A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
A topik címéhez méltóan - Stahl konyhája napi receptek - kizárólag recepteket lehet nyomni. A kritikának nincs helye! Elvben. Stahl anyázás helye
Namármost máig nem tudjuk, melyik Stahl-pribék [(c) Zitka] vagy sunyi állat szólt a modinak, hogy túl sok az off (értsd: recept- és főzésmódszertani kritika), mert az illető nem volt képes nyíltan felvállani.
Igazad van, beírhattam volna! De nem láttam érdemesnek. Akkor pótolom, mert nagyon megmaradt bennem, mindjárt látod, miért.
Ún. "finom és egészséges" KAKAÓS SÜTI
Fogott egy kb. 30x35-ös sütőformát, kikente-kilisztezte, aztán beleöntötte a következőket:
salátástálkányi zabpehely kb. uannyi finomliszt tk liszt nagyon sok cukor (ettől lesz egészséges...) sütőpor 1 tk fahéj 2 ek kakaó 2 dl olaj 3 dl víz
ez mind kábé. Na most jön a lényeg: a gyerekek kezébe kanalat adott (eddig minden érdemi dolgot ő csinált), és azok mindent összekutyultak, mígnem egyneművé vált, és híg lötty lett belőle. Aztán beküldte a sütőbe, megsütötte, és egy-egy pohár tejet adott mellé.
Ha már gyerekkonyha, inkább csinált volna olyat, amiben a gyerekek is kiélhetik magukat, pl. gyurmákolhatják vagy szaggathatják a tésztát stb.
Köszi, megtaláltam. Már csak az akkor emlegettet sütireceptet keresném. Már ha valakinek megvan. Megnézni a tv2 oldalán pedig azon a gépen, ahol net van nem tudom.
MAI RECEPT PENNE SÜLT PARADICSOMMAL, FÜSTÖLT SAJTTAL ÉS SONKÁVAL
Hozzávalók: 10 dkg penne só 1 evőkanál olívaolaj néhány szelet pácolt, szárított sonka, vékonyan felcsíkozva
A sült paradicsomhoz: 25 dkg paradicsom, gerezdekre vágva 2 gerezd fokhagyma, megpucolva és hosszában félbevágva 3-4 friss kakukkfűág ½ evőkanál balzsamecet 1 nagy csipet cukor 1 evőkanál olívaolaj só és frissen őrölt bors
A tálaláshoz: 2 evőkanál frissen reszelt füstölt, fokhagymás sajt
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).
A gerezdekre vágott paradicsomot és a hosszában félbevágott fokhagyma-gerezdeket beletesszük egy kisebb tepsibe, hozzádobjuk a friss kakukkfűágakat, és összekeverjük a balzsamecettel, az olívaolajjal és a cukorral. Megsózzuk, megborsozzuk, aztán 30-35 perc alatt megsütjük a forró sütőben.
Amikor a paradicsom sütési ideje a vége felé közeledik, kifőzzük a tésztát a szokásos módon. A kifőtt tésztát utána leszűrjük, és lecsepegtetjük.
Egy közepes méretű serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd megpirítjuk a felcsíkozott sonkaszeleteket. Ha már jó ropogósak, hozzáöntjük a megsült paradicsomokat. (Kiszedegetjük a megpirult friss fűszernövényeket.) Az egészet összekeverjük, majd ehhez a sonkás-paradicsomos egyveleghez forgatjuk a lecsepegtetett tésztát.
Tálaláskor ízlés szerint meghintjük a reszelt sajttal.
nem, azt én írtam be kicsit lejjebb (almás máj és olaszos szendvicskrém), mert az volt az első, és kíváncsiságból megnéztem a neten az adást. Ott bárki megnézheti, én többet nem vállalok be :-)
Hozzávalók: 6 db nagyobb alma, megtisztítva, kockára vágva 2 db nagyobb alma, megmosva, ½ centis karikákra vágva 5 dkg mazsola 50 deka felengedett, mirelit leveles tészta kevés liszt a deszkára és a kiszúráshoz 4-5 evőkanál baracklekvár 1-2 evőkanál víz (v. rum) ¼ teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés: Bekapcsolom a sütőt 230 fokra (gázsütőnél 8-as fokozat), és szilikonlappal kibélelek egy nagy tepsit, majd a mazsolát forró vízbe pár percre beáztatom, hogy megpuhuljon.
A felengedett tésztát lisztezett gyúródeszkán leheletvékonyra nyújtom, majd megragadok egy megmosott, szárazra törölt bögrét, lisztbe mártom, és azzal szurkálom ki a már felengedett leveles tésztát. Aztán fogok egy akkora poharat, amelynek az átmérője valamivel kisebb, mint az előző bögréé, és hogy a lepényeknek legyen szegélyük is, belenyomkodom a tésztakörlapokba. Aztán a közepüket imitt-amott megszurkálom villával, hogy sülés közben ne púposodjanak föl. A lepényalapokat átköltöztetem a sütőlemezre, és félreteszem, amíg elkészítem a baba ebédjét.
Amíg a tészta pihen, a párolt almát és a leszűrt, megpuhult mazsolát 1-2 evőkanál párolólével együtt alaposan összeturmixolom. Ha kész, a babának kitálalok a pépből 4-5 evőkanálnyit.
A maradék pépbe belekeverem a fahéjat, majd elosztom a tésztakörlapokon, beborítom mindegyiket egy-egy szelet almával, és végül megkenegetem őket a vízzel (vagy rummal) felhígított baracklekvárral és a lepényeket 15 percre betolom a forró sütőbe.
6 db nagyobb alma, megtisztítva, kockára vágva 2 db nagyobb alma, megmosva, ½ centis karikákra vágva 5 dkg mazsola 50 deka felengedett, mirelit leveles tészta kevés liszt a deszkára és a kiszúráshoz 4-5 evőkanál baracklekvár 1-2 evőkanál víz (v. rum) ¼ teáskanál őrölt fahéj Elkészítés:
Bekapcsolom a sütőt 230 fokra (gázsütőnél 8-as fokozat), és szilikonlappal kibélelek egy nagy tepsit, majd a mazsolát forró vízbe pár percre beáztatom, hogy megpuhuljon.
A felengedett tésztát lisztezett gyúródeszkán leheletvékonyra nyújtom, majd megragadok egy megmosott, szárazra törölt bögrét, lisztbe mártom, és azzal szurkálom ki a már felengedett leveles tésztát. Aztán fogok egy akkora poharat, amelynek az átmérője valamivel kisebb, mint az előző bögréé, és hogy a lepényeknek legyen szegélyük is, belenyomkodom a tésztakörlapokba. Aztán a közepüket imitt-amott megszurkálom villával, hogy sülés közben ne púposodjanak föl. A lepényalapokat átköltöztetem a sütőlemezre, és félreteszem, amíg elkészítem a baba ebédjét.
Amíg a tészta pihen, a párolt almát és a leszűrt, megpuhult mazsolát 1-2 evőkanál párolólével együtt alaposan összeturmixolom. Ha kész, a babának kitálalok a pépből 4-5 evőkanálnyit.
A maradék pépbe belekeverem a fahéjat, majd elosztom a tésztakörlapokon, beborítom mindegyiket egy-egy szelet almával, és végül megkenegetem őket a vízzel (vagy rummal) felhígított baracklekvárral és a lepényeket 15 percre betolom a forró sütőbe.
Mindent leírt, amit látott és hallott, az arányokat csak tippelni tudta. A sárgarépás pogihoz Judit egy tepsibe szilikonos sütőlapot tett, a gyerekek pingponglabdányi gombócokat gyúrtak, felsorakoztatták rá, aztán jött a pohárral kilapítós szám, aztán be a sütőbe. Szóval zsiradékmentes (a tejszíntől eltekintve).
Megkérdezem, de szerintem sima sütős. Még az is lehet, hogy kimaradt belőle vmi, bár egy vakon gépelni tudó ismerős küldte, ült a tévé előtt, nézte a mennyiségeket, közben gépelte a lényeget.
Ha nem bírod kivárni, míg megkérkezik a válasz, tv2.hu > videók > stahl gyerekkonyhája, szerintem az elején lehet, múltkor is ilyesmi volt a műsorban a sorrend (a videolejátszás csak explorerben működik).
ez a sárgarépás pogácsa nem is hangzik rosszul, de ha kész vannak a golyók/bármik mit kell vele csinálni? sütőben kisütni? vagy inkább olajban? az elöbbihez eléggé hiányzik belőle valami zsiradék, nem? vagy a tejszin elég? szerintetek?
Nézzétek, mit kaptam egy ismerőstől! A tartalmáért nem vállalok felelősséget.
Stahl gyerekkonyhája május 13.
SÁRGARÉPÁS POGÁCSA
egy kistányéron nagy púpnyi reszelt répa (saccra 3-4 nagyobb darab) egy kistányéron kisebb púpnyi reszelt sajt (kb. 10 dkg) még kisebb púpnyi liszt (5 dkg?) valamennyi teljes kiőrlésű liszt (5 dkg?) csipet só 1 ek cukor 1 ek sütőpor egy csokor apróra vágott petrezselyem ránézésre kb. 2 dl tejszín (amennyitől összeáll)
A masszából golyókat formált, lisztes poháraljjal kilapította (ez nélkülözhetetlen, lisztes tenyérrel pl. nem lenne ugyanaz).
BAZSALIKOMOS SZENDVICSKRÉM a Rama támogatásával
2 ek tejszín 1 ek margarin pár levél apróra vágott friss bazsalikom pár csipet parmezán só bors
Ezzel a masszával megkente a tk kenyérszeleteket, rá salátalevelet és mozzarellát tett.
ELSŐ SPENÓTFŐZELÉK ÉS SPENÓTOS PITE (keressetek rá, már volt) (jó tudni, hogy "antivírus hatású")
CSIRKE CURRYS ZÖLDSÉGKÖRETTEL
Csirkecsíkokat pirított (talán 1-2 mellfilé lehetett), aztán kivette, félretette.
A serpenyőbe ment: fél reszelt répa negyed reszelt zeller fél fej apróra vágott vöröshagyma diónyi reszelt gyömbér
Amikor mindez összeesett: nagy marék gersli (árpagyöngy) 1 ek currypor 2 dl víz 1 dl tejszín Fődögélni hagyta, azt mondta, a vizet pótolni kell rajta. 20 perc múlva kész. Tálaláskor a tetejére petrezselymet szórt, de mehet rá korianderzöld vagy snidling is.
Kár, mert ugye az építő szándékú kritika... Csak azt felejtik el, hogy végülis mi vagyunk a célközönség. Ha őket nem érdekli, hogy a célközönségnek mi nem tetszik és mit szeretne inkább látni, akkor nem sokáig maradunk közönség.
Az a baj, hogy a műsor leragadt az évekkel ezelőtti szinten, és mi már továbbléptünk. De ha Stahlt nem zavarja, hogy azokra nem számíthat a későbbiekben, akik eddig vették a könyveit...
Az immáron láthatatlan vihar után szeretném felhívni figyelmünket (az állítólagos "sok panasz" miatt...) a moderátor szt hivatalos Stahl-anyázó topikra:
Körtével és libamájjal töltött csirkemell tócsnival
Hozzávalók: 2 nagy csirkemellfilé (kb. 60-70 dkg) só és durvára tört fekete bors 1 körte pár csepp citromlé 20 dkg libamáj 10 dkg vaj 1 kávéskanál szárított kakukkfű ½ dl száraz fehérbor (pl. rizling) kevés olaj a tűzálló tál kikenéséhez A tócsnihoz: 1 ½ kg krumpli só és durvára tört fekete bors 2 tojás 10 dkg liszt olaj a sütéshez
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és kevés olajjal kikenünk egy közepes méretű tűzálló tálat. Előkészítjük a csirkemellfiléket. Mindkettőt hosszában félbevágjuk, aztán az így kapott összesen 4 hússzeletet kiklopfoljuk, hogy minél vékonyabb legyen. Megsózzuk, megborsozzuk, és félretesszük őket. (Van a csirkemellfiléken egy kis puha darabka, az ún. „szív”. Ezt kiklopfolás előtt vágjuk le a szeletekről. Nyugodtan fagyasszuk le a darabokat, mert amikor a gyerek éhesen esik haza, egy pillanat alatt felolvaszthatjuk, és kisüthetjük. Ennél jobb falat nincs is.) A körtét meghámozzuk, felnegyedeljük, és kivágjuk belőle a magházas részeket. Ezután a gyümölcsöt egészen apróra daraboljuk, megcsepegtetjük kevés citromlével, és félretesszük. A libamájat dobókockányi falatokra vágjuk. Összeállítjuk a tölteléket. A vaj felét megolvasztjuk egy közepes méretű serpenyőben, beledobjuk a körtét és a libamájat. Kevergetve 3 perc alatt átsütjük. – a májat sosem szabad túlsütni, nehogy kiszáradjon-, és megsózzuk, megborsozzuk. Fűszerezzük kakukkfűvel, aztán megkóstoljuk, elég ízes-e. A tölteléket elosztjuk a kivert csirkemell-szeleteken, amelyeket csinosan feltekerünk. Mindegyiket összetűzzük fogpiszkálóval, hogy a töltelék ki ne jöjjön belőlük. A felgöngyölt csirkemelleket a kiolajozott tűzálló tálba fektetjük. Köréjük öntjük a bort, tetejükre morzsoljuk a maradék vajat, és lefedjük alufóliával. A csirkemelleket 25-30 perc alatt megsütjük a forró sütőben. Az utolsó 10 percben levesszük az alufóliát, hogy a hús megpiruljon. Amíg a csirke sül, elkészítjük a tócsnit. A burgonyát meghámozzuk, és a kézi reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük. Két tenyerünk közt apró gombócokat formázunk a lereszelt krumpliból, és kinyomkodjuk belőlük a fölösleges nedvességet. A száraz krumplireszeléket megsózzuk, megborsozzuk, és hozzákeverjük a tojásokat meg a lisztet. (Ha a massza túl folyós lenne, tehetünk bele még egy kevés lisztet.) A tócsnik sütéséhez egy nagyobb serpenyőbe öntünk annyi olajat, hogy kb. 2 cm-es rétegben álljon benne. Az olajat erős lángon megforrósítjuk, majd mérsékeljük a tűz erejét, és evőkanálnyi mennyiségekben kisütjük a tócsnikat a forró olajban. 4-5 perc alatt aranybarnára, ropogósra sülnek. A kész tócsnikat papírtörlőn lecsepegtetjük, és ha a libamájas-körtés csirkemellek elkészültek, tálalunk: mindegyik tányérra néhány tócsnit teszünk, ezekre ráültetünk egy-egy töltött csirkemellet, majd a húsokhoz támasztunk még egy tócsnit. A maradékot külön tálon kínáljuk. 4 adag lesz belőle. (A könyv receptje)
Hát erre én se tudom a választ, mert tévé híján csupána recepteket másolgatom ide az utókornak, mer a honlapról leveszik. Esetleg a tv2 honlapján fent lesz és ott kiderül, hogy hova lett a pisztrángfej.
"Első lépésként levágom a pisztráng fejét és félreteszem" Később történt a fejjel vmi? (műsorról most lemaradtam ugyanis) A halat nem kell sütés előtt besózni?
Stahl ma elvont fontosabb teendőimtől, mert most már én is kénytelen vagyok "beszólni":) Szoktam nézni, mert a receptek között azért sok jó is akad, de ahogy főz!! Eddig is nehezen bírtam, de a mait alig viseltem el hangos visítások nélkül. Persze lehet, hogy az én bioritmusommal van baj:) Recept még nincs fent, de egy tojásos előétel volt. Azt gondolom, hogy a műsor kezdőknek is kellene, hogy szóljon, hogy a fortélyokat ellessék. Ehhez képest: 1. 10 percig mikrózott csirkehúst zöldséggel, hogy legyen 2 dl. alaplé. Hogy mi legyen utána a félig főtt hússal, arra vonatkozó tanács nem volt. 2. Az összes hozzávalót egy késes robotgépbe helyezte összetrutymózás végett. A gép ugye értelemszerűen mindent összeszecskáz, Jucó meg gondosan egészen apróravágott keménytojást rakott bele, belereszelte a hagymát, és előrevagdalta a petrezselymet is!!! Ha valaki ebből tanul főzni, így fogja csinálni?? 3. Régi és számomra igen idegesítő szokása, hogy semmit nem mos meg. Jó, a tojást lehet előre, de a fűszernövényeket csak letépkedi és vágja. 4. Mindenhez min. kétszer annyi edényt használ, mint lehetne. 5. Mindig (most is) nagyobb a mennyiség, mit, ami utána a formába kerül. A maradék megy a szemétbe. Ki főz így????
Első lépésként levágom a pisztráng fejét és félreteszem. Aztán beízesítem a törzsét: beletömködöm a kakukkfüvet, a snidlinget, a rozmaringot, a fokhagymagerezdeket, és végül néhány levél zsályát is. Ha kész vagyok, összefogom a halat és egy nagy serpenyőben, bő, forró olajban megsütöm.
Köretként sült zsályaleveleket fogok kínálni, amihez egy mély lábasban 3-4 dl olívaolajat felteszek melegedni.
Amíg a pisztráng sül, és az olaj forrósodik, elkészítem az öntetet. Ehhez egy keverőtálba öntöm a joghurtot, hozzákanalazom a mézet, belecsurgatom a fél citrom levél, és összekeverve már el is készült ez a pikáns, gyors öntet.
Időközben a hal egyik fele meg is pirult, óvatosan megfordítom.
Ha a lábosban már kellően - azaz nagyon - forró már az olaj, gyorsan lecsipkedem a zsályáról a leveleket (úgy 3-4 maréknyit), és beledobom a lábasba. Néhány perc után, mikor az olaj sistergése, habzása abba maradt, szűrőlapáttal ki is veszem a ropogós zsálya leveleket, és egy papírtörlővel kibélelt tálba teszem.
A megsült halat kiveszem, és gyorsan erről is leitatom a felesleges zsiradékot.
Ha filézve akarjuk tálalni a halat, a filézési folyamatot mindig a farkánál kell kezdeni. Beleszúrjuk a villát és a hal gerince mentén végighúzva a villát vagy kanalat, már fejthetjük is le a finom húst. Így a hal másik oldalából csak könnyedén ki kell emelni a gerincet, és már tálalhatunk is.
A halat tányérra helyezem, meglocsolom az ínyenc mártással, és végül alaposan megpakolom a ropogós zsályalevelekkel. Kész is.
Jó étvágyat kívánok! RUKKOLASALÁTA SZALONNÁVAL, FENYőMAGGAL ÉS KOKTÉLPARADICSOMMAL Hozzávalók:
2 dkg fenyőmag 15 dkg Pannónia sajt 1 evőkanál olívaolaj 10 dkg füstölt, húsos szalonna 1 gerezd finomra zúzott fokhagyma 2 evőkanál balzsamecet só és frissen őrölt fekete bors 1 csomag rukkola saláta 10-15 szem koktélparadicsom Elkészítés:
A fenyőmagot megpirítjuk a serpenyőben, aztán félretesszük. A sajtot kis darabkákra vágjuk, és ezt is félretesszük.
A serpenyőbe olívaolajat öntünk, és beletesszük a csíkokra vágott szalonnát. Pár perc alatt pörcösre pirítjuk, majd kiszedjük. A serpenyőben maradt zsiradékhoz tesszük a fokhagymát, kicsit megkevergetjük, és beleöntjük a balzsamecetet. Ha elsistergett, lehúzzuk a tűzről. Sózzuk, borsozzuk.
A rukolasalátát összekeverjük a meleg öntettel. A koktélparadicsomokat félbe vágjuk, és a saláta köré tesszük. A salátára halmozzuk a szalonnacsíkokat, a sajtdarabkákat, és az egészet megszórjuk a félretett fenyőmaggal. OMLÓS CSOKIS KEKSZ Hozzávalók:
Az étcsokit gyenge gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk a tejszínnel. Ha már folyós, levesszük a gőzről, és félretesszük, hogy langyosra hűljön.
A liszthez hozzákeverjük a sót és a szódabikarbónát, aztán teaszűrőn át hozzászitáljuk a kakaóport. A puha vajat robotgéppel összehabosítjuk a cukorral, majd hozzádolgozzuk a tojást. Amikor a tojás tökéletesen elkeveredett, a masszához fakanállal hozzákeverjük az időközben langyosra hűlt, olvadt csokit, majd beleadjuk a kakaós lisztet, és végül beleforgatjuk az apróra vágott fehércsokit.
A tésztát hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Sütés előtt előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítünk 1 nagy, illetve 2 kisebb tepsibe.
A tésztából diónyi mennyiségeket veszünk a kezünk közé, golyókat formálunk, majd a elhelyezzük a golyókat a tepsi(k)re egymástól legalább három ujjnyi távolságra, aztán kb. 12 perc alatt megsütjük a sütiket. Ennyi idő leteltével a közepük még puha marad, de mégsem szabad őket tovább sütni, mert akkor félő, hogy kiszáradnak.
Miután kivettük a sütiket a sütőből, rajta hagyjuk őket 5-10 percig a tepsin, és csak ezután tesszük őket át egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
..akinek első dolga lesz kihalászni az ananászt a szendvicsből, fúúúúj! - szólván lemosni róla a trutyit és megenni, vagy rendkívül egészségtelen kolbászos kenyérre cserélni és a többit megkönnyebbülten a szemétkosárba hajítani...
na jó, az egészséges (értsd: Rama) szendvicsre is emlékszem, hátha vkinek megtetszik. Azt állította, a hawaii-pizza ihlette.
Két szelet rozsos kenyér egyikét pizzakrémmel, a másikat 1 ek margarin, 2 ek tejszín csipet oregano keverékével megkenni. Utóbbira apróra vágott ananász, sonkaszeletek, salátalevelek, ráborítani a másik kenyérszeletet. Szalvétába, majd folpackba csomagolni, és elmondani a gyereknek, hogy ez mennyire egészséges.
Megvan, oregano volt! És tejföl, emlékszem a dobozra. A cikkelyekre szabdalt almát kevés olajon, fedő alatt félig puhára párolta, ráküldte a (30 deka?) csirkemájat, egy nagy marék zöldborsót, két nagy eka tejfölt, összerottyantotta. Só, bors, oregano.