A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
1., A jó steakhez jó hús kell, vagyis vesepesenyéből, bélszínből lesz igazán finom. Ezek viszont nagyon drágák, úgyhogy a steak igazán ünnepi fogásnak számít. A z is fontos, hogy a húst nem szabad vékonyra szeletelni, mert akkor könnyen kiszárad sütés közben. Kérd meg a hentest, hogy szeletelje fel 2-3 cm vastagon a húst. 2., Kell egy jó serpenyő. Olyan, amelyiknek súlya van, magyarul van benne anyag. Ez majd rendesen tartja a hőt. 3., Sütés előtt ne nagyon sózd meg a szeletekt. Majd ha elkészültek, megsózod. Más jöhet rá, azaz mustározhatod, borsozhatod, fűszerezheted, ahogy kívánod. 4., Sütéskor először forrósíts meg a serpenyőben kevés olajat. Ne melegítsd, hanem tényleg forrósítsd! Ha már enyhén füstölög, öntsd ki belőle: így a serpenyő alján csak egy vékony olajfilm marad. 5., A forró, olajfilmes serpenyőbe tedd bele a hús-szeleteket, és hagyd, hogy oldalanként legalább fél-fél perc alatt pirosas barna kéreg képződjön rajtuk az erős hőtől. Ne félj, nem égnek meg. Amikor ez megvan, csökkentsd mérsékelt és takarékláng közé a tüzet, és tegyél bele a serpenyőbe a hússzeletek mellé kevés vajat. Ebben süssed készre őket, mert ettől omlósak lesznek. 4., Fontos, hogy ügyelj a sütési időre. Kb. 3-3 percig süsd oldalanként a 2-3 cm-es szeleteket, hogy fél-angolosak legyenek, azaz belül még ne süljenek át teljesen. Remélem, így majd sikerülni fog a steak-sütés.
Hal fóliában
Tépj le 2 nagy alufólia-darabot: jóval nagyobbakat, mint amekorra a hal. Fektesd őket egymásra, és a fólia közepét olajozd meg vékonyan ott, ahová a hal kerül. Ezután reszelj meg nyers vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát, zellert, és sózd, borsozd meg. Ez lesz a hal zöldség-ágya. Fűszerezheted egy kis rozmaringgal, kakukkfűvel, bazsalikommal, oregánóval: szagolj bele a fűszeres zacskókba, aztán döntsd el, melyik tetszik. A zöldségkeveréket tedd rá úgy az olajozott alufóliára, hogy akkora legyen, amekkora a haltörzs. Ezután fektesd rá a megsózott, megborsozott halat. Takard be a halat néhány vékony citromszelettel, és kanalazz rá kevés olajat meg száraz fehér bort. Végül tépj le egy harmadik alufólia-darabot, és ezt tedd rá a halra. Az alsó és felső alufólia-lapok szélét hajtogasd egymásra jó szorosan, de figyelj rá, hogy ugyanakkor a tasakban maradjon némi levegő is a hal fölött. Ezzel a hal-bugyolálás elkészült. Az alufóliás halat tedd be 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) előmelegített sütőbe, és süsd meg kb. 20 perc alatt. Azért írom, hogy "kb. 20 perc", mert nem tudom, pontosan milyen haltörzsről van szó, az mennyire vastag. Logikus, hogy minél vékonyabb, annál kevesebb sütési időre van szükség. A zöldségágy meg azért jó dolog, mert így a zöldségek ízes gőzében pároldóik meg a hal az alufólia-bugyorban. Jó étvágyat!
Kezdjük a tésztával! Bár a bejgli tésztája kelt tészta, mégsem szükséges, sőt nem is szabad hosszan keleszteni. A cukrászok úgy hívják ezt a tésztafajtát, hogy „omlós élesztős”, szemben például a kenyér vagy a kalács tésztjával, amelynek „gyúrt élesztős” a neve, és nemcsak egyszer, de kétszer is szokás keleszteni. A bejgli tésztájára az is jellemző, hogy több zsiradékot tartalmaz, mint egy szimpla kalács-tészta, ezért aztán hosszabb ideig eltartható, mert nem szárad ki. Ha nekikezdesz, csináld a következőt: morzsolj el 1 deka élesztőt 1½ dl langyos tejben, amihez tettél 1 csipet cukrot is, és várd meg, hogy néhány perc alatt felhabosodik-e. Ha nem, akkor dobd ki, mert döglött volt az élesztő, azaz a gombák már elpusztultak benne. Jöhet egy újabb próbálkozás, és ha ez sikeres, akkor szórj ki ½ kiló finomlisztet a deszkára, majd nagy lyukú reszelőn reszelj bele 20 deka hideg vajat. Ezután ujjaid közt morzsold szét a lisztet a vajjal, és az így kapott homokszerű anyagot gyúrd össze az élesztős tejjel, 1 csipet sóval, 10 deka porcukorral meg 2 tojássárgával. Ezzel megvan a tészta. Szórd meg vékonyan liszttel, takard le konyraruhával, és 15 percig pihentesd hideg helyen. Ekkor felezd meg, és nyújtsd ki mindkét darabot minimum ½ centi vékony téglalappá. Így 1 tésztából 2 rúd bejglid lesz majd. Jöhet a töltelék. Ez lehet diós, mákos, gesztenyés, bármilyen, de fontos, hogy mindig ugyanolyan sűrű legyen, mint a tészta. Ha hígabb, akkor azt jelenti, hogy sok benne a folyadék, vagyis a forró sütőben, amikor a víz gőzzé alakul, megrepeszti a tésztát. Miután a tölteléket mindkét tésztalapon elkented, a tészták két-két rövidebb oldalát 1-1 centi széles sávban hajtsd rá a töltelékekre, majd a hosszabb oldaluknál indítva csavard fel a bejgliket. A felcsavart bejgliket először tojássárgával kend meg, majd tedd őket langyos helyre 20-30 percre. Az élesztőgombák a melegtől beindulnak, és ahogy elkezdenek gázokat termelni, márványossá teszik a tészta felületét. Ha ez megvan, kend le őket tojásfehérjével, de már ne tedd a bejgliket langyos helyre, csak hidegre, hogy a fehérje rájuk szikkadjon. Végül sütés előtt szúrkáld meg néhány helyen a bejglik tetejét, mert bármilyen sűrű is a töltelék, valahol el kell menekülnie belőle a gőznek, és jobb ha te jelölöd ki ezt az utat, nem ő, mert annak megint repedés lesz a vége.
Sült liba
a libacombokat tűzdeld meg belülről fokhagymával, utána sózd-borsozd meg, és tedd bele egy tepsibe. Fröcskölj rá egészen kevés vizet, dobj hozzá egy-két kakukkfűágat, takard le alufólival, majd tedd be 200 fokos sütőbe. Rögtön vedd le a sütő hőmérsékletét 120 fokra, és hagyd így legalább 5-6 órán át. Ennyi idő alatt szép lassan megsül, mert a kötőszövetek porhanyósra omlanak. Ha erős hőmérsékletre tennéd, akkor megkeményednének. Ha már megsültek belül a combok -tűpróbával ellenőrizheted, áttetsző lé jön-e belőlük a csontok mellett-, vedd le róluk az alufóliát. Erősítsd meg a sütő hőmérsékletét megint 200 fokra, és tedd vissza a combokat, hogy megpiríthasd a tetejüket. Ez a sütési módszer más, nagyobb darab húsoknál is pompásan működik. Ráadásul roppant kényelmes is...
Szorbet
A szorbetet úgy készítsd, hogy a befőttlevet öntsd bele egy lapos dobozba (minél jobban terül, annál gyorsabban fagy ki), keverj hozzá 1 tojásfehérjét kézi habverővel, aztán tedd a fagyasztóba. 1 óra múlva vedd ki, és keverd át robotgéppel. Ezután újra tedd vissza a mélyhűtőbe, és ismételd meg 30 percenként az átkeverést. Így a szorbetnek kellemes, kristályos, enyhén habos állaga lesz.
Mint minden nagy darab húshoz, így a báránycombhoz is a lassú sütés módszerét ajánlom. Vagyis miután megsóztad, megborsoztad és befűszerezted (itt a variációk száma végtelen, pl. a rozmaring-fokhagyma-kömény triót nagyon szeretem, egy kis olajjal szoktam összeőrölni az egészet kávérlőben, hogy pépes legyen, és könnyen lehessen kenni), tedd bele a húst egy nagy tepsibe, és takard le alufóliával. A sütőt melegítsd elő 220 fokra (gzsütőn 7-es fokozat), és először tartsd a húst 30-40 percig ezen a hőfokon. Így jól átforrósodik, és beindul a sülés. Utána vedd lejjebb a sütő hőmérsékletét 100-120 fokra, tehát egészen alacsonyra, és süsd tovább a báránycombot 4-5 órán át, de akár még tovább is. Ilyen alacsony hőfokon ugyanis nem tud túlsülni, viszont nagyon omlós lesz. Ha a hús már szinte leválik a csontról, akkor vedd le róla a fóliát, és megint tekerd fel a sütőt 220 fokra. 15-20 perc alatt pirítsd meg benne a combot, hogy guszta kérget kapjon, aztán vedd ki, és megint takard le alufóliával. Hagyd így 20 percet, hogy a nedvek visszarendeződhessenek benne, aztán rostjaira merőlegesen szeleteld fel.
Francia csokikrém
Tehát fogsz 20 dkg étcsokit, apróra töröd, és gőzön kevetgetve megolvasztod. Vigyázz, a gőz ne legyen erős, és a tál alja meg ne érjen bele a vízbe. Ezután vedd le a gőzről, és hagyd, hogy langyosra hűljön. Amíg ez megtörténik, robotgéppel verj habot 4 tojásfehérjéből. Végül keverd bele a 4 tojássárgát szintén géppel a langyos csokiba, aztán fakanállal forgasd bele a tojáshabot. Figyelj rá, hogy széles és óvatos mozdulatokkal dolgozzál, mert akkor nem töröd össze a habot. A kész krémet kanalazd üvegpoharakba, és tedd be néhány órára a hűtőbe, hogy megdermedjen és besűrűljön.
Linzer
Először összekeverem a géppel a lisztet, a cukrot és pici sót, majd hozzákockázom a hideg vajat. Ezután addig járatom a gépet, amíg morzsássá nem keveri a lisztes-cukros-vajas elegyet, majd kiöntöm egy tálba, és hozzáteszek tojássárgát meg kevés hideg vizet. Végül gyorsan összegyúrom az egészet, és kész a linzertészta. Az arányok: 30 dkg liszt, 20 dkg hideg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojássárga, szükség esetén 1-2 evőkanál hideg víz. Tehetsz bele reszelt citromhéjat, reszelt narancshéjat, ízesítheted vaníliával, őrölt fahéjjal, őrölt gyömbérrel, stb. A liszt 20%-át meg lecserélheted cukrozatlan kakaóporra, őrölt dióra, őrölt mandulára, őrölt mogyoróra. Tehát annyi változatot készíthetsz, amennyit csak akarsz. A lényeg: ne sokáig gyúrogasd a linzert! Ahogy összeállt, megvan. Ugyanis ha sokáig fogdosod, felmelegszik a tészta, és akkor a vaj összeolvad a lisztszemcsékkel, a liszt fehérjéiből pedig elkezd kialakulni egy váz, amely összetartja a tésztát. Ez a váz aztán megakadályozza, hogy a tészta omlós legyen. A kész tésztát sütés előtt pihentesd a hűtőben 30 percet, de le is fagyaszthatod 1-2 hétre.
Köszi, tényleg "fenomenális" recept. Cserébe bemásolok a honlapjának kérdezd Juditot rovatából olyan kis receptszerűségeket. (Én saját részről ezeket a Zanzásított recept rovatba soroltam a kis gyűjteményemben.)
Gyors fagyi
A gyors fagyihoz lekvárra, némi citromlére és reszelt citromhéjra, valamint tejszínhabra van szükség.
Sütés nélküli torta csokis krémmel
Megolvasztottam 70 dkg csokit gőz fölött (vegyesen tejcsokit és étcsokit), aztán amikor kihűlt, összekevertem 9 dl tejszínnel és bő 1 dl kávélikőrrel. Nem lett belőle hab, csak amolyan sűrű, bűnbeesős keverék. Ezután a 24 cm-es tortaforma aljába belenyomkodtam 20 dkg porrá tört babapiskóta és 10 dkg olvadt vaj keverékét, majd ráöntöttem a csokis masszát, és a formát betettem a hűtőbe. Ma reggel megnéztem, és hurrá, teljesen szeletelhetőre dermedt!! Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel fogom este felvágni, amikor vendégek jönnek, és adok hozzá egy kis epret is.
Fagyi alaprecept
5 dl tejet felmelegítünk 1 félbevágott, kikapargatott vaníliarúddal, s közben habosra keverünk 5-6 tojássárgát 15-20 dkg cukorral; ezután a meleg, de nem forró tejet apránként hozzákeverjük a cukros tojáshoz, majd az egészet gőz fölött, állandóan kevergetve besűrítjük; ha kész, jól kihűtjük, majd hozzáforgatunk 1-2 dl hideg tejszínből vert habot; a masszát dobozba töltjük, hogy abban 3 cm magasan álljon benne, és néhány óra alatt kifagyasztjuk, ám közben óránként egyszer átkeverjük robotgéppel, hogy a keletkező jégkristályokat összetörjük. Ezt az alapmasszát bárhogyan ízesítheti (kávé, olvasztott csoki, rumban főzött mazsola, stb.)
Tojásos nokedli
A nokedlit úgy szoktam készíteni, hogy 25 dkg finomliszthez hozzákeverek sót, frissen őröl borsot, 1 gerezd zúzott fokhagymát, aztán hozzáöntök 1 dl tejet és annyi vizet, hogy sűrű, rugalmas tésztát keverhessek belőle. Ezután pörcösre pirítok 10-15 dkg felcsíkozott füstölt szalonnát. Amikor a nokdelit kiszaggatam, sós, lobogó vízbe, és megfőztem, akkor leszűröm, és azonnal beleforgatom a meleg zsiradékba. És most jön rá a tojás: 3 tojást csipetnyi sóval, frissen őrölt borssal és 1-2 evőkanál tejszínnel habosra verek, aztán ráöntöm a szalonnás nokdelire, és néhány perc alatt kevergetve összemelegítem mérsékelt lángon az egészet. Akkor lesz jó, ha a tojás krémes marad. Jöhet rá a végén apróra vágott petrezselyem is!
Gyömbértea
Úgy csináld, hogy 3 dl forró vízbe áztass be 1 nagy maréknyi reszelt vagy karikára vágott gyömbért (előtte persze pucold meg), aztán 10 perc múlva szűrd le, és keverj hozzá 1 evőkanál mézet. Ezután öntsd fel jó 1 liter vízzel, és töltsd bele egy üres ásványvizes üvegbe. Így napközben is magaddal viheted, és folyamatosan kortyolhatsz belőle. Kiváló tisztító és immunerősítő hatású, ráadásul finom is.
A topik címéhez méltóan - Stahl konyhája napi receptek - kizárólag recepteket lehet nyomni. A kritikának nincs helye! Elvben. Stahl anyázás helye
Namármost máig nem tudjuk, melyik Stahl-pribék [(c) Zitka] vagy sunyi állat szólt a modinak, hogy túl sok az off (értsd: recept- és főzésmódszertani kritika), mert az illető nem volt képes nyíltan felvállani.
Igazad van, beírhattam volna! De nem láttam érdemesnek. Akkor pótolom, mert nagyon megmaradt bennem, mindjárt látod, miért.
Ún. "finom és egészséges" KAKAÓS SÜTI
Fogott egy kb. 30x35-ös sütőformát, kikente-kilisztezte, aztán beleöntötte a következőket:
salátástálkányi zabpehely kb. uannyi finomliszt tk liszt nagyon sok cukor (ettől lesz egészséges...) sütőpor 1 tk fahéj 2 ek kakaó 2 dl olaj 3 dl víz
ez mind kábé. Na most jön a lényeg: a gyerekek kezébe kanalat adott (eddig minden érdemi dolgot ő csinált), és azok mindent összekutyultak, mígnem egyneművé vált, és híg lötty lett belőle. Aztán beküldte a sütőbe, megsütötte, és egy-egy pohár tejet adott mellé.
Ha már gyerekkonyha, inkább csinált volna olyat, amiben a gyerekek is kiélhetik magukat, pl. gyurmákolhatják vagy szaggathatják a tésztát stb.
Köszi, megtaláltam. Már csak az akkor emlegettet sütireceptet keresném. Már ha valakinek megvan. Megnézni a tv2 oldalán pedig azon a gépen, ahol net van nem tudom.
MAI RECEPT PENNE SÜLT PARADICSOMMAL, FÜSTÖLT SAJTTAL ÉS SONKÁVAL
Hozzávalók: 10 dkg penne só 1 evőkanál olívaolaj néhány szelet pácolt, szárított sonka, vékonyan felcsíkozva
A sült paradicsomhoz: 25 dkg paradicsom, gerezdekre vágva 2 gerezd fokhagyma, megpucolva és hosszában félbevágva 3-4 friss kakukkfűág ½ evőkanál balzsamecet 1 nagy csipet cukor 1 evőkanál olívaolaj só és frissen őrölt bors
A tálaláshoz: 2 evőkanál frissen reszelt füstölt, fokhagymás sajt
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).
A gerezdekre vágott paradicsomot és a hosszában félbevágott fokhagyma-gerezdeket beletesszük egy kisebb tepsibe, hozzádobjuk a friss kakukkfűágakat, és összekeverjük a balzsamecettel, az olívaolajjal és a cukorral. Megsózzuk, megborsozzuk, aztán 30-35 perc alatt megsütjük a forró sütőben.
Amikor a paradicsom sütési ideje a vége felé közeledik, kifőzzük a tésztát a szokásos módon. A kifőtt tésztát utána leszűrjük, és lecsepegtetjük.
Egy közepes méretű serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd megpirítjuk a felcsíkozott sonkaszeleteket. Ha már jó ropogósak, hozzáöntjük a megsült paradicsomokat. (Kiszedegetjük a megpirult friss fűszernövényeket.) Az egészet összekeverjük, majd ehhez a sonkás-paradicsomos egyveleghez forgatjuk a lecsepegtetett tésztát.
Tálaláskor ízlés szerint meghintjük a reszelt sajttal.
nem, azt én írtam be kicsit lejjebb (almás máj és olaszos szendvicskrém), mert az volt az első, és kíváncsiságból megnéztem a neten az adást. Ott bárki megnézheti, én többet nem vállalok be :-)
Hozzávalók: 6 db nagyobb alma, megtisztítva, kockára vágva 2 db nagyobb alma, megmosva, ½ centis karikákra vágva 5 dkg mazsola 50 deka felengedett, mirelit leveles tészta kevés liszt a deszkára és a kiszúráshoz 4-5 evőkanál baracklekvár 1-2 evőkanál víz (v. rum) ¼ teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés: Bekapcsolom a sütőt 230 fokra (gázsütőnél 8-as fokozat), és szilikonlappal kibélelek egy nagy tepsit, majd a mazsolát forró vízbe pár percre beáztatom, hogy megpuhuljon.
A felengedett tésztát lisztezett gyúródeszkán leheletvékonyra nyújtom, majd megragadok egy megmosott, szárazra törölt bögrét, lisztbe mártom, és azzal szurkálom ki a már felengedett leveles tésztát. Aztán fogok egy akkora poharat, amelynek az átmérője valamivel kisebb, mint az előző bögréé, és hogy a lepényeknek legyen szegélyük is, belenyomkodom a tésztakörlapokba. Aztán a közepüket imitt-amott megszurkálom villával, hogy sülés közben ne púposodjanak föl. A lepényalapokat átköltöztetem a sütőlemezre, és félreteszem, amíg elkészítem a baba ebédjét.
Amíg a tészta pihen, a párolt almát és a leszűrt, megpuhult mazsolát 1-2 evőkanál párolólével együtt alaposan összeturmixolom. Ha kész, a babának kitálalok a pépből 4-5 evőkanálnyit.
A maradék pépbe belekeverem a fahéjat, majd elosztom a tésztakörlapokon, beborítom mindegyiket egy-egy szelet almával, és végül megkenegetem őket a vízzel (vagy rummal) felhígított baracklekvárral és a lepényeket 15 percre betolom a forró sütőbe.
6 db nagyobb alma, megtisztítva, kockára vágva 2 db nagyobb alma, megmosva, ½ centis karikákra vágva 5 dkg mazsola 50 deka felengedett, mirelit leveles tészta kevés liszt a deszkára és a kiszúráshoz 4-5 evőkanál baracklekvár 1-2 evőkanál víz (v. rum) ¼ teáskanál őrölt fahéj Elkészítés:
Bekapcsolom a sütőt 230 fokra (gázsütőnél 8-as fokozat), és szilikonlappal kibélelek egy nagy tepsit, majd a mazsolát forró vízbe pár percre beáztatom, hogy megpuhuljon.
A felengedett tésztát lisztezett gyúródeszkán leheletvékonyra nyújtom, majd megragadok egy megmosott, szárazra törölt bögrét, lisztbe mártom, és azzal szurkálom ki a már felengedett leveles tésztát. Aztán fogok egy akkora poharat, amelynek az átmérője valamivel kisebb, mint az előző bögréé, és hogy a lepényeknek legyen szegélyük is, belenyomkodom a tésztakörlapokba. Aztán a közepüket imitt-amott megszurkálom villával, hogy sülés közben ne púposodjanak föl. A lepényalapokat átköltöztetem a sütőlemezre, és félreteszem, amíg elkészítem a baba ebédjét.
Amíg a tészta pihen, a párolt almát és a leszűrt, megpuhult mazsolát 1-2 evőkanál párolólével együtt alaposan összeturmixolom. Ha kész, a babának kitálalok a pépből 4-5 evőkanálnyit.
A maradék pépbe belekeverem a fahéjat, majd elosztom a tésztakörlapokon, beborítom mindegyiket egy-egy szelet almával, és végül megkenegetem őket a vízzel (vagy rummal) felhígított baracklekvárral és a lepényeket 15 percre betolom a forró sütőbe.
Mindent leírt, amit látott és hallott, az arányokat csak tippelni tudta. A sárgarépás pogihoz Judit egy tepsibe szilikonos sütőlapot tett, a gyerekek pingponglabdányi gombócokat gyúrtak, felsorakoztatták rá, aztán jött a pohárral kilapítós szám, aztán be a sütőbe. Szóval zsiradékmentes (a tejszíntől eltekintve).
Megkérdezem, de szerintem sima sütős. Még az is lehet, hogy kimaradt belőle vmi, bár egy vakon gépelni tudó ismerős küldte, ült a tévé előtt, nézte a mennyiségeket, közben gépelte a lényeget.
Ha nem bírod kivárni, míg megkérkezik a válasz, tv2.hu > videók > stahl gyerekkonyhája, szerintem az elején lehet, múltkor is ilyesmi volt a műsorban a sorrend (a videolejátszás csak explorerben működik).
ez a sárgarépás pogácsa nem is hangzik rosszul, de ha kész vannak a golyók/bármik mit kell vele csinálni? sütőben kisütni? vagy inkább olajban? az elöbbihez eléggé hiányzik belőle valami zsiradék, nem? vagy a tejszin elég? szerintetek?
Nézzétek, mit kaptam egy ismerőstől! A tartalmáért nem vállalok felelősséget.
Stahl gyerekkonyhája május 13.
SÁRGARÉPÁS POGÁCSA
egy kistányéron nagy púpnyi reszelt répa (saccra 3-4 nagyobb darab) egy kistányéron kisebb púpnyi reszelt sajt (kb. 10 dkg) még kisebb púpnyi liszt (5 dkg?) valamennyi teljes kiőrlésű liszt (5 dkg?) csipet só 1 ek cukor 1 ek sütőpor egy csokor apróra vágott petrezselyem ránézésre kb. 2 dl tejszín (amennyitől összeáll)
A masszából golyókat formált, lisztes poháraljjal kilapította (ez nélkülözhetetlen, lisztes tenyérrel pl. nem lenne ugyanaz).
BAZSALIKOMOS SZENDVICSKRÉM a Rama támogatásával
2 ek tejszín 1 ek margarin pár levél apróra vágott friss bazsalikom pár csipet parmezán só bors
Ezzel a masszával megkente a tk kenyérszeleteket, rá salátalevelet és mozzarellát tett.
ELSŐ SPENÓTFŐZELÉK ÉS SPENÓTOS PITE (keressetek rá, már volt) (jó tudni, hogy "antivírus hatású")
CSIRKE CURRYS ZÖLDSÉGKÖRETTEL
Csirkecsíkokat pirított (talán 1-2 mellfilé lehetett), aztán kivette, félretette.
A serpenyőbe ment: fél reszelt répa negyed reszelt zeller fél fej apróra vágott vöröshagyma diónyi reszelt gyömbér
Amikor mindez összeesett: nagy marék gersli (árpagyöngy) 1 ek currypor 2 dl víz 1 dl tejszín Fődögélni hagyta, azt mondta, a vizet pótolni kell rajta. 20 perc múlva kész. Tálaláskor a tetejére petrezselymet szórt, de mehet rá korianderzöld vagy snidling is.
Kár, mert ugye az építő szándékú kritika... Csak azt felejtik el, hogy végülis mi vagyunk a célközönség. Ha őket nem érdekli, hogy a célközönségnek mi nem tetszik és mit szeretne inkább látni, akkor nem sokáig maradunk közönség.
Az a baj, hogy a műsor leragadt az évekkel ezelőtti szinten, és mi már továbbléptünk. De ha Stahlt nem zavarja, hogy azokra nem számíthat a későbbiekben, akik eddig vették a könyveit...
Az immáron láthatatlan vihar után szeretném felhívni figyelmünket (az állítólagos "sok panasz" miatt...) a moderátor szt hivatalos Stahl-anyázó topikra:
Körtével és libamájjal töltött csirkemell tócsnival
Hozzávalók: 2 nagy csirkemellfilé (kb. 60-70 dkg) só és durvára tört fekete bors 1 körte pár csepp citromlé 20 dkg libamáj 10 dkg vaj 1 kávéskanál szárított kakukkfű ½ dl száraz fehérbor (pl. rizling) kevés olaj a tűzálló tál kikenéséhez A tócsnihoz: 1 ½ kg krumpli só és durvára tört fekete bors 2 tojás 10 dkg liszt olaj a sütéshez
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és kevés olajjal kikenünk egy közepes méretű tűzálló tálat. Előkészítjük a csirkemellfiléket. Mindkettőt hosszában félbevágjuk, aztán az így kapott összesen 4 hússzeletet kiklopfoljuk, hogy minél vékonyabb legyen. Megsózzuk, megborsozzuk, és félretesszük őket. (Van a csirkemellfiléken egy kis puha darabka, az ún. „szív”. Ezt kiklopfolás előtt vágjuk le a szeletekről. Nyugodtan fagyasszuk le a darabokat, mert amikor a gyerek éhesen esik haza, egy pillanat alatt felolvaszthatjuk, és kisüthetjük. Ennél jobb falat nincs is.) A körtét meghámozzuk, felnegyedeljük, és kivágjuk belőle a magházas részeket. Ezután a gyümölcsöt egészen apróra daraboljuk, megcsepegtetjük kevés citromlével, és félretesszük. A libamájat dobókockányi falatokra vágjuk. Összeállítjuk a tölteléket. A vaj felét megolvasztjuk egy közepes méretű serpenyőben, beledobjuk a körtét és a libamájat. Kevergetve 3 perc alatt átsütjük. – a májat sosem szabad túlsütni, nehogy kiszáradjon-, és megsózzuk, megborsozzuk. Fűszerezzük kakukkfűvel, aztán megkóstoljuk, elég ízes-e. A tölteléket elosztjuk a kivert csirkemell-szeleteken, amelyeket csinosan feltekerünk. Mindegyiket összetűzzük fogpiszkálóval, hogy a töltelék ki ne jöjjön belőlük. A felgöngyölt csirkemelleket a kiolajozott tűzálló tálba fektetjük. Köréjük öntjük a bort, tetejükre morzsoljuk a maradék vajat, és lefedjük alufóliával. A csirkemelleket 25-30 perc alatt megsütjük a forró sütőben. Az utolsó 10 percben levesszük az alufóliát, hogy a hús megpiruljon. Amíg a csirke sül, elkészítjük a tócsnit. A burgonyát meghámozzuk, és a kézi reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük. Két tenyerünk közt apró gombócokat formázunk a lereszelt krumpliból, és kinyomkodjuk belőlük a fölösleges nedvességet. A száraz krumplireszeléket megsózzuk, megborsozzuk, és hozzákeverjük a tojásokat meg a lisztet. (Ha a massza túl folyós lenne, tehetünk bele még egy kevés lisztet.) A tócsnik sütéséhez egy nagyobb serpenyőbe öntünk annyi olajat, hogy kb. 2 cm-es rétegben álljon benne. Az olajat erős lángon megforrósítjuk, majd mérsékeljük a tűz erejét, és evőkanálnyi mennyiségekben kisütjük a tócsnikat a forró olajban. 4-5 perc alatt aranybarnára, ropogósra sülnek. A kész tócsnikat papírtörlőn lecsepegtetjük, és ha a libamájas-körtés csirkemellek elkészültek, tálalunk: mindegyik tányérra néhány tócsnit teszünk, ezekre ráültetünk egy-egy töltött csirkemellet, majd a húsokhoz támasztunk még egy tócsnit. A maradékot külön tálon kínáljuk. 4 adag lesz belőle. (A könyv receptje)
Hát erre én se tudom a választ, mert tévé híján csupána recepteket másolgatom ide az utókornak, mer a honlapról leveszik. Esetleg a tv2 honlapján fent lesz és ott kiderül, hogy hova lett a pisztrángfej.
"Első lépésként levágom a pisztráng fejét és félreteszem" Később történt a fejjel vmi? (műsorról most lemaradtam ugyanis) A halat nem kell sütés előtt besózni?