálná, hogy váltsa le, mert ő már nem méltó a szörny címre ezek után…) Szóval ha ez, amit el lehet érni vele, az elég elgondolkodtató. De ha megnézed, a nők szeretik callanetics-et általában, nem zavarja őket, hogy semmi eredményt nem tudnak felmutatni általa. Hasra meg nyugodtan dolgozzál, de az nem fogja eltávolítani onnan a zsírfelesleget. Ahhoz nem felüléseket kell csinálni, hanem aerob edzést, majd elmondom hogyan.

Miamanó Creative Commons License 2000.01.18 0 0 88
Szia Tilia!
Igen tudom, hogy a Callanetics nem igazán a fogyni jó, de tény hogy az alakon és a tartáson javít. Én is azért szeretem mert van egy kis gerincferdülésem is és a tartásom is nagyon rossz, sokan hátba akarnak csapni, ha rosszul tartom magam. Mivel naponta sokszor akár 12 órákat is ülök a gép előtt, sokszor tényleg kényelmesebb görnyedten ülni, bár az sem mindegy hogy hogy görnyedt az ember.
Szóval jó a callanetics. Csak ott is a kitartás a lényeg. De egyébként azért is szeretem, mert ha fáradt vagyok és nincs kedvem kiadósabb tornához, akkor ez valahogy kényelmesebb és akár TV-t is lehet egy kicsit közben nézni.
Miamanó
Előzmény: Tilia (87)
Tilia Creative Commons License 2000.01.18 0 0 87
Szia Miamano!

Előre is bocsánatot kérek, hogy nem a fogyókúra szemszögéből közelítek a dologhoz.

Személyes véleményem szerint a callanetics sokkal jobb, mint az aerobic (bár tudom, hogy nem ugyanazt a célt szolgálja a kettő), mert a gyógytorna volt az alapja, így szinte teljesen izület és gerinckímélő, ami bizonyos életkor felett már szempont. (Nekem például a szülés óta gyakran fáj a derekam, egyes aerobic gyakorlatokat egyáltalán nem tudok megcsinálni miatta.) Hogy alakformálásilag mennyire hatásos, azt nem tudom, mert bár kipróbáltam, nem csináltam annyi ideig, hogy eredménye lehetett volna.

Egyébként szeretném még üzenni Sweepnek, hogy a Tai Chi-ban semmi alakformáló dolog nincs, csak én érzem úgy (elég megfoghatatlan módon), hogy nekem ez volt az, ami segített abban, hogy "maguktól leolvadjanak rólam a kilók". És nagyon érdekesnek találom, hogy amikor egy-egy hetekig tartó szünet után összeszedem magam, és pár alkalommal csinálom, akkor 1. sokkal jobb a közérzetem, 2. mintha vékonyabb is lennék, pedig kilóra nem jelentkezik változás. Sajnos reggelente kb. 1 órát kéne ráfordítanom, és utálok felkelni, ezért általában lebeszélem magam róla. :-(((( Ezért volt jó, amíg eljártam a Társaság tanfolyamára, mert akkor legalább hetente 1x foglalkoztam vele, és hétvégén otthon is csináltam.

Előzmény: Miamanó (86)
Miamanó Creative Commons License 2000.01.18 0 0 86
Sziasztok.
Tegnap szobabiciglizés közben átrágtam magam a topicon és képzeljétek, soha nem bírtam ennyit még (48 perc tiszta idő, állítólag -350 cal) de mindig motivált, hogy addig kell bicigliznem, míg el nem olvasom. És külön jó, közben ilyeneket olvasni, bár biztos nem egészséges. Rögtön itt az 1. kérdésem is ha lehet pl. Robzonhoz. Jó-e az, hogy sokkal tovább bírom az otthoni tornákat, biciglizéseket TV nézés, illetve olvasás közben. Egészséges ez?
2. kérdés. Sokat próbálkoztam különféle zsírégető szerekkel, de kicsit félek tőlük, mert azt hallottam (de a téjékoztatókra olyan minimális információ van feltüntetve), hogy csak akkor használ, ha keveset eszik az ember. Illetve ha eszik, akkor meg tömeget növel. Na mármost. Mennyi az a kevés, mert mindig azon aggódtam, hogy most megettem mondjuk egy szelet kenyeret, akkor már nem vehetem be, mert akkor már hízom tőle?! Egyébként próbálkoztam már EAT CONTROL-lal is, de semmit nem vettem észre. Igaz az is a baj, hogy mindentől rögtön szeretnék eredményt látni. És ha nem látok, mondjuk 2 hét után semmit, akkor nincs ami motiváljon és abbahagyom.
3. A torna fajtája is majd még kérdés, de egyelőre ennyi. Illetve mégis. Az én módszerem mostanában az, hogy lehetőleg naponta 30-45 perc biciglizés (a pulzussal eddig még nemigen törődtem, de igérem fogok) utána vagy Callanetics (MI ERRŐL A VÉLEMÉNYETEK?), vagy más, de koreográfiára történő torna (van egy két agyonkopott de nagyon jó kazettám, pl. ha mond valakinek valamit a Gézás sport valamikor a Madách közben). Főleg hasra dolgozom, mert sajnos oda hízom legjobban.
Na mostmár tényleg nem akarom a helyet és az időt foglalni, de egyébként mindenben benne vagyok. És receptek tényleg nagyon kellenének.
Miamanó
rizo Creative Commons License 2000.01.18 0 0 85
Sziasztok!
No, vegig olvasvacsatlakozni szeretnek. Videki leven nem igazan megy az osszejaras, de otthoni feladatokat szivesen csinalnek.
parameterek: 29 ev, napi min.11 ora ulomunka (bejarassal egyutt) ~35 bmi (gondolom itt mar nehany tized nem szamit) testzsirarany remelem holnapra...
celok: szeretnek ~2even belul 30bmi ala menni
nem eszek "sokat", azt is elosztva, viszont gazdasagi kenyszerbol este van a foetkezes, ezt igyekszem 4oraval a lefekves elott befejezni.
A fo problema az, hogy Etiopiara vagyok optimalizalva :) tulsagosan hatekonyan emesztek a mozgasmennyisegemhez kepest...

Robzon Mester!
Itt az igazi kihivas, lennek az esettanulmanyod. Szigoruan dokumentalok.
Van eselyem? :)
Rizo

Ellie Creative Commons License 2000.01.18 0 0 84
Kedves Robzon!

Végigolvastam a topicot, nagyon jónak találom és örülök neki, mivel magam is hasonló cipőben járok mint az idejáró többség, vagyis fogyni szeretnék.

Néhány kérdésem lenne:
- Említetted, hogy a fogyáshoz a legjobb módszer az aerob edzés (reggeli előtt) + diéta. Szobabiciklim nincs, szerezni nem tudok, venni meg pláne nem. Két pici gyerek mellett aerobic stúdióba sem tudok eljárni (pláne nem heti 5-6 alkalommal, a reggeli órákban). Viszont tornázni tudnék reggelente itthon, csak az a gond, nem tudom, konkrétan milyen gyakorlatokat végezzek, hogy hasznos is legyen! Tudnál esetleg ajánlani gyakorlatsort ehhez? Gondolom, mások is vannak hasonló helyzetben, mint én...

- Valahol azt írtad, reggelente müzlit eszel. Milyen márkájút? Ugyanis én végignéztem a közértben a müzliket, és mindegyik tartalmazott répacukrot, ráadásul nagyon magas az energiatartalmuk is. A mostanában agyonhirdetett "fitness" müzli pedig drága a többihez képest, pedig semmi "extra" nincs benne, ami ezt indokolhatná! Hacsak nem a divatos "fitness" felirat...;-) Vagy talán magad állítod össze a müzlidet? Ha igen, hogyan?

- Délelőtt péksüteményt fogyasztasz: milyet? Talán kornspitzet?

- Mindenkihez: jó volna több receptet olvasni, mert - nekem legalábbis - nehéz minden napra új és finom, ízletes kaját kitalálni, ami beleillik a diétába. Ha többfélét ismerünk, szerintem a motivációnk és a kitartásunk is nagyobb lesz. Tehát aki tud ilyen ételeket ajánlani, ne kíméljen!!! :-)

Köszi: Ellie

Tilia Creative Commons License 2000.01.18 0 0 83
off
Szijja, Sünike!

Igen, az Origóra szoktam járni. Remélem, nem haragszol, de nem emlékszem, hol találkoztunk... talán ha segítenél...
on

Előzmény: Sünike (82)
Sünike Creative Commons License 2000.01.17 0 0 82
Üdvözlök MIndenkit!

Tilia!
Az origóról vagy??? Ha igen...akkor már találkoztunk személyesen is egyszer:)
Ha nem, akkor pedig...Légy üdvözölve!
Amit írtál tényleg jó megállapítás volt. Ha az ember jól érzi magát a bőrében, úgy ahogy éppen van: kövéren, soványan..akkor ki van békülve önmagával.
Szerintem amúgy kevés az ilyen ember... mindenki (beleértve magamat is:( ) lusta változtatni a helyzetén. Furcsa helyzet ez: önmagunkat szeretjük a legjobban, mégis képtelenek vagyunk az egészségünkért, a kinézetünkért (alakunkért) tenni valamit.
Csak akkor jövünk rá, milyen nagy baklövést követtünk el saját magunk ellen, amikor már késő.
Akkor pedig futunk gyógyszerért, gyógymódért.....kapkodunk....és rájövünk, hogy az EGÉSZSÉG a legfontosabb! Azért, hogy jobb lehessen az életünk szerintem azt a napi 1 órát nem szabad sajnálnunk a mozgásra.
Ha valaki nagyon el AKAR érni valamit, az a célját előbb utóbb el is éri!

Üdv Sünike

Alexa30 Creative Commons License 2000.01.17 0 0 81
Kedves Robzon!

Több helyen irtál már arról, mennyire fontos, hogy zsirszegényen táplálkozzunk, a kajákban rengeteg rejtett zsir van, amit észre sem veszünk, és csak úgy jönnek a kikók...
Az érdekelne, hogy helyesled-e a gyárilag zsirszegény élelmiszerek fogyasztását, úgy mint 0,5% zsirtartalmú tej 2,8% zsirtartalmú helyett, 0%-os gyümölcsjoghurt rendes gyümölcsjoghurt helyett, stb.Van ennek jelentősge, hogy odafigyeljen rá az ember vásárláskor, vagy csak faxni az egész?

Előzmény: Robzon (66)
Tilia Creative Commons License 2000.01.17 0 0 80
Örülök, hogy így gondolod, Frodó. Igazán kedves vagy.
Előzmény: frodo (78)
Miamanó Creative Commons License 2000.01.17 0 0 79
Sziasztok!
Nemsokára csatlakozom hozzátok, mihelyst elolvastam az egészet (huszonvalahány oldal). Rengeteg kérdésem van, de lehet, hogy egy csomóra közben választ is kapok. Egyébként csak annyit, hogy már megint komolyabban szeretnék fogyózni, kb 15 kg jött rám az elmúlt 4-5 évben, de már -5-tel is boldog lennék. Rengeteg "receptet" kipróbáltam de igazán csak az a baj, hogy imádok enni.
Na ennyit egyelőre, aztán majd ha tújjutok a topicon.

Miamanó
frodo Creative Commons License 2000.01.17 0 0 78
Végül is az a lényeg, hogy neked, meg akinek tetszeni akarsz, megfeleljen, a többi nem számít.
Előzmény: Tilia (77)
Tilia Creative Commons License 2000.01.17 0 0 77
Lehet, hogy sok, de nekem megfelel... :-)

A "gebeség" nem lényeges számomra. Csak az, hogy jól érezzem magam. Sajnálom, ha ezt nem vetted le abból, amit írtam...

Előzmény: frodo (76)
frodo Creative Commons License 2000.01.17 0 0 76
Ja tényleg, bocs, elkerülte a figyelmemet.
Nem akarok gonoszkodni, nem láttalak még, de nem sok még mindig egy kicsit az a 63 kiló a 164 centihez egy nőnél?
Persze a mínusz 17-hez gratulálok.
Előzmény: Tilia (75)
Tilia Creative Commons License 2000.01.17 0 0 75
Frodo!
De írtam, hogy 17-et adtam le a 80-ból. 62-63 kg vagyok, néha 64, de akkor egy-két napig vigyázok... :-)))))
Előzmény: frodo (74)
frodo Creative Commons License 2000.01.17 0 0 74
Tilia!

Azt azért nem árulod el, hogy most hány kiló vagy...

Előzmény: Tilia (67)
Tilia Creative Commons License 2000.01.17 0 0 73
off
tényleg könyvelő vagyok, sweep! :-)))
on
Tilia Creative Commons License 2000.01.17 0 0 72
Sweep!

A Tai Chi (röviden, és nem túl korrekten) a kínai reggeli torna. Valamikor ugyanolyan küzdősport volt, mint a kung-fu. Én kifejezetten az egészségmegőrző fajtáját tanultam meg, amit ... mester (sajnos a nevekkel mindig bajban vagyok) fejlesztett ki, és az általa létrehozott Társaság központja Torontóban van. Itt kórházat is üzemeltetnek, ahol a Tai Chi-val és kínai természetgyógyászati módszerekkel gyógyítanak - de én úgy vettem le, hogy inkább rehabilitálnak egyes betegségek után.
Kifejezetten testreszabott mozgások is vannak külön azoknak, akik székhez kötöttek, vagy végtaghiányosak. Állítólag nagyon jó eredményekkel rendelkeznek a szklerózis multiplex-eseknél, akik ha ezt a Tai Chi-t gyakorolják, akkor sokkal késöbb kényszerülnek tolószékbe ---- ezeket hallottam, én nem értek hozzá.

A mozgás a karatézók "kata"-jára hasonlít, csak sokkal lassúbb, és direkt kerülendők a hirtelen izommozdulatok.

A 108 alaplépés elsajátítása kb. féléves tanfolyam, majd jöhet a gyakorlás, amíg beidegződés nem lesz belőle. Ha az ember már "fejből" tudja a mozdulatsort, kb. 20 percet vesz igénybe, ehhez jön a kb. 10 perces bemelegítés. Úgyhogy napi 30 perc. Lehetőleg reggel, szabadtéren. De a Tai Chi-sok azt mondják, hogy ez az, amiből nem árt a sok. Akár napi 3x is lehet csinálni, ha van rá lehetőség. Egyes bemelegítő, vagy gyakorló mozgásokat önmagukban is érdemes csinálni (én most ezt teszem, mert már nem tudom végig a mozdulatsorozatot), mert nagyon jól átmozgat anélkül, hogy különösebben megerőltetőnek érezné az ember.

Úgy látszik nagyon "lelki" lény vagyok. Az egészben az energiaáramlás fogott meg igazán. És melegen ajánlom, mert hiszem, hogy jobb, mint az aerobik (az izületeknek mindenképp).

A magyarországi Taoista Tai Chi Társaság telefonszáma: 06-27-359576, levélcíme: 1044 Budapest, Váci út 81/a. A tagdíj 1999-ben 1000/hó volt.

Előzmény: sweep (69)
Waratah Creative Commons License 2000.01.17 0 0 71
Írtam
Előzmény: Tilia (70)
Tilia Creative Commons License 2000.01.17 0 0 70
Ha komolyan érdekel egy pszichiáter megadom az enyém nevét emilben. Írj!
Előzmény: Waratah (68)
sweep Creative Commons License 2000.01.16 0 0 69
Robzon!
Arra lennék kiváncsi,hogy aerob edzés közben szabad-e folyadekot illetve szénhidrátot fogyasztani?HohesC-t vagy szőlőcukrot és ásványvizet ebből a szempontból mindegy.
Egy ideje már 60 percet megyek,120-130 pulzusszám között.
A hámból kirúgást nem úgy értettem,hogy egy hétig zabálni.Ha olyat főznek ami a kedvencem,vagy valamiért nagyon megkivánok valamit és eszem,akkor ez nem azt jelenti,hogy feladtam.Nagyon fontos a lelki tényező,ha ilyenkor lelkiismeretfurdalásom van,akkor nagyon megneheziti a továbbiakat,de ha megengedhetőnek tartom,úgy sokkal könnyebb lemondani róla.
Tilia!
Köszi a leírást,úgy látszik érdemes volt írnom,mások is kedvet kaptak.
A Tai Chi-ról irnál bővebben,hol lehet hozzáférni stb.Offtopic:Te könyvelő vagy?
Sweep
Előzmény: Robzon (66)
Waratah Creative Commons License 2000.01.16 0 0 68
Nos! Épp azzal a szándékkel jöttem ide, hétvégén végigolvasva az egészet hogy mondja már meg valaki, tud e egy jó pszichológust, mert TUTI hogy lelki alapon van folyamatos evéskényszerem. És akkor itt a kérdésed.
Nekem ilyenkor a nagy elszánás nem működik. (saját hajamnál fogra kirángatódni...) Lehet, hogy pesszimista vagyok, hogy egy nagy sz@r az életem és kibékülni nem tudok vele, csak elfogadni. Szóval nekem egyedül nem megy.
Előzmény: Tilia (67)
Tilia Creative Commons License 2000.01.16 0 0 67
Kedves Robzon!

Nagyon érdekes, amit eddig leírtál, és késöbb is szívesen olvasom majd.

Mivel azt írtad, hogy érdekelnek mások fogyásai, elmesélem, hogy velem mi történt:
1998-ban "nagyon" kövér voltam, 164 cm-es magasságomhoz kb. 80 kg. Agyonstresszelve, depressziósan. Az év elején hónapokon keresztül napi 20 órát dolgoztam. Aztán mindenféle emésztési (vagy "csak" gyomor) panaszaim lettek, és amikor már nem bírtam tovább, április végén elmentem az Ormos Intézetbe íriszdiagnosztikára (ez nálam mindenre a legjobb gyógymód - mivel képzelt beteg vagyok), és ott fel is sorolt a doktornő egy csomó "bajt". Ami ebbe topicba illik belőle, az annyi, hogy valószínűleg a stressz miatt állandó gyomorhurutom volt, így a bevitt táplálékból a vas nem szívódott fel rendesen a szervezetemben (gondolom más sem), ettől állandó migrén-szerű fejfájásom volt (egyebekről nem is beszélve). Még azt is mondta a doktornő, hogy nemcsak a gyomrom, de az egész emésztőrendszerem "veszélyben" van, úgyhogy diétázzam, azzal megelőzhetem a betegségeket. Hogy mennyi lehet igaz a diagnózisból, mennyi nem, azon nem szeretnék vitatkozni.
Szeretném még előlegben elmondani, hogy úgy 1990 táján elkezdtem a Testkontrollt, csináltam is vagy 1 évig (na, nem túl komolyan, de a főbb irányokat tartva), akkoriban be is álltam egy elfogadható 62-64 kg-os testsúlyra, ami megfelelt nekem. Késöbb is nagyjából (de elég nagyjából) tartottam a szabályokhoz magam. Egyre kevesebb húst ettem - ma már érzem, hogy "nehéz" étel az nekem. Sajnos, a tejet nem bírom (rögtön kijön belőlem) meginni-megenni. Marad a sajt, az aluddtej, a túró - meg néhány növényi fehérje.
1994-ben, amikor az ominózus nagy elhízás megtörtént, komoly lelki problémáim voltak (nem az evés miatt), még pszichiáterhez is elmentem. Azt hiszem, ami leginkább segített a kilábalásban, az az agykontroll volt.
(Lehet, hogy kapkodónak tűnök, ugrálok az időben, meg ilyesmi, de még sosem próbáltam ezt elmondani senkinek.)
A lényeg: miután az Ormosban voltam, és komolyan "betegnek" éreztem magam (azért mentem el), megfogadtam a doktornő tanácsát, és elkezdtem azt a diétát, amit ő javasolt. Egy hónapig semmilyen (!!!) más ételt nem ehettem, csak főtt krumplit, és főtt fehér húst (szárnyast vagy halat), és szénsavas italt egyáltalán nem volt szabad fogyasztani. Mennyiségi korlát nem volt (a gyomromra kaptam egy nagyon jó gyógyteakeveréket is). Háááát, a KV-ról meg a cigiről nem tudok lemondani.... Ezt a diétát tartottam is, a gyomrom 2 hét után sokkal jobb volt, (közben talpmasszázsra is jártam, ami szintén nagyon jót tett nekem), ezért töretlenül folytattam a diétát tovább. A doktornő azt mondta, a diétát egy hónap után fokozatosan abbahagyhatom (maradt még pár szigorú kikötés - hogy zöldséget nyersen ne egyek, meg hogy babot semmilyen formában, de az egyéb (pl. epe) okok miatt), de annyira "jól" éreztem magam a diéta közben, hogy még 3 hónapig csináltam - na ezzel meg is utáltam a krumplit örökre! :-))))) Mindvégig kb. 3 liter ásványvizet ittam naponta.
Sajnálom, hogy nem tudom már neked pontosan felidézni, de kb. már mielött az Ormosba mentem volna, elkezdtem magam az agykontrollal programozni arra, hogy egészségesebben élek majd, meg ilyesmi - de már nem tudom pontosan, hogy mit is mondogattam magamnak. Ezt csak azért írom, mert szerintem nagyon fontos tényező...
Aztán 1998 októberében elmentem megtanulni a Tai Chi 108 alaplépését (merő hülyeségből, mert sosem vágytam egyszerű dolgokra - mint a súlyzók), és hihetetlen dolog történt velem...
A diéta elkezdésétől kb. 1 év alatt 17 kg-ot fogytam úgy, hogy "észre sem vettem", és ennek majd a felét - úgy érzem - a Tai Chi-nak köszönhetem.
A szigorú étrendet már egyáltalán nem tartom, bár elég kevés húst eszem, és az is csak szárnyas, vagy hal - kivéve a tatárbifszteket, aminek nem tudok ellenállni... Sajnos, a Tai Chi-t is abbahagytam, ezévi fogaldalmam, hogy újra megtanulom, és csinálom is majd rendszeresen - még nem tartottam be :-((((.
Édességet is fogyasztok, de ma már tudom, hogyha a lekváros kenyér előkerül, akkor baj van (lelki), és kontrollálom a dolgot. A rendszeres evésre még oda kéne figyelnem, de ami késik, nem múlik.

Na, 100 szónak is 1 a vége: szerintem a kövérségnek elsősorban lelki okai vannak, és ha az ember magával, az életével és a világgal kibékül, akkor külsőleg is "normalizálódik".

Te mit gondolsz erről?

Egy kicsit hosszúra sikeredett, meg lehet, hogy nem is nagyon érthető, de nem akartam emilben, mert mindig azt kéred, hogy a topicba írjunk... :-))))

Robzon Creative Commons License 2000.01.16 0 0 66
Konyak!
Azt kívánom neked, hogy dicső múltadat feledtesse fényes jövőd! :)

Exti!
Még két-három hosszabb irományt tervezek ide, az egyik a konkrét étrend kialakításáról fog szólni, a másik a speciális zsírégető edzésről, a harmadikat meg még én se tudom, de az is biztos nagyon érdekes lesz.

Sweep!
Először is nagyon örülök hogy olvashattam a véleményedet, és az meg már csak bónusz, hogy szinte teljesen egyetértünk (persze, ha nem értenénk egyet, és megindokolnád, miért nem, annak is nagyon örülnék). Köszönöm a méltató szavakat, remélem majdani nekrológomba is marad még elég. Az észrevételeim:
- A lényeg: a fogyókúra céltalan, életmód változtatás kell. Aki ezt érti, ért mindent.
- Aha, tök igazad van a sajtok bazira hízlalnak, a keménysajtok általában 50%-os szárazanyag tartalmukban 50%-os zsír tartalommal bírnak, méghozzá „káros” telítet zsírokból. (tehát 10dkg trappistában 25g zsír van.) Bántam is, hogy az előző agymenésemben nem hívtam fel erre a figyelmet. De vannak zsírszegény sajtok, nagyon finomak (asszem Tolnai köményes és foghagymás, mozarrela) ezeknek csak 20%/sz.a (azaz nettó 10%-körül).
- Van több vega topic, csak elsüllyedtek. Keretess rá a topicoknál a veg szótöredékre.
- A visszérgyulladás részben hajlam, részben pedig abból adódik, hogy a kevés mozgás (nálad a vezetés) miatt a vér pang a végtagban, és a vénában visszafolyást gátló kis szelepek (ezeknek van nevük is) kinyúlnak, nem zárnak (ha jól emléxem így magyarázták). Szerintem a felpolcolással, a rendszeres mozgással, váltakozó hőmérsékletű zuhanyzással a maximumot megteszed a maximumot amit lehet. (Kiegészítésként annyit, hogy aki tudja, hogy hajlamos, annál ezek a módszerek megelőzésként még hatásosabbak lennének.) (Amúgy én akkor szoktam üvölteni, amikor a nagy nehezen elő aerobozott-diétázott kedvenc ereimet, csajok le „viszerezik”. :))
- Sajnos a jó futópadok drágák, ezenkívül más bajom nincs is velük, mint hogy nagyok, koszolnak és hangosak, és mentálisan is megterhelőbb a többségnek, mint a bringázás. De ettől függetlenül kiváló eszköz az egészségmegőrzéshez. A klipszes pulzusmérők pontosságát továbbra is meg_?_ezem. Persze nem állítom, hogy nincs köztük olyan ami véletlenül pontos, (néha a gagyiság is hibázhat).
- A drasztikus változtatásokról elmondtam a véleményem, de az szép, hogy éltél ezzel a lehetőséggel és jót hoztál ki a rosszból.
- Ha neked jó a HohesC idd bátran. Nekem például marná reggel az érzékeny pocakomat. Rossz véleménnyel vagyok a dobozolt gyümölcslevekről általában, de mondom, ha úgy érzed, hogy neked jót tesz, akkor jót is tesz. Ez tuti.
- Mennyit gyalogolsz reggelente? 40 perckörül, 50%-on? Szép. Ez közelíti a zsírégetési szempontból az elérhető maximumot.
- Az előre-hátra feszítés bizony nyújtás, amire szüksége is van a vádlidnak. De te itt úgy nyújtasz, hogy közben az ellentétes hatású izmokat feszíted. Leírok egy jobb „streching” vádlinyújtást: 1. Kicsit megemeled a sarkaidat (mintha lábujjhegyre állnál, de nem annyira), és így tartod 20mp.-ig, 2. 10mp. lazítás-lerázás, 3. Két kézzel megkapaszkodsz valamiben, és elkezdesz araszolni a sarkaddal hátrafelé, (hogy úgy állj, mint ahogy a síugrók a levegőben, de a sarkad végig a talajon marad), 40 mp.ig nyújtsd így a vádlid, 4. 10 mp. lazítás. Ha akarod 1-4-ig még egyszer-kétszer megismételheted.
- A kajád okés, persze gondolom ez csak példa, a gyakorlatban biztos sokkal-sokkal változatosabb. Ebédhez én nyomnék még valami szénhidrátot, vacsihoz meg nem.
- A hámból kirúgásról meg: tényleg nem kell belesavanyodni abba, hogy megváltoztatja valaki a kajálási szokásait, de előfordulhat, hogy 1 hét hámból kirúgás, 1 hónappal vet vissza. Akinek ennyit megér, az csinálja, tényleg nem kell sehova sietni, de jó ha tudjuk, mi mibe kerül.

btshadow Creative Commons License 2000.01.16 0 0 65
hali sorstarsak

Nagyon örültem ennek a topiknak, mert itt legalább meg lehet beszélni a problémakat a "közös ügyről", és nem utolsó sorban tanácsokat kaphat az ember.
Lenne is rögtön egy kérdésem:
a szobakerékpár mennyi kalóriát éget olyan 25-30 perc alatt?Ha valaki tudja, írja meg.
Köszi, és kitartás mindenkinek
BTshadow

sweep Creative Commons License 2000.01.16 0 0 64
Sziasztok,kedves sorstársak!(Gondolom az olvassa és írja ezt a topicot,aki fogyni akar)
Azzal szeretném kezdeni,hogy köszönetet mondjak Robzonnak azért,hogy állhatatosan megosztja velünk a témában szerzett tudását.Egy-két dologban más a véleményem és a tapasztalatom,remélem ezzel nem bántom meg.Érdemes az időt ráfordítani az alakformálás cimű topic átolvasására,mert nagyon sok okos dolgot lehet ott találni.Az ott írtakra is itt kivánok reagálni,mert ez az a fórum,ahol a csak fogyni vágyok vannak.Persze továbbra is olvasom a másikat is.Azért lépek ki a csak olvasók - gondolom népes - táborából,hogy a saját tapasztalataim leírásával hátha tudok segíteni másoknak.Robzon által rendkivül plasztikusan leírt kövér, aki csak zabál és az ápolatlanság, mosdatlanság párhuzamba állítása az elhízással,számomra sokkoló volt,söt megsértődtem.Végül is igazat kell adnom neki.Minden eszköz megengedett annak érdekében,hogy az ellustult,mozogni szubjektiv okokból képtelen embereket felrázza.Magamról tudom,hogy milyen meggyöző kifogásokat lehet találni - betegség,időhiány,gének,stb. -,hogy miért vagyunk túlsúlyosak,miért nem mozgunk.Mostmár tudom,hogy lehet fogyni éhezés,fájdalom és bármi extrém,vagy nagy áldozatot kivánó dolog nélkül.Ezt az általam használt módszert szeretném leírni,kérlek Robzon,ha találsz benne hibát,légyszíves írd meg.Természetesen nevezhetjük Robzon módszernek is,mert bár később olvastam a topicot,minthogy elkezdtem a "fogyókúrá"t,de menet közben sokat átvettem belöle és szerintem nincs nagy eltérés.Elöször is annak kell tudatosodni,hogy nem kúrára van szükség,hanem életmódváltásra.
Azzal kezdem,hogy 42 éves,172cm magas férfi vagyok,két-három hónapja 104-105 kg voltam.6-7 éve vegetáriánus vagyok,de halat,tejet,tojást eszem.Fontos tapasztalat,hogy a vega életmód nem azonos a fogyokúrával.(Én pl. híztam, valószinüleg a sajtoktól.)Nem is azzal a céllal hagytam abba a húsevést,de ezt majd egy másik topicba.(Ha lesz vega topic)Soha nem mozogtam rendszeresen,ráadásul a munkám miatt nagyon sokat kell vezetnem autót,ezértis kellett tavaly visszérrel operálni a lábam.Már akkor megmondta az orvos,hogy újra ki fog alakulni,ha nem sétálok naponta legalább félórát.Ez még mindig kevés volt ahhoz,hogy váltsak.A döntő lökést az adta meg,hogy kaptam egy virusos fertözést,és három-négy napig nem tudtam enni,mert nem maradt meg bennem semmi,inni pedig muszáj volt napi két-három litert.Amikor felgyógyultam,nagyon kevés kaja elég volt a teltérzettség kialakulásához. Ezenfelül sokkal jobban éreztem magam,bár alig fogytam.Úgy gondoltam,hogy itt az alkalom az életmódváltásra.Bár Robzon szerinted nem szabad drasztikusan változtatni,de ezek szerint itt az segített.Mivel az orvos sétát írt elő a lábam miatt,ezért fútópadot vettem.Szerencsémre sikerült nagyon olcsón szereznem,ráadásul pulzusmérős,igaz a fülcimpán át mér.Nem igaz Robzon,hogy ezek gagyik,mert azóta vettem egy Sigmát,(hála Sünike pontos útmutatásának) és az is ugyanannyit mutat.Az igaz,hogy a gép használat közben felveri a port,de nagyon szuper mezitláb sétálni,és nagyon könnyü tartani az előírt pulzusszámot.Elöször csak napi húsz perceket mentem a minimális pulzus környékén - ÉP+0,5(MP-ÉP) - Nem a fogyás volt a cél,hanem a tréning.Később hetente emelve az időt,most napi hatvan percet megyek.Oké, így egy órával korábban kell kellnem,de ez nem gond,mert most már el tudok aludni éjfél elött,és sokkal jobban alszom.Gyaloglás elött megiszom a reggeli 3 deci tejes teámat,(Earl Grey leforrázva,két percig áztatva letakarva,majd egy másik csészébe lévő kb.3 cl 1,5 %-os tejre ráöntve.Cukor nélkül,de nem az alibi fogyókúra miatt (Robzon!),hanem mert így lehet érezni jobban az ízét),és elmegyek Wc-re.(Szuper az a hasizom gyakorlat,amit ide írt valaki,a levegőkifujásakor a has alsó részét teljesen beszívni,nekem ülve is megy.Egyébként nagyon fontos a beleket teljesen kiüríteni,mert az alsó végtagi visszerek attól is kitágulhatnak,hogy a nem üres belek,elszoríthatják a mellettük futó fő visszeret.)Gyaloglás közben,húsz perc elteltekor,majd tiz percenként iszom egy-két korty HohesC-t,azért azt mert a többi gyümölcslé szerintem túl sok E betüs adalékot tartalmaz.(Egy korty nálam 3-4 cl,azaz 3g szénhidrát)Igy szerintem elkerülöm az eleinte jelentkező szédüléseket,ráadásul még topic elején írta valaki,hogy kevés szénhidrát és a C vitamin segít a zsir lebontásában.Robzon,mi a véleményed? Gyaloglás után lefekszem öt-tiz percre,lábamat felpockolom,közben lábfejemet elöre hátra megfeszítem (ez a nyújtás?).Majd langyos-meleg váltózuhanyozás után megreggelizem.2-3 dl tejet öntök 3 evőkanál müzlire.Szerintem a Vitalis csokis ropogós a legjobb,néha keverem a Vitalis gyümölcsössel.(Ez kb 500 kcal)
10-11 óra között és délután 3-4 óra között egy-két kornspitzet eszem,ásványvizzel vagy gyümölcslével.Két óra körül ebédelek,kb 1/3 zacskó Eisberg friss salátakeveréket leöntök egy kevés Ezersziget salátaöntettel,beleszeletelek néha más zöldségeket is,pl ha lehet akkor két-három gerezd fokhagymát is.Vacsorázni 6-7 óra között szoktam,egy-két kornspitzet vagy 3,3 dl kaukáusi kefirrel,vagy vékony margarinnal és esetleg egy gerezd fokhagymával.Ezenfelül megiszom napi egy liter HohesC-t és 1,5 liter ásványvizet (Theodora Quelle,Apenta,Visegrádi szénsavmentes vagy enyhe,váltakozva)és különféle gyümölcsöket,kiwit,narancsot néha banánt is.
Ez egy átlagos hétköznapi program.Vasárnap nem gyalogolok,és a családi ebédeken ugyanugy részt veszek,mint eddig esetleg kevesebbet eszem.
Az elmúlt majdnem három hónapban úgy fogytam 9 kilót (kb hetente egyet),hogy nem éheztem,az ünnepek alatt részt vettem a családi ebédeken,süteményeket ettem,hetente megiszok egy-két üveg sört vagy egy üveg bort.Tehát nem szenvedtem.Véleményem szerint nem kell tragikusan felfogni,ha néha lazitunk egy kicsit,nem szabad emiatt büntudatot érezni és amiatt felrugni az egészet.Ha egyik héten elszalad velünk a ló,és nem sikerül fogyni,sebaj,van idő,majd behozzuk.
Na,befejezem,mert azt hiszem egyelőre ennyi elég.
Sweep
Előzmény: Robzon (61)
Exti Creative Commons License 2000.01.16 0 0 63
Én is figyelem és emésztem minden szavadat, Robzon! Csak a visszajelzés miatt mondom...
És olyanokat veszek észre magamon, hogy nem bírok ránézni a túrórudira, mióta meséltél róla, meg hogy rászoktam a szénsavmentes ásványvízre.
Szóval tanítványaid figyelnek és szépülnek is, talán. :-))
Jaj, és ugrálókötelezek is reggelente... ez hihetetlen számomra. Meg ilyenek, na...
Konyak Creative Commons License 2000.01.16 0 0 62
Robzon, nagyon jó, hogy ránk találtál ebben a topicban, és hasznos tudnivalókkal látsz el. A stílusodat is nagyon szeretem. Számomra az a legrosszabb az egészből, hogy amiket írsz, az nekem mind ismerős boldogult testépítő koromból, de azóta vagy elfelejtettem vagy egyszerűen kényelmi szempontokból figyelmen kívül hagytam. Jó most újra hallani és felidézni, hogy is kellene étkezni és élni. :-)) És most közel 8 év után - a te hatásodra - elhatároztam, hogy visszaszerzem a versenysúlyomat, ami 52 kg volt.
Robzon Creative Commons License 2000.01.16 0 0 61
Arról már volt szó, hogy az energia egyenérték figyelembevétele kevés a helyes kajcizás kialakításához, nézzük az összetevőket külön-külön:
- Szénhidrát:Elsődlegesen a szénhidrátok elégetése szolgáltatja az energiát az életfunkciókhoz, 1g 4.1kcal, ez a szervezet „üzemanyaga”. Az hogy mennyi szénhidrátra van szükségünk azt az aktivitás határozza meg (lehet akár 5g-12g/testsúlykilogramm*). A legegyszerűbben hasznosítható a szőlőcukor (dextróz). Két csoportra szokás osztani egyszerű~(cukrok), és összetett~ (pl. keményítő). De a mi szempontunkból inkább úgy kellene felosztani, hogy jó szénhidrátok, és rosszak (ez nem fedi az előző csoportot): kevésbé jó a cukrokból, a fehérlisztből készült termékekből, a burgonyából, fedezni a szénhidrátszükségletünket, mint teljes kiőrlésű lisztből készült termékekből, zöldségekből, hüvelyesekből, főzelékekből, magvakból, barnarizsből és gyümölcsökből. Az el nem égetett szénhidrátokat a szervezet először glikogén formájában átmenetileg tárolja, hogy a nap folyamán gyorsan mobilizálható tartalékként szolgáljon, de ha nem használjuk fel, akkor testzsír lesz belőle. A szénhidrátok a fehérjék beépülésében is szerepet játszanak.
- Fehérje:A szervezet építőanyaga (ebből lesznek az izmok, meg ilyesmi). A egy átlag ember szükséglete olyan 1g/testsúlykilogramm*, de egy testépítő akár 3g/testsúlykilogramm*- ot is felhasználhat. A fehérjék(proteinek) 22 féle aminosavból állnak. Ebből 8 eszenciális (eszenciálisnak azokat a tápanyagokat hívjuk, amiket a szervezet maga nem tud előállítani), a többit képesek vagyunk ebből a 8-ból szintetizálni. Azokat a ~ amik tartalmazzák mind a nyolc esszenciális aminósavat „teljesértékű fehérjének” híjják az embrek. (Mer ezek ilyenek.) Az aminósavaknak meg van az a rossz szokásuk, hogy csak egy bizonyos meg. hat. arányban hajlandóak beépülni (vmi. 60% glutamin+ez+az…), ezért az, hogy mennyit vagyunk képesek felhasználni(izmokba beépíteni) azt mindig az határozza meg, amelyikből a legkevesebb van. (Egyébként a vitaminoknál is van valami ilyes.) A fehérjéket a szervezet nem tudja raktározni, de ha van rá „igény” az izmokból(mert edzéssel jól megszekáltuk őket), és megfelelő az aminosavösszetétel beépíti. Tehát ha nem teljes értékű fehérjét teszünk az arcunkba akkor fenn áll a veszélye, hogy egyáltalán nem hasznosul. A „nem teljes értékűeket” (inkomplett) lehet kompletálni, azaz két nem teljesértékű forrás már tartalmazhat mindent (pl komplett: hüvelyesek + gabonafélék vagy magvak + zöldfőzelék, stb.). A teljesértékű~ állati eredetűek: hús, hal, tej, tejtermék, tojás illetve a szója. (A tojásfehérje a legtutibb, de a sárgájának a harmada zsír.). Nem teljesértékű, de nagyon sok fehérjét tartalmaznak: burgonya, bab, borsó, lencse, rizs, magvak.
- Zsír:A zsírok két csoportra oszthatók telített-, és telítetlen zsírok. A telített zsírok a „rosszak” bár rendkívül sok energiát adnak(9,3kcal/g), ami nem kerül elégetésre az már rohan is növelni a zsírpárnákat, elzárni az ereket, és pöckölni felfelé a koleszterinszintet. A telítetlen zsírok ellenben „jók” eszenciálisak, fokozzák a zsíranyagcserét (fogyasztanak?), és több más pozitív szerepük is van (sejtmembrán építő anyag, koleszterinszint csökkenés, idegműködés támogatása, vitaminok felszívódása, hormonok). Az állati eredetű zsírok – a halak kivételével – telítettek, azaz károsak. Én azt hiszem, minél nagyobb egy termék relatív zsírtartalma, - tehát minél töményebben tartalmaz zsírt – annál inkább hajlamos elraktározódni, hiszen a szervezet túl nagy zsíradék dózishoz jut egy időben, amit nyilván képtelen egyszerre elégetni. Szerintem kis mennyiségben se együnk olyan kaját, amiben 20% fölött van a zsírtartalom (pl. disznózsír 100%, vaj 80%, szalámik-kolbászok 45%, kövér sertéshús 40%, sülkrumpli 36%,mogyoró 63%, stb.). Telítetlen „jó” zsírokban gazdagok a halacskák (pl. a lazac, makréla, szardínia), a növényi magvak-olajok (lenmag, szója, kukorica,oliva, repce). Aztán van egy csomó olyan kajci amiben van ilyen is, meg olyan is, de - mértékkel! - inkább jó, mint rossz: (telítetlen%/telített%: csirkehús 70%/30%, szárazsonka 55%/45%, marhahús 48%/52%, bárányhús 40%/60%, margarin 66%/26%). A gáz csak az, hogy a „jó” zsírok is biológiai értéküket vesztik melegítés (de akár erős fény) hatására is. Szóval a zsírban-olajban sütést, - annak aki le akar fogyni - el kell felejtenie, mint ételkészítési eljárást.
- Rostok: Szerepük az egészséges emésztés elősegítése, és csomó betegség megelőzése „méregtelenítő” hatásuk révén. 30g-50g lenne a szükséges napi mennyiség. Teljes kiőrlésű lisztből készült termékekben, zöldségben, gyümölcsben, főzelékfélékben vihetjük be.
- Vitaminok-Nyomelemek: A vitaminokról és nyomelemekről felrakok majd egy táblázatot, de elöljáróban annyit, hogy jobban jársz, ha változatos papizással, nyers zöldségből, magocskákból, gyümölcsökből fedezed a szükségletedet, mint gagyi „mindenbennvannapiegyben” bogyeszokból, amiknek minimum 2séges a felszívódásuk.
- Folyadék: Szerintem általános probléma, hogy keveset iszunk, és akkor is hülyeségeket. Folyadékokkal szinte észrevétlenül iszonyatosan sok energiát és mocskot vihetünk be, lásd: üdítők, műanyag cukrozott töklevek („gyümölcslevek”), szénsavas getrák. Ezek hizlalnak, tönkreteszik a fogakat, és kínozzák a gyomrot. Az elégtelen folyadék bevitel következménye lehetnek: emésztési zavarok, gyakori fejfájás, vesekő, anyagcsere zavarok (elhízás?), bőr (talán minden más) gyorsabb öregedése, stb. Szerintem a napi 2.5l-4l szénsavmentes ásványvíz az, amire szükségünk van. És hamar észreveszi aki kipróbálja, hogy néhány hét alatt mennyire javul a közérzete, és csökken az éhségérzete. Az elégséges mennyiségű, és minőségű folyadékbevitel az egyik legfontosabb tényező a helyes táplálkozásban.

* száraz (zsír nélküli) testtömegre vonatkoztatva.

mata Creative Commons License 2000.01.16 0 0 60
Nem tűntem ám el, csak kicsit sok a dolgom :-(( De azért itt vagyok és figyelek. Nagyon tetszik Robzon elmélete, igyexem betartani is, az eredményről beszámolok.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!